Az erdélyi magyarság megkapta kábító csokját

Erősítheti a határon túli magyarok el-, azaz Magyarországra vándorlását a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelyet külhoniak is igényelhetnek.

Az erdélyi ifjúságkutatások szerint a magyar fiatalok körében két erős trend figyelhető meg: a kivándorlási és a gyerekvállalási kedv növekedése.

„Mibe fog ez nekünk, erdélyi magyaroknak kerülni?" – fogalmazta meg aggodalmát Horváth István szociológus az akár tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosító családok otthonteremtési kedvezményével kapcsolatban (csok) a Facebookon. A kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetője azt vetette fel, hogy a magyarországi szociálpolitikai intézkedés nem idéz-e elő újabb kivándorlást a magyarlakta területeken.

bevandorlo-kulfoldiek2.jpg


A kormány a feltételek ismertetésekor a külhoni magyarok ügyére külön kitért. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a köztévének adott interjújában hangsúlyozta, hogy
a határon túli magyarok is igénybe vehetik a támogatást, ha Magyarországra költöznek. Az intézkedés elviekben a külhoni fiatalok jelentős körét érintheti.


A határon túli magyar politikusok és a kisebbségi közösségekkel foglalkozó kutatók okkal félnek attól, hogy felgyorsul a magyarság fogyása a szomszédos országokban. A népszámlálási adatok egyébként is azt mutatják, hogy az utóbbi húsz évben jelentős volt a lélekszámcsökkenés:

Romániában 1992 és 2011 között a 25 százalékot is elérte. Vajdasági szociológusok 2012-ben még azt is kiszámolták, hogy Szerbiában naponta 11 magyarral van kevesebb. Ennek az elvándorlás a fő oka, de szerepet játszik az elöregedés, a csökkenő születésszám is.

A Népszabadság által megkeresett szakemberek szerint egyelőre még Magyarországon is nehéz
megbecsülni a csok hatását, nemhogy a határon túl. Ám azt többen is biztosra veszik, hogy lesz elszívó ereje.
Ráadásul tovább erősítheti azt a tendenciát, ami a kettős állampolgárság 2011-es bevezetése óta megmutatkozik a statisztikákban.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet által kiadott 2015-ös Demográfiai portré szerint az utóbbi években ismét növekedett abból a négy szomszédos országból – Romániából, Ukrajnából, Vajdaságból, Szlovákiából – a bevándorlás, ahol nagyobb magyar közösség él. A tanulmány szerint nem zárható ki, hogy az egyszerűsített honosítás bevezetése váltotta ki ezt a hatást: azaz az állampolgárság megszerzése után már csak egy lépés az anyaországi lakcímkártya beszerzése.

RTR3EZ8K___Radu_Sigheti_reu.jpg

Az utóbbi években ismét növekedett abból a négy szomszédos országból – Romániából, Ukrajnából, Vajdaságból, Szlovákiából – a bevándorlás, ahol nagyobb magyar közösség él

A nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Wetzel Tamás arról tájékoztatta lapunkat, hogy eddig 740 ezren tették le az állampolgári esküt, a kérelmek 97 százaléka pedig a Kárpát-medencéből érkezett, döntően Romániából, Szerbiából és Ukrajnából. Közülük 80 ezren rendelkeznek hivatalosan magyarországi lakcímmel: 50 ezren már eleve itt laktak, 2011 óta pedig 30 ezren jelentkeztek be magyarországi lakcímre. Egy 2014-es adat a trend erősödésére utal: két éve 17 ezer külföldi születésű, de magyar állampolgárságú bevándorló jelent meg a statisztikákban. (Igaz, ebben benne vannak a külföldre vándorolt magyarországiak gyerekei is, nem mindenki határon túli magyar.)

A trendforduló azért is figyelemre méltó, mert a külhoniak körében az utóbbi időben már nem volt olyan vonzó Magyarország, mint az 1980–1990-es évek fordulóján vagy a 2000-es években.
Míg a rendszerváltást megelőző évek alatt, majd egy ideig azt követően is az erdélyiek nagy számban menekültek a Ceausescu-diktatúra, majd a magyarellenes atrocitások elől, később a konjunktúra szívta fel a külhoni munkaerő egy részét: a Moszkva teret megtöltötték a határon túli feketemunkások. Ám Szlovákia, majd Románia uniós csatlakozása után számukra is megnyíltak Nyugat-Európa kapui, ráadásul a gazdasági válság miatt a magyarországi bérek már nem voltak vonzók. Viszont ha lassan, de már nálunk is megindult az átlagbér növekedése,ráadásul a csok és a lakásépítések áfájának csökkentése miatt beinduló építőiparnak ismét szüksége lesz a munkaerőre.

Mindez újra munkaerőt szívhat el például a székely megyékből, melyek az átlagbér és vásárlóerő tekintetében a román statisztikai hivatal szerint az ottani lista végén kullognak. Összehasonlításképp: míg 2015 harmadik negyedévében Budapesten 204 ezer volt az átlagos nettó fizetés (az országos átlag pedig 160 ezer), Kovásznában lejről átszámolva 91 ezer, Hargitában 84 ezer forint.

bevandorlo-kulfoldiek.jpg

Ha a statisztikák mögé nézünk, árnyaltabb a kép. A 2013-ban bemutatott erdélyi ifjúságkutatás szerint a 18–35 éves romániai magyarok körében nőttön-nő a kivándorlási kedv is,

ám egyre kevesebben jönnének Magyarországra.
Messze nem biztos tehát, hogy az anyaországi lakcímkártya egyenlő a letelepedéssel. Sokan egy magyar jogosítványért jelentkeznek be, mások egy műtét miatt. Fedinec Csilla kisebbségkutató szerint az idősebb ukrajnai „kettős állampolgárok” stratégiája, hogy a magyar nyugdíjjogosultság megszerzése érdekében bejelentkeznek Magyarországon, de továbbra is Kárpátalján élnek.

A magyar útlevél sok vajdasági és kárpátaljai számára csak eszköz ahhoz, hogy az unióban vállalhassanak munkát.
Ugyanakkor az erdélyi ifjúságkutatás szerint nőtt a gyerekvállalási kedv, sőt a három vagy több gyereket kívánók aránya 17-ről 21 százalékra emelkedett. Körükben is vonzó lehet a csok. Azt Horváth István is elismerte lapunknak válaszolva, hogy tömeges elvándorlást nem fog előidézni, de elvezethet a „gyöngyhalászathoz”. Azaz növelheti a fiatal diplomások kivándorlási kedvét, gyengítve ezzel a határon túli elöregedő közösségeket.

erdely.jpg
 
*
Kedves Melitta!
Biztosan a korom miatt, esetleg a neveltetésemből fakadóan - az én saját véleményem az, - hogy egy színész, akire úgy általában fel szoktak nézni, mert osztja az észt, no meg a kultúrát - no büntetlen előéletűnek képzelem. Igaz u.az, hogy a néhai Darvas Ivánt is meghurcolták, de Őt politikai ok miatt, még az 1956-os mocorgásai okán.
Elképzelhetetlennek tartottam volna, hogy egy Básti Lajos, Mezey Mária, Gobbi Hilda, Márkus László, Psota Irén, Törőcsik Mari, Tolnay Klári mellé - egy börtönviselt - színészt elfogadtak volna. Úgy értem, a régi közönség. A mai, az más. Már "átnevelődtek".
A kirakatban, akikre úgy általában a közember felnéz, no azoknak -szerintem- makulátlannak kellene lennie. No, mint a régi szép időkben. De, mint tudjuk, minden változik.

Nem bántom Stohl Andrást, sőt még könyvet is írt a benti létről. De, mint színész, a színpadon, tévében - én - nem foglalkoztatnám. Bocsánat ezért, de ez a saját, külön bejáratú véleményem. Nem azt akarom, hogy ne legyen megélhetése, legyen. Bármi mást csinálhat(na), de a kirakatban, ott ahol a nézők felnéznek rá, no ott nem.
Az is igaz, hogy ma már a politikusok egy része is "megtéved", aminek semmi, de semmi következménye nincs.
Más lett a világ, leragadtam az ókorban.
:(

G.B.

Regen is megforultak bortonbe nem egy szinesz, valos vagy koholt vadakkal.
Eloitelettel megkulonboztetni,mikor valaki letoltotte a bunteteset nem lehet. A gyerek ha rossz es megbunteti a szulo 2 ev mulva nem monhatja neki na kerlek menjel a sarokba acsorogni es gondolkozzal el mit csinalatal 2 eve ekkor es ekkor.
A kirakatba azok az emberek vannak akik tehetsegesek es akiket a rendezo szinhazi vezeto felker mert szukseg van a munkajara.
Hogy te nem tudsz megbocsajtani nekik ,az is rendben van de nem kovetendo.
A vallasokban is van megbocsjatas , bunhodes stb.
Felnezni arra lehet aki valami maradandot alkot vagy csinal , vagy a szinhaznal maradjunk, ad elo. A buncselekmenyek fajsulya kozott a tarsadalom is diferenciat tesz nyilvan egy anya vagy gyerekgyilkost nem fog egy szinhaz se alkalmazni.

Arrol nem is beszelve hany szihazi vagy eloadoi emberrel statualtak peldat, es nagy valoszinuseg szerint ha mashol elnek nem biztos hogy megismerik a abortont belulrol.
 
Nem értelek benneteket itt nemcsak az erdélyiekről van szó az összes magyar ajkúról legyen az bárhol a világba!Személy szerint jobban örülök nekik mégiscsak a mi fajtánk!
 
A tenyeket irtam le, ezzel kar veszekedni. Nem dorgolom senki orra ala ezt az osszeget pont azert irtam le talan ismet hogy lenne hova tenni otthon is, es ezt tik otthon elok tudjatok csak elintezni, mi nem mert nins rahatasunk, azt azert azoktol akik elfogdtak ne vard el, hogy azt mondjak koszonik szepen nem kerik.
Mint canadai magyarnak nincs mit szegyelnem ezen mert nem kerdeztek meg , es utolag tudtuk meg a mediabol.
Aki elfogadta ezt a penzt abban biztos lehetsz el fog menni szavazni es arra akitol kapta a penzt, ennyit meg fog tenni halaja jeleul. Csupan ennyi es ez a masodik lepcso a penz elfogadsa utan. Ilyen osszefugges miatt emlitettem ismet a MH adott nem keves penzt.


Minket erdekel ezert emelunk szot. Mi mast is tehetnenk? Ha mar az is baj ,hogy leirjuk es szolunk es felhivjuk a figyelmet akkor nem tudom mit kene tennunk hogy elnyerje az otthoniak tetszeset? Biztos nem tetszik az Orban tamogatoinak ,hogy a nagyvilagba is a sajto ilyen piszlicsare ugyekkel foglalkozik.

Én nem veszekszem. Nem is rád haragszom. A haragom azoké akiknek fért még a markukba, és akik pofátlanul elmennek majd szavazni a fejünk felett, és a mi sorsunkról fognak dönteni, úgy hogy semmi közük nincs és talán soha nem is volt ehhez az országhoz.
 
Regen is megforultak bortonbe nem egy szinesz, valos vagy koholt vadakkal.
Eloitelettel megkulonboztetni,mikor valaki letoltotte a bunteteset nem lehet. A gyerek ha rossz es megbunteti a szulo 2 ev mulva nem monhatja neki na kerlek menjel a sarokba acsorogni es gondolkozzal el mit csinalatal 2 eve ekkor es ekkor.
A kirakatba azok az emberek vannak akik tehetsegesek es akiket a rendezo szinhazi vezeto felker mert szukseg van a munkajara.
Hogy te nem tudsz megbocsajtani nekik ,az is rendben van de nem kovetendo.
A vallasokban is van megbocsjatas , bunhodes stb.
Felnezni arra lehet aki valami maradandot alkot vagy csinal , vagy a szinhaznal maradjunk, ad elo. A buncselekmenyek fajsulya kozott a tarsadalom is diferenciat tesz nyilvan egy anya vagy gyerekgyilkost nem fog egy szinhaz se alkalmazni.

Arrol nem is beszelve hany szihazi vagy eloadoi emberrel statualtak peldat, es nagy valoszinuseg szerint ha mashol elnek nem biztos hogy megismerik a abortont belulrol.
*
Biztosan igazad van kedves Melitta.
Én is követhettem volna el közúti balesetet, ital nélkül is. Szerencsém volt, nem tettem.
A meg- és berögződött véleményemért elnézést, de képtelen vagyok változtatni.
Természetesen van megbocsátás, sőt a Miatyánkban is benne foglaltatik.
Jól tudom, mégis ilyen "fafejű" vagyok/maradtam.
Ha ennek a pokol bugyraiban való megfövésem lesz a következménye :eek:, nem örülnék, de tudomásul veszem.
A legnagyobb büntetésem az, hogy vannak dolgok, amelyekből képtelen vagyok engedni. - G.B.
 
Ki beszélt itt pénzről? Mert én nem az biztos!
Szavazatokról beszéltem! Szavazatokról!
És nem akarok összeveszni veled, de herótom van már attól, hogy állandóan a mi orrunk alá dugod ezt a magyarház finanszírozást nálatok!
Az összes olyan Kanadában élő magyar szégyellje magát, hogy nem utasította vissza azt a pénzt, tudva, hogy egy politikai fogás az egész, és az itthon élőktől vették el azt a pénzt, hogy nekik adják!

Na, csak kijött belőlem!
IGAZAD VAN !! SEMMI KETSEG !!
DE cimezd ezt a HATARONTULI HONFITARSAKHOZ !!!
EGYETLEN anyaorszagi magyar sem akarta ezt a penzt TILTAKOZOTT minden anyaorszagi --mert tudtuk ez mire szolgal
DEDE a szekelyekkel az elen hasaltak orban ele amibol nem maradtak ki a felvidekiek es a vajdasagiak sem !!!

NEM kedves Becca NEM szegyenlem magam mert nincs miert
!!!
a hatarontuliak eloskodese az ami mar szegyent kene hogy keltsen
ezt pedig senki mas mint az anyorszag tudja csak megallitani !!
 
IGAZAD VAN !! SEMMI KETSEG !!
DE cimezd ezt a HATARONTULI HONFITARSAKHOZ !!!
EGYETLEN anyaorszagi magyar sem akarta ezt a penzt TILTAKOZOTT minden anyaorszagi --mert tudtuk ez mire szolgal
DEDE a szekelyekkel az elen hasaltak orban ele amibol nem maradtak ki a felvidekiek es a vajdasagiak sem !!!

NEM kedves Becca NEM szegyenlem magam mert nincs miert
!!!
a hatarontuliak eloskodese az ami mar szegyent kene hogy keltsen
ezt pedig senki mas mint az anyorszag tudja csak megallitani !!


#43
 
A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM tájékoztatói szerint:
"Ki lehet jogosult a magyar állampolgárokon kívül a kamattámogatott kölcsön, az akadálymentesítési támogatás és a családok otthonteremtési kedvezményének igénybevételére?
- az a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik,
- a harmadik országbeli állampolgár, ha bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,
- a hontalan jogállással, vagy
- menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkező személy."

A tájékoztatok megtalálhatók:
http://www.csalad.hu/2016/01/13/itt-mindent-megtudhat-a-csok-igenylesenek-felteteleirol/
 
Tudjátok, nem kapcsolódok be a vitába, bár volna hozzáfűznivalóm, inkább csak a statisztikai adatokra térnék ki, ami eredetileg hozzászólásra késztetett.
Van olyan sógornőm, aki a Statisztikai Hivatalban dolgozik.
Bizonyára ismert, évről évre, némi továbbképzést követően, rendszeresen emelgetik beosztásukat. Sógornőm gyakorlatilag érettségije óta foglalkoztatott a fenti hivatalban.
Gyermekem születésekor (is) készült statisztika a friss adatokkal.
Mivel már akkor, hosszú évekkel ezelőtt megfeleően magas beosztásban volt, így rátekintett azon hét születési statisztikájára is, amikor gyermekem született.
Már az első alkalommal, mikor otthon meglátogatott, harsànyan, gúnyolódva kérdezte:
"Te meg nem tudod a gyereked születési idejét? Egészen más adat van róla, mint ahogy született!"

De, tudom, percre pontosan.
Senki meg nem kérdezett gyermekemmel kapcsolatos adatokról, sem akkor a kórházban, sem utólag!
Az adatokat úgy továbbították, idegenek, akiknek teljesen mindegy, mit írnak el...
Azóta nem bízom a statisztikai adatok hitelességében!
 
B
Azt a pénzt amit szétszórnak itt is elkölthetnék, munkahelyekre, fizetésemelésekre, és akkor nem lenne gond hogy fogyunk. Nem hagynák el az országot a fiatalok! Vagy lényegesen kevesebben mennének külföldre dolgozni.

Na ez az, emiatt írtam fentebb, hogy nekem beszélhetnek 162 ezer forintos átlagfizuról...

Én se mentem volna külföldre, ha meglett volna annyi fizetésem odahaza, legalább BRUTTÓ. Érted?! BRUTTÓBA!

Erre jönnek itt nekem, hogy ez már NETTÓként is megvan mint átlag...

Hát azt tudom, hogy az agyam azért nem annyira ÁTLAGalatti, hogy ezt beszopjam nekik. De ha csak rólam lett volna szó, oké, gondolhatnék rá olyan nyomorult és tehetségtelen csóringer vagyok hogy nekem csak ennyi jutott. De mutatóba se lettem volna a környékemen képes felmutatni valakit, aki akár megközelítőleg is ennyit keres - kivéve persze a „vállalkozó urat”, aki ugye bevitt minket melózni, és lecsalta az adót. De neki meg megintcsak nem 162 ezer forintjai voltak havonta, hanem MILLIÓI. Még az is amit bevallott, hát még amit elcsalt...

162 ezer nettó?! Röhög a vakbelem. Emiatt mulatságos idióták a magyarok. Mert ilyesmit le mernek írni, s méginkább mert majdnem mindegyikük el is hiszi. A saját zsebükben levő zsét se képesek megszámolni. És élvezik, hogy az ország jobban teljesít!

Na igen. A hazugságok és légvárak kitalálásában...
 
B
IGAZAD VAN !! SEMMI KETSEG !!
DE cimezd ezt a HATARONTULI HONFITARSAKHOZ !!!
EGYETLEN anyaorszagi magyar sem akarta ezt a penzt TILTAKOZOTT minden anyaorszagi --mert tudtuk ez mire szolgal
DEDE a szekelyekkel az elen hasaltak orban ele amibol nem maradtak ki a felvidekiek es a vajdasagiak sem !!!

NEM kedves Becca NEM szegyenlem magam mert nincs miert
!!!
a hatarontuliak eloskodese az ami mar szegyent kene hogy keltsen
ezt pedig senki mas mint az anyorszag tudja csak megallitani !!

Megjegyezném halkan, engem senki nem kérdezett meg semmiféle „Magyar Házzal” vagy bármi effélével kapcsolatban sem, nem adtam rá pénzt, nem is kaptam pénzt Magyarországról semmiféle jogcímen, el se fogadnám, és nem is küldtem én magam se egyetlen politikusnak se pénzt vagy másnemű értéket! Továbbá, amióta nem ott élek, nem is szavaztam soha senkire se, se személyre, se pártra, se más alkalomból, semmiféle ügyben, és dögöljek meg ha a jövőben ezt illetően bármikor is másképp cselekednék!

Ezt már amiatt se tehetem, mert itt most írásba adom, hogy még csak MAGYARNAK SE TARTOM ÉS NEM VALLOM MAGAMAT, amíg ez a banda uralkodik Hungarisztánban!

Ennek oka az, hogy láthatóan ők maguk is úgy vélik és fennen hirdetik, hogy aki nem úgy gondolkodik mint ők, az nem magyar, vagy legfeljebb holmi „szégyenmagyar”. Utóbbi nem akarok lenni, akkor inkább egyáltalán nem tartom magamat magyarnak. Mert igenis nem úgy gondolkodom mint ők. Legalábbis az esetek túlnyomó többségében.

Ugyanakkor viszont, ez a korrupt bagázs nem dőzsölhetne a trónon ennyi ideje, ha igenis nem volna TÖMEGBÁZISA. Tehát a magyarok TÖBBSÉGE igenis így vélekedik. Így. Tehát, a „magyar nép” úgy NAGY ÁTLAGBAN igenis ILYEN és kész!

És mert én nem vagyok ilyen, s mert ők azt mondják aki nem olyan mint ők, az nem magyar, ebből de facto következik, hogy én igenis nem vagyok magyar!

Tudomásul vettem.

Ha viszont nem vagyok velük „egy népből való”, akkor mi jogon is szavazhatnék az őket illető kérdésekben?! Törvényi jogom van rá (még, amíg észbe nem kapnak...), de nem érzem úgy, hogy lenne hozzá erkölcsi alapom.
 
Az ismerosi korombe szukebb tagabb, nem ismerek olyant aki elmenne szavazni a kovetsegre vagy postan megtene, a magyar kormanynak.

POnt azert nem szavaznak,hogy nem elnek otthon, ne a mi szavaztunk dontson egy szoros eredmenynel,es ne mi dontsunk az otthoniak feje felett mi tortenjen mikor ok alljak adojukkal a ceket.
MIndenki ott szavazon ahol adot fizet es ahol elvezi szavazasanak eredmenyet.
 
B
Megjegyezném halkan, engem senki nem kérdezett meg semmiféle „Magyar Házzal” vagy bármi effélével kapcsolatban sem, nem adtam rá pénzt, nem is kaptam pénzt Magyarországról semmiféle jogcímen, el se fogadnám, és nem is küldtem én magam se egyetlen politikusnak se pénzt vagy másnemű értéket! Továbbá, amióta nem ott élek, nem is szavaztam soha senkire se, se személyre, se pártra, se más alkalomból, semmiféle ügyben, és dögöljek meg ha a jövőben ezt illetően bármikor is másképp cselekednék!

Ezt már amiatt se tehetem, mert itt most írásba adom, hogy még csak MAGYARNAK SE TARTOM ÉS NEM VALLOM MAGAMAT, amíg ez a banda uralkodik Hungarisztánban!

Ennek oka az, hogy láthatóan ők maguk is úgy vélik és fennen hirdetik, hogy aki nem úgy gondolkodik mint ők, az nem magyar, vagy legfeljebb holmi „szégyenmagyar”. Utóbbi nem akarok lenni, akkor inkább egyáltalán nem tartom magamat magyarnak. Mert igenis nem úgy gondolkodom mint ők. Legalábbis az esetek túlnyomó többségében.

Ugyanakkor viszont, ez a korrupt bagázs nem dőzsölhetne a trónon ennyi ideje, ha igenis nem volna TÖMEGBÁZISA. Tehát a magyarok TÖBBSÉGE igenis így vélekedik. Így. Tehát, a „magyar nép” úgy NAGY ÁTLAGBAN igenis ILYEN és kész!

És mert én nem vagyok ilyen, s mert ők azt mondják aki nem olyan mint ők, az nem magyar, ebből de facto következik, hogy én igenis nem vagyok magyar!

Tudomásul vettem.

Ha viszont nem vagyok velük „egy népből való”, akkor mi jogon is szavazhatnék az őket illető kérdésekben?! Törvényi jogom van rá (még, amíg észbe nem kapnak...), de nem érzem úgy, hogy lenne hozzá erkölcsi alapom.

@Beka Holt : Köszi, hogy ezt lájkoltad! Az összes lájk közül amit valaha adtál, ez eset a legislegjobban!

Mert ha volt egyáltalán BÁRMI IS amit valaha ide a CH-ra a szívem mélyéből és igazán őszintén írtam, hát akkor az a legkifejezettebben ÉPP EZ VOLT!
 
@Beka Holt : Köszi, hogy ezt lájkoltad! Az összes lájk közül amit valaha adtál, ez eset a legislegjobban!

Mert ha volt egyáltalán BÁRMI IS amit valaha ide a CH-ra a szívem mélyéből és igazán őszintén írtam, hát akkor az a legkifejezettebben ÉPP EZ VOLT!

Az őszinte embert sokra tartom!
És még egyszer szeretném kiemelni: nem ellenetek írtam amit írtam! Az Ukrajnában élőknek kiosztott nyugdíj, a Romániából érkezők ingyenes orvosi ellátása, a Kanadában élő magyarházat vezető erdélyiek és hasonlók ellen írtam amit írtam!
Ők lesznek azok akik hálából ellenünk fognak szavazni! Ők fognak a sorsunkról megint dönteni a fejünk felett!
Ők azok akiket ez a politikusnak nevezett szemét banda lefizet cserébe a szavazatukért, és ez az ami undorító!
90 ezer forint a fizetésem 42 év 319 nap ledolgozott idő után, ezután fogom a nyugdíjat kapni! Előlem, tőlem veszik el a pénzt amit nagylelkűen szétszórnak hogy hatalmon maradhassanak!
Ez az ami .......... a csőrömet!
 
B
Az őszinte embert sokra tartom!
És még egyszer szeretném kiemelni: nem ellenetek írtam amit írtam! Az Ukrajnában élőknek kiosztott nyugdíj, a Romániából érkezők ingyenes orvosi ellátása, a Kanadában élő magyarházat vezető erdélyiek és hasonlók ellen írtam amit írtam!
Ők lesznek azok akik hálából ellenünk fognak szavazni! Ők fognak a sorsunkról megint dönteni a fejünk felett!
Ők azok akiket ez a politikusnak nevezett szemét banda lefizet cserébe a szavazatukért, és ez az ami undorító!
90 ezer forint a fizetésem 42 év 319 nap ledolgozott idő után, ezután fogom a nyugdíjat kapni! Előlem, tőlem veszik el a pénzt amit nagylelkűen szétszórnak hogy hatalmon maradhassanak!
Ez az ami .......... a csőrömet!

Na ezt pont így látom én is. Többek közt az is oka volt részben annak hogy elmentem „az Óperenciás tengeren is túlra szerencsét próbálni”, mert úgy ítéltem meg, nekem úgyse lesz nyugdíjam, ha meg mégis, csak annyi hogy ki legyek pipálva egy rovatban, hogy „na ez is kapott nyög-díjat”, valójában azonban nemhogy a gyógyszerekre nem lenne elég, de még a kajára se 3 napnál tovább, akkor se ha beérném hidegvízzel és vajaskenyérrel. És különben is csak az első nyáron „élvezhetném”, mert a rákövetkező télen megfagynék, ugyanis tüzelőre se telne.

Ó, én barom! Most jut eszembe, hát nem kellett volna elmennem...! Melegedni beülhettem volna valamelyik jó fűtött STADIONBA...!!!!!! Sőt, ott még KOLDULHATTAM IS VOLNA!

Hogy én mit potyáztam el, a fenébe is! Sosem gondolkodok... Mekkora lehetőség pedig!
 
B
90 ezer forint a fizetésem 42 év 319 nap ledolgozott idő után, ezután fogom a nyugdíjat kapni! Előlem, tőlem veszik el a pénzt amit nagylelkűen szétszórnak hogy hatalmon maradhassanak!
Ez az ami .......... a csőrömet!

De @Beka Holt , valamit nagyon benézhettél, ez nem lehet igaz! Kizárt, hogy ilyen kevés fizud legyen. Te talán nem tudod, hogy az ÁTLAG, méghozzá NETTÓBAN, az 162 ezer forint?! Lehetetlen, hogy neked csak alig több mint a fele legyen! Hogy merészeled te meghazudtolni a bölcs statisztiKUSSokat?!
 
Na ezt pont így látom én is. Többek közt az is oka volt részben annak hogy elmentem „az Óperenciás tengeren is túlra szerencsét próbálni”, mert úgy ítéltem meg, nekem úgyse lesz nyugdíjam, ha meg mégis, csak annyi hogy ki legyek pipálva egy rovatban, hogy „na ez is kapott nyög-díjat”, valójában azonban nemhogy a gyógyszerekre nem lenne elég, de még a kajára se 3 napnál tovább, akkor se ha beérném hidegvízzel és vajaskenyérrel. És különben is csak az első nyáron „élvezhetném”, mert a rákövetkező télen megfagynék, ugyanis tüzelőre se telne.

Ó, én barom! Most jut eszembe, hát nem kellett volna elmennem...! Melegedni beülhettem volna valamelyik jó fűtött STADIONBA...!!!!!! Sőt, ott még KOLDULHATTAM IS VOLNA!

Hogy én mit potyáztam el, a fenébe is! Sosem gondolkodok... Mekkora lehetőség pedig!

Érdekes lesz, mert vagy enni nem fogok, vagy melegedni. De, sebaj az ukrán magyarnak jobb lesz, neki még dolgozni se kell és többet kap mint amennyit majd nekem osztanak. És k...... boldog leszek hogy határontúli magyarnak lenni milyen jó dolog. Meg a román magyar szellemifogyatékos gyerekének is adunk segélyt nehogy éhen haljon a hazájában!

Látod látod mennyi jót szalasztottál el azzal hogy elköltöztél? Csupa vidámság lenne itt az életed. Önző ember vagy királyfi! :D
 
De @Beka Holt , valamit nagyon benézhettél, ez nem lehet igaz! Kizárt, hogy ilyen kevés fizud legyen. Te talán nem tudod, hogy az ÁTLAG, méghozzá NETTÓBAN, az 162 ezer forint?! Lehetetlen, hogy neked csak alig több mint a fele legyen! Hogy merészeled te meghazudtolni a bölcs statisztiKUSSokat?!
Bruttóban sincs annyi, nem még nettóban. Engem nem számolt a statisztikai hivatal!
 
B
Önző ember vagy királyfi! :D

Az. Azzá tett az élet.

Gyermekként szerettem volna valami nagy-nagy jót tenni az egész Világnak...

Aztán beértem volna, ha az összes magyar embernek, azaz úgy nagyjából Magyarország egészének alkotok valami hatalmasat.

Még később nagyon boldog lettem volna már azzal is, ha a tágan értelmezett családomnak, meg az ismerőseimnek tudok valami roppant jóságot adni, felvirágoztatva az életüket.

Most már vénségemre tényleg csak arra törekszem, hogy nekem magamnak legyen jó. Igen, igazad van, ÖNZŐ VAGYOK. Az. Elismerem. Nem sok kritika jogosságát ismerem el amit kaptam itt a CH-n eddig, de EZT IGEN.

Ez azonban nem arra bizonyíték a szememben, hogy rohadt genyó fickó vagyok, hanem csak arra, hogy így lehet kiölni valakiből lépésről-lépésre a jót, s az illúziókat.

A felnőtté válás azzal jár, hogy az ember apránként elveszti az illúzióit. De mindenkinek vannak azért illúziói, kinek több, kinek kevesebb, mert anélkül élni lehetetlen. Teljesen felnőtt ember tehát nincs, mert annak egyetlen illúziója se lenne, akinek azonban nincs, az MEGHAL. Lehet hogy előbb is meghal, amikor még van sok illúziója, mert megölik, baleset éri, stb, de ha abszolút semmi nem is történik vele más, legkésőbb akkor biztos meghal, amikor már semmi illúziója se maradt.

Mert minek is éljen úgy tovább?!
 
Az. Azzá tett az élet.

Gyermekként szerettem volna valami nagy-nagy jót tenni az egész Világnak...

Aztán beértem volna, ha az összes magyar embernek, azaz úgy nagyjából Magyarország egészének alkotok valami hatalmasat.

Még később nagyon boldog lettem volna már azzal is, ha a tágan értelmezett családomnak, meg az ismerőseimnek tudok valami roppant jóságot adni, felvirágoztatva az életüket.

Most már vénségemre tényleg csak arra törekszem, hogy nekem magamnak legyen jó. Igen, igazad van, ÖNZŐ VAGYOK. Az. Elismerem. Nem sok kritika jogosságát ismerem el amit kaptam itt a CH-n eddig, de EZT IGEN.

Ez azonban nem arra bizonyíték a szememben, hogy rohadt genyó fickó vagyok, hanem csak arra, hogy így lehet kiölni valakiből lépésről-lépésre a jót, s az illúziókat.

A felnőtté válás azzal jár, hogy az ember apránként elveszti az illúzióit. De mindenkinek vannak azért illúziói, kinek több, kinek kevesebb, mert anélkül élni lehetetlen. Teljesen felnőtt ember tehát nincs, mert annak egyetlen illúziója se lenne, akinek azonban nincs, az MEGHAL. Lehet hogy előbb is meghal, amikor még van sok illúziója, mert megölik, baleset éri, stb, de ha abszolút semmi nem is történik vele más, legkésőbb akkor biztos meghal, amikor már semmi illúziója se maradt.

Mert minek is éljen úgy tovább?!


Szerintem minden gyermek ad a világnak valami nagyszerűt, valami pótolhatatlant. Már önmagában az is egy csoda hogy megszületik rácsodálkozik a világra, örülni tanít bennünket felnőtteket, megtanítja a játék örömét megint amit rég elfelejtettünk.
Ettől nagyobb jót nem is tehetne a világgal!
Alkottál az országnak, felnőttél, dolgoztál, barátokat szereztél, fontos voltál nekik! Nem lehet mindenki tudós, világhírű művész, és sokan vannak akik felnőttként elvesztik emberi mivoltukat. Azt gondolom Te megmaradtál embernek, voltak álmaid, és akikkel ezeket az álmokat megosztottad azoknak szebbé tetted az életet.
Az álmok olyanok mint a mesék, és meséket hallgatni nagyon jó dolog.

A nagyobbik fiam mindig arról beszélt hogy a világ tetején fog élni ha felnőtt lesz. Elképzelte milyen lesz, leírta nekünk milyen lesz ott a magasban a felkelő napot látni, milyen szép lesz ha nem takarja el semmi és csak neki fog előbújni. Szerzetesként Nepálban él nagyon nagyon régóta, és a nap tényleg csak neki bújik elő. Áhítattal várja minden reggel, és tudom hogy boldog mert valóra vált amiről álmodott.
A kisebbiknek nem én voltam az anyja, de én neveltem fel, Ő hatalmas harcos akart lenni. Megvédeni a szegényeket minden gonosztól. Amíg élt mindig harcolt, és küzdött és a végén neki is megvalósult az álma. Az életét adta másokért.
Egyikükből sem lett világot megváltó, mégis elhozták nekünk a csodát pusztán csak a létükkel.

Úgy vélem, minden ember akinek szép gondolatai vannak szebbé teszik mások életét is nemcsak a magukét! És ehhez nem kell nagy dolgokat tenniük, elég az is ha közöttünk élnek!

Köszönöm hogy megosztottad velem a gondolataidat!

Nem kritika volt amit írtam, egy komolytalan megjegyzés volt csak, azért tettem a végére a vigyorgó szmájlit.
 
B
De én nem látom a szmájlikat. Tudod, a főoldalon ott van az a ronda kék beúszó izé fent, valami reklámféleség, én meg nem bírom az izgő-mozgó reklámokat, emiatt letiltottam. Úgy tűnik ennek áldozatul estek a szmájlik is.

De különben ne aggódj @Beka Holt , nem sértődtem meg. Mondják ugyan hogy az ember leginkább az igazság miatt sértődik meg, de én mindig egy bődületes baromságnak tartottam ezt. Nem. Én amiatt sértődök meg, és amiatt haragszom (de nem is kicsit ám!) amikor valaki HAZUDIK. Pláne ha rólam. Ez azonban amit írtál, igaz volt.

Igen, én most már egy önző vénember vagyok. Például adakozni se szoktam, mert utánanézve rájöttem, a segélyszervezetekben mekkora a lenyúlás - jó ha az adományok 10%-a eljut a címzettekhez. Így azóta egy fillért se kap tőlem semelyik.

Régen adtam vért is, ingyen, sokszor. Aztán rájöttem hogy ami vért én ingyen adok, azt a véradószolgálat aranyárban adja el (érted: ELADJA!) a kórházaknak. Na azóta vért se adok. Amit én ajándékba adok életmentésre, azzal nekem ne üzleteljenek, ne kereskedjenek, a fenébe is!

Arra is rájöttem, a koldusok gyakran direkt maszkírozzák magukat nyomoréknak vagy betegnek. Sőt, amelyik tényleg az, annak is hiába adnék, mert koldusmaffiák vannak, s a nagyrészét elszedik ezektől. De ahol nem ez van, ott meg az megy hogy a teljesen keresőképes ipse átruccan mittudomén Romániából, itt koldul, mert az könnyű hiszen csak ülni kell, és nem is szégyen mert itt senki se ismeri őt, aztán hazamegy és éli belőle a világát. Tehát nekik se adok.

De ha olyan híreket hallok, hogy adakozzak a mittudoménmelyik kisgyerek műtétjére, aki áttételes anorákban szenved, s így hamarosan meghalna műtét nélkül tüdőlötyögésben és májhápogásban, arra se adok. Egyrészt ott se hiszem hogy az adományom nagy részét nem nyúlnák le, másrészt azt se tudom ellenőrizni, létezik-e egyáltalán a kiscsávó, harmadrészt meg nem értem, miért lenne ez az én dolgom, amikor elvileg erre volna kitalálva az egészségbiztosítás! Aminek a járulékait már úgyis vonják tőlem, vagy nem?! Az adományommal tehát csak konzerválnám a meglevő rossz állami struktúra fennmaradását!

És még soká sorolhatnám.

És akkor még nem beszéltem azon dolgokról, hogy ha egyszer segítesz valakinek, az hamarosan ELVÁRJA majd, hogy RENDSZERESEN segítsd őt, és ha megunod, nem az lesz hogy hálás volna az eddigiekért, hanem te leszel a szemében a rohadék, amiért most már nem kap tőled több apanázst...

Nekem ebből elegem van. Én nem kérek senkitől se, tőlem se kérjen senki.

Nagyon ritkán előfordul azért, hogy adok valakinek valamit, kiválasztott keveseknek. De még ott is kételyeim vannak, hogy jól teszem-e.

Van efféle dologgal kapcsolatban egy nagyon tragikus élményem is, de nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet lenne-e elmondanom. Mindenesetre, én már afelé hajlok, a jelenlegi világban épp elég hősiesség már az is, ha önmagamon segítek, és én magam nem szorulok rá másokra, tetőzve ezzel is az ő tulajdon bajaikat.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,164
Üzenet
4,810,148
Tagok
616,199
Legújabb tagunk
SzomolyaA
Oldal tetejére