Árvíz Québecben — Több mint ötven település van víz alatt

Eddig 53 québeci településben olyan súlyos árvíz alakult ki, hogy jogosultak a tartományi segélyre--derül ki a közszolgálati CBC jelentéséből.

Az erős esőzés miatt a legkritikusabb helyzet a délnyugat québeci Rigaud városában alakult ki, ahol eddig 343 családiházat öntött el víz. Rigaud önkormányzata vészhelyzetet deklarált csütörtök estére, ami azzal is jár, hogy a tartományi rendőrség - a Sûreté du Québec - vette át a járőrőzést a településen. A régió számos részén evakuálták a helyi lakosságot és ez nem mindig ment zökkenőmentesen, hiszen voltak akik nem akarták elhagyni otthonaikat.

Jelenleg Baie de Rigaud, Pointe-Séguin, Rigaud sur le lac és Pointe à la Raquette lakosságának jelentős részét kellett evakuálni. Rigaud polgármestere -- Hans Gruenwald Jr -- szerint már csak idő kérdése, hogy a fő utak is víz alá kerülnek, így akiket most nem evakuálnak, azok később nem fognak tudni menekülni.

"Egy bizonyos pont után nem tudjuk garantálni biztonságukat. Nem tudunk elsősegélyt küldeni és nem tudnak majd kimenni hozzájuk a tűzoltók vagy mentők"--mondta Gruenwald, utalva elsősorban azokra akik Rigaud sur le lac-ban élnek.

Rigaud lakossága körülbelül 7.500 főre tehető és a város 25 kilométerre nyugatra fekszik Montreál szigettől. A polgármester azt javasolja, hogy a városi könyvtárban keressenek menedekét mindazok, akiknek házát elöntötte a víz. A gond ezzel a megoldással azonban az, hogy a könyvtárba nem lehet behozni háziállatokat, így a kutya gazdák például gyakran ezért is ellenzik az evakuálási rendeletet.

"Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy majd hajnali kettőkor kell menni értük és erővel evakuálni őket otthonaikból az éjjeli órákban"--mondta Gruenwald.

Rigaud városán kívül Montreál számos elővárosában is egyre súlyosabb a helyzet. Az árvíz eddig L'île-Bizard-Sainte-Geneviève-ben, Pierrefonds-Roxboro-ban, Rivières des Prairies-ben, valamint Laval városának egyes részein okoz egyre súlyosabb problémát a helyiek számára.

A szokatlanul erős esőzések okozzák az árvízet. Miközben áprilisban átlagosan 67 milliméter esőre számíthatnak dél-Québecben, e hónap eddig több mint 130 miliméter esett.

Christopher Adam

arviz.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,118
Üzenet
4,799,422
Tagok
615,602
Legújabb tagunk
Hegyesi Zoltán1
Oldal tetejére