Óriáskereket építettek egy grúz felhőkarcoló közepébe

A posztszovjet országok építészeti ötleteire egyszerűen nincsenek szavak.

Az egykori Szovjetunió nagyvárosainak építészete már évtizedek óta ejti ámulatba és okoz erős fejtörést az utazóknak – legyen szó akár a ma a Grúz Nemzeti Banknak otthont adó, Tbilisziben álló Jenga-toronyról, vagy az erős személyi kultuszt kiépítő kazah vezető, Nurszultan Nazarbajev által a semmiből felépített új kazah főváros, Asztana üvegcsodáiról.

A lista alsó fokára jó eséllyel a százötvenezres grúz nagyváros, Batumi kapaszkodhat fel, hiszen a Műszaki Egyetem kétszáznyolcvan méter magas, első látásra átlagos New York-i felhőkarcolónak tűnő tornyát körbejárva óriási meglepetés érheti a szemlélődőt:

az öt évvel ezelőtt megnyílt épület közepén, száz méteres magasságban ugyanis egy jókora óriáskerék kapott helyet.

A nyolc légkondicionált kabinban összesen negyven ember élvezhetné a sokszínű főváros látványát – feltéve persze, ha a kerék működne, vagy legalább az épület ne lenne elhagyatott.

14907400548_fd6f5fce4c_k-800x534.jpg


A torony ugyanis immár két éve, 2015 óta üresen áll, de az azt megelőző három évben sem volt benne túl sok mozgás – főleg, mivel még az egyetemet sem sikerült megnyitni.

hotel_radisson_batumi_georgia-800x534.jpg


A belvárost díszítő épületet persze megépíteni sem volt nehéz, hiszen a Fekete-tenger partján álló város egy földrengésekben gazdag zónában áll, az óriáskerék biztonságos elhelyezéséhez pedig szélcsatornában tett tesztek egész sorára volt szükség. A tervek publikálása után azonnal megjelentek az első ellenzők, akik megalapozott érvekkel próbálták alátámasztani, hogy egy hasonló torony teljesen alkalmatlan arra, hogy egyetemi oktatás folyjon bennük. Az építtetőt ez persze nem érdekelte.

e18392e1839de1839ae18393e18394e1839c_e1839ee18390e1839ae18390e183a1e18398-800x531.jpg


A legutóbbi tulajdonoscsere után pletykák röppentek fel arról, hogy a torony a jövőben hotelként működik majd, de a munkáknak továbbra sincs semmi nyoma.

Vincze Miklós

batumi_georgia_-_panoramio_63-1-1024x576.jpg
 
Érdekes épületek... különösen a második hivatkozott linken lévők. Minden esetre stílusosabbak, mint Pesten a belvárosi üvegszörnyek.
Az pedig, hogy némelyik üresen áll, hát istenem...nálunk stadionok, vasutak állnak üresen....
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,126
Üzenet
4,800,581
Tagok
615,666
Legújabb tagunk
RichardLok
Oldal tetejére