Űrliftet építene egy kanadai cég

Egy kanadai cég amerikai és brit szabadalmakat felhasználva forradalmasítaná az űrutazást. A technológia egy olyan űrlift, mely 20 kilométeres magasságba juttathatja az utazókat.

Egy kanadai cég hatalmas lépést tett az űrutazás forradalmasítása felé. Ahelyett, hogy drága rakétákkal kísérleteznének, egy sztratoszférába vezető liftet építenének. A Thoth Technology Inc brit és amerikai szabadalmakat használna fel az áttörés eléréséhez.

A vállalat szerint a ThothX-nek nevezett torony felfújható, szabadon álló szerkezet lesz, egy beépített elektromos lifttel, amely 20 kilométer magasba szállítja majd az utasokat. Brendan Quine, a szerkezet feltalálója szerint a torony tetején egy bázis működne, amely kilövő-, szerelő- és töltőállomásként is üzemelne.

Hagyományosan az 50 kilométer alatti régiókon át – azaz a mezoszféráig – csak nagy teljesítményű rakétával lehet eljutni. Ehhez a módszer igen erőteljes eszközökre van szükség, melyek elbírják az üzemanyagot és a szállított űrjárművet, megbirkóznak a gravitációval, a légköri körülményekkel és az ellentétes irányú tolóerővel. Ezzel szemben a lift működtetéséhez jóval kevesebb energiára lenne szükség.

A felvonónak csupán a gravitációt kéne legyűrnie, mivel a sebességéből adódóan az alsó légköri súrlódás nem okozna problémát, illetve üzemanyagot sem kéne hordoznia. Quine szerint a megoldás gazdasági és környezetvédelmi előnyökkel is jár.

A lift ugyanis árammal működne. Ezzel a technológia nem fogyasztana a természet számára káros anyagokat, ráadásul az üzemanyagár 30 százalékát is meg lehetne spórolni vele. Arról nem is beszélve, hogy míg a szállítórakéták a megfelelő magasságot elérve leválnak, majd visszaesnek a Földre, addig a lifttel nem lenne hasonló probléma.

A rakéták másik hátránya, hogy 15-25 kilométeren át függőlegesen kell, hogy előrehaladjanak. Ezzel szemben a felvonó utasszállítóhoz hasonlóan vízszintesen működhetne, ezzel további energiát lehet majd megtakarítani. A bázisról sűrített levegővel irányított szerkezet emellett akár szélerőműkét is funkcionálhatna.

Az űrlift ötlete régóta foglalkoztatja a szakértőket. Eddig komoly probléma volt, hogy nem találtak megfelelő anyagot, amely kibírná az űri körülményeket. Quine ezt a problémát egyszerűen oldotta meg: szerkezete nem az űrig, csupán a sztratoszféráig viszi ki az utasokat.

Caroline Roberts, a vállalat vezérigazgatója szerint a találmány forradalmasíthatja az űrutazást, hiszen más cégekkel közreműködve technológiájuk egy sztratoszférában található kikötőként működhetne. A liftet azonban valószínűleg nem csak a kutatók használhatják majd, hanem turisták is – már ha megfizetik az utazás árát.

(Via: The Guardian)
ur lift.jpg
 
20 kilométeres felfújható torony? Remek. az első tornádó elfújja majd. Ha meg mégse, annyira meghajlik, hogy ami kikötött a tetején űreszköz, rögvest lepotyog a mélybe. Nézzük csak meg a búzakalászokat, hogyan hajladoznak a szélben...
 
A nanotechnológia modszerevel akart Japan epiteni
Űrliftet vagy 10 eve olvastam rola, azota semmit...
 
Kanada egy nyugalmas ország, ugy politikailag mind természeti katasztrofákat tekintve, ezért gondolom a tornado ami a legkevésbé veszélyeztetne egy menyei felvonot.
-
Egy tornado "zoknija" 1.500-2.000 méter magas, a "menyei-felvonot" egy 5000 méteres hegyre kivánják épiteni. Ezzel a 20 km magasba nyulo toronyhoz csupán 15.000 métert kell megvalositani. Hogy miként viszik fel oda a szükséges anyagot a hegyre, és hogyan fognak ott dolgozni az emberek 0,5 atmoszféra légnyomáson, az egy más kérdés. :(
-
Azt olvassuk, hogy egy "elektromos lift" lesz a felfujhato toronyban. A legmagasabb épitmény a földön eddig a Burj Khalifa Dubai-ban, 830 méter. Ezt követi négy 600 méter felleti monument, majd jön az 550 méteres Toronoi CN Tower.
-
En még nem voltam ott de tudom, hogy 500 m-nél magasabb liftet fémböl nem lehet épiteni mert az acélkötél elszakad a saját sulya alatt. Dubai-ban vagy átkell szállni a liften vagy az ördög tudja. Lehet, hogy az utolso 300 métert gyalog teszik meg a látoagatok. :)
-
Minden nehézség ellenére a Kanadaiak eltökélt szándéka, hogy megépitik ezt a Dubai toronynál 24 szer magasabb tornyot. (Másképp kifejezve, a Burj Kalifa az ürliftnek csupán a 4%-át teszi ki)
-
A projekt elsö része megvalosithatonak tünik, a következö 5 évben megépitenek egy 1,5 km magas prototipust, aztán jön a terv fantasztikus része, még 10 év munka és felhuzzák a maradék 15 km-es szakaszt.
-
A torony kevlarbol készült, egymásrahelyezett gyürükböl fog allni. A "kevlar" egy, vékony müanyag-szállakbol készült szövet amiböl elnyühetetlen jeans-nadrágot, golyoállo mellényt vagy repülöt szoktak késziteni.
-
220px-Bundesarchiv_Bild_102-12610,_Kugelsichere_Weste.jpg

-
A magasbaemelés trükkje, hogy ezek a gyürük hidrogénnal, vagy héliummal leszne feltöltve, tehát maguktol felszállnak a redeltetési helyükre. Hogy a torony stabil maradjon minden egyes gyürü forogni fog a saját tengelye körül.
-
Ami a szelet illeti. Aki már utazott Houstonbol, vagy Atlantábol Frankfurtba annak valoszinü feltünt, hogy odamenet a repülö szinte nyil egyenest ment Amerikába, mig a visszautnál Europába egy orjási kerülövel, felrepült New York fölé és a nagy kerülö ellenére egy orával kevesebb ideig tartott az ut. (Frankfurt-Huston 10:50 ora, Huston-Frankfurt 9:45) :(
-
Miért? Mert valoban odafent a troposférában Kanada magasságában 500-650 km/orás sebességü szél fuj kelet felé.
-
(Ennek a "Jetstream-nek" az oka, hogy az egyenlitönél felszállo meleg levegö helyére hideg levegö áramlik a földfelszin közelébe, a meleg levegö meg a hideg északi polus felé tart. Ez a dél-északi áramlat azonban a föld forgása miatt (coriolis-erö) kb. Kanada magasságában eltérül kelet felé. Akit érdekel érdemes megnézni a filmet, megy nyevismeret nélkül is.)
-

-
Ilyen nagy szélsebesség azért tud létrejönni mert ebben a magasságban a levegö sürüsége enyhébb, nincs közegellenállás.
-
Rajtam nem mulik, 15 év nem sok még megélhetjük. :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

A-Szilágyi Adrienn wrote on adamszilvi's profile.
Szia! Sikerült megszerezni? Ha igen, és megvan még, feltennéd? Ha kell e-mail címet adok!
Köszi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,802,587
Tagok
615,755
Legújabb tagunk
Michaelgig
Oldal tetejére