lelkes.miklos 2014 November 29
Az igazságtól való eltérésnek több oka lehet, helyesen látod, hogy - többek között - olyan becsületes tévedés is, amelyik nem hazugság (és, persze, előfordul "kegyes hazugság" is, amelyet a jó szándék vezérel).

Ám annak, ami valóban hazugság (többnyire féligazságokkal keverten) és igazán veszélyes a társadalom tagjainak többségére, az a társadalom nagyobb részének érekeivel szembemenő, erkölcsileg elítélendő ÉRDEK. Az utóbbi években is ezek miatt rohad az ország (meg a világ is). Érdek c. versemben - amit régebben írtam - erre utalok.

Olyan sok minden politika, vagy a politikával többé-kevésbé összefüggő, hogy a politikai hazudozást nem kellene enyhébben kezelni, talán inkább, tartalmától függően, súlyosabban megítélni, hiszen a hazugságok legveszélyesebb kategóriájába tartozik.

A hazugságokkal, mint erkölcsileg elítélendő jelenséggel, minden társadalomnak együtt kellett és kell, sajnos, élnie (ennek okaira most nem térek ki), de nem mindegy a hazudozás (és más elítélendő tettek) MÉRTÉKE.

A világ - történelmi mértékkel mérten - jobbul ugyan, de rossz maradt. (Utalok A világ jobbul c. versemre.) Így ez a jobbulás nem túlságosan vigasztalja a hazugságok (és más fertőző tettek) áldozatát.
Istefan kedveli ezt.