Intelligencia és civilizáció

Published by Istefan in the blog Istefan blogja. Megtekintés: 1085

Mivel felmerült néhány kérdés az emberi intelligencia és a civilizáció kapcsolata révén, gondoltam érdemes ezekre néhány választ adni, vagy keresni.
Rossz szokásom szerint csak úgy hanyag eleganciával fogtam hozzá, hogy néhány belevaló gondolatot odarittyentsek, ezeket érintve, de kiderült, hogy ez nem is megy annyira egyszerűen, mint ahogy elképzeltem. Hamar rájöttem, hogy se hanyagul, se túl elegánsan nem lehet e dolgokat kezelni, ezért megtörténhet, egészen másként sikerült eszmefuttatásom, mint ahogy szerettem volna.
Tulajdonképpen a mesterséges intelligencia erőltetett iramban történő fejlesztése volt az, ami elsőként gondolataimat birizgálta, de közben a civilizáció fejlődése, avagy visszafejlődése is felborzolt néhányat közülük.
Ez szerintem normális, hiszen az emberi(vagy idegen? Ez mindmáig vitatott) intelligencia fejlődésének következménye volt a civilizációk kialakulása, tehát jogosan tehetem fel a kérdést, hogy: - mi történik az emberi civilizációval, ha idegen, vagy mesterséges intelligencia helyettesíti majd a modern emberét?
Erre ugyanis minden esélyünk megvan, mert minden jel arra mutat, valakik abban sántikálnak, hogy minél hamarabb kiiktassák az emberi agy bizonyos funkcióit, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.
Bármelyik szögből is nézegetem a dolgokat, mindig az az érzésem, hogy valami nincs rendjén a civilizációk kialakulásával és fejlődésével foglalkozó elméletekkel.
A tudományos magyarázatok szerint, az első civilizációk valahol a Nílus mentén jelentek meg, természetesen csak a történelmi időkről beszélve, amikor már annyira vitte az ember, hogy a falra firkálni tudjon. Ez óriási lépés volt, akkora nagy, hogy egyesek mind a mai napig csak ekkorát tudnak lépni, semmiképp nem tudván a faltól távolodni, csakis erre képesek firkálni. A gond ezzel kapcsolatosan csak az, hogy ami akkoriban a civilizáció fejlődését jelentette, ma szerintem annak visszafelé haladását mutatja.
Normális körülmények között a civilizáció egyenes arányban kellene fejlődjön az intelligenciával, ám a történelem folyamán mindig közbejött valami nem normális körülmény, ami az arányt felborította.
Ha nem így történik, akkor ma az Európában élő civilizálatlan és sértődékeny népek vándorolnának szerte a nagyvilágba, terrort és halálfélelmet ültetve más kontinenseken.
Ám „valami” közbejött, így az ősi, virágzó civilizációk hirtelen elhervadtak, és helyettük újak jelentek meg, de más földrajzi helyeken, ahol olyan gyorsan fejlődtek, hogy az elhervadt civilizációk népe mind mai napig irigykedve nézi.
Ez a „valami” több minden is lehetett, például egy földönkívüli intelligens lény hazautazása a Nílus völgyéből egyenesen a Nagy Kutya csillagkép valamelyik bolygójára, vagy a magyarul beszélő sumerek elvándorlása Európába, de lehetett egyszerűen csak az emberi agy begyepésítése egy mesterségesen kifejlesztett intelligenciának köszönhetően.
Lehet valaha megtudjuk választ, ám egyelőre csodálkozva állunk(legalábbis én), az evolúció ezen fonákul működő rejtélye előtt.
Míg ezen csodálkozok, megpróbálom dogmatikus szemszögből is elemezni a múlt és jelen helyzetképét.
A paradicsombeli időkkel kell kezdjem, amikor ott éldegélt szépen az első emberpár, gondtalanul és boldogan, és szerintem nem volt rákényszerülve, hogy szürke állományunk még egy százalékát is kelljen használja.
Azt nem tudni mekkora intelligencia szintet ért el Ádám vagy neje a Paradicsomban, (Éva az almát elérte az biztos) de szerintem túl magas nem lehetett, hiszen nemigen volt mit kezdjen vele, mivel csak parancsokat teljesített, melyeken gondolkodni se volt szabad. Ha e szinten maradnak, gyűjtögető életmódot folytatva, bizonyára lőttek volna az emberi civilizációk megjelenésének, ami csakis az intelligens emberi(vagy emberfeletti?) lényeknek köszönhető. Nem azt sugallom ezzel, hogy a Sátán érdeme lenne a civilizációk kialakulása, csak a Biblia mondanivalóját próbálom az emberiség értelmi fejlődésével kapcsolatba hozni.
Én úgy gondolom, hogy az ember saját elhatározásából is átlépte volna az Édenkert határait egy bizonyos idő elteltével. Erre előbb-utóbb rákényszerítette volna a túlnépesedés, de azt hiszem, hogy a kíváncsiság és a tudni akarás hamarabb rávette volna e lépésre. Mert a kíváncsiság nagy úr, és éppúgy jellemző az emberi lényre mint az emberfelettire, sőt még az emberalattira is.
Szerintem ez inkább a civilizáció fejlődésének mozgató ereje, nem pedig a hazugság mint ahogy egyes elméletek jóindulatúan bizonyítani akarják, szabad teret biztosítva ezáltal a füllentésnek. Habár a hazugságoknak is van némi szerepe, hiszen intelligens embereket is átvernek manapság a szuper-intelligensen megfogalmazott igazat nem mondások. (ezt remélem, elég elegánsan megfogalmaztam!)
De térjek vissza a kapuhoz, melyen kilépve, az embernek hajdanán földet ért a lába, és észrevette, hogy esze is van a tokjában, amit kénytelen lesz használni, ha civilizált emberi településeket akar látni a Földön, nem pedig majom tanyákat.
E lépés pillanatától kezdve fonódott egybe az emberi intelligencia a civilizációval, néha-néha össze is bogozódtak, de hál'Istennek mindig akadt valaki, aki kioldja a csomót.
Én remélem, hogy ezután is fog majd akadni, hiszen ma már sokkal okosabbak vagyunk, és tudjuk, ha megvárjuk míg megérik a tudás fáján az alma és lehull, akkor nyugodtan megehetjük, (Úgy tudom, hulló almára nem vonatkozik törvény) és tovább építhetjük azt, amibe belefogtunk.
Természetesen ezután is közbejöhet egy és más, a tudományos oldalról a technika szuper-intelligens ördöge hozhat rontást civilizációnkra, a dogmatikus oldalról meg az intelligenciahiányban szenvedő civilizálatlan civilizációk elterjedése döntheti romba az Eiffel tornyot.
Hozzászólnál? Jelentkezz be...