Akvarisztika

Ticuska27

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Én is nagyon szeretem a halakat! Nekem egy 80l-es akváriumom van. Guppykkal (amik folyamatosan szaporodnak hál istennek!) páncélos harcsával, és van két szép Sziámi ormányosmárnám.
 

Feenuee

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én is a haltartók népes családjába tartozom. Az igazat megvallva legelőször azért vettem halakat, mert túl sok időm nem volt állatgondozásra, viszont hiányoltam, hogy legyen körülöttem egy kis élet. Aztán teljesen beléjük szerelmesedtem... :)
 

z.rekuci

Állandó Tag
Állandó Tag
ma éjjel meghalt az egyik neon-halunk.:(
már az örök vizeséseken úszkál.. :)
amugy imádom a halainkat.
van 2 rozsaszin zebra dánióm, tesómnak 2 leopárd dániója,
és még rajtuk kivül /volt/ 10 neon- márcsak 9, és még 4 zebra dánió.
ja és egy tündéri algaevő.
nagyon boldogok :)
 

romesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Szep az aquariumod, nagyon szepen karbantartod.
Mennyibe kerult az a felszereles? Irhatnal rola valamit.
 

afca

Kitiltott (BANned)
1201853642_30385200-1.gif
 

Annai

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem is fátyolfarkúim vannak, de én nem merném őket harcoshallal tartani
Nincs véletlenül ötletetek azt illetően, hogy több éve egészséges gömbmoháim mi okból kezdhettek el egyszerre csak szétesni?
 

powergoldeneye

Állandó Tag
Állandó Tag
a gupikkal kapcsolatban:nekem is volt egy parszor guppy az akvariumban es azt produkaltak, hogy le van benulva a farkuk, aztan a vegen mar nem is taplalkoztak es ugy pusztultak el ehen.most csak neon-t es kuhli-t tartok.meg egy ancistruszt.

meg nem jottem ra hogy mi tortent a guppykal, de ha megtudsz valamit, kerlek szolj!koszi!

az algasodast szerintem is a feny okozza. tul sok feny (foleg napfeny) zold algat, tul keves feny barna algasodast okoz. uvegrol meg konnyen letakarithato, de a novenyekrol mar nehezebb. nezz korul a helyi allatkereskedesben, mert arusitanak alga ellenes szert az akvarisztika reszlegen. igy konnyen megszabadulsz az algatol.

nagyon szep az akvariumod. az enyemet is ugy terveztem hogy hosszabb legyen (60 cm) es csak 20 cm szeles.

vajon mitol van az, hogy a neonjaim hasan kidudorodas keletkezik? lehet az is, hogy csak sokat esznek s amiatt van?

feltoltenek egy videot a neonjaimrol csak meg nem jottem ra hogyanis kell azt csinalni.

bocsanat az offolasert!(csak nagy akvarisztika rajongo vagyok)
 

szigyudown

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves halas barátaim!

Sziasztok!

Nekem is van, kb. 4 hónapja, egy kis 54 literes EHEIM aksim, elevenszülőkkel (5 gupy, 4 szifó), harcsákkal (3 foltos törpeharcsa, 2 morgóharcsa) es 2 vitorláshallal.

Eddigi tapasztalataim:

- a morgóharcsák előszeretettel eszik a csigákat sőt már beteg fiu gupykat is faltak fel!:(

- A gupyaim sajnos egyelőre előttem ismeretlen okok miatt betegesek, sőt már bele is pusztult egy jó pár. Valami lassú lefolyásű betegség lehet ami kb. 3 hétig tart, az elején leeresztik a farkukat, a hátukat begörbítik, aztán elszineződnek, egyre kevesebbet mozognak, étvágytalanok, mig végűl sajnos feldobják a farkukat. Pedig szerintem könyvszerint gondozom a halaimat, nincs tűnépesedés, a vizet frissittem rendesen, sózom is amennyire kell, levegőztetem, van belső szűrő, vannak növények is és nem etetem túl őket.

- Egy másik gondom pedig, hogy a növények leveleit valami barnás-fekete színű élősködő támadta meg, nem tudom hogy algásodásrol van-e szó, mert az tudtom szerint zöld vagy kék szinű, de lehet hogy tévedek.

Mellékelltem egy pár képet is az aksimrol, ahol jol látszik a fent említett "élősködő".


Ha van valakinek hozzászolnivalója, szivesen meghalgatnám.:222:
 

agata1979

Állandó Tag
Állandó Tag
A barna dolog a leveleken szintén lehet alga. A barna alga attól keletkezik, ha túl kevés fényt kap a növényzet. Kb 12 órát meg kell világítani őket naponta. Nekünk időkapcsoló kapcsolja, hogy ha nem vagyunk otthon akkor is kapja a fényadagját.

Akkor keletkezik zöld alga, ha túl sok fényt kap.
 

marciera

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nekünk már 1 éve meg van egy 54 l-es akváriumunk. Volt több halunk, de csak a vitorlás halak maradtak meg. Volt xipho, betta, anci, és volt két csigánk. Ezek valamiért elpusztultak. De a vitorlás halak szépek, és a lakásunk dísze az akvárium. Csak azt sajnáljuk, hogy amikor az akváriumot telepítettük, a boltban azt mondták, mű növénnyel könnyebb lesz a tisztán tartani. Ehhez képest rendszeresen ki kell szedni a műnövényeket, mert algásodik, és bizony nehéz az algát lesúrolni a műnövényekről, pedig reggel 7-től este 8-ig ég a lámpa.
 

kamu9

Állandó Tag
Állandó Tag
Most nálunk nincs akvárium de amikor volt még a művacakok nekünk is begyüjtöték az algát :( Nagyon csúnya volt.
Olyat is tudok ahol már be sem lehetett látni az akváriumba anyira zöld meg barna volt az üveg, pedig szinte mindig ment fölötte lámpa.
 

afca

Kitiltott (BANned)
szivarvany_torpesuger_2.jpg


Szivárvány törpesügér/Apistogramma ramirezi/. Hazája Venezuela, a Rio Apuré, a Rio Meta és mellékfolyói. Ezaz 5 cm-es testnagyságot elérő halfajta az egyik legszínpompásabb törpesügér. Több fajbelivel közös medencében tartható, melyet kristálytiszta vízzel töltünk fel. Szereti a dús növényzetet és a megfelelően kialakított búvóhelyeket az akváriumban.
 

afca

Kitiltott (BANned)
Szumátrai díszmárna /Barbus tetrazona/. Hazája a Maláj-félsziget és Szumátra, ennek a 6 cm-re megnövő halfajtának. Az akvárium vízhőmérséklete 22-25 Cfok között legyen. Vitorláshalat, gurámi fajokat és legyezõfarkú guppikat ne rakjunk velük egy akváriumba, mert csipkedésükkel megsértik az említett fajok úszóit, valamint tapogatóit. Jó étvágyú halfaj. Az élő és száraz haleleségeket egyaránt szívesen fogyasztja.

szumatrai_diszmarna_1.jpg
 

afca

Kitiltott (BANned)
Sávos fogasponty /Aphyosemion bivittatum bivittatum/. Hazája Nyugat-Afrikai mocsarak és állóvizek. Minden élő eleséget szívesen fogyaszt. 8-10 cm-es testnagyságot ér el. A 23-25 C fokos vízet szereti. Jól tartható társas akváriumban.

bivitt.jpg
 

afca

Kitiltott (BANned)
Kék gurámi /Trichogaster trichopterus/. Ennek a 10-11 cm-es testnagyságot elérő halfajtának a hazája Szumátra. Mindenevő, Szereti a tiszta, 25-26 C fokos vizet. Testének oldalait két fekete folt díszíti, az egyik a hátúszó alatt az oldalak közepét, a másik a faroktövet. A hím hátúszója kihegyesedő, a nőstényé lekerekített.

kek_gurami_2_1.jpg
 

afca

Kitiltott (BANned)
Sziámi harcoshal /Betta splendens/. Őshazája Szingapúr, Maláj-föld és Thaiföld. A hímek testhossza 8-10 cm-es, míg a nőstények 5-6 cm-es testnagyságot érnek el. A hímek hát-, farok-, farok alatti és hasúszói, erősen megnagyobbodtak, az úszósugarak megnyúltak. A közepesen kemény, 7 pH körüli vizet kedveli. Nagyon melegigényesek. Teljes szépségüket csak 25 C fok feletti hőmérsékleten bontakoztatják ki. Az élő eleséget szívesen fogyasztják. A szúnyoglárva a egyik kedvence. Sokféle színváltozata létezik.

250px_kampffisch_betta_splendenscele4.jpg
 

afca

Kitiltott (BANned)
clarias_batrachus.jpg


A vad formája ennek az angolna alakú harcsának zöldesbarna, világosabb pontokkal. Az itt látható tarkánfoltos és az aranyszínű változat népszerű az akvaristák körében. A mellúszón mérges tövis van, amely a hímeken különösen vastag. A hasúszó kicsi marad.
• ELTERJEDÉS: India, Srí-Lanka és Malajzia.
• MEGJEGYZÉS: A hal képes elhagyni a vizet, különleges légzőszervében levegőt raktározva. Több amerikai államban betiltották tartását, mert veszélyesnek vélik a bennszülött halakra. Tágas medencét és erős tetőt igényel. Nagyon nagyra nő.
 
Oldal tetejére