Erdély világa...

Noci87

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE width=221 bgColor=#caedff border=0><TBODY><TR><TD>Botanikus kert

</TD></TR><TR><TD>~uveghaz ~

</TD></TR></TBODY></TABLE>

<TABLE height=44 width=727 border=0><TBODY><TR><TD width=619>
Az ket uveghaz hat reszlegre van felosztva melyben a tropusi, subtropusi, ecvatorialis videk novenyeit termesztik, s ezek jelentosek a kutatatsban.​
</TD></TR></TBODY></TABLE>

<TABLE height=1491 cellSpacing=10 width=894 align=center border=0><TBODY><TR vAlign=bottom><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle height=116> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle height=184> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle height=184> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle height=114> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD></TR></TBODY></TABLE><TABLE height=311 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=0 align=center border=0><!--DWLayoutTable--><TBODY></TBODY></TABLE>

A kolozsvári botanikus kert​
 

Noci87

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE width=413 bgColor=#caedff border=0><TBODY><TR><TD height=65>A kolozsvari botanikus kert

</TD></TR></TBODY></TABLE>

<TABLE height=789 width=753 align=center border=0><TBODY><TR><TD width=411 bgColor=#ffffff height=785>
A Babes-Bolyai tudomanyegyetem kereten belul mukodo kolozsvari botanikus kertet 1920-ban letesitette Alexandru Borza professzor.
A varos deli reszen fekvo kert del-kelet Europa egyik legszebb es legosszetettebb botanikus kertje. A renszerezeseben elsodleges szerepet jatszik a novenyek tudoanyos osztalyozasa mely harmonikus esztetikai keppe olvad ossze..
A kert 14 ha teruleten, 400-410 m a tengerszint feletti magassagon fekszik s korul-belul 10.000, a Fold minden reszerol szarmazo novenyfajnak ad otthont. A "Cigany" patak a kertet ket egyenlo reszre osztja fel, s ezen belul a novenyek csoportositasa, osztalyozasi rendszre kepezi a hatarokat.
A letesitmenyen a latogatok egy autentikus jappan, romai kertet csodalhatnak meg. A jappan kert a hagyomanyos gyo-no-niwa stilusban van elrendezve, a romai kertben pedig a a volt Napoca coloniabol szarmazo arheologiai leleteket a romai korban termesztett novenyfajok koze illesztettek. Pliniu kertje neven emlegetik a Ceres, (foldmuveles) Istenno szobra kore telepitett romai kertet.
Figyelemre melto az uveghaz komplexum is, mely hat reszlegre van osztva. A palmak, vizinovenyek, a mediteran es Ausztralia videkerol szarmazo novenyek, Orhideak kulonleges latvanyt nyujtanak
A kert masik kulonlegessege a Botanikus muzeum mely 7000 kiallitott targgyal buszkelkedhet.
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

gipsi queen

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok ....remelem nemharagusztok hogy csatlakozom a temahoz.Szuletesi hely:Nagyvarad.Diploma szerzes:Kolozsvar.
Bar regg nem elek Erdely-orszagban,minden evben vissza terek.Mondhatom minden fele vannak ismeroseim,internet-ismerosok es koztuk mar.....BARATOK.Szeretek barangolni Erdely-orszagban .Ugy talalom,meg ma is,gyonyoru "orszag" es az emberek.....masok mint sok helyen a vilagban.
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Látogatás Vármezőn

V%C3%A1rmezo+1.jpg

Vármező egy kis erdélyi falucska.Megközelíthető Marosvásárhelyről
indulva a Szászrégen felé vezető úton.
Itt található az ország egyik legnagyobb pisztráng tenyészete, ahol közel
50 tóban nevelkednek a szebbnél szebb pisztrángok.
Vármezőre mindenkinek érdemes ellátogatni, aki szereti a pisztrángot
és aki szeret sétálni a természetben.
Ugyanis érdemes látogatást tenni az Égerfás tóhoz. Akinek a halak láttán
kedve támad horgászni, megteheti a szemben levő Halászcsárda
tavában, felszerelést is bérelhet.
V%C3%A1rmezo,+%C3%89gerf%C3%A1s-t%C3%B3.jpg
 

memi59

Állandó Tag
Állandó Tag

Farkaslaka
A település legfontosabb látnivalója Tamási Áron síremléke, amely az évtizedek alatt zarándokhellyé változott. A falu híres írójának temetése 1966-ban volt, a mai síremléket Szervátiusz Jenõ és fia készítette el 1972-ben. Szintén a községben található Tamási egykori szülõháza is, ahol berendezett emlékszoba várja a látogatókat.
A község valamikor halgazdaságáról és gyümölcstermesztésérõl volt híres.
Farkaslaka neve Tamási Áron okán ismert a magyar köztudatban. Az Erdélybe látogató anyaországi aligha kerüli el, hogy megálljon legalább egy pillanatra a két hatalmas cserfa között nyugvó Tamási Áron sírjánál, és sokan keresik föl az egykori Tamási házat, ahol az író legfiatalabb húga, Erzsi néni fia fogadja még ma is a látogatókat. Nagy kvarcit tömb, rajta az író mûveinek jellegzetes alakjai. A Fehér-Nyikó völgyében, annak legfelsõ szakasza mentén, a Görgényi-Hargitai-fennsík és az Udvarhelyi-dombság találkozásánál fekszik.
 

memi59

Állandó Tag
Állandó Tag
Történelme: Elsõ írásos adata az 1566-os adóösszeírás jóvoltából maradt fenn. A település neve eredhet a régi pogány idõkbõl a farkas totemállat nevébõl, viszont a hagyomány szerint a közeli erdõkben sok farkas lakott, amelyek néha a faluba is bemerészkedtek, és az õrizetlenül hagyott lovakat megtámadták. Így a farkas lakta névbõl eredhet a Farkaslaka név. A falu arról nevezetes, hogy itt született Tamási Áron (1897-1966) székely író, a XX. századi magyar irodalom meghatározó alakja.
photo08.jpg
Regényei és novellái közül kiemelkedik az Ábel-trilógia: Ábel a rengetegben, Ábel az országban, Ábel Amerikában, továbbá a Jégtörõ Mátyás, a Szûzmáriás királyfi stb. Önéletrajzi írásai a Szülõföldem, a Virrasztás, a Vadrózsa ága, a Bölcsõ és bagoly. Stílusára jellemzõek a székely nyelvjárási kifejezések és a metaforikus kifejezésmód, mûveit áthatja a székely szellemiség. Többször kapott Baumgarten-díjat, 1954-ben Kossuth-díjat. Magyar szabadkõmuvesként gondolkodására jellemzõ volt az egyenjogúság, a tolerancia, a nemzeti öntudat, megtartva köztük az egyensúlyt, amely abban a korban és országban, amelyben élt, nem volt jellemzõ. Vallotta, hogy nincs egyetemesség egyediség nélkül, tehát a konkrét egyetemesség csakis a különbözõségekre épülhet. Tõle származik a szállóigévé vált híres mondat: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne". Ma Farkaslaka a magyar irodalom egyik zarándokhelye.
 

heagnes

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Volt idő mikor lehetőségem volt erdély országban járni nem is egyszer:)Imádom gyönyörűhely:)Jártam a Madarasi Hargitán a Fogarasi Havasokban télen ,Korondon,Parajdon a sóbányában és nem utolsósorban a Gyilkostónál és Békásszorost is láttam.Aki teheti utazzon,gyönyrű és csodálatos.Ha sikerül állandó taggá lennem akkor teszek fel képeket.

Üdv Mágnes
 

gipsi queen

Állandó Tag
Állandó Tag
www.tvn.hu_1d817d788600d7157c6a8f42c88e1be1.jpg


Az egykori Bözödújfalu, Erdőszentgyörgytől keletre terült el a Küsmöd vize mellett. Ma itt a víz az úr, a falu egykori belterülete csendesen alussza víz alatti örök álmát. 157 család közel 900 lakója élte át a tragédiát, a faluközösség felbomlását. A falu házai, két temploma, a temető, 12 km útszakasz, 247 hektár mezőgazdasági terület, a székely porták víz alá kerültek, lakói pedig kénytelenek voltak elköltözni, ki ahova tudott.
A bözödújfalusi víztározó építése 1988-tól a Ceausescu-rendszer idején kezdődött meg. Rendeltetése a Küsmöd-völgyében lerohanó árvizek szabályozása és ipari vízzel történő vízszolgáltatása volt. Mivel valójában a Küsmöd-pataka árvíz szempontból nem jelentett különösebb veszélyt, a völgyzáró gát felépítése során keletkezett tónak egyértelműen más rendeltetése volt, éspedig az itt honos székely szombatos közösség szétszórása, megsemmisítése. Tudni kell, hogy a kommunista hatalomra - mint amúgy bárhol máshol - nem volt jellemző a vallási tolerancia, főleg ha éppen székely szombatosokról, zsidózókról volt szó.
Helyi sajátosság, hogy a XVII. század első felében induló szombatosság Bözödújfaluban erős gyökereket vert. A szombatosság erdélyi, magyar alapítású vallás, alapítója szenterzsébeti Eössi András székely főnemes volt. 1869-ben 105 szombatos székely-magyar zsidó hitre tért át és megalakították a Bözödújfalusi Zsidó Hitközösséget.
A Holocaust után a végső csapást a ceausescui falurombolás jelentette, amikor az említett víztározót építették Bözödújfalu község területén.
 

Noci87

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok ....remelem nemharagusztok hogy csatlakozom a temahoz.Szuletesi hely:Nagyvarad.Diploma szerzes:Kolozsvar.
Bar regg nem elek Erdely-orszagban,minden evben vissza terek.Mondhatom minden fele vannak ismeroseim,internet-ismerosok es koztuk mar.....BARATOK.Szeretek barangolni Erdely-orszagban .Ugy talalom,meg ma is,gyonyoru "orszag" es az emberek.....masok mint sok helyen a vilagban.
Szeretettel üdvözlünk!Látogass sürün ide is, haza is!Mindig tárt karokkal fogadunk.
 

gipsi queen

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok......KOSZONOM a fogadtatas es ....mar "ut-ra" keszen.Hoztam par kepet amit vonatbol keszitettem(a kepek Fekete-erdo utan keszitettem).

 
Oldal tetejére