BIO élelmiszerek, tudatos táplálkozás

Pintyuszka

Állandó Tag
Állandó Tag
Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.







Kedves Látogatók!
Hogy lehet-e úgymond BIO alapanyagokból a hagyományos ízvilág szerinti ételeket készíteni? Igen! A szkeptikusok előítéleteit igyekszem szertefoszlatni: pörkölt-nokedli, jó kis zsíros kenyér, fahéjas fánk, minden mi szem-szájnak ingere... ugyanaz, de mégis más.
Várok érdemi hozzászólásokat, tapasztalatcserét, jó kis recepteket, cserébe én is szívesen közprédává teszem a "tudományomat".
Nem kívánom taglalni a BIO jelzővel kapcsolatos jogi és büroktartikus hercehurcák színét és visszáját. Kekeckedők kíméljenek!
Kellemes és hasznos időtöltést mindenkinek!
 

Pintyuszka

Állandó Tag
Állandó Tag
Véleményem szerint a tudatos táplálkozás nem feltétlenül jelenti azt, hogy magot eszünk csírával. Keservesen sírnék, ha nem ehetnék húst, vagy tejterméket, vagy finom süteményeket. Imádom a süteményeket! Kevert-kavart, piskóta, képviselőfánk, keksz, torta, jöhet bármi! Van néhány "siker" sütireceptem, finomak, egészségesek, és családban-oviban-bulikon igencsak elismertek. Plagizálni nem szeretnék, ezért majd mindig megjelölöm a receptjeim forrását. Holnap kedvenc fánkreceptet kaptok, saját kísérlet, de nagyon finom. Kellemes estét mindenkinek!
 

Marcellina

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Pintyuszka!

Nagyon örülök, hogy elindítottad ezt az oldalt!! Kíváncsian várom majd a receptjeidet!S szívesen felteszek majd én is pár egészséges és finom receptet, hogy gazdagítsam a gyűjteményedet!:- )

Most viszont egy könyvre szeretném felhívni a figyelmeteket, ami a lúgosítás fontosságáról szól! Kurt Tepperwein: Savtalanítás-A fiatalság forrása
Továbbá mivel itt a tavasz, szükséges lenne elkezdeni a méregtelenítést! Mit gondoltok? Én ezt idén csak halogattam, de azt hiszem most már tényleg itt az ideje a böjt kellős közepén! Elő fogom keresni azokat is, hogy megoszthassam veletek, csak egy kis időre lesz szükségem!

Ajánlani szeretnék még nektek egy oldalt, ahhol nagyon sok hasznos információt begyüjthettek az egészséges étkezéssel kapcsolatban is, fontos felhívásokat olvashattok, honlapajánlókat, véleményeket ebben a témában! Továbbá sokkoló videófilmeket, hogyan is tevékenykedik az egészségügyi maffia!
 

Pintyuszka

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Marcellina!
Köszi a könyvet, már nyomtatom is.
A méregtelenítéssel kapcsolatban igazad van, ideje elkezdeni, ha még nem álltunk neki. Mivel ez az oldal a tapasztalatcseréről is szól engedtessék meg, hogy nevén nevezzem a kipróbált termékeket.
Életem leghatékonyabb méregtelenítő szere a Colonix volt Meglehetősen borsos az ára, és elég drasztikus, de az aztán kipucolt! Példa gyanánt: várandósság és szoptatás alatt igencsak megvastagodtam (25 kg), és utána sajna másfél évig nem sikerült megszabadulnom a túlsúlytól. 2 Colonix csomagot használtam el és közben igencsak megdöbbentő dolgokat tapasztaltam. A honlapjuk képgalériájában látottakhoz hasonlókat... ijesztő volt... A méregtelenítés után végigcsináltam a 90 napos szétválasztó diétát, és a végére a túlsúlyom 100%-ától megszabadultam.
Idén már túl vagyok a méregtelenítésen, Puridren és Lipodrink kúrát csináltam. Nos, ártani nem ártott, de a hatékonyságáról nem vagyok meggyőződve. Sőt... No, de mindannyian máshogy vagyunk összeszerelve. Talán mások nagyobb sikerrel alkalmazzák. Lehet hogy azért nem érzek változást, mert nem túl sűrűn fogyasztok "káros" dolgokat, és nem vagyok "mérgezett". Ki tudja?
 

Zandra

Állandó Tag
Állandó Tag
köszi!

Ezer köszönet a könyvért!! :) Én most olvasom a Teljes Megtisztulás c. könyvet, és nézegetem a bázikus ételek listáját itt a neten, és sajnos mindenféle táblázatokat találok, és remélem h Tupperwein könyvében lesz egy használható lista arról, hogy mit is kellene ennünk:) Ehhez meg majd nézem a recepteket.:)
 

Pintyuszka

Állandó Tag
Állandó Tag
Fahéjas Fánk

Ígéretem szerint itt a fahéjas fánk receptje. Az alapanyagok majdnem minegyike BIO, nagyon finom, és nem tocsog az olajtól. Kenyérsütőgépben dagasztom (komformista lény vagyok ;)), de hagyományosan is elkészíthető. Az adag duplázható, étvágytól függően. Meglepően kevés a munka vele, nagyon gyorsan kisülnek. Jó étvágyat hozzá! Baracklekvárba tunkolva isteni!

Hozzávalók:
200 g tönköly fehérliszt
100 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
120 ml langyos tej
25 g (fél cs.) friss élesztő
60 g világos nádcukor
35 g olvasztott vaj
3 tojássárgája
1 csipet tengeri só
1 kk almaecet
1 mk búzasikér
Jó minőségű olaj (Floriol Trio) a sütéshez
őrőlt fahéj és szőlőcukor a szóráshoz.

Elkészítés:
A hozzávalókat az alábbi sorrendben pakold a gépbe: tej, vaj, cukor, só, tojássárga, ecet, lisztek, sikér, élesztő. 20 perc dagasztás, 30 perc kelesztés, majd kiborítod egy lisztes deszkára, fél centi vastagságúra nyújtod, és 5 cm átmérőjű pohárral kiszaggatod. 15 perc pihi a korongoknak, addig hevíts olajat egy magasabb oldalú serpenyőben, és keverj össze fahéjat szőlőcukorral. A fánkok mindkét oldalát süsd aranybarnára, és még forrón szórd meg fahéjas szőlőcukorral.

Tippek, jó tanácsok:
- Az olaj ne legyen túl forró, pl ha a tűzhelyen 3 fokozatot tudsz kapcsolni, akkor a 2-esre állítsd, és min. 2 cm olaj legyen az edényben.
- A sütés megkezdése előtt készítsd a serpenyő közelébe a konyhapapírral kibélelt tálcát, és a szőlőcukrot.
- Egyszerre 10-12 darabot süss, mire az utolsót az olajba teszed, már az elsőt fordíthatod is. Mire az utolsót megfordítod, kezdheted kiszedni villám gyorsan.
- Amikor a deszkáról felveszed a tésztakorongot hogy az olajba tedd, a hüvelyk és a mutatóujjaddal nyomd össze a közepét.
- Amint kiszeded a fánkokat, rögtön szórd meg a cukorral, hogy rátapadjon.

Ha valamit eltoltam, szóljatok. A forrást nem ismerem, valahol találtam egy felskiccelt hagyományos receptet, és azt variáltam át.
 

Pintyuszka

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is használtam mosódiót, de a gyerkőcöm gyümölcsös, paradicsomos-spenótos ruháit nem tudtam kimosni vele, hiába tettem hozzá mosószódát is. Bár lehet, hogy a 30 fok volt neki kevés... De láttam mosódió koncentrátumot, a napokban tervezem beszerezni. Majd jelzek, hogy s mint vált be foltos ruháknál.
 

Marcellina

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Most hogy alaposabban szét tudtam nézni a topikok között, a Kávézó rovatban nagyon sok jó receptet találtam a Vegetarianizmus mindenkinek címszó alatt, Kijuma, szanté és a többi kedves barátunknak köszönhetően! Ezért szertném azt is figyelmetekbe ajánlani, ha valami egészségesebbre vágytok! De azért még lehet újabbakkal szolgálni! :- ) S a későbbiekben én is megszeretném oszatni pár kedvenc finomságom receptjeit!

Most viszont egy kis támpontot szeretnék nektek adni a tudatos táplálkozáshoz:

Roppant egyszerű, és nagyon finom :- )

Tejfölös karalábé

Hozzávalók:
- 4 db karalábé
- 2 dl tejföl
- petrezselyem
- só

A kis kockákra vágott karalábét megsózzuk, s kevés víz hozzáadásával megpároljuk. Ha megpuhult és a nedvessége elpárolgott, összekeverjük a tejföllel és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Majd beteszük a hütőbe, s később fogyaszthatjuk.

Sziasztok!

Figyelmetekbe szeretnék ajánlani egy nagyon hasznos gabonafélét, amit nem igazán hasznosítunk! Ez a hajdina, mely értékes tápanyaga lehet életünknek ásványianyag illetve vitamintartalma miatt is! Valamint kiemelkedő rostforrás!

Kellemes főzőcskézést és jó egészséget mindenkinek!

Sziasztok!

Az előző oldalon feltettem az alábbi könyvnek a linkjét, amit most egy kicsit ismertetni szeretnék kedvcsinálónak. (Szerintem egy igazi kincs!)
Használjátok ti is egészséggel!

Savtalanítás - A fiatalság forrása
A savak okozta megbetegedések listája igen hosszú - az AIDS-től a rákon át egészen a cellulitiszig terjed. A közismert terapeuta, életvezetés-oktató és természetgyógyász, Kurt Tepperwein könyvében megnevezi a túlsavasodás legfőbb okait. Testünk arra hivatott, hogy körülbelül 130 évet érjen meg. Életmódunknak köszönhetjük, ha idő előtt megöregszünk, megbetegszünk vagy túl gyorsan ér utol minket a halál. A legtöbb betegség alapja a túlsavasodás. Természetellenes étkezési szokásaink következtében testünkben mindig túl kicsi a rendelkezésre álló bázisok mennyisége. Kurt Tepperwein, aki évtizedek óta a különböző betegségek okaival foglalkozik, könyvében elmagyarázza, miért olyan veszélyes a test túlsavasodása, és mit tehetünk annak érdekében, hogy megint harmonikussá váljon testünkben a savak és bázisok aránya. A szerző arra biztatja az olvasót, hogy határozza meg savpotenciálját és készítse el egyéni sav-grafikonját. Ezenkívül a könyv bőséges mennyiségű információval szolgál az egészséges táplálkozásra és életmódra vonatkozóan is, továbbá tartalmaz egy összeállítást, amelyből megtudhatjuk, milyen bázikus hatású termékek kaphatók kereskedelmi forgalomban.
 

Pintyuszka

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Marcellina!

Tetszett a könyv, részletes és informatív. Viszont a 2-3 órás fürdés.....
A "báziskeveréket" is használod? Zokszó nélkül kikeverik a gyógyszertárban?


Kedves Mindenki!

Íme a családom kedvenc "bárholbármikor" keksz receptje. Bio alapanyagokra kell gondolni természetesen, és ebben a formában ajánlom a babázós-kisgyermekes anyukáknak, mert gyors, kiadós, és finom. Próbáljátok ki!

Alaprecept:

Hozzávalók:
25 dkg puha vaj (vaj!)
15 dkg nádcukor
1 tojássárga
20 dkg tönköly finomliszt
10dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
vaníliarúd
citromhéj

Elkészítés:
- Alaposan habosítsd ki a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojássárgát, és keverd még 1 percig.
- Keverd bele a liszteket, a citromhéjat és a vaníliabelet.
- Csomagold folpackba, és dugd hűtőbe legalább fél órára.
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, hőlégkeverésesnél 150 fokra, majd bélelj ki 2 tepsit sütőpapírral.
- Formálj diónyi gombóckákat, rendezd el a tepsikben, majd nyomkodd le 1 pohár aljával kb fél centi vastagságúra.
- 20 perc alatt készre sülnek.

Változatok:
Csokis keksz:
- alaptészta
- 15 dkg tejcsoki
- 15 dkg étcsoki
A csokikat vagdald apróra, és a liszttel együtt óvatosan keverd a tésztába.

Barackos csokis keksz:
- alaptészta
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg étcsoki
Az aszalt barackot legalább fél napra összevágva áztasd vízbe, majd a vagdalt csokival együtt (persze a víz nélkül) a liszttel együtt keverd a tésztába.

"Snickers" keksz:
- alaptészta
- 15 dkg sótlan földimogyoró
- 15 dkg tejcsoki
- csipet fahéj
A mogyorót éa a csokid vagdald össze, és a liszttel együtt keverd a tésztába.

Tippek, ötletek:
- Az alaptészta elbír 30 dkg + hozzávalót (csoki, dió, aszalvány, stb), amiket úgy variálsz, ahogy akarsz.
- Az aszalványokat fél napra áztasd vízbe.
- Fontos a vajat alaposan kihabosítani, mert úgy lesz igazán omlós, könnyen formázható a tészta.
- 2 tepsivel lesz belőle.

Forrás:Stáhl Judit
 

Marcellina

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Marcellina!

Tetszett a könyv, részletes és informatív. Viszont a 2-3 órás fürdés.....
A "báziskeveréket" is használod? Zokszó nélkül kikeverik a gyógyszertárban?

Üdv:pintyuszka

Szia! De örülök, hogy látlak!!

Én úgy ígyekszem lúgosítani a szervezetem, hogy egyre több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztok, zöld teázom, illetve étrendkiegészítő kapszulákat szedek (Búzafű, Lucernafű, Bio Spirulina és ott van a hűtőmben a Papaya kapszula "vész" esetére). Nem tudom lehet-e említeni a nevüket, de szerintem a hatóanyagmennyiség illetve az árak tekintetében is ők a legjobbak(Ökonet). És minél kevesebb húst és cukros ételt eszek. A teljes vegetáriánizmussal én nem értek egyet. Szóval ritkán de fogyasztok húst is. S igyekszem minél változatosabban táplálkozni. (A cukorról is van egy döbbenetes könyvem. Miután azt elovastam majdnem fél évig egyáltalán nem ettem cukrot tartalmazó ételt.)

A tudatos táplálkozás fontosságára akkor döbbentem rá először miután elvégeztem az agykontoll tanfolyamot és találkoztam a Teskontroll című könyvvel. Igyekszem majd mihamarabb feltenni azt is!

A fürdésnél arra figyelek, hogy váltó zuhanyt, illetve zuhanykesztyűt használjak. Remekül felfrissülök én is és a bőröm is. A fürdősókat eddig mellőztem, de azt hiszem ezen változatatni fogok! (Én sem zuhanyzok órák hosszat, nem is látnám értelmét!)

Sajnos mostanában elég gyenge az akaraterőm, mert még mindig nem kezdtem el egy méregtelenítő kúrát sem idén. Te hogy állsz ezzel?

Nagyon örülnék, ha minél többen megosztanátok velünk tapasztalataitokat, olvasmányaitokat, ötleteiteket, hogy segítsük egymást!
Légyszi írjátok meg, ti mire figyeltek, hogy egészségesebb legyen az étrendetek!
 

Pintyuszka

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Marcellina!
Nekiveselkedtél már a méregtelenítő kúrádnak?
Én már részben túl vagyok rajta, szorgalmasan iszogattam a PURIDREN és LIPODRINK gyógynövényfőzeteket, most spirulinát, líciumot, zöldárpa port, napi 3.000 mg C-vitamint eszegetek és lapacho teát iszom. Ártani csak nem ártanak...

Ti hol szerzitek be a biokaját?
Piacon vagy valamelyik multinál? Nekem sajna a piac esélytelen, kénytelen vagyok multiban vásárolni. No meg persze natura-herbária-stb. boltocskákban, de ott "modern" alapanyagot nem nagyon találok, vagy csak felénk nincs rá kereslet?
 

barika128

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
érdekes, hogy csak emlegetitek a bio élelmiszereket,de tudjátok konkrétan mit jelent?
Például egy Bio-tej esetén azt jelenti, hogy a tehén takarmányozásra csak olyan helyről származó takarmánnyal lehet, ahol bejelentetten 4 évig nem használtak vegyszert, az írtást is emberi erővel minden vegyszer bélkül végzik, és ezt 4 év után ellenőrzi az erre kijelölt hivatal, természetesena környező területekre is vannak bizonyos eőírások.Szerintem érdekes, és valamilyen szinten megmagyarázza ezen termékek árát is.

Jah, az árakra visszatérve, sok esetben nem is kerülne annyiba, csak a multik ráteszik a sok-sok nyereséget (laktózmentes termékeknél van hogy 120%ot!!!!), mert ha azt akarja ugyis megveszi a vásárló..Viszont nem fgolalkoznak vele annyian, mint ahogy azt a reklámok alapján vagy a tudatosan kereső vásárló gondolná..

Felhívnám mindenki figyelmét egy fontos gabonára: a ZABra
részletesebben később, ha van érdeklődő, akor leírom tudásom:)
üdv mindenkinek
 

Lyna53

Állandó Tag
Állandó Tag
Én kételkedve fogadom a bio élelmiszer cimkéket. Sajnos az elmúlt húsz évben annyi pocsék dolgot tettek a boltok polcaira, hűtőpultjaiba, hogy a "tökéletes" élelmiszereket is félve nézegetem. Spéci allergiám van, aminek felfedezésekor azt kérte az orvos fogyasszak csak természetes ételeket (2003-ban). Na azóta minden apró betűt bogarászok, minden olcsó-drága dolgot alaposan szemügyre veszek. Elhiszem, hogy esetleg nem permeteznek, de a föld amiben nevelik sok átkot kap fentről, lásd környezetszennyezés. Mindent nem lehet sátrakban, épületekben nevelni, mert már az sem természetes....... Valahol a bio folyamat átmegy szokványosba szerintem, s részben marad tiszta és természetes. Túl reálisan és logikusan látom? Avagy az örök kételkedő vagyok?:55:
 

Liszia

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok.:)

Kedves, barika128, a ZAB-ról a tudásodat közzétennéd? Mert én a és kedves családom vegetáriánusok vagyunk, azaz húst és tojást nem eszünk, így mindenre kíváncsi vagyok, ami a gabonákat illeti.:)

Köszönöm.:)

Ja, és a biodolgok sajnos igen, nagyon drágák. Úgy gondolom, a tudatos táplálkozás nem csak azon múlik, mennyire bioétkeket eszünk, hanem azon is, hogy hogyan, milyen tudattal, mekkora szeretettel készítjük, és fogyasztjuk őket.:) De ez csak az én véleményem. :)
 

zord01

Állandó Tag
Állandó Tag
A bio ételekről nekem mindig a biodiverzitás jut az eszembe. Tudtátok hogy több mint 100 paradicsomfajta létezik?
És hála a multi cégeknek az emberek 99%-a ebből maximum 10-15 fajtával találkozik élete során.
(Más kérdés, hogy a multik nélkül lehet hogy ennyivel sem találkozna, viszont aggasztó, hogy menyire kevés figyelmet fordítanak a maradék 90 fajtára)
 

babus11

Állandó Tag
Állandó Tag
egy nagyon fini egészséges édesség.
köles raffaelló
a kölest megmosod és háromszoros tejben megfőzöd, cukrot ízlés szerint és kókuszreszeléket szórj bele mikor kihűlt golyókat kell formázni és kókusz reszelékben meghempergetni a közepébe mandulát nyomsz még finomabb. Garantált a siker és egészséges.
 

Viki2010

Új tag
bio

Nagyon örülök, hogy vannak itt is egészséges élelmiszereket szerető emberkék. Sokan azt gondolják, a BIO ételek csak magokból állnak, ők azt hiszik el amit a reklámokban látnak, bármit megvesznek ha sokat látják a televízióban. Már nincs erőm nekik megmagyarázni mi is a bio. Olyan ellenérveket hoznak fel, hogy a hajam égnek áll, pl.: a repülő nem kerüli el a bio termőföldeket, tehát szennyezett minden termés. Olyan cégnél dolgozok ahol ( nem csak szerintem) a legfinomabb bio kolbászt, szalámit, szalonnát és még sok mást gyártunk és forgalmazunk. Pár év alatt sokat tanultam a bioról és rá kellett jönnöm mennyi szemetet etetnek meg velünk a multik. Igaz ezek a biotermékek drágábbak de fele annyi mennyiség már táplálóbb. Nekem az a legnagyobb dicséret amikor a vásárló azt mondja: a nagypapám csinált ilyen finomat disznóvágáskor.
 

A nagy Ho Ho

Állandó Tag
Állandó Tag
Én kint dolgozok Ausztriában egy Bécs melletti kis iparvárosban, ahol külön rendelt ételt kapunk és ebből minden BIO. Hát izben sajnos érehzető a különbség , de viszont a gyomrom sokkal jobb tőle .
 
Oldal tetejére