Pécs lesz Európa kulturális fővárosa

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Szfv mi az ?

Szerintem jo hogy egy videki varos , legalabb kap egy kis reklamot egy penztet turistakat stb.
 

Laci

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon sommás és felületes vélemény a jelenlegi kormánypárt vagy az ország vezetői pécsi kötődésével magyarázni Pécs győzelmét.
Igen,Pécsinek számít, vagy ide kötődik:


- Sólyom László köztársaságielnök
- Szili Katalin parlamenti elnök
- Gyurcsány Ferenc miniszterelnök
- Vizy E.Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
- Gráf József mezőgazdaságiminiszter
- Petrétei József igazságügyiminiszter ...

és nem is sorolom tovább, mert én ebből pont az ellenkezőjét vonom le annak,mint akiknek savanyú a szőlő.Ugyanis ha egy város ennyi -a teljesség igénye nélkül- politikussal és közéleti személyiséggel tudja képviseltetni magát egyidőben egy ország életében ott sokkal több történik az átlagos és általános képzésnél és művelődésnél...Ott polgár és politikus felelősséget és elkötelezettséget érez a környezete és országa iránt.

Az ' Európa Kulturális Fővárosa 2010' díjat egy 14 tagú nemzetközi zsűri javaslata alapján ítélte oda a kormány Pécsnek. Eme zsűri 10 tagja helyezte Pécset az első helyre 1 pedig a másodikra. A döntés elsősorban nem rászorultság alapján történt.Ugyanis nincs olyan nagyváros ma Magyarországon /de kicsi sem/, ahol egy ilyen tisztes elismeréssel járó fejlesztési támogatásnak ne lenne helye. Egy statisztikai felmérés szerint a pályázó magyar városok közül Pécsett volt a lakosság körében a legismertebb a Pályázat,annak célja,kivitelezhetősége,ismertsége és elfogadottsága. A legnagyobb volt az elfogadottsága! A pécsi polgárok akarták ezt és meg is tettek mindent a pályázat sikeréért.
Ebben városban nem példa nélküli a nemzetközi elismerés:

- A római kori Sopianae Kr. u. IV. századi ókeresztény temetőjét az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000. decemberében az ausztráliai Cairns-ben tartott ülésén felvette a Világörökségi listára és ezáltal az egyetemes történeti értékkel bíró, az emberiség történelme szempontjából kiemelkedően fontos kultúrtörténeti kincsek közé sorolta.

-Az ENSZ és az UNESCO Pécsnek adományozták a "Városok a békéért" UNESCO díjat. Elsősorban ,de nem csak kizárólag a délszláv válság idején nyújtott befogadó és támogató magatartásáért...


http://www.pecs.hu/index.php?foid=1&oldal=unesco

http://www.pecs.hu/index.php?foid=1&oldal=vilagorokseg


Csak még egy adalék : A közelmúltban a város egyik jeles kulturális és ipari emlékét a Zsolnay szoborcsoportot bedeszkáztatta a város vezetése,mert így akarták eltakarni a meglehetősen lepusztult emlékmű állapotát.A Pécsiek általában elismerik a városvezetők törekvéseit,de azt nem igen tudták elfogadni,hogy pont erre már nincs felújítási keret és pont akkor,amikor a város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért. Ezért egy reggelre 'Szégyen ' felirat jelent meg a deszkapalánkon. Ezt a városgondnokság letakarítatta. A következő éjszaka a rendőrök tettenértek egy férfit,aki újrafestette a feliratot,sőt még angolul is felmázolta oly sok pécsi véleményét. Az igazoltatásnál derült ki,hogy az illető a több mint 600 éves egyetem oktatója...Azóta a Pécsiek tüntetést szerveztek a szobor mielőbbi felújítása érdekében.
 

pedropinto

Állandó Tag
Állandó Tag
Pécs - Ekf

Itt élek ebben a városban, Pécsett.
A híresztelésekből, miszerint a fejlesztések jól haladnak, semmi sem igaz.
A történelmi belvárost hagyják lepuszulni, a felújítás helyett, mindenhol újat építenek.
 

pedropinto

Állandó Tag
Állandó Tag
Pécs - EKF 2

Szerintem lenne lehetőség megmenteni a régi épületeket.
Csak senkinek sem érdeke. Nem éri meg a beruházás, az "okosok" szerint.
 

pocvik

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát remélem összejön valahogy...
Ahogy látom, eléggé le vagyunk maradva az építkezésekkel is.
 

johnlennon9

Állandó Tag
Állandó Tag
Apa pécsen lakik és nagyagyon rossz hogy nem lehet a Szécsényi térre még rámenni sem nem hogy ott beülni kávézni vagy valami... folyton fúrnak... Remélem gyorsan végeznek
 

Kövér Falat

Állandó Tag
Állandó Tag
Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle... Nemrég jártam a városban, borzasztóan szét van túrva minden, nem tudom igazán elképzelni, hogyan lesz ebből - magyar tempóban - néhány hónapon belül szalonképes város... De ha 2010-re nem is, előbb-utóbb biztos kész lesz, és akkkor majd szép lesz - nekünk, ha Európának nem is :)
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Én annak egy cseppet sem örülök, hogy Pécs egyedül csak a Széchenyi térre koncentrál minden változtatást. Mi lesz, ha az a buta külföldi véletlenül odébb téved egy 200 méterrel? Én a Garai utcában lakom, a ház körül egy park-féle van (ami lehetne gyönyörű is az öreg fákkal), de ne tudjátok meg mi van ott....:(
 

nagyzsolt

Állandó Tag
Állandó Tag
Csontváry

Remélem, hangsúlyt helyeznek Csontváry művészetére is, aki szerintem a korszak egyik legnagyobb magyar festője volt, Eu szintű!
 

Joza

Állandó Tag
Állandó Tag
Pécs csodálatos város, megérdemelné, hogy sikeres legyen az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozattal. Én szurkolok mindn Pécsinek.
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó ez az EKF-dolog, de megérte-e főleg emiatt autópályát építeni???

Szerintem nem jól tetted fel a kérdést. Mindenesetre a pécsiek nagyon reménykednek abban, hogy ez a két dolog (autópálya és EKF) fejlődést indíthat el. Nagyon rossz a helyzet ott munkahelyek tekintetében.
 

CDfan

Állandó Tag
Állandó Tag
Nemrég jártam Pécsett, de meg kell mondjam, én valahogy nem látom benne az idei év kulturális fővárosa címet... Az egy dolog, hogy az építkezések és felújítások hogy állnak, de mi egyéb?...
 
T

TH6777

Vendég
A Székesegyház,mely a IV.sz.végén épült,és a romai birodalom korába nyúlik vissza.

 

auriga

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó volt ez a reklám Magyaro-nak és Pécsnek de akik meghozták ezt a döntést arra nem gondoltak hogy fogja ez érinteni az államot s Pécset. Még ma sem készültek el azzal amit ígértek az eunak s ez csak húzódik tovább rosszabb lesz. Lásd a rtl klub híradójábból.
 
Oldal tetejére