Mikor szabad évet ismételtetni felsőben?

livingstons

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Szerettem volna körkérdésnek szánni egy új témát,de ide adott az oldal.
Mikor szabad évet ismételtetni?
Felsőtagozat 5.osztályába járunk,sok a hiányzásunk évek óta,s zöldfülü vagyok ebben a témában.
Azt tapasztaltam még pszichológus sem tudta például eldönteni első osztályban,hogy mitévő legyek.
Nehéz ha kakukktojás a gyereked.
Szerettem volna tanácsot kérni,mert úgy láttam sok a pedagógus,több tapasztalattal bírnak mint én.Tudják minek kell megfelelni a következő osztályokban.
Várom a hozzászolásokat.
Előre is köszönöm.
 

szirmok

Állandó Tag
Állandó Tag
Úgy gondolom, hogy te tudod, hogy mik azok az ismertek, amelyek kimaradtak. Szerintem az ötödik osztály amúgy is nagyon meghatározó a gyereknek, hiszen új tantárgyak lépnek be, új pedagógusok.
A pedagógusok mit javasolnak ismételjetek vagy ne?
 

Betti1117

Állandó Tag
Állandó Tag
"Mikor szabad évet ismételtetni?"

Én inkább úgy kérdezném, mikor kell?
Sok szülő tragédiának (vagy szégyennek)éli meg az évismétlést, vagy alsó tagozaton, óvodában a visszatartást, ezért ragaszkodik a továbbhaladáshoz.
Sajnos ritkán látják be, hogy a gyermeknek is jobb lenne , ha megalapozott tudással lépne tovább, és a továbbiakban sem érné annyi kudarc a hiányosságok miatt.
Saját tapasztalatom , hogy a pótvizsgán áteső gyermek a következő évben is ugyanolyan problémákkal küszködött, míg a társa, aki úgy döntött, hogy meg sem próbálja a pótvizsgát, inkább mégegyszer járja az X.osztályt, a bukás közelében sem járt az idei évben . Erős hármasokat produkált.

Az évismétlés nem büntetés, egész egyszerűen, ha nincs meg a kellő tudás, akkor azt pótolni kell. Ha pedig valaki a gyermek lelkivilágát félti, hogy mekkora kudarc éri, és hogy fogja ezt feldolgozni, az az illető gondoljon bele, hogy mekkora kudarc éri a gyermeket nap mint nap a következő évben, mikor látja a többiek sikerét, ő pedig egyáltalán nem tud érvényesülni.

 

livingstons

Állandó Tag
Állandó Tag
Úgy gondolom, hogy te tudod, hogy mik azok az ismertek, amelyek kimaradtak. Szerintem az ötödik osztály amúgy is nagyon meghatározó a gyereknek, hiszen új tantárgyak lépnek be, új pedagógusok.
A pedagógusok mit javasolnak ismételjetek vagy ne?

Köszönöm a megtisztelő válaszokat.
Mindig azt mondják ne,túl intelligens.
 

felicity

Állandó Tag
Állandó Tag
évismétlés...

Köszönöm a megtisztelő válaszokat.
Mindig azt mondják ne,túl intelligens.

Szia!
Miért hiányzik sokat? Szabad tudni?
Túl intelligens? Ez mire válasz? Sztem ez csak kibúvó.
Mennyire tudja az anyagot? Hány százalékosan? Mennyire könnyen pótolja a hiányzásai alatt vett anyagrészeket?
Hogyan tanulja? Együtt veletek (szülőkkel) vagy önállóan? Mennyire önálló?
Van esetleg valami tanulási zavara? Milyen az olvasása-írása? Érthető, olvasható, akadozó...? Mennyire érti a szöveget, amit olvas? Hogyan old meg egyszerű (alap - matematikai műveleteken alapuló) matematika példákat? Mennyire tudja az alapokat? Írásbeli osztás, szorzás, törtek?
Van kedvenc tantárgya? Mik tartoznak az érdeklődési körébe? Matek, irodalom, töri? Ha ezek közül vmelyik, nagyobb a valószínűsége, hogy a későbbiekben sem lesz gondja.
Megtanulja az elméleti anyagot (szabályokat, évszámokat, különféle ismereteket...)?
Hirtelen ezek a kérdések jutottak első körben eszembe.
Én úgy gondolom, nem olyan egyszerű, hogy fehéren-feketén rábólintsa az ember, igen vagy nem.
Szép napot:
F.
 

livingstons

Állandó Tag
Állandó Tag
re:

A hiányzásaink okai betegségből ered,felső légúti fertőzések miatt fül-mint például középfülgyulladás. A pneumococcus antitestnek ellanyaga kevés a vérben,kaptunk oltást és a fül anatómiájából ered.
Mindig nehézséget okozott ez a helyzet,óvodából kirúgtak,mert túl intelligens,pedig egy pszichológus hölgy az iskolaérettségi teszten azt javasolta még ne kezdje meg az iskolát,mert részképességei egyenőtlen fejlettsége miatt lateralitást,grafikus teljesítmény.A teszten fegyelmezetten együttműködött,de a feladatok nem érdekelték,teljesítmény-igénye még nem alakult ki.
A szirmok kérdésére volt a válasz " A pedagógusok mit javasolnak ismételjetek vagy ne?" -Mindig azt mondják ne,túl intelligens.
Tudom összetett problémáról beszélünk,könnyen pótolná a hiányzásnál lemaradtakat ha akarná-ha akarja akkor nem gond.
Jó eszű nem jelent gondot a tanulás és megmarad a fejében.
Olvasása jó,szövegértése ha figyel 5*,ha nem 2-es,a matematika alapműveleteknél van hiánya a szozótábla gyorsasága,amit probálok majd koorigálni.
Szereti a környezetet,irodalom,ének,tesi.
Érdeklődési köre mindenre nyitott,jelenleg vív,de nem találta meg azt az utat amiben sikeres lehetne és komolyan csinál.
A reál tantárgyak fizika, kémia, biológia,matek ezek közül biológia és a humán tárgyak közül:magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelvek, tánc és dráma
Szerintem irodalom,töri,tánc és dráma,ének.
Semmi nem okoz gondot,mert gyorsan tanul és az a fejében meg is marad,amit mindig kiemelnek róla.Úgy megmaradnak a fejében dolgok,hogy nem kell újra olvasni akkor sem ha eltelt 2-3 hét és dolgozatra kell készülni.
A problémát a gyerekességében látom és a feladattudat és felelőség hiányában,-ha nem megy valami akkor megfutamodik és elzárja magát.
Kudarctűrése minimális.
Nem érdekli annyira a tanulás,felesleges időtöltés számára,bár ha sikerei vannak akkor szívesen foglalkozik vele.A jegyek között nem tesz annyira különbséget.
Kettőség jellemzi,ez teszi kakukktojássá.
Egy neves pszichológus sem tudta eldőnteni elsőben,hogy mit csináljak ismételtessem meg-e vele az osztályt,1 nap hijján évet kellett volna ismételni.A tanárnője szerint pedig annyit tudott mint a többiek.
Nyelvtani nyengeség jellemzi és enyhén diszlexia.
Felmérték és ellentétes vélemény született.
Mivel velem tanul én tudom a hiányosságokat,a nyelvtani nyengeség és enyhe diszlexia igaz.
Arra probálom kényszeríteni,kezdje el önállóan a munkáit és ha megakad segítek,tanuljon meg tanulni-kivenni a lényeget azt értelmezni és megtanulni.
Noszogatni kell,húzza az időt,mert nincs kedve hozzá,időt nem tudja beosztani.
Sajnálkozik,máskor teszi amit tenni kellene.
Minden tanár azt állítja,nincs gond-pedig én látom,hogy van.
Nem értik a kérdésemet miért kérdezem,hogy megfelel-e az adott osztály szint követelményeinek.
Az átlaga 4 felett volt félévkor és az előtt is.Átlag felletti képességű minden intelligencia teszten kiderült,mivel Isten egyik kézzel adott,részképességek hiányában pedig lemaradása van.Mindenki csak az értelmet nézi.
Jelenleg is azt mondják tanárok,hogy nem kell ismételni,unná és nem tenne jót az önbecsülésének.
Mivel nincs tapasztalatom,hogy a következő osztályban mi a követelmény ezért kissé aggódom.
Hogyan segítsem őt a későbbiekben,délután nem jut idő arra,hogy valamit is kezdhessen magával-sport vagy bármilyen olyan elfoglaltság amit szívesen csinálna.Ami megerősítené az önbecsülését ,ellentétben az iskolai kudarcaival szemben.
Köszönöm a hozzászólást.
Várom az ötleteket.
;)
 

boggay

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért nem próbálkoztok meg az otthonoktatással? Ne kényszerítsd semmire, próbáld meg vele megszerettetni a tanulást, ne kényszer legyen, ne teljesítmény és követelmény utáni hajsza....Nem az a fontos, hogy másoknak megfeleljen, hanem, hogy boldog és kiegyensúlyozott ember legyen belőle....te segíthetsz ebben a legtöbbet neki.

http://matrozkepzo.blogspot.com
 

livingstons

Állandó Tag
Állandó Tag
Várom a reagálosokat

Sziasztok!

Azt gondoltam,hogy több hozzászólás lesz ebben a témára,hisz itt sok a pedagógus és több tapasztalattal rendelkeznek mint én és tudják minek kell megfelelni az osztályok során,mi az elvárás egy-egy osztályban és jó ötletekkel tudnak szolgálni.
re: - 2010-05-14, 03:11 AM leírtakkal kapcsolatban biztos akadnak ötletek,szívesen venném.
Várom a reagálásokat.
Előre is köszönöm.
 

vrobec

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért nem próbálkoztok meg az otthonoktatással? Ne kényszerítsd semmire, próbáld meg vele megszerettetni a tanulást, ne kényszer legyen, ne teljesítmény és követelmény utáni hajsza....Nem az a fontos, hogy másoknak megfeleljen, hanem, hogy boldog és kiegyensúlyozott ember legyen belőle....te segíthetsz ebben a legtöbbet neki.

Teljesen egyezem.
 

kunm64

Kitiltott (BANned)
tanácsot szeretnék kérni.

Van egy 5.osztályos 51 IQ-val rendelkező értelmi fogyatékos gyemek(normál osztályban). Alsóban szövegesen értékelték. Most , hogy felkerült a felsőbe, gond van az osztályozásával. Többen meg akarják félévkor buktatni, mivel a tananyaggal nem halad (Hogyan is tudná teljesíteni a normál követelményt!), de rajz és technika órán sem csinál semmit. Valaki adjon már tanácsot, hogy ilyenkor mi a módja ennek a gyermeknek az osztályozásával kapcsolatban.
Kellene a szintjének megfelelő tanmenetének lennie, ami szerint értékelik vagy ragaszkodni kell a normál tanmenethez rajz , ének technika órán? Felmentése tantárgyakból nincs, mert 2 éve vizsgálták. A kontrollja ezután következik, ahol a szülő kérni fogja az áttelepítését a "kisegítő" iskolába.
A választ előre is köszönöm.
 

babi50

Új tag
Kunm64 részére.
Az értelmi fogyatékos gyermekek részére külön tanmenet szükségeltetik a Sajátos nevelési igényű gyerekek tanterve alapján. Fontos, hogy legyen érvényes szakértői szakvéleménye, mert csak ekkor tekinthető sajátos nevelési igényűnek. A szakértő állapítja azt is meg, hogy a többi tanulóval közösen azaz integráltan, vagy csak speciális osztályban szegregáltan tanulhat.
 

1971-08

Új tag
Szerintem egy mozgásvizsgálatra is szükség lenne a gyermeknél.
Hiszen írtad, hogy a gyermek teljesítménye ingadozó, "ha akarja maximálisan teljesít, ha nem akarja, akkor gyengébben."
Szerintem idegrendszeri éretlenség is állhat a háttérben.
Én alapozó terapeutát javaslok felkeresni.
 

kunm640302

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudja valaki, hogy 8. osztály végén milyen betétlapot kell beletenni az integráltan oktatott enyhe értelmi fogyatékos bizonyítványába, ha "normál" általános iskolában tanult?
Meddig lehet szövegesen értékelni az enyhe értelmi fogyatékos tanulót? (felső tagozaton?)
Köszönöm a választ.
 
Oldal tetejére