Befőzés, tartósítás

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Ecet, Mustár

Fűszeres ecetek

Az ecet viszonylag egyszerűen elkészíthető. Hozzávalók: 1 liter 10 %-os ecet, valamint az ízesitésre szolgáló füszernövények. Pl. bazsalikom,majoránna, tárkony, kapor, z.petrezselyem,torma stb.
Fűszerek pld.mustármag, babérlevél,szegfüszeg,köménymag stb.

A felaprított és összekevert fűszereket tegyük egy beföttes üvegbe, öntsük rá az ecetet és a lezárt üveget időnként megrázogatva egy hétig hagyjuk állni.Egy hét után finom vásznon szűrjük át és az ecetesfakkonba visszatöltve haszálhatjuk.

Kétféle recept összeállítását mondom el, melyek a bennük legnagyobb arányban levő növénytől kapják jellemző karakterüket. Egyéb növényi alapanyagból mindenki összeállithatja saját kombinációját.

Tárkonyos ecet: 5 dkg tárkonylevél, 5-5 dkg kerti vagy mezei kakukkfű, majoranna, citromfű vagy citromhéj, orvosi zsályalevél .

Zelleres ecet: 5 dkg nyers zellerkocka 5-5 g lestyángyökér, nyers hagyma, petrezselyemzöld, kapormag vagy kaporlevél, köménymag és mustármag felhasználásával készítjük.

Az igy kapott ecetbe a növényekből biologiailag fontos anyagok is kiolvadnak pl. illoolajok, keserűanyagok, csersavak, melyek fokozzák a gyomornedv kiválasztódását, a nyálkahártya bővérüségét és szerepet kapnak a máj-és epe müködés szabályozásában.

Paprikás ecet:
Vörösbor-ecetet felforralva ráöntjük néhány üvegbe tett hegyes erős paprikára. Hűlés után lekötjük. Két hétig állni hagyjuk. Néha meg kell rázogatni.
Levesek szószok ízesítésére kiváló.

Rózsaszirom ecet:
Kora reggel szedett, erős illatú, sötétvörös rózsaszirmokat megtisztítva tegyük 1 l-es edénybe, és nyomkodjuk jól az aljára. Öntsünk fel fehérborecettel. Hagyjuk állni 2-3 hétig, majd szűrjük le.

Pikáns ecet:
Mozsárban tőrjünk össze kevés narancshéjat, mustármagot, szegfűszeget, fekete borsot, adjunk hozzá kiskanálnyi sót, némi hámozott apróra vágott friss gyömbért.
Tegyük üvegbe pár darab felnégyelt mogyoróhagymával együtt, öntsük fel fehérborecettel. Hagyjuk állni 1 hónapig, majd szűrjük


Mustár - másképp
Édes-savanyú: Cukros bor,- vagy tárkonyecet keverjük össze a mustárral, olyan arányban amennyíre savanyú, vagy édes mustárt szeretnénk.

Hagymás:Fél fej nagyon finomra aprított vöröshagymába forgassunk bele ízlés szerint törött borsot, tárkonyt, porcukrot, ecetet. Takaratlanul hagyjuk állni kis ideig, néha forgassuk át, míg elveszti csípősségét. Utána adjuk a mustárhoz.

Boros-citromos: Fél deci könnyű fehérborba főzzünk bele néhány kockacukrot és egy fél citrom reszelt héját. Kihűlve keverjük a mustárhoz.

Inyenc: az édeskésebb aromát kedvelők nem túl erős fajta mustárba, piros szőlő kipréselt levét, és, ha tetszik, egy kevés pezsgővel még tovább bolondithatják.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Ketchup

Ketchup

Edénybe raksz: Kipaszírozott 2 kg paradicsom levét, de használhatsz 2 kg sűritett paradicsomot,3 ek asztali sót, ebbe a káposztareszelőn belereszelsz: 50 deka meghámozott édes almát,(legjobb a jonatán) 50 deka vegyeszöldséget és 25 deka vöröshagymát.

Lazaszővésü zsákosckába bele teszel:
1 ek egész köménymagot
5 deka mustármagot
1 deka őrőlt fehérborst
1 deka összezúzott gyömbért
2 db babérlevelet
3-4 szegfűborsot
2 szál nem túl nagy zellerlevelet, összekötöd a száját és bele lógatod az edénybe.
Amikor kész, (a forrástól számitott, de kis lángon főzőtt kb 1 óra múlva)
bele keverhetsz 2 deci 10 %-os ecetet. Én volt amikor kihagytam, vagy csak a felét raktam bele, attól függően, hogy a paradicsom mennyire volt savanyu.
Ha szükséges tegyél bele amikor kész 25 deka cukrot, de vedd figyelembe, hogy az almád mennyire volt édes, illetve az alma és a pari keveréke mennyi cukrot kiván.

Hagyd kihűlni, annyíra, hogy jó langyos legyen, majd turmixold alaposan össz, a zsákosckát csak a turixolás elött vedd ki.

A jellegzetes ketcup ízt a pari és az alma együttes aromája adja.

Nagyon finomságos:D
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Ivólé

Rostos ivólé tartósitószer nélkül
A megadott mennyiségből 7 liter üditő lesz.

Az én csemetém, mondhatom, hogy ezen nött fel anno. Nem munkás,de bármikor elkészíthető.

Kell hozzá 3 kg gyümölcs, 1 kg cukor ( persze ez a mennyiség változhat attól függően, hogy mennyire édes a gyümölcs. Én a sárga és az őszi barackhoz nem teszek), 1 liter vízhez 30 szem citrompótló kell, így tehát jelen esetben 90 szem, mert 3 liter vízbe kell ezeket megfőzni.
Ne ijedj meg, mert a gyümölcs feljön főzéskor a víz tetejére. Legelőszőr én is igen elgondolkoztam azon, hogy miként lesz ebből rostos lé.
Eszedbe ne jusson ennél a fázisnál kiönteni.

Amikor megfőtt a gyümi, turmixold le, de úgy, hogy közben folyamatosan adagolj hozzá további 4 liter hideg vízet.

Néhány variáció:

1./Készítheted káposzta reszelőn lereszelt sárgarépából, de ebben az esetben, még adj hozzá 1/2 üveg narancs szürpöt.

2./Készitheted a tetején kissé megpenészedett befött/beföttekből is, ezért adtam meg a citrompotló alap mennyiségét.

3./ Ha fagyasztott gyümölcsből készited, akkor fagyott állapotban tedd fel főni a gyümölcsöt, és csak 3 liter vízet adj hozá a tumixolás közben.

Természetesen készíthetsz kisebb mennyiséget is csak akkor az arányokra figyelj.
http://forum.blikk.hu/memberlist.php?mode=contact&action=msnm&u=108051
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Koktél gyermekbulin

Déligyümölcs bólé
Fél-fél kiló narancsot és grépfrútot meghámozunk, kockára vágunk, és egy tálba összeforgatjuk egy doboz ananászkonzervvel. Megszórjuk
30 deka porcukorral, és egy órát állni hagyjuk. Ezután egy liter grépfrútlevet és egy liter tonikot öntünk hozzá. Tálalás elött egy szódavízzel megspricceljük, és jégkockára tálaljuk.


Gyereksangría
Egy nagy tálba teszünk 5 db meghámozott és feldarabolt friss őszibarackot ( vagy konzervet), mellé 3 darab szeletekre vágott narancsot és 1 vékony szelet citromot (mindkettő megmosva, de hámozatlanul). Leöntjük egy liter piros szőlőlével, egy liter Traubiszodával, és beledobunk 2 db fahéjat. Egy órát állni hagyjuk, nagy poharakba tálaljuk, és kanalat is adunk mellé.


Banánflip
Egy személyre 1 banánt, 1 almát, 1 teáskanál porcukrot és 2 dl kefirt számítunk. A hozzávalókat turmixba pépesítjük, és tálaláskor tört jégre öntjük. Tetszés szerint más gyümölcsökkel, vagy kompóttal is gazdagithatjuk.



Jamaikai álom
Hozzávalók:Egy személyre: 3 cl maracujalé, 6 cl narancslé, 6 cl ananászlé, 2 cl citromlé,
a díszítéshez: narancsszelet és koktélcseresznye.
A hozzávalókat koktélkeverőben jégkockákkal összerázzuk és hosszú pohárba jágkockákra öntjük. Narancsszeletet és koktépcseresznyét rakunk a tetejére.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Marinált sajtgolyók

Marinált natúr sajtgolyók házilag
Hozzávalók: 1 kg natúr joghurt, 1 dl tejszín, 3 kávéskanál só, 1 gerezd fokhagyma,

marináláshoz: olívaolaj, rozmaring, fokhagyma

A fokhagymát krémesítsük, adjuk a tejszín és a joghurt keverékéhez, sózzuk.
Egy mély tálat béleljünk ki egy konyharuhával (sűrű szövésű), és öntsük bele a keverékünket.

Kössük össze szorosan a konyharuha széleit, szúrjunk át rajta egy fakanalat, majd ezzel támasszuk úgy meg a gömböcöt, hogy az alja ne érjen a tál aljába
Tegyük be a hűtőbe csöpögni, egy nap után kész a krémsajt, ha további 3 napig csöpögtetjük, gyúrható, formázható friss sajtot kapunk
Formázzunk golyókat, tegyük ezeket egy üvegbe, és készítsünk rá olajos, fűszeres páclevet. A hűtőben 2 hétig eláll.

ízlés szerint mindenféle más fűszert is használhatunk.

Ezt az egyik barátnőmtöl kaptam, érdemes megcsinálni!
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
szörp

Ha nagyon finomat akartok inni akkor.....
Akinek van citromfűve vagy mentája, vagy mindkettő, az igen sokat mérgelődik. Hiszen ezek nem olyan fűszerek amiből olyan fenemód sok fogyna.
Nos pillanatok alatt a kertbe találjátok magatokat a tőfőlé hajolva s rimánkodva neki, hogy nőjön már gyorsabban.
Legalábbis én amikor elmegyek melletük kérlelést mormolok nekik.

Szóval a lényeg:D (ez a saját receptem):

Citromfű,-és mentaszörp

Leszedem a zöldeket, pontosabban a mentának csak a levelét húzom le a fásszáráról. Belerakom az edénybe kicsit meglapogatom és felöntöm annyi vízzel ami éppen ellepi. Fedő alatt a forrástól számítva még fél órát főzöm, azután elzárom a lángot, és fedő alatt állni hagyom. Amikor már csak nagyon langyi akkor gézen át átszűröm. Minden literhez belerakok 60 deka cukrot, elkeverem, és fedővel visszarakom a tűzre, ismét fél órát fő. Ezután megint csak fedő alatt hagyom kihűlni friss fogyasztásra.
Ha valami csoda folytán a spájz polcára kerülne akkor még forron üvegekbe, és szárazdunsztba hül.

Fűszerként citromkarikát szoktam használni, a mentához kevesebbet. Hogy mennyit az a citromfű aromájától függ.
Illetve mindkettőnél a zöld alapanyag mennyiségétől.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Barátkozz meg a rebarbarával

Mielőtt bárki kitikkadna, tanuljon az ázsiai népektől, és rágcsáljon rebarbara levélnyelet. Rendkívül üdítő hatású szomjoltó. Az igényesebbek bort is készíthetnek belőle.
...

Még 1970-ben kaptam a házinénimtől néhány rebarbaratövet. Ő erdélyi származású volt, ott ők rendszeresen használták. adtam én is szaporítóanyagot többeknek, sokan hálásak, még most is érte. (Akkor Debrecenben tanultam, és albérletben laktam.)
Azóta használjuk. Kompót, ivólé készül belőle legtöbbször, de kedves a rebarbarás rétes, pite is. Az egészséges levelekből "sóskafőzelék" készül, de töltikét beletenni is fínom.
Néhány tanács, recept a fehasználásához:
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Találtam még a rebaráról:
(A rebarbarás rétest mi úgy készítjük, hogy rétestésztára úgy ahogy az almás-meggyes stb. rétest készítve rátesszük a lecsepegtetett , sok cukorral, fűszerekkel, kevés vízzel megpárolt rebarbarát, persze előtte megszórjuk morzsával, feltekerjük, megsütjük.)
 
D

dolphin3

Vendég
Még 1970-ben kaptam a házinénimtől néhány rebarbaratövet. Ő erdélyi származású volt, ott ők rendszeresen használták. adtam én is szaporítóanyagot többeknek, sokan hálásak, még most is érte. (Akkor Debrecenben tanultam, és albérletben laktam.)
Azóta használjuk. Kompót, ivólé készül belőle legtöbbször, de keves a rebarbarás rétes, pite is. Az egészséges levelekből "sóskafőzelék" készül, de töltikét beletenni is fínom.
Néhány tanács, recept a fehasználásához:

Hát igen talán a kompót :D nem rossz!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát igen talán a kompót :D nem rossz!
Nem csak a kompót fínom! Ha csinálok egy kompótot nagyon bő lében, a lányaim a levét szívesebben isszák, mint a "bolti" leveket. Ami az igazi különlegessége -szerintem-, hogy az első gyümölcsök megjenése előtt, mint gyümölcsöt lehet használni. Sokak szerint a köszmétéhez (pöszméte, büszke, piszke, egres) hasonló. Ráadásul a kert eldugott sarkában is termeszthető.
(A magról való nevelést nem javasolom, nekem nem jött be, volt amelyik ilyen tőről csak a 3.-4. évben lehetett csak szedni néhány levelet-levélnyelet, a tőosztással szaporítottból sokszor már az első évben, de a másodikban már feltétlenül.)
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen és tele van vitaminnal;)

De vigyázni kell vele néhányaknak! Van olyan ismerősöm, aki az oxálsav tartalma miatt, csak óvatosan fogyaszthatja , már volt veseköve.
"Főzni, ill. párolni a rebarbarát, az oxálsavtartalom miatt csak tavasszal szabad, hiszen egyébként hozzájárulhat a reumatikus betegségek, akár a vesekő kialakulásához is. Leszámítva a rebarbarának e rossz oldalát, kis adagokban való fogyasztása gyógyhatású is lehet. Számos kivonata kapható gyógyszertárakban. A gyógyszert máj- és epebajokra, valamint aranyeres fájdalmakra használják. Nyersen történő fogyasztásával segítjük - oxálsavtartalma folytán - a belek mozgását, amely leginkább az idősebb korosztálynál kívánatos."
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Svéd hagymás uborka

4 kg uborka 1 kg hagyma összevágva edénybe rakod. 1.5 l vízbe teszel 30 deka cukrot, 7 deka sót és 4 deci 10%-os ecetet, elkevered majd felforralod. Miután kihűlt a lötyid, raksz bele 1 csapott tk borkénport és ráöntöd az ubi hagyma keverékére. Alaposan összekevered és 24 órát állni hagyod, miközben néhányszor átkevered. Üvegbe rakod, lekötöd és a helyére állítod.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
diétás vagy diabétesz befőzés cukor nélkül

Diétás és diabétesz befőzés cukor nélkül

Az évben sorjában valamennyi gyümölcsből eltehetünk ezzel a nagyon egyszerű módszerrel, ha megkostóljuk, a gyümölcs eredeti ízét, és rájövünk, nem is kell hozzá cukor. Fogysztáskor tetszés szerint mindenki a saját adagjához keverket édesítőt, vagy mézet.

A kiválasztott gyümölcsökkel, -(tetszés szerinti formában, egészbe, vagy darabolva)- teljessen megtőltjük az üvegeket. Légmentesen rácsavarjuk a tetőt és belehelyezzük a kuktába. Jó ha alul benne van az edényben a szokásos betét.
Az üvegek feléig öntünk vízet a kuktába, rázárjuk a fedőt és főzzük nagy lángon addig, amíg a nyomás felmegy (szepep mozog). Ekkor takaréklángon 20 percig tovább gőzőljük. A kuktába hagyjuk az üvegeket kihűlni, majd az üvegeket rakjuk a helyére.
 

illúzió

Állandó Tag
Állandó Tag
A lekvárfőzésnél én nagyon sokáig Koronás Befőzőcukrot használtam,mert a tartósítója a pektin volt,ami természetes.Az idén nem kaptam sehol. Igy aztán mivel nem szeretem a lekvárt túl sokáig főzni,egy ek. rummal zártam le,majd ment a száraz dunsztba.Semmi tartósító!
 

zitus1

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
már régóta szeretnék készíteni diólekvárt, sajnos elkészítési módot eddig nem találtam hozzá. Tudnátok segíteni?

Köszönettel: zitus1
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
eperszörp, és eperlekvár

Én szinte folyamatosan készítek mindkettőt a kertből szedett eperből. Még mindig virágba borult tövek már nem hiszem, hogy érelnek gyümölcsört.

De! Megszeretnék osztani veletek egy megoldási lehetőséget.
A metroban kapható 2,5 kg-os kiszerelésben fagyasztott eper.

Én ebből tegnap készítettem finomságokat. A fagyott eperre szórtam 1 kg cukrot, majd letakarva szobahőmérsékleten tartottam most több mint egy hét kellet ahhoz, hogy elkezdjen erjedni. Amikor kiengedett kézzel kicsit összenyomkorásztam a szemeket. Sürű szűrön leszürtem, a léhez adtam még 3/4 kg cukrot és 1x hagytam, hogy felfőjön, de ne forrjon!!!! leszedtem a habját a lekvárra, üvegekbe raktam és hagytam kihűlni. 2 liter szörp lett friss fogyasztásra. Nálunk polcra még soha nem került szörp :D:D De, ha kerülne akkor késhegyni szalicilt szórnák a tetejére, lekötés után szárazdunsztba tenném.

Igen valóban meglepő, hogy forrásnak indulásáig kell állni hagyni, mert az erejdést az ecetességgel társítjuk. Ami igaz mert ha hagynám, hogy teljesen kiforrja magát akkor finom eperecetet kapnák leszűrés után. Igaz az ecetkészítéséhez nem kell cukor.

De visszatérve a szörphöz ha az erjedésnek indult lötyit hevítjük fel akkor nem fog habzani a poharunkban. Ha kisebb mennyiséget készítek el akkor nem szoktam felheviteni, csak hütőbe tartom. De mivel már nincs meleg a család sem íszik annyit, ezért csináltam így.

Ha fözés nélkül rakjul a tiszta lét a hötőbe, folytatódni fog az erjedés.

A leszűrés után a lekvárhoz raktam kb 10-15 deka cukrot és felfőztem mig a kellő sűrűséget elérte, üvegekbe raktam és most dunsztba állva hűlnek. 4 db 450 grammos üveggel lett. Ebbe benne hagytam a magot, mert sütni fogok vele. Ha jammot csinálok, akkor a gyümölcsöt elöbb leturmixolom, utána cukrozom.....stb. a jamnak elöször szitán átszürüm, hogy a magok visszamaradjanak.

Érdemes kipróbálni, nem olyan macerás mint így leírva tűnik. 2,5 kg-os kiszerelésben kapható málna, ribizli és fekete áfonya is. Pontosabban arra nem emlékszem, hogy az áfonya is 2,5-kg-os.
 
Oldal tetejére