hímzésfajták,pl: hagyományos ,szalag, gyöngy, blackwork, hardanger... stb

Elodie

Állandó Tag
Állandó Tag
Tartalomjegyzék

Őltésfajták: (#171)(#194)
holbein öltéssel: (#178)


Blackwork: (#59)(#64)(#172)
Blackwork- Folding Cross Needlebook: (#67) Derwentwater tájképek: (#83)
cica: (#114) Anchor By the fire: (#151) Írisz:(#175)

Broderie rouge: (#134)
Embroidery és natural: (#132)
Fehérhímzés: (#30)
Feketehímzés (blackwork): (#21)(#37) tűpárna: (#50) PANNA (#59)
Gyöngyhimzés: (#11)
Hardanger: (#5)(#17)(#19)(#23)(#79)(#104) (#111)(#109)(#141) kezdőknek=(#42), könyvjelző: (#41)Terítő: (#104)
Hódmezővásárhelyi hímzés: (#105)
Japán hímzés: képekben: (#3)
Jocelyn: (#92) karácsony: (#93)
kalocsai: (#24)(#28) (#30)(#32) húsvét=(#144),
Kalotaszegi: (#30)
Laposöltés: (#36)
Láncöltés: (#122)
Madeira: (#120) (#121) angol= (#120)
Ondori Embroidery, hímzés, száröltéses: (#135)
Richelieu minta-rózsa: (#29)
Szalaghímzés: (#9)(#112) (#110) (#111)(#113)(#140)
Száröltés: (#119)
Tűfestés: (#142)

Tárgyak
Terítő: (#122) (#123)

Nem besorolt: Desings 7618=(#103) húsvét: (#144)

Kiadványok
Broderie Creative-2010 Szeptember: (#36)
varottaserdélyi motívumok: (#168)
Fürge ujjak: részletek (#116)
hardanger könyv: (#2) kezdőknek: (#17) La Broderie, és Crewel embroidery: (#8)
Hardanger Stickerei, Hardanger Embroidery: (#137)
Mains&Merveilles, Broderie Creative Rouge Déko: (#136)
Magyar hímzés Francia magazin: (#143)
modern, primitive, embroidery hímzések: (#133)
Nature's Beauty in Redwork - Debra Feece: (#159)
szalaghímzés Liston: (#7) (#160)
Tűfestés: Embroidery Painting: (#138)
Öltéstípusok: (#15)(#25)
RICO hardanger:13= (#44) (#150)
úrihimzés: (#167)(#189)
Színátváltótábla: (#34) Vervaco-DMC-re (#75)

Könyvek
Assiszi himzés: (#65)
Szalaghimzés ABC-je: (#101)
Zsazs kincseskönyve: (#146)

Technikák
Suba: (#73)


Kész munkák


Hardanger: (#161) (#161)
szalag, ill.vegyes: (#160)
Terítők: (#166)​

Kedves kézimunkával foglalkozó tagok !

Lassan egy éve vagyok tagja ennek a forumnak... sok érdekes dologgal találkoztam ezen a forumon és sok kedves taggal van lehetőségem beszélgetni/ eszmét cserélni.
Az ősz megérkezésével, egy új topikot szeretnék nektek ajánlani "hímzésfajták (hagyományos, szalag, gyöngy, blackwork, hardanger... stb.), kivéve xszemes és gobelin"címmel (bocsi de a cimbe nem fért bele a "gobelin" szó. Nagyon szeretem a kézimunkát, mint elég sokan közületek is. Rengeteg szép mintát ismerhettem meg általatok, amiért nagyon hálás vagyok. Szeretnék én is valamit tenni, ezért is gondoltam arra, hogy jó lenne elkezdeni egy olyan topikot ami a különböző hímzésfajtákról adna bővebb felvilágosítást.

A topik célja, hogy minnél több hímzésfajtát megismerjhessünk. Nem tudom, hogy Mo-on hányféle hímzést ismertek ? En a 16 év alatt (amióta Fr.o-ban élek), sokféle hímzésről hallottam. Eddig a xszemesen és a gobelinen kivül nem láttam más típusú hímzés topikot ezen a fórumon.
Jó lenne ha ebben a topikban össze tudnánk gyűjteni minnél több új technikát és mintát. Itt a hagyományos magyar (pl. kalocsai, matyói... stb.) és külföldi mintákra gondolok (amiket egyszerű öltésmódokkal készíthetünk el és egy adott régió hagyományait elevenítik meg).

Ismerem még a szalaghímzést, a blackwork technikát és szeretném elkezdeni a hardanger technikát is (ami a Skandináv országokból származik, pontosabban Norvégiából). Gyöngyhímzést 2011 márciusában fogok elöször csinálni egy 2 x 3 óras tanfolyamon (egy neves kanadai tervezőnővel). Nagyon tetszik ez a hímzés (mivel gyöngyfűzést is csinálok, plusz láttam néhány munkáját ennek a kanadai hölgynek egy párizsi kiállitáson ebben az évben - ami persze kedvet adott hogy megismerhessem ezt a kézimunkát is).
Persze létezik még sokfajta hímzés (!), de mivel a lista hosszú lenne, igy egyenlőre csak egy-két ismertebb hímzést említettem meg.

Szóval ha lehetséges, legyetek minnél többen és gyarapitsuk ezt az érdekes topikot is. :)
Kérnélek benneteket, hogy adjatok minnél több felvilágosítást az általok ismert hímzésekről. Nem baj ha nem magyar nyelven lesz... a lényeg, hogy tegyetek fel legalább egy sémát (rajzot) ami segítségével könnyen érthető lesz az adott hímzés. Fontos, hogy adjatok címet minden hozzászólásnak, így könnyen meglehet majd találni a keresőben.

Bízom benne, hogy sok érdekes hímzésfajtát fogunk megismerni. Beteszek egy dokumentumot igy az első alkalommal aminek ”himzésről röviden” a cime és egy példát az említett hímzésekről (igy jobban el tudjátok képzelni őket).

Jó olvasást és várom ötleteiteket, mintáitokat !
Köszönettel, Judit
 

matrjoska

Állandó Tag
Állandó Tag
japán hímzés képekben

Kedves Elodie!

A keresztes fórumon már sokat letöltöttem, amiért mindenkinek köszönetet mondok. Örülök, hogy arra ösztönzöl minket, hogy mást is kipróbáljunk! Régebben én is hímeztem másképp is, de most beszippantottak a keresztek már jó ideje. Nagyon tetszenek a japán dolgok, pl. a szasiko, de most azt a mappát nem találom a gépemen. Helyette ráleltem erre!
Mellesleg a lányom okt. 8-án indul Franciaországba:p, és remélem, sok hímzős újságot hoz nekem! Mert a másik szerelmünk otthon Franciaország és a francia kultúra!
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Mint igértem összegyüjtöttem ebbe a hsz-ba a himzős topick megbeszélését.

én nagyon szívesen venném, ha megvalósítanánk az ötletedet....
nagyon sokat hímzek kalocsai mintát, és a minta anyagra való rátételét is én csinálom....:D

Sziasztok, örülnék én is a hagyományos minták fórumának, szerintem hozzuk létre, aztán majd megtelik tartalommal. Üdv. Zsuzsa

Szia!

A technikai.......c topick segitségnyújtásokra való!
Én azt kérmén, hogy mint ötletgazda légyszíves nyissd meg a topickot. Én azt kérném, hogy a címe utaljon arra, hogy e téma teljes átfogója.

üdv anyóka

Szia Anyóka !
Köszönöm az ajánlatodat, akkor ma este ill. legkésöbb holnap megnyitom az új topikot "hímzésfajták (hagyományos, szalag, gyöngy, blackwork, hardanger... stb.), kivéve xszemes" cimmel.

Megfelelne nektek az új topik ezzel az elnevezéssel ?

Szia Elodie!

Nekem tetszik a cím, magáért beszél. Ha megnyitod biztosan fogom nézegetni.

Szia Elodie, nagyszerű a cím, várjuk, hogy megnyisd! Üdv. Zsuzsa

Szia!

A hagyományos alatt mit értesz?

üdv anyóka

Szia Anyóka, szerintem Elodie a hagyományos alatt a laposöltéses hímzést érti, mint pl. a kalocsai. Üdv. Zsazs

köszi Zsazs!
akkor a száröltést, írásos, nagyírásos,vagdalásos..... és még van néhány hagyományos hímzésfajta, Ők is ide?
Itt arra utalnák, hogy a "hagyományos"-t szószerint, vagy a mindennapi elfogadott jelentése szerint értelmezzük.

Azért szeretném tudni, mert a hagyományost a sajátunkra értjük, viszont itt reményeim szerint más nemzet hagfyományosa is elő fognak fordulni.

De így belegondolva, mennyire mondhatjuk magunkénak a hagyományos, sajátunknak tartott hímzéseket, hiszen a világ minden táján ilyen hímzésekkel varrnak. A szűrhímzés talán a miénk. Miénk?

De egyáltalán a hagyományos-t a mintára vagy a technikára értjük?!

Én javasolnám csak a "Hímzés" címet a topicknak, aztán a hozzászólások színesitik fajta, minta, vagy mód szerint.

Gondolom mindannyian szeretnénk, ha ez a himzős topick ugyan olyan lenne mit a +szemes mintás, vagyis egyedülálló gyüjtemény. Mely nem csak képeket, hanem technikai leírást is tartalmaz, a mintagyüjtemény mellett.

Gondoltam lehetne itt is tartalomjegyzékkel inditani.

De természetesen ez csak az én véleményem, legyen úgy ahogy a többség szeretné.

pusza kata


Kérek mindenkit, hogy írja le bátran a véleményét, az offolástól függetlenül, hiszen a végeredmény megszületése után 1 hsz-ba összevonom és törlöm ezt a megbeszélést.

Szia Kata!

Nekem Elodie címe jobban tetszik. Úgy gondolom mindegy, hogy Elodie mit ért hagyományos hímzés alatt, mert a topik címéből kiderül, hogy bármilyen fajta hímzés belefér, ami nem xszemes. Nyilván mindenki mást ért alatta, az meg nem fog működni, hogy mi eldöntjük, hogy mit értünk alatta a feltöltők meg alkalmazkodjanak a mi értelmezésünkhöz.

Talán annyi változtatás kellene, a névbe hogy "nem xszemes és gobelin".

Az újonnan érkezők miatt szerintem jobb, ha szájbarágósabb a cím. És talán az első hozzászólásba bele kellene írni, hogy a 20 hozzászólást ne itt szedjék össze, úgyis törölve lesz.

A tartalomjegyzék, nagyon jó ötlet, mert a gyerektopikban nagyon nehéz eligazodni.

Betti

Sziasztok !

Azért gondoltam a "hagyományos" szora mivel ezalatt a régi stilusu himzéseket értem (minta és technikai részröl egyaránt). Itt kint Fr.o-ban is amikor hagyományos himzésrol beszélünk (= la broderie traditionnelle), akkor tudjuk hogy a különbözö régiok himzéséröl van szo.
Mindegy, hogy magyar ill. külföldi a himzés, a lényeg hogy megsimerhessük a különbözö hagyományos himzéseket is !

Tudom, hogy a cim hosszunak tünik, de jobb ha már az elején megadjuk a topik értelmét, igy a tagok nem fognak akármit betenni.

Jo öltet a tartalomjegyzék "Anyoka"... hagyom akkor, hogy elkezd a megirását mint a xszemesnél is. S csak utána fogok irni egy bevezetöt.

Az új topik cime tehát : "hímzésfajták (hagyományos, szalag, gyöngy, blackwork, hardanger... stb.), kivéve xszemes és gobelin".

Köszi Betti a hozzászolasodat, kedves töled. De szerintem a "kivéve" szo jobban utal arra, hogy itt nem lesz szo xszemes és gobelin stilusokrol. A gobelin szot viszont hozzátettem, jo ötlet.

Akkor, megvárom, hogy Anyoka megirja a tartalomjegyzéket, s csak azután fogok irni egy bevezetöt.

Sziasztok!

Én egyetértek Elodie cím javaslatával, mivel ha azt mondjuk, hogy "hagyományos" hímzés, szerintem mindenki a lapos- és száröltésre gondol.
Ugy gondolom, hogyha a használat során nem lenne egyértelmű Elodie címe valakinek, akkor a bevezetőben egyértelművé lehet tenni. Egyetértek azzal is, hogy legyen kiemelve, hogy NEM xszemes, ill. goblein, mert arra már van topikunk. Az pedig, hogy nemcsak magyar hímzésről beszélünk, következik a helyből, ahol vagyunk. Üdv. Zsuzsa

Szia Elodie!

Nem! Nem! Nyisd légyszíves meg a topickot, az nem befolyásolja a tartalomjegyzéket, aminek a fejezeteit majd megbeszéljük az új topickba.
Az első hsz-ba légyszives írd le mit is, és mit nem szeretnél a topickba:D

pusza kata
 

Elodie

Állandó Tag
Állandó Tag
egyszerű szives hardanger minta

Kedves Elodie!
Ha már megemlítetted a hardanger hímzést,itt egy kis segítség hozzá.
The complete book of hardanger
Sajnos csak így sikerült felrakni.

Kedves "koka" !
Nagyon szépen köszönöm a segitségedet... meg fogom nézni feltétlenül ezt a könyvet is. Nagy hasznát fogom venni neki.

Te csináltál már ilyen tipusú himzést ? Azt mondják, hogy ha jól megértjük az elején az alapokat, akkor utána könnyű lesz.
Bizom benne, hogy lesznek érdeklödők erre a himzésre is. Ha igen akkor beteszek nektek kezdő szintű mintákat, jó ? Egy skandináviai weboldalról összeszedtem egy pár ötletet. ;-)

Ime egy egyszerű minta kezdésnek...
 

Elodie

Állandó Tag
Állandó Tag
Én sajnos nem értek a hímzésfajták elnevezéséhez. Csak kontár vagyok ezen a területen. Ezeket sem tudom, pontosan hova besorolni. Szerintem vegyes, az elsőben van kevés keresztszemes is. :D Segítséget elfogadok. :D
La Broderie
Crewel embroidery
Szia Shaara !

Köszi a feltett könyveket. Az elsö, az egy francia könyv "Himzés" cimmel, itt a könyv szerkesztöje sok öltésmodot mutat be.

A második könyv pedig egy angol hölgy által irodott, a Crewel tipusu himzésröl (erröl csak angolul talaltam leirást):

Crewel Embroidery (or Crewelwork), is a decorative form of surface embroidery using wool and a variety of different embroidery stitches to follow a design outline applied to the fabric. The technique is at least a thousand years old. It was used in the Bayeux Tapestry, in Jacobean embroidery and in the Quaker tapestry. The crewel technique is not a counted-thread embroidery (like canvas or cross stitch), but a style of free embroidery.


Látom sokan olvastátok már a topikot (110-en egy nap alatt), nyugodtan hagyjatok üzenetet. Jo lenne gyarapitani az ismereteinket...
Kellemes hétvégét mindenkinek.
 

airam

Kitiltott (BANned)
gyöngyhimzés

De jó, hogy megnyitottad ezt a topicot! Épp mostanában gondolkoztam azon, hogy a gyöngyképeimhez keresni kellene egy olyan hímzésfajtát, amivel a háttér teljesen betakarható. Nagyszerű, hogy erre is találnék itt megoldást. Mutatok egy ékszert és egy képet:p
 

koka1220

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves "koka" !
Nagyon szépen köszönöm a segitségedet... meg fogom nézni feltétlenül ezt a könyvet is. Nagy hasznát fogom venni neki.

Te csináltál már ilyen tipusú himzést ? Azt mondják, hogy ha jól megértjük az elején az alapokat, akkor utána könnyű lesz.
Bizom benne, hogy lesznek érdeklödők erre a himzésre is. Ha igen akkor beteszek nektek kezdő szintű mintákat, jó ? Egy skandináviai weboldalról összeszedtem egy pár ötletet. ;-)

Ime egy egyszerű minta kezdésnek...
Hát még nem túl sokat sikerült vele foglalkoznom,mivel ezt jól láthatóan számolható,ritka szálú,egyenletes szövésű anyagra "kell" himezni,és ilyet még nagyon nehéz itthon beszerezni (vagy csak én nem tudom,hol lehet). Próbáltam 14 ct Aidára,de sajnos az alkalmatlan volt rá.Egyébként valóban egyszerű,haladós kézimunka,régóta "szemezek" vele....Különben sima perlé hímzőfonal kell hozzá.
 

koka1220

Állandó Tag
Állandó Tag
De jó, hogy megnyitottad ezt a topicot! Épp mostanában gondolkoztam azon, hogy a gyöngyképeimhez keresni kellene egy olyan hímzésfajtát, amivel a háttér teljesen betakarható. Nagyszerű, hogy erre is találnék itt megoldást. Mutatok egy ékszert és egy képet:p
Lehet,hogy butaságot fogok írni,de a szarvasos képedet elnézegetve tökéletesen el tudnám képzelni gobelin(vagyis félkeresztszem)öltéssel kitöltött háttérrel......
 

airam

Kitiltott (BANned)
Lehet,hogy butaságot fogok írni,de a szarvasos képedet elnézegetve tökéletesen el tudnám képzelni gobelin(vagyis félkeresztszem)öltéssel kitöltött háttérrel......

Nem mondasz butaságot, mert tervbe van véve a gyöngygoblein, annak a háttere biztos, hogy vagy x lesz, vagy félx. Ez nem goblein anyagra van hímezve, hanem egy speciális gyöngyhimző anyagra (most persze nem jut eszembe a neve - Murphy törvénye mindig igaz!:) - talán Lycra??????), ami egy kicsit keményített, merevített, picit "szőrös", nem csuszkálnak rajta a gyöngyök. A szarvas volt az első, amit erre az anyagra csináltam, hát sokkal jobb mint az előtte általam használt (Én vastagabb mosogatókendőket fogtam be erre, :):D:smile: mert ha vágjuk, nem kell a szélével foglalkozni - elvarrni - és ezen sem csuszkálnak a gyöngyeim)
 

Betti1979

Állandó Tag
Állandó Tag
Hardanger

Sziasztok!

Mindenkinek akinek tetszik a hardanger, de még nem próbálta ajánlom, hogy olvassa el a keresztszemes magazin 8, 9, és 10-es számában írtakat. Nekem nagy segítséget nyújtott. A 10 számban lévő egyszerű kis terítőt el is készítettem. A leírás után tényleg nem volt nehéz. Ezeket az újságokat valaki már feltette a másik fórumba, de mivel még nem került be a tartalomjegyzékbe, ezért ide is csatolom a doc.-ot (szóval ez nem az én érdemem).

A magazin ebben az évben is foglalkozott a témával és gyönyörű mintákat készített, amit szeretnék megosztani veletek. Én ezek miatt kezdtem bele ebbe a hímzésfajtába.

Végül még 3 Lena terítő.
 

Elodie

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Mindenkinek akinek tetszik a hardanger, de még nem próbálta ajánlom, hogy olvassa el a keresztszemes magazin 8, 9, és 10-es számában írtakat. Nekem nagy segítséget nyújtott. A 10 számban lévő egyszerű kis terítőt el is készítettem. A leírás után tényleg nem volt nehéz. Ezeket az újságokat valaki már feltette a másik fórumba, de mivel még nem került be a tartalomjegyzékbe, ezért ide is csatolom a doc.-ot (szóval ez nem az én érdemem).
A magazin ebben az évben is foglalkozott a témával és gyönyörű mintákat készített, amit szeretnék megosztani veletek. Én ezek miatt kezdtem bele ebbe a hímzésfajtába.
Végül még 3 Lena terítő.

Köszi szépen Betti a segitségedet !!! Nagyon örülok, hogy feltettél szép hardanger mintakat ! A két Anchor book is nagyon klassz, at lehet nézni az öltésmodokat... mindig tanulhat az ember valamit.

En is mar régota nézegetem a hardanger himzést, de nem igen mertem belekezdeni. A te dolgaid altal is kedved kap az ember.
Tehat, oktober elsö hetében elkezdem az elsö hardenger mintamat ! :)

Koka ! Neked is köszönöm a valaszodat... sajnos az Aida (ill. kongré) anyag nem felel meg ennek a tipusu himzésnek. Itt Fr.o-ban sok szép himzoanyag van. Mar ki is valasztottam az elso munkamhoz az anyagot....
Akkor Te milyen tipusu anyagra himzetél mikor a hardanger-edet készitetted ?
 

Betti1979

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Elodie!

Én a hardanger-hez 26"-os Zweigart lenvásznat használtam, leginkább azért, mert épp egy akkora darab esett le az előző munkámból, és mivel elég sűrű szövésű elég volt a 8 -as perlé mindenhova, de nem tudom mennyire mosható. 22"-es felfelett bármilyen hímzővászon megfelel, valószínűleg jobb is mint a len. Csak arra kell figyelni, hogy a ritkábbhoz vastagabb fonal is kell. Könyvjelzőhöz viszont kifejezetten jó, és első próbálkozáshoz se rossz választás mert kevésbé feslik.

De igazából csak 1 darab pici terítőt hímeztem a témában, mert közbe elcsábított sok egyéb más.

Most például szívesen vennék mindenféle információt a hosszúöltésről. Találtam egy ilyen tájképmintát, és nagyon tetszik, meg persze muszáj előbb utóbb kipróbálnom.

Így néz ki a terítő, de a képen nagyobb mint a valóságban. Van 2 hiba a szélén, mert kétszer is elszámoltam és másodszorra már nem volt kedvem annyit bontani. Eddig mindenkinek úgy mutattam meg, hogy keresd a hibát, de még nem vette észre senki (igaz, hogy csak laikusok voltak).
 

Elodie

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszi Betti a jo ötleteket, mar meg is vettem a fonalat (coton perlé n° 5 - fehér), s van egy nagyon szép anyagom (beige szinü). Egy pici mintaval fogok kezdeni (most hétvégén csinalom meg). Ha kész lesz, megmutatom nektek, jo ?

A hosszuöltéssel kapcsolatosan, utananézek neked. Ha talalok valamit, visszajövök feléd.

A képen, ha jol latom akkor a teritő nem szimmetrikus. Az elszamolasod a fenti és az also széleken talalhato, nem de ? De hidd el, hogy ez "szinte" nem latszik, nem zavaro egyaltalan ! Tévedés emberi dolog, a lényeg hogy szépen dolgoztal !!!

Szia Elodie!
Én a hardanger-hez 26"-os Zweigart lenvásznat használtam, leginkább azért, mert épp egy akkora darab esett le az előző munkámból, és mivel elég sűrű szövésű elég volt a 8 -as perlé mindenhova, de nem tudom mennyire mosható. 22"-es felfelett bármilyen hímzővászon megfelel, valószínűleg jobb is mint a len. Csak arra kell figyelni, hogy a ritkábbhoz vastagabb fonal is kell. Könyvjelzőhöz viszont kifejezetten jó, és első próbálkozáshoz se rossz választás mert kevésbé feslik.
De igazából csak 1 darab pici terítőt hímeztem a témában, mert közbe elcsábított sok egyéb más.

Most például szívesen vennék mindenféle információt a hosszúöltésről. Találtam egy ilyen tájképmintát, és nagyon tetszik, meg persze muszáj előbb utóbb kipróbálnom.
Így néz ki a terítő, de a képen nagyobb mint a valóságban. Van 2 hiba a szélén, mert kétszer is elszámoltam és másodszorra már nem volt kedvem annyit bontani. Eddig mindenkinek úgy mutattam meg, hogy keresd a hibát, de még nem vette észre senki (igaz, hogy csak laikusok voltak).
 
Oldal tetejére