öltögetés közben szülők, tanító nénik csevegése pl:gyerekröl, családról,sok másról

jutta80

Kitiltott (BANned)
Kedves Mindenki!

Közkívánatra életre hívnék egy beszélgetőkört, ahol a kisgyerekes (ovitól alsó tagozatig) szülők, megoszthatnák problémáikat, tapasztalataikat egymással és a tanítókkal. Segítséget kérhetünk egymástól, a tanítóktól, jó ötleteket, tapasztalatokat cserélhetnénk, a rossz dolgokból pedig tanulhatnánk.
Sokszor már az is elég, ha kiírod magadból a problémát.

Ide várok mindenkit, aki a témában érintettnek érzi magát!

Judit, egy tanító néni
 

manyo72

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,
Jutta köszi az új fórumért, biztosan sokan leszünk rendszeres látogatói.

Személy szerint nekem két kislányom van (8 és 5 évesek), teljesen eltérőek, így másképp kll hozzájuk közelíteni. Tapasztalatot tudok átadni, nagyon szívesen.

Amúgy logopédus vagyok, ha bárkinek kérdése van, vagy segítségre van szüksége, ebben a témában nyugodtan írjon, akár ide, akár privit, igyekszem minél hamarabb válaszolni.

Adri
 

barbaral

Állandó Tag
Állandó Tag
Juhééé, nagyon jó lesz ha tudunk cseverészni ezekről a dolgokról:) Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget, bennem rengeteg kétség és kérdés rohangál állandóan. Valószínűleg sokat fogok itt sipákolni:)

El is kezdem a sort, Adri először tőled kérdeznék.
A fiam nagycsoportos, logopédushoz járunk heti egyszer. A logopédus szerint felcserél bizonyos hangokat, pl. cica helyett csicsát, cipő helyett csipőt, sár helyett szárat mond. Nekem ez annyira nem tűnt fel, számomra tökéletesen érthetően beszél, de nem értek hozzá.
Szóval járunk logopédiára mert állítólag ha ezt a beszédhibát nem javítják ki, könnyen diszlexia stb. alakulhat ki.
A logopédus viszont a lelkemre kötötte, hogy feltétlenül gyakoroljak vele otthon, lehetőleg minden nap mert csak így fog jól fejlődni.
Erre én megkérdeztem tőle, mégis hogyan taníthatom meg a gyereket helyesen képezni a hangokat ha én magam enyhén raccsolok és - szerintem - kicsit pöszén is beszélek.
Azt mondta, hogy majd a gyerek megmutatja hogyan kell tartani a számat mert ezt az órán megtanulják meg a könyvben is benne van és legalább én is megtanulok szépen beszélni...:confused:
Hát én ettől annyira nem nyugodtam meg, de mivel a logopédus néni állandóan rohan, nem igazán tudtam belemélyedni vele a témába.
Annyit a héten kiszedtem belőle, hogy a gyerek jól fejlődik. Én viszont semmilyen változást nem érzek a beszédében.

Szóval a kérdéseim:
- valóban használ-e ha én gyakorolok vele itthon?
- beírassam-e suliba úgy, hogy még nem beszél helyesen?
- és miért kell annyit színezni, mikor beszélni tanulunk? Ezt a gyerek forszírozza állandóan:) Én azt mondtam neki, hogy azért mert a színezés javítja a beszédet is, de ezt csak úgy hasraütés szerűen válaszoltam...
- ráadásul képtelenség 15-20 percnél többet "tanulni" vele mert neki folyton halaszthatatlan dolgai vannak és ha megunja a dolgot egyszerűen faképnél hagy. Színezni, rajzolni, festeni utál, el is van maradva a korához képest ezekben. Ennek ellenére az óvónők javasolták, hogy kezdje el az iskolát, de ez már majd egy másik kérdés lesz:)

Hát így hirtelen ennyi jutott eszembe. Ja a gyermek 6 éves lesz április végén és balkezes - nem tudom ez számít-e valamit.
 

Gyagnes

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Szia Barbaral!
Az én kisebbik fiam is évnyertes, mert már márciusban betöltötte a 7. évét, és utána ment iskolába szeptemberben. Szerintem jó döntés volt, hogy maradt még egy évet az oviban! Nálunk is az ovónénik csodálkoztak, hogy mért nem szeretném ha suliba menne. Úgy éreztem korai, még nagyon "gyerek", örülök, hogy hallgattam az ösztöneimre. Ahoz, hogy ezt elérjük elmentünk a fehérvári nevelési tanácsadóba, és ott egy kisebb csoport gyerekkel foglalkozott egy pedagógus, valamilyen tesztet csináltatott a gyerekekkel, azt hiszem feladatlapot töltöttek, meg persze beszélgettek játszottak. Igazat adott nekem, úgyhogy Bálint maradt még egy évig a nagycsoportban!

Volt nálunk még egy speciális ok is. Bálint a egész ovi alatt olyan szemproblémával küzdött, ami miatt hol az egyik, hol a másik szemét kellett takarni, még az utolsó évben is. Nem akartam, hogy így menjen suliba. Ez az állapot szerintem sokat visszafogott a mozgásfejlődésében, és lelkileg sem volt jó, előfordult, hogy csúfolták. Kicsit setesutább volt, mint a többiek! Szóval így volt ez jó!

Adri kiss de jó, hogy van egy logopédusunk! Szerintem én is sokat fogok kérdezni! Luca most 19 hónapos, és folyton aggódom, hogy le van maradva a beszédfejlődésben. A fiaim gyönyörűen tisztán, választékosan beszéltek viszonylag korán. Ehhez képest Luca... :sad:.... Tudom nem szabad hasonlítgatni! :rolleyes:
 

barbaral

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Ági!

Megnyugtató amit írtál, én is szívesen tartanám még egy évig az oviban a gyerkőcöt.
Nálam is "az annyira gyerek még" érv a fő, de ott vannak az előbb felsorolt dolgok is. Nem hiszem, hogy egy "félkész" gyereket el kellene engednem suliba.
De az óvónők azzal érvelnek, hogy a fiamnak átlagon felüli az értelmi szintje és ha marad, nem lesz társasága már az óvodában. Azt mondják, igazából most sincs, mert a vele egykorúakat még nem érdekli az ami őt. A hülyeségre, rosszcsontságra viszont könnyen rávehető, ezáltal visszahúzzák a kisebbek.
Azt mondják, hogy jót fog tenni neki ha egész nap tanulnak mert így ki lesz elégítve a hihetetlen információ-éhsége, le lesz kötve.
Ugyanakkor képtelen egy fenékkel végigülni egy-egy foglalkozást, ezért önszorgalomból hordom Ayres-terápiára is.

Egyszerűen rettegek attól, hogy bármilyen okos is, a magatartása miatt olyan kudarcok fogják érni, amiket esetleg elkerülhetnénk ha még egy évet érhetne. Ugyanakkor piszkál az óvónők véleménye is, végül is ők a szakemberek. Mi van ha pont azzal teszek rosszat a gyereknek ha marad?

Hát elég bonyolultnak tűnik:) Bár lehet, hogy csak én bonyolítom meg parázom túl és a férjemnek van igaza. Szerinte ne agyaljak egyfolytában, a gyerek maradjon az oviban és kész...
 

ormika

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Nagyon jó ez a topik, már is imádom. :)
Barbara én vinném a fiad iskolába, az én fiam, végig unta az ovit. Hihetetlen feje van, most elsős, az első héten közölték a suliban, hogy ez a gyerek túl okos, nagy nehezen sorra kerültünk a nevelésiben egy intelligencia tesztre, jövő héten lesz eredmény.
Szerintem ne aggódj, mert az iskolában nem lesz ideje felugrálni, mert biztos olyat fog ott hallani ami leköti őt.
Én úgy látom a mai gyerekek túlnőnek az óvodákon, a mai gyerekek sokkal fejlettebbek, annyira nyitott előttük a világ. Olyan könnyen jutnak új ismeretekhez, amiket ők szépen el is tárolnak. A kisebbik fiam 4 éves, de agyilag már simán lehetne iskolás, közölték két nap után az oviban, hogy ugyanolyan okos lesz mint a tesója :D
Én már utólag bánom hogy a nagyobbik fiam 7 évesen ment iskolába, de hát ez van, ezen már nem lehet segíteni, de a kisebbik biztos megy időben iskolába, de ez is gyerekre válogatja.
 

zsuzsóka71

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nekem, három lányomból kettő 6 és fél évesen ment suliba, maradhattak volna még oviban!/ bár 4-5ös tanulók/
A kicsi viszont most megy suliba, nyáron lesz 7, de halálra unja magát az oviban, de biztos, hogy a suliba még nem lenne jó neki!
Szerintem rossz a rendszer!
Kellene 1 év iskola előkészítő, ami már nem ovi, de még nem is iskola!
 

ormika

Állandó Tag
Állandó Tag
Ebben egyetértek, kellene valami átmenet, ahol felkészülnek arra hogy nem azt csinálnak egész nap amit akarnak, hanem vannak szabályok amiket be is kell tartani.
 

Gyagnes

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Azt hiszem a helyzet kulcsa a pedagógusok kezében lehet. Az oviban az utolsó évet is okosan fel lehet használni az iskola előkészítésére, sok helyen ezt meg is teszik, szerintem a korszerű óvodapedagógus képzésnek ezt tartalmaznia kell, valószínűleg tartalmazza is. A kérdés, hogy az a csoport, illetve óvónő, ahová a gyerekek járnak ezt érvényesíti -e.

Az iskolai oldalon én ugyanígy látom, az elsős tanító néniknek szintén lehetősége van az átmenet biztosítására. A mai sokat szidott iskolarendszer lehet, hogy sokak szerint nem jó, de szerintem sokkal rugalmasabb kereteket ad, mint a mostani anyukák generációjának annak idején.
 

jutta80

Kitiltott (BANned)
Örülök, hogy beindultuk!:p

Nos, elsős tanító néniként és nagy óvoda-iskola átmenet "rajongóként" engedjetek meg nekem néhány megjegyzést.

A rendszer nem rossz, csak az óvónéniknek kellene kicsit felébredni. Értem ezalatt, hogy a "ha nem akarja, nem dolgozik" dologgal kissé komolyabban kéne foglalkozni. Ugyanis az iskolában nem választási lehetőség megtanulni az "a" betűt. Továbbá az sem, hogy átlag 45 percet végig kell ülni. Itt már van egy rés a pajzson.

Ezen felül egyáltalán nem mindegy, hogy mi folyik az óvodában. Elvileg meg vannak határozva az iskolaérettség pontjai. Nem hiszem, hogy feltétlenül az iskolában kell megtanulni, hogy melyik a bal és jobb oldal, vagy hogy hogyan kell vonaltól vonalig színezni. Viszonylagos számfogalomnak is ki kellene alakulnia egy gyereknél, ha iskolába érkezik. És még folytathatnám a sort. Tehát ahhoz, hogy a gyerek ne unatkozzon az óvodában, bizony az óvónéniknek is fel kellene készülni a foglalkozásokra.
Természetesen rengeteg óvoda van, ahol ezek a dolgok jól működnek, de van, ahol még gyerekcipőben jár az új szelleműség.

Aztán a tanítónak is van lehetősége. Kompetencia alapú(tevékenység központú) oktatás és késleltetett írástanítás. Én alkalmazom mindkettőt.
A kompetencia alapú azt jeleneti, hogy rengeteget tevékenykedik a gyerek. Eszközökkel számol, eszközöket használ a szavak hangokra bontásához, szavakat rak ki....
A késleltetett írástanítás azt jelenti, hogy hat hét kőkemény óvoda-iskola átmenettel kezdtünk. Készségek, képességek fejlesztése, térirányok, számfogalom, mennyiségek, vonalvezetés, vonaltartás, finommotorika, szem-kéz koordináció, mondókák, és színezés, színezés, színezés. Füzetet még csak mutatóba sem lát!!! A hetedik héten elkezdtük a betűelemeket, hangokat fonomimikával, és a számokat. Ez azt eredményezte, hogy a gyerek karácsonyra összesen két betűt tudott írni és olvasni, valamint 5-ig tudott összeadni.
Ma 13 betűnél tartunk és beléptünk a hetes számkörbe. A jól előkészített tanulásra szoktatás terhelhetővé teszi a kisgyerkőcöt és felvesz egy ritmust.
Természetesen ebben a rendszerben a nagybetűket csak másodikban tanuljuk.

Azért 6-7 éves korban jönnek iskolába a gyerekek, mert ekkor a legnagyobb a fogékonyságuk, a kíváncsiságuk és elképesztő a tudásvágyuk. Ha logikusan belegondolunk, iszonyú mennyiségű tudásanyagot pakolunk bele egy év alatt a pici fejekbe!
 

jutta80

Kitiltott (BANned)
Menjünk-e iskolába?

Hogy engedjétek-e iskolába a gyermeketeket, nehéz kérdés.
Először is gondoljátok meg, hogy fejlődik-e még az oviban. Kaphat-e még ott olyan plusz tudást, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a suliban megállja a helyét. Meg tud-e ülni legalább húsz percet? Van-e kitartó figyelme? Érdekli-e az iskola? Hajlandó-e leülni foglalkoztató füzeteket töltögetni?

A beszédhiba nem egyértelmű ok a maradásra. Van egy tanítványom, aki maradt egy évet oviban, de a beszéde semmit sem változott. Viszont az egyik legjobb tanuló az osztályban. Megnyugtatásotokra: nem feltétlenül lesz diszes egy beszédhibás gyerkőc.:p Természetesen a logopédiai foglalkozás továbbra is elengedhetetlen. De gondolom ebben Adri majd megerősít, és bővebben nyilatkozik a témában.:p
 

eszter0930

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Barbaral!
Mi is hasonló dilemmával küzdöttünk egy éve. Az ovónénik úgy látták, hogy iskolaérett, bár ő sem igazán tud megülni a kis popsiján. Szerencsére logopédiai és egészségügyi problémák nem voltak a pakliban. Végül a tanítónőnek tanuló sógornőm véleményét kértük a döntésben, aki elvonult beszélgetni, játszani, tesztet "írni" a fiammal. Mikor végeztek ő is azt javasolta, hogy kezdjük el nyugodtan a sulit.
A suliról annyit, hogy testnevelés tagozatra irattuk be + fociedzésre is jár, így a felesleges energiáit egész jól sikerül lekötni.Jól tanul, matekból az osztály egyik legjobbja.
Én nem bántam meg a döntést, főleg hogy az ovónénivel folyamatos harcot vívtunk az alváskérdéssel. Ugyanis kiscsoport óta nem aludt az ovodában, és a "kedves" ovónéni azt javasolta, hogy később tegyük le aludni(ha 8-kor letettük 11-kor már aludt is), de ezzel nem értettem vele egyet. Szerintem, ha kevesebb időt töltöttek volna az asztalnél rajzolgatva, és többet az udvaron rohangászva akkor ezek a problémák nem is léteztek volna. Vagy én mint naív szülő rosszul gondolom?
Az iskolai magatartás az egy másik kérdés. És ezért is fordultam a másik topikban segítségért a köztünk lévő tanítónénikhez, és szülőtársakhoz.
Egészen január elejéig minden teljesen rendben volt. A gondok a téli szünet után kezdődtek. Verekszik, csúfolódik és ami legjobban zavar, hogy elkezdett visszabeszélni a tanítónénijének is. A jutalmazási rendszerünk csődöt mondott( bár a héten a férjemmel átszerveztük, és a hét második felében némi javulást is tapasztaltunk, de nem kiabálnám el). A büntetés( nincs tévé, nem aludhat hétvégén a nagyinél...) egyszerűen lepergett róla. Ha kérdezzük válaszol, de szinte harapófogóval kell belőle kihúzni mindent. Ha leszidjuk a csúnya viselkedésért sír, egész délután letrgikus, fogadkozik, hogy holnap jó lesz, piros pontot hoz. De persze nem így lesz és kezdődik elölről a sírás fogadkozás. Kicsit már kezd kiborítani a helyzet. Van valakinek valami építő jellegű ötlete?

Bocs, hogy ilyen hosszúra eresztettem a szövegelésem.
 

manyo72

Állandó Tag
Állandó Tag
Juhééé, nagyon jó lesz ha tudunk cseverészni ezekről a dolgokról:) Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget, bennem rengeteg kétség és kérdés rohangál állandóan. Valószínűleg sokat fogok itt sipákolni:)

El is kezdem a sort, Adri először tőled kérdeznék.
A fiam nagycsoportos, logopédushoz járunk heti egyszer. A logopédus szerint felcserél bizonyos hangokat, pl. cica helyett csicsát, cipő helyett csipőt, sár helyett szárat mond. Nekem ez annyira nem tűnt fel, számomra tökéletesen érthetően beszél, de nem értek hozzá.
Szóval járunk logopédiára mert állítólag ha ezt a beszédhibát nem javítják ki, könnyen diszlexia stb. alakulhat ki.
A logopédus viszont a lelkemre kötötte, hogy feltétlenül gyakoroljak vele otthon, lehetőleg minden nap mert csak így fog jól fejlődni.
Erre én megkérdeztem tőle, mégis hogyan taníthatom meg a gyereket helyesen képezni a hangokat ha én magam enyhén raccsolok és - szerintem - kicsit pöszén is beszélek.
Azt mondta, hogy majd a gyerek megmutatja hogyan kell tartani a számat mert ezt az órán megtanulják meg a könyvben is benne van és legalább én is megtanulok szépen beszélni...:confused:
Hát én ettől annyira nem nyugodtam meg, de mivel a logopédus néni állandóan rohan, nem igazán tudtam belemélyedni vele a témába.
Annyit a héten kiszedtem belőle, hogy a gyerek jól fejlődik. Én viszont semmilyen változást nem érzek a beszédében.

Szóval a kérdéseim:
- valóban használ-e ha én gyakorolok vele itthon?
- beírassam-e suliba úgy, hogy még nem beszél helyesen?
- és miért kell annyit színezni, mikor beszélni tanulunk? Ezt a gyerek forszírozza állandóan:) Én azt mondtam neki, hogy azért mert a színezés javítja a beszédet is, de ezt csak úgy hasraütés szerűen válaszoltam...
- ráadásul képtelenség 15-20 percnél többet "tanulni" vele mert neki folyton halaszthatatlan dolgai vannak és ha megunja a dolgot egyszerűen faképnél hagy. Színezni, rajzolni, festeni utál, el is van maradva a korához képest ezekben. Ennek ellenére az óvónők javasolták, hogy kezdje el az iskolát, de ez már majd egy másik kérdés lesz:)

Hát így hirtelen ennyi jutott eszembe. Ja a gyermek 6 éves lesz április végén és balkezes - nem tudom ez számít-e valamit.

Szia,

Nos, akkor elkezdem a fogadó órát:p:p:p:p:p

A hangok felcseréléséről annyit, hogy abban az esetben, ha nagyon sok (10-12) hangot cserél fel, akkor tényleg fennállhat a diszlexia veszélye. Illetve ehhez még az is hozzátartozik, hogy akkor is diszlexia veszélyeztetettségről beszélünk, ha ezeket a hibás hangokat nagyon lassan, nehezen lehet kijavítani. Hiszen az olvasás az írott beszéd...

A felcserélt hangok terápiás menete a következő:
1. megtanítjuk a hibásan képzett hang helyes, pontos ejtését (azt, ami helyett mást ejt)
2. rögzítősorral rögzítjük (ra-rá-re-ré...stb., minden hangnak megvan a maga rögzítősora)
3. beépítjük szavakba a kialakított hangot: először a szó elején, majd a szó végén, utána a szó közepén, majd mássalhangzó torlódásban is.
4. ezután következik, hogy mondatokat mondunk a hanggal
5. majd történetbe ágyazzuk,
6. és a végén versek, mondókák következnek.

Ha sikerült ezen úgy túljutnunk, hogy a terápiás órán szépen ejti már a hangot, akkor következik, hogy elővesszük azt a hangot is, amit ejt helyette a gyermek. Ez a differenciálás szakasza, melynek a lépései nagyon hasonlóak az előbb leírtakhoz, csak a két hang egy szóban, mondatban... közel kerül egymáshoz.

A logopédiai terápiáról tudni kell, hogy a szülő hathatós segítsége nélkül nagyon nehéz a logopédus helyzete, hiszen az állami finanszírozás csak egy órát fizet hetente. Más kérdés, hogy azt fel lehet osztani 2x22-23 percre, de ez már a logopéduson múlik. Egy órán kettő-öt gyermek ül, és ha kiszámolod az egy gyermekre jutó időt, hát bizony, nagyon kevés jön ki. Ezt mi is tudjuk, de annyi az ellátandó gyerek, hogy sajnos nem tudunk mit tenni. Ezért kérjük a szülők segítségét.
Az elképzelhető, hogy a terápiás órán szépen halad, de a spontán beszédbe való beépülés sokkal lassabb folyamat, és a család segítsége nélkül nem is valósul meg sok esetben

A saját tapasztalatom az, hogy ahhoz, hogy a szülő otthon tényleg segítséget nyújtson, és ne kontárkodjon (elnézést a kifejezésért, de sajnos sok szülő megy a saját feje után, és ha rosszat tanít meg otthon, akkor nekem sokkal nehezebb lesz kijavítani), én minden gyermeknek a füzetébe (nálam ez egy A/4-es füzet) beírom lépésről lépésre a hibás hang pontos ejtésének a menetét. Így a szülő is tud otthon gyakorolni, és vélhetően pontosan kéri a hangot a gyermekétől.

A Te esetedben azt tudom tanácsolni, hogy mivel Te magad sem ejted tisztán a hangokat, kérd (akár a füzetben, akár egy lapon) a logopédust, hogy legyen szíves leírni az éppen aktuális hang pontos ejtését, hogy jól tudj gyakorolni. De gyakorolnod a fiaddal azért is jó lenne, mert akkor neki segítesz, és hamarabb jut túl az eleinte nagyon jó, de a vége felé már utálatos logopédiai terápián. (Azért unják meg a logo terápiát, mert mindig olyat kérünk tőlük, ami nekik nehéz...) Szerintem az otthoni gyakorlás elég heti 2 alkalommal.

A színezésről:
A színezéssel hihetetlen sok minden fejlődik egy gyerekben: a finommotorikája (kézfejének és ujjainak ügyessége), a fantáziája, a vizualitása...stb. Mindebből az iskola szempontjából a finommotorikának van a legnagyobb jelentősége az írás elsajátításához. Én is szoktam kérni a képek színezését, de gyakorta már az órán kiszínezik a gyerekek, amyg éppen egy másik gyerekkel foglalkozok.

Az iskolai beíratásról:
Amennyiben csak április végén fogja betölteni a 6. évet, és van még mit javítani a beszédén, akkor szoktuk javasolni, hogy még egy évet járjon oviba, hiszen az az év nagyon nagy fejlődést hoz számára. Illetve tapasztalatom szerint alig 6 évesként ő lesz a legkisebb az osztályban. Természetesen a szülő dönt, mert az évveszteség dátuma a május 31.

Én Lilla lányomat, aki szept. 4-én született, csak a következő évben írattam be, és még így is a legfiatalabbak közé tartozik az osztályban, pedig már 7 éves volt, mikor elkezdte az iskolát.

Remélem tudtam segíteni, kérdezz bátran, ha van még további kétséged;)

Adri
 

barbaral

Állandó Tag
Állandó Tag
Most még bizonytalanabb vagyok mint eddig:)

Az nálam is kiverte a biztosítékot, hogy nem kötelező a foglalkozásokon részt venni. Ha van kedve a gyereknek odaül, ha nincs mehet játszani a kisebbekkel. Aztán röpke 3 hónap után meg végig kell ülnie 5x45 percet.
/A körzetünkbe tartozó suliba jár az összes ismerős gyerkőc és nem hallottam ilyen több hetes átmenetről, amiről Judit írt.../

Ugyanakkor majdnem hanyattvágtam magam, mikor a gyerek megmutatta, hogy tud kettesével számolni, meg 10-ig összeadni. Én nem emlékszem rá, hogy óvodában ilyesmit tanultunk volna:)

A mi ovink is kompetencia alapú nevelésben részesíti a kicsiket tavaly óta, csak azt nem tudom ez miben nyilvánul meg.

Fogalmam sincs, honnan tudhatom meg, hogy képes-e még fejlődni a gyerek ha az oviban marad... Az óvónők szerint nem, hiszen ezért javasolták az iskolakezdést.
Mindenesetre kikuncsorogtam még egy iskolaérettségi tesztet a nevtanban. Középső végén már csináltak egyet, akkor az lett az eredmény, hogy éretlen még /milyen meglepő:)/ de a fejlesztés meg az egy év majd meghozza a gyümölcsét.

Én viszont néha úgy látom, hogy visszafele fejlődik: egyre engedetlenebb, egyre lustább, kiszolgáltatja magát, csúnyán és visszabeszél, minden alól ki akar bújni és tökéletesen megmagyarázza mit miért nem tud megcsinálni. Reggelente egy őrület mire végre el tudunk indulni, kergetni kell, hogy öltözzön, egyen, mosakodjon. Persze ha ő akar valamit, akkor aztán azonnal ugorjon mindenki, különben irtózatos hiszti van...

Néha olyanokat művel, hogy megáll az eszem. A múltkor azért állt sarokban mert megkérdezte az óvónénit /mintha nem is 3. éve járna oviba/, hogy mit csináljon a kenyérhéjjal. Az óvónő azt mondta, hogy tegye a zsebébe /mármint az óvónéninek/ ő meg belerakta... Vagy mikor úszni voltak, lezsírozta az óvónővel, hogy ha felöltözteti, hoz neki egy doboz bonbont...

Tudom, hogy nem folyamatos a fejlődésük, sőt mintha valahol olvastam volna, hogy normális ha vannak ilyen visszafejlődésnek tűnő szakaszok, meg dackorszak, de akkor is kikészülök tőle:)

A jutalom-büntetés rendszereink egyre-másra csődöt mondanak, nem tudom mi lesz velünk ha suliba kell mennünk és még tanulnunk is kell itthon nap mint nap.

Persze egy dolog, hogy az iskolában hogy teljesít meg egy másik, hogy itthon milyen...

Ja és, hogy teljes legyen a kép: a 3 éves kislányom viszont egy mintagyerek. Neki nem kell könyörögni, csinálja a dolgát szó nélkül, ha rossz napja van és lenyom egy-egy hisztit akkor is lehet kezelni. Egyedül öltözik, vetkőzik, fogat mos, fürdik, elpakol maga után.
Igaz mostanában éppen dackorszakban van, de abszolút kezelhető. Ezt csak azért írtam le, mert már arra is gondoltam, hogy alkalmatlan vagyok a gyereknevelésre...

Bocs a regényért:)
 

manyo72

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Ági!

Megnyugtató amit írtál, én is szívesen tartanám még egy évig az oviban a gyerkőcöt.
Nálam is "az annyira gyerek még" érv a fő, de ott vannak az előbb felsorolt dolgok is. Nem hiszem, hogy egy "félkész" gyereket el kellene engednem suliba.
De az óvónők azzal érvelnek, hogy a fiamnak átlagon felüli az értelmi szintje és ha marad, nem lesz társasága már az óvodában. Azt mondják, igazából most sincs, mert a vele egykorúakat még nem érdekli az ami őt. A hülyeségre, rosszcsontságra viszont könnyen rávehető, ezáltal visszahúzzák a kisebbek.
Azt mondják, hogy jót fog tenni neki ha egész nap tanulnak mert így ki lesz elégítve a hihetetlen információ-éhsége, le lesz kötve.
Ugyanakkor képtelen egy fenékkel végigülni egy-egy foglalkozást, ezért önszorgalomból hordom Ayres-terápiára is.

Egyszerűen rettegek attól, hogy bármilyen okos is, a magatartása miatt olyan kudarcok fogják érni, amiket esetleg elkerülhetnénk ha még egy évet érhetne. Ugyanakkor piszkál az óvónők véleménye is, végül is ők a szakemberek. Mi van ha pont azzal teszek rosszat a gyereknek ha marad?

Hát elég bonyolultnak tűnik:) Bár lehet, hogy csak én bonyolítom meg parázom túl és a férjemnek van igaza. Szerinte ne agyaljak egyfolytában, a gyerek maradjon az oviban és kész...

Bocsi, hogy újabb hozzászólásban reagálok, csak a válaszom után olvastam hsz-dat.

Szóval, hallgass férjedre! Lehet, hogy már most nincsen barátja az oviban (bár szerintem az a gyerek, aki okos, de csibész, biztosan nincs egyedül...), de hogyan ülne végig egy 45 perces tanórát, ha nem bír a fenekén maradni????
Nagyon sok esetben azt látom (DRÁGA ÓVÓNÉNIK! Ne vegyétek általánosításnak, és senki ne vegye magára!, nem bántásból írom ezt), de tény, hogy hamarabb szeretnének az olyan gyerekektől megválni, aki más, mint a többi, akivel kicsit több munka van.

Szerintem, ha a következő évben marad oviban, és esetleg egy kis iskola előkészítő foglalkozást is tartanak az óvónénik, csak nyerhet vele: komolyodik, megtanul kicsit odafigyelni arra, amit éppen csinál, a feladattudata érik, és nem mellékesen, több ideje lenne a beszédjavításra. Szerintem veszítenivalótok nincs, ha visszatartjátok.
 

barbaral

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak még egy hozzászólás, aztán befejezem:)

Köszönöm Adri, igazából pont azt furcsállom, hogy a logopédus csak annyit írt a füzetbe mikor például az 's' hangot vették, hogy a kiejtése közben kerekíteni kell a szájat. Ennyi.
A könyvben, amit használnak sincs több.

Viszont emlékszem rá, hogy tizenegynehány évvel ezelőtt a keresztlányom olyan könyvből tanult amiben pontosan le volt írva, hova kell helyezni a nyelvet stb. egy-egy hang képzésekor. Akkor jöttem rá, hogy beszédhibás vagyok:)
Megpróbálok beszerezni egy olyan könyvet amiben ezek le vannak írva, aztán hajrá:)

Manócskámnak az s, c és z hangokkal van baja hivatalosan, de én észrevettem ám, hogy pl. a Toy Stori-t 'doj'-nak ejti. Csak hát amikor próbálom javítani, akkor azt mondja, hogy ő ezt direkt mondja így... Megőrít.

Lányok, hálám örökké üldözni fog benneteket:) Bár úgy látom nagyon nehéz lesz dönteni, rettenetesen nagy segítséget adtok!
 

manyo72

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Barbara!

Szerintem nyugodtan fordulj a Nevtanhoz újabb iskolaérettségi vizsgálat kéréssel. Mivel ezt általában pszichológusok végzik, tudakold meg, hogy mikor kerül sorra a fiad, és beszélj a pszichológussal, mindezt, amit itt leírtál, mondd el neki is, mert akkor tud valós véleményt mondani, ha nem csak a teszt eredményét látja.

A beszédhiba valóban nem visszatartó minden esetben, hiszen első osztályban is van még lehetőség logopédiára járni. De olvasva a hozzászólásaidat, szerintem jobb lenne, ha maradna, abban az esteben mindenképp ha az óvónénik megteremtenék az iskolaelőkészítő foglalkozást.

Kisebbik lányom ovijában, vegyes csoportban a következő a helyzet ezen a téren:
mini és kiscsoportosként odaülhet, de nem kötelező a foglalkozásra
középsőben napi egy foglalkozás kötelező
nagycsoportban pedig kettő foglalkozás a kötelező, ami lehet festés, rajzolás, gyurmázás, sport, fejlesztő feladatok kitöltése, mesehallgatás, verstanulás, drámafoglalkozás...stb.

Nagyobbik lányoméknál sajnos az iskola előkészítés nem valósult meg, ami minket nem érintett, mivel került anyag a gyerek fejébe rendesen..., de van olyan, akinek nehezebben megy a suli pont amiatt, hogy ama rengeteg minden mellett most tanulja a bal-jobb fogalmát, és ehhez hasonló alapdolgokat.
 

manyo72

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak még egy hozzászólás, aztán befejezem:)

Köszönöm Adri, igazából pont azt furcsállom, hogy a logopédus csak annyit írt a füzetbe mikor például az 's' hangot vették, hogy a kiejtése közben kerekíteni kell a szájat. Ennyi.
A könyvben, amit használnak sincs több.

Viszont emlékszem rá, hogy tizenegynehány évvel ezelőtt a keresztlányom olyan könyvből tanult amiben pontosan le volt írva, hova kell helyezni a nyelvet stb. egy-egy hang képzésekor. Akkor jöttem rá, hogy beszédhibás vagyok:)
Megpróbálok beszerezni egy olyan könyvet amiben ezek le vannak írva, aztán hajrá:)

Manócskámnak az s, c és z hangokkal van baja hivatalosan, de én észrevettem ám, hogy pl. a Toy Stori-t 'doj'-nak ejti. Csak hát amikor próbálom javítani, akkor azt mondja, hogy ő ezt direkt mondja így... Megőrít.

Lányok, hálám örökké üldözni fog benneteket:) Bár úgy látom nagyon nehéz lesz dönteni, rettenetesen nagy segítséget adtok!

Hát, igen, minden gyereknek mindig beírni, nagyon macerás, meg időigényes feladat, de hát igazán így lehet csak az otthoni gyakorlást kérni...

Nagyon jó könyvnek tartom, ahol minden pontosan van leírva, lépésről lépésre a Kőbányai Logopédiai Intézet kiadványát: Hangfejlesztés-beszédtechnika címmel. Szerintem nagyobb könyvesboltokban meg lehet rendelni, vagy a neten a Krasznár és társa gyógypedagógiai könyvesboltban.
 

jutta80

Kitiltott (BANned)
Általában én is azt szoktam javasolni, hogy maradjon a gyermek még egy évet oviban. Persze az lenne a legjobb, ha az az egy év tényleg iskolaelőkészítéssel zajlana, hiszen így van értelme.

Azt is hozzátenném, hogy bizony van - nem is egy - szülő, aki megbánja, hogy nem hallgatott a visszatartó kérésre akár az óvónénitől, akár a nevelési tanácsadótól. Így nagy büszkén beíratja a gyermeket iskolába, és félévkor rájön, hogy ő szeretné, ha a gyermek még egyszer elsős lehetne.

De itt hívnám fel a figyelmet, hogy a jelenlegi oktatási törvény ezt nem teszi lehetővé!!!!
Magyarul: elsőben nem lehet buktatni!!!

Személy szerint ezt a lehető legostobább dolognak tartom
az oktatási törvényben, ugyanis ha elsőben nem tanul megy írni, olvasni és számolni 20-ig, másodikban a helyesírás, mondat- és szövegszintű szövegértés és a 100-as számkör a szorzótáblával minden bizonnyal meg fogja haladni a lemaradt gyermek képességeit. És akkor jönnek a kudarcok, aminek egyenes következménye a magatartászavar, rosszalkodás, deviáns viselkedések. És nem utolsó sorban a tanulmányi előmenetel megtorpanása, tehát másodikban - mert ott már lehet - jön az évismétlés, és kezdődik minden elölről. Ami elsőben kimarad, véleményem szerint a legmagasabb fokú differenciálás és a legzseniálisabb tanító sem képes pótolni másodikban!!!

Ha innen nézzük, és fontosnak tartom, hogy lássuk az éremnek ezt az oldalát is, maradjon a gyerkőc még egy évet az óvodában!
 

zsuzsóka71

Állandó Tag
Állandó Tag
Jutta!

Látod én is erre, vágynék, amit Te írtál !

Nagyon szimpatikus a hozzáállásod, de azt hiszem elég messze élsz tőlünk így nem mehet hozzád isibe a lányom!
Velük az új óvónéni, nap mint nap csöndkirályt játszik, és alváskor csak akkor jár mese, ha megérdemlik!
Szerinted, 30 gyereknél hány napon lehet le spórolni a mese olvasást?!!!
Vajon miért nem szeret a gyerek oviba járni???
Ha du. van angol, akkor szívesen ott alszik!
 
Oldal tetejére