Ezoterika kritikus szemmel

1TOTEM1

Állandó Tag
Állandó Tag
Találtam az egyik kedvenc olvasmányomban, Thorwald Dethlefsen könyvében pár nagyon találó mondatot:

"Századunk gondolkodását az ún. természettudományos világkép határozza meg. A „tudományos” jelző olyan kritériummá vált, amellyel bármely megállapítás, elmélet vagy gondolat helyessége mérhető. Valamennyien tudományos kategóriákban gondolkodunk olyan területeken is, amelyeknek tulajdonképpen a tudományhoz semmi köze sincsen. Így magas fokú „tudományhívővé” válunk anélkül, hogy tudatában lennénk a szó képtelenségének.
A tudományos munkának az a célja, hogy gondolatilag áthatoljon a valóságon, s törvényszerűségek felfedezésével rendet teremtsen a megjelenési formák sokfélesége között. E célból olyan elméleteket alkot, amelyek a valóságot a lehető legjobban felfogják.
Minden elmélet szerzője saját tudatállapotáról ad képet az elmélet megszületésének időpontjában. A folyamatos kutatás során a tudatállapot is továbbfejlődik, s a korábbi elméletek nemsokára szűkösnek bizonyulnak; szükségessé válik egy újabb és átfogóbb elmélet, és így tovább. Törvényszerű tehát, hogy az emberiség egyre fejlődő, egyre táguló tudata előbb vagy utóbb minden elméleten túlnőjön, s új felismeréseket fogadjon be....(...)....A tudományos munka a látható világ kutatásával kezdődött. A látható világ szá- munkra anyagként jelentkezik – ennek megfelelően a tudomány is az anyag feltételeihez igazította munkamódszereit. Ez minden bizonnyal így helyes – mindazonáltal csak addig, ameddig a kutatás ténylegesen és kizárólag az anyagra vonatkozik. Az így születő eredmények legjobb esetben is csak az anyagra lehetnek érvényesek. Itt ütközünk abba a két alapvető hibába, amelyek feljogosítanak bennünket arra, hogy a tudomány kizárólagossági igényével szemben kifejezésre juttassuk kételyeinket:
1. A tudomány munkamódszereit tudatosan az anyag kutatásának követelmé-
nyeihez igazították – ezt a módszert azonban manapság öntudatlanul alkalmazzák, s kiterjesztik azokra a területekre is, amelyek nincsenek feltétlenül kapcsolatban az anyaggal.
2. Az l. pontból arra következtetnek, hogy csak az anyaggal lehet foglalkozni,
hogy csak ez mérhető, tehát az anyagon kívül nincsen semmi.

Ezt az ördögi kört csak úgy szakíthatjuk meg, ha felismerjük saját módszereink korlátait, vagy pedig adekvát, ám a tudományos gondolkodás számára szokatlan módszerekkel közeledünk a nem anyagi természetű jelenségekhez. Alighanem megérett az idő arra, hogy ezt a lépést megtegyük. Egyre nő azoknak a száma, akik a valóságot illetően már nem akarják átengedni a terepet a kizárólagosságra igényt tartó tudománynak. Ennek jogosultságát – többek között – az alábbi kérdésekben fogalmazhatjuk meg:

Vajon a tudomány – a technika területén kétségbevonhatatlanul elért sikereivel
együtt – boldogabbá tette-e az emberiséget?
Képes-e a tudomány segítséget nyújtani az emberi problémák megoldásában?
Meg tudja-e válaszolni azokat a legbensőbb emberi kérdéseket, amelyek az emberi létezésre vonatkoznak?
"

Az ezoterikus világszemlélet ellenzői vagy kritikusai számára: és itt lép képbe az ezotéria... :)
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
"Vajon a tudomány – a technika területén kétségbevonhatatlanul elért sikereivel együtt – boldogabbá tette-e az emberiséget?"
-
Kedves Totem
-
A kérdést nem nehéz megválaszolni. En boldog vagyok, hogy nem kell kimenni a kertbe ha rámjön a szükség, magamhoz veszek valami olvasnivalot, vagy az iPod-ot és miközben odakinnt tombol a tél a meleg helységben elvégzem a dolgomat.
-
klo-surfing.jpg

-
Lehet, hogy ez tul triviális de az én életem televan ilyen apro örömökkel. A technikának köszönöm, hogy nem kell mosogatnom és tányért törölni és a sör mindig hideg a hütöszekrénybe. En boldogtalannak érezném magamat egy jurtában, ha a központi fütést száraz-lokaka elégetésére kéne felcserélnem mint azt a vándorlo öseink kénytelenek voltak tenni.
-
"Képes-e a tudomány segítséget nyújtani az emberi problémák megoldásában?"
-
Gondolom igen. Teljesen mindegy, hogy milyen problémája van egy embernek, a tudás az mindig közelebb visz a megoldáshoz mint a tudatlanság. Lehet, hogy "az együgyüeké a menyek országa" de a Föld a bölcseké.
-
"Meg tudja-e válaszolni azokat a legbensőbb emberi kérdéseket, amelyek az emberi létezésre vonatkoznak?"
-
Az evolutio egy igen meggyözö magyarázatot ad az ember eredetére. Aki pedig azon töpreng, hogy minek van a világon az beteg. Az menjen orvoshoz.
-
"Az ezoterikus világszemlélet ellenzői vagy kritikusai számára: és itt lép képbe az ezotéria"
-
Már ne bolonditsál bennünket. A kristálygömb mondja meg a jövödet? Meg a macska szine. Milyen hülyének kell lenni ahoz, hogy valaki elhigyen ilyesmit a 21. században? Az ezoterika csak önámitás.
-
esoterik-pendel-e.jpg

 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért lognak még mindig olyan sokan egy természetfeletti hiten napjaink tudományoktol és technologiátol dominálo világában is?
-
James Randi: Sok ember nem elég képzett. Ez összefügg a családi háttérrel. Emberek, akikbe gyerekkoruk ota belelett nevelve az angyal és az ördög, a menyoszág és a pokol, azok aligha fogják a világot rationális modon szemlélni. En ugy gondolom, hogy ez egy abszolut káros fajtája a világrol valo elgondolkodásnak. A példák magukért beszélnek. Hinni az nem jelent semmit.
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ezoterika egy orjási gyüjtömedence, ide tolakodnak mindazok akik képesités nélkül akarnak tevékenykedni.

Meg kell különböztetni gyógyítókat,asztrológusokat és szellemtanosokat.Az első kettő iskolákhoz kötött,leginkább az asztrológus,a gyógyítók is szoktak végezni egészségügyi iskolát,bár legtöbbjük kézrátétellel,energetikával gyógyít,amit nem lehet tanulni,viszont a reikisek is tanulnak.
A szellemtanos az úgymond "hozott" anyagból dolgozik,vagyis már eleve úgy születik,hogy a tudás birtokában van.Nem metafizikai tudásról beszélek nyilván,hanem minden olyan dologról,ami a halál utáni élettel kapcsolatos,a hova tartunk,mi a célunk a földön,minek vagyunk itt,miért van szenvedés,Jézusi tanítások megmagyarázása nem vallási szempontból és még hosszú a sor.
Sajnos az olyanok miatt,mint Lui Padre,meg A.J. Christian és társaik hiszik az emberek,hogy az ezoterika,szellemtan az vmi nagy átverés és még ezért pénzt is kérnek,Jó barátom,tanítóm mesélte,hogy egy fiatal lány ott sírt,hogy nincs 25 ezer ftja A.J. Christian előadására.Tanítóm mondta is neki: jobb is...Na az ilyen "tanítók" azok,akiket nagy ívben kerülni kell.
A másik része az ezoterikus könyvek. Nem a fele (!),hanem a 80%-a ipari szemét.


elmesélném, hogy én még egy ügyvéddel is találkoztam aki nem kért el töllem pénzt hanem azt mondta vegyek neki egy Merklin-vonatot, megadta a pontos adatokat hozzá. A vonat több mint 200 márkába került, a többletérték adot én fizettem, neki meg ez nem jelentett bevételt.

Igen,egy ügyvéd az már csak így működik.Ő ebből él,egy szellemtanos viszont nem a tanításaiból. (Feljebb említett "tanítók"at most nem említem itt egy lapon velük) Van egy íratlan törvény,ami kimondja,hogy egy szellemtanos,vagy gyógyító nem kérhet el pénzt a tudásáért,mert azt Istentől kapta és Isten azt bmikor visszaveheti tőle.Azért kapta a tudást,hogy segítsen.
Egy olyan tanító,aki tényleg tud,az nem hirdeti magát tv-ben,meg újságokban és nincs róla kép mindenhol ilyen üveggömbbel,meg fekete macskával,kártyapaklikkal az asztalán.Na ez a vicc.

Gondolom a te nagyvonalu tanitod nem a hid alatt lakott, hanem a villájában fogadott.

Bár más tanítójáról írtál,azért hagy írjam le,hogy pl az én tanítómnak nincs villája,egy kis lakása van és slussz.Tanításait amúgy sem ott tartja,hanem művelődési házakban,vmint jár vidékre saját költségen előadást tartani.
Emailben bki,aki megkeresi bmilyen problémával segít-ingyen és bérmentve.Van állása,abból él,nem az előadásaiból.

Most nincs sok idöm felsorolni abbol a sok örültségböl ami megtörténik naponta az ezotérika nevében.

És ez a nagy baj,h ez a dolog is ennyire felhígult. Mára divat lett belőle,sok az "ezos",mert az olyan trendi.
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
Gondolom hasonlo okbol begurult az öreg hölgy és közölte a nagyszüleimmel, hogy azonnal távolitsanak el engem a szobábol mert "amig ez a hitetlen magyarszki" itt van a helységbe addig nem tud a Rita hozzájuk szolni..

A médiumok olyan személyek, akik a szellemi világ számára energia forrásul szolgálnak. Ahogy a vízvezeték építésénél is sokszor a kis források egyesülnek a fő forrás-vízzel,hogy a fő forrás teljesítményét növeljék,a médium energiája is úgy növekszik,hogy a résztvevők gyengébb energiáját összegyűti. Ugyan minden ember rendelkezik energiával,de a legtöbbjüknél ez túlzottan kötődik a testhez és nem elég oldható. A szellemek tehát ezt nem használhatják megfelelő erősséggel.
A feszült várakozás viszont minden embernél ugyanúgy visszatartja az energiát, ahogy a feszülten hallgatózó akaratlanul is visszatartja a lélegzetét. Ezzel az energia csökken, és a szellemi lények munkája nehezebbé válik, ahogy a legjobb gépészis tehetetlen annál a gépnél, ahol az erőáramot leállították vagy jelentősencsökkentették.<O:p></O:p>
Ugyanolyan kedvezőtlen hatása van az energiára félelemnek, iszonyatnak, bizalmatlanságnak, kétségnek vagy egyéb ellenállásnak, mint a feszültségnek. Ha az összejöveteleken ilyen jellegű érzelmekkel és érzésekkel vesz részt valaki, nemcsak hogy maga nem ad le energiát, de a többi személy energiáját is zavarja vagy megszakítja. Ezért a médiumok azonnal megérzik, ha a résztvevők közt van valaki, aki az áramot idegen testként kikapcsolja. És igazuk van, ha az ilyen résztvevők eltávolítását követelik, míg az belsőleg más beállítottsággal nem rendelkezik.Ha a spiritiszta összejöveteleken az érzelmek és érzületek harmonikus összecsengése hiányzik, az egységes energia nem jöhet létre, és a siker részben vagy egészben kétségessé válik.A jó spiritiszta összejövetelek résztvevőibe újra és újra bele kell sulykolni, hogy szívükből távolítsák el az összes kétséget és bizalmatlanságot, és feszültségek nélkül, türelmesen várják ki, hogy mi következik.
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak tudod, egy idő után a tolerancia, türelem, megértés, nulla környékére orientálódik nálam és még sokan másoknál, pont azért mert hihetetlen amit Ernoe itt produkál szándékosan. Mert merem állítani, hogy direkt csinálja, hogy provokálja, kóstolgassa itt a közösség bizonyos tagjait... S ez meg egyáltalán nem szép húzás részéről, a viselkedését ebből kifolyólag inkább nem minősíteném...

Oliyboty, ha előbb nem,a halála után úgyis rádöbben,hogy jéé,ezek tényleg valódi dolgok:)Neki még ezt kell megélnie,mi is voltunk ezen a szinten vmikor egy előző életben.
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Oliyboty
legyünk egy pillanatra tárgyilagosak. Te magvagy gyözödve a spirituális világ létezéséröl, mondjuk arrol, hogy kávésatz-bol meglehet mondani a jövöt. Miért tekinted személyes sértésnek ha valaki ezzel nem ért egyet?

Ez a baj...hogy a spiritizmusról azt hiszi mindenki,hogy az mágiázás,meg zaccból jósolás,meg hasonló hülyeségek.
Allan K. től idézem,hogy mi is a spiritizmus:
"A spiritizmus az az új tudomány, amely az embereknek kétségbevonhatatlan bizonyítékok által a láthatatlan világ létezését és természetét, valamint a látható világhoz való viszonyát feltárja; mint a természetnek egyik folytonosan működő és élő erejét, mint idáig nem értett, és éppen ez okból a képzelet és a csoda birodalmába utalt nagy tömegű jelenségeknek a forrását. Ezzel vannak vonatkozásban Krisztusnak gyakori célzásai, amelyek éppen a spiritizmus ismerése híján maradtak érthetetlenek, vagy rosszul értelmezettek. A spiritizmus az a kulcs, melynek segítségével valamennyi könnyűszerrel megmagyarázható.<O:p</O:p
Az ószövetség törvénye Mózesben van személyesítve, az újszövetségé Krisztusban. A spiritizmus az isteni törvénynek harmadik kinyilatkoztatása a szellemek által kinyilatkoztatott tan: a mennynek hangja. Hirdeti ezt a tant a föld minden pontján megszámlálhatatlan közbenjáró.<O:p</O:p
Amint Krisztus azt mondotta: „Nem jöttem eltörölni, a törvényt, hanem hogy azt betöltsem”, éppúgy a spiritizmus is azt mondja: „Nem jöttem eltörölni Krisztus tanát, hanem betölteni.”<O:p</O:p
Semmit sem tanít, ami Krisztus tanával ellenkeznék, hanem csat kifejti, kiegészíti és megmagyarázza azt olyan formában, ahogy mindenki megértheti; azt is, amit Krisztus allegorikus formában jelentett ki. Azért jött az előre megmondott időben, hogy betöltse azt, amit Krisztus kijelentett, s előkészítse a jövendő dolgok beteljesedését."

Ebben nincs se mágia,se kávézacc,se kártyajóslás,se hókuszpókusz.
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
-
"A én vagyok az egyetlen igaz Isten és aki engem nem követ az a pokolba kerül" fenyegetés még nem lett egyetlen egy vallástol sem visszaszivva. A vallások földi hatalma meglett nyesve ezért megkövezéssel, mágjával már nem tudnak meggyözöen fenyegetni, marad a tulvilággal valo fenyegetés.

Na pl. a spiritizmus kimondja,hogy nincs örök pokol, sőt pokol sincs,csak egy alsó szféra.És nincs örök kárhozat sem.Isten nem kegyetlen,hanem megbocsátó.De a vallások ezt jól átbuherálták,hogy a népeket félelembe tartsák.

Mit tartson az ember olyan elméletekröl ahol a szexualitás egy bün, és csak a szaporodás célját szolgálhatja, de azt minden következményével. A gyerekeket babusgatja de a szüzességet tartja a legnagyobb emberi értéknek.

Hát az ilyenről semmit ne tarts. A szexualitás nem bűn!! A paráznaság (gondolati és tetti megcsalás ) a bűn. Az egyház ezt is jól átvariálta,a hül*e nép meg bevette.

"Melyik vallást válasszam a gyermekeim számára?"

Ne vallást válassz,hanem értelmes hitet. :)
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves KDina
-
A babonaságnak nincsen "ártalmatlan" és "ártalmas" változata. Még az Asztrologia, amit majd minden ujságban olvashatsz is káros, mert az csak az elsö lépés ami az értelmetlenségben valo mélyebb hithez vezet.
-
Abban igazad van, hogy minnél jobban keres valaki az ezoterikus trückökkel annál kevésbé hisz a saját természetfeletti képességeiben.
-
Vallásos csodadoktorok akik kezdetben megvoltak gyözödve, hogy kézrátétellel gyogyitani tudnak, hamar észreveszik, hogy az állitolagosan "meggyogyultak" hamar belehalnak a bajukba. Es ahogy ezt észreveszik, megprobálnak kevésbé precizen odanézni, elveszik a pénzt és ignorálják az igazságot.
-
A "kanálgörbités" és a vallások között a párhuzam nagy, mind a kettönél hiányoznak a bizonyitékok. Egy igazi hivöt nem lehet meggyözni.
-
Az ezoterikusok azzal akarják megokolni a létjogosultságukat, hogy "A tudomány nem tud mindent!"
-
Ez mutatja, hogy ezeknek az embereknek egy igen téves elképzelésük van arrol, hogy egyáltalán mirö is van szo a tudományokban. A tudományok nem állitják, hogy mindent tudnak. Tudomány még csak azt sem mondja, hogy valamit abszolut biztosan tudnánk.
-
A tudomány csak kijelentéseket tesz a világrol, amik megfigyelhetöek és kisérletek utján megvizsgálhatoak, igazolhatoak. De ezek a kijelentések mindig alá vannak vetve változásoknak és ezt sok ember "nem szereti". Jobban szeretik a saját fantasztikus elképzelésüket mert azzal "jol érzik magukat". Az ilyen emberek számára a gondolkodás fájdalmas.
-
"Mi vagyunk a bárányok, a Jézuska a pásztor, ö majd megmondja nekünk merre menjünk. Micsoda stress lenne ha mindenki maga választana egy célt az életében."
-
Egy paranormális dolog definitio szerint "egy létezö valami amit nem lehet tudományosan bebizonyitani." ha bizonyithato lenne akkor tudomány lenne.
-
A placeboeffektus nem gyogyit meg senkit, csak anyi hatása van, hogy az ember jobban érzi magát és ez megröviditheti a gyogyulás idelyét. Egy pozitiv beállitottság psychologiailag hat és az használ a testnek.
-
Homöopathikus gyogyszerektöl nem lesz senki egészséges. Ha ezt antibiotikummal vagy valami igazi therapiával kombináljuk akkor esetleg rendben lenne de ebben az esetben a gyogykezelés borzasztoan megdrágul.
-
Amerikában a homöopathikus präparatumok legalább 70%-kal drágábbak mint a valoban gyogyito hatásu más gyogyszerek.
-
Természetesen nem lehet senkinek törvénnyel megtiltani hogy buta legyen, de ahogy a cigarettánál ellehetett érni, hogy a fogyasztot informálni kell az áru hatásárol, az összes ezoterikus dologra rákéne irni, hogy "ezek az áruk nem tartalmaznak gyogyhatásu anyagokat amiknek a hatásossága bizonyithato lenne. Az egész csak paranormal."
-
Talán hamarabb rájönnének az emberek, hogy a "paranormal" a "csalás" szot helyettesiti.
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves KDina
-
A babonaságnak nincsen "ártalmatlan" és "ártalmas" változata. Még az Asztrologia, amit majd minden ujságban olvashatsz is káros, mert az csak az elsö lépés ami az értelmetlenségben valo mélyebb hithez vezet.
-
Abban igazad van, hogy minnél jobban keres valaki az ezoterikus trückökkel annál kevésbé hisz a saját természetfeletti képességeiben.
-
Vallásos csodadoktorok akik kezdetben megvoltak gyözödve, hogy kézrátétellel gyogyitani tudnak, hamar észreveszik, hogy az állitolagosan "meggyogyultak" hamar belehalnak a bajukba. Es ahogy ezt észreveszik, megprobálnak kevésbé precizen odanézni, elveszik a pénzt és ignorálják az igazságot.
-
A "kanálgörbités" és a vallások között a párhuzam nagy, mind a kettönél hiányoznak a bizonyitékok. Egy igazi hivöt nem lehet meggyözni.
-
Az ezoterikusok azzal akarják megokolni a létjogosultságukat, hogy "A tudomány nem tud mindent!"
-
Ez mutatja, hogy ezeknek az embereknek egy igen téves elképzelésük van arrol, hogy egyáltalán mirö is van szo a tudományokban. A tudományok nem állitják, hogy mindent tudnak. Tudomány még csak azt sem mondja, hogy valamit abszolut biztosan tudnánk.
-
A tudomány csak kijelentéseket tesz a világrol, amik megfigyelhetöek és kisérletek utján megvizsgálhatoak, igazolhatoak. De ezek a kijelentések mindig alá vannak vetve változásoknak és ezt sok ember "nem szereti". Jobban szeretik a saját fantasztikus elképzelésüket mert azzal "jol érzik magukat". Az ilyen emberek számára a gondolkodás fájdalmas.
-
"Mi vagyunk a bárányok, a Jézuska a pásztor, ö majd megmondja nekünk merre menjünk. Micsoda stress lenne ha mindenki maga választana egy célt az életében."
-
Egy paranormális dolog definitio szerint "egy létezö valami amit nem lehet tudományosan bebizonyitani." ha bizonyithato lenne akkor tudomány lenne.
-
A placeboeffektus nem gyogyit meg senkit, csak anyi hatása van, hogy az ember jobban érzi magát és ez megröviditheti a gyogyulás idelyét. Egy pozitiv beállitottság psychologiailag hat és az használ a testnek.
-
Homöopathikus gyogyszerektöl nem lesz senki egészséges. Ha ezt antibiotikummal vagy valami igazi therapiával kombináljuk akkor esetleg rendben lenne de ebben az esetben a gyogykezelés borzasztoan megdrágul.
-
Amerikában a homöopathikus präparatumok legalább 70%-kal drágábbak mint a valoban gyogyito hatásu más gyogyszerek.
-
Természetesen nem lehet senkinek törvénnyel megtiltani hogy buta legyen, de ahogy a cigarettánál ellehetett érni, hogy a fogyasztot informálni kell az áru hatásárol, az összes ezoterikus dologra rákéne irni, hogy "ezek az áruk nem tartalmaznak gyogyhatásu anyagokat amiknek a hatásossága bizonyithato lenne. Az egész csak paranormal."
-
Talán hamarabb rájönnének az emberek, hogy a "paranormal" a "csalás" szot helyettesiti.


Én meggyógyultam homeopátiás szertől.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves KDina
-
Fogadok veled, hogy a homeopátiás szer nélkül is meggyogyultál volna.
-
Már többször emlitettem, hogy "egy csoda lenne ha nem lennének csodadoktorok". Ugyanis nincsen olyan betegség amelyik állandoan a helyzet rosszabbodásával járna. Az emberek akkor mennek egy csodadoktorhoz ha ugy érzik, hogy semmi sem segit. Ha a beteg állapota elkezd stagnálni akkor az a "csodadoktor" érdeme, ha pedig nem és belehal, akkot természetesen "tul késön" jött hozzá a pátiens.
-
Remélem ezzel most nem bátoritottam fel senkit a kuruzslásra. :D
-
wunderheiler.gif

-
"Es most akkor Mester, mit tudok tenni a fájdalmaim ellen?"
"Menj el az orvoshoz és kezeltessed magadat"
"Köszönöm"
 

ionon

Kitiltott (BANned)
Az egyik legjobban látogatott forum az ezoterika.
-
Az ezoterika egy gyüjtöfogalom amiben egyszerü lelki szárnyalástol kezdve a sámánizmuson keresztül a testileg lelkileg kényszerhelyzetben levök könyörtelen anyagi kizsebelésig minden megbujik.
-
Az ezoterika tanai szerint a "felsöbbrendü ismereket" csak "kiválasztott személyek" számára hozzáférhetöek, hogy ki a kiválasztott azt ök mondják meg. Rendszeres halucinálás és viziok azok már jo elöfeltételek.
-
Ezotérika nem testi és leki kényszerhelyzet számodra Ernoe, hiszed vagy nem hiszed, de ezért téged kényszerítene bárki a hited igazolására, egekbe Ernoe. Nincsnek felsőbb rendű ismeretek nincsenek kíválasztott személyek, bárki megtanulhatja, ismerd meg a környezetedet és annak mezejét és benne virágait, mi mire használatos ezt pusztán magadtól megtudod tenni, mesélsz róla megteheted.

Nincs vízió nincs halucinálás, csak oda figyelés arra mint mondott Ernő bácsi a számadó juhász a legeltetés közben átélt dolgairól :idea:
 

nhmarika

Állandó Tag
Állandó Tag
Világnézetek Pergőtűzében
<table class="contentpaneopen"> <tbody><tr> <td class="contentheading" width="100%"> Az ateista filozófia és a hit - Albert Einstein üzenete </td> <td class="buttonheading" width="100%" align="right"> </td> <td class="buttonheading" width="100%" align="right"> </td> <td class="buttonheading" width="100%" align="right"> </td> </tr> </tbody></table> Ember és Isten között a HIT a kapcsolat.

Az ateista filozófia és a hit
Albert Einstein üzenete
Az ateista filozófiaprofesszor arról beszél a tanítványainak, mi a problémája a tudománynak Istennel, a Mindenhatóval. Megkéri az egyik új diákját, hogy álljon fel, és vitassa meg vele a kérdést:

Prof: Hiszel Istenben?
Diák: Teljes mértékben, uram.
Prof: Jó-e Isten?
Diák: Természetesen.
Prof: Mindenható-e Isten?
Diák: Igen.
Prof: A bátyám rákban halt meg, annak ellenére, hogy imádkozott Istenhez, hogy gyógyítsa meg. Legtöbbünk törekedne arra, hogy segítsen másokon, akik betegek. De Isten nem tette ezt meg. Hogyan lehetne akkor jó Isten? Hmm?
Diák: (a diák hallgat)
Prof: Erre nem tudsz választ adni, ugye? Kezdjük elölről, fiam! Jó-e Isten?
Diák: Igen.
Prof: Jó-e a Sátán?
Diák: Nem.
Prof: Honnan származik a Sátán?
Diák: Istentől?
Prof: Így van. Mondd meg nekem, fiam, van-e bűn ebben a világban?
Diák: Igen.
Prof: A bűn mindenhol jelen van, nemde?
Diák: Igen.
Prof: És Isten teremtett mindent. Így van?
Diák: Igen.
Prof: Tehát ki teremtette a bűnt?
Diák: (a diák nem válaszol)
Prof: Vannak-e betegségek? Erkölcstelenség? Gyűlölet? Csúfság? Mindezen szörnyű dolgok léteznek ebben a világban, ugye?
Diák: Igen, uram.
Prof: Tehát, ki teremtette mindezeket?
Diák: (a diák nem felel)
Prof: A tudomány állítása szerint öt érzékünk van, melyekkel felfogjuk és megfigyeljük a dolgokat magunk körül. Mondd meg nekem, fiam! Láttad-e már valaha Istent?
Diák: Nem, uram.
Prof: Mondd meg nekünk, hallottad-e már valaha a te Istenedet?
Diák: Nem, uram.
Prof: Érezted-e már valaha a te Istenedet, megízlelted-e a te Istenedet, vagy érezted-e már a te Istened illatát? Különben is, volt-e már valamilyen kézzelfogható tapasztalatod Istenről?
Diák: Nem, uram, attól tartok nem.
Prof: És mégis hiszel benne?
Diák: Igen.
Prof: A tapasztalati, igazolható, bemutatható bizonyítékok alapján a tudomány kijelenti, hogy A TE ISTENED NEM LÉTEZIK. Na erre mit mondasz, fiam?
Diák: Semmit. NEKEM CSAK A HITEM VAN.
Prof: Igen. A hit. Pontosan ezzel van problémája a tudománynak.
Diák: Professzor úr, létezik-e a hő?
Prof: Igen.
Diák: És létezik-e a hideg?
Prof: Igen.
Diák: Nem, uram! Nem létezik!

(Az események ezen fordulatára az előadóterem elcsendesedik.)

Diák: Uram, lehet sok hőnk, még több hőnk, túlhevíthetünk valamit, vagy még annál is jobban felhevíthetjük. Lehet sok hőnk, kevés hőnk, vagy semennyi hőnk, de nem lesz semmink, amit hidegnek hívnak. 273 fokkal tudunk nulla fok alá menni, ami a hő nélküli állapotot jelenti, de annál lejjebb nem mehetünk. A hideg nem létezik! A hideg szót a hő nélküli állapot jellemzésére használjuk. A hideget nem tudjuk lemérni. A hő: energia. A hideg nem AZ ellentéte a hőnek, uram, hanem a hiánya.

(Az előadóteremben ekkor már egy gombostű leejtését is meg lehetne hallani.)

Diák: És mi van a sötétséggel, Professzor úr? Létezik-e a sötétség?
Prof: Igen. Hogyan beszélhetnénk AZ éjszakáról, ha nem lenne sötétség?
Diák: Ismét téved, uram! A sötétség valaminek a hiányát jelzi. Lehet kis fényünk, normális fényünk, nagy erejű fényünk, villanó fényünk, de ha sokáig nincs fény, akkor nincs semmi, s azt hívjuk sötétségnek, így van? De a valóságban a sötétség nem létezik! Ha létezne, még sötétebbé tudnánk tenni a sötétséget, nemde?
Prof: Tehát, mire akarsz rámutatni mindezzel, fiam?
Diák: Uram, azt akarom ezzel mondani, hogy a filozófiai eszmefuttatása hibás.
Prof: Hibás? Meg tudod magyarázni, miért?
Diák: Uram, ön a kettősségek talaján mozog. Azzal érvel, hogy van AZ élet, utána pedig a halál, van egy jó Isten és egy rossz Isten. Az Istenről alkotott felfogást végesnek tekinti, mérhető dolognak. Uram, a tudomány még egy gondolatot sem tud megmagyarázni. Elektromosságot és mágnesességet használ, de sohasem látta egyiket sem, arról nem is szólva, hogy bármelyiket megértette volna. Ha a halált AZ élet ellentéteként vizsgáljuk, akkor tudatlanok vagyunk arról a tényről, hogy a halál nem létezhet különálló dologként. A halál nem az élet ellentéte: csak annak hiánya.
Diák: Most mondja meg nekem, Professzor úr: azt tanítja a diákjainak, hogy majmoktól származnak?
Prof: Ha a természetes evolúciós folyamatra célzol, akkor természetesen igen.
Diák: Látta-e már valaha AZ evolúciót a saját szemével, uram?

(A professzor mosolyogva megrázza a fejét, kezdi látni, MI lesz a vita kimenetele.)

Diák: Mivel eddig még senki sem látta AZ evolúciós folyamatot végbemenni, sőt azt sem tudja bizonyítani, hogy ez egy folyamatos történés, azt jelentené mindez, hogy ön a saját véleményét tanítja, professzor? Akkor ön nem is tudós, hanem prédikátor?

(Nagy zajongás támad az osztályban.)

Diák: Van-e valaki az osztályban, aki látta már valaha a Professzor úr agyát?

(Az osztály nevetésben tör ki).

Diák: Van-e itt valaki, aki hallotta már a Professzor úr agyát, érezte, megérintette azt, vagy érezte az illatát?... Úgy tűnik, senki nem tette. Tehát a tapasztalati, állandó, kimutatható bizonyítékok megalapozott szabályai szerint a tudomány kimondja, hogy önnek nincs agya, uram. Ne vegye tiszteletlenségnek, uram, de hogyan adhatnunk így bármilyen hitelt az előadásainak?

(A teremben síri csend. A professzor a diákot nézi, arca kifürkészhetetlen.)

Prof: Azt hiszem, hit alapján kell elfogadnod, fiam.
Diák: Erről van szó, uram! Ember és Isten között a HIT a kapcsolat. És ez mindennek a mozgatója és éltetője.

A diák – Albert Einstein volt.

„A tudomány, vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül vak.” (Albert Einstein)kiss
 

Tristoré

Új tag
Miért lognak még mindig olyan sokan egy természetfeletti hiten napjaink tudományoktol és technologiátol dominálo világában is?
-
James Randi: Sok ember nem elég képzett. Ez összefügg a családi háttérrel. Emberek, akikbe gyerekkoruk ota belelett nevelve az angyal és az ördög, a menyoszág és a pokol, azok aligha fogják a világot rationális modon szemlélni. En ugy gondolom, hogy ez egy abszolut káros fajtája a világrol valo elgondolkodásnak. A példák magukért beszélnek. Hinni az nem jelent semmit.

Üdv Ernoe!

Sok ember van, aki nem a családi háttérrel kapta az ezos tapasztalatai alapját. Éveken át nevetik ki őket, és hülyének nézik. Vagy állandóan méricskélik a tudomány technikai eszközeivel és nem kapnak racionális magyarázatot.

Szóval, ha kérdésedre szántad válaszul James Randi írását, akkor nagyon csodálkozom.

Tudomány és technika nem tud segíteni annak a sok embernek, akik kénytelenek a természetfeletti témán lógni.

Azért mert téged nem hat meg mások segélykiáltása, vagy egy pillanatnyi együttérzést sem mersz generálni olyanok iránt, akik rászorulnak mások segítségére az egy dolog. Akinek a te általad oly nagyra értékelt technológiád nem tud segíteni, mégis mások hite igen. Mert az együttérzést és tettrekészséget generál.
Bár igaz nem ismerlek, tehát lehet, hogy te is igen sok dologgal segítesz éhező gyerekeket. Meglehet.

Mégis a piacgazdaság csodálatos világa még mindig nem tudott kialakítani olyan módszert, amely megelőzné a bűncselekményeket. Csak utólag kapálózik.
A tanítás rendszere nem ad erkölcsi tartást.

A hit viszont tett már pálfordulást nem egy hitetlenben, változtatta meg mocskosul viselkedők viselkedését, amire a társadalom technikai része csak azt generálja, hogy selejtek.

A csodálatos technikai világ csodás pénz - jutalmazó rendszere a legegyensúlytalanabb rendszer, amit nem tudott meggyógyítani a sok technika, hogy ennyit említsem, de a hit és az ezotéria ad nekik erőt a túléléshez.

A technika mikor mosolyogtat meg? Tán szeret a technika?

A technika arra nem képes, hogy kimutassa valaki lelki beteg, mert a beteg olyan jól mutatja megfelelési kényszerét, azt CSAKIS egy ember, akit esetleg pszichológusnak hívnak vagy másnak tudja megállapítani, és kölcsönös együttműködéssel lehet esetleg a technika vívmányához a gyógyszerhez nyúlni.

Tehát a technikai világ igen másodlagos.

Azt mondod a hit hiszékenység. Pedig a hit és ezo terén hatalmas tapasztalatok találhatók, melyek éppúgy bizonyságok, legalább arra, amit te lehet, hogy életed sarjadása hajnalán megkaptál, mint ajándék, de másnak meg kell érte szenvednie, méghozzá, hogy jól érezzék magukat.

Meséld már el egy lelki terrorban élő gyermeknek, hogy nézd én milyen boldog vagyok, hát te miért nem vagy?

Nem is értem hogy jöhetsz azzal a példasorral, aminek a hátterében a még sohasem megtapasztalt keserűség és fájdalom lakozik, hogy tudnád azok, akik megélték min mentek keresztül.

Talán itt a kulcs. Te nem tapasztaltad azt, amit mások. Ezáltal a féligazságra támaszkodva kötsz bele mások értékes tapasztalatába, ami nekik a jól érzem magam állapotát hozta el, míg te azt sem tudod mi az, hogy: nem érzem jól magam állapot.

Ettől függetlenül nekem tetszik, hogy képviseled, amit megélsz.
Hogy érvelsz, csak közben azt a lehetőséget szalasztod el, hogy megtapasztald, amit egy másik ember tapasztal.

Vagy elutasítás helyett egyszerűen elfogadnád a LEHET szó létezését.

Remélem nem vagyok tolakodó, vagy bántó ha az voltam, akkor annak kellett lennem.

Üdv: Tristoré


 

Tristoré

Új tag
Ezotéria kritikus szemmel

Egyetlen dolog fontos:

Ezotéria, hit és technika kézen fogva.

Talán a természetfeletti módszerek hatását ellenőrizhetné a technika nem megfejteni, hanem csupán ellenőrzéssel nyomon követni. És nem elutasítva egyik a másikat.

Pl egy gyógyító munkásságát leletekkel követni, mint ahogy van rá példa, hogy magyar orvos nyomon követte a jóga jótékony hatását, és ellenőrzése alatt tartotta.

Vagy egy léböjtöt is orvos asszisztált, és mikor a hit gyengeségét a páciens nem érzékelte az orvos racionálisan tudta figyelmeztetni, hogy veszélyezteti egészségét, ugyanis az a lényege a hittel átitatott léböjtnek, hogy egészséges marad az alany, mert a szükséges táplálék valóban Isteni energia formájában a szervezetébe jut.

stb...
 

Aneli

Állandó Tag
Állandó Tag
Tristoré nagyon szépen szóltál.
Tudnám ajánlani az egyik ősi hagyományt, amiből minden kiindul a Védákat. A Bhagavad Gita az egyik legjobb pszichoanalizis, csak azt a fránya egot kéne megszeliditeni és egy kicsit befogadóbbá válni. A támadásnak semmi értelme, a véleménycserének igen. Aki egyszer megtapasztalta, hogy van más "világ" is, az nem biztos hogy annyira bizonyitani akarja, én például nem. Mindenki ugy gondolja, ahogy az jólesik neki, szabad szive joga, választása. Hit, lélek, szellem nem a fizikai világ, nem kellenek bizonyitékok.
Az én világom a "hinni nem jelent semmit" helyett , hinni mindent jelent. Ellfogadom, hogy van akinek hinni nem jelent semmit , de akkor azt is el kell fogadni, hogy van akinél ez forditva van.
 
Oldal tetejére