Fűszerek boltja

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Szia Mindenki!

Annak aki nem tudja még, szeretnék segíteni a több idézés egy hozzászólásban.


Ezt az ikonsort minden hozzászólásnál látod:


Minden olyan hozzászólásnál amit idézni szeretnél, rá klikkelsz a nyíl elötti ikonra,(2 fehér lapot látsz rajta) ekkor az ikon pirosra vált. Amikor ezek a jelőlések megvannak akkor rá klikk az "Új hozzászólás" gombra (éppen úgy mint ahogy egyébbként hozzászólást írnál).

Ekkor láthatod az idézésre kijelőlt üzeneteket, és máris válaszólhatsz mindegyikre külön-külön, de egy hozzászólásban. Az az minden beidézett hozzászólás alá viszed a curzolt

További szép napot

üdv Anyóka
 
  • Tetszik
Reagált: gmj

tengeren

Állandó Tag
Állandó Tag
Istennek hála, már vidéken lakunk és alkalmunk van gyűjteni a gyógy és fűszernövényeket. A kertben nevelünk kakukkfüvet, mentát, citromfüvet és szedjük ahol lehet a csalánt. Megszárítjuk és ezekből teát iszunk munden nap. A csalán jó vértisztító, a kakukkfű köhögés ellen, a citromfű gyomor bántalmakra.
A menta és a kakukkfű egyébként kiváló fűszernövény is egyben.

Kedves Klári!

Vigyázz a csalánnal, mert kovasav van benne!
Maximum 6-8 hétig igyuk (kovasav tartalma miatt tovább ne, utána 8 hét szünet, heti 1 alkalommal emlékeztető, 8 hétig megint isszuk. Ugyanannyi idő kell a kiürüléséhez, mint ameddig használtuk, mert a vese nehezen üríti).

A menta pedig férfiaknak nem ajánlatos.

Üdv.: Zsuzsa
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
_Fűszerek boltja__
1190188516.jpg


Asafoetida

Az aszatgyanta (asafoetida, hing, aszandkórógyanta,
pálcakórógyanta, aszafetida, ördöggyökér) az óriás ánizskapor
(Ferula asafoetida) gyantás, beszáradt tejnedve, az indiai konyha
ismert fűszere. Ázsiai és bioboltokban kapható. Termesztési
területe: Dél-Ázsia, de honos Afganisztán és Irak területén is.
Forgalomba por alakban kerül. Fanyar, kesernyés és csípős íze,
valamint igen erős, átható, fokhagymajellegű illata van, de nem
jelent gondot azoknak, akik érzékenyek a fokhagymára. Általában
kis mennyiségben használják, kapható aszatgyantás fűszersó
formájában például. Gyógyhatású szerként is ismert: segíti az
emésztést, a felfúvódás ellenszere, de légcsőhurutra és női
bajokra is javallott.

hing.jpg

Ryaa Kedves! Jó főzőcskézést!
 

eaposztrof

Kitiltott (BANned)
miért óvakodjunk a metátó?

Kedves Klári!

Vigyázz a csalánnal, mert kovasav van benne!
Maximum 6-8 hétig igyuk (kovasav tartalma miatt tovább ne, utána 8 hét szünet, heti 1 alkalommal emlékeztető, 8 hétig megint isszuk. Ugyanannyi idő kell a kiürüléséhez, mint ameddig használtuk, mert a vese nehezen üríti).

A menta pedig férfiaknak nem ajánlatos.

Üdv.: Zsuzsa

ez megrázott, miért nem ajánlatos a menta a férfiaknak? kedvenc teám és fűszerem.

nekem folyamatosan van csalán dehidratálva. tecsóban vettem 3900Ft-ért 5 tálcás aszalógépet, 2 kúrára elegendő csalánd tudok dehidratálni vele egyszerre
 

Mesticia

Állandó Tag
Állandó Tag
16 leerősebb gyógyító nővény

Orbáncfű

Az ókor óta ismert és használt gyógynövény Európa-szerte. Teája ajánlott gyomorsavtúltengés, epebántalmak vagy felfúvódás esetén. Ezenkívül baktériumölő hatásának köszönhetően mérsékli a tápcsatornában előforduló apróbb gyulladásos tüneteket.


Édesgyökér

Nagyon jó köhögés ellen, de emésztési panaszok, illetve gyomorbántalmak esetén is. Gyógyhatását fokozza, hogy bakteriosztatikus és vírusellenes hatása. Immunstimulánsként erősíti a szervezet védekezőképességét.


Kasvirág

Baktérium- és vírusellenes hatásának köszönhetően alkalmazhatod különféle infekció okozta bőrproblémák gyógyítására. Mivel hatóanyagai fokozzák a szervezet ellenálló-képességét, a gyógyszeripar számos készítményt állított elő belőle, tinktúra illetve szirup formájában.

Rozmaring

A gyógynövény baktériumölő és vérellátás-fokozó hatású. Leveléből készített tea normalizálja az alacsony vérnyomást, kedvezően befolyásolja a vérkeringést, javítja az erek, így a kapillárisok áteresztőképességét

Grapefruit

A gyümölcs maga is nagyon egészséges, de a magjából készített kivonat is igen pozitív tulajdonságokkal bír. Antioxidáns hatása mellett vírus- és gombaölő, ugyanakkor immunerősítő is. Képes javítani, valamint frissíteni a vérkeringést azáltal, hogy elősegíti az oxigénszállítást a szervezetben.

Vörös áfonya

Az E- és C-vitaminok mellett antioxidánsokat, valamint magnéziumot is tartalmaz. Kiválóan alkalmazható akut vagy krónikus húgyúti fertőzések kezelésére, megelőzésére. Képes megakadályozni a hólyaghurut kialakulásáért felelős E-coli baktériumok megtelepedését a húgyhólyagban és a húgycsőben.
Aloe vera

Az aloe-termékek serkentik az emésztést, valamint – gomba- és baktériumölő hatásuk révén – segítenek helyreállítani az bélflóra természetes egyensúlyát. Külsőleg használva elsősorban sebgyógyító, bőrregeneráló hatásuk érvényesül.


Homoktövis

A nátha-, illetve influenzaszerű tüneteket körülbelül kétszázféle vírus okozhatja. A homoktövis legtöbbjükkel szemben hatékonyan veszi fel a harcot. Elsősorban a növény magjából préselt olaj – mely gyógyszertárban kapható – minősül remek immunerősítőnek.

Édeskömény

Az növény hatékonyan serkenti az anyagcserét, segít a gyomor-bél panaszok és a légúti gyulladások enyhítésében, termése és olaja görcsoldó és nyugtató hatású, emellett hatásos baktérium- és vírusellenes anyagokat tartalmaz.

Vadcseresznye

A népi gyógyászatban régóta ismert gyümölcsöt vérzéscsillapításra, valamint kozmetikai célokra is használták. Manapság már ismeretes a vadcseresznye antibakteriális és vírusellenes hatása is, minek köszönhetően számos betegség kiegészítő gyógymódjaként használható.

Teafa

Régóta ismert, hogy a növény illóolaja vírusellenes, valamint gombaölő hatású. Higítva használhatod felületes bőrsérülések kezelésre, de megfelelően alkalmazva akár hüvelyi gombafertőzés kezelésére megoldást nyújthat.

Citrom

Ez a citrusféle igen hatékony immunvédelmet biztosít, és emellett erős vírusölő, fertőtlenítő tulajdonsággal is rendelkezik. Elsősorban belsőleg érdemes alkalmazni, sebek fertőtlenítésére magas savtartalma miatt nem alkalmas




Fekete bodza

A népi gyógyászatban régóta ismert gyógynövény a fekete bodza. Előszeretettel használják láz- és fájdalomcsillapításra. Klinikai vizsgálatok is alátámasztották, hogy ez a növény igen hatékonyan gátolja a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok szaporodását.


Áfonya

A gyümölcsben található tanninok csersavként ismert vegyületek. Ezek a jótékony hatású kémiai anyagok erős baktériumölő hatásúak. Ráadásul az áfonya antioxidáns tulajdonságának köszönhetően kiváló rákmegelőző eledel.

Lándzsás utifű

Az útifű levél, szétdörzsölve, a sebre téve már nagyanyáink idejében is szavatolta a gyógyulást. Baktériumölő, vérzéselállító, sebgyógyító hatása mellett ma már gyakran a felső légutak gyógyítására, a makacs köhögés csillapítására használják eredményesen.


Citromfű

Az illatos növény igen hatékony vírusölő tulajdonságokkal bír. Érdemes alkalmaznod a citromfűteát emésztési bántalmak – puffadás, székrekedés, hasmenés – esetén. Ezenkívül pedig rendkívül eredményesen pusztítja a herpesz-vírust is
 

bubieger

Állandó Tag
Állandó Tag
Hiába veszek cserepes bazsalikomot havonta, mindig elszárad, akármennyire locsolom vagy nem, napon vagy vagy nincs. Nem tusom mi a titka?!

Mi az a zsázsa? Néha van receptekben. Az is ide tartozik a fűszerekhez?
 

zsoka7204

Állandó Tag
Állandó Tag
üzenet

Sziasztok!
Most próbálkozom ismerkedni a különleges fűszernövényekkel pl.: a tárkonyról nem tudtam, hogy halételekhez is használják. Hasonló az illata, szerintem olyan mint a kamillának.
Üdv. zsoka7204
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi az a zsázsa? Néha van receptekben. Az is ide tartozik a fűszerekhez?

Kerti zsázsa
Magyarországon ismert, de csak alig-alig fogyasztott növény. Pedig érdemes lenne felfedezni: értékes tápanyagokban, vitaminokban, rostokban gazdag, és két-három hét alatt már szedhetővé nevelhető.
A keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetségébe tartozó kerti zsázsa (Lepidium sativum) Európa-szerte ismert, termesztett, étkezésre is felhasznált növény. Számtalan néven szerepel a népnyelvben és a kertészeti irodalomban (például: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű). Előfordul, hogy zsázsa néven összekeverik más hasonló növénnyel, például a vízitormával (Nastutium officiale). A hazánkban is honos kerti zsázsa az angol garden cress, a német Kresse, az orosz kressz-szalát, az olasz crescione, a szlovák zerucha siata néven ismert növénynek felel meg. Eurázsia déli, illetve Afrika északi részein az emberi történelem kezdete óta ismerték, fogyasztották mint salátának való, illetve fűszer- és főzeléknövényt. Néhány ókori szerző tanúsága szerint a rómaiak afrodiziákumként, a nemi gerjedelmet elősegítő szerként tartották számon, ami nem igazolható ugyan, de annyi bizonyos, hogy a népi gyógyászatban a későbbiekben is általános erősítő, vértisztító, vérképző, légzőszervi hurutcsökkentő hatást tulajdonítottak neki.
A kerti zsázsa meglehetősen igénytelen, egyszerűen termeszthető. Akár lakásban is hajtatható, a vetés után néhány nappal már kikelnek a kis hajtások, és 6-8 cm-esre nőve, körülbelül két hét alatt már "szüretelhetők". Így különösen abban az időszakban érdemes foglalkozni vele, amikor a téli hónapokban vagy tavasz elején már nagyon vágyunk valami friss zöldségfélére és a szervezetünknek is sürgős szüksége van vitamin-utánpótlásra. A friss levelek íze kellemes, enyhén csípős, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztet (nem véletlenül kapta a népnyelvben az ezekkel rokon neveket), ami a benne lévő mustárolaj-glükozidának, a glükotropeolinnek köszönhető. A növény baktériumölő, ún. fitoncid anyagot is tartalmaz. Jelentős C-vitamin tartalmán (30 mg/100 g) kívül karotint, B-vitaminokat továbbá jelentős mennyiségben különböző ásványi sókat, elsősorban káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat tartalmaz.
A zsázsa 5-6 cm-es hajtásait, tehát a szikleveleit illetve a legelőször megjelenő 2-3 levélkéjét fogyasztjuk nyersen, salátákba, szendvicsek ízesítőjeként, és párolt húsok, zöldségek mellé. Mártás, leves is készíthető belőle. Teának is főzik. A teljesen kifejlődött növény levelei már élvezhetetlenek, rágóssá válnak.
(hazipatika.com)


kresse.jpg
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
_Fűszerek boltja__
1190188516.jpg


Bubieger Kedves!
A Nejem tart bazsalikom az ablak párkányon és sajnos nálunk is
száradnak a levelei. Most találtam egy tartási módot amit Veletek
is megosztok, hátha sikerül majd friss bazsalikomhoz jutnunk.
Jó kertészkedést!


Bazsalikom

Kedvelt olaszos fűszernövény a bazsalikom
Az egynyári bazsalikom az olaszok kedvelt fűszernövénye, amelynek levele
aromás, kicsit édeskés, és nagyon jól harmonizál a paradicsommal. A
leveleit mindig frissen használjuk fel, a szárát is belefőzhetjük az ételekbe.
Mivel egynyári fűszernövényről van szó, a bazsalikomot minden évben újra
kell vetni és ültetni érdemes egyszerre több cseréppel is ültetni, ládába
vagy cserépbe. Ne sajnáljuk visszavágni ha, eléri a 15 cm magasságot,
mert így csak még erőteljesebben fog hajtani. A bazsalikom kedveli a napos
meleg erkélyeket, de a locsolással bánjunk óvatosan.

fuszer.jpg
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Borsikafű (Satureja hortensis)
630

Népies neve: borsfű, babfű, hurkafű, kolbászfű, pereszlény, csombor, bécsi rozmaring, szátorja, kerti méhfű, kerti izsóp.
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban régen termesztett, egyéves növény. A 20-50 cm magas növénykének apró, hosszúkás, illatos levelei vannak.
Illóolaját a konzerv- és likőripar is előszeretettel hasznosítja.
A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.
A növény illóolajat (karvakrolt, cimolt, limonént), cseranyagot tartalmaz.
Teája bizonyítottan jó étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut, köhögés, torokgyulladás esetén; köptető és toroköblögető szer. Alacsony vérnyomásúaknak is ajánlott.
Tea: Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott.
Felhasználás: Mivel csökkenti a bab puffasztó hatását, a babból készült ételek jellemző fűszere, továbbá a tojásételek, a káposzta (pl. Duna-Tisza közi savanyított káposzta, erdélyi lucskos káposzta), a húsok (pl. kenyérben sült csirkemáj, főtt sertésorja zöldségekkel, székely libacomb, kolbászok), a gombaételek, a majonéz, a mártások, a saláták, az ecetes és a vizes uborkák ízesítője. Túladagolva az étel keserű lesz tőle! A diétás ételek (kivétel a magas vérnyomásúak diétája) kellemes ízesítője, alkaloidmentessége miatt borspótlóként is alkalmazzák. Felhasználják még likőrök készítéséhez. Az erdélyi konyhaművészet múltjának kutatója szerint "csombor(d), borsfű, kerti izsópfű... Sokféle ételbe használják (zölden vagy szárítva egyaránt), azonban a lucskos káposztából - a kaporral együtt - nem hiányozhat.”
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Szurokfű

(Bizonyára sokak számára az oregánó elnevezés az ismerősebb, pedig van ennek a fűszernek szép magyar neve: szurokfű, sőt vad majoránnának is nevezik, lévén szintén régi magyar fűszer, bár elfelejtettük, most az olasz konyha fűszerének tartjuk.)
Kiválóan alkalmas cserépben nevelésre is, évelő ugyan, de rendszerint nem éli túl a telet cserépben, ám szedett magról is szaporodóképes.
Kellemes, fűszeres íze miatt, olykor a majoránna helyett használják. A szurokfű a pizza nélkülözhetetlen fűszere, de kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz, töltelékekhez, mediterrán salátákhoz, de sültekhez, levesekhez, mártásokhoz (főleg paradicsomosokhoz) is kiváló ízesítő. Erős aromája miatt óvatosan bánjuk vele. Grillezésnél a parázsra téve néhány ágat kellemes aromát ad a sülő húsnak. Fűszerolaj készítéséhez is használható.
FIGYELEM!
A szurokfű a menstruációs ciklusra serkentő hatást gyakorol. Áldott állapotban és szoptatás alatt használata nem ajánlott!
Ha elérkezik a szülés ideje, a tea segítheti a szülés megindítását!
 

dusu

Állandó Tag
Állandó Tag
Izlelte,használta mar valaki? Valójában nem fekete,hanem szürkés-rózsaszínű,szagos,a sós íz mellettmég van egy jellegzetes,szokatlan íze. Keleti FŰszerek között találtam rá.

Jópár ismeretlen füszert találtam itt,erdekes a topic,mi a forrás? Szépek a fotók!

Úgy látom,nemcsak fűszernövényekről,hanem gyógynövényekről is szól ez a fórum,bár sokszor nincs éles különbség...

A medvehagyma nagy kedvencem! Májusban több köteggel veszek,lefagyasztva ,dobozban tárolom.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
<HR>

<!-- message -->
<!-- message -->Kerestem egy fórumot, amelyikben a kiskertről, a kiskertben érdemes ültetnivalókről írnak, de ilyet nem találtam. Ha ilyenről tudtok, kérem jelezzétek! Bár magam is kertészkedem, de annyi időm nincs, hogy egy fórum vezetését vállalhatnám, szívesen írnék, egy egy ilyen fórumban, gondolom mást is érdekelne. Ha valaki felvállaná, több érdeklödö is jelentkezne.
A laskatökről és egyéb tökfélékről gondoltam, hogy írok pár sort. Lassan időszerű.
 

szisza90

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó ez a Fórum nálunk otthon a párom főz mindenképpen fogom ajánlani neki, hogy nézzen fel erre a fórumra ,mert találni fog olyan fűszereket amelyekkel egy-egy ételt megújíthat.
 
Oldal tetejére