A magyarság mitológiája, ősi küldetése

doncsodani

Állandó Tag
Állandó Tag
A Tonuzoba jelentése vadkan+apa. Én úgy tudom, hogy az Arvisura szerint a besenyők készítették a csapdát, és terelték (vezették?) arra Imre herceget. Nagyon régen olvastam, lehet hogy rosszul emlékszem?
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Biztosan rosszul emlékszel mert nem ezt írtad amit most. Tonuzóba jelentése nem az amit írtál erről. Inkább öregmedve. Mostmár élénkülsz viszont. Hajrá.
A törzsek a neveket sem azonosan mondták, ezt meglehet érteni Paál Z. könyvéből. Például Tónusz Aba lehetett így Abakán és Abalán is, attól függött ki mondja..Az aba minden esetben viszont medve.
Derszu Uzala legyen a segítőd!
 

bkata

Állandó Tag
Állandó Tag
Obrusánszky Borbála Szkíták Hunok Magyarok

Sziasztok! Nincs meg valakinek az alábbi könyv?

Dr. Obrusánszky Borbála Szkíták Hunok Magyarok

Előre is köszi, ha valaki fel tudná tölteni.

További szép napot Mindenkinek!
bkata
 

doncsodani

Állandó Tag
Állandó Tag
László Gyula szellemesen állapítja meg egyik munkájában, hogy a szellemi néprajznak nagyobb a hagyományőrző ereje mint a tárgyinak. Én ebben hiszek. És nem hallottam még soha a magyar hagyományban medvéről és rimaasszonyról, aranylemezekről, stb. stb. Az Arvisura nekem furcsa, nem tudok Veled azonosulni. Üdv.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Igen, mert kevés volt a medve errefelé. Árpád azonban a bejövetelkor az első medvetort Abaujváron űlte meg. Abaujvár a kabarok szent helye volt.
Igazad van doncsodani, valóban szokatlan a medvetor-magyar viszony. Egyeltalán nem volt ez általános, inkább más -medvés helyemn élő- hunfajú törzseknél terjedt el. magyarok esetében inkább az Uralnál tudom én is elképzelni. Az azonban lehetséges, hogy a kabarok (Kassától a Zemplénig éltek najából) míg teheték, medvetorrt tartottak fejedelmeiknek, januárban. DE csak a fejedelmek számára létezett medvetor és erről nem ír a krónka, hogy meddig. Az Arvisurát pedig elkell olvasni, ahhoz, hogy megalapozott legyen a hozzáállás ehhez a csodálatos könyvhöz, a történéseihez.
László Gyula számomra egy orbitális csalódás volt valaha. Kevéske tarsolylemezből és zablából álló kutatási eredményei tévutakra vezették őt sokszor. A magyar történelem is sokkal színesebb mint ahogyan ezt számunkra László Gyula beszűrkíti.,
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Tegnap láttam a kocsiból Pesten egy Arvisura nevű éttermet. Remélem, csak a neve régi, a kaják nem...
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Árpádházi királyokról..
Ők döntően ezen az Árpádházon belűl is a Taksony-Géza-Vazul utódoknak számítanak. (Vazul unokaccse volt Gézának, fiai: Endre, Béla és Levente voltak).
Vajk Istvánt 1001-ben koronázták meg, bár a papok a mai napig 1000-ről beszélnek. Azonban Vajk már az apja, Géza halála után(997) fejedelem lett. Így mondható, hogy III. Andrásig (13o1-ig), azaz 304 évig árpádháziak voltak a magyar királyok, ennek a háznak is csak egy "vonulatához" tartozók. Ezalatt az idő alatt 24 királyunk volt, ideszámítva, hogy Péter kétszer is ült a trónon (1038-41 és 1044-46). Nem vettem figylembe viszont Csák Mátét, aki szintén árpádházi király volt 1201-1208 között, mert megkoronázták és az Anjou Róbert Károly ezért még nem tekinthető királynak. Erről azonban amai történelemírás hallgat. Csák Máté ugyanis nem engedte elfoglalni a trónt R. Károlynak, erre csak katonai győzelmek után kerűlt sor.
Megjegyezném még, hogy -furcsa, nem furcsa- Mátyás is árpádházi volt, ugyanis a Szibián-Hunyadiak ősapja Zsolt volt, Árpád legifjabb fia.mellesleg Árpádnak 5 fia volt és 7 lánya.
Róbert Károlyban is volt -negyedrész- árpádházi örökség, egyik nagyanyja révén.
Egy király 12,7 évig uralkodott átlagosan, a leghosszabb ideig pedig Vajk (41 év), II. Endre (30 év) és a fia, IV. Béla (35 év).
A papok "kihalatásai" V. Istvánnal kezdődtek(1270-72, méreggel), a fiával Kun Lászlóval folytatódtak (1273-90, leszúrják merénylők) és III. Andrással fejeződtek be (1290-1301, méreggel). Az Árpádház azonban egyeltalán nem halt ki, ezt csak Róma szajkózta és a papjai.
Árpád fiai közűl Zsoltnak ugyanis még két fia volt (Csák és Botond) Taksonyon kívűl. Árpád nagyobb fiainak a leszármazottjairól nem is beszélve: Laád, Tarhos, Üllő, Jutas utódai ugyan hol voltak 1301.-ben?? Mert voltak szép számban.
Árpádnak Abaciltól az első feleségétől 4 fia származott, a másodiktól, Eperjestől csak Zsolt.
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Megvettem tegnap az Arvisurat. Majd nekigyürkőzök. Vettem egy székely rovásos könyvet is. Eddig csak a kelta futhark rúnákat tudtam, most bekavar, hogy teljesen mást jelentenek az egyes rúnák....
 

Dixtroy

Állandó Tag
Állandó Tag
Először építettek a talajszint alatt egy palotát számtalan szobával. Ezek közül egyet kiválasztva, ide temették a padlózat alá hármas kopórsót.

Ez nehezen elkepzelheto, hogy egy teljes palotat epitettek volna, hiszen a folyoeltereles utan egy jelentos viztartalmu reteg marad, amiben igen bajos mar csak a szigeteles is, sarban pedig nem lehet falazni. Persze a dolog csak akarat kerdese.
 
Oldal tetejére