Osztályfőnök

zsani60

Állandó Tag
Állandó Tag
44 tanács osztályfőnököknek

1. A tanár akkor vállaljon osztályt, amikor szeretne!
2. Fiatalon kell először osztályfőnökséget vállalni!
3. Két osztály között hagyjon ki egy tanévet!

*

4. Ne hasonlítsa az új osztályt az előzőhöz!
5. Azt kell kihozni minden osztályból, ami bennük van!
6. Az osztályfőnöknek figyelembe kell vennie, hogy ő maga is változik!
7. Az osztályfőnök azt mutassa meg az osztályának, ami neki fontos!
8. Tágítsa ki az iskolát!

*

9. Ha kell, kérjen segítséget más szakembertől!
10. Konzultáljon!

*

11. Tudomásul kell venni: minden osztály fellázad az osztályfőnöke ellen!
12. Szét kell választani az erkölcsi vétséget, a magatartásbeli zavart és a különböző értékrendek eltéréseit!
13. Ne féljen a konfliktusoktól!
14. Találja meg a középutat az erkölcsi terror és az erkölcsi relativizmus között!
15. Találja meg a középutat az ízlésbeli terror és az ízlésbeli relativizmus között!
16. Tudomásul kell venni: minden generációnak megvan a maga szubkultúrája.
17. Támaszkodjon az együttes élmény erejére!
18. Támaszkodjon az osztály öntevékenységére, az osztály önmozgására!
19. Az osztályfőnök csoportfolyamatokat irányítson és csoportértékrendet alakítson ki!
20. Nem az osztályfőnök melletti szolidaritás a legfőbb érték!

*

21. Ki kell használni az osztályfőnöki órákat!
22. Minden programot körültekintően meg kell szervezni! De: el kell kerülni a túlszervezést!
23. Minél több információt kell adni a gyerekeknek!
24. Mindent meg kell tanítani minden új osztálynak!

*

25. Teremtsen biztonságot!
26. Adja meg az osztálynak a szabadság levegőjét!
27. Döntse el, mit vállal és mit nem!
28. Az osztály belső világába ne akarjon belelátni és beleszólni!
29. Legyen tisztában vele: bármit tesz, és bármit mond, ő a minta a diákjai számára!
30. Nem szabad visszaélni semmiféle bizalommal!

*

31. Az osztályfőnök a szülő partnere a nevelésben, és nem a szülő az osztályfőnöké!
32. A szülőknek csak azt kell elmondani, amiben ők kompetensek!
33. Nem szabad a szülőket megszégyeníteni!
34. Tudni kell: minden szülő másként reagál ugyanarra.
35. Tartsa távol a szülőket a gyerekek iskolai hétköznapjaitól! De: teremtsen alkalmakat a szülőknek arra, hogy lássák a gyerekük iskolai életét!
36. Kérdezzen!
37. Nem az a jó szülő, aki szidja a gyerekét!

*

38. Bízni kell az időben!
39. Szabad hibázni! Minden hiba kijavítható!
40. Lehetőleg minden konfliktust azonnal meg kell oldani! Nem szabad a haragot sokáig cipelni!
41. A tanár a felnőtt!
42. Önelemzés, önvizsgálat, önkorrekció!
43. Legyen bátran ember! Legyen bátran önmaga!
44. Keresse meg az örömöt az osztályfőnökségben! Csinálja örömmel!

(A neten találtam, hasznos lehet :) )
 

csagica

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Nagyon jó ötletnek tartom ezt a témát! Én kezdő osztályfőnök vagyok, szept-től debütálok! Igaz, hogy már "kis felnőttekkel", érettségi utáni képzésben. Bármilyen ötletet szívesen fogadok!

Köszönöm! Csagica
 

Stellanita

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Remek a 44 tanács, valószínűleg megosztom a főnökasszonyommal is. Sajnos a tapasztalatom azt mutatja, hogy sokan nyűgnek tartják az osztályfőnökséggel járó feladatokat, és valószínűleg emiatt el is hanyagolják azokat. Fájó szívvel nézzük, mi alsós tanítók, hogy az éveken át építgetett, szeretgetett osztályaink hogy hullanak atomjaikra felsőben. Ugyanakkor tisztelet azoknak a felsős kollégáknak, akik hajlandóak tovább formálni a közösségeket.
 

zsoka0703

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Remek a 44 tanács, valószínűleg megosztom a főnökasszonyommal is. Sajnos a tapasztalatom azt mutatja, hogy sokan nyűgnek tartják az osztályfőnökséggel járó feladatokat, és valószínűleg emiatt el is hanyagolják azokat. Fájó szívvel nézzük, mi alsós tanítók, hogy az éveken át építgetett, szeretgetett osztályaink hogy hullanak atomjaikra felsőben. Ugyanakkor tisztelet azoknak a felsős kollégáknak, akik hajlandóak tovább formálni a közösségeket.

Hogy ez mennyire igaz!
 

zsani60

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Örülök neki, hogy mást is érdekel ez a téma. :)
Csagica, én is kezdő osztályfőnök vagyok, ezért is gondoltam, hogy hasznos lenne beszélgetni erről, illetve ötleteket gyűjteni.
Kérlek benneteket, ha ötletetek van ebben a témában, osszátok meg velünk.
 

zsani60

Állandó Tag
Állandó Tag
A következő írást is nagyon hasznosnak találtam.
Ezek még nem az én tapasztalataim, de remélem szépen lassan majd azzal is szolgálhatok.
Néhány hasznos tudnivaló az osztálykirándulások szervezéséről (a SuliHáló.hu oldalon találtam)

Jótanácsok az osztálykirándulás szervezéséhez
Az osztálykirándulás szervezésének célja a tanév végi tanulmányi kirándulások közösségteremtő, kapcsolatépítő lehetőségeinek fejlesztése azáltal, hogy a diákok egy tanulmányi kirándulás keretei között fedezzék fel Magyarország természeti kincseit, turisztikai látnivalóit, kulturális örökségeit.

A kirándulás időpontjára a tanítási időszak utolsó hetét célszerű választani, mivel ilyenkor a gyerekek motiválatlanok, már csak a nyári szüneten jár az eszük. Éppen ezért örülnek is a kirándulásnak és szinte észrevétlenül be lehet csempészni a programba egy pár nevelési célzatú látnivalót.

Nézzük a konkrét intézkedéseket, amik egy sikeres, jól szervezett osztálykiránduláshoz szükségesek.

Már szeptemberben, iskolakezdéskor el kell kezdeni szervezni kirándulást. Osztályfőnöki órákon mindig szakítani kell időt, hiszen a diákok ötleteit is figyelembe kell venni a programok és az útvonal tervezésekor.

November közepére összeáll a kirándulás vázlata.

Ha már megvan a kiszemelt helyszín, akkor jó az időpontot minél hamarabb lefixálni. Ezt feltétlenül a buszhoz igazítsuk. Tehát minél hamarabb hívjuk fel a környék buszosait, érdeklődjük meg, hogy milyen tarifával dolgoznak, hány fős buszt tudnának biztosítani, valamint van-e kiszállási díjuk, illetve több napos kirándulásnál napidíjuk.

A számunkra legmegfelelőbb busz kiválasztása után egyeztessük le az időpontot. Hónapokkal a kirándulás előtt általában mi mondhatunk még időpontot, később viszont már csak a maradékból válogathatunk.

Ha vonattal tervezzük a kirándulást, akkor ennyire nem kell előre gondolkodni. Csupán az árakkal, valamint a MÁV által nyújtott kedvezményekkel kell tisztában lenni. Ha olyan kiállítást, rendezvényt szeretnénk megtekinteni, melyet a MÁV támogat, akkor a kiszemelt intézménytől fogadó nyilatkozatot kell kérni, majd ezzel kell a vasútnál igényelni a kedvezményes jegyeket. Nagy létszám esetén célszerű kocsifoglalást is tenni, mert így biztos, hogy minden diákunknak lesz ülőhelye.

Amennyiben megvan az úticél és a kirándulás időpontja, akkor már érdemes telefonon felhívni, vagy emailben felkeresni azokat a fogadó intézményeket, amelyeket meg szeretnénk tekinteni, hiszen feltétlenül meg kell tudnunk a nyitvatartást, az esetleges költségeket. Minden helyre úgy kell érkeznünk, hogy már várjanak minket. Jó telefonszámot is cserélni a fogadó intézmény dolgozójával, hiszen ha várhatóan nem érünk oda a megbeszélt időpontra, akkor illik azt jelezni.

A XXI. században sok mindent megold az internet, ám én mégis a telefonos egyeztetést ajánlom, hiszen gyakran fordult már elő olyan, hogy a honlapokat nem frissítették, s bizony sokszor kellemetlen meglepetés érhet minket a helyszínen.

Mindezek után érdemes szülői értekezleten tájékoztatni a szülőket, így az információ nem vész el, hiszen főleg általános iskolás gyerekeknél előfordul, hogy nem mondanak mindent el otthon. A papíron kiadott tájékoztatóval pedig az a baj, hogy nem is gondoljuk a szülőnek mennyi kérdése lehet Jó ezeket azonnal tisztázni.

Januárra tehát mindennel készen állunk,s a szülőknek is van lehetőségük a munkahelyükön előre jelezni, hogy júniusban gyermekükkel kirándulni mennek.

Az ezt követő hónapokban a gyerekeket előre fel kell készíteni mindenre. Nemcsak a helyes viselkedésre és a balesetvédelmi oktatásra gondolok, hanem arra is, hogy pontosan tudniuk kell, hogy hova milyen céllal mennek majd, ott mit fognak látni, vagy csinálni, s az miért fontos, miért különleges.



Egy jól felkészült csapattal öröm a kirándulás!

Nekünk pedagógusoknak is jól felkészülteknek kell lennünk. Nem elég információt gyűjtenünk a kiránduláson megtekintendő dolgokról. A legideálisabb az lenne, ha előtte be is járnánk az osztálykirándulás helyszíneit. Felmérnénk mindent, ami számunkra fontos( helyszín, terep, pontos időterv).

Ezután tényleg csak a kirándulás napját kell várni! Minden pedagógusnál legyen utaslista, a balesetvédelmi oktatás jegyzőkönyve minden diák által aláírva, valamint egy mobiltelefon. Praktikus az előzőleg felhívott partnerek telefonszámát is magunkkal vinni, valamint fontos hogy gyermekeink szüleit is bármikor értesíteni tudjuk.
 

zsani60

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Ha valakinek megvan az Apáczai Kiadótól, dr. Küronya Pálné: Osztályfőnöki kézikönyv 5-8.o. című könyve, megosztaná az érdeklődőkkel?

Előre is köszönjük!
 
Oldal tetejére