Ateizmus vagy Theofóbia?

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem a Teremtő is anyagból van és él. Az pedig lehetetlen az anyag /ősanyag/ létezése nélkül. Az számomra elképzelhetetlen, hogy van az űr és anyag, információ, szándék nélkül lesz valaki, aki teremt.

Érdekes, hogy egy élő valakit csak úgy tudunk elképzelni, hogy anyagból van, látható, és megfogható, két szeme, két keze, két lába van, és három dimenzióban létezik.
Még a marslakókat vagy az UFÓ-kat is így képzelik el, de a különféle űrlényeket is, bár rettentő csúnya hüllőket szoktak kreálni.
Az is mindig meglep, hogy ha a fantasy filmeken az ember egy földön kívüli, vagy mesebeli élőlényt alkot meg, az szinte mindig rettentő ronda :).
Vagy gnóm, mint a Végtelen történet repülő kutyája. Annak is csak a kutyarésze volt szép.
Milyen jó, hogy a teremtőnknek ennél jobb fantáziája volt!

Na de visszatérve a teremtőhöz, szóval miért ne lehetne más, mint mi? Pl. miért ne lehetne anyagtalan, és létezhetne több dimenzióban? Miért ne lehetne pl. végtelen kiterjedésű?
Gondoltatok már arra, hogy mekkora lehet? Ha egyáltalán térben létezik. Mert ez sem biztos, mivel a teret is Ő teremtette. Meg az időt is. Tehát időn is téren is felül áll.
Ha felnézünk a csillagos égre, és belegondolunk, hogy az univerzum mekkora, és milyen roppant erők működnek benne, akkor arra kell jutnunk, hogy aki ezt megteremtette, az bizony semmiben sem hasonlíthat hozzánk.

Kivéve, amikor Jézus Krisztusban megjelent emberként. ;)
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
"A csillámpala a kristályos palák közé tartozó mezometamorf kőzet. Alapvető jellemzője, hogy a csillámok mennyisége meghaladja az 50%-ot, illetve sok kvarcot tartalmaz. Emellett muszkovit és biotit a legfontosabb alkotórészei. Lehetséges elegyrészei még kevés földpát (maximum 20%), gránát, disztén, staurolit, turmalin.
Általában elegyrészei elkülönülnek, rétegeket alkotnak a kőzetben. A pala a csillámos réteglapok mentén válik el, ezért megjelenésében a csillám domináló. Csak haránttörések felületén ismerhetők fel a kvarcrétegek. Fajtáit a csillámok típusa szerint különböztetik meg. Képződése általában agyagos üledékekre vezethető vissza, de változatos kiinduló anyagok vezetnek a metamorfózis után csillámpalához." /wiki-csak hirtelen/

Az ateisták "nagy kártyája", hogy mekkora baromság a Biblia, mert Isten a Nap mint égitest megteremtése előtt teremtette a világosságot.

Ha viszont azt nézzük, hogy a menyezet alatti és feletti vizek elválasztása az nem más, mint a víz párologtatása.... és a légkör letisztulása az esők révén egy folyamat, akkor előbb a fény szűrődik át, majd tisztán láthatóvá válnak az égitestek.

/Ja, és ezt leírták akkor./
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak egy hangsúlyos mondatban, mégegyszer..

Ah, ezt most értem! :) Fejlődök, kedves prominor!

Dina megadta ezekre a felvetésekre az ő válaszát, én persze nem pontosan ugyanazt a választ adnám, de van, amiben egyetértek vele.

Pl. abban, hogy az esetleges korábbi civilizációk miért zárnák ki a teremtést? Ez bennem is felmerült.

Én mondjuk másképp gondolom, mint Dina, az én szemléletem szerint a válaszok az Özönvíz előtti civilizációban rejlenek.
De nem vagyok benne biztos, mivel a Biblia szerint, ennek nemigen maradhatott nyoma. Ezért azt is el tudom képzelni, hogy ezek simán csak letűnt civilizációk, amiket csak a legújabb kori régészet tárt fel.
A fejlettségük engem nem lep meg. A régi időkben létező nagyon fejlett civilizációk nyomai csak azoknak jelentenek gondot, akik azt vallják, hogy az emberiség a története során egy alacsony társadalmi, kulturális stb. szintről haladt egy fejlettebb szint felé.

Én ezt nem így látom, és a Biblia is ellene mond ennek. A Biblia szerint már a teremtés után nem sokkal egy nagyon fejlett civilizáció alakult ki. Hatalmas építmények jelzik ezt, pl. a Bábel tornya, szóval egy jól szervezett társadalmi struktúra alakult ki.
Persze, aki az ősemberben gondolkozik, annak ez érthetetlen.
Pedig az Özönvíz utáni kultúrák is azt mutatják, hogy az emberiség már több ezer évvel ezelőtt is fejlett társadalmakat hozott létre. És a technikai fejlettsége sem volt utolsó. Ma sem tudjuk pl. hogyan épültek fel a piramisok, vagy hogyan készült a Stone Henge.
Szerintem ezek nem földönkívüli civilizációk produktumai, ezek csak azt jelzik, hogy az emberiség ilyen jól állt szellemileg és fizikailag. A teremtéskor ugyanis még elég jól sikerült darab volt, onnan fokozatosan csak romlott a helyzet.
A legnagyobb gondolkodók az ókorban léteztek. Máig is az ő felfedezéseikre, filozófiájukra épül sok tudomány.
Szóval én nem hiszek az evolucionista társadalmi fejlődésben. Ez nem azt jelenti, hogy tagadom az ősközösségi társadalmak létét, hisz ilyenek ma is vannak, miért ne létezhettek volna régen is párhuzamosan a fejlett civilizációkkal? Az ősemberben viszont, ahogy az evolúció tanítja, nem hiszek. Nincs is rá semmi bizonyíték, hogy az egykori barlanglakó ember, (ha ugyan ott lakott egyáltalán, és nem csak megfordult ott), bármiben is fejletlenebb lett volna nálunk.
Szerintem az emberiség inkább egy fejlett formából halad visszafelé, és nem megfordítva. Technikailag persze nem, hisz a tudás egymásra épül.
De társadalmilag nem hiszem, hogy sokkal előrébb lennénk, mint pl. az Athéni köztársaság. Sok állam nincs olyan jól szervezett, mint pl. egykor Nimródé volt.

A kormeghatározás körül nagyon sok a ferdítés, pontatlanság, bizonytalanság, én azt nem fogadnám el kritika nélkül. A kormeghatározásokkal szerintem az a fő gond, hogy nem számol az esetleges katasztrófákkal, amik korábban megváltoztathatták az anyag tulajdonságait, a szénizotópokat, meg mit tudom én miket. És szerintem pl. ilyen katasztrófa volt az Özönvíz is.
És azért nagyon sok suskus is van a kormeghatározásos módszerek körül, amik csodálatosképpen mindig kihozzák a becsült kort.

Ez persze az én véleményem, senkitől se várom el, hogy egyetértsen velem. :)

Kedves Jászladány!

Ahogy KDinának is írtam nem az egymásutáni civilizációk zárják ki a Teremtést, vagy az Int. Designert, hanem ugyanabban az időben különböző fejlettségű(anatómiai, genetikai, etc.) "emberek", állatok és növények jelen voltak...együtt, egyszerre!!!!!


Nekem a Biblia hitelességével semmi gondom a számítás kicsit más ugyan, s a helyszínek sem ugyanazok, de nincs benne semmi rendkivüli, ha emberi léptékben olvassuk.....
Ahogy a mítoszok legtöbbje tudományosan igazolható is....
Sőt számos dolog a régészet segítségével is...

Maguk a letünt civilizációk megint egy másik kérdéskör, az előbbiektől is akár függetlenül..
S nem a fejlettségük ami szembe tűnő hanem az előzmény nélküliségük amit pl. Norte Chico esében Winifred Craemer prof. nemes egyszerűséggel úgy írt le . Annyira előzmény nélküli, mintha valaki gondolna egyet kiszaladna a hátsó kertbe és építene egy használatra alkalmas űrhajót...
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Csatolás megtekintése 813418
Nem feltétlenül tételez fel egy I. Tervezőt, ha hozott anyagra gondolsz.... De honnan tudták az ősi Kinában, hogy a férfi és a nő felépítése miben különbözik , milyen a DNS spirál...

Kedves prominor, azzal a képpel, amit beillesztettél, (lehet, hogy most nem jön ki) arra utaltál, hogy az ábrázolja a DNS spirált?
Ezt miből lehet tudni?
Mert nekem inkább két kígyófaroknak tűnik.

S nem különböző fejletségű, hanem felépítésű emberekre hívatkoztam, s ezt az ID is kizárja... De nem csak az emberek de az állatok, növények között is áthidalhatatlan korszakos fejlődésbeli különbségeket is találtak...

Megint le vagyok maradva, miért zárja ki az ID a különböző felépítésű embereket?
Meg az állatok és a növények közötti korszakos fejlődésbeli különbségekkel sem értem, mi a gond. Mire gondolsz?

S van egy nagyon fontos dolog, ami a hozott anyagból mérték után lehetőségét kizárja:

A hozott anyaggal az a gond, hogy annak is származnia kell valahonnan, nem?

Persze elképzelhető, hogy nem szénalapú élet egy másik dimenzióban, vagy egy párhuzamos világban létezik, számunkra láthatatlanul..

Szerintem is elképzelhető. Még az is elképzelhető, hogy nem is szénalapú.

Hisz vannak multiverzum elméletek.. Sőt ezek első teológiai változata a teremtés(Jászladány is a láthatatlanra hívatkozik).... De ha létezne ilyen, akkor ezek között a világok között lenne "átjárás".. Ennek pedig, soha, semmi nyoma még csak fel sem merült, nemhogy rögzítődött volna...

Miért gondolod, hogy lenne "átjárás"? Persze lehetne, de miért törvényszerű?

Az, ha több világ lenne, nem zárna ki egy teremtőt. Sőt, szerintem egy olyan hatalmas valaki, aki egy ekkora univerzumot meg tudott teremteni, talán nem is csak ezzel az egy világgal foglalkozik. Lehet, hogy van még számtalan dolog, amivel foglalkozik, más teremtések is akár.
De azt, hogy több univerzumot teremtett volna, azt mondjuk én nem hiszem. Persze tehette, de minek?

Bár én a földön kívüli civilizáció létét is erősen kétlem. Nem azt mondom, hogy nem lehetséges, de kétlem. Szerintem egyedül vagyunk az univerzumban. De ezzel nem akartalak elszomorítani, kedves Prominor, Te attól még nyugodtan bízhatsz benne, hogy vannak mások is. kiss
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Érdekes, hogy egy élő valakit csak úgy tudunk elképzelni, hogy anyagból van, látható, és megfogható, két szeme, két keze, két lába van, és három dimenzióban létezik.
Még a marslakókat vagy az UFÓ-kat is így képzelik el, de a különféle űrlényeket is, bár rettentő csúnya hüllőket szoktak kreálni.
Az is mindig meglep, hogy ha a fantasy filmeken az ember egy földön kívüli, vagy mesebeli élőlényt alkot meg, az szinte mindig rettentő ronda :).
Vagy gnóm, mint a Végtelen történet repülő kutyája. Annak is csak a kutyarésze volt szép.
Milyen jó, hogy a teremtőnknek ennél jobb fantáziája volt!

Na de visszatérve a teremtőhöz, szóval miért ne lehetne más, mint mi? Pl. miért ne lehetne anyagtalan, és létezhetne több dimenzióban? Miért ne lehetne pl. végtelen kiterjedésű?
Gondoltatok már arra, hogy mekkora lehet? Ha egyáltalán térben létezik. Mert ez sem biztos, mivel a teret is Ő teremtette. Meg az időt is. Tehát időn is téren is felül áll.
Ha felnézünk a csillagos égre, és belegondolunk, hogy az univerzum mekkora, és milyen roppant erők működnek benne, akkor arra kell jutnunk, hogy aki ezt megteremtette, az bizony semmiben sem hasonlíthat hozzánk.

Kivéve, amikor Jézus Krisztusban megjelent emberként. ;)


"És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon."

"Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket."

A mindent átható szellemi lény problematikája:

"És meghallák az Úr Isten szavát, a ki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr Isten elől a kert fái között."
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem feltétlenül! Ha az anyag "tanul" és minden anyagi részecskében benne az összes addig megszerzett információ, akkor fokozatos lépésekkel is kialakulhatott a most meglévő hordozott tudás. A DNS működése is azt bizonyítja, hogy az anyag tanul.

Kedves Frank, én minden másban egyetértek veled ebben a hsz-edben, de ezt esküszöm, nem értem.

Hogy "tanul" az anyag? Mást értünk tanulás alatt?

Egyszer Ernoe azt mondta, hogy ha megrázod a ketchupos üveget, akkor a ketchup az üvegben azért lesz újra folyékony (mondjuk nekem nem lesz), mert az anyag emlékszik, hogy őt anno, ilyen állapotban töltötték az üvegbe. És megtanulta, hogy rázásra folyékonynak kell lenni.
Hát én ezt képtelen vagyok elhinni. Ugye nem ilyesmire gondoltál?

Másfelől a DNS működése szerintem csak akkor bizonyítja, hogy az anyag tanul, ha feltételezed, hogy fokozatosan alakult ki. De a gond az, hogy DNS csak élő organizmuson belül tud kialakulni, élő organizmus viszont nem alakul ki, DNS nélkül, mert az vezényli le a kialakulását, de nem erre akarok most kilyukadni.
Hanem arra, hogy számomra a DNS működése nem azt bizonyítja, hogy az anyag tanul, mivel én még életemben nem láttam tanult, tapasztalt anyagot, hanem azt, hogy létezik egy teremtő, aki megtervezte a DNS-t a maga információ tároló, kódoló és dekódoló rendszerével együtt, aztán beleírta az információt.
Mivel információ nem keletkezik magától, akármennyit is tanul az anyag.

Számomra ezt bizonyítja a DNS működése. Lemaradtam valamiről?
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
"És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon."

"Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket."

A mindent átható szellemi lény problematikája:

"És meghallák az Úr Isten szavát, a ki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr Isten elől a kert fái között."

Értelek.
De nem lehet ezt úgy érteni, hogy az "Isten képére" teremtés Jézus képére történt? Hisz emberként Isten úgy nézett ki, mint Jézus. De jelentheti ez azt feltétlenül, hogy Isten az anyagi létezésen kívül is olyan, mint egy ember?

Az pedig, hogy a kertben járt, szintén nem jelenti azt, hogy feltétlenül emberi külseje volt.
Mózesnek égő csipkebokorban jelent meg. Ábrahámnak angyalként. Illésnek pedig nem is tudni, miként. Ő csak a hangját hallotta.
Sokféle teofánia létezik. Azokból nem lehet tudni, milyen valójában az Isten. Nem gondolod?
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves prominor, azzal a képpel, amit beillesztettél, (lehet, hogy most nem jön ki) arra utaltál, hogy az ábrázolja a DNS spirált?
Ezt miből lehet tudni?
Mert nekem inkább két kígyófaroknak tűnik.



Megint le vagyok maradva, miért zárja ki az ID a különböző felépítésű embereket?
Meg az állatok és a növények közötti korszakos fejlődésbeli különbségekkel sem értem, mi a gond. Mire gondolsz?



A hozott anyaggal az a gond, hogy annak is származnia kell valahonnan, nem?



Szerintem is elképzelhető. Még az is elképzelhető, hogy nem is szénalapú.



Miért gondolod, hogy lenne "átjárás"? Persze lehetne, de miért törvényszerű?

Az, ha több világ lenne, nem zárna ki egy teremtőt. Sőt, szerintem egy olyan hatalmas valaki, aki egy ekkora univerzumot meg tudott teremteni, talán nem is csak ezzel az egy világgal foglalkozik. Lehet, hogy van még számtalan dolog, amivel foglalkozik, más teremtések is akár.
De azt, hogy több univerzumot teremtett volna, azt mondjuk én nem hiszem. Persze tehette, de minek?

Bár én a földön kívüli civilizáció létét is erősen kétlem. Nem azt mondom, hogy nem lehetséges, de kétlem. Szerintem egyedül vagyunk az univerzumban. De ezzel nem akartalak elszomorítani, kedves Prominor, Te attól még nyugodtan bízhatsz benne, hogy vannak mások is. kiss

Kedves Jászladány!

Nem hiszem el, hogy az egyik pillanatról a másikra az Ernőtanoda csak úgy lehámlott volna Rólad...

Azt mondják az okosok hogy 50 ezer évvel ezelőtt volt a nagy kiugrás a Homo erectusból létrejött egy már művészkedő, több eszközt használó Homo sapiens .. Vannak akik szerint majd 40 ezer évig együtt éltek, egymás mellett a két kor egyedei..... Szóval akkor volt piszkozat is?
Na meg a leletek is jóval több változatról s időben jóval előbb kezdődő közös múltról tanúskodnak. S a leletek alapján számos egyéb következtetést le lehet vonni..

Nem beszélve hogy a vésett structojások sokkal régebbiek, na meg az algériai, kaliforniai leletek is. Miért alkotna egy tervező egy olyan modelt ami egyszerűen kihal sőt amig létezik csak rontja egy "fejlettebb" génálományát? Isten miért teremtene selejtet? Vagy az erectust az iparitanulók csinálták Ő meg csak amit saját képére....

Szerintem nincs átjárás, csak szerinted és Kdina szerint....
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ateisták "nagy kártyája", hogy mekkora baromság a Biblia, mert Isten a Nap mint égitest megteremtése előtt teremtette a világosságot.

Ennek az az oka, hogy nem olvassák figyelmesen a Bibliát :)

Akkor tudnák, hogy Isten Maga a világosság.
1 Ján. 1.5
És ez az az üzenet, a melyet tőle hallottunk és hirdetünk néktek, hogy az Isten világosság és nincsen ő benne semmi sötétség.
Jel. 22.5
És ott éjszaka nem lesz; és nem lesz szükségök szövétnekre és napvilágra; mert az Úr Isten világosítja meg őket, és országolnak örökkön örökké.

Ráért tehát megteremteni a Napot. Azután már a Nap világított.

Ha viszont azt nézzük, hogy a menyezet alatti és feletti vizek elválasztása az nem más, mint a víz párologtatása.... és a légkör letisztulása az esők révén egy folyamat, akkor előbb a fény szűrődik át, majd tisztán láthatóvá válnak az égitestek.
/Ja, és ezt leírták akkor./

Ezzel kapcsolatban én is ismerek egy elgondolkodtató elméletet. Vannak, akik azt mondják, hogy a mennyezet alatti és feletti vizek elválasztásakor Isten nem csak párát, hanem egy vízburkot is vont a Föld köré. Ez ma nincs ott.
Ez a vízburok rendkívül kedvező klímát biztosított a Földön. A Védett a tűző Naptól, hisz egy vízrétegen át világított, és egy állandó, 28 fok körüli hőmérséklet uralkodott az egész bolygón, éjjel nappal, még a sarkokon is, mint egy terráriumban. Az állóvizek is állandó langyos hőmérsékletűek voltak, és óceánok még nem voltak ilyen kiterjedésűek. A szárazföld viszont sokkal nagyobb kiterjedésű volt.
Ez a klíma annyira kedvező volt, hogy óriási, buja növényzet borította a Földet, és az állatok is jó nagyra nőttek. Ezért találtak manapság sosem látott óriási fenyők meg pálmák kövületeit. Meg hatalmas szitakötőjét, kígyóét, még óriási kengurujét is. És ezért tudtak élni akkora hüllők is a Földön, mint a dinoszauruszok.
Az Özönvízkor elsősorban ez a Föld körüli vízburok omlott le. Ezért nincs ma ott. És ez okozta a Föld ma ismert klímáját.

Ma már a kutatók találtak nyomokat arra, hogy egykor a hideg égövön, és sarkvidéken is trópusi éghajlat uralkodott. Azt gondolják, meteor csapódott be, csakhogy ennek nincs nyoma, sem kráter nincs, sem a sarki jégrétegekben nincs. És mitől lett volna a becsapódás előtt trópusi éghajlat a sarkokon? A Föld tengelye nem mozdult ki.
A tengerek alatt viszont csak mostanában fedeznek fel eltemetett civilizációk nyomait.

Elgondolkodtató, nem?
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Kedves Frank, én minden másban egyetértek veled ebben a hsz-edben, de ezt esküszöm, nem értem.

Hogy "tanul" az anyag? Mást értünk tanulás alatt?

Egyszer Ernoe azt mondta, hogy ha megrázod a ketchupos üveget, akkor a ketchup az üvegben azért lesz újra folyékony (mondjuk nekem nem lesz), mert az anyag emlékszik, hogy őt anno, ilyen állapotban töltötték az üvegbe. És megtanulta, hogy rázásra folyékonynak kell lenni.
Hát én ezt képtelen vagyok elhinni. Ugye nem ilyesmire gondoltál?

Nem, nem ilyenre gondoltam! /Ernőről pedig tudjuk, hogy kitalál dolgokat, hogy szórakoztassa a jó népet, holott Ő is tudja, hogy mi a valós indok..../



Másfelől a DNS működése szerintem csak akkor bizonyítja, hogy az anyag tanul, ha feltételezed, hogy fokozatosan alakult ki. De a gond az, hogy DNS csak élő organizmuson belül tud kialakulni, élő organizmus viszont nem alakul ki, DNS nélkül, mert az vezényli le a kialakulását, de nem erre akarok most kilyukadni.

Csak és kizárólag fokozatosan alakulhat ki mert a semmiből nem keletkezik valami, pláne nem VALAKI. Az ID példatárban az óra szokott szerepelni mit tervezett dolog és lássuk be, hogy nagyapáink zsebórája a napórával és a homokórával kezdődött és sem a működési elv, sem a forma nem hasonlít. Az idő mérésének megszokása és szüksége hozta létre a zsebórát a fejletteb lehetőségek kihasználásával.

A sejtburok szöveti nemléte pedig nem azonos a buruk hiányával, mert az pl. energiaburok is burok....


.... számomra a DNS működése nem azt bizonyítja, hogy az anyag tanul, mivel én még életemben nem láttam tanult, tapasztalt anyagot, hanem azt, hogy létezik egy teremtő, aki megtervezte a DNS-t a maga információ tároló, kódoló és dekódoló rendszerével együtt, aztán beleírta az információt.
Mivel információ nem keletkezik magától, akármennyit is tanul az anyag.

Számomra ezt bizonyítja a DNS működése. Lemaradtam valamiről?

Ha minden születendő lény változásait egy újrakódoló valaki írja hozzá, akkor igencsak elfoglalt lehet a Teremtő. :D /Nem gúny csak humor./ Abban mindketten egyetértünk, hogy az utódok átveszik az életbenmaradáshoz szükséges változásokat /sötét és világos lepkék... emlékszel/ ez egy automatikusan meglévő folyamat... ami ráadásul fissza is fordul, ha szükséges.... szóval szerintem ez nemlehet egy kódíró folyamatos elfoglaltsága így a szervezet ami nem más mint anyagok halmaza a lélekkel... az tanul.
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Értelek.
De nem lehet ezt úgy érteni, hogy az "Isten képére" teremtés Jézus képére történt? Hisz emberként Isten úgy nézett ki, mint Jézus. De jelentheti ez azt feltétlenül, hogy Isten az anyagi létezésen kívül is olyan, mint egy ember?

Az pedig, hogy a kertben járt, szintén nem jelenti azt, hogy feltétlenül emberi külseje volt.
Mózesnek égő csipkebokorban jelent meg. Ábrahámnak angyalként. Illésnek pedig nem is tudni, miként. Ő csak a hangját hallotta.
Sokféle teofánia létezik. Azokból nem lehet tudni, milyen valójában az Isten. Nem gondolod?

Az élőnek anyagcserére van szüksége. Ahhoz meg kell az anyagi létforma. /Az Isten lelke lebegett... a vizek felett az nem az Isten mint lélek lebegettel.:D / Hogy ki mihez hasonlította azt amit lát azt a fejlődési szintjéhez a kor szintjéhez képest határozta meg. Az igen furcsa lett volna, ha valaki azzal áll elő, hogy láttam Isten hologramképét, mert ugye mi az a hologram.:confused:
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Jászladány!

Nem hiszem el, hogy az egyik pillanatról a másikra az Ernőtanoda csak úgy lehámlott volna Rólad...

Nem hámlott le, mert nem is ragadt rám! :)

Azt mondják az okosok hogy 50 ezer évvel ezelőtt volt a nagy kiugrás a Homo erectusból létrejött egy már művészkedő, több eszközt használó Homo sapiens .. Vannak akik szerint majd 40 ezer évig együtt éltek, egymás mellett a két kor egyedei..... Szóval akkor volt piszkozat is? .

Csak akkor volt, ha ez igaz. Mindig, mindent ellenőrizni kell. Én nagyon bizalmatlan vagyok.
Foglalkoztam én is ezekkel az állítólagos "ősemberekkel". Semmi bizonyíték nincs arra, hogy ezek a leletek valóban olyan régiek, általában a kort nem objektíven határozzák meg, hanem eleve létezik egy becslés, hogy mikor kellett élni ennek vagy annak az előembernek. Aztán ehhez igazítanak mindent.

A homo erectus, a felegyenesedő ember mítosza már több sebből vérzik. Érdekes volt egy műsor, amiben a kutatók felfedezték, hogy a fejletlen majomemberek már virágokat tettek elhunyt szeretteik sírjára.
Azok se voltak jobban majomemberek, mint mi. Senki nem élt abban az időben, tehát minden csak találgatás, amit nagyban befolyásol az evolúció elméletbe vetett töretlen hit. Ezért ezek a kutatások elfogultak.
Ne feledd, hogy van egy prekoncepció arról, hogy milyenek lehettek az előemberek. Akkor pedig evidens, hogy ha régi tűzhelyeket, barlanglakásokat találnak, hát az biztosan előember lakhelye volt. Pedig lehet, hogy csak egy árvíz elől menekült a hegyre a szerencsétlen.

Ráadásul nem egyszer kiderült már, hogy a görnyedt testtartás, amit egyes ún. ősi csontvázon felfedezni véltek, pusztán angolkór következménye volt.
Az állítólagos majomember állkapocs pedig egy majomé. Szerencsére a DNS vizsgálatok, és orvosi műszeres vizsgálatok ma már tisztázzák ezeket a csalásokat. Nincsenek majomemberek. Az embereknél ugyanúgy nincs ember és állat közötti köztes állapot, mint a többi fajnál. Csak ember van, és majom.

Nem beszélve hogy a vésett structojások sokkal régebbiek, na meg az algériai, kaliforniai leletek is. Miért alkotna egy tervező egy olyan modelt ami egyszerűen kihal sőt amig létezik csak rontja egy "fejlettebb" génálományát? Isten miért teremtene selejtet?

Ez a kérdés csak akkor merül fel, ha hiszel az evolúció elméletben.
A kormeghatározásokat pedig ne vedd szentírásnak. Ne feledd, hogy ideológiailag elkötelezett emberek végzik. A gikszereket pedig eltitkolják. Mint azt a mamut leletet, aminek a kormeghatározás szerint évmilliókkal öregebb volt a csontja, mint a bőre.
Vagy azt, hogy az állítólagosan 60 millió éves dinocsontok vörösvértesteket tartalmaznak, amik kizárt, hogy annyi ideig fennmaradjanak. Még 10 ezer évig se. :)

Ezekkel az evolucionista hókuszpókuszokkal is úgy kell vigyázni, mint Rodolfóval. Ő legalább előre szólt: "Vigyázat, mert csalok!" :smile:
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Az élőnek anyagcserére van szüksége. Ahhoz meg kell az anyagi létforma.

:D

Már megint ez a földhözragadt gondolkodás!

Ismered Gárdonyi meséjét a vakondok népről? Amikor a vakondok nép arról társalog a föld alatt, mihez kezdene, ha ember lenne belőle. Az egyik azt mondja, hogy egész nap gilisztákat keresne, és rengeteg gilisztát enne. A másik egész nap földet túrna, és nagyon mélyre ásna, meg ehhez hasonló, vakondvilágukból kiinduló vágyakról beszélnek.
És akkor az egyik öreg vakond megszólal: Hátha amikor emberek lennénk, nem is érdekelnének már minket ilyen dolgok? Hátha egészen más dolgok foglalkoztatnának?
Mire a többi legyint rá, és azt mondja: Vén szamár.

Nem idéztem pontosan, de valahogy mi is úgy vagyunk Istennel és az Ő világával, mint ezek a vakondok az emberi világgal. Vagy még annyi elképzelésünk sincs róla. :)
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Kedves Jászladány!

A külső vízréteg/burok is elgondolkodtató és sok mindent megmagyarázna, de Prominor felvetése is az eltérő fejlettségű szintekkel... ami ugye a vérfertőzés sztorit is kiütné... mert volt hová vinni a géneket.
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
:D

Már megint ez a földhözragadt gondolkodás!

Ismered Gárdonyi meséjét a vakondok népről? Amikor a vakondok nép arról társalog a föld alatt, mihez kezdene, ha ember lenne belőle. Az egyik azt mondja, hogy egész nap gilisztákat keresne, és rengeteg gilisztát enne. A másik egész nap földet túrna, és nagyon mélyre ásna, meg ehhez hasonló, vakondvilágukból kiinduló vágyakról beszélnek.
És akkor az egyik öreg vakond megszólal: Hátha amikor emberek lennénk, nem is érdekelnének már minket ilyen dolgok? Hátha egészen más dolgok foglalkoztatnának?
Mire a többi legyint rá, és azt mondja: Vén szamár.

Nem idéztem pontosan, de valahogy mi is úgy vagyunk Istennel és az Ő világával, mint ezek a vakondok az emberi világgal. Vagy még annyi elképzelésünk sincs róla. :)

Én nem mondtam olyat, hogy csülkös bableves nélkül nem élet az élet! Csak annyit, hogy anyagcsere.kiss
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem hámlott le, mert nem is ragadt rám! :)



Csak akkor volt, ha ez igaz. Mindig, mindent ellenőrizni kell. Én nagyon bizalmatlan vagyok.
Foglalkoztam én is ezekkel az állítólagos "ősemberekkel". Semmi bizonyíték nincs arra, hogy ezek a leletek valóban olyan régiek, általában a kort nem objektíven határozzák meg, hanem eleve létezik egy becslés, hogy mikor kellett élni ennek vagy annak az előembernek. Aztán ehhez igazítanak mindent.

A homo erectus, a felegyenesedő ember mítosza már több sebből vérzik. Érdekes volt egy műsor, amiben a kutatók felfedezték, hogy a fejletlen majomemberek már virágokat tettek elhunyt szeretteik sírjára.
Azok se voltak jobban majomemberek, mint mi. Senki nem élt abban az időben, tehát minden csak találgatás, amit nagyban befolyásol az evolúció elméletbe vetett töretlen hit. Ezért ezek a kutatások elfogultak.
Ne feledd, hogy van egy prekoncepció arról, hogy milyenek lehettek az előemberek. Akkor pedig evidens, hogy ha régi tűzhelyeket, barlanglakásokat találnak, hát az biztosan előember lakhelye volt. Pedig lehet, hogy csak egy árvíz elől menekült a hegyre a szerencsétlen.

Ráadásul nem egyszer kiderült már, hogy a görnyedt testtartás, amit egyes ún. ősi csontvázon felfedezni véltek, pusztán angolkór következménye volt.
Az állítólagos majomember állkapocs pedig egy majomé. Szerencsére a DNS vizsgálatok, és orvosi műszeres vizsgálatok ma már tisztázzák ezeket a csalásokat. Nincsenek majomemberek. Az embereknél ugyanúgy nincs ember és állat közötti köztes állapot, mint a többi fajnál. Csak ember van, és majom.



Ez a kérdés csak akkor merül fel, ha hiszel az evolúció elméletben.
A kormeghatározásokat pedig ne vedd szentírásnak. Ne feledd, hogy ideológiailag elkötelezett emberek végzik. A gikszereket pedig eltitkolják. Mint azt a mamut leletet, aminek a kormeghatározás szerint évmilliókkal öregebb volt a csontja, mint a bőre.
Vagy azt, hogy az állítólagosan 60 millió éves dinocsontok vörösvértesteket tartalmaznak, amik kizárt, hogy annyi ideig fennmaradjanak. Még 10 ezer évig se. :)

Ezekkel az evolucionista hókuszpókuszokkal is úgy kell vigyázni, mint Rodolfóval. Ő legalább előre szólt: "Vigyázat, mert csalok!" :smile:

Hát én ezeket nem az Arvisurában, hanem a régészeti magazinban olvasgatom,(Archaeology Magazine) meg némely általam preferált egyetem honlapján, a Nature-nek előfizetője vagyok, az arab és izraeli lapokat(tudományos) szintén el szokom olvasni...
S persze vannak gondok a kormeghatározásnál, de azt azért lehet tudni, hogy az ugyanott találtak egykorúak-e..
Összvissz ennyi a lényege. S ezen áll bukik minden....
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Ez a kérdés csak akkor merül fel, ha hiszel az evolúció elméletben.
A kormeghatározásokat pedig ne vedd szentírásnak. Ne feledd, hogy ideológiailag elkötelezett emberek végzik. A gikszereket pedig eltitkolják. Mint azt a mamut leletet, aminek a kormeghatározás szerint évmilliókkal öregebb volt a csontja, mint a bőre.
Vagy azt, hogy az állítólagosan 60 millió éves dinocsontok vörösvértesteket tartalmaznak, amik kizárt, hogy annyi ideig fennmaradjanak. Még 10 ezer évig se. :)

Ezekkel az evolucionista hókuszpókuszokkal is úgy kell vigyázni, mint Rodolfóval. Ő legalább előre szólt: "Vigyázat, mert csalok!" :smile:

Azért az igaz, hogy ugyanabban a rétegben egymáshoz közel.... az valószínűleg azonos korú.

A másik, hogy Darwin leírásai nem zárják ki a többszöri beavatkozás/teremtés lehetőségét és a Biblia is csak tényként közli, hogy ez és ez megtörtént, de a pontos folyamatot ugyan kinek írta volna le?
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak és kizárólag fokozatosan alakulhat ki mert a semmiből nem keletkezik valami, pláne nem VALAKI.

Na de hogyan alakult ki fokozatosan? Hisz az első pillanattól a DNS irányítja az élőlény kifejlődését a megfoganástól a haláláig. Hogyan működött, hogyan alakult ki pl. egy sejt, ha csak egyetlen információ is hiányzott hozzá? Hát akkor már nem életképes!

Az ID példatárban az óra szokott szerepelni mit tervezett dolog és lássuk be, hogy nagyapáink zsebórája a napórával és a homokórával kezdődött és sem a működési elv, sem a forma nem hasonlít. Az idő mérésének megszokása és szüksége hozta létre a zsebórát a fejletteb lehetőségek kihasználásával.

Na jó, de hát az órát is egy intelligencia hozta létre, és az is fejleszti tovább. Nem magától fejlődik napórából kvarcórává!

Ha minden születendő lény változásait egy újrakódoló valaki írja hozzá, akkor igencsak elfoglalt lehet a Teremtő. :D /Nem gúny csak humor./ Abban mindketten egyetértünk, hogy az utódok átveszik az életbenmaradáshoz szükséges változásokat /sötét és világos lepkék... emlékszel/ ez egy automatikusan meglévő folyamat... ami ráadásul fissza is fordul, ha szükséges.... szóval szerintem ez nemlehet egy kódíró folyamatos elfoglaltsága így a szervezet ami nem más mint anyagok halmaza a lélekkel... az tanul.

Nem, én nem is úgy gondolom, hogy a teremtő mindenki génjeit
külön bekódolja.
Én úgy gondolom, hangsúlyozom, hogy én gondolom, hogy a teremtő az első példány megteremtésekor belekódolta az adott faj összes változatát. Pl. a lepkék génjeiben eleve benne volt a sötét és a világos szín is, de amikor az élet úgy hozta, hogy a madarak a sötét fa törzsén jobban észrevették a fehér lepkéket, akkor a fehér lepkékből kevesebb lett, vagy akár el is tűntek. De amint kedvezően alakult a helyzet, a fehér lepkék újra megjelentek, hisz a feketét is hordozták a génjeikben a fehér színt, és így visszaállhatott a fifti-fifti állapot.

Ugyanígy biztos vagyok benne, hogy az egyes kutyafajták is benne voltak már az első kutya génjeibe. Ezért olyan rendkívül alkalmazkodók a fajok. Ezek a változatok eleve bennük vannak, hisz a csivavát is kutyákból tenyésztették ki, meg a bernáthegyit is. Mert a kutya génjei hordozzák ezeket a széles változási lehetőségeket. De nem jelent meg új információ a génjeikben.
Az evolúcionisták ott tévedtek, hogy azt hitték, ezek a változások odáig fokozhatók, hogy egy faj átmegy egy másik fajba. Nem megy át. Pont azért nem, mert a génjeibe nem kerül bele új információ. Ha pedig nem kódolja bele valaki a gyík génjeibe, hogy szárnya nőjön, nem fog szárnya nőni, hiába görbítgeti a hátát, vagy csapkod a mellső a lábával.

Az evolúcionisták azt hiszik, azért hosszú a zsiráf nyaka, mert olyat növesztett magának, hogy elérje a fák lombjait. Csakhogy a zsiráf hosszú nyakához hozzá van alakulva a teljes keringési szabályozó rendszere, ami lehetővé teszi, hogy eljusson az agyába a vér, mégse robbanjanak szét a véredényei, amikor lehajol inni. Ilyet hogy növesztett a zsiráf?
Az állatok eleve bekódolva vannak teremtve. Ez a kód a faj széles variációit tartalmazza. De semmiképpen nem alakít ki olyan szerveket, amik nincsenek bekódolva a DNS-be. Az anyag nem tanul annyit, hogy új információ keletkezzen benne. Ezért nem keletkezhet új faj sem.
Ha egy élőlény nem tud tovább alkalmazkodni, akkor kihal. És nem alakul át másik fajjá. Ezt nem fogják fel az evolucionisták, pedig tele vagyunk kihalt fajokkal.
Nekem ez a véleményem.
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Kedves Jászladány,

Ezt most "elütöm" :D, mert sok volt mára és a többiek is kifejtik a véleményüket az eddigiekről....

Ugyanígy biztos vagyok benne, hogy az egyes kutyafajták is benne voltak már az első kutya génjeibe. Ezért olyan rendkívül alkalmazkodók a fajok. Ezek a változatok eleve bennük vannak, hisz a csivavát is kutyákból tenyésztették ki, meg a bernáthegyit is.

Szóval, hogy fér bele a bernáthegyi a csivavába? Innen folytatjuk. :D

/Köszönöm a beszélgetést (na és a türelmet) mindenkinek, folyt. köv./
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem a Teremtő is anyagból van és él. Az pedig lehetetlen az anyag /ősanyag/ létezése nélkül. Az számomra elképzelhetetlen, hogy van az űr és anyag, információ, szándék nélkül lesz valaki, aki teremt.

Isten egy szellem, egy energia, nem anyag abban az értelemben, ahogy mi az anyagot ismerjük.
"Isten mindent összpontosított szellemi mértékben foglal magában; következésképen Isten szellem, erő és világosság, amely utóbbi koncentrált szellemies anyag lévén, ennek legmagasabb hatványát képezi.
Azt is mondhatjuk tehát: Isten szellem, erő, anyag, mert az
ősvilágosság az anyagnak első szikrája és csirája. Helyesebb azonban, ha így mondjuk: Szellem, erő és ősvilágosság, mert anyag alatt ti valami foghatót, tapinthatót, tehát érzékeitek által észlelhetőt értetek, az ősvilágosság pedig éppen ennek a legmagasabb hatványa.
Isten anyagi kifejezése - ősvilágosság. Minden intelligencia megnyilatkozik valami útján, hogy hatást tudjon gyakorolni az őt környező világra; így nyilatkozik meg Isten is vibráció, mint erő
által és ősvilágosság, mint anyag által. Ezek a tulajdonságai éppen olyan örökkévalók, mint szelleme, mert örökön-örökké elválaszthatatlanok Tőle.
Szellem - megnyilatkozási lehetőség vagy szerv nélkül - (habár itt
a szerv kifejezés túlságosan emberies) olyan, mint erő anyag nélkül,
vagyis semmi, mert hatása nincs.Isten, mint szellemi
princípium mindennek a legmagasabb hatványát, a legnagyobb gondolkodási képességet, a legmagasabb értelmiséget
magában foglalja éppen úgy, mint a leghatalmasabb erőt,
amely korlátlan akaratában és teremtőerejében nyilatkozik, valamint
az anyag legfelső hatványát, amelyet az ősvilágosság
képvisel. E háromból: szellemből, erőből, ősvilágosságból sűrűsödések és átváltozások útján keletkezett mindaz, amit
teremtésnek nevezünk. A legkisebb porszemtől egészen a
legfejlettebb szellemig minden: szellem, erő, anyag, amely
három - hatásában: egy. Erő és anyag magában szellem nélkül
halott volna, mert éppen ez az utóbbi az éltető. De az erő és az
anyag a szellemre nézve hatás és tevékenység szempontjából
éppen olyan fontos, mint ezekre nézve a szellem az éltetés szempontjából.
Ősértelmiség nélkül nem lehet logikus törvényt, nem lehet a mindenséget elképzelni. Szellem, erő és ősvilágosság a teremtője a mindenségnek.
Meg van írva: „Semmiből teremtette Isten a világot." A
semmi valami élettelent és erőtlent jelent, valami képtelent és
tétlent.
Meggondolás nélkül ejtitek ki e szót: „semmi"! Mi a semmi?
Megértettétek a semmi fogalmát? A számtanban üres nullának (0)
nevezzük, amely az 1, az ősszám által életre keltve, számmá
változtatva tökéletes számjeggyé, 10-zé válik.
A logikában a semmit valami élettelennek és erőtlennek, holt dolognak mondjuk.
Isten életre keltette és képessé tette szelleme, ereje és ősvilágossága által ezt a holt anyagot, és élettel telitett mindenség lett belőle.
Az Istenből kiáramló ősvilágosság vibrációval átömlött a
semmibe, a holt anyagba, amely élettel bíró, mozgó fénymolekulák
tengerévé változott át."
A tanulás végtelen! A tagadás álláspontja nem logikus, mert éppen a tudomány tapasztalja napról napra,hogy az élet forrását, az igazságot és a végső okot nem ismeri;tapasztalja, hogy az idő és a kutatás halomra dönti a feltevéseketés korábban csodáknak tartott jelenségek természeti törvényeknek bizonyulnak.

Ha visszakeresed Jászladány írását "a nem láthatókból állt elő a látható" ... és erről beszélgettünk egy éve, amikor találkoztunk, hogy pl. az égitestek teremtése az nem a Nap és ... teremtése, hanem annak a földi légkörnek a teremtése amin keresztül már láthatók az égitestek.

Igen, mert Isten a fényt nem a Földre teremtette kizárólag, csak mi emberek hisszük azt, hogy minden a Földdel kezdődött...
És ezért van az, hogy a világosságot a Nappal azonosítjuk.

Egy ilyen folyamatleírás viszont már megegyezik a tudományosan kimutatott kőzetkialakulásokkal. Az embert nem a semmiből teremtette, hanem "porból" anyagi alkotóelemekből...... ez is teremtés. Szerintem csak az ember akarja felnagyítani a "mindenható" fogalom jelentését.

A léleknek kellett egy fizikai forma, hogy meg tudjon nyilvánulni a fizikai síkon. Így tehát sorrendben: Isten megteremti a szellemet, a szellem ereje a lélek és akkor a porból pedig Isten testet teremt a léleknek. Nagyon vázlatosan, de kb így van.
 
Oldal tetejére