Quantum fizika, kvantum elmélet

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
A mosogatásnak is van szimbolum rendszere.
- 1ként én sem szeretek mosogatni, mert mindig ujra- és ujra kell, - megállás nélkuli korforgás,....
:u
 

ivanka121

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves oliyboty
-
Mi sem természetesebb, hogy az emberek szeretnék tudni mi köze az ezoterikus hokusz-pokusznak egy szeriöz tudományhoz?
-
A quantumfizika a legeredményesebb tudományág ami valaha is létezett. Alig egy evszázada, hogy Bohr papirra vetette az atommodeljét, a napjaink embere visszakerülne a középkorba ha lekéne mondania a quantummechanikai ismereteinkröl. (A legtöbb cég számitogép, internet nélkül becsukhatna, még a szerszámgépek sem üzemelnének nélküle....)
-
Nemcsoda, hogy a nagy sikerböl szivesen profitálnának a hiszékenységböl élö ezoterikus koklerek, ezért vetik magukra a tudományosság látszatát keltö köntöst. A félrevezetésben segit nekik, hogy a quantummechanika egy nehezen érthetö formalizmussal dolgozik.

----------------------------------
"Religion is an insult to human dignity." ("A vallás az emberi méltoság megalázása.") (Steven Weinberg)
-

„Mélységesen meg vagyok arról győződve, hogy a legtökéletesebb értelem nyilatkozik meg a tapasztalatilag érzékelhető világ jelenségeiben: ezt értem Isten fogalma alatt.” Albert Einstein

"Mind a vallásnak mind a tudománynak szükséges az Istenben való hit
A hívőknek a gondolkodás Istennél kezdődik.
A fizikusnak pedig Vele végződik.
A világnézetek felépítésénél a vallásnak az alapja Isten
A természettudománynak pedig a koronája Isten."
Max Planck

,, Olyan emberként, aki egész életét a legjózanabb tudománynak, az anyag tanulmányozásának szentelte, az atomokkal kapcsolatos kutatásaim eredményeképpen csak annyit mondhatok önöknek: anyag csak önmagában nem létezik! Minden anyag csak egy bizonyos erő hatására keletkezik és marad fenn, amely az atom részecskéit rezgésbe hozza, és végtelenül parányi naprendszerét összetartja...Ezen erő mögött egy tudatos és értelmes elme, egy intelligencia létezését kell feltételeznünk. Ez az elme minden anyag mátrixa." Max Planck

„A természettudományokból az első kortyok ateistává tesznek, de az üveg alján Isten vár téged” Werner Heisenberg

"Bárki úgy határoz, hogy az Igazság és a Tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában." Albert Einstein
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves ivanka121
-
Einstein egy "megfoghatatlan Istenröl beszél" és nem egy olyanrol aki deszkára szögezteti a fiát, aki imákat hallgat meg és absolutiot-osztogat. Aki 2000 évvel ezelött meghallt aztán ujraéledt.....
-
Hangsulyozom Einstein nem volt vallásos, ezt egész életében hangsulyozta. Majdnem elvették tölle emiatt az Amerikai állampolgárságot.
-
Max Planck 1858 tavaszán született, az elsö atommodell felállitásakor már tulvolt az 50. életévén, 1926-ban már emeritált.
-
Planck egy olyan fontos dolgott fedezett fel ami minden vallásos emberben hátborzongatást keltett, épp ugy mind Röntgen.
-
Röntgen egész életében attol retteget, hogy megfogja verni öt az Isten mert a "kulisszák mögé nézett" az általa felfedezett Röntgen-lámpával. Ugyan ez a félelem játszodott le a villámhárito feltalálásával is. De ezt lehetne sorolni.
-
Röviden, itt nem Istenbizonyitással állunk szemben hanem Isten-félelemmel.
Ha lenne egy Isten akiröl Planck, vagy Röntgen beszél akkor minden orvos, mérnök Isten "akarata ellen dolgozna" , akkor mindenki aki felkapcsolja a villanyt az isten akaratát szegné.
-
A tüz ellopása Prometeusz által ugyancsak egy az istenek ellen elkövetett vétek volt.
-
e ha már itt vagyunk, érdemes megemliteni, hogy Planck megprobálta Hitlernél a zsido fizikuskollégáit az SS/SA terrortol megkimélni, eredménytelenül. A külföldre menekült Fritz Haber halálának emlékére egy megemlékezést rendezett ami nem volt veszélytelen.
-
Planck fia, Erwin, résztvett a Hitler elleni merénylet szervezésében és 1944-ben kivégezték.
 
O

oliyboty

Vendég
Mondja már meg nekem valaki, hogy a csudába kapcsolódik a kvantum fizikához a vallás? Tényleg nem értem..., szóval?
 

ivanka121

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ernoe!

Sokféle út vezet Istenhez, ahogy Planck is mondja, a vallásos embereket a hitük vezérli, míg az általam idézett tudósok munkájuk eredményeként nyertek bizonyosságot egy az anyagon túl mutató, magasabb rendű valóság létezéséről. Sokféle hit van, tudatos, kevésbé tudatos és tisztán érzelmi alapú is. Nem kevés azoknak a száma sem, akik csak a fizikai valóságban, az anyagban hisznek. Nincs ezzel semmi probléma, a hit, világnézet, szigorúan magánügy. Mindenkinek jogában áll (erkölcsi értelemben) szabadon hirdetni a saját meggyőződését, és lehet higgadtan érvelni, pro és kontra, de nincs joga más embert ebben megsérteni. Az aláírásodban szereplő idézet durván sérti a vallásos emberek hitét, érzékenységét.
Visszatérve az e témában az előző hozzászólásodra, amelyre az idézetekkel reagáltam, a következő ezoterikus kóklerek (nemzetközileg elismert fizikusok, csillagászok, filozófusok, pszichológusok) ide vágó munkáit ajánlom a figyelmedbe a teljesség igénye nélkül:
Gustav Jung, David Bohm, Fred Alan Wolf, Fritjof Capra, Michael Talbot, Basil Hiley, Will Keepin, Arthur M. Young, Victor Mansfield, Michio Kaku, Amit Goswami, Carl Sagan, László Evin, Stanislav Grof

Egy – két cikk és könyv:

Fritjof Capra: A fizika taója

"E könyvben a modern fizika fogalmai és a távolkeleti filozófiai, illetve vallási elképzelések közötti kapcsolatot fogjuk vizsgálni. A huszadik századi fizikát megalapozó két elmélet - a kvantumelmélet és a relativitáselmélet - arra késztet bennünket, hogy úgy lássuk a világot, ahogy egy hindu, buddhista vagy taoista látja. Ez a hasonlóság még szembetűnőbb, ha a két elmélet összekapcsolására törekvő kísérletekre gondolunk, melyeknek az a célja, hogy leírhassuk a szubmikroszkopikus világ jelenségeit: a szubatomi részecskék tulajdonságait és kölcsönhatásait, hiszen a részecskékből épül fel az anyag. Itt a legszembetűnőbbek a modern fizika és a keleti miszticizmus közötti párhuzamok" - írja a szerző a kötet első fejezetében. Capra elméleti fizikus, így tehát amit a fizikáról megtudhatunk, hiteles és közérthető. A misztikus keleti gondolkodás összekapcsolása a modern fizikával csak első olvasatra tűnik meglepőnek, ahogyan elmélyedünk Capra szövegében egyre meggyőzőbbé válik az a gondolkodás, mely szerint a keleti miszticizmus "következetes keretet biztosít a fizika világáról alkotott elméleteink számára". Fizikai ismereteink gyarapodása és a bölcseleti elemek megismerése ritka élményt tartogat az olvasó számára. A racionális tudás és az intuitív gondolkodás ötvözete a fogalmi rendszerek tisztázásáig vezet el - s ez a tény teszi a művet igazi felfedezéssé. - a könyv az elméleti fizika és a keleti filozófiai hagyományok iránt érdeklődő olvasók figyelmére érdemes.

László Ervin: Kozmikus kapcsolatok

László Ervin e kötetében nem kevesebbről értekezik, mint a kozmosz, az anyag, az élet és a halál kérdéseiről. A természetben létező négy erő (gravitáció, elektromágnesesség, a gyenge és erős atomi kölcsönhatás) mellé odahelyezi az ötödiket: a pszi-mezőt is. A tudat energiái ilyen módon hozzákapcsolódnak a négy materiális erőhöz, s komoly lehetőségeket nyitnak meg az orvostudomány előtt. László Ervin szerint az emberben rejtett holografikus mezők léteznek, amelyek kölcsönhatásba lépnek a külvilággal. Ezek a pszi-mezők hatalmas mennyiségű információt tárolnak, úgy működnek, mint az agy antennái. Ezek nyújtanak segítséget a holisztikus gyógyításhoz.


Cikkek, előadások:

http://www.inco.hu/inco13/transzc/cikk1h.htm
Amit Goswami:
A tudományban bekövetkező paradigmaváltás:
egy kvantumfizikus meglátásai

http://www.valentino-salvato.com/Astrology/articles/an_astrophysicist.htm
Victor Mansfield:
Egy asztrofizikus szimpátiái és kritikus nézetei az asztrológiáról
(A kvantumfizika, az asztrológia, a szinkronicitás és a parapszichológia összevetése)

http://xa.yimg.com/kq/groups/17588172/1052072708/name/Astrology+and+the+New+Physics.pdf
Will Keepin (kvantumfizikus): Astrology and the New Physics - Part 1
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag

Mindenkinek jogában áll (erkölcsi értelemben) szabadon hirdetni a saját meggy
őződését, és lehet higgadtan érvelni, pro és kontra, de nincs joga más embert ebben megsérteni. Az aláírásodban szereplő idézet durván sérti a vallásos emberek hitét, érzékenységét.
-
Kedves ivanka121
-
Aranyos vagy, hogy a vallásos emberek érzésvilágát figyelembe veszed de miért ignorálod az én érzéseimet és azokét akik ugyszintén nem tartoznak egyetlen felekezethez sem és mégis minden internationális találkozáson elkell viseljük, hogy egy nemlétezö lénnyel kommunikál a himnusz.
-
En nem harangozok minden délben, nem állitok bitofákat minden dombra és nevezem Kálváriának.
-
A vallások egy Ur-Szolga-viszonyt hirdetnek amiböl ugy gondolom elég része volt az emberiségnek. A vallás valoban "az emberi méltoság megalázása".
-
Ha egy szülö elé odaáll a Pap és közli vele, hogy a gyereke egy gyogyithatatlan betegségben, az "öröklödö bünben" jött a világra és csak a katholikus egyház tud ezen segiteni akkor kérlek minek nevezzem ezt a viselkedést? Ez egy inzultus. Nem is beszélve arrol, hogy a nehéz jövö elött állo gyerekeknek azt meséli, hogy a "siralom völgyében" élünk és az "örök élet" a halállal kezdödik.
-
Ami a literatura ajánlást illeti, szépen megköszönöm de semmi értelme az idöt vesztegetni azzal, hogy a 21, században csillagjoslással kezdjek el foglalkozni.
-
Minden középiskolás utánaszámolhat és megmondhatja neked, hogy a szoptato bába mellei nagyobb tömegvonzást gyakorolnak a babyre mind távoli planéták.
-
Ha lenne is hatása a csillagképekböl jövö valamiféle "sugárzásnak" egy ujszülöttre akkor az nem a jellemvonásaiban látszodna meg. Másodszor a csillagjosok ösi megfigyelésekre hivatkoznak az pedig csak egy maréknyi ember lehetett abbol pedig nem lehet statisztikát csinálni. Ma egy tömbbháozban többen laknak mind korábban több faluban összesen.
-
Majd késöbb részletesen hozzászolok az egyes "referensekhez" most csak anyit, hogy tudományos kérdésekre tudományos válaszokat fogunk kapni és nem theologiakat.
 

ivanka121

Állandó Tag
Állandó Tag
A válaszod téves általánosításokat tartalmaz, tájékozatlanságot, sztereotip, közhelyes gondolkodást mutat.
A vallást azonosítod a katolikus egyház által elkövetett hibákkal, bűnökkel, hol ott azt még a kereszténységgel sem szabad össze mosni, a himnuszt egy nem hívő ember jelképesen foghatja fel, ettől nem sérül a lelke, az asztrológiának semmi köze a tömegvonzáshoz, sokkal inkább a felszín alatt nem oksági elven működő lényegi folyamatokhoz, az Univerzum holisztikus egységéhez.

Einstein még egyszer: "Bárki úgy határoz, hogy az Igazság és a Tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában." Albert Einstein
 

V.T.

Állandó Tag
Állandó Tag
Ivanka!

Mar egyjoparan belefutottnk Erno vilagnezetebe:)
Sajnos biztos volt az eletebe egy trauma amit tobb mint valoszinu egy pap kovetett ellene vagy valakivel aki kozel allt hozza, mert mindig az egyhazat dobalja.Lenyegtelen hogy mi a topic temaja mindig ugyanazokat szajkozza.
 

Parr

Állandó Tag
Állandó Tag
-
Kedves ivanka121
-
Aranyos vagy, hogy a vallásos emberek érzésvilágát figyelembe veszed de miért ignorálod az én érzéseimet és azokét akik ugyszintén nem tartoznak egyetlen felekezethez sem és mégis minden internationális találkozáson elkell viseljük, hogy egy nemlétezö lénnyel kommunikál a himnusz.
-
En nem harangozok minden délben, nem állitok bitofákat minden dombra és nevezem Kálváriának.
-
A vallások egy Ur-Szolga-viszonyt hirdetnek amiböl ugy gondolom elég része volt az emberiségnek. A vallás valoban "az emberi méltoság megalázása".
-
Ha egy szülö elé odaáll a Pap és közli vele, hogy a gyereke egy gyogyithatatlan betegségben, az "öröklödö bünben" jött a világra és csak a katholikus egyház tud ezen segiteni akkor kérlek minek nevezzem ezt a viselkedést? Ez egy inzultus. Nem is beszélve arrol, hogy a nehéz jövö elött állo gyerekeknek azt meséli, hogy a "siralom völgyében" élünk és az "örök élet" a halállal kezdödik.
-
Ami a literatura ajánlást illeti, szépen megköszönöm de semmi értelme az idöt vesztegetni azzal, hogy a 21, században csillagjoslással kezdjek el foglalkozni.
-
Minden középiskolás utánaszámolhat és megmondhatja neked, hogy a szoptato bába mellei nagyobb tömegvonzást gyakorolnak a babyre mind távoli planéták.
-
Ha lenne is hatása a csillagképekböl jövö valamiféle "sugárzásnak" egy ujszülöttre akkor az nem a jellemvonásaiban látszodna meg. Másodszor a csillagjosok ösi megfigyelésekre hivatkoznak az pedig csak egy maréknyi ember lehetett abbol pedig nem lehet statisztikát csinálni. Ma egy tömbbháozban többen laknak mind korábban több faluban összesen.
-
Majd késöbb részletesen hozzászolok az egyes "referensekhez" most csak anyit, hogy tudományos kérdésekre tudományos válaszokat fogunk kapni és nem theologiakat.

---
bocs hogy igy beleszolok- de...
pl ha tudjuk hogy a mottonk sérti néhány ember világnézetét, akkor ...

az igaz hogy demokrácia van,
de egy fontos dolgot elfelejtunk.
A demokrácia csak TOLERANCIában tud mukodni.

2. mindenki hisz valamilyenféle Istenben.
aki nem hisz az osszeroppan.
- Isten nem név, hanem egy nagybetus fogalom.
---
Remélem ezért nem vettek meg...
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Ivanka!

Mar egyjoparan belefutottnk Erno vilagnezetebe:)
Sajnos biztos volt az eletebe egy trauma amit tobb mint valoszinu egy pap kovetett ellene vagy valakivel aki kozel allt hozza, mert mindig az egyhazat dobalja.Lenyegtelen hogy mi a topic temaja mindig ugyanazokat szajkozza.
Hagyjuk a pszichoanalízist szerintem egy másik topicra! Ernoe személyes vagy családja által elszenvedett valós vagy vélt traumái az ő sajátjai.

Sajnos igaz, hogy valahol élete során rátalált a keresztény- pontosabban katolikusgyűlölet gyógyító erejébe vetett hitre, és ez járja át hozzászólásait. Ez kényszerszerűen garantáltja, hogy mindegy miről van szó, kvantumfizika, ezoterika, fényképészet vagy kolbászos sólet, mindig ugyanoda örvénylik vissza.

Kritikájában viszont van sok valóság is. Sokszor igaz, amit mond, ezért nem kell, mint marhaságot, azonnal minden esetben félresöpörni, mégha otromba is a megfogalmazás. Csak éppen ennek a valóságnak borzalmasan kevés köze van a kvantumfizikához.
 

V.T.

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztaban vagyok vele hogy mindenki abba hisz amibe csak akar.En mindig tiszteletbe is tartom ezt.Amit irtam az egy megallapitas volt az en reszemrol hiszen tok mindegy hogy mi a kerdes a valasz ugyanaz.Ha pszichologiailag nezzuk a valaszokat igen elgondolkodtato hogy milyen kepeket is tesz be es milyen celbol.En ugy gondolom hogy "beszelgetni" es ervelgetni normalis korulmenyek kozott siman lehet.De ahhoz kell egyfajta nyitottsag is.Tisztaban vagyok vele hogy Erno egy igen jartas ember a tudomanyokban es muveltsegehez sincs semmi ketseg.Egyedul ez a trauma ami erhette ez egy igen mely tuske lehet benne.Mert a "hisz" szot egybol az egyhazzal hozza kapcsolatban es istennel.Nem erti meg - pontosabban direkt:)- hogy O ugyanugy hisz az igazaban mint masvalaki az altala elkepzelt isteneben.
De amikor peldaul beszelgetunk a kezratetes gyogyitasrol akkor a valasza --a fogdosas,egyhaz,vallas---azert elgondolkodtato...
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ernoe!
...Az aláírásodban szereplő idézet durván sérti a vallásos emberek hitét, érzékenységét....
-
Kedves ivanka121
-
Aranyos vagy, hogy a vallásos emberek érzésvilágát figyelembe veszed de miért ignorálod az én érzéseimet és azokét akik ugyszintén nem tartoznak egyetlen felekezethez sem és mégis minden internationális találkozáson elkell viseljük, hogy egy nemlétezö lénnyel kommunikál a himnusz. ...
Tanulság? A vallástalan embernek joga van a vallásosat sértegetni, gyalázni, de ez fordítva az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának tételeibe ütközik. Világos. :4:

Visszatérhetnénk a kvantumfizika és ezoterika témához?
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
V.T.: biztos volt az eletebe egy trauma amit tobb mint valoszinu egy pap kovetett ellene vagy valakivel aki kozel allt hozza
-
Ernoe: Kedves V.T. igazán sajnálom, hogy nem szolgálhatok neked pikáns történetekkel, hidd el nem farkalt meg engem egyetlen Páter sem. Ismerhetsz anyira, hogy ha történt volna ilyesmi nem takargatnám a szemérem leplével.
-
Sajnos a vallásos világszemlélet ellentétben áll a tudományos gondolkodással és az emberi jogokkal. Ezért van, hogy mindenüt felbukkan a kritika.
-
Parr.: pl ha tudjuk hogy a mottonk sérti néhány ember világnézetét, akkor ...
-
Ernoe: Kedves Parr, teljesen igazad van! Ha kiveszed a himnuszbol az Istent, ha leszeded az összes dombtetöröl a bitofákat (kereszt), ha abbahagyod a nemhivöknek a fenyegetését, ha kimondanád egyértelmüen, hogy a természeti katasztrofákat nem az ember szexualis viselkedése váltja ki, ha a terhességmegszakitást nem gyilkosságnak, a homoszexualitást nem perverzitásnai neveznéd, ha betiltod a misszionálást az utcákon és kontinenseken ahol a lakosok többsége kiskoru.(pl. Afrika).... stb. akkor én is hajlando lennék a véleményemet véka alá tenni.
-
Te a 2000 éves keresztény háttérsugárzás miatt elfelejted, hogy a pokollal valo fenyegetés egy terrorakt. A vallásszabadság nem azt jelenzi, hogy a vallásos ember mindent mondhat de nem szabad öt kritizálni.
-
Parr.: az igaz hogy demokrácia van, de egy fontos dolgot elfelejtunk. A demokrácia csak TOLERANCIában tud mukodni.
-
Ernoe: A demokratia az egy politikai fogalom és nem theologiai.
-
Parr.:. mindenki hisz valamilyenféle Istenben. aki nem hisz az osszeroppan. - Isten nem név, hanem egy nagybetus fogalom.
-
Ernoe: Az Isten az nem egy gumi-fogalom, az alatt nagyon is konkrét dolgokat értenek az emberek. A vallások elhatárolják az embereket egymástol. Csak ránézel a nevekre és máris beskatujázod öket, ez zsido, ez keresztény ez moszlem.Az egyik azt állitja a másik örök tüzzel lesz büntetve a mási szerint meg az elsöböl diszno vagy majom lesz.
-
A vallások csak addig toleránsak amig nincsenek hatalmon. Sajnos számtalan ország jobbra tart. A vallásos fanatizmus - láttuk a "szenteste" - még Jézus sirjánál sem csinál megálljt, az abrahámi vallások képviselöi massziv inváziot inditottak a nöi egyenjoguság ellen... stb.
-
ivanka121: A válaszod téves általánosításokat tartalmaz, tájékozatlanságot, sztereotip, közhelyes gondolkodást mutat.
-
Ernoe: Kedves ivanka121, A számtalan mithologia fényében az Isten egy közhely. Maga a Biblia számtalan Istenröl beszél amiböl csak "egyet szabad szolgálni", mert különban jön a furkosbot.
-
Honnan veszed, hogy Einsten az általad definiált "istenröl" beszél? A Bacchuszt én is imádom és ha csak lehet felöntök a garatra.
-
midas_und_bacchus-1.jpg

-
ivanka121: az asztrológiának semmi köze a tömegvonzáshoz, sokkal inkább a felszín alatt nem oksági elven működő lényegi folyamatokhoz, az Univerzum holisztikus egységéhez.
-
Ernoe: Ha nem "oksági elven" müködik valami akkor teljesen felesleges ugy tenni mindha érvelnél. Amit te nekem elakarsz adni az a "Császár uj ruhája".
-
A quantummechanika, ami ennek a topiknak a cime, viszont az egyik leghatásossabb tudományág amit valaha is birtokolt az eberiség. Minden, amit magad körül látsz és az ember csinálta, ennek az ismeretnek a következetes alkalmazásábol ered.
-
Mi a fenének bütyköl a csillagjos a planeták állásával (másodpercre pontos megjelenésükkel az égen) ha az egész kokoloresz, "nincs oksági elv"?
Gondolom ez is bizonyitja, hogy a következetlenség a te oldaladon van.
-
 
Oldal tetejére