Méhész

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Hőkezelt méz.

A mézet nem kell hőkezelni, mivel enélkül sem romlana meg, csak az idő múlásával a benne lévő értékes hatóanyagok csökkennek.
Mivel a mézet nyáron pergetik ki és kannákban vagy hordókban tárolják, őszre, télre besűrűsödik. Ahhoz, hogy üvegekbe vagy flakonokba töltsék felmelegítik, sajnos nemcsak 40C° fokig aminél még nem károsodnak a hatóanyagai, hanem ennél jóval magasabbra is. Minél jobban melegítik a mézet annál jobban folyik és könnyebb vele dolgozni. A boltokban, illetve már a piacokon is kapni olyan mézeket, amelyek hígak. Ez általában a túlzott melegítés következménye. Az ilyen mézeknek se aromájuk, se ízük, se illatuk nincsen. A kereskedők szerint egy folyékony mézet jobban megvesznek, mint egy kristályost. Ezért is csinálják.
A kristályos méz nem hamis, ez egy természetes folyamat. Vannak mézfajták pl. repce, napraforgó stb. amelyekre ez jellemző.
A másik kérdésre válaszolva, valóban egy éves korig nem szabad a gyerekeknek mézet adni, de 2,5 évesnek már adható. Köhögésre a hársmézet ajánlom, hársfa teába téve, így még jobb a hatása. Egy másik köhögés elleni szer a fokhagymás méz. Egy gerezd apróra vágott fokhagymát belekeverünk kb. 3-4 avőkanál mézbe és állni hagyjuk egy órát. Óránként beveszünk belőle 1 mokkáskanállal.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Amikor még ehettem a mézet (most már cukorbeteg vagyok, és ez is tiltott), akkor a besűrűsödött, kikristályosodott mézeket szerettem. (A napraforgó mézet nem, mert annak kemény, nagy kristályai vannak.). A repce méz, a hárs méz a kedvenceim közé tartoztak, ha már "bekristályosodtak", de a kristályak kicsik, inkább azt mondhatom besűrűsödtek. Ezek könnyen sűrűsödnek, és az ízük is szimpatikus volt.
A családból többen nem szerették a besűrűsödött mézeket. Ilyenkor vízfürdőben melegítették, és így visszanyerték eredeti folyósságukat.
Én eddig fokhagymás mézről még nem hallotam, de szívesen kipróbálnám, ha nem lennék a méztől eltiltva.
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Kristályos mézek

Valóban a fajtamézek különböző nagyságú szemcsékben kristályosodnak be. A napraforgóméz durva szemcsékben, míg a repce, a hárs vagy a somkóró finom szemcsésen kristályosodik.
Erre találták ki a krémmézet, amikor a szemcséket folyamatos keverés közben összetörik ,így egy krémszerű mézet kapnak és ez már jobban tetszik a vevőknek ,mint a kristályos.
Egyébként az ismerőseim körében is jobban szeretik a kristályos mézeket, mint a folyóst. Azt mondják, hogyha mézes kenyeret esznek nem kell vízszintben tartani a kenyeret és figyelni, hogy épp hol csorog le róla a méz.
A fokhagymás mézet én már kipróbáltam és az egyik alkalommal nagyon jó volt, de egy másik esetben nem használt. Valószínűleg egyes vírusokra hat, míg másokra nem. Egy biztos ártani nem árt!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Lépesmézet valamikor még boltokban is lehetett kapni. Most már csak néhány méhész árulja. Sok pozítív dolgot mondtak róla, de én egyszerűen csak szerettem. Sokáig elnyammogtam. Végül az ízetlen méhviaszt persze kiköptem, bár az sem baj, ha valaki lenyeli. Házi gyógyszerként is ajánlották, főleg megfázás, influenza esetén.
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Lépesméz.

Az igazi lépes mézet tényleg csak méhészektől lehet beszerezni, mert amit a boltokban árulnak az csak egy lép darab a mézben.
A valódi lépes méz az egy beérlelt és lefedett méz a lépben és ha valahol lehet kapni, ott drágán adják. Érdekes, hogy nem nagyon keresik.(nem az ára miatt.)
A lépes méz kettős hatású szer, mivel a méz és a viasz együttes hatása érvényesül a fogyasztásakor.
Ajánlják homloküreg gyulladásra orrdugulásra és szénanáthára.
A lépet 10-15 percig kell rágni, hogy kioldódjon belőle az A vitamin.
Reumára is jó hatással van. Napi egy mokkáskanálnyi lépes mézet kell lassan elrágcsálni.
 

Csatolások

  • lépes méz.jpg
    lépes méz.jpg
    6.7 KB · Olvasás: 4

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
A virágpor szénhidrát tartalma 30-40% . Az arány attól függhet, hogy milyen virágról gyűjtik. Mivel a virágport nem kilószámra fogyasztjuk, egy csapott evőkanál kb. 6,5 gramm ha a maximális 40%-ot veszem az 2.6 gramm /nap.
Nem írtad, hogy a cukorbetegséged milyen fokú. gyógyszert szedsz rá, vagy már injekciózni kell.

Mivel Te tudod a diéta mértékét és hogy, mit eszel a kb. 2,6 gramm mellett még majd 100 gramm szénhidrátot fogyaszthatsz. Kérdésed óta jobban utánanéztem ennek, de sehol nem találtam tiltást a virágpor fogyasztására cukorbetegek részére. Kérdezd meg az orvosod véleményét is és ha engedi szerintem ilyen mennyiségben eheted.

Elkezdtem én is keresni a "virágporos" oldalakat. Rengeteg van, sokat megnéztem.
A szénhidráttartalomról nem találtam adatot, de arról, hogy cukorbetegek fogyaszthatják-e, ellentmondó megjegyzéseket találtam.
Volt olyan, amelyik a cukorbetegség estén ajánlja, jótékony hatást igért.
Sokkal több helyen írják, hogy ellenjavalt, nem ajánlott, káros.
Egy olvasói levélben azt írja valaki, hogy házastársa cukorbeteg, kipróbálta, nagyon megemelte a vércukorszintjét.
Azt hiszem mégsem próbálom ki újra.
 

adelusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Ha valakinek kevés a szervezetében a vas,akkor a propolisz az segíthet rajta??
Ajánlottam az illetőnek az erdei mézet,mert tudom hogy az jó erre a bajra.
A virágpor is jó rá igaz? Előre is köszi a választ! :)
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Az erdei mézek, mivel magas az ásványi anyag tartalmuk, (ezért is sötét színűek ) valóban jó hatással vannak a vashiányos szervezetre.
Mivel a vashiány fő oka a B2, B6, B12 és C vitamin, valamint a pantoténsav és folsav hiánya és ezek nagy hányadát a virágpor és a propolisz is tartalmazza,ezért fogyasztásuk ajánlott.
 

janotutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt Méhésztársak!
Szeretném egy olyan méhésszel felvenni a kapcsolatot, aki évek óta hangyasavval kezeli a méheit az atkák ellen és meg van vele elégedve.
Előre is köszönöm .
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt Méhésztársak!
Szeretném egy olyan méhésszel felvenni a kapcsolatot, aki évek óta hangyasavval kezeli a méheit az atkák ellen és meg van vele elégedve.
Előre is köszönöm .
Janotutu,
igaz én csak kezdö méhész vagyok , de itt felénk Németországban kötelezö az atkátlanitás már több éve . Ehhez vagy tej vagy hangyasavat szoktunk használni , a hangyasav elönye az hogy nincsen "várakozási idö" a szer használata után mint például a tejsavas kezelésnél !
 
Oldal tetejére