nyulak

adrian2003

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekünk van kb 15 házi nyuszink, csak hobbinak indult, de úgy el szaporodtak, hogy már lassan nem tudjuk hová tenni őket.
 

marijanka1

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nekem is volt egy törpe hollandom sziámi beütéssel, de a lányom elvitte magával. Most van beszerzés alatt az utódja, mert "nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"
Szintén holland színes törpe kék nyest és ő fiú lesz. Az előző kislány, de a lányok agresszívebbek, területvédők. A fiúk kezesebbek és könnyebben szobatisztaságra nevelhetők. Ha valakinek kérdése van, megpróbálok segíteni nagyon szívesen.
Az első nyunyó kislány volt, és ivartalaníttatva lett. Utána morcosabb volt, nem engedte kényeztetni magát. Kézbe nem vehettem, csak a földön simogathattam. Órákig képes lett volna a fejét és a nyaka környékét simogattatni, ha abbahagytam bökte a kezemet. De mást az istennek nem engedett.
Ha éhes volt és éppen nem volt előtte kaja (ugyanis csak naponta kétszer kapott enni, Halywood plus törpenyúl eledelt + friss zöldség-gyümölcsöt), a kajástál csak úgy röpült, akkor rohantam telitölteni a tálat. Vagy mondjuk éppen tespedtem az ülőgarnitúrán és egyszercsak rám ugrott és megállt a mellkasomon és néz rám. Ilyenkor kajás, nincs vita.
jaj, annyira hiányzik és már nagyon várom az új jövevényt.:p
 

judyh

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Imádom az állatokat és elég sokat tartottam is (még kisállat szaküzletben is dolgoztam évekig - jelszó: csak jó körülmények között). A nyulak esetében szerencsére nem igazán van különbség a házi és a törpe tenyésztése között. Nagyon fontos, hogy legyenek oltva, ill. meg kell akadályozni, hogy szúnyogcsípés érje őket. Fontos a tisztaság - mint minden állatnál - plusz a fülüket is figyelni kell. Nem lehet a fül belsejében pörkszerű lerakódás. Etetésnél egyformán lényeges a száraz táp, széna és lucerna (száraz) adagolása. Zöldségekkel óvatosan, mert vizet mindenképp kell adni nekik és sok zöldfélétől felfújódhatnak.
Nevelés: a nyulak meglehetősen önfejű állatok. Amit a fejükbe vesznek az véghez akarják vinni. Ezért aki hobbiból tart nyulat, annak csak azt tudom tanácsolni, hogy következetesen tiltsa a nyulat a "káros" tevékenységtől. Addíg kell nemet mondani, míg le nem szokik a drága róla. Egyébként diko4 kérdésére a válasz, hogy a nyulak egy helyre járnak. Általában egy sarkot szemelnek ki maguknak és oda térnek vissza. A lényeg, hogy szag alapján azonosítják be a helyet. Hirtelen ennyit tudtam írni. Részleteket is tudok, van könyvem is, ami a háztáji és nagyüzemi tartás-tenyésztést foglalja magában. Szívesen válaszolok, nyugodtan keressetek!
 

nfrancesca

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem kettő törpe nyuszim van, volt. Egy oroszlánfejű és egy lógófülű toy nyuszi:)
Biztosan nagyon aranyosak, nekem is volt egy oroszlánfejű nyuszim, pár hónapja pusztult el :(
 

rebeka222

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem is van egy oroszlánfejű lógófülű törpenyuszim. Imádom!
Az enyém macskaalomba végzi a dolgát követve a cicát.
 

marijanka1

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Na visszatértem és örömmel jelentem, hogy megvan az utód nyunyó. Színes törpe, kék nyest, bakocska.
Hát szóval....... a mondottakkal ellentétben - mármint, hogy a nyulaknál a lány a domina - ez a fiúcska jelöl mindenfelé (a tokáján lévő mirigyekkel), nem kakil és pisil egy helyre, pedig kifigyeltem, hogy melyik sarok a kedvence és oda tettem a wc-jét, és én rakosgatom a bogyókat, amiket mindenhova potyogtat a ketrecben.:12:

Ja, és sokkal szagosabb, mint a kislány volt. Arra gondoltam, hogy esetleg a törpenyúl eledel miatt lehet, mert ő most mást kap, mint az előző. De elehet, hogy a fiúknak erősebb a szaguk.
Mindegy, majd az ivartalanítás jót fog tenni neki is. Szagtalan lesz és talán egy kicsit nyugisabb is.
Mindenesetre az, hogy az első 2 hétben nem jöhetett ki a ketrecből - csak annyi időre, hogy a kezemben hurcoltam mindenhova - annyira hozzám szoktatta, hogy állandóan rajtam lóg, követ mindenhova, őriz. Imádom őt!
Megpróbálok feltenni egy képet róla.

És itt van Ő!!!
:lol:

Tényleg nagyon önfejűek, rosszabbak mint egy kisgyerek, mert sokkal többször kell tiltani őket mindentől, ugyanis újra és újra bepróbálkoznak és amikor azt hiszed, hogy na végre......., akkor megint megcsinálja és kezdheted elölről. De megéri, mert cserébe annyi élményt kapsz!:D
 

Csatolások

  • nyunyi1.jpg
    nyunyi1.jpg
    126.4 KB · Olvasás: 5

Erdae

Állandó Tag
Állandó Tag
En nyáron vettem egy holland törpenyuszit kicsit hotot beütéssel. Nagyon imádom... viszont nyáron egyszer beteg volt sokat köhögött vagy tüsszögött nem is tudom. Elvittem állatorvoshoz adott egy gyógyszert de nem igazán használt rá egy hónapra még mindig csinálta és néha rendes rohamai voltak már nagyon megijedtem megint elvittem de az állatorvos semmi ijesztőt nem mondott felirt egy másik gyógyszert az sem hatott nagyon. egyébként hiperaktív rendesen eszik a bogyói is normálisak egyedül ez hogy folyik az orra meg néha ezek a tüsszögés köhögés szerű dolgok néha rohamszerűen. csak mosott gyümölcsöt és zöldséget adok neki normális szénát meg minőségi magféléket kipróbáltam a bogyós ezt a tömörített fa almot is nemtudom mi a neve meg faforgács h esetleg az alom a bűnös. Mostmár egy ideje nem hallom h csinálná vagy nem olyan rohamszerűen de mg tüsszög néha és az orra is folyósabb még. Nemtudom h allergia? vagy lehet valami született gyengeség?
 

Grace_Raid

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha egy törpenyúlnak folyamatosan megy a hasa de negatívak a leletei, akkor mi baja lehet?

Hiába váltottunk tápot, a helyzet nem változik, az állatorvos passzol...

Ötletek?
 

signore

Állandó Tag
Állandó Tag
A tápon kívül mit szoktatok még adni neki, ill mihez fér még hozzá amit megehet? Valami biztosan meghajtja. Széna folyamatosan van előtte? Leginkább széna diétát szokott az orvos elrendelni, de előtte mindenképp állatorvos kell. Ha semmi mást nem kap, biztos, hogy felborult az emésztése. Ebben az esetben viszont egy a nyulakhoz értő állatorvoshoz kellene elvinned.
 

Grace_Raid

Állandó Tag
Állandó Tag
A tápon kívül mit szoktatok még adni neki, ill mihez fér még hozzá amit megehet? Valami biztosan meghajtja. Széna folyamatosan van előtte? Leginkább széna diétát szokott az orvos elrendelni, de előtte mindenképp állatorvos kell. Ha semmi mást nem kap, biztos, hogy felborult az emésztése. Ebben az esetben viszont egy a nyulakhoz értő állatorvoshoz kellene elvinned.


Köszönöm szépen a segítséget! :)

Szénadiétát tartunk, ha csak az van előtte, akkor kevésbé megy a hasa, de nem szűnik meg teljesen.

Azt hiszem orvost fogunk váltani, mert a jelenlegi érdemben nem tud segíteni rajta, sajnos.

Max egyébként egy világutazó nyuszi, Los Angelesből repült Budapestre Szingapúron, Anglián és Hollandián keresztül :)

Lehet, hogy megviselte az utazás és a környezetváltozás, de az is lehet, hogy út közben szedett össze valamit szegény.

A hasmenés kivételével jól van, sokat van a ketrecén kívül, ilyenkor sokat szaglászik meg rohangál.

Nem tudom, hogy léteznek-e egzotikus nyúlbetegségek, remélem, hogy előbb-utóbb egy állatdoki megfejti, hogy mi baja van!
 

atek27

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha egy törpenyúlnak folyamatosan megy a hasa de negatívak a leletei, akkor mi baja lehet?

Hiába váltottunk tápot, a helyzet nem változik, az állatorvos passzol...

Ötletek?

Sokszor csak olyan "apróság" a baj, mint a vitaminhiány vagy a nem megfelelő felszívódás.
Nem tudom pl. hogy a nyuszi hozzá tud-e férni a székletéhez? Nem a bogyóshoz, hanem ahhoz a félig emésztett nyálkásabb izéhez, amit általában rögtön visszaesznek kipottyantás után, mert létfontosságú, emésztéshez szükséges B-vitaminokat tartalmaz. Aztán volt-e pl. féreghajtózva? (nyúlnál nem túl sok a választék, de vannak nyakra cseppenthető készítmények, ami nem csak külső, hanem belső parazita ellen is jó)

Ha már régóta kínlódik a hasmenéssel, akkor biztos nem fertőző dologról van szó, hanem lehet hogy csak a vastagbélflóra olyan mértékben megritkult, hogy nehéz regenerálnia. Pláne ha kapott antibiotikumot is az állatorvostól.

A kamillaszénánál nincs jobb bélregeneráló, amellé csak víz kell, semmi lédús zöld, meg esetleg valami turbóvitamin.
Remélem segítettem valamit. Üdv.
 

paradox2

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok. A kérdésem az, hogy a nyuszinak le szabad-e vágni a körmét, ha az túl nagyra nőtt. Válaszaitokat köszönöm.
 

signore

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia
Nem csak szabad, hanem kell is. Arra azonban ügyelni kell, hogy nehogy túl rövidre vágd, tekintettel arra, hogy a körömben van egy ér is, ráadásul ott már fájdalmat is okozol neki. Ha nincs tapasztalatod benne akkor javaslom, első alkalommal vidd el egy nyúlhoz értő orvoshoz, ott megmutatják hogy kell csinálni.
 

butyiba

Állandó Tag
Állandó Tag
Állatkereskedésben lehet kapni körömvágó ollót nyuszik részére. Mi is saját magunk szoktuk vágni a körmét.
 
Főképp türelem :)
Amúgy kristályos-macskaalmos cica-wc a ketrecének a sarkában, ami legyen fix hely! Ugyanide legyen felszerelve az itatója. Ha rossz helyen bogyózik/ pisil, azonnal rá kell ültetni a "wc-jére", a a bogyókat pedig előtte összeszedni és rárakni az alomra. Menni fog! Nem túl okos, de ez megy nekik.
 

leledzik

Kitiltott (BANned)
Egyszer volt nyulunk
Sok baj van vele betegségre érzékeny lehet.Mert bátyám szerint a betegség ami elvitte mindet: fókabénulás
 
Oldal tetejére