Találmányok-Felfedezések

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
"Feltalálás" magyar módra?

Itt volt már szó a napelemes tetőcserépről, aminek ugyebár nem az elektroikai része a világújdonság, hanem az, hogy egy energiatermelő-átalakító rendszer tetőcserépbe lett integrálva.. Az is könnyen belátható, hogy ennek valódi létjogosultsága nem egy meglévő elektromos hálózati csatlakozás kiváltása esetén, hanem a nem, vagy nehezen létesíthető villamos hálózatra csatlakozás helyett van.. Sőt az sem lehet véletlen, hogy az egyik legkomolyabb érdeklődő az olasz műemlékvédelem, hisz a tetősíkba simuló rendszer a déli laposabb tetők esetén láthatatlan szemben a külön állványra szerelendő napelemes megoldásokkal...
De éppen a felhasználás lehetséges területei az amiért ennek az eljárásnak a megvalósítása Magyarországon nem kapott, nem kap elég támogatást az általános szemlélet torzulásokon kívűl....Tóth Miklós 180 országban védte le a "napelemes tetőcserepet", ami mégegyszer szükséges hangsúlyozni csak így "együtt" számít úttöró gondolatnak, hisz az elektrónika és a cserép is régi dolog. De amíg Tóth Miklós és társai küzdenek a gyártás beindításáért egy Europa Genius díjjal kitüntetett megoldás magyartermékként piacra vitelével, vannak akik az interneten saját szabadalomként árulják a napelemes tetőcserepeket....

napelemes  cserép.jpg A Tóth Miklós által szabadalmaztatott "cserép"

és amiért felmelegítettem a témát, az interneten sajátként árult másik cserép.. trialsun cserép.jpg
Ha valaki az előző hozzászólásokat olvasta, láthatta, az általam belinkelt csenergy oldalon a trialsun cserép ajánlatát, ami ugye semmiben nem számít újdonságnak, annak ellenére, hogy a "feltaláló" aki fórumtársunk szerint "még Nobel díj esélyes is" egyéb "találmányával" váltakozó áramra "hangolta át" az elektronikát...
Azt olvastam Tóth Miklósék is azt gondolták, amit a világ más részén is gondolnak s jogi útra terelték az ügyet..
Érdekes ezeket a híreket a "nagymagyarkodó", "unortodox tudományos" honlapok szerkesztői és olvasói nem olvassák, pedig nem a "visszaélőkre" hanem a valódi feltalálokra kellene büszkéknek lenni mert talán Ők reprezentálják a magyar elme nemzetközileg elismert találékonyságát....
.....mert ez a fajta "feltalálékonyság" amibe lépten nyomon ütközűnk csak Magyarországon nem szúr szemet, hisz tudományos dolgozatokat is szabadon lehet kopizni...
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
A "Gömböc" után itt a "Triat"

stogomb.jpg



Emlékeztető:
A gömböc egy konvex, homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van.
A stabil helyzet az, amit a képek mutatnak; az instabil ugyanez fejjel lefelé fordítva.
Itt elvben meg tudna állni, de bármely kis mozgás kibillenti ebből a helyzetből.
Ezt a különleges testet Várkonyi Péter és Dr. Domokos Gábor, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói fedezték fel.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gömböc

***

Triat névre keresztelték azt az új háromdimenziós testet, amelyet a Gömböc továbbgondolt követőjeként héten mutattak be Budapesten.




11596_triat.jpg



Vajai László feltaláló elmondta: a Triattal olyan homogén testet kívánt létrehozni, amelynek egy stabil és egy instabil helyzete van, valamint mindössze négy gömb- és hengerfelületből áll.
A Triat két egyensúlyi helyzetét kizárólag a geometriára alapította, és ezzel a Gömböc után sikerült bizonyítania a néhai Vlagyimir Igorjevics Arnold orosz matematikus sejtését, miszerint létezik olyan homogén test, amelynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van.

“A Gömböc egzakt, elegáns megoldás, de úgy éreztem, hogy a feladatot kevesebb felülettel és geometriával is meg tudom oldani. Az én alapmetodikám szerint léteznie kell a legegyszerűbb megoldásnak” - hangoztatta a feltaláló.

A Gömböc elég sok felületet tartalmaz, amelyekben vannak úgynevezett nem elemi, hanem komponált felületek is. Ezzel ellentétben a Triat az első olyan ismert megoldás, amely teljesen elemi (gömb- és henger-) felületekből tevődik össze. Jelen feltételezésem szerint a feladatot nem lehet ennél egyszerűbben megoldani - vélekedett Vajai László.

“Rájöttem, hogy a Gömböccel ellentétben a testnek nem feltétlenül kell gömbszerűnek lenni, hanem elégséges azokat a pontokat ilyen módon kialakítani, amelyek a mindenkori talajjal érintkeznek. Ezért a Triat nem gömbszerű, és mégis gömbszerű”
- magyarázta a feltaláló.



417076-1076392500.jpg


Vajai László mérnök, közgazdász több szabadalommal, illetve találmánnyal rendelkezik.
A mágneses terekkel való festészeti eljárás kidolgozásáért kapott rangos elismeréseket többek között Genfben, Budapesten és Bukarestben megrendezett nemzetközi kiállításokon.

Arnold orosz matematikus sejtéseként vált közismertté az a feltételezés, hogy létezhet konvex, homogén momo-monostatikus test.
Ennek a sejtésnek az első ismert megoldása volt a Gömböc.
A világ matematikai köztudatába 2007-ben berobbant Gömböc Domonkos Gábor és Várkonyi Péter találmánya.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai, az azóta elhunyt Arnold által 1995-ben felvetett elméleti kérdést válaszolták meg a Gömböccel.
Ez az első ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet.
A Gömböc a Mathematical Intelligence szakfolyóirat címlapján debütált 2006-ban.


Forrás:Internet
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Viszont egy homogén anyagú gömbnek végteles sok a pillanatnyi egyensúlyi helyzete. Ezt ki fedezte fel?
Továbbá a gömb a legtökéletesebb forma és nincs komponált felülete..
Ez a feltett sárga krumpli elég idétlen forma.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Maker Faire Africa

v
x
Az idei Lagosban megtartott Maker Faire Afrika 2012 innovációs kiállításon négy tini lány okozta a legnagyobb meglepetést.
A Maker Faire Afrika minden évben a pán-afrikai közösségek kreatív feltalálónak, tervezőinek és kivitelezőinek a találkozó helye, olyan találmányokkal, ami előre lendítheti Afrika felzárkózását, megkönnyítheti az elmaradott
térségek életét.



maker-faire-africa1-537x402-341x256.jpg


Az egyik legnépszerűbb ötlet az idén a vizelettel hajtott generátor, melyet négy tini lány alkotott meg, Duro-Aina Adebola (14), Akindele Abiola (14), Faleke Oluwatoyin (14) és Bello Eniola (15).


generator+urine-2.jpg


</SPAN>
A rendszer a következőképpen működik:</SPAN>

  • A vizeletet egy elektrolitikus cellában helyezik el, ahol kiválik a hidrogén.</SPAN>
  • A hidrogén egy szűrőn megy keresztül, amely azután a gázpalackba kerül.</SPAN>
  • A gázpalack a hidrogént egy hengerbe tolja, ott folyékony bóraxszal keveredik, mellyel eltávolítják a nedvességet.</SPAN>
  • Ez a tisztított hidrogéngáz kerül ezek után a generátorba.
  • </SPAN>
Ezzel a módszerrel egy liter vizeletből hat órán keresztül termel elektromos áramot a generátor.



Források:http://makerfaireafrica.com/2012/11/06/a-urine-powered-generator/
Magyar szöveg:greenprofit.hu</SPAN>
 

Kyra2

Kitiltott (BANned)
Végre valaki olyasmin törte a fejét eredményesen, amelynek azok is hasznát láthatják, akik nincsenek olyan szerencsés helyzetben, mint mi. Ellentétben az előző hülye "gömböccel". Azért aztán teljesen felesleges volt évtizedeken át a pénzünkből tanulni meg kísérletezni... :,,:

Na, akkor jöhetnek a szidalmak, én egy időre ismét távozom a topikból! :..:
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Sikerűlt eltitkolni a leglényegesebb adatokat a vízeletgenerátororral. Ezen csodagép belső energiafogyasztására lennék kíváncsi, továbbá a kimenó teljesítményére? Mire is használható ez a nagy teljesítmény? A kettőnek ugyanis erős köze van a hatásfokhoz. A gázszürögetés is energiaigényes lehet, a bóraxos kevergetés dettó..
Afrikában nem egyszerűbb egy napkollektor alkalmazása, mint ennek a kiszera bávatag (Karinthy) szerkezetnek, mely elefántpisivel is dorombol ugyan, nade egy elefántot nehéz elkapni..
A vizelet-technika során meddig tárolható ez a folyadék? Nincs robbanásveszély? A környezetvédelem hol...? A megújulás ?
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Sikerűlt eltitkolni a leglényegesebb adatokat a vízeletgenerátororral. Ezen csodagép belső energiafogyasztására lennék kíváncsi, továbbá a kimenó teljesítményére? Mire is használható ez a nagy teljesítmény? A kettőnek ugyanis erős köze van a hatásfokhoz. A gázszürögetés is energiaigényes lehet, a bóraxos kevergetés dettó..
Afrikában nem egyszerűbb egy napkollektor alkalmazása, mint ennek a kiszera bávatag (Karinthy) szerkezetnek, mely elefántpisivel is dorombol ugyan, nade egy elefántot nehéz elkapni..
A vizelet-technika során meddig tárolható ez a folyadék? Nincs robbanásveszély? A környezetvédelem hol...? A megújulás ?


******

Egy előnye van: nem jelent konkurenciát az olaj mágnásoknak.
Az "alapanyag" gyűjtéséhez remek forrás lenne, ha a magyar kocsmák törzsvendégeinek, valamint a
vizelethajtókkal "kúrált" betegeknek hordóba kellene pisilni.;):111:
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Nade ennek van szavatossági ideje is...Továbbá Afrikában nem kell semmit gyűjtögetni, mert ott lángol a Nap? Szűrni sem kell...A bórax előállításának is van energiaigénye...sőzt szállítani is kell a löttyöket, végtermékeket..kocsmátol a bórax-gépekig.
 

Zo10

Állandó Tag
Állandó Tag
Igaz, de azt már feltalálták. Egyébként jó pár evvel ezelőtt láttam egy filmet afrikáról: egy értelmes vállalkozó helybéli hitel segítségével vett egy napelemes szivattyút. Ezzel locsolja a banán ültetvényt. Két emberével egész nap a földjét járja és egész nap hol itt, hol ott locsolnak. A dokumentumfilm szerint 1,5-2 év alatt megtérült neki. Az sziget üzemű felhasználást (akkumulátoros) meg nem ajánlják a hozzáértők, mert rengetegbe kerül az üzemben tartása. Állítólag nem nagyon éri meg. Még. Bár az is igaz, hogy ennek a rendszerbek, bórax löttynek és az elefánt pisinek nem ismerem az eltarthatóságát :D. Minden esetre ők a képen boldogok vele:D.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
2012 legígéretesebb technológiai áttörései

Kompakt drónok

A Scientific American amerikai tudományos-ismeretterjesztő folyóirat összeállítása szerint idén már olyan olcsók lettek a kompakt méretű drónok, hogy félmillió forintnál kisebb összegből is bárki építhet magának egy robotrepülőgépet.
A lap egy svájci és egy brit egyetemkutatóinak fejlesztését hozta fel példaként, akik alacsony költségvetésből tudtak megalkotni egy olyan repülőt, amely egy előzetesen beprogramozott útvonalalat jár be, és arról nagyfelbontású felvételeket készít.
</BEVEZETO>http://conservationdrones.org/




avion_01115500.gif


A drónokat az orángutánok életének kutatásához használta fel a csoport.
A sikeres tesztek után a kutatók több mint húsz további drónt építettek a tudományos programban való használatra. Nyilatkozataik szerint meglepően könnyű ezeket a szerkezeket megépíteni boltban megvásárolható alkatrészekből.
Nem meglepő, hogy nemrég az egy magyar fejlesztésű - bár drágább - drónt is bemutathattunk az [origo]-n.

http://www.origo.hu/techbazis/20120912-filmeket-fog-felvenni-a-magyar-kutaszdroid.html


Hátizsákban is elfér a kamikaze drón

Nem csupán békés célokra alkalmasak a pilóta nélküli légijárművek: a tervek szerint a Pentagon hamarosan éles bevetéseknél is használja a Switchblade, vagyis rugós kés nevű kompakt drónt, amely a Time magazin szerint az idei év kiemelkedő fejlesztésének számít.
A szárnyait leszedve hátizsákban is hordozható, kevesebb mint három kilogrammos drón autonóm üzemre és távvezérlésre egyaránt alkalmas.
http://www.avinc.com/uas/adc/switchblade/


A harctér igáslova a robothelikopter


los_zetas.jpg



A Lockheed Martin és a Kaman Aerospace által kifejlesztett katonai szállítóhelikoptert, a Time listáján szereplő Kaman K-Max nevű gépet az afganisztáni harctereken már élesben is alkalmazzák.
A jármű egyszerre 2,7 tonna szállítmányt képes eljuttatni legfeljebb négyszáz kilométeres távolságra, 115 kilométeres óránkénti sebességgel.
http://www.kaman.com/aerospace/helicopters/products-services/unmanned-aerial-systems/


Az első elektromos hajtású szedán


Tesla_Model_S_White_Full_270x180.jpg



A civil alkalmazásokra áttérve, a Popular Science szerkesztői forradalmi áttörésnek ítélték a Tesla Motors családi méretű elektromos hajtású autója, a Model S megjelenését is.
Az ötszeményes szedán alapára 13 millió forint, de extrákkal akár 23 millió forintosra is feltornászható.
Az amerikai cég korábban csak a kétüléses Roadstert árulta, azonban arra számítanak, hogy új szedán kivitelű villanyautója jellegéből adódóan szélesebb körben fog elterjedni sportos elődjénél, amelynek gyártása már be is fejeződött.
http://www.origo.hu/auto/20120409-nyaron-jon-tesla-model-s.html

A Model S egy feltöltéssel akár 482 kilométert is meg tud tenni, ez jóval nagyobb, mint amire bármely más, kizárólag elektromos hajtású riválisa képes.
A tervek szerint a gyártó két év múlva Model X néven egyterű változatot is árusítani fog elektromos hajtással.


Építsünk traktort olcsón!


16714a48824ae0531bcbc5c6ed0eac50f2e49942_389x292.jpg



A Time magazin TechLand nevű blogjának munkatársai az idei jelentős találmányok közé sorolták az idén világszerte ismertté vált Open Source Ecology című projektet.
Ennek résztvevői olyan eszközöket és gépeket terveznek, amelyeket a világ bármely táján házi módszerekkel meg lehet építeni kis költségvetéssel.
http://opensourceecology.org/gvcs.php

Marcin Jakubowski fizikus és csapata többek közt barkácsmódon összeszerelhető traktor, szélturbina, markológép, kenyérsütő, de CNC-marógép és teherautó prototípusait is megépítették, ezek terveit pedig bárki letöltheti a gépek megépítése céljából.


Szinte bármilyen kütyü vízállóvá tehető



liquipel-htc.jpg



A Popular Science listáján a kütyük kategóriájában az idén a Liquipel nevű amerikai cég szolgáltatása vitte el a pálmát.
A társaság szerelői a beküldött készülékeket utólag teszik vízállóvá egy szabad szemmel nem látható védőréteg segítségével.
A művelet elvégzéséhez szénalapú, víztaszító gázba helyezik el a beküldött telefonokat és táblagépeket mintegy fél órás időtartalmra.
https://www.liquipel.com/

Ez az embei hajnál ezerszer vékonyabb réteget képez a készülék belső alkatrészein, ami vízállóvá teszi az eszközt külső tok felhelyezése nélkül, durván tíz-húszezer forintnak megfelelő költségért.
Bár a Liquipel demonstrációs videóján egy iPhone-t is gond nélkül vízzel locsolnak, az ügyfeleknek ezt azért nem ajánlják.
A szolgáltatás egyelőre csak bizonyos típusú készülékekhez kérhető, de a cég megoldását tervei szerint gyártóknak is licencelné.


Már otthon is elvégezhető a HIV-teszt


1341511189.jpg




A Time munkatársai kiemelkedőnek tartják a kilencezer forintba kerülő, OraQuick nevű, házi HIV-tesztelő eszközt is. A nyálból vett mintákkal dolgozó, elemes készülék húsz perces elemzést követően képes megállapítani, hogy felhasználója fertőzött-e a vírussal.
http://www.oraquick.com/Home

A gyorsteszt forgalmazását idén nyáron engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága.
Az otthoni gyorsteszt mind az 1-es, mind a 2-es típusú HIV-antitesteket képes azonosítani, a klinikai tesztek során átlagosan
5 ezer elvégzett teszt közül 1-nél fordult elő, hogy nem fertőzött embernél adott pozitív eredményt a módszer.
A pozitív eredmény a gyártó szerint nem jelenti egyértelműen azt, hogy az illető HIV-fertőzött, ilyenkor másféle tesztet, kontrollvizsgálatot érdemes végeztetni az eredmény megerősítése vagy elvetése céljából.


A ketchup sem ragad bele a szuperflakonba


1.jpg



Az MIT amerikai műszaki egyetem egyik professzora és öt diákja fejlesztette ki a LiquiGlide nevű anyagot, amelyet a Time szerzői találtak forradalminak.
Ezzel csaknem bármilyen tárgy bevonható, legyen az akár műanyag, üveg, fém vagy kerámia, a mikroméretű csúszófelületen semmi nem képes megtapadni.
http://www.liqui-glide.com/

A LiquiGlide honlapján publikált videóban egy ketchupos flakonnal demonstrálják az anyag tulajdonságait: a paradicsomsűrítmény maradéktalanul kiönthető a flakonból, egyáltalán nem tapad az üvegfelülethez.
A csúszós bevonat nem mérgező, így szabadon érintkezhet élelmiszerrel, de a jövőben akár repülőgépek szárnyait is LiquiGlide-dal vonhatják be, hogy megakadályozzák azok jegesedését.


A telefonunk azt is tudja, hol leszünk



siri-vs-googlenow.jpg




A Scientific American összeállítása szerint napjaink okostelefonjai olyan sok adatot képesek összegyűjteni használóikról, hogy a szokások elemzése nyomán hatékonyan képesek megjósolni, hogy a nap adott részén valaki hol tartózkodik majd.
Tulajdonképpen hasonló módon működik a Google Android 4.1-es verziójától elérhető Now szolgáltatás is, amelyet a Popular Science szerkesztői az év legnagyobb innovációjának tartanak.
http://www.google.com/landing/now/

A Now gyakorlatilag virtuális titkárnőként funkcionál, például képes arra, hogy a forgalmi információk ismeretében mindig a megfelelő időben értesítsen egy találkozóról.
Ha a városban dugó van, hamarabb küld jelzést, hogy használója időben útnak indulhasson, ráadásul nem csak autós útvonalakkal, hanem tömegközlekedéssel is képes kalkulálni.
A telefon új funkciója külön kérdés nélkül azt is jelzi, ha az utazó repülőjárata, vonata késik, vagy a járatot törölték.

Ruha és tetoválás vizsgálja majd testünket


Skin-Sensor-from-Denise-Fle.jpg
*
Biomateriales-y-nanotecnología-en-la-nueva-electrónica-flexible-para-aplicaciones-medicas-180x160.jpg



Az Illinois-i Egyetem kutatói egy mc10 nevű amerikai céggel közösen kifejlesztették az első többcélú ultravékony és rendkívül hajlékony, strapabíró áramköröket.
A milliméter századrészének vastagságával rendelkező komponenseket ruhák anyagába is be lehet szőni, melyek így alkalmassá tehetők adatok továbbítására.
Az mc10 kutatói szerint öt-tíz éven belül megjelenhetnek a hagyományos ragtapaszhoz hasonló vastagságú, ruhákba épített szenzorok, amelyek folyamatosan vizsgálják majd viselőjük egészségi állapotát.
A társaság már le is szerződött a Reebok nevű sportruházati céggel egy ilyen viselet elkészítésére.
http://www.mc10inc.com/

Idén tavasszal egy NASCAR autóversenyzővel teszteltek a ragtapaszhoz hasonló szenzort, amely folyamatosan monitorozta a sofőr vízháztartását.
Egy dél-koreai és amerikai kutatókból álló csoport olyan, tetováláshoz hasonlóan viselhető áramkörökön dolgozik, amely az ember pulzusát méri.
Tervezői szerint egy nap a technológia akár közvetlenül a szívbe vagy az agyba is behelyezhető lesz, amely jelentős áttörést hozhat például a szívritmusszabályzók működésében.
A kutatók szerint hasonló megoldással égési sérülések kezelését lehet majd jócskán meggyorsítani olyan mesterséges bőrrel, amely a sérült részt mindig az optimális mennyiségű gyógyszerrel látja el.


A fejlesztők nemsokára megkapják a Google csodaszemüvegét

Az idén mutatta be intelligens szemüvegét a Google: a Project Glass nevű fejlesztésen a keresőcég titkos X laboratóriuma munkálkodik. A szemüvegként viselhető ketyere tulajdonképpen egy teljes értékű, androidos számítógépet takar, amely a szem elé helyezett miniképernyőn mutatja a vizuális információkat.


google_glases_sf1.jpg


Az internetre is kapcsolódó kamera videorögzítési képességeit nyáron fejlesztői konferenciáján demonstrálta a Google: ennek során repülőgépből kiugró ejtőernyősöktől érkező, valós idejű videót közvetítettek a Glass szemüvegek segítségével.
A készülék első példányai jövőre csak feljesztők számára lesznek elérhetők meglehetősen borsos, több mint háromszázezer forintos áron, a végfelhasználók valószínűleg csak 2014 elején rendelhetik meg a high-tech kütyüt a keresőcégtől.


Forrás:Internet
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenelem-lámpa: bármivel képes világítani

Zseniális innovációval álltak elő a japánok, ez az új zseblámpa lesz a katasztrófahelyzetek sztárja.



emergency-flashlight-any-battery-4.jpeg


Az elemlámpa egy olyan használati tárgy, amire alapvetően nincsen szükségünk egész addig, míg nagyon nagy szükségünk nem lesz rá.
Mikor bekövetkezik az apokalipszis, az emberek nagy része azzal lesz elfoglalva, hogy valahogy életet leheljen a zseblámpájába annak érdekében, hogy megvilágítsa maga előtt a zombiktól hemzsegő alagsort:).


Szerencsére mostantól a nem kellően paranoid emberek számára is van megoldás.
A Panasonic BF-BM10 Any Battery Light külsejét tekintve nem különösebben vonzó, és nincsenek beleépítve olyan másodlagos funkciók, mint a kenyérpirító vagy a rádiós óra.
Viszont szinte bármilyen elemmel működik.




Mindenelem-lámpa.jpg

A Panasonic új fényforrását táplálhatjuk AA, AAA, góliát vagy bébi elemmel, tulajdonképpen csak a 9 voltos elem nem fér bele.
Ráadásul akár többfélét is belerakhatunk egyszerre, hiszen a lámpa fejét forgatva mindig átválthatunk a következő elemre, ha az előzőből kifogyott a töltés.
Így akár 86 órán keresztül folyamatosan világíthatunk vele.


pana_flash_2.jpg


Meglehetősen hasznos eszköz ez, hiszen az emberek ritkán terveznek előre, és mikor beüt a krach, fejvesztve kutatnak a fiók mélyén árválkodó elemek között, hátha valamelyik még működik.
Az Any Battery Light a jövő hónapban kerül forgalomba, egyelőre még csak Japánban, alig több mint ötezer forintért.


tudomany.ma.hu
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Papp Gergely utazik a tudományos versenyek olimpiájára

Előzmény: hir24.hu/szeged, 2012.06.

Forradalmasíthatja az akusztikai piacot egy szegedi diák találmánya

A találmány

"A hangszóró első bekapcsoláskor még füstölt egy kicsit a labor, de már jól kivehető volt a hangzás különlegessége, aztán tökéletesítettem" - mosolyodik el Gergely, miközben felkészítő tanára, Vermes János mutatja az első fázist dokumentáló videót.
A verseny pályamunkáiról szóló hivatalos leírás szerint Gergely egy olyan, minden egyes alkatrészében egyedi kialakítású hangszórót fejlesztett ki, mely nem az eddigi klasszikus hangszóró elv szerint működik.
Így a hangszóró frekvencia átvitele sokkal szélesebb lett a szokásosnál, a hangszóró 65Hz-től egészen a 13 kHZ-es tartományig képes a minőségi hangátvitelre, és mindezt 115 decibel nyomás felett.
"Ez egyszerűen azt jelenti, és az én hangszóróm attól különleges, hogy egyesíti az eddigi hangszórók tulajdonságait, és "egy hangszóróban van három": azaz az enyém egyszerre képes a mély, a magas és a középhangok átvitelére, amit fokoztam még azzal, hogy a hangzási teljesítményt is növeltem. Így ez a hangszóró felülmúlja az eddigi legjobb hangszórókat is" - magyarázta el találmánya lényegét az ifjú tehetség.
Gergely elmesélte azt is, hogy találmánya sorsa egyelőre még bizonytalan.
Bár már történtek lépések hazai szabadalmaztatására, a világ számos országából is érdeklődtek utána.
"Én azt szeretném, hogy a hazai akusztikai piacon legyen egy ütőképes termék, amely a nevemhez fűződik, de egyelőre még nem tudom pontosan, mi lesz a jövője a találmánynak" - vázolta a szegedi diák.

*****


35656.jpg



2013. február -innoportal.hu

Idén május 12-17. között rendezik meg az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) versenyt az arizonai Phoenixben.

Az Intel ISEF verseny a világ legélesebb elméjű középiskolai fiataljainak egyik legrangosabb fóruma, amely egyben tudományos és technológiai ismereteik további tökéletesítésére buzdítja a fiatal tudósjelölteket.
Az Intel ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek olimpiája.
A többlépcsős selejtező versenyek alapján ma már mintegy ezer projektet és 1,5 ezer fiatalt hívnak meg a rendezvényre az USA tagállamaiból, és a világ mintegy 70 országából.
A Magyar Innovációs Szövetség idén Papp Gergelyt nevezte az Intel ISEF-re: a fiatal feltaláló a tavalyi Ifjúsági
http://www.innoportal.hu/?s=papp+gergely&x=0&y=0

Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen fődíjat nyert rezonanciális-tölcsérű neodym hangszórójával. Az audio berendezés nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, valamint jóval nagyobb hangnyomást biztosít, mint a hagyományos hangszórók.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Valakinek a bögyében lehet ez a szegény Egely doktor.. Hogy- hogy nem Ő kapja zsinórban a Nobel díjat?
Vagy mégsem fizikus és mégsem tudós?.... S a lufiért nem jár aranyérem?...
Tényleg mire is utaltál kedves Kyra?.... a videóval? Vagy Te tudod a választ is?...
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Melittának válaszoltam, hogy miért idéztem be nagytiszteletű és mélyen szeretett két közszereplő nevét...:mrgreen:

Ha netán magához a találmányhoz kapcsolódó kritikátok is van, ajánlom megtekintésre ezt a videót.

"Ebben a videó sorozatban a jelenleg elfogadott fizika és asztrofizikai elméletek megrendülnek az alapvető erők valamennyi kérdésében. Ez a mágneses modell a CERN kupola létrehozásánál is használt 100 mm átmérőjű napplazma és 300 mm átmérőjű tárcsa az egyenlítői plazma körül! Ezek tényleges felvételek, nincsenek tartozékok vagy eltérő sebességű manipulálások, más szóval, ez a valóság."

I. rész: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wBbIgVJe0yk
II. rész: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6i6AwSDtI6A

Egy szóval, az idő múlik, tudásotok meg elavul. Már a Föld sem lapos korong..., ébresztő! :!:
 
http://www.tempohirek.com/news.php?readmore=667
"Dr. Györgyi Viktor a Budapesti Műszaki Főiskola gépgyártás technológiai szakán 1969-ben szerzett üzemmérnöki diplomát. 1972-ben repülő mérnöki szakon végzett. 1976-ban villamosmérnöki diplomát, majd 1979-ben kiegészítő szakmérnöki diplomát kapott. Az állandó mágneses villamos gépekben történő alkalmazása c. összefoglaló tudományos eredményeinek elismeréseként a Műegyetem szenátusától „Doktor technikus” címet kapott. Legfontosabb kutatási területei a haditechnika, több szabadalom fűződik a nevéhez. A repülőgépek szárnystabilitásának biztosítására tranzisztoros frekvenciaváltóról táplált mágneses motor tervezett. Kifejlesztette a teljesen új elveken működő szélerőművet, az ún. Györgyi-féle szélturbinát. A Corvinus Egyetemen, a Nemzetvédelmi Egyetemen és a Műegyetemen volt előadó tanár. 34 technikai találmányából 24 nemzetközi védelem alatt álló szabadalom született. 1982-ben a Pázmány Péter Hittudományi Főiskolán filozófia-teológia szakot is végzett.

– Miért kezdett hozzá a szélerőmű kialakításához?
1993-ban, amikor az Antall-kormány energetikai tanácsadója voltam, már látható volt, hogy a Föld földgáz-, kőolaj- és szénkészlete mennyire fogy. A nyugati világ tekintélyes pénzeket áldozott arra, hogy feltárja az új energiahordozókat. Ennek egyik kutatási iránya volt a napenergia, amelynek hasznosításához szükséges berendezések azonban meglehetősen drágák, és nagy helyet foglalnak el. A másik nagyon fontos kutatási irány, az előző mintegy másodlagos terméke: a szélenergia. Ez a vízenergiával együtt a legjobban használható energiahordozó. Megvizsgáltam a Nyugat-szibériai Fennsíkot, ahol akkora ereje van a szeleknek, hogy számításaim szerint Európa energiaszükséglete fedezhető lehetne a felhasználásukkal. Ehhez egy száz kilométer hosszúságú és nyolc kilométer szélességű erőműparkot képzeltem el, meg is terveztem, de nem figyeltek rám oda, helyette a gázra koncentráltak. Ekkor határoztam el, hogy megalkotom a lehető legtökéletesebb szélerőművet. Öt évet a matematikával és az áramlástan tanulmányozásával töltöttem. Megvizsgáltam a függőleges és vízszintes tengelyű turbinákat, és arra jöttem rá, hogy olyan szerkezetre van szükség, amely képes kinyerni a szélben rejlő és a sebességgel arányos energiát. Ezért kezdtem tanulmányozni a szélturbinákat, illetve a hozzá kapcsolódó áramlástani elméletet.
– Ön azt mondja, hogy a hagyományos turbinák hatásfoka közel sem megfelelő.
– A kis és a nagy sebességű szeleknél nem termelnek energiát. Hátrányuk, hogy a turbinát a szél irányába kell állítani, miközben hazánkban annak iránya gyorsan, folyamatosan változhat. A torony ráadásul az erős szélnél kilenghet, míg építésük és karbantartásuk rendkívül drága. Igyekszünk megoldást találni a háromlapátos szélkerekek technológiai nehézségeire, mert az egyenletes szeleknél fontosak a hagyományos szélerőművek. A legfőbb gond, hogy a generátor és a turbina is nagy magasságban van, és ezeket csak rendkívül masszív oszlop bírja el. Mi ezeknél is levinnénk a generátort és a turbinát a földre, és csak a három lapát maradna fent nagy magasságban. Világszinten ezzel számottevő költséget lehetne megtakarítani az építésnél és az üzemeltetésnél is.

– Mi a függőleges tengelyű szélerőmű titka?

– Egy olyan szerkezetet álmodtam meg, amely bármilyen szélsebesség mellett képes jó hatásfokkal működni. Hozzáláttam a tervezéshez. Mire az első, 10 méter magas felcsúti prototípus elkészült, eltelt 7-8 év. A találmány lényege, hogy a belsejébe áramló szelet a szélterelő elemek felgyorsítják, így megnövelik az impulzust, ezért a forgólapátok energiatermelése hatékonyabb. Ez azt jelenti, hogy a szerkezet csapdába ejti a szelet, ezzel további munkára fogva azt. A teljesen zajtalanul működő, hengerszerű szerkezet az általa termelt energiát pedig tárolni is képes. Legfőbb erénye, hogy a lapátkerekes létesítményekkel szemben a függőleges tengelyű erőmű kis szélmozgásnál, illetve orkánerejű szélben is működtethető. Két tényező adta tehát a lényegét: az egyik egy áramlástani felfedezés, a másik pedig egy olyan műszaki megoldás, amely stabil térbeli tartószerkezetet ad a szélenergia hasznosításának.
– Az új, 29 méteres toronyban milyen újításokat alkalmaztak?
– Fejlesztéseket hajtottunk végre az erőmű szerkezetén, így az új toronynál nagyobb szilárdságot értünk el. Ennek főként a 160–200 kilométer/órás szelek esetében van jelentősége, mert ilyen erejű légmozgásoknál szükség van arra, hogy az építmény kellően stabil legyen. Nagyot léptünk előre a generátor fejlesztésében is. Itt a fejlesztőknek az okoz problémát, hogy az energia kis fordulatszámon, de nagy nyomatékon érkezik, a villamos gépek vastérfogata pedig fordítottan arányos a fordulatszámmal. Ennek következtében a generátorokat kénytelenek mind nagyobb méretben megépíteni, akad olyan cég, amely már hatméteres átmérőnél jár. Ezeket azonban rendkívül nehézkes szállítani.
Folytatunk kutatásokat az energia tárolásával kapcsolatban is. Kifejlesztettünk egy saját energiatárolót, amelynek működéséről egyelőre nem szeretnék beszélni. Annyit azonban elárulhatok, hogy könnyebben kivitelezhető és sokkal olcsóbb, mint a korábbi berendezések. Ezt a technológiát hagyományos tárolással egészítjük ki, amelynek során kisebb energiával vizet bontunk oxigénre és hidrogénre. Energiát az utóbbi elégetésével lehet nyerni.

– Tényleg itthon szeretné gyártani? Gondolom, nagyon sok ország érdeklődik a találmány iránt.
– Több ország, köztük Argentína és Kína is megkörnyékezett, de nem vagyok hajlandó belemenni semmilyen alkuba. Azt szeretném, hogy itthon gyártsák, ezzel eleinte ezer, később több tízezer embernek biztosítva munkát. Mivel támogatást nem kaptam az államtól, magam próbálok befektetőket találni, ami úgy tűnik, most sikerül is. Itthon szeretnék dolgozni, magyar munkaerőt alkalmazni, ezen dolgozom ma is, hogy létrejöjjön.
– Önt az elmúlt években sok támadás érte, többek között amiatt, hogy a találmányáról még a szakmai közönség számára sem adott részletes tájékoztatást.
– A fejlesztések befejezése előtt nem lett volna célszerű a nyilvánosság elé állnom. Sok dicséret és ellenző között, sok barát és még több ellenség között végzem a munkám. Nem vagyok közömbös a világ közvéleménye előtt sem: Szerbiában, Amerikában, Norvégiában pozitívan állnak nagyon a találmányomhoz. Mindig van egy-egy látogatóm, aki érdeklődik iránta.
– Magyarországon milyen támogatottsága van?
– Nem támogatnak. Csak egy példa: a Budapesti Műszaki Egyetem szélcsatornáját használtuk, az áramlástani tanszékén végzett mérések során bizonyosodott be az elmélet helyessége. Amikor erre hivatkoztam, közleményben határolódott el tőlem az egyetem. Kevesen hittek nekem, folyamatosan ellenállásba ütköztem. Két professzor, Lukács György és Kuti László végig mellettem állt, és sokat segítettek ötleteikkel. Véleményem szerint a magyarok által kidolgozott tudományos-ipari szabadalmakat Magyarországon kell megvalósítani és a gyártást magyar üzemekben, magyar munkaerővel kell végezni. Találmányomnak akkor van értelme, ha az ország összefog a megvalósítás érdekében. Úgy gondolom, az ország csak önerőből épülhet újjá, nemzetközi segítségre kár is alapozni. Ha ezt szem elől tévesztjük, akkor elveszünk. Én hívő katolikus vagyok, a római katolikus egyház felszentelt diakónusa. Sokszor elkedvetlenedem, de Isten szolgája nem eshet kétségbe, megyek tovább a számomra kijelölt úton. Ahogy a Felcsút felett magasodó szélturbina, piros-fehér-zöld tetejével állhatatosan küzd a szél erejével, úgy én sem adom fel a harcot..."
Dr. Györgyi Viktor kutatómérnök birtokán már két éve működik a világújdonságnak számító technológia tízméteres modellje, amelynek mérési eredményei előre jelezték, hogy egy nagyobb méretű, ipari teljesítményre képes változat is működőképes lehet. A most megépített széltorony átmérője 5,5 méter, magassága 29 méter. Az eddigi mérések alapján 90 kilométeres sebességű szélben az erőmű 96 kilowatt teljesítményre volt képes, a csúcssebességként mért 116 kilométeres szélben viszont már 210 kilowattot ért el a berendezés. A zajszintmérés adatai alapján a széltorony jóval halkabb, mint egy lapátkerekes erőmű. Az egyik legfontosabb mérés szerint 100 kilométeres szélben a létesítmény legmagasabb pontján alig egy centiméter volt a torony kilengése. A felcsúti kutatómérnök szabadalmaztatott találmányának lényegét két tényező adja: az egyik egy áramlástani felfedezés, a másik pedig egy olyan műszaki megoldás, amely stabil térbeli tartószerkezetet ad a szélenergia – a felfedezés nyomán forradalmian új módszerrel történő – hasznosításának. A felépítmény ultrakönnyű alumíniumötvözetből készül hegesztések nélkül, és pusztán csavarozással felállítható. A széltornyok méretét az elvárt teljesítményhez lehet igazítani: átmérőjük 10–20 méter, magasságuk 30–120 méter között változhat.
A négy különböző szakmérnöki diplomával rendelkező Györgyi Viktor 1993 óta foglalkozik a függőleges tengelyű szélerőmű kifejlesztésével. A mérnök találmánya több energiát termel, mint az eddig ismert, hagyományos, 3 lapátos vízszintes tengelyű szélerőművek, ráadásul megépítésük is jóval olcsóbb. A kísérleti számítások alapján a régi típushoz képest akár feleannyiba is kerülhet a beruházás. A japán atomerőmű katasztrófája következtében átértékelődhet a zöld erőművek szerepe a világban. Kiválthatná Paksot is, a beruházás költsége csupán egytizede lehetne a Paks II-nek, ami ellen egyébként egyre többen tiltakoznak. Jelentős árelőnye mellett pedig sokkal biztonságosabb is. Györgyi Viktor megmutatta nekünk a 29 méter magas építményt, amely a domb tetején magasodik.
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Két érdekes ötlet

c

Vannak olyan ötletek, találmányok amik nem számítanak ugyan világrengetőnek, de sok
család napi teendőit könnyíthetik meg.
Ezekből mutatok be két olcsó és praktikus megoldást.

***


hord%C3%B3smos%C3%B3g%C3%A9p1.jpg


A "hordós mosógép"
- vezetékes víz nélkül működő automata mosógép.

A román találmány lényege, hogy nincs szüksége vezetékes vízre, így nagy segítség lehet azokban a falvakban,
ahol ez nem elérhető.

A hordós mosógépnek keresztelt találmányt egyre több háztartásban használják a ruhák mosására.
Az olténiaik meggyőződése, hogy egy földijük, Nea Marin leszármazottja találta ki a hordós rendszert, amit olyan helyeken lehet alkalmazni, ahol nincs kanalizálás.

Első látásra a mosógép semmiben sem tér el egy szokványostól.
A motorháztető alatt azonban végeztek néhány módosítást, amiknek köszönhetően a gép közvetlenül egy
hordóból kaphat vizet.

Mirela egy Dolj megyei falucskában lakik, ahol a vezetékes víz még mindig csak álom, így improvizálniuk kellett.
Nagy háztartásról van szó, ahol két gyerek is van, így minden nap bőségesen kerül piszkos ruha.
Azt hihetnénk, a mosógép mellett cefrés hordó van, de nem az, víz van benne.

Látva a csodát szomszédjánál, Silviu követte példáját, megszabadult a kézi mosástól.
Amikor hazamegy munkából, megtölti a hordót néhány veder vízzel és bekapcsolja a mosógépet.

Egész Olténiában megjelentek olyan üzletek, ahol kapható a furcsa mosógép.
Egyes cégek még szakmai tanácsadást is adnak, közvetlenül a vásárlónál.
A legtöbb módosított mosógép egyébként használt, de egy év garanciát vállalnak rá, és a hordóra is.

A helyzetnek és a találmánynak megvan a sajátos olténiai humora, de ezt leszámítva tudni kell, hogy az ottani falvakban a lakások 60 százalékában nincs vezetékes víz .

***

A GiraDora - amelyhez még áram se kell...


GiraDora-1-450x261.jpeg

A GiraDora nevű új találmány milliók életét teheti komfortosabbá.
A gépi mosást olyan területeken is lehetővé teszi, ahol nincs kiépített elektromos hálózat.
A tervezésnél elsősorban a világ legszegényebb országaiban élők igényeit vették figyelembe.



giradora-alex-cabunoc-ji-a-you-6.jpg.492x0_q85_crop-smart.jpg

A műanyag hordóra hasonlító, hordozható eszközt csak fel kell tölteni vízzel, hozzá kell adni a mosószert, majd beletenni a mosandó ruhákat.

Ezután a gépen ülve, lábbal kell működtetni az eszközt.
Ez az ülő pozíció segít elkerülni a kézzel történő (és akár napi 6 órán át tartó) mosással járó hátfájást és
krónikus csuklóterhelést.



giradora-alex-cabunoc-ji-a-you-3.jpg.492x0_q85_crop-smart.jpg


Mivel a kezek szabadon maradnak, azokkal szükség esetén más tevékenység is végezhető.
A mosógép használata sokkal víztakarékosabb, mint a kézzel történő mosás.
A mosás végeztével elég kiönteni a mosóvizet és egyúttal a centrifugálás is elvégezhető, ezzel pedig a ruhák száradása gyorsítható meg, elkerülendő, hogy a nyirkos anyagokban az egészségre káros penészgombák tenyésszenek.




giradora01-230x230.jpg


A különös mosógép előállítási költsége mindössze 40 dollár.
A GiraDora mögött álló csapat szorosan együttműködik Peru közösségeivel, ahol jelenleg a tesztelést végzik, de
a gépet be kívánják mutatni Dél-Amerika más országaiban és Indiában is.

Ki tudja, akár a nyugati világ kempingezői, illetve környezetvédői is láthatnak fantáziát az áram nélküli-,
vagy az egészséges életmód kedvelői a fitnesz-mosógépben.


F:Internet
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Virágzó asztal

k__20120603101953.jpg
-Szántó Zsolt egy új, rendhagyó és környezetbarát asztalt tervezett meg, amely – reméljük – minél hamarabb elérhetővé válik az üzletekben.

Szakdolgozat írás közben jött az ihlet a Szántó Zsoltnak, aki úgy okoskodott, a vágott virág szép-szép, de nem túl olcsó; cserepest meg bárki tehet a dohányzóasztalra, abban nincs semmi pláne.


20120614_asztal.jpg


A 23 éves kommunikáció szakos egyetemista így kitalálta, „házasítja” a dohányzóasztalt a virágládával, s megálmodta a floble-t. A floble – mint érdeklődésünkre elmondta – egy szóösszetétel az angol flower, azaz virág és table, azaz asztal szavakból. –
Ugyan csak 1,5 hónapja jött az ötlet, mára már ott tartunk, hogy gyártót keresek, s már készül az első prototípus a floble-ből.
Többen érdeklődtek a szomszédos országokból, de én azt szeretném, ha itthon valósulhatna meg – mondta lapunknak.




_20120619163903.jpg


Hangsúlyozta, szeretné, ha az asztal igényes kivitelezésű, de elérhető árú lenne.
Elárulta, nem olyan egyszerű a szerkezet, mint amilyennek látszik, a cserép rész például különleges megoldást tartalmaz, ami biztosítja, hogy túlzott öntözés esetén se rohadjon be a növény gyökere.

Először ebédlőasztalra gondoltam, de rájöttem, hogy praktikusabb a dohányzóasztal, amin ezután mindig lesz friss virág. Sőt szezononként lehet váltogatni is – jegyezte meg a debreceni fiatalember.

Szántó Zsoltnak a dizájn mellett a fenntarthatóság is fontos volt a tervezéskor, mint mondta, ez az asztal nemcsak egy bútor, hanem egy darabka élet, ami mindig emlékeztet a természet fontosságára.


F:utajovobe.eu/hirek
 
Oldal tetejére