Biblia, minden ami a Szentírással kapcsolatos - 2013

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
A téma vitaindítója:

Az elmúlt időszakokban több vita és észrevétel volt abból, hogy átfedések voltak a topikok beszélgetéseiben. Mivel minden kapcsolódik mindenhez, ezeket az átfedéseket nem lehet elkerülni, de a beszélgetés fő irányvonalát úgy szeretnénk megtartani, hogy :

- a hitélettel kapcsolatos kérdések és válaszok a http://canadahun.com/forum/showthrea...l-tiszt%C3%A1n topikban

- a valláskritika a - http://canadahun.com/forum/showthrea...es%C3%A9k-2013

- az ősi idegenek a - http://canadahun.com/forum/showthrea...v%C3%BCliek-II

topikokban lennének megvitatva.

Itt ha lehet maradjunk a Bibliával kapcsolatos régészet, történelem..., filozófia, tudományos kutatások... vonalán, mert közel két éve nem sikerült ezt a vonalat végigbeszélni.

Megértéseteket köszönöm.​


A közkedvelt témát a 2013-as évben itt folytatjuk. Megkérek minden kedves hozzászólót, hogy a témával kapcsolatos véleményét úgy fogalmazza meg, hogy az ne sértse mások alapjogait.

Mielőtt válaszolsz egy véleményre, a következőket vedd figyelembe:

“Minden egyénnek joga van a szabad gondolkodáshoz, a szabad vallásgyakorláshoz, a lelkiismereti szabadsághoz…”;

“Minden egyénnek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz és a szólásszabadsághoz, ami azt is jelenti, joga van hozzá, hogy ne üldözzék a véleménye miatt, és azért sem, ha határokra tekintet nélkül, bármiféle eszközzel keresi, kapja és terjeszti az információkat és a gondolatokat.”

Részlet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 18. és 19. szakaszából.

30. cikk
A jelen Nyilatkozat egyetlen rendelkezése sem értelmezhető úgy, hogy az valamely állam, valamely csoport, vagy valamely egyén részére bármilyen jogot adna arra, hogy az itt kinyilvánított jogok és szabadságok megsemmisítésére irányuló tevékenységet fejtsen ki, vagy ilyen cselekményt elkövessen.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által elfogadott nyilatkozat, mely összefoglalja az ENSZ álláspontját a minden embert megillető alapvető jogokról.

A téma előzménye: http://canadahun.com/forum/showthread.php?4211-Biblia-minden-ami-a-Szentírással-kapcsolatos!/page790


Mindenkinek további jó szórakozást és eszmecserét!
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
Köszönjük szépen e nyitó gondolatokat Frank...!
Olybá tűnik sikerült is elriasztanod vele mindenkit...
Mint látjuk kihalttá vált ez a téma, ami, én még emlékszem rá, valaha a leglátogatottabb volt...

Ha véleményt nyilvánítok, azzal nem megsérteni akarok másokat, viszont ha mégis ez történik,
javaslom a sértettnek, hogy tartson önvizsgálatot, mert a sértődöttség, az ő lelkiismereti problémájára
vezethető vissza, és nem az én véleménynyilvánításomra....
Ennél fogva, ha más lelkiismereti problémájára hivatkozva - amihez nekem semmi közöm, - korlátozod a
véleménynyilvánítási jogomat, azzal az én alapvető jogaimat korlátozod, és ennek alapján ki is alakul egy
patthelyzet, melynek következtében senki nem mond semmi olyat a témával kapcsolatban, mely hozzászólás
esetlegesen közelebb vihetne minket az igazság megismeréséhez az adott témán belül...
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Kedves Furrier!

Amint látod, két mondatot már ki is vettem a hozzászólásodból, azon egyszerű oknál fogva, hogy azokra a fórum tagsága itt nem vevő... akik pedig vevők lennének rá, itt nem sokáig tagok. Ez egy moderált fórum, ez van.

A moderált fórum pedig azt jelenti, hogy kínosan ügyelünk arra, hogy egy ember jogai ott végződjenek ahol egy másik ember jogai kezdődnek. Én a véleménynyilvánításnak azt a formáját alkalmaztam, hogy véleményemnek megfelelően töröltem. Én sem sértésnek szántam. Ha ezen megsértődnél, tekints magadba ahogy ilyen esetekre ezt az önvizsgálatot felvetetted.
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
kínosan ügyelünk arra, hogy egy ember jogai ott végződjenek ahol egy másik ember jogai kezdődnek.
Ilyenre volt sok példa állítólag a történelemben, és állítólag nem vezette jóra soha...
Bár ezt nem tudhatjuk, hiszen a hivatalos történelem egy nagy hazudott mese... ;)
Én a véleménynyilvánításnak azt a formáját alkalmaztam, hogy véleményemnek megfelelően töröltem. Én sem sértésnek szántam. Ha ezen megsértődnél, tekints magadba ahogy ilyen esetekre ezt az önvizsgálatot felvetetted.
Köszönöm a tanácsot, de nem sértődtem meg... ;)
 

cortes

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt Mindenki!
Érdeklődve, és néha bosszankodva olvastam ezt a fórumot, régóta. A legritkábban szóltam bele, mert itt a legtöbbször hitvitáról van szó ami, - mindig mondom – szükségszerűen meddő. Senki nincs, akivel mindig, mindenben egyetértettem, de az összeesküvés elmélet híveivel szinte sosem. Mindegy, aki akar, érvel ellene. Érvel akkor is, ha a másik fél nem akarja meghallani az ezeket és a tényekről sem vesz tudomást. Mert véleményem szerint, nincs más elfogadható út. Nem akarok senki más nevében szólni, de én úgyérzem, ezek a törlések mint megoldás és eljárás, épp azok számára a legkínosabbak, akik érdekében – állítólag - történt. Kíváncsi vagyok, mennyi idő alatt heveri ki a fórum.
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
Kedves cortes...!

Mutatnék neked egy nagyon egyszerű dolgot... Persze, hogy összeesküvés-elmélet...
De vajon tényleg az...?

Nézzük mit ír pl. a Wikipédia a Sinai-hegyről...!
A Sínai-hegy (héberül הר סיני) vagy Hóreb, amelynek egy részét Mózes-hegynek is nevezik, a mai Egyiptomhoz tartozó Sínai-félsziget déli részén található hegycsoport, ahol a Biblia szerint Mózes kapta a Tízparancsolatot Istentől.
Itt van Egyiptom legmagasabb csúcsa is, ahol egy elhagyott ortodox kápolna áll.
A Sínai-hegy lábánál fekszik a 6. században épült Szent Katalin monostor. A hagyomány szerint ezen a helyen volt az égő csipkebokor, ahol Mózes megkapta az isteni kinyilatkoztatást. (2 Móz. 3,1-2)
Néhány kutató vitatja, hogy a Sínai-félszigeten lenne a Bibliában említett Sínai-hegy. Egyesek szerint a Negev-sivatagban, mások szerint Szaúd-Arábia északnyugati csücskében, az Akabai-öböllel átellenben lévő vulkanikus hegységben található.



A legnagyobb poén az egészben, hogy mindenki egy nagy agymosás áldozata...
Ma már az internet segítségével baromi egyszerű kideríteni hol van a Sínai-hegy...
Mindegy, hogy rövid, avagy hosszú í-vel írod az eredmény ugyanaz lesz,
de ha megfigyeled a Biblia következetesen rövid i-t használ, és ha hosszú í-vel írod,
alá is húzza a helyesírás-ellenőrző szép piros hullámos vonallal, jelezvén, hogy valami bibi van...

De nem csigázom tovább a kíváncsiságod, inkább megmutatom a Sinai-hegy pontos helyét, amit a sok Phd-s nem talál... :D:D:D
http://maps.google.com/maps?q=47.683+17.900+(Sinai-hegy)&ll=47.683,17.900&spn=05.0,05.0&t=k&hl=en
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Eddig nem kellett szégyenleni......

Hát igen....

Szép dolog az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 1948 .. de 1976-ban az Európai Emberi Jogi Bíróság kimondja : a szólásszabadsága nemcsak azokra az információkra és eszmékre vonatkozik amelyeket az emberek jó néven vesznek......de azokra is amelyek bántják, felháborítják, vagy zavarják a lakosság bármely részét...
(Ezt egyébként részletesebben itt a Forumon a Lux in arcana #15.-ben taglaltam, hogy mire is gondolok)
Ez a valamikor pezsgő topic viszont nem emiatt néptelenedett el... Hanem attól, hogy itt hovatovább szégyelni kellett a "tudást".. Bizony kedves Furrier75, az általad javallt Sina-hegyet azért nem találják a PhD-sek mert ők könyvtárba, múzeumokba járnak, na meg restellem leírni, de iskolába, olvasnak, elmennek a helyszínekre, Uram bocsá' tudományos munkát végeznek, s nem néhány önjelölt "történész", "vallástudós" előadásából szerzik az ismereteket... Mindig elcsodálkozom azon, hogy az Óperencián túl (Ober Ens) miért is kezelik helyén a "dolgokat"...Pedig erre is vannak Pap Gáborok, Szántai Lajosok, Badiny Josok...etc.....Itt is gyártanak összeesküvés elméleteket...(Sőt valódi összeesküvések is vannak...) Csak itt a lényeges, az értékes hamarébb elválik az értéktelentől, a lényegtelentől.. Ez azt is jelenti, hogy rátérjek arra amiről szólni szerettem volna, hogy a tematikus Fórumok sarkosabbak, udvariatlanabbak, de ritkán kell moderálni, mert önszabályozóak.... S ennek van még egy egyszerű oka: a témához nem kapcsolódókat törlik... Itt ugyebár már régen nem a címben meghirdetett kérdések kerültek terítékbe, ráadásul nem is a saját gondolatok, hanem máshonnan szolgaian bemásolt, félreértett(tudatlanságból, vagy szándékosan) zavaros okfejtéseké volt a főszerep... De nem találkozhattunk pl. Umberto Eco és Carlo Maria Martini beszélgetésével... De arról sem, hogy szinte Magyarország az egyetlen, ahol nem alakult ki a korszerű vallástudomány oktatás(van ugye teológia "helyette") S a bibliakritika nem ateista huncutság... Ahogy arról sem esett szó, hogy a Biblia valamely része, része más "könyves" vallásoknak is.. Pedig talán lehetne miről beszélni. De ahhoz fel kellene vállalni a saját véleményt...(bár ennek feltétele, hogy legyen, mármint saját vélemény....)
Ja és majd elfeledtem az itt az utóbbi időben sűrűn idézett oldalak szerkesztőinek bizonyára sok minden kimaradt a tanulmányaiból.. többek közt az is, Bernard Lazare nem volt antiszemita, hanem csak megírta, miért alakult ki, miért is létezik több ezer éve ez a jelenség
itt el is olvasható:
www.freepress-freespeech.com/holhome/antihr/blazare.htm
Ennek a könyvnek speciel van köze a témához..... S talán 2013.-ban, ebben az új topicban a Bibliáról is szó esik..
 

Csillagözön

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát igen....

Szép dolog az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 1948 .. de 1976-ban az Európai Emberi Jogi Bíróság kimondja : a szólásszabadsága nemcsak azokra az információkra és eszmékre vonatkozik amelyeket az emberek jó néven vesznek......de azokra is amelyek bántják, felháborítják, vagy zavarják a lakosság bármely részét...
(Ezt egyébként részletesebben itt a Forumon a Lux in arcana #15.-ben taglaltam, hogy mire is gondolok)
Ez a valamikor pezsgő topic viszont nem emiatt néptelenedett el... Hanem attól, hogy itt hovatovább szégyelni kellett a "tudást".. Bizony kedves Furrier75, az általad javallt Sina-hegyet azért nem találják a PhD-sek mert ők könyvtárba, múzeumokba járnak, na meg restellem leírni, de iskolába, olvasnak, elmennek a helyszínekre, Uram bocsá' tudományos munkát végeznek, s nem néhány önjelölt "történész", "vallástudós" előadásából szerzik az ismereteket... Mindig elcsodálkozom azon, hogy az Óperencián túl (Ober Ens) miért is kezelik helyén a "dolgokat"...Pedig erre is vannak Pap Gáborok, Szántai Lajosok, Badiny Josok...etc.....Itt is gyártanak összeesküvés elméleteket...(Sőt valódi összeesküvések is vannak...) Csak itt a lényeges, az értékes hamarébb elválik az értéktelentől, a lényegtelentől.. Ez azt is jelenti, hogy rátérjek arra amiről szólni szerettem volna, hogy a tematikus Fórumok sarkosabbak, udvariatlanabbak, de ritkán kell moderálni, mert önszabályozóak.... S ennek van még egy egyszerű oka: a témához nem kapcsolódókat törlik... Itt ugyebár már régen nem a címben meghirdetett kérdések kerültek terítékbe, ráadásul nem is a saját gondolatok, hanem máshonnan szolgaian bemásolt, félreértett(tudatlanságból, vagy szándékosan) zavaros okfejtéseké volt a főszerep... De nem találkozhattunk pl. Umberto Eco és Carlo Maria Martini beszélgetésével... De arról sem, hogy szinte Magyarország az egyetlen, ahol nem alakult ki a korszerű vallástudomány oktatás(van ugye teológia "helyette") S a bibliakritika nem ateista huncutság... Ahogy arról sem esett szó, hogy a Biblia valamely része, része más "könyves" vallásoknak is.. Pedig talán lehetne miről beszélni. De ahhoz fel kellene vállalni a saját véleményt...(bár ennek feltétele, hogy legyen, mármint saját vélemény....)
Ja és majd elfeledtem az itt az utóbbi időben sűrűn idézett oldalak szerkesztőinek bizonyára sok minden kimaradt a tanulmányaiból.. többek közt az is, Bernard Lazare nem volt antiszemita, hanem csak megírta, miért alakult ki, miért is létezik több ezer éve ez a jelenség
itt el is olvasható:
www.freepress-freespeech.com/holhome/antihr/blazare.htm
Ennek a könyvnek speciel van köze a témához..... S talán 2013.-ban, ebben az új topicban a Bibliáról is szó esik..

Azt gondolom, hogy ezzel a hozzászólásoddal olyan magasságokba emelkedtél, hogy talán nem is látod, hogy milyen "nyájat" akarsz terelgetni. A hsz-ed merő személyeskedés, lekicsinylés, és meg nem nevezett hozzászólók semmibevétele. Azt hiszem, ilyen belépő után nem azt várod, hogy azok a fórumozók, akik csak hétköznapi emberként, minden phd-fokozat nélkül, tudományos minősítés nélkül vannak jelen, hogy azok hozzászóljanak.

És, hogy a Bibliáról is essen néhány szó. Talán a legegyszerűbb embert is érdekelheti, hogy azok az írások mit tartalmaznak, mit jelentenek, hogyan gondolta az írója, vagy ihletője, és, "Uram bocsá", még olyan is előfordulhat, hogy akár az értelme, akár a tapasztalata adott esetben ellenkezik az abban leírtakkal. És nem érdekli, hogy milyen PHD-s fokozatú egyén akarja rátukmálni a neki nem tetsző véleményt. De a Teremtő, ki tudja miért, sokfélének teremtett bennünket. És ennek a sokféle embernek azért csak együtt kellene élni. Ha van valamilyen fokozata, ha nincs....

A Bibliáról: az az EMBERRŐL szól. Mivel pedig a legnagyobb titkot, az Élet rejtélyét senkinek nem sikerült megfejteni, ezért óhatatlan, hogy egy-egy adott témánál bármilyen irányba elkalandozzon az ember. Még akkor is, ha az nem szigorúan a Bibliához, illetve a topikhoz tartozó. Mert a legnagyobb találmányok, felfedezések sem akkor születtek, amikor az adott témát vizsgálták. Hanem akkor, amikor egészen másról volt szó......

Egyébként a tudást sohasem kell szégyellni. A kérkedést annál inkább kellene.....
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát nem nekem válaszoltál...

Azt gondolom, hogy ezzel a hozzászólásoddal olyan magasságokba emelkedtél, hogy talán nem is látod, hogy milyen "nyájat" akarsz terelgetni. A hsz-ed merő személyeskedés, lekicsinylés, és meg nem nevezett hozzászólók semmibevétele. Azt hiszem, ilyen belépő után nem azt várod, hogy azok a fórumozók, akik csak hétköznapi emberként, minden phd-fokozat nélkül, tudományos minősítés nélkül vannak jelen, hogy azok hozzászóljanak.

És, hogy a Bibliáról is essen néhány szó. Talán a legegyszerűbb embert is érdekelheti, hogy azok az írások mit tartalmaznak, mit jelentenek, hogyan gondolta az írója, vagy ihletője, és, "Uram bocsá", még olyan is előfordulhat, hogy akár az értelme, akár a tapasztalata adott esetben ellenkezik az abban leírtakkal. És nem érdekli, hogy milyen PHD-s fokozatú egyén akarja rátukmálni a neki nem tetsző véleményt. De a Teremtő, ki tudja miért, sokfélének teremtett bennünket. És ennek a sokféle embernek azért csak együtt kellene élni. Ha van valamilyen fokozata, ha nincs....

A Bibliáról: az az EMBERRŐL szól. Mivel pedig a legnagyobb titkot, az Élet rejtélyét senkinek nem sikerült megfejteni, ezért óhatatlan, hogy egy-egy adott témánál bármilyen irányba elkalandozzon az ember. Még akkor is, ha az nem szigorúan a Bibliához, illetve a topikhoz tartozó. Mert a legnagyobb találmányok, felfedezések sem akkor születtek, amikor az adott témát vizsgálták. Hanem akkor, amikor egészen másról volt szó......

Egyébként a tudást sohasem kell szégyellni. A kérkedést annál inkább kellene.....


Úgy tűnik komoly szövegértési problémáid vannak. Akkor érthetően még egyszer. A Biblia az egyszerű emberekhez, minden hátsó gondolat nélkül szól, nincsenek benne sem földönkívüliek, sem tekervényes utalások, sem összeesküvés elméletek, s a Biblia Jézusa nem volt sem magyar, sem a magyar őstörténettel nem rokonítható. . Azok másik történetek, bár lehet beszélni itt is róluk, és én fentebb azt irtam, sajnos ezek kaptak főszerepet a Biblia helyett. S bizony azt hiszem talált sűllyedt, ezek szerint amit írtam, mert teljesen érthetetlen a reakciód, meg az indulatod, s ha az előttem szólókat is elolvasod, elolvastad, én csupán azokra válaszoltam, s azt gondolom az ilyen vagdalkozások és félreolvasások miatt hagyták itt azok ezt a topicot, akik miatt érdemes volt ide jönni régebben.... S én itt senkit sem terelgetni, sem meggyőzni nem akarok, s ha valaki veszi a fáradtságot, ennek a topicnak az elődjében pár száz hozzászólásban bizonyítottam is, hogy lehet mit mondani a Bibliával kapcsolatban is... Ezen a Fórumon ki-ki megtalálhatja azt a témát ami érdekli, felesleges szétverni (jól)működő topicokat.. De az is látható az utóbbi időben, ez a topic és az Isten és más mesék, egyfajta "dühöngő" volt, ahol azt is el lehetett mondani ami úgy általában ezen a fórumon nem "kívánatos".. vagyis egy levezető szelep, az ezekért a témákért úgy sem kár felkíiáltással...
Remélem elégedett vagy magaddal, hogy milyen jól megmondtad nekem a frankót, csak vedd figyelembe, hogy ezt igen benézted.....
Nekem olybá tűnik a fennkölt zöldségek nem az én hozzászólásomban vannak.....
(S még egyszer nem árt végiggondolni mit is írunk le, mielőtt elküldjük... Mi köze az én hozzászólásomnak ahhoz, amit nekem tulajdonítottál gondolatokat? Nekem sajnos nem sikerült megfejtenem..)
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
Bizony kedves Furrier75, az általad javallt Sina-hegyet azért nem találják a PhD-sek mert ők könyvtárba, múzeumokba járnak, na meg restellem leírni, de iskolába, olvasnak, elmennek a helyszínekre, Uram bocsá' tudományos munkát végeznek, s nem néhány önjelölt "történész", "vallástudós" előadásából szerzik az ismereteket...
Ha kiemelnék a fejüket a rabbinikus irodalomból, és térképet nézegetnének talán megtalálnák, de szerintem már megtalálták,
csak ugyanúgy keresik még, mint a magyarok őshazáját, amit szintén tud mindenki hogy hol van, kivéve a sok Phd-st... :D
Na és vajon miért nem lehetséges, hogy a sok önjelölt az, aki a tudás birtokában van...
Nálunk egy 5.-esnek az tanítják Magyarország Közép-Európában van, de mire elvégzi az egyetemet valaki addigra Kelet-Európában lesz...
Miért...? Mert az 5.-es agya még nincs annyira átprogramozva, hogy elhiggyen minden hülyeséget amit mondanak neki,
hiszen ránéz a térképre, és látja mi az igazság...
Ja és majd elfeledtem az itt az utóbbi időben sűrűn idézett oldalak szerkesztőinek bizonyára sok minden kimaradt a tanulmányaiból.. többek közt az is, Bernard Lazare nem volt antiszemita, hanem csak megírta, miért alakult ki, miért is létezik több ezer éve ez a jelenség
itt el is olvasható:
www.freepress-freespeech.com/holhome/antihr/blazare.htm
Ennek a könyvnek speciel van köze a témához..... S talán 2013.-ban, ebben az új topicban a Bibliáról is szó esik..
Na ha én ebből idéznék, az biztos törölve lenne... :D:D:D
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
Kedves Frank...! Remélem így már elfogadható...!

A kereszténység történelmi múltjával foglalkozó kutatások a XVII. században kezdődtek. A negyedik században összeállított Bibliát szentségtörés volt megkérdőjelezni bármilyen formában. Gyakran az életével játszott az, aki kétségbe vont akár egy vonást is, mert Isten által sugallt írásnak és „Szent könyvnek" kellett elfogadni az Ó- és Újszövetséget. Azonban 1872-ben George Smith közzétett egy szenzációs felfedezést Londonban, a bibliaarcheológiai társaságnál. Egy újonnan kiásott agyagtábla, Ninive romjai alatt, akkád nyelven ékirással írva, Kr.e. a második évezredből a vízözön történetének leírásával, amely több mint ezer évvel idősebb volt az Ószövetségben bemutatott vízözön históriánál. A felfedezést újak követték. Előkerült egy komplett eposz, a Gilgames, amelynek története visszanyúlik még régebbi időkbe, a babiloni is szumer társadalom Kr.e. többezer éves kultúrájáig, az első ember teremtésének mítoszával.
Ezen felfedezések után a Biblia nem lehetett az, ami volt az egyháznak, azaz direkt sugallat az Istentől, és ami még kényelmetlenebb lett egyeseknek, hogy megdőlt egy bizonyos nép isteni kiválasztottságának tana. Az Ószövetség jelentős része egy eltulajdonított és lopott művé változott. A tolvajlás kifejezés egyáltalán nem túlzás, mert az a bizonyos nép saját egyéni érdekeinek a szolgálatába állította az egész legendát az évszázadok folyamán.
Az alázatos hívősereg semmit sem tud az egészből, mert „Isten szolgái", a papság aligha tájékoztatta őket az eseményekről. És akkor elérkeztünk az ún. Újszövetséghez, mert végül is ez lenne a keresztény ember hitének igazi tankönyve. Az előzőek ismeretében azonban mindjárt megbotlunk, mert az egyház propagandistái ezidáig folyamatosságot állítanak az Ó- és Újszövetség között, azaz az előbbiből eredeztetik az utóbbit. De milyen lehet az utóbbi, ha az előbbi, az Ószövetség az elmondottak alapján egy hamisításból eredő hazugsággyűjtemény? És mivel a Mindenható sohasem kötött szövetséget azzal a bizonyos néppel, ebből kifolyólag nem létezhetett Ószövetség. Ha pedig nem volt, akkor miért kellett volna létrejönnie az Újszövetségnek? A Mindenható a teremtés kezdete óta szövetségben állott az emberrel. Az Ő korszakjai nem évek és évezredek, hanem az ÖRÖKKÉVALÓSÁG.
Hatalmas felháborodás követte 1902-ben Berlinben Friedrich Delitzsch, a babiloni-asszír nyelvészet professzorának, „Babel und Bibel" c. előadását, ahol többek között kijelentette: „Az Ószövetség sem nem önálló, sem nem Istentől sugalmazott írás, mivel sokkal inkább függ a nálánál jóval régibb sumer-babiloni művektől." Ezeket a tudományos felfedezéseket eddig senki sem próbálta megkérdőjelezni, mert azóta több újabb felfedezés erősítette a tényeket. Az Egyház ezidáig nem mert nyilatkozni a kérdésben, és igy inkább az agyonhallgatás taktikáját választotta. Kerülgetik, mint a forró kását, de minél inkább halasztják, annál forróbb lesz a kása.
Ma már nem vitás a kutatók között, hogy Jézus nem született Betlehemben, és nem tartozott Dávid családjához, hisz azóta sem jegyeztek fel egyetlen személyt sem, aki Dávidtól származna. Marad tehát a hazugság másik fele, Názáret, ahol az írások többsége szerint Jézus felnevelkedett. Prof. F. F. Bruce írja a Jézus idejéből ismert antik városokról, hogy Názáret sehol sem szerepel a feljegyzésekben, holott a római adóhivatalnokok minden szőlőtőkét és kunyhót nyilvántartottak, hogy megadóztassák.
Az ún. ótestamentumi és a két testamentum közötti időszak térképein nincs feltüntetve Názáret, majd megjelenik az újtestarnentumi időszak alatt, de pontos időmeghatározás nélkül. A megoldáshoz valószínűleg egy 1962-ben megtalált ásatás eredménye vezetett el Caesaréból. Kr.u. 135-ben megint volt egy lázadás Jeruzsálemben, amelyet a rómaiak levertek. A menekülő nazarénusok egy része letelepedett Galileában, és azóta viseli a Názáret nevet. Ezt igazolják az ásatások eredményei is, hogy a legrégibb zsinagóga a térségből Kafarnaumból került elő a Kr.u. második századból.
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
...A kereszténység történelmi múltjával foglalkozó kutatások a XVII. században kezdődtek.
A kereszténység történetével foglalkozó első átfogó monográfiát már az általad megjelölt idő előtt vagy 1500 évvel, a 4. században megírta Euszebiosz Egyháztörténet címmel.

...Ezen felfedezések [George Smith, stb.] után a Biblia nem lehetett az, ami volt az egyháznak, azaz direkt sugallat az Istentől, és ami még kényelmetlenebb lett egyeseknek, hogy megdőlt egy bizonyos nép isteni kiválasztottságának tana. Az Ószövetség jelentős része egy eltulajdonított és lopott művé változott. A tolvajlás kifejezés egyáltalán nem túlzás, mert az a bizonyos nép saját egyéni érdekeinek a szolgálatába állította az egész legendát az évszázadok folyamán.
A felfedezés valóban megváltoztatta sokak képét a Bibliáról, de a sugallt voltára vonatkozó hitet nem törte meg. Persze a sugallatot nem tollbamondásnak kellene érteni. Egy korábbi, még ha hasonló is, mitosz miért teszi a sugalltságot kizárttá? Csak a logikádat kérdőjelezem meg most. Ami a kiválasztottságot illeti, az viszont hitkérdés. Van, aki a magyarságot tekinti Isten népének. A zsidóság, a rasztafariánusok, és még sokan mások hiszik, hogy kiválasztottak. Ezt a hitet lelet nem befolyásolja.

...Az alázatos hívősereg semmit sem tud az egészből, mert „Isten szolgái", a papság aligha tájékoztatta őket az eseményekről.
Mikor volt utoljára, hogy erről egy hívő embert is megkérdeztél? Vagy egy papot? Lehet, hogy nem azok közlésére kellene támaszkodni, akiknek fogalmuk sincs, mi hangzik el egy pap szájából? Ha valami igaz, az, hogy a pap nyilvánvalóan a szószékről a Bibliának inkább a hitéleti, vallási értelmezését adja, és kevésbé foglalkozik a beszéd közben az ásatások során feltárt rétegekkel és szövegkritikai elemzésekkel.

...Az előzőek ismeretében azonban mindjárt megbotlunk, mert az egyház propagandistái ezidáig folyamatosságot állítanak az Ó- és Újszövetség között, azaz az előbbiből eredeztetik az utóbbit. De milyen lehet az utóbbi, ha az előbbi, az Ószövetség az elmondottak alapján egy hamisításból eredő hazugsággyűjtemény?
Azért lenne hazugsággyűjtemény a Biblia, mert a zsidó nép (ahogy a történelem minden egyes népe) átvett mitoszokat a környező népektől? Nem túlzás az állításod egy csöppet? Hazugság, eddigi ismereteim szerint az, ha valamit állítok, amikor tudom, hogy az nem igaz. A bibliai teremtés- és özönvíztörténet leírói nem hazudtak, amennyiben valóban igaznak vélték, amiket leírtak. Semmi lelet nem jelzi, hogy szándékosan mást írtak volna le, mint, amit hittek. Itt mítoszokról van szó, nem tudományos állításokról!

...És mivel a Mindenható sohasem kötött szövetséget azzal a bizonyos néppel, ebből kifolyólag nem létezhetett Ószövetség.
Szerényen érdeklődnék: ott voltál, hogy ezt ilyen biztosan tudod? Amennyiben nem, te is csak a hitedet állítod. Akárcsak a zsidóság, amikor kiválasztottnak tekinti magát.

...Ezeket a tudományos felfedezéseket eddig senki sem próbálta megkérdőjelezni, mert azóta több újabb felfedezés erősítette a tényeket. Az Egyház ezidáig nem mert nyilatkozni a kérdésben, és igy inkább az agyonhallgatás taktikáját választotta. Kerülgetik, mint a forró kását, de minél inkább halasztják, annál forróbb lesz a kása.
Szomorú ez az ismeretek hiányában elkövetett vagdalkozás. Az általad "agyonhallgatottnak" kikiáltott témával minden szeminarista, civil teológiahallgató, sőt a legtöbb katolikus, evangélikus vagy református középiskola hittanos növendéke is megismerkedik tanulmányai kezdetén. Ha nem alszik. Ez az ismeret nincs sem letagadva, sem elhallgatva. Könyvek százai foglalkoznak a témával, számos ezek közül egyházak kiadványa. Ne dőljünk már be minden internetes tömeghisztériát kelteni kivánó, gyűlölséget szító pamfletnek!

...Ma már nem vitás a kutatók között, hogy Jézus nem született Betlehemben, és nem tartozott Dávid családjához, hisz azóta sem jegyeztek fel egyetlen személyt sem, aki Dávidtól származna...
Azt nem lehet állítani, hogy a kutatók között nem vitás, hogy Jézus nem Betlehemben született. Egyszerűen nem tudjuk hol született. Sok bibliakutató valószínűbbnek tartja, hogy Jézus Názáretben született (erre számos utalás van az Ú.SZ.-ben). Sejtésem szerint annak ismerete, hogy Jézus születésének melyik falu volt a helyszíne nincs különösebben semmi hordereje. A Betlehemmegjelölésnek teológiai, nem történelmi jelentősége van.

Biztosan, történelmi bizonyítékok alapján nem lehet sem állítani, sem tagadni, hogy Jézus Dávid házából származott volna. Viszont azt tényként állítani, hogy nem, teljesen tudománytalan.

Az az állításod, hogy "hisz azóta sem jegyeztek fel egyetlen személyt sem, aki Dávidtól származna" meg aztán végképp teljesen téves. Csak hogy a triviálisat mondjam, Salamon (akinek uralkodásáról és bölcsességéről megemlékezik a Biblia szintén) Dávid egyik fia volt, Rehoboam az unokája, és így tovább. Szerintem ez kimeríti a leszármazott fogalmát. Dávid háza több, mint 400 évig volt Júda trónján.
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Kedves Frank...! Remélem így már elfogadható...!

Kedves Furrier!

A téma felvezetése, ebben a formátumban már alkalmas arra, hogy megvitassuk, bár az ok- okozati összefüggéseket egy kicsit részletezhetnéd.

Azonban 1872-ben George Smith közzétett egy szenzációs felfedezést Londonban, a bibliaarcheológiai társaságnál. Egy újonnan kiásott agyagtábla, Ninive romjai alatt, akkád nyelven ékirással írva, Kr.e. a második évezredből a vízözön történetének leírásával, amely több mint ezer évvel idősebb volt az Ószövetségben bemutatott vízözön históriánál. A felfedezést újak követték. Előkerült egy komplett eposz, a Gilgames, amelynek története visszanyúlik még régebbi időkbe, a babiloni is szumer társadalom Kr.e. többezer éves kultúrájáig, az első ember teremtésének mítoszával.

"Vízözönről szóló történetek nagyon sok nép legendáiban megtalálható egymástól függetlenül. Fogalmunk sincs, hogy a történetekben szereplő egy-egy vízözön pontosan mikor volt és mekkora volt a kiterjedésük.

"A közelmúltban sok vita folyt az özönvíz előtti népesség meghatározásáról. A viták eredménye azonban csakis bizonytalan lehet. Mégis föl kell sorolnunk a tényeket, hogy megérthessük az özönvíz előtti népesség nagyságát. Semmibe véve a világméretű áradásra vonatkozó bőséges történelmi és hagyományos utalásokat, sok tudós csökönyösen úgy vélekedik, hogy a Biblia beszámolója, a káldeusok történetírása s más özönvíz-történetek csak helyi áradásokra vonatkoznak. Azt hangoztatják, hogy az emberiség még mindig gyermekkorát élte s érzelmileg szülőhelyéhez, a Közel-Kelethez fűződött. E tudósok vélekedése szerint e kezdetleges emberek előtt valóban úgy is tűnt, mintha az egész világot nyelték volna el. Hírközlésük oly kezdetleges, tudásuk oly korlátolt volt, hogy számukra csak Mezopotámia létezett. ....."

"Kína özönvíz-regéjének beszámolója szerint a folyók áradása okozta az árvizet, amit aztán a tengerek fejeztek be, amikor az is túláradtak. A rege hőse azonban feleségével, három fiával és három lányával együtt elkerülte a pusztulást.Érdekes tény, hogy a mai kínai hajó szó nagyon régi képszó, és a csónak és nyolc száj jeleiből tevődik össze, ami arra utalhat, hogy az első hajón nyolcan utaztak. A kínai hagyományok szerint az összes kínaiak ennek az egyetlen ősnek és családjának a leszármazottai, aki arról volt híres, hogy egy hatalmas árvizet élt túl."

"A Hawaii szigetek regéje szerint a világ teremtése után az emberek annyira elvetemedtek, hogy Kane, az istenük elhatározta, hogy elpusztítja földet. De úgy döntött, hogy egy igaz embernek és a családjának megengedi, hogy megmeneküljenek haragjától. Ők olyan hatalmas csónakot építettek, amelyen ház állt. Aztán megjött az eső és a víz emelkedett, az óceánok egybefolytak és az emberiség kipusztult. Csak a bárka lakói élték túl a katasztrófát. Végül Kane leapasztotta a vizet és utasította az igaz embert és családját, hogy újra népesítsék be a földet."

/idézetek: https://www.google.ca/url?sa=t&rct=...xyIoM7-APQ8wTFv3ObpJw&bvm=bv.1355534169,d.dmQ /

Ha nem a holdhónapokat vesszük egy évnek, akkor Noé kb. 75 évet élt. Na de mettől meddig? A Gilgames-eposz eredetileg nem tartalmazta az özönvíz történetét / Ziuszudra-eposz/... az eposz folyamatosan fejlődött, királyból lett félisten, majd isten... és az özönvíz is bekerült.

Valami alátámasztást igényelne a felvezetett elméleted, miszerint ellopott történetről van szó. Az amerikai indiánok, vagy a kínaiak... honnan kölcsönöztek?


Na ha én ebből idéznék, az biztos törölve lenne... :D:D:D

Ha a szerző céljának megfelelően idézel, semmi gond. Bernard Lazare írása, amit és ahogy Prominor közreadott az a múlt megértését és nem a jövő elrontását segíti. Azt azért megjegyzem, hogy 1894 áprilisa óta történt egy-két változás a hitéletben és a történelem sem állt meg.

Hát igen....

Szép dolog az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 1948 .. de 1976-ban az Európai Emberi Jogi Bíróság kimondja : a szólásszabadsága nemcsak azokra az információkra és eszmékre vonatkozik amelyeket az emberek jó néven vesznek......de azokra is amelyek bántják, felháborítják, vagy zavarják a lakosság bármely részét...

Prominornak ez a megjegyzése is igaz és hozzátenném, hogy vannak újabb jogszabályok is amik pedig kimondják, hogy milyen eszmék üldözendők. Nem akarom én felsorolni a Ptk. Btk. vonatkozó részeit, mindenki legyen tapintatos a kritikus vélemények megfogalmazása esetén is... Ilyen egyszerű.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos akkor még pontosabban...

Azt gondolom ott van a kutya elásva, hogy számosan képtelenek elvonatkoztatni néhány lényeges apróságtól...
Úgymint: ami nincs benne a Bibliában, az nem a Biblia része, nem kimaradt belőle, nem kitörölték.. etc. Egyszerűen nem része és pont.
A rabbinikus irodalom tanulmányozása nem a Biblia megértését szolgálja, hanem a zsidó vallásét...
Az ókeresztény irodalom tanulmányozása pedig segít megérteni, hogy a Biblia, az a Könyv amit mi így ismerünk, s amely végleges formáját már a 3. században elnyerte(nem pedig a niceai zsinat állította össze) milyen társadalmi-történelmi gazdasági környezetben született meg..
A legnagyobb tévhit pedig szerintem az, hogy vannak akik azt gondolják, a hittől elvonatkoztatva nem lehet a Bibliáról beszélni... (Persze a vallásról nem is könnyű, hisz ugye a bibliai történetek, események, szereplők egy része az iszlám és a zsidóság könyveinek is része)
Vannak pedig emberek, akik életüket, munkásságukat a "Bibliával kapcsolatos" kutatásoknak szentelték. Newton Angliájában az oktatói álláshoz egyházi szerepvállalás szükségeltetett.. Sir Newton ez alól "felmentett" volt, mégis élete főművének nem a huszonhat éves korára megalkotott törvényeit tartotta, hanem az életében ki sem adott Jelenések Könyvéről írt dolgozatát, ami ugyebár nem teológiai munka...
Mások a kígyó "problémájának szentelték életüket.. bizonyítandó Isten csonkolta a csúszómászókat a Gen 3. 14 ...illetve kígyó volt-e a bibliai "kígyó"?
Megint mások a Biblia növényeinek szenteltek több kötetes munkákat, vagy a helyszínek beazonosításának...
S akkor még a kronológiáról szót sem ejtettünk...
Szóval azt gondolom, anélkül, hogy akár a legcsekélyebb mértékben a vallási területre merészkednénk, vagy hitbéli kérdéseket vetnénk fel, a Biblia kapcsán számos érdekes dologról lehet szót váltani..
S talán el kéne fogadni, hogy itt nem agymosottak írogatnak, s szükségtelen az 5. osztályosok szintjét emlegetni, mert egyrészt tanulója, másrészt iskolája válogatja mi ez a szint... Harmadrészt ezek a témák a 21. században pár kattintással kontrollálhatók..(mármint a /valóság/tartalmuk)..
Példaként ajánlanám Szigeti prof. gondolatait az almáról, Ádámról, Éváról..
www.felfedezesek.hu/index.php?content=felfedezesek&cid=1&id=370
 

Kyra2

Kitiltott (BANned)
Prominornak ez a megjegyzése is igaz és hozzátenném, hogy vannak újabb jogszabályok is amik pedig kimondják, hogy milyen eszmék üldözendők. Nem akarom én felsorolni a Ptk. Btk. vonatkozó részeit, mindenki legyen tapintatos a kritikus vélemények megfogalmazása esetén is... Ilyen egyszerű.

Milyen kár! Pedig magam mellé venném a BTK-t meg a PTK-t és mellé tenném Prominor tanár úr által javasolt összes könyvet és mielőtt elküldök egy hozzászólást fellapoznám mindegyiket, nehogy valami törvénybeütközőt kövessek el, vagy netán saját magam alkossak véleményt a "tudományos módszerekkel" mások által már elfogadottakkal szemben. :D
 
Oldal tetejére