Csillagászat és űrkutatás

SpongyaBob:)

Kitiltott (BANned)
Néhány hónapja láttam erről egy cikket a space.com-on, szerintük egy digitális képfeldolgozás során keletkezett "melléktermék" volt.
Az azonosítatlan repülő tárgy, mely semmi hasonlóságot nem mutat a Nap környezetében valaha is érzékelt objektumokkal, valahogy ellenáll a napkitörés során a Napban zajló fúziós folyamatok miatt kirobbant gigantikus perzselő anyagnak.

Forrás:http://www.dailymail.co.uk/sciencet...captures-UFO-surfing-hellish-surface-sun.html

Egy "digitális melléktermék" ami ellenáll a napkitörésnek.:confused:
Hát ez jóóóóóóóóóóó!!! Régen nevettem ekkorát.:D:D:D
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy "digitális melléktermék" ami ellenáll a napkitörésnek.:confused:
Hát ez jóóóóóóóóóóó!!! Régen nevettem ekkorát.:D:D:D
Nyilván az én hibám, de nem értem a poént. Egyrészt a "digitális melléktermékek" garantáltan ellenállnak mindenféle napkitörésnek. Másrészt az általad belinkelt képen nincs semmi olyan támpont, ami alapján meg lehetne ítélni, hogy az "azonosítatlan repülő tárgy" repül-e, tárgy-e, milyen távolságra van a Naptól, és hogy egyáltalán közelébe került-e a "Napban zajló fúziós folyamatok miatt kirobbant gigantikus perzselő anyagnak". Ezen kívül arra sem utal semmi, hogy ellenállt volna bárminek is, hiszen ilyen alakzatot azóta sem figyeltek meg még egyszer a SOHO felvételein. Pedig az ufós fórumokon átlag hetente jelennek meg "leleplező" felvételek "gigantikus űrhajókról" a Nap közelében, amiknek közös jellemzőjük, hogy sem egymásra, sem az itt hivatkozott valamire nem hasonlítanak.
De ha kíváncsi vagy az igazságra, én most megmondom az őszintét. Az idézett képen Manitu bal bocskora látszik, csak hiányosan, mert a NASA összeesküvői rögtön megpróbálták kimontírozni a képről, de ez csak néhány perces késéssel sikerült nekik. És persze mikor az Öreg érezte, hogy perzselődik a lábtyűje, rögtön elkapta onnan, és áttette a jóval nyugisabb Nibiru mellé. Ez világosan látszik az ott készült felvételeken, csakhogy a NASA még a Nibiru létezését is letagadja, nem hogy a körülötte keringő hét űrszondát, és az általuk készített felvételeket.:lol:
 

SpongyaBob:)

Kitiltott (BANned)
csakhogy a NASA még a Nibiru létezését is letagadja, nem hogy a körülötte keringő hét űrszondát, és az általuk készített felvételeket.:lol:
Ha erről tudsz bővebb infót az érdekelne, mert ez a Nibirunak nevezett égitest, ami nagy valószínűséggel nem egy nagybolygó holdakkal,
hanem egy nap bolygókkal bizonyíthatóan létezik, még ha tagadják is.;)
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Az emberi élet a földönkívüliektől származik ?

1160104_0.jpg



Chandra Wickramasinghe
a Cardiffi Egyetem Asztrobiológiai Központjának egyik tudósa egy Sri Lankáról származó meteoritdarab vizsgálata alapján úgy véli, a lelet egyértelmű bizonyítéka, hogy léteznek földönkívüliek, mi több, ennél is tovább megy, amikor azt mondja, a meteorit belsejében talált tengeri hínár fosszília arra utal, hogy a földi élet idegen beavatkozás eredménye lehet.
A meteorit nemrég izzó tűzgolyóként zuhant le a szigetország Polonnaruwa City nevű városkája közelében. A légkörben el nem égett darabjait összegyűjtötték, majd átadták a Földtudományi Egyetemnek, ahol az elektronmikroszkópos vizsgálat mutatta ki a belsejében a növényi fosszíliát.



original-1.jpeg


A fenti képen látható körülbelül öt centiméter átmérőjű kövület már a meteorit közepéből származik, és az idős tudós szerint kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy az emberi élet csírája más bolygókról, vagy galaxisokból került a Földre, ráadásul nem is véletlenül, hanem azok a földönkívüliek hozhatták ide, akik UFO-ként, vagyis azonosítatlan repülő tárgyaikkal napjainkban is világszerte rendszeresen feltűnnek az égen.

A brit professzor a kövületen végzett vizsgálatok alapján annak életkorát mintegy 3800 millió évesre teszi, ami nagyjából megegyezik azzal időponttal, amikor a tudomány jelenlegi álláspontja szerint az élet kialakulhatott a Földön.

Wickramasinghe elmondta még, hogy a meteor belsejében többféle megkövült organizmust is találtak. Míg néhányuk felépítése teljesen megegyezik a Földön korábban megtalált fosszíliákéval, addig vannak köztük olyanok is, amelyek teljességgel ismeretlenek a kutatók előtt.

A tudós most további vizsgálatoknak szeretné alávetni a megkövült hínárt, amellyel szeretné kideríteni, hogy milyen hőmérsékleti, légköri és egyéb körülmények uralkodhattak azon a bolygón, ahol évmilliókkal ezelőtt a kis növény élt, és így talán fény derülhet arra is, hogy a világűr melyik részéről érkezhetett.


***

Részletes tanulmány:

FOSSIL DIATOMS IN A NEW CARBONACEOUS METEORITE
Journal of Cosmology, Vol,21, No,37 published, 10 January 2013
http://journalofcosmology.com/<WBR>JOC21/PolonnaruwaRRRR.pdf

***

A meteorit "valódiságát" a NASA tudósai is igazolták.



hoover.png



Professor Richard.B.Hoover, the NASA scientist has confirmed that, the space object which was recently landed at Aralaganwila area is a meteorite, and the micro organisms found in the object are alien beings.

Hoover of NASA, and Professor, Chandra Wickramasinghe,of Cardiff University in England, have arrived at the island in the evening yesterday, to observe the meteorite which has landed at the paddy field No S.C.86 at Aralaganila area owned by a farmer named Mr T.T.Tikiri Banda.

These two professors are distinguish scholars of Astrobiology.They were assisted by a group, including Mr Keerthi Wickramarathne, the Senior Microscopy Technician, of the Sri Laka Medical Research Institute.

http://lankacnews.com/english/<WBR>main-news/nasa-confirms-that-<WBR>the-micro-organisms-found-in-<WBR>the-aralaganvila-meteor-are-<WBR>alien-beings/

***




ChandraWickramasinghe4.jpg


http://www.huffingtonpost.com/<WBR>2013/01/18/extraterresterial-<WBR>life-exists-chandra-<WBR>wickramasinghe_n_2500008.html#<WBR>slide=2002828
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán ha egy meteorit belsejében, az "űrben" gyűjtött mintából találnak hasonlót, akkor izgalmas lenne.. De ez egy sor kérdést felvet.. Mondjuk a legfontosabb, hogy is és mikor is, került bele a fosszília?
Talán nem is kell a megválaszoláshoz asztrobiológusnak lenni...
( Ahhoz, hogy valaki a földön kívülről érkező élet kutatásával foglalkozhasson, fel kell építeni egy tételt, miszerint onnan (is) érkezhetett az élet, akár szélsőséges körülmények között is... )

De vannak akik elfelejtik kutató létükre Sir Isaac Newton sorait...

Ne tételezzünk fel több okot a természeti dolgokban, mint amennyi igaz és elégséges a jelenségek megmagyarázásához..
 

SpongyaBob:)

Kitiltott (BANned)
Rekordközel jön a Földhöz egy aszteroida

Fél futballpályányi aszteroida száguld el bolygónk mellett február 15-én.

A kőóriás 27 ezer kilométernyire közelíti meg bolygónk felszínét. "Rekordnak számít ez a közelség. Az 1990-es évek óta végzett megfigyelések során még sohasem fedeztünk fel semmilyen égitestet ilyen közel a Földhöz" - hangsúlyozta Don Yeomans, a NASA földközeli objektumok után kutató programjának a vezetője, aki szerint azonban a 2012 DA 14 katalógusjelű aszteroida nem jelent veszélyt a Földre nézve.

Bolygónk szomszédságában rengeteg különböző méretű, formájú és összetételű aszteroida "nyüzsög": a legkisebbek alig nagyobbak, mint egy strandlabda, de akadnak sok kilométer átmérőjű kőóriások is. A legtöbb az aszteroidaövezetből származik, de előfordulnak közöttük régóta halott, kiégett üstökösök maradványai - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A 2012 DA 14 objektum tipikus Föld közeli aszteroida - átmérője körülbelül 50 méter, azaz se nem túl nagy, se nem túl kicsi és valószínűleg egy kőszikláról van szó. Don Yeomans számításai szerint negyvenévente repül el bolygónk mellett a 2012 DA 14-hez hasonló aszteroida és 1200 évente csapódik egy ilyen a Földbe.

Egy 50 méteres aszteroida becsapódása nem okoz világméretű katasztrófát. Mint Don Yeomans rámutat, hasonló méretű objektum vájta ki a 1,5 kilométer átmérőjű Meteor-krátert Arizona államban ötvenezer éve. Ilyen égitest robbanhatott fel Szibéria fölött 1908-ban, több száz négyzetkilométeres területen letarolva az erdőséget. A kutatók mai napig vizsgálódnak, hogy kiderítsék milyen objektum okozta a tunguszkai eseményként ismert jelenséget.

"A 2012 DA14 semmiképp sem csapódik a Földnek. Az aszteroida pályája eléggé ismert, hogy kizárhassuk ennek a valószínűségét" - hangsúlyozta Don Yeomans.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán nem is egészen ide tartozó.....

Ha SpongyaBob nem hozza szóba Tunguzkát, nem is veszem fel a fonalat újra....
Annál inkább nem, mivel ismereteim a csillagászat, asztrofizika, asztrobiológia terén a tájékozott laikus szintjét sem ütik meg.... De azt gondolom a Zsuzsa által "hozott" tanulmány a kozmológia egyéb területére tartozik, s arról már többet hallottam...
A Journal of Cosmology-ben megjelent tanulmány szerzője Wickramasinghe professor a buckinghami egyetem Asztrobiológiai Központjának az igazgatója, számos a pánspermia elméletet támogató cikk szerzője(a JOC-ban is jelent meg már Tőle e témában). De én nem ezt az irányt szeretném megvitatni, hanem a Pollonnaruwa mellett talált meteorit darabkákat a NASA-val karöltve, a Taurid meteorrajból származó töredékként azonosították. Sőt ugye a cikk elején hivatkoznak arra is, hogy 2009. január 17.-én a dániai Maribor közelében, szintén a Taurid meteorraj egy "darabja" ért földet. Amit Taurid meteorrajként tartanak számon az nem más, mint az Encke üstökös által hátrahagyott jelentős mennyiségű "hulladék"... Az Encke üstökös leánykori neve 1786 I Mechain volt. Pierre Mechain fedezte fel 1786-ban. Johan Franz Encke nevét, aki csak a csóváit látta, később vette fel.. Az Encke üstökös amely egyike a legrövidebb keringési periódusú üstökösöknek keringési periódusa 3,3 év, s a napot 4 CSE(csillagászati egység)-re közelíti meg, s több mint 50 megfigyeléséről készült feljegyzés. Azt mondják a Jupiter mintegy nagyhatalmú önkényúr tartja kordában az üstökösöket még a Nap körül keringőknek is módosíthatja a pályáját, de kivétel erősíti a szabályt ilyen kivétel az Encke is ami nem tart tisztes távolságot s pályája a Jupiter és a Merkur között fekszik.. 2007. április 20.-án a NASA Stereo(Solar Terrestrial Relations Observatory)-A napkutató szondája megfigyelte az Encke üstökös ioncsóvájának leszakadását. Ez volt az első eset hogy űreszközzel sikerült a folyamatot megörökíteni.( A NASA honlapján NASA Tudományos Hírek 2007. október 01. animációval bővebben megtalálható)Ha az üstökösök felépítését, összetételét, mozgását, egyéb tulajdonságait megvizsgáljuk akkor válik nehezen érthetővé, amit előző hozzászólásomban is felvetettem, hogy is kerül értékelhető foszillia a hozzá kapcsolható meteorit darabba..... De lehet hivatkozni arra is, hogy Rudolf Steiner már azelőtt jelezte a cianidok jelenlétét az üstökösökben, mielőtt ezt akár csillagászati, akár vegyi elemzések megerősítették volna...
S hogy jön ide Tunguzka.... Máig nincs egyértelmű cáfolata annak a feltételezésnek(bár én Teslaval hozom összefüggésbe, s ennek valószínűsége ma már igen magas), hogy az 1908-ban a felszín felett 5km-el bekövetkezett robbanás kiváltója az Encke üstökös egy darabja volt....
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha erről tudsz bővebb infót az érdekelne, mert ez a Nibirunak nevezett égitest, ami nagy valószínűséggel nem egy nagybolygó holdakkal,
hanem egy nap bolygókkal bizonyíthatóan létezik, még ha tagadják is.;)
Természetesen tudok, csak én is tagadom. De a kérdést Te magad is eldöntheted, ha felnézel az égre, ugyanis a Nibiru még itt van a közelünkben, decemberben azzal okozott világvégét, hogy összeütközött a Földdel. Ha nem vetted észre, az csak azért lehetett, mert az illetékesek ezt is letagadták. Tudtommal ez minden, amit bizonyítékok alapján állítani lehet róla.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Természetesen tudok, csak én is tagadom. De a kérdést Te magad is eldöntheted, ha felnézel az égre, ugyanis a Nibiru még itt van a közelünkben, decemberben azzal okozott világvégét, hogy összeütközött a Földdel. Ha nem vetted észre, az csak azért lehetett, mert az illetékesek ezt is letagadták. Tudtommal ez minden, amit bizonyítékok alapján állítani lehet róla.


Na végre valami, amit nem Te tudsz mindenkinél jobban...
Te nagyon tévedsz, mert az a helyzet, miután nekifutásból, 3600 évig készülődve sem tudta eltalálni a Földet, szégyenében olyan kicsire húzta össze magát, hogy a legnagyobb felbontású eszközökkel sem találják, de az is lehet belebújt abba a feketelyukba, amiről itt lehetett olvasni legutóbb....
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Chandra Wickramasinghe a Cardiffi Egyetem Asztrobiológiai Központjának egyik tudósa egy Sri Lankáról származó meteoritdarab vizsgálata alapján úgy véli, a lelet egyértelmű bizonyítéka, hogy léteznek földönkívüliek, mi több, ennél is tovább megy, amikor azt mondja, a meteorit belsejében talált tengeri hínár fosszília arra utal, hogy a földi élet idegen beavatkozás eredménye lehet.
A meteorit nemrég izzó tűzgolyóként zuhant le a szigetország Polonnaruwa City nevű városkája közelében. A légkörben el nem égett darabjait összegyűjtötték, majd átadták a Földtudományi Egyetemnek, ahol az elektronmikroszkópos vizsgálat mutatta ki a belsejében a növényi fosszíliát.
Egy kis pontosítás: Wickramasinghe képzettsége szerint matematikus, és eddigi munkássága során az asztrobiológia területén már több alkalommal "vetődött árnyékra", tett olyan kijelentéseket, amiket aztán sem ő, sem mások nem tudtak hitelt érdemlően bizonyítani. A "tengeri hínár fosszilia"valójában Wickramasinghe állítása szerint mikroszkopikus kovamoszat. Amint az itt idézett cikkben is említik, az azonosított példányaik megegyeznek a Földön ma élő fajokéival, amit viszont itt nem említenek: már kihalt földi fajok példányait nem találták meg benne. Ez a kettő így együtt már igencsak gyanús. Másrészt a Wickramasinghe cikkében lévő fotókon látható példányok többnyire kitűnő állapotban vannak, nem úgy, mint a földi kőzetekben található fosszilizálódott "kollégáik".
Egyébkéntén legalábbis "mainstream" tudományos fórumokon nem találtam publikációkat arról, hogy Wickramasinghe-éktól függetlenül bárki más megerősítette, vagy akár csak megvizsgálta volna azt az állítólagos meteoritot. Hoower "professzor" véleményéről én is csak az idézett srilankai netes hírportál cikkéből értesültem, aki tud ilyen tudományos publikációról, ne kíméljen. Egyébként a Wiki Hoower-cikke szerint az úriember más meteoritokban talált állítólagos fossziliákról publikált már korábban is, de ezektől az írásaitól a NASA hivatalosan elhatárolta magát.
<o:p</o
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Már korábban írtam, azt hiszem: ha az élet földön kívüli eredetét sztároljuk, akkor csak áttesszük a problémát pár ezer fénnyel távolabbra. Hogy alakult ki az élet Proxima X4 Gz/223 ötödik bolygóján?
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Már korábban írtam, azt hiszem: ha az élet földön kívüli eredetét sztároljuk, akkor csak áttesszük a problémát pár ezer fénnyel távolabbra. Hogy alakult ki az élet Proxima X4 Gz/223 ötödik bolygóján?
Ezzel alapjában egyetértek, de a probléma ennél kicsit kacifántosabb. Komoly kutató eleve nem beszél Naprendszeren kívüli forrásokról, hiszen a bizonyítottan Naprendszeren kívüli üstökösök és/vagy meteoritok száma legalábbis nem túl nagy;). Viszont azt már régóta pedzegetik, hogy a fiatal Földön nem volt meg a ma ismert élethez szükséges vegyületek spontán kialakulásához kedvező kémiai környezet. Meglehetett viszont a Marson, ezért a tömegmédiában is eléggé elterjedtek az olyan kijelentések, miszerint marslakók leszármazottai lennénk.Ehhez tenném hozzá a szigorúan privát véleményemet: a szükséges kémiai környezet - különös tekintettel az ammóniára - a Jupiter holdjain még kedvezőbb is lehetett, mint a Marson. Ezek a holdak kiseb méretük miatt valószínűleg hamarabb is hűltek le az élet számára alkalmas hőmérsékletre, mint a Mars vagy a Föld. Az árapály fűtő hatása viszont hosszú időn át lehetővé tette a folyékony víz meglétét egy felszíni jégréteg alatt. És mivel a szökési sebesség a felszínükről jóval kisebb, mint akár a Marsról, egy-egy meteorit becsapódása jóval nagyobb mennyiségben lökhetett ki anyagot róluk a világűrbe. A víz és a világűr határán, a jégfelszín közelében élő lényekben ráadásul kifejlődhettek olyan tulajdonságok (hideg-, szárazság-, sugárzás- és oxigénhiány-tűrés), ami javíthatta tűlélésük esélyeit a világűrben. Ezért ha már pánspermia, akkor én inkább a Jupiter nagyobb holdjaira, mint a Marsra szavaznék.
 

SpongyaBob:)

Kitiltott (BANned)
Ehhez tenném hozzá a szigorúan privát véleményemet: a szükséges kémiai környezet - különös tekintettel az ammóniára - a Jupiter holdjain még kedvezőbb is lehetett, mint a Marson. Ezek a holdak kiseb méretük miatt valószínűleg hamarabb is hűltek le az élet számára alkalmas hőmérsékletre, mint a Mars vagy a Föld. Az árapály fűtő hatása viszont hosszú időn át lehetővé tette a folyékony víz meglétét egy felszíni jégréteg alatt. És mivel a szökési sebesség a felszínükről jóval kisebb, mint akár a Marsról, egy-egy meteorit becsapódása jóval nagyobb mennyiségben lökhetett ki anyagot róluk a világűrbe. A víz és a világűr határán, a jégfelszín közelében élő lényekben ráadásul kifejlődhettek olyan tulajdonságok (hideg-, szárazság-, sugárzás- és oxigénhiány-tűrés), ami javíthatta tűlélésük esélyeit a világűrben. Ezért ha már pánspermia, akkor én inkább a Jupiter nagyobb holdjaira, mint a Marsra szavaznék.

Élet a jég alatt

Élőlényeket találtak az Antarktiszon egy jégpáncél alatti tóban.
Egy amerikai kutatócsoport lyukat fúrt az Antarktiszon a Whillans tóhoz, melyet majd egy kilométer vastag jégpáncél borít. Ezen a kis résen keresztül vizet szivattyúztak ki tanulmányozás céljából. A Whillans projekt az egyike annak a rengeteg vállalkozásnak, melyek az Antarktiszon eltemetett tavakat kívánja vizsgálni. Decemberben egy brit csapat kísérletei fulladtak kudarcba műszaki gondok miatt, nem tudtak mintát venni az Ellsworth tóból. Egy orosz kutatócsoport a Vosztok tóból vett mintákat, bár nekik eddig még nem sikerült semmiféle jelentős felfedezést tenniük.
A Whillans tó az Antarktisz nyugati részén helyezkedik el, a Ross-tenger délkeleti pereménél. Maga a tó folyékony része meglehetősen sekély, sokkal sekélyebb, mint azt korábban gondolták, mindössze csak pár méter mély a nagyjából 9 méterre tippelt mélység helyet. A Wissard (Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling) névre keresztelt kutatócsapat a tóból nagyjából10 liter vizet szivattyúzott ki, hogy tanulmányozhassák az összetételét, tulajdonságait. A fúráshoz forró vizet is használtak.
A minták egy részét helyi laborokban vizsgálják, másik részét viszont egyetemekkel közösen, hogy részletesebb elemzést tudjanak végrehajtani. A részletes vizsgálathoz még több időre van szükség, de minden bizonnyal a benne talált élő sejtek oxigént használnak fel. A szennyeződés eltávolítása után megállapították, hogy milliliterenként tízezer darab sejt található az adott térfogatban, még az olvadt jégben ennek nagyjából csak a századrésze volt jelen. Ez lehet az egyik bizonyíték, hogy a tóból származnak az élőlények. Másik bizonyíték, hogy az olvadt jégből származó víz összetétele inkább a desztillált vízhez hasonlít, míg a tóból vett minta ásványianyag-tartalma sokkal nagyobb, nagyjából százszorosa az előzőnek.
Maga a tó 801 méter mélyen fekszik a jégtakaró alatt. Ugyanakkor a fehér kontinens alatt 300-nál is több nagyobb kiterjedésű tavat fedeztek fel. A folyékony halmazállapot egyrész a geotermikus hőnek, másrészt a jégpáncél által kifejtett nyomásnak köszönhető, valamint részét képezi a jég alatt elterülő dinamikus hidrológiai hálózatnak. Néhány tó egymással összeköttetésben áll, így vizük is cserélődik, azonban egyesek elszigetelődhettek a rendszertől, egyedülállóvá válhattak több ezer évvel ezelőtt, így a tudomány számára ismeretlen mikroorganizmusok rejtőzhetnek bennük. Mivel azonban a Whillans terület nem olyan mély, mint a Vostok (4 km) vagy az Ellsworth (3 km), így az évek folyamán a jég alatti folyóknak köszönhetően gyakrabban cserélődhetett benne a víz. A műholdas mérések is ezt bizonyítják. A felszín alatti folyók szintje minden bizonnyal többször is megemelkedett, régen a tó helyét képező kamrába beáramlott, de a folyók apadásával a kamra tálszerű alakja miatt a víz nem jutott ki onnan.
Fontos a jég alatti hidrológiai rendszerek vizsgálata, mert a jég mozgását ez határozza meg (a Whillans tó felett évente nagyjából 300 métert mozdul el a jégtakaró). Ez fontos lehet más égitestek tanulmányozásakor is. Az Európa (Jupiter holdja) és az Enkeládusz (Szaturnusz holdja) is rendelkezik jégfelszín alatti nagy kiterjedésű folyékony halmazállapotú rendszerekkel. Az asztrobiológusok szerint ezen égitestek feltételezett élőhelyei lehetnek különféle mikroorganizmusoknak.
Forrás: BBC, wissard.org, FoxNews, discovermagazine.com
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kis pontosítás: Wickramasinghe képzettsége szerint matematikus, és eddigi munkássága során az asztrobiológia területén már több alkalommal "vetődött árnyékra", tett olyan kijelentéseket, amiket aztán sem ő, sem mások nem tudtak hitelt érdemlően bizonyítani. A "tengeri hínár fosszilia"valójában Wickramasinghe állítása szerint mikroszkopikus kovamoszat. Amint az itt idézett cikkben is említik, az azonosított példányaik megegyeznek a Földön ma élő fajokéival, amit viszont itt nem említenek: már kihalt földi fajok példányait nem találták meg benne. Ez a kettő így együtt már igencsak gyanús. Másrészt a Wickramasinghe cikkében lévő fotókon látható példányok többnyire kitűnő állapotban vannak, nem úgy, mint a földi kőzetekben található fosszilizálódott "kollégáik".
Egyébkéntén legalábbis "mainstream" tudományos fórumokon nem találtam publikációkat arról, hogy Wickramasinghe-éktól függetlenül bárki más megerősítette, vagy akár csak megvizsgálta volna azt az állítólagos meteoritot. Hoower "professzor" véleményéről én is csak az idézett srilankai netes hírportál cikkéből értesültem, aki tud ilyen tudományos publikációról, ne kíméljen. Egyébként a Wiki Hoower-cikke szerint az úriember más meteoritokban talált állítólagos fossziliákról publikált már korábban is, de ezektől az írásaitól a NASA hivatalosan elhatárolta magát.

<o:p

Ugye én egyértelműen leírtam, hogy a témában való jártasságom hagy nemi kívánni valót maga után...
De könyörgöm, mikor jutunk már túl azon, hogy egy vitathatatlanul jól finanszírozott egyetemi intézet(jelen esetben a Buckhingami Egyetem Asztrobiológia Központja) igazgatójának iskolai végzettségével foglalkozzunk? Alexander Röntgen-nek nem volt érettségije, s ezért nem lehetett egyetemi oktató, csak mentora által intézett tanúsítványok segítségével... Több Nobeldíjas nem a végzettsége szerinti szakterületen végzett munkássága elismeréseként kapta az elismerést, sőt néhányuknak egyáltalán végzettsége sem volt...
Valóban, s fenntebb én is utaltam rá, Wickramasinghe a Journal of Cosmology-ben 2011.-ben társszerzőként publikált hasonló témában, még ráadásul a társszerző munkássága meglehetőst vitatott, sőt az is nyilvánvaló, hogy cinkelt lapokkal játszik.... de állításainak cáfolata nem az, ha valaki nem találkozott valamiről adattal, akkor nincs adat rá..( a bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka) S ha a sri-lankai netes hírportálon keresed a tudományos publikációkat, akkor még várnod kell egy kicsit... Addig ha az élet eredete tárgykörben rendezett monstre vándorgyűlések előadásaira koncentrálnál, talán több sikerrel járnál...

A NASA -val már az is előfordult, hogy saját projectjétől is elhatárolódott egy politikai kurzusváltás miatt...</o
 

SpongyaBob:)

Kitiltott (BANned)
Szabad szemes üstökös jöhet márciusban

<bevezeto>Ritka látványban lehet részünk március közepén: a keskeny holdsarló mellett egy üstököst figyelhetünk meg a lenyugvó Nap irányában.
</bevezeto>

Jelenleg a Vénusz és a Föld pályája között száguld a PANSTARRS (C/2011 L4) nevű üstökös, 0,87 csillagászati egységnyi, azaz körülbelül 130 millió kilométeres naptávolságban. A 2011 júniusában felfedezett égitest egyelőre csak a déli féltekéről látható, fényessége 6 magnitudó(azaz a szabad szemes láthatóság határán van). Távcsövekben már körülbelül fél fokos (egy telihold átmérőjű) csóvája is jól kivehető.

20130207-ustokos-palya-panstarrs-ustokos1.jpg

A kérdés az, hogy a következő hetekben hogyan fejlődik tovább a PANSTARRS. A csillagászok abban bíznak, hogy tovább fényesedik, bár az elmúlt hetekben elmaradt a várakozásoktól ebben a tekintetben. Március 10-én ér napközelbe, a Merkúr pályáján belülre kerül, és az észeki féltekén (is) ezután nyílik a legjobb alkalom a megfigyelésére. Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy március 12-től érdemes próbálkozni a megpillantásával, napnyugta után, nyugat felé tekintve. Ha szabad szemmel is látható lesz, akkor március 12-én különösen szép látványt nyújthat az újhold keskeny sarlójával.

20130207-ustokos-palya-panstarrs-ustokos3.jpg


"Nem lesz olyan látvány, hogy mindenkinek földbe gyökerezik a lába, de a szabad szemes üstökösök mindig érdekesek, mert viszonylag ritkák. A megfigyelések alapján a PANSTARRS nagyon porosnak tűnik, azaz sok port bocsát ki. Ez reményt ad arra, hogy a csóvája nem fog olyan gyorsan elhalványulni, mint a sok gázt kilövellő üstökösöknél. Egyelőre azonban senki nem tudja megmondani, hogy ez elég lesz-e a szabad szemes láthatósághoz" - mondja Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa.
A NASA csütörtöki összefoglalójában is ehhez hasonló véleményeket olvashatunk. A csillagászok szerint az üstökössel még szinte bármi megtörténhet, az is lehet, hogy a vártnál is sokkal fényesebb lesz, sőt szét is eshet a magja. Mivel most jár először a Nap közelében, semmit nem tudunk előre a viselkedéséről.
A legtöbb csillagászhoz hasonlóan Sárneczky Krisztián is jóval többet vár egy másik üstököstől, a november végén érkező ISON-tól, amelyről már többször beszámoltunk rovatunkban. Nem kizárt, hogy ez az égitest rövid időre a teliholdnál is fényesebb lesz. "Egyelőre a várt ütemben fényesedik, és már a Jupiter pályáján belül jár. A vízválasztó október elején lesz, amikor már 1,5 csillagászati egységre megközelíti a Napot. Ott dől el, hogy mit láthatunk majd belőle november végén" - mondja a szakember, aki szerint mindkét üstökös esetében folyamatosan érdemes követni a híreket, hogy ne maradjunk le egyik látványról sem.

 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Tegnap egy szép hosszú hozzászólást írtam, négyszer tűnt el, épp az utolsó betűket is leírva, aztán feladtam..
Ma egy zanzásított változatot mégis megosztanék. Talán előző hozzászólásom bővítéseként kellett volna megírnom, talán nem is tartozik ide, annak ellenére, hogy egy előző hozzászóláshoz kapcsolódik...
Ajánlom tanulmányozni a Journal of Cosmology szerkesztés-politikáját és megjelentetési statisztikáját az újság honlapján.

www.journalofcosmology.com

Ebből látható, hogy még a rendelt dolgozatok 80%-ának is elutasítás, vagy átdolgozás a sorsa, annak ellenére, hogy teret adnak a tudományosan nem kellően megalapozott írásoknak is..
Írtam arról, hogy Chandra Wickramasinghe-től már társszerzőként jelent meg cikk a JOC-ban 2011-ben. A társszerző Joseph Rhawn volt akinek korábban több dolgozatát visszautasították. A legtöbb visszautasított ilyenkor ugye egy bulvárlap vasárnapi mellékletében tündököl... De van aki másképp csinálja.. J. Rhawn is Ő készített egy azonos fejlécű másik Cosmology Journal-t..

www.cosmology.com/Cosmology1.html

Ez ugyebár picit megnehezíti azok dolgát, akik egyébként is kapkodják a fejüket, kinek is higgyjenek , mitől "tudományos", a tudományos... Mi a különbség az egy betűn kívül, a scienceblog.com és a scienceblogs.com között...
Valahol olvastam, ezért illene idézőjelbe tenni, s a gondolat szülőjét is megnevezni, de sajnálom nem emlékszem..
A tudósok között meglehetősen erős az egyetértés abban, hogy egy-egy konkrét eszme tudományosnak tekinthető-e, vagy sem. Ez valami olyasféle, mint amikor a rádió állomáskereső gombját tekergetve egy adóról bizton állíthatjuk, hogy ott a "mi" nyelvünkön beszélnek. Akkor is, ha a recsegés miatt szinte semmit sem értünk a beszédből...A tudomány bizonyos szempontból egy nyelv, amelyet azonnal felismer a hangzásáról az, akinek ez az anyanyelve...
Mindezt azért hoztam elő, mert nehéz a dolga annak aki ide a témába hoz egy cikket a netről, s időnként méltatlannak érzem a támadásokat....
Magam is követem és vallom az általam Galilei elvnek nevezet irányt, miszerint az embert jóformán semmire sem lehet megtanítani, csak útbaigazítani az ismeretek megszerzéséhez - csak ugyebár ez hála az internetnek, egyre nehezebb feladat...
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
De könyörgöm, mikor jutunk már túl azon, hogy egy vitathatatlanul jól finanszírozott egyetemi intézet(jelen esetben a Buckhingami Egyetem Asztrobiológia Központja) igazgatójának iskolai végzettségével foglalkozzunk?
Hogy jön ide az egyetemi intézet finanszírozottsága? Az ún. Nobeldíj-betegségről már többször esett szó a canadahun-on, és időnként Te is – nemrég pl. Heribert Illig esetében – szükségesnek láttad felhívni a figyelmet arra, ha valaki tanult és/vagy elismert módon művelt szakterületén kívül tett kijelentésének próbáltak egyesek tudományos értéket és tekintélyt tulajdonítani. És habár Wickramasinghe-nek nincs Nobel-díja, a "betegség" tüneteit ő is frankón produkálja. Elismert tudományos kutatói munkát az üstökös csóvák és a kozmikus por infravörös spektrumának elemzésével, és abban "szerves" (helyesebben inkább "széntartalmú") anyagok jelenétének igazolásával kapcsolatban végzett és publikált. A biológia, és különösen az asztrobiológia területén viszont olyan megalapozatlan állítások fűződnek a nevéhez, mint pl. a SARS vagy az influenza vírusának, magaslégköri mintákban talált baktériumoknak, vagy a "keralai vörös esőben" lévő alga spóráknak a Földön kívüli eredete.

de állításainak cáfolata nem az, ha valaki nem találkozott valamiről adattal, akkor nincs adat rá..( a bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka) S ha a sri-lankai netes hírportálon keresed a tudományos publikációkat, akkor még várnod kell egy kicsit... Addig ha az élet eredete tárgykörben rendezett monstre vándorgyűlések előadásaira koncentrálnál, talán több sikerrel járnál...
Úgy látom, megint terelsz:) Ha Te tudsz olyan tudományos publikációról, ami a 2012 dec. 29.-én begyűjtött "Polonnaruwa-meteorit" Wickramasinghe csoportjától független vizsgálatával foglalkozik, akkor jelöld meg, mert ennek hiányában a tény, hogy sem Te, sem én nem találtunk ilyet, nem bizonyítja azt, hogy létezik ilyen publikáció. (A bizonyíték hiánya nem bizonyíték.)
A február 4.-i dátummal szintén a JoC-ban megjelent cikkben társszerzőként már Hoover is szerepel, de a Zsuzsanna eredeti hozzászólásában idézett állítással szemben egyrészt a cikk nem azt igazolja, hogy a meteoritban talált szervezetek "idegen lények", hanem néhány erre utaló vizsgálati eredmény alapján valószínűsíti, hogy a vizsgált kő valóban meteorit, és a benne talált szervezetek nem utólagos szennyeződéstől származnak. Más, ilyen esetekben elvárható vizsgálatokat viszont vagy nem végeztek, vagy ha igen, akkor nem említették a cikkben. Másrészt Hoover már nem "a NASA tudósa", és a cikkben felsorolt közreműködő intézetek közt sem szerepel a NASA, tehát az sem igaz, hogy "A meteorit "valódiságát" a NASA tudósai is igazolták".


Ebből látható, hogy még a rendelt dolgozatok 80%-ának is elutasítás, vagy átdolgozás a sorsa, annak ellenére, hogy teret adnak a tudományosan nem kellően megalapozott írásoknak is..
Mint amilyen Wickramasinghe-éknek a témában megjelent három cikke is volt… De szerintem ez egy jól átgondolt szerkesztési politika. Mert ha a téma véletlenül bejön, akkor az tényleg az évszázad dobása lesz, és utólag már senki sem foglalkozik a cikkek silány minőségével. Ha viszont nem, akkor is rengeteget fognak vitatkozni róla, és ilyenkor rendre rájuk, az ő lapjukra fognak hivatkozni.

<o:p
</o
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem fárasztok senkit azzal(magamat sem), hogy a ki csúsztatott kérdést vitassam.. Amit írtál az előző hozzászólásban, mint régebbi felvetéseimre Te is utaltál, nincs is vita köztünk... De lehet nem voltam elég szájbarágós a Cosmology Journal-al és Wickramasinghe- el kapcsolatban.... Chandra Wickramasinghenek ahhoz hogy intézete "jólfinanszírozott" legyen időnként azért eredményeket is fel kell mutatnia.. Ezért fordulhat(ott) elő, hogy olyannal is "összeáll", aki sajátos módszerrel csinál magából "elismert" tudóst, mint pl. Joseph Rhawn...Egyébként egy-egy intézet, kutatási téma kiváló finanszírozása azt is jelenti, hogy kellő ráhatással vannak publikációik elhelyezésére..(S itt nem a JOC-ra gondolok, hisz az, nem a bizonyosságot tekinti alapvetőnek, hanem a bizonyított "hamisságok" tényekként való közlésének nem ad teret, csak arra ügyel, hogy a legkiemelkedőbb kutatónak se legyen rangon aluli ott publikálni)
Semmi másról nem kívántam szólni, csak arról, hogy az interneten fellelhető szándékos megtévesztések, "áloldalak" csúsztatott elnevezések miatt az erre a Fórumra hozott cikkeket sokszor érik méltatlan támadások, amik helyett talán inkább a cikkek hátteréről kéne szólni esetenként s nem a "cikket" a Cikket hozót" kéne földbe döngölni...
Sőt ezt is a megfelelő témában írtam volna meg, de nincs megfelelő téma, hisz ami volt áthelyezték a szellemtan és a háromszemű kvantumfizikusok fórumába...S bár készültem egy Kozmológia téma indítására ami általánosabban közelítene a Világhoz, de tartva attól, hogy ismét a vallások közt találnám magam inkább letettem róla...
Ez az oka csupán az ilyen és esetleg később előforduló offolgatásaimnak....
 
Oldal tetejére