Hogyan iktassuk ki az egónkat?!

Tavaszi Kikelet

Állandó Tag
Állandó Tag
A reagálás, azonosulás az elmével. A kondicionált elme programjával, ami előzetes tapasztalatból fakad. Más szóval, nem a jelen pillanatban születik.

Bocsi Tibya, nem kötekedésből, de hány féle elme létezik? :rolleyes:;)

Saját tapasztalat: én folyton azon kattogtam régebben, mikor azonosulok elmével dolgoknak, mikor reagálok elmével és stb..., higgyétek el, ha nem tudsz időben kiszállni ebből a mókuskerékből (figyeled 0-24 órában az elmét az elméddel :rohog:) bele lehet zakkanni előbb vagy utóbb :D
Szóval szerintem nem kell még jól meg is magyarázd, hogy most te azonosultál ezzel vagy azzal..., hagyd a fenébe inkább, megtörtént, na és? Ne legyenek emiatt frusztrációid, mert azok csak görcsösebbé tesznek. Boninak köszönhetem leginkább, no meg Hannikának :hurra:, hogy sikerült ráeszméljek arra, mit jelent nem odafigyelni a gondolatokra, mit jelent jelen lenni (nem úgy jelen lenni, hogy elmét elmével figyelsz, mert mókuskerék, nem úgy jelen lenni, hogy próbálod a figyelmed végig az elmén tartani, hogy ne azonosuljál, stb...).

Szerintem Most nem arra gondolt, hogy cselekedet, csak reakciót írt? :) Bár reakcióval is lehet élni, sőt.... nagyon sokan úgy élnek, hogy reagálnak, azonosulnak, pl. én..., mert még nem vagyok ám jelen annyira, hogy átmenjek spontán cselekedetbe, tehát nem cselekvésbe..., még itt nem tartok, de ami késik...;) Szóval próbálok én úgy élni, hogy ne csak reagáljak, azonosuljak (bár egy éve már nem figyelgetem magam elme téren, mert hót felesleges, úgyse fogom tudni, 48 percen át meg nem fogok tudni totális éber figyelemmel jelen lenni, hogy ebbe az állapotba legyek, ahogy egykor Osho is írta..., sőt még alvás közben sem tudom magam figyelni tudatosan, éberen), van amikor összejön, van amikor nem. De leginkább azt tanultam meg Bonikától, hogy szívben éljek, ne a fejemben. S ha a szívben élek majd, eltűnik a félelem, béke lesz bennem. A szívben való élés úgy érzem, megy már (noha még időnként visszacsúszok fejecskébe), tudom, hogy kell csinálni, megértettem, mit is jelent ez. S ezt köszönöm szépen drága Bonikámnak!;)

Szóval összegezve, csak arra akarok kilyukadni, hogy lehet el kéne felejteni azt a sok maszlagot, amit út közben felvettünk, ránk ragadt, és félre kéne tenni, próbálni szívben élni, s akkor már nem lesz annyira fontos, létfontosságú, hogy azonosulsz vagy nem azonosulsz. Mert a szíved kiváló tanító;)
 

Tavaszi Kikelet

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Kicsit elviszem a témát más féle irányba is :)
Szeretném, hogy rávilágításban legyenek a "világok" egymásra, hogy mi illúzió és mi valós, megélt, megtapasztalt dolog.
Tudom, hogy Hanni és Boni egy olyan tudatállapotból írnak, amely a csend országa, ahol nincsenek illúziók, nincsen elme, csak a szív van, s benne az igazi természeted érzés állapotával. Ahol a formák nélküli világ van, ami túl van a gondolatokon. S leginkább részükről az iránymutatás, az útra való "ráigazítás" erről szól, hogy segítenek minket ráterelni erre az útra. S ezt köszönöm, köszönjük nekik, mert szükség van az iránymutatásokra, szükség van arra, hogy rá mutassanak "Berni: megint sok gondolat, elvárás, engedd el..., ne foglalkozz vele", s ilyenkor csak mosolygok magamban, igaz... :)

Viszont sokan vagyunk, akik megtapasztaltak már egy olyan világot, ahol érzékelhetőek az energiák, gyógyítással kapcsolatos energiákat használunk magunk, mások "gyógyításához", stb. Mivel ezeket én is megtapasztaltam és tudom, hogy nem beképzelem, nem illúzió, mert nagyon is léteznek, így azt gondolom, hogy az a tudatállapot melyben a csendben vagy, nem zárja ki azt, hogy még nagyon sok más dolog is létezik, valós, pl. energiák áramoltatása, küldése, távgyógyítás, stb.

S ebben szeretném Boni és Hannika segítségét kérni, hogy beszéljünk ezekről, az átfedésekről, összekapcsolódásokról. Mert úgy veszem néha észre, hogy sokan azt gondolják, hogy a csendbe vezető úton, nem léteznek más dolgok, vagy ha mégis, akkor illúzió. Értitek mire akarok kilyukadni? :)

Sok dolgot megtapasztaltam én is már, eléggé kacskaringós volt az utam, s ezért tudom azt, hogy amit megtapasztaltam (energiák, 3. szem) ezek létező dolgok. Amiket V.T megtapasztalt, átélt, azok is valós dolgok (azért Tamást hoztam fel példának, mert ő elég sok mindent csinál, ami a gyógyításhoz kapcsolódik). Tehát véleményem szerint, egyik a másikat nem zárja ki. :)
 

tibya

Állandó Tag
Állandó Tag
Viszont sokan vagyunk, akik megtapasztaltak már egy olyan világot, ahol érzékelhetőek az energiák, gyógyítással kapcsolatos energiákat használunk magunk, mások "gyógyításához", stb. Mivel ezeket én is megtapasztaltam és tudom, hogy nem beképzelem, nem illúzió, mert nagyon is léteznek, így azt gondolom, hogy az a tudatállapot melyben a csendben vagy, nem zárja ki azt, hogy még nagyon sok más dolog is létezik, valós, pl. energiák áramoltatása, küldése, távgyógyítás, stb.


Érdekes, hogy engem nem nagyon érdekelt a gyógyítás. A Reikit spirituális fejlődésem céljából végeztem el, az az a rezgésszintem emeléséért.
Aztán úgy hozta a sors, hogy a környezetemben egy kisgyereknek köhögési rohama volt és én rá tettem a kezemet és megszűnt neki. Ezután már én is gyógyítottam például: kötőhártya gyulladást, vese gyulladást, mandula gyulladást, fogíny gyulladást, fogfájást stb.
Rájöttem, hogy én ezt szeretem csinálni, hisz a gyógyítás, kezelés maga a meditáció, teljesen benne vagyok a dologban.
 

Tavaszi Kikelet

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem az elme figyeli az elmét, maximum mi adhatjuk oda neki a figyelmünket azzal, hogy azonosulunk vele(egyek leszünk vele), ilyenkor nem vagyunk tudatosak, valójában nem is tudjuk, hogy gondolkodunk, az csak történik velünk.

Maximum ha már megtaláltad azt, hogy ki a néző, ki az aki mindezt nézi, aki mindennek tanúja, még a nézésnek is... Amíg ez nincs meg, véleményem szerint elmével próbálod meg figyelni az elmét.
 

Progressor

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem használok semmit, csupán megengedem, hogy legyen, úgy kint, mint bent.
A reakció nélküli semleges éber figyelem a kulcs, ilyenkor teljesen jelen vagy, önmagad vagy.

Ez így igaz, de mivel folyamatos változások történnek az életedben, így nem mindig teheted meg a reakciómentességet.
Egyébként az által is elérheted hogy igazi önmagad légy, ha életedet mondjuk folyamatos önkontroll alatt tartod. Egy idő után ezáltal elég nyitottá válik a tudattered ahhoz, hogy közben megfigyeld a külsőséges dolgokat (Jelen a saját Jeleneden keresztül). Viszont ennek eléréséhez jobban kell uralnod önmagadat.

Szép napot! :dr_31:
 

hannah22

Állandó Tag
Állandó Tag
Nézőpontok és világok bennünk olvadnak össze ...a megértés, értés által.:cool: Az elmének szükséges értenie, hogy engedjen, pontosabban, hogy mi tudjunk elszakadni tőle ...
Az információ, a még több információ,tapasztalat, megélés az elmének kell, gyűjtöget, éhezi. Majd akkora pakkot szedeget össze, amitől végképp elveszik benne, kész a káosz, és jöhet az elengedés, az érett gyümölcs magától lepottyan...
A csend nem igazán informatív, nincs benne kapaszkodó, az elme számára érdektelen, épp ezért jól lemószerolja ... nem érti, nem akarja érteni, talán sejti a megsemmisülés lehetőségét. A csend aláássa a személyiséget,identitást, a megszokásokat, a kialakított önképet, a hitrendszereket, azt a művi énképet, amelyet tudatlanul összeraktunk magunknak.
A csendben meztelenek vagyunk, elhal, lefejtődik a ragaszkodó műanyag, ezért lehet ijesztő, pontosabban elvetendő.
Bátorság szükséges hozzá.... és mint a népmesékben a kitartó bátorság elnyeri jutalmát... ám ezt a jutalom elképzelhetetlen ....:hurra:
Néhány utalás a csend ajándékaira:
A csendben ismerszik fel valódi természetünk, a háborítatlan, mozdulatlan, határtalan békesség, nyugalom, egészség, gazdagság, bőség ...., amik valójában vagyunk. A csendben megjelenő minőségek abszolútumok , hozzá nem férhet a dualitás ollója.:) A csend, csendtudat, az önmagát felismert az alapállapot, origó, amelyből tetszés szerint mozdulhat megtapasztalni önmagát.... teremteni.
:)h
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Hali...:) hívatva vala...így jelen vala Bonailag és véleményt formálja...:) minden Van...és bármi, amit az ember megtapasztal az formálja jelen valóságát...és a jelen valósága, ami benne zajlik formálja a tapasztalatait...így míg az ember eme körforgásban van benne, minden információ csupán egy újabb körforgást idéz elő...ezért a létező szemszögéből nézve fejezem ki, amit igazából kifejezni nem lehet...de hát a szavak segítségével közelebb kerülhetünk ama élmény megtapasztalásához, amit eggyé válásnak nevezünk igaz valónkkal...abban a pillanatban mindennel és mindenkivel átérzi az én az összekapcsolódást...és felismeri sosem volt kettő...sosem volt más...csupán más nézőpontok léteznek...és ez a szép bennük...ahogy Berni írta átfedik egymást...az út pedig maga az élmények sokasága, amiben az Én gyönyörködhet...így minden, ami ebben az esetben Berniben zajlott...az valójában a Mindenben zajlott...zajlik....és zajlani fog....és igen Minden Létező...és minden létezőt a gondolat formál(bármilyen gondolat legyen is benned, máris valóságos)...a valóság a gondolatok játéka....ezért semmit ne vegyél túl komolyan...még engem se..:)
 

V.T.

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Kicsit elviszem a témát más féle irányba is :)
Szeretném, hogy rávilágításban legyenek a "világok" egymásra, hogy mi illúzió és mi valós, megélt, megtapasztalt dolog.
Tudom, hogy Hanni és Boni egy olyan tudatállapotból írnak, amely a csend országa, ahol nincsenek illúziók, nincsen elme, csak a szív van, s benne az igazi természeted érzés állapotával. Ahol a formák nélküli világ van, ami túl van a gondolatokon. S leginkább részükről az iránymutatás, az útra való "ráigazítás" erről szól, hogy segítenek minket ráterelni erre az útra. S ezt köszönöm, köszönjük nekik, mert szükség van az iránymutatásokra, szükség van arra, hogy rá mutassanak "Berni: megint sok gondolat, elvárás, engedd el..., ne foglalkozz vele", s ilyenkor csak mosolygok magamban, igaz... :)

Viszont sokan vagyunk, akik megtapasztaltak már egy olyan világot, ahol érzékelhetőek az energiák, gyógyítással kapcsolatos energiákat használunk magunk, mások "gyógyításához", stb. Mivel ezeket én is megtapasztaltam és tudom, hogy nem beképzelem, nem illúzió, mert nagyon is léteznek, így azt gondolom, hogy az a tudatállapot melyben a csendben vagy, nem zárja ki azt, hogy még nagyon sok más dolog is létezik, valós, pl. energiák áramoltatása, küldése, távgyógyítás, stb.

S ebben szeretném Boni és Hannika segítségét kérni, hogy beszéljünk ezekről, az átfedésekről, összekapcsolódásokról. Mert úgy veszem néha észre, hogy sokan azt gondolják, hogy a csendbe vezető úton, nem léteznek más dolgok, vagy ha mégis, akkor illúzió. Értitek mire akarok kilyukadni? :)

Sok dolgot megtapasztaltam én is már, eléggé kacskaringós volt az utam, s ezért tudom azt, hogy amit megtapasztaltam (energiák, 3. szem) ezek létező dolgok. Amiket V.T megtapasztalt, átélt, azok is valós dolgok (azért Tamást hoztam fel példának, mert ő elég sok mindent csinál, ami a gyógyításhoz kapcsolódik). Tehát véleményem szerint, egyik a másikat nem zárja ki. :)


Szia Berni!

Egy hegy tetejere tobbfele uton is fel lehet jutni. Ez igy igaz a Csendre is , szerintem. Ha valaki batran , oszinten indul neki a temanak ami felkeltette az erdeklodeset - akar filozofikus alkat vagy energiagyogyaszat erdekli vagy a Minden Letezohoz szeretne kozelebb kerulni stb... az adott erdeklodesi vonalon ugyis a Csendhez /tudatallapothoz fog kilyukadni.
En a nyitottsagot a "szeleslatokoruseget" es a psziches rugalmassagot latom fontosnak. Pontosan azert hogyha esetleg az utadba kerul egy masik "igazsag" es netantan raebredsz hogy tenyleg az en valosagkepem nem is volt "jo" mert ezt es ezt most ertettem meg ezert az eredeti projecten modositani kell vagy esetleg teljesen lerombolni es ujat epiteni akkor ezt minnel jobban zokkeno mentesen tudjam vegre hajtani. De hogy ha az ember ragaszkodik egy elvhez egy hithez stb... akkor ugy igen nehez az atallas.
En a gyogyitason keresztul "ertettem meg" vagy pontosabban "fedeztem fel" azt a bizonyos Let minoseget.
A belso orom az ami elvisz oda . Ha orommel es jokedvvel csinalod a mindennapjaidat - lenyegtelen hogy mi a szakmad - amit csinalsz annak adod at magad. "Abbol" nezel kifele:) elobb utobb ott talalod magad ugyis hogy nem is akartal "odamenni".
Es hogy miert?
Azert mert ha mar orommel tudod tenni a hetkoznapjaidat akkor mar tul vagy a gondolatok nagytakaritasan es ugymond rend van a fejben , ergo nincs ami elvonna a figyelmedet a jelen pillanatrol! Elkezdesz lassan belepni -azaz megszokni - ebbe a mas tudatallapotba es ha ide rendszeresen napjaban tobbszor hangolodsz akkor eszre veszed az abszolut toltest minden szinten.Egeszseg , vidamsag , energikussag , kreativitas , intuiciok , mindentokjo erzes. Es ha mar eszreveszed azaz felfigyelsz ezekre a pozitiv valtozasokra akkor az azt jelenti hogy mar igen surun beleptel ugy hogy tudatosan nem vetted eszre. Es igy szepen lassan "atalakulsz" es ez a mas tudatallapot lesz az alapjaratod az alaptermeszeted. Ha jol letudsz "gyokerezni" itt akkor jon majd aza bizonyos kimozdithatatlansag .

Az ember amikor neki ugrik es az " Ismerd meg Onmagad" vagy a "ki vagyok"-kal talalkozik elkezd a megertes utan menni egyre tobb konyvet olvas es egyre tobb tudast halmoz fel.Ami a bekebelezes pillanataban abszolut jo dontesnek bizonyult de amikor mar televan a mentalis bendo akkor itt is feszit ott is feszit - elkezd az ember rajonni hogy ez is uti ezt az elmeletet , jee ez nem passzol bele stb... - jon a jo oreg kaosz erzes hogy most akkor mivan?!
Aza buktato ebben hogy amikor elkezdjuk akkor az eszunkkel keressuk a valaszokat hiszen ilyen vilagban elunk ahol mindent de mindent meg kell erteni es nem erezni!
Es ezert nem lehet a Csendhez eljutni ha az ember a fejeben keresi. Ha az emebr amikor elindult a kereses utjan es a kesobbiekben nem valtozott meg a gondolkozasa akkor egyszeruen lehetetlen eljutni.
Tudom paradoxon a javabol. A gondolkozas kozben jossz ra hogy nem kellenek a gondolatok.
A tapasztalatok habzsolasabol jossz arra ra hogy nem is kellenek.
Azok az erzesek amik az enkepunkbol szuletnek meg azok nem az "igaziak".stb...

Aztan kesobb pedig feluti a fejet tokmindegy milyen "alcaban" a Szolgalat. Lehetsz gyogyito , ovoneni , informacio tovabbito , konyveket scannelo , stb...

En azt mondom hogyha valaki azt mondja hogy csak lotusz ulesben lehet ezeket a dolgokat elerni , megelni akkor az igen csak lekorlatozta Onmagat es ez altal maga a Letseget is.
Kellemes Napot
Tamas



ja es termeszetesen ezt nem neked cimeztem csak ugy irtam:)
 

Sz.Zsolt

Új tag
Az ego az elkülönültség gondolata, amely lehetővé teszi a bűn, a bűntudat, a félelem,
valamint egy olyan gondolkodási rendszer létrejöttét, amely önmaga védelmére a különlegesség érzetén alapul.
 

V.T.

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezek szerint ma a világon rengeteg ember egy önmagával, és a jelen tudatosságából cselekszik, hiszen elfogadják azt amiben élnek.
Ez nem "reakciómentesség", hanem egy globális agymosás következménye.


Tibya egy kicsit "melyebben" ertelmezi az elfogadast mint ahogy a hszedbol lejon.
Legalabbis en igy gondolom:))
 
Már egy néhány éve én is az "itt és most" -ban élek és mindent úgy fogadok el ahogy van. Nem hadakozom ellene, ha valami nehéz helyzet adódik, csak megkérdezem, hogy mi ebből a tanulni valóm? Azóta sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok. :)
 

tibya

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezek szerint ma a világon rengeteg ember egy önmagával, és a jelen tudatosságából cselekszik, hiszen elfogadják azt amiben élnek.

Én pedig azt vettem észre, hogy ahelyett, hogy elfogadnánk a jelen pillanatot és ezáltal eggyé válnánk vele, helyette inkább gondolatainkra, érzéseinkre reagálunk.
 
Oldal tetejére