Ernoe - Itt lehet beszélgetni

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Ki ölte meg az elektromos autót?


ev1.jpg


2005 márciusában egy maroknyi aktivista gyűlt össze a General Motors egyik parkolója előtt. Azokat az elektromos autókat szerették volna visszakapni, amelyeket megvásároltak, használtak, szerettek, de az autógyár bevonta őket forgalomból. A járműveket harmincöt napi tüntetés után vontatták el bezúzni. Az EV1 meghalt. Nem akkor, amikor bedarálták ócskavasnak, hanem már az első kocsi visszahívásakor. De ki a gyilkos?


Ernő! Ne kövess el bűnpártolást!:D:D:D
Aranyos Csillagözön
-
A benzines autok belsöégésüek, ez az elektroauto kivül lángolt. :)
-
Gondolj csak bele mi történik egy földrengésnél, mi hoz létre tüzet a legtöbb lakásban? Egy "kábelégés".
-
Elektroautok nagyon gyullékonyak mert az akkumlátor feszültsége nagy, nem 12 Volt hanem 400 Volt, és többszáz ampert tudnak leadni.
-
Van neked fogalmad micsoda know-how van egy auto mögött? Nem vagyok benne biztos.
Azt nem lehet ripszi ropszi megszerezni. Ezek az autok még gyerekcipöbe vannak.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ernő!
A fene belém, hogy sosem tudom megállni, hogy ne korrigáljam, ha bődületesen nagy ök tévedéseket írsz!
Persze akkor már egy-két egyéb dologhoz is teszek némi észrevételt.

De hiszen a mobiltelefont, notebookot, tabletet, meg egy csomó más eszközt sem lehet KÖZVETLENÜL a konnektorba dugni, ha nem a 220/240 V-os feszültségről üzemel!
Mindenütt kell valamilyen átalakító (ami a felsorolt eszközöknél többnyire a töltő). ez csak természetes (felfelé is).
Egyébként a motor ereje/mérete determinált a nevezetes BIl képlet (F=B*I*l) alapján. Vagy nagyobb áramerősség, vagy nagyobb tekercshossz (vagy nagyobb erőtér).
A csuda vigye ezt a Lenz törvényt!

Azért ide kérnék szépen egy kis pontosítást, hogy mely akkumulátortípusokra áll ez az 1000. (Pl a Li polymerre tuti nem.)

Ha ÍGY teszed fel, akkor nyugodt szívvel lehet azt is válaszolni, hogy az akkumulátorból ingyen jön, (mert a munkahelyemen, napelemmel.... töltöm), míg a konnektorból érkezőért 18-50 Ft/kWh-t fizetek, attól függően, hogy milyen „áram"-ot veszek (ipari, éjszakai, háztartási...)

Ezt már egyszer kifejtettem, de ám legyen - még egyszer:
SEMMILYET.
Egy már meglévő országos (villamos) elosztó hálózat, ami 21/30/120/400/750 kv feszültségen most is képes 10 GW (na jó csak 9,5 GW) teljesítményt továbbítani, holtidőben ennek töredékére van szökség, de jelenleg is, csak mintegy 5 GW „kószál" a rendszerben.
Ha azt feszegetnéd, hogy Paks hatásfoka (az általános vélekedéssel szemben is) csupán 34-35% és nem 80-90%, azzal nem tudnék vitatkozni, de nem erről diskurálunk.

Amit eddig túlnyomórészt azért nem léptek meg, mert a régebbi elektronikus eszközökben nem volt olyan fejlett túlfeszültségvédelem, mint manapság. Tehát egy 10%-os feszülségnövekedés (vagyis a 220 V helyett 240 V, már tönkretehette volna a korabeli hifiket, tv-ket...stb. (Nyilván a vasalókra ez nem áll, de azok nem is elektronikus, csupán elektromos berendezések). Az elektronika fejlődése elérhető árúvá tette azokat a megoldásokat, amik révén ma (és már 10 évvel ez előtt is) lehetett emelni a feszültséget.

Igaz sok energiája van, de már ott is 120 az a 110:D
Egyébként, sokan nem tudják, de Európában is így indult (110 V-ról) az elektromosság, d ahogy nőtt a teljesítményigény, a meglévő vezeték keresztmetszetek miatt egyszerűen (na jó nem máról holnapra) megnövelték a hordozó feszültséget (hisz P=U*I).

Már megint ez a pongyola megfogalmazás!
Talán Ágnes asszony a patakban, ahogy a véres ruhát...
De komolyan! A régi keverőtárcsás mosógépek tartálya kb 75l volt. A spórolós háziasszony egy vízben 2-3 adagot is kimosott, attól függően, hogy mennyire volt szennyes a szennyes (de nyilván nem apjuk bányászruhája után az ünnepi fehér abroszt). Az Energomat (első generációs automata) mosógépek tényleg 80-100 l-t fogyasztottak mosásonként, de azért nem több száz l-t!. Tudtommal ez nyugaton is hasonképpen zajlott...
Egyszer kíváncsiságból megnéztem, hogy egy „átlag mosogatás" mennyi vizet igényel. (Kéretik nem nevetni, igenis mosogattam kézzel). Igaz csak 6 személyes készlet + a főzéshez használt edények (amik zöme nem fér bele a mosogató gépbe, legalábbis a mienkbe nem) elvittek 37 l vizet. Ezt úgy mértem, hogy a csapból kifolyó vizet egy nagy 20 l-es fazékba felfogtam és nem lett teli kétszer.
Ettől függetlenül én is a gép híve vagyok, de ne nagyon dőljünk már be a reklámoknak. Igaz nem teli sugárral folyattam a vizet „üresben", tehát odafigyeltem. De ez kb olyan mint amikor fogmosásnál víz bekapcs, tubus elő, paszta kinyom, fogmosás és a végén öblít, amikor 20-30 l elfolyhatott a semmibe. (Mert ugye sokan nem szeretnek pohárból öblögetni...

Ahogy ezt már korábban kifejtettem, az elektronika fejlődése bizony áldásos.:D
(Nyilván kisebb az egérben található chip energiafelvétele.)

Az az 1 kWh bármely tévére áll, ha elég sooooookáig nézed.:D
Azonban, ha a teljesítmény felvételét gondoltad 1 kW-nak (merthogy ez a teljesítmény SI mértékegysége), akkor az alig 7-szer kevesebb, ugyanis 130 W volt csupán.
Egyébként te magad jegyezted meg talán még ezen az oldalon, vagy eggyel előtte, hogy nagy teljesítményű gépeket (hajszárító) nem is bír(t) el a hálózat.

Igen, Voltak hibái a 60 évvel ez előtti technológiának, de szerintem ez áll a nyugatra is.
Persze, ha mindezt az egyetemes fejlődés kontextusában vetetted fel, akkor egyetértek és újfent csak arra hivatkozom, hogy az elektronika fejlődése milyen áldásos.

Van egy rossz hírem: a családi ezüstöt (meg az alpakát is) a mai napig „szidolozni kell", mert az ezüst már csak ilyen feketedős.:D
Az un saválló (rozsdamentes...) edények és evőeszközök viszont tényleg jót tettek a háziasszonyoknak, csökkentve az elvégzendő munkáik mennyiségét.

Az biz tényleg öreg ház lehet...:D
Az én házam 1916-os építésű, de egy gramm ólmot nem találtam még a felújításakor. Igaz előttem volt már felújítva úgy 50 éve.

Végre egy mondat, mivel teljesen egyet tudok érteni.

Pedig számos esetben ez történik. gondoljunk csak a nagy egyen/váltó áram csatára (hogy Teslát visszacsempésszem egy kicsit, ha nem is autó formájában), amit Edison részben elbukott (mert a 110 V/60 HZ bizony neki köszönhető). Vagy a jelenleg zajló analóg/digitális tv sugárzás átállására is utalhatok.
De ez a fejlődés...

Még egy mondat, amivel egyetértek. (De remélem nem arra utaltál, hogy a kizárólagos nejbirtoklásért a havi fizetésedet leadod neki, míg egy egy éjszakás kaland...)

Mint általában mindent, ezt is az érdekek határozzák meg. Kinek áll és kinek nem áll érdekében mondjuk a vízüzemű autó, vagy a hidegfúziós reaktor alkalmazása- már, ha létezik.
Kedves Flamingo
-
A telefonokban, számitogépekben nem 440 kg-os akkumlátorok vannak, egy telefon akár egy héten keresztül is üzemeltethetö ujratöltés nélkül mert az elektronika nem többszáz ampert fogyaszt mind egy elektroauto a gyoruláskor.
-
A radiátoroknak a fogyasztásméröje egy mikroprocessor, legalább 10 évig megy anélkül, hogy az ellemet felkéne tölteni. Nem elég egy autot eladni azzal is kell számolni, hogy pár év mulva az akkumláror kiöregszik, kikell cseréni, a Litium nemcsak rirka elem hanem mérgezö is....
-
Csak kapasbol egy akkumlátor hatásfoka a leadott áram függvényében. Lehet egy elektroautoba jobb de a karakterisztikáját tekintve igy néz ki. Ha kevés áramot veszel ki belölle a hatásfok 100% ha gyorsabban ürited rapid csökken a hatásfoka. Ezt egy hömérövel ellenörizheted odahaza. A meleg az mindig veszteség.
-
RTEmagicC_batterie-100Ah-C100.png.png

-
Hasonloan néz ki egy görbe, ha a visszintes tengelyen a feltöltések számát rajzolod fel. Tök mindegy, hogy milyen akkurol van szo. Lehet, hogy a jövöben valami csoda történik de azt elöször megkell találnunk. Erröl és csak erröl beszélek.
-
Tarthatsz hülyének de az eladott autok száma igazolja, hogy még nem jött el a kánaán az elektro auto számára. Az árak egészen biztosan nem mesterségesen magasak, az ellenkezöje igaz. Az elektroauto gyártás per pillanat veszteséges, állami támogatás nélkül megsem vennék az emberek. 6-7 ezer eurot kapsz az államtol a vásárláshoz.
-
Ha ÍGY teszed fel, akkor nyugodt szívvel lehet azt is válaszolni, hogy az akkumulátorból ingyen jön, (mert a munkahelyemen, napelemmel.... töltöm), míg a konnektorból érkezőért 18-50 Ft/kWh-t fizetek, attól függően, hogy milyen „áram"-ot veszek (ipari, éjszakai, háztartási...)
-
Ez csak látszatra igaz. Elöször invesztálnod kell egy csomo pénzt és legalább egy évtized amire ez megtérül. Továbbá állando karbantartásra van szükség. Ha nincs meg a lehetöséged az energiát a hálozatba táplálni akkor drága akkura van szükség ami fogyo eszköz. Kiadás
-
Hangsulyozom, én amelett érvelek, hogy nem az olajmágnások, a tökések akik fékezik az uj energiaforrások és ujrahasznosithato energiák felhasználását, olajra mindig szükségünk lesz.
-
Tagadni probálod, hogy ha mindenki otthon töltené az autoját ahoz nem kéne a hálozatot megerösiteni. Ez a számomra értelmetlen.
-
Lehetnek egyedülállo házak egy erömü közelében ahol nem volt vékonyabb vezeték és ezért tulvannak méretezve de ez nem igaz az egész országra, kerületekre lefedve.
-
A problémát megsem tudjuk oldani egyszerüen a kábelek vastagságának a növelésével, majd megfogod látni, kénytelenek leszünk "intelligens" áramfogyasztást használni, egy "time sharing-et" A mosogép, mosogatogép, klimaberendezés, a pool-vizének a melegitése intelligens vezérlést igényel mert elkell kerüljük a csucsterheléseket.
-
A villanyégö hatásfoka 5%. Nem véleteln, hogy az izzolámpákat számon kell üzni, a következö a porszivo ami nem lehet a jövöben 2 kW-os stb.
-
Mindig az EU jut eszembe, nationális egyedüllovagolással még nehezebb lesz ezeket a technologiákat elterjeszteni. Magyarország, nem örömmöl mondom, hátul kullog.
-
A feszültségemelés szükségességét elismered, tehát belátod, hogy kell tenni valamit az infrastruktura kiépitése érdekében. Az energiát amit a kisemberek emberek termelnek szeretnék eladni, ahoz kábelre van szükszég, elektromos állomásokra.
-
En jol emlékszem az elsö itt vett mosogépemre, az nevetve elfogyasztott 150 liter vizet, 5 kg ruha mosásához. Azelött nem is mostak anyit az emberek mind ma. Egy átlag háztartás itt 200 m3 vizet fogyaszt évente. Vannak olyan elnéptelened vidékek németországban ahol 60 euro 1 m3 viz, az emberek esövizet gyüjtenek.
-
Egy mosogép 30 évvel ezelött 180 liter vizet fogyasztott, 25 evvel ezelött 158 l-ert, 20 eve 134 litert, 15 éve 11 litert, 10 éve 84 litert, 8 éve 76 litert, 5 éve 66 litert és ma 49 liternél tartunk
-
Semmi ok egy összeesküvéselméletre, nem fékezi senki a fejlödést. Az fékezné aki örökéletü mosogépet akarna eladni.
-
Ehez hozzá kell adni, hogy a ruhákat is tönkretette, ma akár mit moshatsz egy gépbe.
-
Az az 1 kWh bármely tévére áll, ha elég sooooookáig nézed.
-
Ebben igazad van. A gondolataim az energia és a szükséges teljesitmény között csapongtak. Kössz a korrekturát. :)
-
Igen, Voltak hibái a 60 évvel ez előtti technológiának, de szerintem ez áll a nyugatra is.
-
Természetes. Nincs is szándékomba ocsárolni a szülöhazámat.
-
Az un saválló (rozsdamentes...) edények és evőeszközök viszont tényleg jót tettek a háziasszonyoknak, csökkentve az elvégzendő munkáik mennyiségét.
-
En odahaza a kilincsek fénysitéséért kaptam a zsebpénzt, az rézböl volt. Sokan beadták a méhbe, hogy az uttöröknél pontokat szerezzenek.
-
Kinek áll és kinek nem áll érdekében mondjuk a vízüzemű autó, vagy a hidegfúziós reaktor alkalmazása- már, ha létezik.
-
Ha ezt kifejtenéd? Ugy tudom a "vizauto" feltaláloja már a börtönben van. :(
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
Kedves Flamingo
-
A telefonokban, számitogépekben nem 440 kg-os akkumlátorok vannak, egy telefon akár egy héten keresztül is üzemeltethetö ujratöltés nélkül mert az elektronika nem többszáz ampert fogyaszt mind egy elektroauto a gyoruláskor.
Viszont a telefonomba nem is ülünk bele többen, hogy 100-120 km/h-val száguldjon velünk, vagy, hogy a hétvégi bevásárlást hazacipelje helyettünk.
Mellesleg, ha mutatsz nekem egy okos telefont, ami átlaghasználat mellett 1 hétig bírja töltés nélkül, akkor megpróbálok én is 1 hétig fejen állni mellette...
Amúgy meg végre rámutattál, ha közvetve is, hogy bizony az akkumulátorok a felhasználási hely függvényei. Nem mindegy hogy hosszú, egyenletes, vagy hirtelen, de rövid távú terhelést kell kibírniuk.
-
A radiátoroknak a fogyasztásméröje egy mikroprocessor, legalább 10 évig megy anélkül, hogy az ellemet felkéne tölteni. Nem elég egy autot eladni azzal is kell számolni, hogy pár év mulva az akkumláror kiöregszik, kikell cseréni, a Litium nemcsak rirka elem hanem mérgezö is....
Nem is tudom? Az ólom akkumulátorban az ólom, az nem mérgező (már vagy 100 éve)?
Vagy csak a „vízvezetéki" ólom az?
Aztán a hgyományos akkumulátorok tán nem ugyanígy cserélendők? (Tudom az nem 440 kg, nem olyan drága....)
Szóval, kezeljük helyén a dolgokat.
-
Csak kapasbol egy akkumlátor hatásfoka a leadott áram függvényében. Lehet egy elektroautoba jobb de a karakterisztikáját tekintve igy néz ki. Ha kevés áramot veszel ki belölle a hatásfok 100% ha gyorsabban ürited rapid csökken a hatásfoka. Ezt egy hömérövel ellenörizheted odahaza. A meleg az mindig veszteség.
-
RTEmagicC_batterie-100Ah-C100.png.png

-
Hasonloan néz ki egy görbe, ha a visszintes tengelyen a feltöltések számát rajzolod fel. Tök mindegy, hogy milyen akkurol van szo. Lehet, hogy a jövöben valami csoda történik de azt elöször megkell találnunk. Erröl és csak erröl beszélek.
Ezt ki akartam hagyni, de hátha valakit érdekel:
Természetes, hogy az átfolyó áram az ellenállás függvényében teljesítmény veszteséget okoz, méghozzá többnyire hőveszteséget (P=I2*R). Ezért is melegszenek a modern processzorok jobban, mint az elődeik.
De ettől még nem 20% a veszteség.... Sajnos a Tesla autók dokumentációja híján úgysem tudjuk bebizonyítani, hogy kinek van igaza.
-
Tarthatsz hülyének de az eladott autok száma igazolja, hogy még nem jött el a kánaán az elektro auto számára. Az árak egészen biztosan nem mesterségesen magasak, az ellenkezöje igaz. Az elektroauto gyártás per pillanat veszteséges, állami támogatás nélkül megsem vennék az emberek. 6-7 ezer eurot kapsz az államtol a vásárláshoz.
Kedves Ernő, ha hülyének tartanálak, nem vitatkoznék veled, mert ismerem az örök érvényű mondást: „Hülyékkel ne vitatkozz, mert azt csak az ő szintjükön lehet! Ott, meg legyőznek a rutinjukkal."
Viszont abba kellene belegondolni, hogy ez egy merőben más autógyártási folyamat, mint a hagyományos.
Tehát minden fejlesztést, amit a benzines autóknál már 100 éve megfizettünk, itt most kell megfizetni.
Emlékezz a mobilkorszak kezdetére! Úgy 20 éve még az is fizetett, akit hívtak+ 25000 FT a belépési díj+ egy vagyon a telefon. Ma meg már 1800 Ft-ért is láttam készüléket (igaz olyan is lehetett.) Ez biztos így zajlott némethonban is.
-
-
Ez csak látszatra igaz. Elöször invesztálnod kell egy csomo pénzt és legalább egy évtized amire ez megtérül. Továbbá állando karbantartásra van szükség. Ha nincs meg a lehetöséged az energiát a hálozatba táplálni akkor drága akkura van szükség ami fogyo eszköz. Kiadás
-
Hangsulyozom, én amelett érvelek, hogy nem az olajmágnások, a tökések akik fékezik az uj energiaforrások és ujrahasznosithato energiák felhasználását, olajra mindig szükségünk lesz.
Hoppá! az előző sorok ide is, süt ide jobban illenének.
Olajra viszont addig lesz szükségünk, amíg van és amíg a technológia olajra alapul.
Én emléxem a 60-as években még az vizionálták, hogy a Föld olajkészlete úgy 50-60 évre elég. Érdekes, hogy most is ezt állítják...
-
-
Tagadni probálod, hogy ha mindenki otthon töltené az autoját ahoz nem kéne a hálozatot megerösiteni. Ez a számomra értelmetlen.
Akár értelmetlen, akár érthetetlen (mert szerintem inkább erre gondoltál), nem kellene.
Mint írtam, a magyar elektromos hálózat csúcsra járatva durván 9500 MW teljesítmény átvitelére képes.
Ez még nagyobb leterhelések esetén is csak 5500-6500 MW. Tehát a rendszer kb 150%-al túl van méretezve. (Ez persze nem igaz de a kisebb fogyasztású új háztartási eszközök és a válság okozta ipari felhasználás visszaesése jelentősen csökkentette az áramfelhasználást, amin a légkondik és a plazmatévék sem tudtak felfelé változtatni.)
Másrészt mennyi az a mindenki? Ha az egyik pillanatról a másikra az összes személyautót, sőt az összes autót lecserélnénk (beleértve a hétvégi mazsolákat meg a „kivagyiságból" tartott 3-4 autós háztartásokat is, akkor sem hiszem, hogy egyszerre egy időben 1 millió autót kellene tölteni kis hazánkban.
-
-
Lehetnek egyedülállo házak egy erömü közelében ahol nem volt vékonyabb vezeték és ezért tulvannak méretezve de ez nem igaz az egész országra, kerületekre lefedve.
Ezt is megírtam már, hogy természetesen nem minden lakás, ház elektromos hálózata felel meg a modern kor elvárásainak, de az az öreg, falusi pár (és itt nem sértésnek szánom egyik jelzőt sem), akinek a szobájában eleve 1 max 2 konnektor van (mert anno még a tv sem létezett vagy elérhetetlen áru volt), amikor a házat építették), szóval az ilyen párok vagy azért nem fognak elektromos autót venni, mert már „minek", vagy azért, mert nincs rá fedezetük, miként az elektromos hálózat felújítására sem.
-
A problémát megsem tudjuk oldani egyszerüen a kábelek vastagságának a növelésével, majd megfogod látni, kénytelenek leszünk "intelligens" áramfogyasztást használni, egy "time sharing-et" A mosogép, mosogatogép, klimaberendezés, a pool-vizének a melegitése intelligens vezérlést igényel mert elkell kerüljük a csucsterheléseket.
Igen, ez igaz és már vagy 50 éve létezik. Éjszakai áramnak hívják, bár ma már korántsem éjszaka, hanem akkor van, amikor az elektromos művek kiad egy rádiófrekvenciás jelet, hogy most használható, mert nincs a hálózaton nagy terhelés. De amit az előzőekben írtam, hogy éjszaka, amíg alszunk, töltődhet a kocsi (miként sokan az okos telefonunkkal is ezt tesszük), szóval az is egyfajta felhasználásmegosztás. Tehát ezzel is engem igazolsz...
-
A villanyégö hatásfoka 5%. Nem véleteln, hogy az izzolámpákat számon kell üzni, a következö a porszivo ami nem lehet a jövöben 2 kW-os stb.
Igen. Bár környezetvédelmi okokkal magyarázzák, hogy miért kell áttérni az energiatakarékos izzókra (de hülye szó, ugyan mi izzik az energiatakarékosban), szerintem nem igaz.
Nem vagyok összeesküvés elmélet fan, de meg vagyok győződve, hogy e möögött ipari érdekek állnak. A nagy hangon 8000 óra élettartamra hirdetett, majd 5000-re csökkentett „fénycsöves" lampionok zöme nálam jó, ha fél évet bír ki, ami azért koránt sincs 5000 óra (hisz 8760/2, azaz 4300 sem), ráadásul nem üzemóra, hanem létezés. Persze tudom, a kapcsolgatást nem szeretik, árt nekik. De akkor kérdem én, miért is kellett erőltetni az elterjedését? Ráadásul, ahogy anno az iskolákból is ki kellett szorítani a fénycsöveket, mert a vibrálásuk hosszabb távon látásromlást okoz(hat), ez ugyanúgy rontja a szemet. Erről már láttam cikkeket.
Arról nem is szólva, hogy ezt bizony hagyományos fényerő szabályozóval nem fogod állítani kisebbre, nagyobbra, tehát, ha ilyened volt, akkor vehetsz helyette kapcsolót, vagy méregdrága frekvenciaváltós szabályzót.
-
-
Mindig az EU jut eszembe, nationális egyedüllovagolással még nehezebb lesz ezeket a technologiákat elterjeszteni. Magyarország, nem örömmöl mondom, hátul kullog.
Sajnos ebben igazad van. Hátul vagyunk, de azért, mert a politikai vezetőink zömmel technikai analfabéták, de ezt tovább nem ragoznám.
-
A feszültségemelés szükségességét elismered,
Már megint félreolvastál.
Azt írtam, hogy a modern túlfeszültségvédők mellett ma már megtehető, illetve, hogy a kezdetekkori 110 V-t anno (majd 100 éve) a rohamosan növekvő teljesítményigények miatt megemelték a duplájára.
tehát belátod, hogy kell tenni valamit az infrastruktura kiépitése érdekében. Az energiát amit a kisemberek emberek termelnek szeretnék eladni, ahoz kábelre van szükszég, elektromos állomásokra.
Amennyiben az infrastruktúra fejlesztés alatt azt érted, hogy oda-vissza mérő fogyasztásmérőkre kell cserélni a mai hagyományosakat, akkor egyetértünk, de hidd már el, ahol lehetőség van „áramtermelésre", ott már a megfelelő kábelek is rendelkezésre állnak!. Sokkal nagyobb akadály a bürokrácia, mint a kábel. Persze a magyar viszonyokról beszélek.
-
-
En jol emlékszem az elsö itt vett mosogépemre, az nevetve elfogyasztott 150 liter vizet, 5 kg ruha mosásához. Azelött nem is mostak anyit az emberek mind ma. Egy átlag háztartás itt 200 m3 vizet fogyaszt évente. Vannak olyan elnéptelened vidékek németországban ahol 60 euro 1 m3 viz, az emberek esövizet gyüjtenek.
-
Egy mosogép 30 évvel ezelött 180 liter vizet fogyasztott, 25 evvel ezelött 158 l-ert, 20 eve 134 litert, 15 éve 11 litert, 10 éve 84 litert, 8 éve 76 litert, 5 éve 66 litert és ma 49 liternél tartunk
Tehát egyik szám sem több száz liter...
-
-
Semmi ok egy összeesküvéselméletre, nem fékezi senki a fejlödést. Az fékezné aki örökéletü mosogépet akarna eladni.
-
Ehez hozzá kell adni, hogy a ruhákat is tönkretette, ma akár mit moshatsz egy gépbe.
Nekünk a 300000 Ft-os (nem hencegésként írom, hanem a tudása miatt jelzem) - LG mosógépünk bizony kímélőn is hazavágta a batiszt függönyt. Igaz nem volt egy mai darab (mármint a függöny).
Megjegyzem, mint kiderült, nem is a mosás, hanem az 1400-as centrifuga fordulat tett be neki...
Be kell valljam, a nejem jobban örült a gépnek, amikor megvettük, mint amikor a függönyt leamortizálta...
FLAMINGO korábban írta:
Az az 1 kWh bármely tévére áll, ha elég sooooookáig nézed.
-
-
Ebben igazad van. A gondolataim az energia és a szükséges teljesitmény között csapongtak. Kössz a korrekturát. :)
-
...
En odahaza a kilincsek fénysitéséért kaptam a zsebpénzt, az rézböl volt. Sokan beadták a méhbe, hogy az uttöröknél pontokat szerezzenek.
-
Ez is igaz, mert anno „alumínium nagyhatalom" voltunk. Ma már ez korántsem így van. egy jobb vágású rézkilincs ezreket ér.
FLAMINGO korábban írta:
Mint általában mindent, ezt is az érdekek határozzák meg. Kinek áll és kinek nem áll érdekében mondjuk a vízüzemű autó, vagy a hidegfúziós reaktor alkalmazása- már, ha létezik.
-
Ha ezt kifejtenéd? Ugy tudom a "vizauto" feltaláloja már a börtönben van. :(
Ki is vastagítottam: már, ha létezik.
Olvastam ugyan cikkeket, hogy a vizet hidrogénre bontja és nyilván hidrogén (tehát nem víz)hajtású a japánoknak egy fejlesztése, de még komolyabb publikációt nem láttam róla.
Egyszerűen arra céloztam, hogy amíg valaki(k)nek nem áll érdekében és képes(ek) megakadályozni, addig nem is fog elterjedni.
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Találtam egy cikket az USA fanoknak... Persze ezt valamiért senki nem veri nagy dobra közületek...
Nincs mit nagydobra verni. Kulombozo csoportok mar a fuggetlensegi haboru utan el akartak szakadni es ezek jelen vannak szinte minden allamban. Ha jol emlexel a polgarhaboru is emiatt tortent amikor a Confederacios allamok el akartak szakadni.
Egyebkent Texas a "Fuggetlenseg napot" a Mexicotol valo fuggetlenne valas miatt unnepli.

Nagyon Putin fele KGB szaga van ennek az irasnak.....a te szagod meg egy kisse zavaros.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Viszont a telefonomba nem is ülünk bele többen, hogy 100-120 km/h-val száguldjon velünk, vagy, hogy a hétvégi bevásárlást hazacipelje helyettünk.
Mellesleg, ha mutatsz nekem egy okos telefont, ami átlaghasználat mellett 1 hétig bírja töltés nélkül, akkor megpróbálok én is 1 hétig fejen állni mellette...
Amúgy meg végre rámutattál, ha közvetve is, hogy bizony az akkumulátorok a felhasználási hely függvényei. Nem mindegy hogy hosszú, egyenletes, vagy hirtelen, de rövid távú terhelést kell kibírniuk.
Nem is tudom? Az ólom akkumulátorban az ólom, az nem mérgező (már vagy 100 éve)?
Vagy csak a „vízvezetéki" ólom az?
Aztán a hgyományos akkumulátorok tán nem ugyanígy cserélendők? (Tudom az nem 440 kg, nem olyan drága....)
Szóval, kezeljük helyén a dolgokat.
Ezt ki akartam hagyni, de hátha valakit érdekel:
Természetes, hogy az átfolyó áram az ellenállás függvényében teljesítmény veszteséget okoz, méghozzá többnyire hőveszteséget (P=I2*R). Ezért is melegszenek a modern processzorok jobban, mint az elődeik.
De ettől még nem 20% a veszteség.... Sajnos a Tesla autók dokumentációja híján úgysem tudjuk bebizonyítani, hogy kinek van igaza.

Kedves Ernő, ha hülyének tartanálak, nem vitatkoznék veled, mert ismerem az örök érvényű mondást: „Hülyékkel ne vitatkozz, mert azt csak az ő szintjükön lehet! Ott, meg legyőznek a rutinjukkal."
Viszont abba kellene belegondolni, hogy ez egy merőben más autógyártási folyamat, mint a hagyományos.
Tehát minden fejlesztést, amit a benzines autóknál már 100 éve megfizettünk, itt most kell megfizetni.
Emlékezz a mobilkorszak kezdetére! Úgy 20 éve még az is fizetett, akit hívtak+ 25000 FT a belépési díj+ egy vagyon a telefon. Ma meg már 1800 Ft-ért is láttam készüléket (igaz olyan is lehetett.) Ez biztos így zajlott némethonban is.

Hoppá! az előző sorok ide is, süt ide jobban illenének.
Olajra viszont addig lesz szükségünk, amíg van és amíg a technológia olajra alapul.
Én emléxem a 60-as években még az vizionálták, hogy a Föld olajkészlete úgy 50-60 évre elég. Érdekes, hogy most is ezt állítják...

Akár értelmetlen, akár érthetetlen (mert szerintem inkább erre gondoltál), nem kellene.
Mint írtam, a magyar elektromos hálózat csúcsra járatva durván 9500 MW teljesítmény átvitelére képes.
Ez még nagyobb leterhelések esetén is csak 5500-6500 MW. Tehát a rendszer kb 150%-al túl van méretezve. (Ez persze nem igaz de a kisebb fogyasztású új háztartási eszközök és a válság okozta ipari felhasználás visszaesése jelentősen csökkentette az áramfelhasználást, amin a légkondik és a plazmatévék sem tudtak felfelé változtatni.)
Másrészt mennyi az a mindenki? Ha az egyik pillanatról a másikra az összes személyautót, sőt az összes autót lecserélnénk (beleértve a hétvégi mazsolákat meg a „kivagyiságból" tartott 3-4 autós háztartásokat is, akkor sem hiszem, hogy egyszerre egy időben 1 millió autót kellene tölteni kis hazánkban.

Ezt is megírtam már, hogy természetesen nem minden lakás, ház elektromos hálózata felel meg a modern kor elvárásainak, de az az öreg, falusi pár (és itt nem sértésnek szánom egyik jelzőt sem), akinek a szobájában eleve 1 max 2 konnektor van (mert anno még a tv sem létezett vagy elérhetetlen áru volt), amikor a házat építették), szóval az ilyen párok vagy azért nem fognak elektromos autót venni, mert már „minek", vagy azért, mert nincs rá fedezetük, miként az elektromos hálózat felújítására sem.

Igen, ez igaz és már vagy 50 éve létezik. Éjszakai áramnak hívják, bár ma már korántsem éjszaka, hanem akkor van, amikor az elektromos művek kiad egy rádiófrekvenciás jelet, hogy most használható, mert nincs a hálózaton nagy terhelés. De amit az előzőekben írtam, hogy éjszaka, amíg alszunk, töltődhet a kocsi (miként sokan az okos telefonunkkal is ezt tesszük), szóval az is egyfajta felhasználásmegosztás. Tehát ezzel is engem igazolsz...

Igen. Bár környezetvédelmi okokkal magyarázzák, hogy miért kell áttérni az energiatakarékos izzókra (de hülye szó, ugyan mi izzik az energiatakarékosban), szerintem nem igaz.
Nem vagyok összeesküvés elmélet fan, de meg vagyok győződve, hogy e möögött ipari érdekek állnak. A nagy hangon 8000 óra élettartamra hirdetett, majd 5000-re csökkentett „fénycsöves" lampionok zöme nálam jó, ha fél évet bír ki, ami azért koránt sincs 5000 óra (hisz 8760/2, azaz 4300 sem), ráadásul nem üzemóra, hanem létezés. Persze tudom, a kapcsolgatást nem szeretik, árt nekik. De akkor kérdem én, miért is kellett erőltetni az elterjedését? Ráadásul, ahogy anno az iskolákból is ki kellett szorítani a fénycsöveket, mert a vibrálásuk hosszabb távon látásromlást okoz(hat), ez ugyanúgy rontja a szemet. Erről már láttam cikkeket.
Arról nem is szólva, hogy ezt bizony hagyományos fényerő szabályozóval nem fogod állítani kisebbre, nagyobbra, tehát, ha ilyened volt, akkor vehetsz helyette kapcsolót, vagy méregdrága frekvenciaváltós szabályzót.

Sajnos ebben igazad van. Hátul vagyunk, de azért, mert a politikai vezetőink zömmel technikai analfabéták, de ezt tovább nem ragoznám.

Már megint félreolvastál.
Azt írtam, hogy a modern túlfeszültségvédők mellett ma már megtehető, illetve, hogy a kezdetekkori 110 V-t anno (majd 100 éve) a rohamosan növekvő teljesítményigények miatt megemelték a duplájára.

Amennyiben az infrastruktúra fejlesztés alatt azt érted, hogy oda-vissza mérő fogyasztásmérőkre kell cserélni a mai hagyományosakat, akkor egyetértünk, de hidd már el, ahol lehetőség van „áramtermelésre", ott már a megfelelő kábelek is rendelkezésre állnak!. Sokkal nagyobb akadály a bürokrácia, mint a kábel. Persze a magyar viszonyokról beszélek.
Tehát egyik szám sem több száz liter...

Nekünk a 300000 Ft-os (nem hencegésként írom, hanem a tudása miatt jelzem) - LG mosógépünk bizony kímélőn is hazavágta a batiszt függönyt. Igaz nem volt egy mai darab (mármint a függöny).
Megjegyzem, mint kiderült, nem is a mosás, hanem az 1400-as centrifuga fordulat tett be neki...
Be kell valljam, a nejem jobban örült a gépnek, amikor megvettük, mint amikor a függönyt leamortizálta...

Ez is igaz, mert anno „alumínium nagyhatalom" voltunk. Ma már ez korántsem így van. egy jobb vágású rézkilincs ezreket ér.

Ki is vastagítottam: már, ha létezik.
Olvastam ugyan cikkeket, hogy a vizet hidrogénre bontja és nyilván hidrogén (tehát nem víz)hajtású a japánoknak egy fejlesztése, de még komolyabb publikációt nem láttam róla.
Egyszerűen arra céloztam, hogy amíg valaki(k)nek nem áll érdekében és képes(ek) megakadályozni, addig nem is fog elterjedni.
Olvastam ugyan cikkeket, hogy a vizet hidrogénre bontja és nyilván hidrogén (tehát nem víz)hajtású a japánoknak egy fejlesztése, de még komolyabb publikációt nem láttam róla.
-
Ezt természetesen meglehet csinálni de ezt nem energia-nyerésnek hanem energia tárolásnak nevezik.
-
A vizet szétbontják egy nagyüzemben mondjuk napenergia segitségével, a durranogázzal meg lehet autot hajtani. Az auto csinál belölle ujra vizet, amit lelehet adni a nagyüzemnek, hogy ujra szétbontsa nagy de eolcso energia hozzáadásával.
-
Ezt nemcsak vizzel lehet megoldani hanem minden mással is ami oxidál.
Mondjuk bauxitbol aluminiumot, majd az aluminiumot elégetni és kapunk belölle bauxidot.
-
Van egy Naperömü amelyik nemcsak vizet bomlaszt hanem a széndioxidbol is levesz egy oxigént, a szénmonoxid meg ujra elégethetö.
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
-
Ezt természetesen meglehet csinálni de ezt nem energia-nyerésnek hanem energia tárolásnak nevezik.
-
A vizet szétbontják egy nagyüzemben mondjuk napenergia segitségével, a durranogázzal meg lehet autot hajtani. Az auto csinál belölle ujra vizet, amit lelehet adni a nagyüzemnek, hogy ujra szétbontsa nagy de eolcso energia hozzáadásával.
-
Ezt nemcsak vizzel lehet megoldani hanem minden mással is ami oxidál.
Mondjuk bauxitbol aluminiumot, majd az aluminiumot elégetni és kapunk belölle bauxidot.
Ez igaz, de a hidrogénben található a legkevesebb elektron. Ezáltal a vizet a legkönnyebb „bontani”
-
Van egy Naperömü amelyik nemcsak vizet bomlaszt hanem a széndioxidbol is levesz egy oxigént, a szénmonoxid meg ujra elégethetö.
Remélem nem a közelünkben található...
 

evapatocs

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Génmanipulált élelmiszerek, műtrágyák és permetszerek
Egyre gyakrabban halljuk manapság a GMO (génmanipulált élelmiszerek) szót negatív kontextusban. Nem véletlen, mert egyre vészjóslóbb kutatási eredmények futnak be a GMO élelmiszerek emberre gyakorolt lehetséges hatásairól.

Az eddigi legátfogóbb, 2 éves kutatást és kísérletet nemrégiben Gilles-Eric Séralini molekuláris biológia professzor hajtotta végre a francia Caen egyetemen, aki patkányokat génmódosított kukoricával etetett. A kutatás eredménye felkavarta a tudományos világot és a közvéleményt, ugyanis a patkányokon kisvártatva szörnyű tumorok és egyéb súlyos szervkárosodások fejlődtek ki.

Bár a GMO-t magasztaló gyáróriások a segíteni akarás köntöse mögé bújva próbálják megfertőzni a világot a GMO élelmiszerekkel, szerencsére egyre nagyobb ellenállásba ütköznek. Átlátszó érv, hogy a világ élelmezése csak GMO élelmiszerekkel oldható meg. Itt már megint csak a pénz beszél. Az óriásvállalatok sajnos nem arról híresek, hogy az emberek érdekeit nézik, hanem arról, hogyan tudnak minél kisebb költségen silány minőségű élelmiszereket előállítani, tőkefölényükkel több kontrollt gyakorolni a piacon, majd besöpörni az óriási profitot. Piaci előnyükkel tönkreteszik a még igazi élelmiszereket termelő kis gazdaságokat, gyárakat és még jobban elárasztanak minket a gyér minőségű, adalékanyagokkal felütött élelmiszereikkel, amitől az emberek hosszú távon megbetegszenek, így stabil piacot képezve a gyógyszergyáraknak.
http://www.nepbetegsegek.hu/6-ok-amitol-rakosak-leszunk.html

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a közelmúltban bejelentette, hogy Oroszország többé nem importál GMO termékeket, és kijelentette, hogy az orosz nemzet rendelkezik elég területtel és erőforrással organikus élelmiszerek előállítására.
"Ha az amerikaiak szeretnek GMO termékeket fogyasztani, akkor hadd egyenek. Nekünk nem kell ezt tennünk; van elég területünk és lehetőségünk organikus élelmiszerek termelésére." - Medvegyev
http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2014/04/ez-mar-hivatalos-oroszorszag-teljesen.html#.U1Jquc49Uh9
 
Utoljára módosítva:

Csillagözön

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Génmanipulált élelmiszerek, műtrágyák és permetszerek
Egyre gyakrabban halljuk manapság a GMO (génmanipulált élelmiszerek) szót negatív kontextusban. Nem véletlen, mert egyre vészjóslóbb kutatási eredmények futnak be a GMO élelmiszerek emberre gyakorolt lehetséges hatásairól.

Az eddigi legátfogóbb, 2 éves kutatást és kísérletet nemrégiben Gilles-Eric Séralini molekuláris biológia professzor hajtotta végre a francia Caen egyetemen, aki patkányokat génmódosított kukoricával etetett. A kutatás eredménye felkavarta a tudományos világot és a közvéleményt, ugyanis a patkányokon kisvártatva szörnyű tumorok és egyéb súlyos szervkárosodások fejlődtek ki.

Bár a GMO-t magasztaló gyáróriások a segíteni akarás köntöse mögé bújva próbálják megfertőzni a világot a GMO élelmiszerekkel, szerencsére egyre nagyobb ellenállásba ütköznek. Átlátszó érv, hogy a világ élelmezése csak GMO élelmiszerekkel oldható meg. Itt már megint csak a pénz beszél. Az óriásvállalatok sajnos nem arról híresek, hogy az emberek érdekeit nézik, hanem arról, hogyan tudnak minél kisebb költségen silány minőségű élelmiszereket előállítani, tőkefölényükkel több kontrollt gyakorolni a piacon, majd besöpörni az óriási profitot. Piaci előnyükkel tönkreteszik a még igazi élelmiszereket termelő kis gazdaságokat, gyárakat és még jobban elárasztanak minket a gyér minőségű, adalékanyagokkal felütött élelmiszereikkel, amitől az emberek hosszú távon megbetegszenek, így stabil piacot képezve a gyógyszergyáraknak.
http://www.nepbetegsegek.hu/6-ok-amitol-rakosak-leszunk.html


Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a közelmúltban bejelentette, hogy Oroszország többé nem importál GMO termékeket, és kijelentette, hogy az orosz nemzet rendelkezik elég területtel és erőforrással organikus élelmiszerek előállítására.
"Ha az amerikaiak szeretnek GMO termékeket fogyasztani, akkor hadd egyenek. Nekünk nem kell ezt tennünk; van elég területünk és lehetőségünk organikus élelmiszerek termelésére." - Medvegyev
http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2014/04/ez-mar-hivatalos-oroszorszag-teljesen.html#.U1Jquc49Uh9


Szerintem te össze akarod veszejteni Ernőt Medvegyevvel.....;););)
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Génmanipulált élelmiszerek, műtrágyák és permetszerek
Egyre gyakrabban halljuk manapság a GMO (génmanipulált élelmiszerek) szót negatív kontextusban. Nem véletlen, mert egyre vészjóslóbb kutatási eredmények futnak be a GMO élelmiszerek emberre gyakorolt lehetséges hatásairól.

Az eddigi legátfogóbb, 2 éves kutatást és kísérletet nemrégiben Gilles-Eric Séralini molekuláris biológia professzor hajtotta végre a francia Caen egyetemen, aki patkányokat génmódosított kukoricával etetett. A kutatás eredménye felkavarta a tudományos világot és a közvéleményt, ugyanis a patkányokon kisvártatva szörnyű tumorok és egyéb súlyos szervkárosodások fejlődtek ki.

Bár a GMO-t magasztaló gyáróriások a segíteni akarás köntöse mögé bújva próbálják megfertőzni a világot a GMO élelmiszerekkel, szerencsére egyre nagyobb ellenállásba ütköznek. Átlátszó érv, hogy a világ élelmezése csak GMO élelmiszerekkel oldható meg. Itt már megint csak a pénz beszél. Az óriásvállalatok sajnos nem arról híresek, hogy az emberek érdekeit nézik, hanem arról, hogyan tudnak minél kisebb költségen silány minőségű élelmiszereket előállítani, tőkefölényükkel több kontrollt gyakorolni a piacon, majd besöpörni az óriási profitot. Piaci előnyükkel tönkreteszik a még igazi élelmiszereket termelő kis gazdaságokat, gyárakat és még jobban elárasztanak minket a gyér minőségű, adalékanyagokkal felütött élelmiszereikkel, amitől az emberek hosszú távon megbetegszenek, így stabil piacot képezve a gyógyszergyáraknak.
http://www.nepbetegsegek.hu/6-ok-amitol-rakosak-leszunk.html

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a közelmúltban bejelentette, hogy Oroszország többé nem importál GMO termékeket, és kijelentette, hogy az orosz nemzet rendelkezik elég területtel és erőforrással organikus élelmiszerek előállítására.
"Ha az amerikaiak szeretnek GMO termékeket fogyasztani, akkor hadd egyenek. Nekünk nem kell ezt tennünk; van elég területünk és lehetőségünk organikus élelmiszerek termelésére." - Medvegyev
http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2014/04/ez-mar-hivatalos-oroszorszag-teljesen.html#.U1Jquc49Uh9
Egyre gyakrabban halljuk manapság a GMO (génmanipulált élelmiszerek) szót negatív kontextusban. Nem véletlen, mert egyre vészjóslóbb kutatási eredmények futnak be a GMO élelmiszerek emberre gyakorolt lehetséges hatásairól.
-
Draga Evapatocs
-
Az összes technologia amivel rendelkezünk produkált már katasztrofákat kivéve a géntechnologia nem. ;)
-
Repülök lezuhannak, hajok elsülyednek, atomerömüvek felrobbannak, az országutakon évente több mind 10.000 ember hal meg, fél millio megsérül, rokkant lesz, vagy elfelejt beszélni.... (ez utobbi csak a Német statiszikábol van, világszerte még rosszabb a helyzet.)
-
(Ha már a baleseteknél vagyunk hagy jegyezem meg, hogy az auto azokban az országokban a legveszélyesebb ahol kevés van belöllük, a nyugati országokban a sérülések száma visszafele menöben van. Az oka kézen fekvö.)
-
Minden ironia nélkül mondom, hogy a génkutatok már alig várják, hogy történjem valami, hogy végre létrejöhessen egy tárgyilagos diszkusszio a veszélyekröl, mert pillanat csak emitionális érvek vannak, "elöre nem láthatto rizikok”. Egy riziko amit nem lehet elöre látni az nem riziko. ;)
-
Már több mind 30 éve nönek több millio hektáron laboratoriumban megváltoztatott élölények de még nem történt sehol egy katasztrofa sem. Még soha senki nem kapott hasmenést, fejfájást még talán a katicabogarak sem, laboratoriumban megváltoztatott gének miatt.
-
Egy másik rovatban már felsoroltam, hogy számos kulturnövény, ami nélkül Europa már rég kihalt volna toxis. A burgonya föld feletti része mérgezö, halált hozo. A gumok zöld és csirázo állapotban ugyancsak mérgezöek. A paradicsom zölden és a zöld részei mérgezök.
-
Az Europaiak anyira féltek ezektöl a növényektöl, hogy a krumplihoz királyi parancs kellett hogy elterjedjen, a paradicsomot csak a második világháboru ota esszük nyersen, a náciktol felszabadito amemerikai katonák terjesztették el a megszállás idelyén.
-
A géntechnologiával ellentétben az un. „biotechnologia” már számos halálos kimenetelü balesetet okozott mert fekáliát, fejtrágyázást használnak, a pöcegödörbeli szart szorják a szántoföldekre. Mindenki emlékezhet arra, hogy néhány éve egész Europa egy honapig nem mert salátát enni.
-
Ha a géntechnologia alkalmazása egy „balesettel” jár, akkor az azt jelenti, hogy a kigondolt növény elszárad, nem csirázik ki, életképtelen lesz, ergo, nem kerül az asztalra. Ez a legnagyobb elképzelhetö katasztrofa, haverie.
-
A géntechnologia legtöbb ellensége kreationista, tehát olyan aki tagadni kivánja az evolutiot, ezért nem érti mi játszodik le.
-
Egy emberben minden pillanatban egy millio génmutatio játszodik le anélkül, hogy „manipulálnánk” valamit. És ebbe nem számoltam bele az „exotikus” lényeket.
-
A börünk szinét, hogy cigánynak nézünk ki vagy fehérbörünek, csupán 5 gén határozza meg.
Hangsulyozom, minden ember többszáz génben különbözik a szüleitöl.
-
Nem vagy szeriöz kedves Evapatocs, a patkányokon végzett hosszutávu tanulmányt már régen visszavonták a kutatok mert a tanulmány nem volt alkalmas arra amit mutatni szerettek volna.
-
A három megbetegedet patkány még mindig él, holott a statisztika szerint már régen elkelett volna pusztuliuk. Egy rövidéletü patkánnyal nem lehet hosszutávu tanulmányt végezni. Ezek a patkányok arrol voltak, hiresek, hogy könyen kapnak melrákot, ezért tenyésztették öket a laborban.
-
Az eset emlékeztet engem egy 90 éves hölggyel valo beszélgetésre amit a 80-as évek derekán folytattam vele. Azt mondta: „kár, hogy nem vagyok AIDS beteg, akkor a statisztika szerint lenne még 10 évem életben maradni.
-
Kérlek ne érveljél hamis tanulmányokkal. Tudod te, hogy hány millio hektáron termesztenek gén-technologiával megváltoztatott kukoricát és senkinek nem lett tölle semmi baja. Csak a kukoricamoly kénytelen más növényre menni.
-
Kinában nincs az embereknek ilyen aggályaik. Ott vannak laborok ahol naponta 3-4 állatot klonoznak, egy hét alatt többet mind Europában egy év alatt.
-
A földi elölények többsége egysejtü! Nem gyözöm hangsulyozni, hogy a kaka ¼ része amitöl megszabadulsz bakterium. Rajtunk 10-szer anyi mikroba él mind ahány emberi sejtböl allunk. Nem a fák hanem az algák amik az oxygén dandárját produkálják, egy marék homokban anyi élölény van mind csillag az égen.. Ezt azért mondom, hogy gondolkozz el rajta.
-
Ha egysetüekkel kisérleteznénk akkor lehetne attol félni, hogy betegséget okozo lényeket hozunk létre, de az sem lenne nagy baj hiszen ha létretudtuk öket hozni akkor a terjedésüket is megtudjuk akadályozni. Az epidemiáknál mindig az tart sokáig amig felfedezzük az okozojukat.
-
A növény kukorica egy komplex élölény, a fejlödéséhez rengeteg kriteriumnak kell teljesülnie. Elég ha megemlitem, hogy a növényeket nem lehet minde idöszakban kiültetni mert nem lesz belöllük semmi. (Te is most kezded kiültetni a virágokat a teraszra mert különben tönkremennének)
-
A kukorica még sehol sem vadult el Europában, egy egyéves növény mert nem éli tul még ezt az enyhe telet sem. Röviden, komplex élölényektöl nem kell félni azok nem „hétperces” ritmusban szaporodnak mind a bakteriumok, vagy szaporodnak hetente mind a legyek, nem fogják soha ellepni a földet.
-
Az ember legnagyobb hibája, hogy nem vagyunk képesek fejben exponentiálisan számolni. Cipelj magaddal egy zsebszámitogépet.
-
Az érveitek teljesen ellentmondásosak. Ezek a növények nem „életképesek”, ezt ti is hangoztatjátok, minden évben ujra kell vásárolni öket. Ergo, nem tudják a meglevö növényeket visszaszoritani.
-
Eddig még egyetlen kulturnövény sem kerekedett a „gyomnövények fölé” függetlenül attol, hogy a „degenerált fajok” szisztematikus kiválasztásával, rádioaktiv besugárzással vagy tudatosan laborba változtattuk meg az öröklödéshordojukat. Ez igy is fog mindig maradni.
-
A klima egészen biztosan megfog változni valamilyen irányban. Vagy melegebb lesz vagy hidegebb. Egy biztos, hogy az emberiség nem várhat arra, hogy egy lassu evoluti kitermeli nekünk azt amire szükségünk van. A világ nem miértünk lett létrehozva, fogjátok már fel.
-
Ha mi nem igazitjuk magunkhoz a környezetünket akkor a környezetünk fog bennünket megváltoztatni. Ugy ahogy az elödeink lejöttek a fárol, most valoszinü visszamegyünk az üreginyulak mellé.
-
Az ugynevezett „civilizátios betegségek” amiröl beszélsz azok nem mások mind normális evolutio.
-
A problémák nem ott vannak ahol van civilizátio, technologia hanem ott ahol ez hiányzik. Azokban az országokban halálosak a betegségek, van nyomor, járvány, kilátástalanság....
-
Abban egyetértek veled, hogy a technologia adta vivmányokat igazságosabban kell szétosztani a földön.
-

Ez csak ugy lehet ha valos érveket hozunk fel a géntechnologia üzése ellen és nem bujtogatunk.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretném megtoldani az elözö hozzászolásomat azzal, hogy az összes növény (beleértve a kamillateát) mind eltér geneitikailag a vadonélö társaitol. Ma nem lennénk képesek vadon élö növényekböl megélni. A vaddisznohus ugyan finom de az erdeinkben nem szaladgálnak kövér malacok. A paprikásszalonnát genetikus változásoknak köszönhetjük.
-
Még a "hungarikumnak" elnevezett mangalica sem találhato meg vadon, neki is több bordája van (a kottlet miatt) mind az öseinek.
-
Ha egy nö szakadatlanul menstruálna mind egy tyuk azt sulyos betegnek neveznénk.
-
Ülltessünk ki egy kulturnövényt a szabadba, ha nem megy rögtön tönkre ekkor "elfajzik" ugyan ugy mind a laboratoriumban kreált.
-
Természetesen ovatossan kell bánni a monokulturákkal ugyanakkor nehéz mindent egymás mellé ülltetni, ki fog elmenni krumpit keresni egy teljesen más növény tövében és kiásni anélkül. hogy a másik kárára lenne. Ez teljesen illuzorikus.
-
A soska azért drága mert jol tud konkurálni a környezetével, Németországban vadon él. Nem is lehet kapni az üzletekben mert amig összeszedsz egy lyukas fogra valot addigra lemegy a nap. A keresés több energiát igényel mind amit az elfogyasztásával nyersz. Nem beszélve arrol, hogy a valoszinüsége annak, hogy mérges füvek leveleit is összegyüjtöd nem elhanyagolhato.
-
Az en gyerekkoromban még napirenden voltak a gombamérgezések mert boldog boldogtalan gombát gyüjtött. Bio-produkt. A teákrol nem is beszélve.
-
Hangsulyozom a kulturnövények olyan komplexek, olyan nehezen szaporodnak, hogy nem kell félni attol, hogy ellepik a földet mind egy bakterium.
-
Minnél komplexebb egy élölény annál nehezebben tudja tulélni a környezeti változásokat. A környezet az pedig változni fog akár mit csinálunk, akár hány gyárkéményt is zárunk be. Az ember nélkül is jöttek mentek a jégkorszakok. Miért az elefántok, kollibrik stb. vannak veszélyeztetve, miért nem a levéltetü, a kullancs?
-
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy legyünk felelötlenek, mérgezzük meg a folyokat mind 30-40 évvel ezelött az volt, csupán azt, hogy ha most nem tanuljuk meg miként tudjuk az evolutiot a saját hasznunkra befolyásolni akkor késöbb nem lesz rá alkalmunk.
-
A jégkorszakrol jut eszembe, hogy a jégkorszaknak, a táplálék hiányának, a konkurálásnak köszönhetjük, hogy mi emberek és sok állat agressziv.
-
A Bonobos az egyetlen fejlett allatfaj amelyik békés, mert ök nem voltak érintve a világot átfogo jégkorszaktol, ök egy folyo másik oldalán laktak ahol volt elég táplálék. Ök a mai napig megosztanak mindent és nem is gondolnak arra a sajátjukat megölni.
-
Az igazi Jézus egészen biztosan egy Bonobo volt. :)
-
A napokban láttam egy riportot a TV-ben egy volt Wehrmacht katonárol aki elmesélte, hogy a keleti fronton minden bevetés elött istentisztelet volt ahol kérték a Joistent, hogy ne érje öket bántodás, tehát az ö golyoik a célba érjenek mig az ellenség ne találja el öket. A front másik oldalán ugyan ilyen istentiszteleteket tartottak ellenkezö elöjellel. Ma nem "politikai tisztek" hanem ujra tábori lelkészek sürögnek-forognak katonaruhában. :(
-
Tanulhatnánk az unokatestvéreinktöl, a Bonoboktol.
 
Utoljára módosítva:

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Ernoe,ezt most találtam a hsz-ed olvasása után.

...Az eddig békésnek hitt törpecsimpánzokról nemrégiben egyértelműen bebizonyosodott, hogy más főemlősökhöz hasonlóan ők is vadásznak főemlősökre, sőt, a portyákban a nőstények igen aktív szerepet játszanak.
Annyira közeli rokona az embernek, hogy a két faj genetikai állománya 98,4 százalékban megegyezik.
Ám a legérdekesebb talán a bonobóközösségek működése. Ezek a rendkívül békés és szociális lények körülbelül 100 tagból álló csoportokban élnek, amelyeket - a csimpánzokkal ellentétben - a nőstények vezetnek...
20081015bonobopan14.jpg
http://www.origo.hu/tudomany/elovil...ecsimpanzok-bonobok-csoportban-vadasznak.html
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Vándorcsillag
-
A bonobok maradnak továbbrais elsösorban növényevök, a tény, hogy néhanapján "könyörtelen modon" felfalnak baby állatokat, nem csorbit semmit a primátok között élvezett különleges szociális viselkedésükön.
-
A bonobok nem ölik meg az álldozatukat egy speciális harapással mind az oroszlánok, hanem szép lassan felfalják öket. Az oroszlán megöli az álldozatát mielöt hozzákezd a falatozáshoz mert egy kapállodzo bölény massziv ellenállást tanusitana. Egy kigyonál ugyan ez a helyzet.
-
A bonobok azért esznek baby állatokat mert egy nagyobbat nem tudnak elejteni. A védtelen babyket meg fellehet falni minden veszély nélkül a puhább részeknél kezdve. Szép lassan kibeleik öket a lágyékukon keresztül.
-
Az állatokat nem lehet emberi mértékkel mérni, ök nem ölnek csak elfogyasztanak egy másikat.
-
A bonobok a csoporton belüli agresszivitást szexuális viselkedéssel vezetik le, ez nem jelenti azt, hogy idegen állatokkal is igy egyezkednének. A vadászat csak mellékfoglalkozás nálluk.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ernő!

Az a címe a topiknak, hogy itt lehet veled beszélgetni. Az alábbi videóban elég sok szó esik a "földijeidről".

Ők is hazudnak?


Kedves Csillagözön
-
Nem tudom mi adta a lökést neked, hogy ujra elörukkoljál ezzel az abszurd mythosszal? Minden összeesküvéselmélet a hétköznapok politikájábol táplálkozik.
-
Erdemes utánakérdezni: kik terjesztik ezeket a nacivilágot dicsöiteni akaro legendákat?
-
A választ megadni nem nehéz. Vagy paranoit balloldaliak vagy nacikultuszt éltetö emberek.(az általad közölt video orosz)
-
A csodafegyverekröl. A II. világháboru kimenetele egy tény, ami teljesen egyértelmüen igazolja, hogy nem voltak csodafegyverek. A V1-et háloval meglehetett fogni London felett mind a legyeket, a V2 nagy része már a startoláskor felrobbant, a német atombomba nem volt kész, ezt nemcsak a rajta dolgozo Heisenbergtöl tudjuk. Az amerikai atombombát nem nácik épitették, az orosz atombomba állitolag árulás utján jutott el keletre.
-
Csodafegyverröl mindig is állmodtak a háboruzok, az elsö világháboruban a gázt, a harckocsit és a repülöt tartották ilyennek, aztán kiderült, hogy a szifilisz, nemibetegségek egy sokkal veszélyesebb ellenség. Az elsö világháboruban a zsold-osztásakor minden katona condomot kapott, a prostituáltakat a hadsereg organizálta. Kérdezzétek meg a nagypapákat ha még élnek.
-
A csodafegyver a penicilin volt. Az elsö világháboruban még madárkakábol (guano) csinálták a puskaport, ahogy ma tankhajok szállitják a nyersolajat idegen országbol, abban az idöben a madárkakát transportáltuk. Semmi meglepö nincs abban, hogy "szar-hegyeket" (elnézést a kifejezésért) vadásztak a hatalmak a déli tengereken. Humbold is ezért ment Délamerikába.
-
Egy amarikai törvény szerint minden amerikainak joga volt egy guano-szigetet a világ bár melyik sarkában a nép nevében lefoglalni, a biztositásához szükséges hadsereg rögtön utra indult.
-
De ezek nem olyan gyönyörü történetek mind az "Übermenschet" stilizálni akaro legendák amiröl itt irsz. :)
-
Ok, csodafegyver. Ami tegnap egy csodának számitott volna arrol ma tudjuk, hogy nem csoda. Hány évtizede megy már a Duna melett egy megszeliditett atombomba, a Paksi atomerömü? Tedd a V2-öt egy Saturn-5 mellé, ez olyan mind a szilveszreri petárdát egy repülövel hasonlitanád össze.
-
Ne tulozzunk, a holdutazás nem egyedül Wernher von Braun számlájára megy hanem kontinensnyi országok, a világ közös munkájának az eredménye.
-
Az elsö holdutazás megvalositásának az utolso fázisán 400.000 ember majd 10 éven keresztül dolgozott. Az ürutazás nem ugy müködik mind a taxizás, hogy beleülök és gyerünk.
-
Már feltéve, hogy a nacik rendelkeztek volna egy atombombával (egy horror elképzelés) mit tudtak volna vele elérni. Ma legalább 22.000 atomfej létezik komoly hordozo rakétákkal a mégsem lehetne vele egy háborut megnyerni (nemcsak ezért mert nem egy kézben van)-
-
Mátyás király idelyében a területszerzés egy jo politikai huzás lehetett, Maria Therézia már kénytelen volt cigányokat letelepiteni az üres területekre, hogy a hovatartozást biztositsa.
-
Ahogy a Németek Nyugat-Berlint a Török vendégmunkásoknak köszönhetik ugy vagyunk mi is az ösi területekkel. A Németeknél a Törökök, nállunk a Cigányok voltak a státus megörzöi, silány körülmények között élve. A kutya nem akart Nyugat-Berlinbe menni, a munkahivatalok, az egyetemek lepkeháloval fogták az embereket, adokedvezményekkel csalogattak minden bevándorlot Berlinbe.
-
Aki az Antarktiszt egy naci-bázisnak tekinti az egy örült. Különösen akkor teszi magát nevetségessé amikor azt terjeszti, hogy a mai napig fejlettebb technikával élnének ott "elite" nacik mind a világ többi része.
-
Az Antarktiszrol tudni kell, hogy az év legnagyobb részében korom sötétség uralkodik ott, nem véletlen fedi a szárazföldet vastag jég. A kikötök is ugy bevannak fagyva, hogy azon keresztül nem jönne fel egyetlen egy tengeralatjáro sem. Ha pedig egész idö alatt a föld alatt élnek akkor meg minek kéne oda menni? Hol van az elöny benne? Van rengeteg lakatlan vidék a Földön ahol sokkal emberibb körülmények uralkodnak.
-
A másik kérdés, ügye, hogy képes e egy elzárt, kis emberi közösség megelözni a globalizált világunkat? Gondoljunk bele, hogy minden high-techet ami létezik nemzetközi eröfeszités utján jött létre.
-
Látogassatok már meg egy komoly céget ott nem egy anyanyelvü emberek dolgoznak, nem viccböl lognak a legkülönbözöbb zászlok. Nationálisan nem tudnánk olyan eredményeket elérni mind a globalizált világ keretén belül, egy párt mind a "nacik" meg semmit sem tudnának produkálni még egy bakancsot sem.
-
A sok Magyar láttán akik az atomfizika, az ürhajozás, a számitástechnika, az orvostudomány stb. fejlesztésében az élen jártak és járnak, azt lehetne gondolni "super-man-ok" vagyunk, mindezt képesek lennénk a határaink mögé bezárkozva produkálni, csak a helyes politikus kell az élre, az orjásit téved.
-
Pont az ellenkezöje igaz. Aki bezárkozik az visszamarad, amelett elhuznak a többiek. :(
-
Nem azért találhatoak kiválo magyarszármazásuak sok kutatás élén mert felsöbbrendüek lennénk, hanem azért mert kiválo dolgok megalkotásához az egész világra szükség van.
-
Valojában csak a nationalista szemüvegünkön keresztül vagyunk tuldimenzionáltan jelen a tudományok élmezején. A naci-legendák is egy ilyen nationalista felsöbbrendüséget kivánnak propagálni, ami egy önámitás, semmi féle képen nem felel meg a valoságnak.
-
Hangsulyozom, az ember különleges helyzete az élövilágban nem a testi felépitésének, a tulméretezett agyának köszönhetö hanem a kollektiv tevékenységének, az ismereteink felhalmozásának, megosztásának az eredménye. Aki bezárkozik az elhall.
-
Ez különösen most az EU választások idelyén egy elgondolkoztato dolog. :) :) :)
-
Miért pont most jöttök a náci-legendákkal? ;) ;)
 
Utoljára módosítva:

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Ki megy a másik idegeire?
A német alkotmánybiroság megtiltotta a bayor templomoknak, hogy minden negyedorában harangozzanak,
-
A biroság szerint a harangozásnak ma nincs az a szerepe mind régen.
-
A hivök figyelmeztethetik egymást az imára SMS vagy kézi csengettyükkel.
-
Handyhand_mit_SMS_von_Gott_w.jpg
 

stereotypehunter

Állandó Tag
Állandó Tag
Érti, de nincs igazad, mert szerinte a gnosztikus ateizmus csupán tudományos gondolkodásmód...:)

3-5 hónapos csecsemőkkel végzett pszichológiai kísérleteknél vizsgálták a gondolkodásukat, ebben a korban még nem tudnak beszélni és csak az érzékszerveikre hagyatkozva építik fel a fejükben a fizikai világ működésének szabályait. A babák arc reakcióit videózták a kísérletek alatt.
Azt játszották el velük kb bábjáték formályában, hogy 2 oszlop volt a bábszínházban kicsit az előtérben, oldalról mozgattak-elindult egy báb ami csak haladt majd az első oszlophoz érve az oszlop takarásába került ahol az oszlop teljesen fedte mivel mögé került, a babák már itt jellemzően az oszlop elé figyeltek ahol fel kell majd bukkannia a bábúnak, így is folytatták a kísérletet, a bábú tovább haladt a két oszlop között majd elért a második oszlophoz ami szintén eltakarta, itt ugyanúgy reagáltak a babák mint az előző oszlopnál, a bábú folytatta útját és ki haladt a színpad túloldalán.
Aztán jött a trükk, régi és új csecsemőkkel ugyanezt a felállást használták egy hatalmas különbséggel. A bábú az első oszlop mögé beérve nem jött elő az oszlop másik oldalán, hanem kis idő után a második oszlop mögül bukkant fel és kihaladt a színpadról.
A babák arcán hatalmas megdöbbenés reakciója jelent meg, mert a 3-5 hónapos tapasztalati ismereteinek kicsit ellent mondott a lejátszódó esemény.
A dolgok nem tűnnek csak úgy el és nem jelennek meg máshol..stb.

A baba a valóság működését akarja leképezni a fejében, a lehető leg tökéletesebb egyezésben a külső világgal a valósággal.

Sajnos a beszéd legnagyobb ártó oldala az, hogy a szavak bármilyen sorrendben összerakhatók mondattá. De ez nem jelenti azt hogy minden amit ki tudnak az emberek mondani az igaz vagy egyezik a valósággal.
Az összes élőlény ezt csinálja, nem csak az "emberek".
Félek lesz rá válaszod talán a helyett hogy elgondolkodtatna.
De visszakérdezek.
Szerinted az állatoknak mi a vallásuk?
Az kétségtelen hogy az állatok is jutnak félreértésre.
Ha kicsit foglalkozol ezzel a témával akkor hamar megérted a végtelen különbséget a hinni és a tudni között.
Persze van amit nincs alkalma a tudás keresőnek sem leellenőriznie, bár ahogy a baba úgy a tudás alapjai révén vannak olyan dolgok amik logikusan következnek az alapokból, de jobb azt is leellenőrizni.

A különbség hogy beveszed amit mondanak vagy megvizsgálod leellenőrzöd.
Az egyik ütközteti a valósággal a következtetéseit a másik azt kéri ne tedd ezt csak fogadd el.
Az egyik elsajátítható és lépései logikusan követhetők, majd a világ 2 távoli pontján kísérletek után ugyan az az eredmény jön ki. A másik bemagolható, kikondicionálható vele az illető de a világ másik végén és a harmadikon és a negyediken mind mind más más eredményre jutnak. Nekik nem jön ki a a bábú az oszlop mögül.
Rátok férne egy pár könyv olvasása, hogy mit jelent tudni ésmit jelent hinni(bevenni).

Az Apolló űrprogramban résztvevő űrhajók közel 2 millió alkatrészből épültek a tudományos ismeretek TUDÁSA, precíz mondhatni tökéletes felhasználásával. Ennél a szerkezetnél az 1% os tévedés 20000 azaz húszezer hibás alkatrészt jelentett volna.
A tudás a 100% a hit ha jóindulattal fogalmazok akkor is max 50/50.
Űrhajót legalábbis nem lehet rá építeni, de autót se, se számító gépet, se vizimalmot. se.. se ...sesese.
A hitre csak olyan dolgok építhetők amik élesben, az életben nem szólnak bele tényleges élethelyzetekbe. A vallás nevében vívott háborúkat sem a hit vívta meg hanem az emberek.
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
3-5 hónapos csecsemőkkel végzett pszichológiai kísérleteknél vizsgálták a gondolkodásukat, ebben a korban még nem tudnak beszélni és csak az érzékszerveikre hagyatkozva építik fel a fejükben a fizikai világ működésének szabályait. A babák arc reakcióit videózták a kísérletek alatt.
Azt játszották el velük kb bábjáték formályában, hogy 2 oszlop volt a bábszínházban kicsit az előtérben, oldalról mozgattak-elindult egy báb ami csak haladt majd az első oszlophoz érve az oszlop takarásába került ahol az oszlop teljesen fedte mivel mögé került, a babák már itt jellemzően az oszlop elé figyeltek ahol fel kell majd bukkannia a bábúnak, így is folytatták a kísérletet, a bábú tovább haladt a két oszlop között majd elért a második oszlophoz ami szintén eltakarta, itt ugyanúgy reagáltak a babák mint az előző oszlopnál, a bábú folytatta útját és ki haladt a színpad túloldalán.
Aztán jött a trükk, régi és új csecsemőkkel ugyanezt a felállást használták egy hatalmas különbséggel. A bábú az első oszlop mögé beérve nem jött elő az oszlop másik oldalán, hanem kis idő után a második oszlop mögül bukkant fel és kihaladt a színpadról.
A babák arcán hatalmas megdöbbenés reakciója jelent meg, mert a 3-5 hónapos tapasztalati ismereteinek kicsit ellent mondott a lejátszódó esemény.
A dolgok nem tűnnek csak úgy el és nem jelennek meg máshol..stb.

A baba a valóság működését akarja leképezni a fejében, a lehető leg tökéletesebb egyezésben a külső világgal a valósággal.

Sajnos a beszéd legnagyobb ártó oldala az, hogy a szavak bármilyen sorrendben összerakhatók mondattá. De ez nem jelenti azt hogy minden amit ki tudnak az emberek mondani az igaz vagy egyezik a valósággal.
Az összes élőlény ezt csinálja, nem csak az "emberek".
Félek lesz rá válaszod talán a helyett hogy elgondolkodtatna.
De visszakérdezek.
Szerinted az állatoknak mi a vallásuk?
Az kétségtelen hogy az állatok is jutnak félreértésre.
Ha kicsit foglalkozol ezzel a témával akkor hamar megérted a végtelen különbséget a hinni és a tudni között.
Persze van amit nincs alkalma a tudás keresőnek sem leellenőriznie, bár ahogy a baba úgy a tudás alapjai révén vannak olyan dolgok amik logikusan következnek az alapokból, de jobb azt is leellenőrizni.

A különbség hogy beveszed amit mondanak vagy megvizsgálod leellenőrzöd.
Az egyik ütközteti a valósággal a következtetéseit a másik azt kéri ne tedd ezt csak fogadd el.
Az egyik elsajátítható és lépései logikusan követhetők, majd a világ 2 távoli pontján kísérletek után ugyan az az eredmény jön ki. A másik bemagolható, kikondicionálható vele az illető de a világ másik végén és a harmadikon és a negyediken mind mind más más eredményre jutnak. Nekik nem jön ki a a bábú az oszlop mögül.
Rátok férne egy pár könyv olvasása, hogy mit jelent tudni ésmit jelent hinni(bevenni).

Az Apolló űrprogramban résztvevő űrhajók közel 2 millió alkatrészből épültek a tudományos ismeretek TUDÁSA, precíz mondhatni tökéletes felhasználásával. Ennél a szerkezetnél az 1% os tévedés 20000 azaz húszezer hibás alkatrészt jelentett volna.
A tudás a 100% a hit ha jóindulattal fogalmazok akkor is max 50/50.
Űrhajót legalábbis nem lehet rá építeni, de autót se, se számító gépet, se vizimalmot. se.. se ...sesese.
A hitre csak olyan dolgok építhetők amik élesben, az életben nem szólnak bele tényleges élethelyzetekbe. A vallás nevében vívott háborúkat sem a hit vívta meg hanem az emberek.


Kedves Stereotypehunter! Nem szeretem válasz nélkül hagyni azokat a hozzászólásokat, amelyek nekem szólnak, de most vissza kellett olvasnom, mert olyan rég volt február.

Bevallom most sem tudom mit akarsz tőlem, bár az ilyen mondatok, hogy "Félek lesz rá válaszod talán a helyett hogy elgondolkodtatna...", meg hogy "Rátok férne egy pár könyv olvasása..." - egyértelműek. :dr_31: Már csak arra volnék kíváncsi, hogy kinek vagy kiknek a hozzászólására válaszoltál nekem, mert itt-ott többesszámot használtál...
:eek:
 

stereotypehunter

Állandó Tag
Állandó Tag
A gnosztikus beállítottság (lényegtelen hogy theizmus vagy atheizmus) az eleve nem objektív ami pedig alapkövetelménye a tudományos gondolkodásmódnak.
A tudomány mivel megfigyelésen alapszik csak valószínűsít, így a korrekt tudományos álláspont istennel kapcsolatban csak az lehet hogy "valószínűtlen".
Aki ettől bármelyik irányba eltávolodik és kijelenti hogy isten létezik/nem létezik az már egy hit alapú gondolatot fogalmazott meg amit képtelen racionálisan igazolni, tehát még véletlenül sincsen semmi köze a tudományokhoz.

Ez a gnosztikus atheizmus iróniája, hogy tulajdonképpen egy vallásos meggyőződés, hiszen elég nagy különbség van az "a~theism" (ateizmus: isten hit nélküliség) és aközött a hit között hogy mások hite hibás és ezért akár be is kellene tiltani.
Persze ez mind csak elméleti irónia hiszen a valóság már az Ignoszticizmus környékén meggörbül lévén senkinek semmi fogalma nincs hogy mi az az "isten" amiről mind a két oldal annyit vitatkozik.

Részben egyet kell értsek a fentiekkel.
De.
Általában nem úgy éljük mindennapjainkat mint egy kísérlet, pedig minden pillanatban történik a valóság,
pont úgy mintha egy laborban kísérletet folytatva gyűjtenénk az adatokat, a mintákat,
a valóság is folyamatosan adja számunkra az adatokat.
Az életünk a saját tudományos kísérletünk, van aki tanul az ok okozatok jó rossz következményeiből sajnos van aki nem.
Családomban van cukorbeteg de nehéz figyelmükbe vonni, hogy ott van a válasz is az illető életének évtizedeiben, amit át adhatna, hogy mit kell tenni ahhoz hogy cukorbeteg legyen, egyúttal a válasz, hogy mit nem kéne tenni ahhoz hogy ne legyen más az. De szégyenlik ..stb és többnyire elmarad a tanulság így maradva generációkon át a káros viselkedés forma, a "hagyományos" étrend elfogadott a negatív következményei ellenére.

Na de visszakanyarodva,
azért mondhatunk többet mint hogy "valószínűtlen" mert sok-sok évezredes kísérletezés előzi meg a válasz megfogalmazását.
Sok ezer isten merült a feledés homályába nevükkel és képzelt feladatkörükkel együtt, további rengetegnek még az emberek által adott nevét is tudjuk, munkakörükkel együtt.
Szóval a sok ezer éves kísérlet eredményei alapján az eddig emberek által elképzelt, megálmodott ilyen izék feltételezése mind tévesnek bizonyult.
Persze ebből is csak annyit mondhatunk hogy akkor az eddigi x*10ezer oké nem létezik és nem menedzseli a róla feltételezett feladatokat, de akkor a +1 edik et ez nem cáfolja.
De hermeneutikai szempontból az egész szörnyen hosszú kísérlet, magát a logikát, az egész elképzelés alapját cáfolja.
Pont.

A természet-valóság közönyös azzal szemben ha valaki elfelejti aznap hinni hogy felkel a nap,
a nap attól függetlenül felkel.
Az emberek mindennapjaikat, lévén nem őröltek, az alapján élik, hogy a cselekedeteik tetteik döntéseik következményekkel járnak, ritkán van aki azért ás egy gödröt hogy betemessen egy másikat amit aztán megint be akar temetni egy harmadik gödör árán és így tovább. Vagy szintén ritkán visz magával egy nehéz követ, hogy aztán visszahozza. A mindennapi munkában sokunk tapasztalta már, hogy kiadnak egy feladatot amiről kiderül hogy nem volt rá szükség akkor elvesztegetettnek feleslegesnek érezzük az elvégzett munkát.
Minden élőlény minden cselekedetét, döntését valamilyen "jutalom" érdekében teszi. Minek is vesztegetnék a forrásaikat, energiájukat, idejüket.
Azok akik a tudást, tudományt valamiféle hitnek hívják azok valamiért abban a tévedésben vannak hogy a mindennapjaik mozzanatait nem vizsgálják felül.
Ők is azért mennek ki a buszmegállóba mert tudják hogy előreláthatólag ott fognak tudni felszállni rá, és nem egy random utcában állnak meg egy spontán helyen remélve vagy hit-ben hogy majd ott is működik a dolog.
A kapcsolót ugyanúgy használják mert tudják mit kapcsol, és ha utána elmarad a várt eredmény akkor tudják hogy valami hiba van a dolgok láncolatában.
És stb és stb.
A problémát ha jól emlékszem Feldmár András megfogalmazása világítja meg jól.
Méghozzá az hogy a hívő ember tudássá formálja és annak éli meg a hitét.
Ha beteg valaki és elfogadja azt a technikát(mert ezek mind technikák, vagy mémek más néven) hogy imádkoznia kell a gyógyuláshoz, akkor ezen egyetlen alkalom után ő a szubjektíven képes kialakítani azt a gondolatot, hogy az ima gyógyította meg. És legközelebb már mint működő eljárás, technika, tudás fogja gondolni hasonló problémák megoldására.
Szóval pont a fordítottja igaz, méghozzá a hívő nem hisz-feltételez, hanem biztosnak véli, tudni vél.
Pedig másik ember mondjuk gyógynövényeket fogyaszt és attól gyógyul meg,
vagy gyógyszert,
vagy éppen semmit.
Mert az élőlények többsége rengeteg betegségen esik át élete során amiket minden gond nélkül kigyógyul még gyógyszer, gyógynövények nélkül is.
De ha nem tud a szervezet öngyógyító, immunrendszeréről akkor neki minden gyógyulás felsőbbrendű ítélethozatal, hogy a beteg élhet vagy halnia kell.
És minden halál vagy gyógyulás a hitének bizonyítéka.
Ezek mind a múltban gyökereznek, a csodálatos és változatos világ működésének ismeretének hiányából.

Végeredményben nem mondhatjuk hogy nincs felsőbbrendű,
de azt mondhatjuk hogy az eddigi összes felsőbbrendű elképzelés téves.
Mert ha bármelyiket kivesszük az egyenletből akkor még a világ pont ugyanúgy csinál mindent mintha belevennénk az egyenletbe. Tehát felsőbbrendű nevű ismeretlen értéke = nulla.
És nem akarok megbántani senkit és nagyon nagyra becsülöm a jó és segítő szándékot és nem kisebbíti a jó cselekedeteket. Sőt sokkal értékesebbnek gondolom, mert nem valami képzelt felsőbbrendű jutalomért, hanem a valóság, az élet nehézségeiben velünk együtt létezőkért tett jó az igazán Jó.

béke jólét
 
Oldal tetejére