Tilos lesz a rántott karaj és a kókuszgolyó

dudvajzler

Állandó Tag
Állandó Tag
Hiszek abban, hogy amit megkíván az ember, arra szüksége van a szervezetnek. Nem hiszek a tudományban, mert míg egyik nap azt kiáltják ki, hogy pl. a tej élet erő egészség, és margarint kell enni margarinnal, másnap "bebizonyítják", hogy mindez téves volt. Szóval eszem és iszom, amit megkívánok a jövőben is. :)
Olyan helyen dolgozom, ahol dietetikus képzés folyik BSC és MSC szinten. Az egyik docensünkkel való beszélgetésünk eredménye:
1. bármit, de nem eszement mennyiségekben (táplálékpiramis), ügyelni arra, hogy
2. ahogy idősödünk lassul az emésztésünk és gyengül a hatékonysága
3. kevesebb energia felhasználáshoz csökkenő kalória bevitelt kell társítani
:)
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
A legújabb hír, hogy iskolai étkezdében nem lehet az asztalon só-, cukortartó.
A gyerekek zsebből fogják sózni, és cukrozni az ételt, vagy nem ebédelnek, esetleg újból otthonról viszik a zsíros kenyeret,mint mi valamikor?
Imádom ezt az eszement végletegben gondolkodást.... Módjával, és nem lesz baj. Ha tiltják a sót, sóhiányos lesz már kicsi gyerekkorban az ember, és lehet a vegyszerekkel tömni. Cukor nélkül még el lehet valaki, hacsak nincs problémája a cukorral, de a normális konyhasó nélkül nem lehet élni. Hiszen sóban gazdag környezetből származunk. Utána lehet nézni. Sós a vérünk, sós a könnyünk, sós az izadságunk....
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
A sótlan ételnek nincs íze. Aki szokott süteményeket készíteni tudja, hogy az édes sütikbe is kell egy pici só.
A cukor a legkönnyebben hasznosítható, gyorsan felszívódó energiaforrása a szervezetnek.
Persze túlzásba nem szabad esni. A mértéktelen használat mindenből árt.
Ha valaminek a mennyiségét csökkenteni szeretnénk, nem szabad hirtelen megvonni. Csak fokozatosan lehet a kívánatos mennyiséget elérni. Az ilyen ízesítéssel csak azt lehet elérni, hogy a közétkeztetésben résztvevők száma tovább csökken. Akkor fognak "ebédelni", amikor hazaérnek -lehet, hogy 4-5 óra után. Ez még egészségtelenebb, mintha több só vagy cukor lenne a déli étkezésben (az otthoniban meg úgy is meglesz).
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt nem csak az a probléma, hogy a sótlan ételnek nincs íze, hanem az, hogy beteggé is teszi az embert. A túlsózás sem egészséges, de legalább, ha még nem jobban káros, ha sótlan az étel. Az én időmben a várandós nőktől nem csak a sót vonták meg, hanem kálisót is adtak, ami méreg. Mert azt a képzetet adja a testnek, hogy megkapta a só adagot, pedig dehogy, és sóhiány lép fel, ami ugyan úgy mint a túlsok só, magas vérnyomást eredményez. Átéltem. A finomított só nem jó, mert nem tudja a szervezet feldolgozni, mert égetett, a darabos, vagy a tengeri só már emészthető. Mióta áttértem a darabos konyhasóra, normális lett a vérnyomásom, ami azt igazolja, hogy sóhiányos voltam. Szerintem vétek a kis embereket sóhiányos beteggé tenni. Meg kellene tanítani őket, hogy normál mennyiségű, jó minőségű sót fogyasszanak, és akkor egészségesek lesznek. A cukor nem létszükséglet, mivel a gyümölcsökben, mézben van annyi, hogy fedezi a test szükségleteit. Ha a suli megvonja az ebédnél a cukrot, attól még vidáman, és egészségesen tudnak élni, csak legyen gyümölcs az ebédhez, és abból az ételből ne vegyék ki, ami alapból cukrot kíván, pl. sütemény. Mert az is ízetlen lesz, és nem eszik meg a gyerekek, hiába egészséges étkeztetés felkiálltással azt adnak nekik. No persze, míg a gyerek be megy ezek után oda ebédelni. Ha meg nem eszi meg, akkor kész pénzkidobás, és a szülők nem fizetik be a gyereket. Mit érnek akkor el vele? Még egészségtelenebbül fognak étkezni, hamburger, csipsz, üdítők, stb.
Legyen nagyon szép, és vidám napotok! Sok szeretettel Erzsi.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusztok ,

nagyon érdekes dolgokat emlitettek meg itt most , a tömmeg étkeztettést . Sajnos szerintem ezeket az elöirásokat felnöttek készitik oktalanul figyelmen hagyva a fejlödö gyermekek igényeit . Megprobálok rövid lenni de nemhiszem hogy sikerülni fog mert engem nagyon is érint ez a dolog . Mint "Smutje" dolgoztam magam már különbözö konyhákban . A kis Kerti vendéglötöl elkezdve az öt csillagos étteremig , Öregek otthonától a különbözö Menzákig majd mindenhol , az egyik tovább képzés a másikat követte hiszen mindenhol más és más volt az elöirás , követelmény . Manapság "vénségemre" megnyugodván , nem a hirnév , a különbözö kanalak , csillagok meg a fene sem tudja miket kergetek , hanem egyszerüen gyermeknek próbálok "normálisan" fözzni és olyan ételt nekik az asztalra tenni amit ök is megeszek ! Csak egy ami nálam nemfog az aztalra kerülni az az újmódi sültkrumpli az itt hires neves Pommes . Vitát sem szertnék inditani mert ezzen a dolgon elég sok "nagyfejü" az utobbi 20-30 évben évente változztata értékeléseit . Mindig annak a lobbynak hozta meg a döntéseit melyik jobban kent . Elhitetittek egy gyerek , ha otthon normálisan lesz nevelve és itt az Otthonon van a hangsúly akkor nem fog liter számra Colát inni , túl édes vagy sós ételeket fogyasztani , de könyörgöm hol , mikor találunk manapság egy olyan ugymond " normális" családot ?? Mármint magam nagyon ritkán találkozom vele itt az utobbi idöben . Hogyan is hivják otthon öket ? Kulcsos gyerekek ugye ?! Na itt a legtöbbje az , az iskolákban megszüntették a konyhákat és nagykonyháról lesz az iskoláknak az ebéd kiszállitva . Namár most ugye ott mondjuk reggel megfözznek vagy 2-3 ezer porciót amelyett majd talán 11 óra körül kiszállitanak a sulikba majd ugye az ebédidöig melegen lesz tartva . Szerintem ennek az ételnek jó 40-50%-át legfeljebb majd állateledelnek lehet feldolgozni mert másra már nem jó . A tészta az kulimász , a Brokkoli nem zöld hanem szürke , kérdem én melyik felnött enné ezt meg ?? másik ami ezt meghatározza az meg az ár , egyik nagyszállitó a másik alá kinál , 2€-ért nem lehet Normális ételt a gyerekeknek oda adni , de a kommunák nem kapnak több pénzt , mert mindig a legolcsobbat kell venniük !!
 
M

magdusis

Vendég
Az iskolai étkeztetés mindenütt probléma.Van,ahol úgy oldják meg,hogy a szülők -anyák,akik vagy különben otthon vannak vagy éppen munkanélküliek- összefognak,és az iskolában félig főznek,félig nyers salátafélét,zöldségeket,gyümölcsöt készítenek a gyerekeknek.Van,ahol még konyhakertet is gondoznak,a gyerekekkel együtt.
De sajnos ez a kivétel,legalábbis ma még,és sokszor néhány év után -ahogy a lelkesebb szervezők gyerekei elkerülnek az iskolából- nincs aki folytassa.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Az a baj, hogy mindíg hajlamosak vagyunk túlzásba esni. A só, a cukor és egyéb fűszerek nem károsak, csak ha sok az ételben! Szerintem, ha túl keveset használunk belőle, az is problémás!
Az ízetlen ételek csak fogyókúrához jók, mert abból nincs kedve az embernek enni.
 
Utoljára módosítva:

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusz Magdusis ,
nagyon is igazadvan , sajnos ez mindig is igy volt még az "átkosban" is . Mert ugye kik mentek el mondjuk a szülöi értekezletre ? Na azok a szülök akiknek egyáltalán nem kelett volna oda menniük . Aztán tudod ki fog manapság görnyedni a zöldséges kertben ?? Kérlek a boltban majd olcsobban megkapja . Némely már annyira buta , hogy olajos kannával kéll járnia mert nyikorogna nélküle . A kertjében lerohad a sok cseresznye , de még arra sem képes , hogy tini gyermekét már föküldje a fára . Hanem szépen elmennek a boltba és megveszik , a másik meg zölden szedi le a szilvát mert tele van a fa . Arról nem hallottak , hogy esetleg az ágat alá is lehetne támasztani . :mad2: Igaz nagy az Isten állatkertje . /magam is onnét szöktem :D
 

Midis64

Állandó Tag
Állandó Tag
A sótlan ételnek nincs íze. Aki szokott süteményeket készíteni tudja, hogy az édes sütikbe is kell egy pici só.
A cukor a legkönnyebben hasznosítható, gyorsan felszívódó energiaforrása a szervezetnek.
Persze túlzásba nem szabad esni. A mértéktelen használat mindenből árt.
Ha valaminek a mennyiségét csökkenteni szeretnénk, nem szabad hirtelen megvonni. Csak fokozatosan lehet a kívánatos mennyiséget elérni. Az ilyen ízesítéssel csak azt lehet elérni, hogy a közétkeztetésben résztvevők száma tovább csökken. Akkor fognak "ebédelni", amikor hazaérnek -lehet, hogy 4-5 óra után. Ez még egészségtelenebb, mintha több só vagy cukor lenne a déli étkezésben (az otthoniban meg úgy is meglesz).
Így van ! ... és tegyük hozzá,hogy a klf. konyhákon ki tudja milyen ízfokozókat,emulgeáló szereket,meg "E"-ket alkalmaznak az étel ehetőbb kinézete miatt, -- gondolom amiben meg só van, az is a legolcsóbb,magas káliumtartalmú,sós ízű valami --.
Látsd: ne egyél tojást,ne sózd az ételt,nem jó a sertészsír --- valamilyen lobby miatt --- !!!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egészségesebb táplálkozást előíró új jogszabályt szeptember 1. helyett januártól 1-től vezetik be, többek között azzal az indokkal, hogy az települések az új követelmények teljesítésére nincsenek felkészülve.
Már mióta mondják. Mennyi felkészülési idő elég? Vagy csak a választás közelsége befolyásolta a döntést?
 

Magdi2000

Kitiltott (BANned)
Annyit hallottam már arról, hogy mit NEM kaphatnak a gyerekek az iskolai menzán, de arról viszont szinte semmit sem, hogy mit kapnak helyette? Grillezett hal, csirke, pulykamell a rántott húsok, fasírozottak helyett - nekem nincs kifogásom ellene! Párolt cukkini, brokkoli, karfiol a vastagon rántásozott főzelékek helyett - ez ellen sincs kifogásom! Natúr vaj a kétes minőségű margarinok helyett, főzőtejszín a tejfölnek nevezett, de tejet még nyomokban sem tartalmazó valami helyett, olívaolaj a a napraforgó helyett.... és még sorolhatnám!
Kérdés csak az, hogy az egészséges étkeztetés hogyan valósítható meg a jelenlegi menzai árakkal?
 

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Az iskolai étkeztetés mindenütt probléma.Van,ahol úgy oldják meg,hogy a szülők -anyák,akik vagy különben otthon vannak vagy éppen munkanélküliek- összefognak,és az iskolában félig főznek,félig nyers salátafélét,zöldségeket,gyümölcsöt készítenek a gyerekeknek.Van,ahol még konyhakertet is gondoznak,a gyerekekkel együtt.
De sajnos ez a kivétel,legalábbis ma még,és sokszor néhány év után -ahogy a lelkesebb szervezők gyerekei elkerülnek az iskolából- nincs aki folytassa.
Az iskolákban csak melegitő konyha van, bemenni pedig csak az ott dolgozóknak lehet, egészségügyi előirás.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusztok ,
kérlek azért van melegitökonyha , mert ilyen bagóért sehol nem lehet "normális " ételt a gyerekek elé tenni ! Mert más , ha 3-4 ezer ebédet készittesz el a nagykonyhában és más a kalkulációd , ha tegyükfel csak 50-100 gyerekre kell fözznöd . A másik itt Németországban , ha rendesen az iskolában föznél akkor az álambácsi kérlek 19%-os adot fizetted meg veled , ha a nagy lobbysta szállitja le neki csak 7% a többlet adója . Különben már megbocsájtsatok , de minden normális konyhában , na nem az otthoniban csak egészségügyi pappirral lehet dolgozni . Ettöl lehetne még ot fözzni nem ?!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Szervusztok ,
kérlek azért van melegitökonyha , mert ilyen bagóért sehol nem lehet "normális " ételt a gyerekek elé tenni ! Mert más , ha 3-4 ezer ebédet készittesz el a nagykonyhában és más a kalkulációd , ha tegyükfel csak 50-100 gyerekre kell fözznöd . A másik itt Németországban , ha rendesen az iskolában föznél akkor az álambácsi kérlek 19%-os adot fizetted meg veled , ha a nagy lobbysta szállitja le neki csak 7% a többlet adója . Különben már megbocsájtsatok , de minden normális konyhában , na nem az otthoniban csak egészségügyi pappirral lehet dolgozni . Ettöl lehetne még ot fözzni nem ?!
Nem ismerem az adóvonzatokat, de az biztos, hogy aki nagyobb mennyiségben készít akármit, kedvezőbb az önköltség. Viszont az is igaz, hogy a melegített étel nem olyan jó, mint a helyben főzött.
Haszon is biztos van rajta. Amikor központi konyhát meghirdettek nem egy pályázó volt. (Utána volt suttogás is, ami nem biztos információ, hogy a nyertes miért győzött.)
 
Utoljára módosítva:

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusz Hangay,
magam azt nem tudom , hogy otthon , hogyan lessz elosztva a többlett adó . De kérlek itt nálunk nagyon fura a helyzett , mert ugye a sokak által Istenitett / na gondolom nem rossz/ papirpelenkáért , meg virágért , kutya eledelért 7%-ot számolnak fel , addig a gyermek étkeztetésért ha helyben készitik el 19%-et . Aztán gondolhat most mindenki azt amit akar , a gondolatok még szabadok , ja ezt Róza Luxemburg mondotta . ;)
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Szervusz Hangay,
magam azt nem tudom , hogy otthon , hogyan lessz elosztva a többlett adó . De kérlek itt nálunk nagyon fura a helyzett , mert ugye a sokak által Istenitett / na gondolom nem rossz/ papirpelenkáért , meg virágért , kutya eledelért 7%-ot számolnak fel , addig a gyermek étkeztetésért ha helyben készitik el 19%-et . Aztán gondolhat most mindenki azt amit akar , a gondolatok még szabadok , ja ezt Róza Luxemburg mondotta . ;)

Legyen több kutya és kevesebb gyerek...;)
 
Oldal tetejére