Biókertészet - vegyes növényi kultúrák

Newser

Állandó Tag
Állandó Tag
Csigáktól mentesen... Futó és bokorrózsán végeztem kísérletet, házi praktikákkal, a tetvek távol tartása érdekében. Három tő mellé fokhagyma gerezdet ültettem, ki is keltek, egy tő mellé pedig banánhéjat temettem, olyan 4-5 cm-es darabokat. A kezdeményezés a neten található praktikák alapján indult. Nos. A fokhagymás rózsák csodaszépek, egészségesek, virágoznak, nőnek. A banánhéjas összes hajtáscsúcsát ellepték a tetvek. Szóval: én az elsőt ajánlom mindenkinek, mert személyesen megtapasztaltam, működik, és garantáltan vegyszer mentes.
 

Vargáné Solymosi Erika

Állandó Tag
Állandó Tag
Hi-hi, nem is kell kínai futókacsa, megteszi a falusi házi tyúk is. Ma a szomszédok nagy örömére (jót nevettek rajtam) kipróbáltam, hogy a tyúk tud-e segíteni csiga ügyben. Mivel nagyon-nagy a kertünk és féltem, hogy nem tudom majd megfogni a tyúkocskámat, megkötöttem az egyik lábát és betettem az eper közé. Mivel nálunk még csak most virágzik, nem tett kárt benne. De ahogy szedegettem a gyomot hamar rájött, hogy mi a dolga. Az általam nem látott egyedeket is kiszedte a földből, jóízűen kapirgált és szedegetett. Amit nem tudott megenni azt is jól megcsípkedte, amíg átszúrta. Miután kinevették magukat, a szomszédok is elhatározták, hogy kipróbálják ők is. Holnap is megyünk. :D

és még jól is lakik a tyúk :)
 

agica27

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Januárban kételyemnek adtam itt hangot a gyümölcsfák korai rügyezésével kapcsolatban. Nos, az eredmény:

Germersdorfi cseresznyefámról sok-sok finom, egészséges gyümölcsöt szedtünk le, de sok pici gyümölcs is volt rajta, ami nem fejlődött ki. (Nem tudom, ez minek a hatása lehet.)
Kajszi sárgabarack gyönyörű nagy szemű, fenn a magasban mosolyog az a pár szem, ami termett. Ahhoz képest, hogy tiszta virágban volt a fa tavasszal, megint szinte semmi nem termett rajta, úgy mint tavaly. :( Ez lehet a "januári rügyezés" hatása?
Viszont a meggyfáimat nem viselte meg az időjárás, nagyon sok termett.
 

ErikaDorina

Állandó Tag
Állandó Tag
Ahogy olvasom a bejegyzéseket máshol is megjelentek a meztelen csigák, de milyen mennyiségben, próbálkozunk minden módszerrel, ezért örülök a hasznos tanácsoknak
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is vödörszám gyűjtögetem a nagy csupaszcsigákat esténként vagy reggel. A vödörbe fahamut teszek és időnként megrázogatva "bepanírozom". Ebből nem jöttek ki. Igaz, hogy rettentő gusztustalanok, de mindig az vigasztal, hogy annyival kevesebb fog tojást rakni. Sajnos a tyúkos változat nem jött be, mert olyan büdös tojásokat tojtak, hogy nem lehetett elfogyasztani. :(
Az időjárás nagyon nekik kedvez, naponta esik az eső, egyre többen vannak. Már a ház oldalán is másznak.
A zellert, a tököt nem szeretik, más mindent megesznek. Nem tudom, hogy mi lesz a megoldás az egyedszámuk csökkentésére. :(
 

ABandi66

Állandó Tag
Állandó Tag
Napot,

Vizike: nem próbáltad a sörös módszert? - vagy túl sok a csiga és a kedves férjed sörkészlete nem bírja? :D
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép napot mindenkinek!
A faluban pocok invázió van,a csigák elkerültek bennünket.
A termésekről írnék még,nagyon régen volt ilyen ,mondhatni gyönyörű termés és egészségesek a gyümölcsök.
Máshol is ilyenek?
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha a csigák nem dézsmálnák, akkor én sem panaszkodnék, szépek a növényeink. Felénk a cserebogár lárvák garázdálkodnak a föld alatt. Mondjuk 7 macska mellett pocok legyen a talpán aki megmarad. :)
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Napot,

Vizike: nem próbáltad a sörös módszert? - vagy túl sok a csiga és a kedves férjed sörkészlete nem bírja? :D


Próbáltam már a sörös módszert is, de csak a részeges csigák másztak bele, a többiek gondosan elkerülték. A férjem sörkészletétől a csigák nyugodtan garázdálkodhatnak és szaporodhatnak. Na nem azért, mert megissza előlük, hanem mert olyan ritkán iszik alkoholos folyadékot. :)
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát erről beszélek. Egy-egy eső után "lerohanják" a veteményest. (sajnos mostanában elég sokat esik) Egy jó pár kilót már összegyűjtöttem, de másnapra egy sem hiányzik. :(
 

Csatolások

  • Csiga.jpg
    Csiga.jpg
    91.6 KB · Olvasás: 29
  • Csiga 1.jpg
    Csiga 1.jpg
    111.8 KB · Olvasás: 30

ABandi66

Állandó Tag
Állandó Tag
Ajaj!!

Szép "kis" példányok. :( Vajon valami kínai vendéglő nem veszi át őket??!! :)
Mot olvastam bele egy könyvba, amelyet épp ajándáknak készítettem elő egyik barátunknak ... abban még ezt olvastam:
- csigalavóhelyek készítése régi deszkákból vagy fatéglákból, amelyek alól nappal összeszedhatjük a csigákat
- a csigák összeszedése sötétben zseblámpával
- segítsük természetes ellenségeiket ... a sünökat, a vakondokokat, varangyos békákat, futrinkákat
- fűrészpor, hamu csíkok ... amelyeket eső után meg kell újítani.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Az este néztem a TVpaprikát-kedvenc csatornám-Jamie éppen a meztelen csigákról beszélt és a kertjében lévő kis békákról akik mind megeszik a csigákat.
Mivel biogazdálkodást folytat nagyon örül az ilyen apróka segítségeknek.
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Állítólag keserű, ezért nem minden állat szereti őket. Nekünk is vannak segédeink. Találkoztam már 2 sünivel is, béka, vakond, futrinka, mindenki besegít, de így is kevesen vagyunk. :) Ma már a zöldpaszulyt is megtámadták. 8 kiskacsát is beszereztem, hogy talán jobban tudnak majd segíteni mint a sünik. Igaz, hogy még nőniük kell. Remélem egyszer csak elköltöznek a kertünkből. :(
 

Csatolások

  • csiga 3.jpg
    csiga 3.jpg
    171.3 KB · Olvasás: 31
  • csiga 2.jpg
    csiga 2.jpg
    123.6 KB · Olvasás: 31

printer71

Állandó Tag
Állandó Tag
Én úgy olvastam valahol,hogy eszi a spanyol csigát a sün, vakond de még a varangyos béka is.Remélem hasznos volt az info.

Szia ! A vakond biztosan tuti tipp , mert a nyár elején szinte reménytelen volt bármit is termelnem a kertben annyi volt a csiga . Aztán megjelentek a vakondok , gondoltam most már csak ez hiányzott , hogy a fűnyírás is szenvedés legyen . Viszont azóta teljesen eltűntek a csigák ;)
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép napot! (és még egy kis meleget)
A "csigacsatát" még mindig nem hagytam abba. A lassan két hónapos kacsáim beváltották a hozzájuk fűzött reményemet, tényleg imádják a csigákat. Tény, hogy egy idő után jól laknak tőle, de nagyon hamar "kiürülnek" és kezdik elölről. Jobban is nőnek, mint a velük egykorúak. Az egyre hidegebb éjszakák miatt is egyre kevesebb csiga látható a föld fölött, behúzódnak a föld alá. Remélem jövőre nem lesznek annyian, mint idén voltak. :)
 
Kedves ABandi66!
Bocsánat, néha kicsit beakad a szemem, nem vettem észre a feltöltött könyvet.
A kertészettel kapcsolatos könyveimről feltöltök egy listát, ami érdekel valakit, szívesen megosztom.

Szia! Jól elvagy eresztve könyvekkel. Szeretnék egy-kettőt ha van rá lehetőség. Bár a legtöbb elég nagy fájl az én internetem meg nagyon lassú :( De azért megpróbálhatjuk :)
-Csináld magad - Télikertek, üvegház készítése,
-Gyümölcsök termesztése ,
-Czáka - A metszés ABC-je,
-Gyümölcstermesztési alapismeretek,
-Miklós Dénes - Kertészek könyve,
-Papp János - Gyümölcstermesztési alapismeretek

(A méretes PDF fájlokat az alábbi linken lehet például tömöríteni, de nem várom el, úgy is jó ha úgy töltöd fel ahogy neked könnyebb)
http://smallpdf.com/
 

Indus79

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv mindenkinek. Kinek milyen lett az idei év? Nálunk a krumpliból nem lett szinte semmi, már a nyár elején lezabálták a krumplibogarak. Sajna a falu határában van a kert így ha lemegyünk, arra nincs idő hogy leszedegessük egyesével. Ti hogy oldjátok meg? A répa petrezselyem sok rohadt, rossz, lepucoltam, felkockáztam, és lefagyasztottam blansírozás után, tegnap ez volt a program, 10 kilót sikerült így megmentenünk. A szépek mentek a pincébe.
Meséljetek kinek milyen lett az idei év

az üvegházas könyv engem is érdekelne
 

ABandi66

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,

Kicsit hanyagoltam a fórumot ... de most beszorulunk lassan a házba ... így újra beszélhetünk/írhatunk.
Indus: én például a zöldségeket aszaltam is .... kockázom, mintha levesbe készíteném és a sörösdobozos aszalóban szárítom. Csatolom a képeket: már tettem fel ... de megismétlem, hogy ne kelljen visszakeressetek. Az egyik képen látható, amint épp petrezselyem zöld aszalódik ... alatta meg menta. A kockázott zöldségekbe morzsolok egy kicsi petrezselyemzöldet is ... és nagyon jól néz ki. Már próbáltuk a tavalyi "anyagból" ... mikor főzöd ... visszanyeri az eredeti formáját és még az íze sem vész el. DSC_0483.jpg DSC_0484.jpg DSC_0483.jpg DSC_0484.jpg DSC_0483.jpg DSC_0484.jpg
 

Indus79

Állandó Tag
Állandó Tag
szuper! én is akarok majd egy ilyet építeni! Mindenfélét aszaltál már benne? pl gyümölcs, paradicsom, gomba menne-e?
 
Oldal tetejére