Burda szabás-varrás, kreatív varrások 2012/2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023

ancsa0221

Állandó Tag
Állandó Tag
Gratula! Akkor ha javasolhatok valamit, gyakorold az alapszerkesztéseket.

1. szoknya
2. ruhaderék
3. nadrág.

És még egy javaslat: csinálj egy olyan excel-táblázatot, amelyek kiszámítják neked a ruhaderék-szabásmintához szükséges méreteket. Ennek majd én is utánanézek, és ha megvannak a képletek, akkor bemásolom neked ide, és elmondom, hogy csináld meg a táblázatot.
Ha a fentieket már gyakoroltad eleget, akkor érdemes elkezdeni a modellezést, az alap szabásminták átalakítását.
Számítógépen rajzoltál már? Olyan programmal, aminek a vonalait utólag is lehet korrigálni a vonal végpontjának áthelyezésével?
Kedves barátnőm! Ez az excel-táblázat fergeteges ötlet, nem jutott eszembe, pedig már láttam "valahol" ilyen táblát. Na de azt áruld már el, hogy számítógépen hogy lehet szerkeszteni. Na erről lövésem sincs.
Köszi: Ancsa

Kedves barátnőm! Ez az excel-táblázat fergeteges ötlet, nem jutott eszembe, pedig már láttam "valahol" ilyen táblát. Illetve nem magát a szabásminta szerkesztő táblát, hanem az excellel el tudok készíteni ilyen táblát.
Na de azt áruld már el, hogy számítógépen hogy lehet szerkeszteni. Na erről lövésem sincs.
Köszi: Ancsa
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Meg még feltöltök egy pár képet is.
 

Csatolások

  • Nadrágszerkesztés 1.jpg
    Nadrágszerkesztés 1.jpg
    178.8 KB · Olvasás: 220
  • Nadrágszerkesztés 2.jpg
    Nadrágszerkesztés 2.jpg
    107.9 KB · Olvasás: 189
  • Nadrágszerkesztés 3.jpg
    Nadrágszerkesztés 3.jpg
    93.1 KB · Olvasás: 203
  • Nadrágszerkesztés 4.jpg
    Nadrágszerkesztés 4.jpg
    149.4 KB · Olvasás: 189
  • Nadrágszerkesztés 5.jpg
    Nadrágszerkesztés 5.jpg
    159.2 KB · Olvasás: 184
  • Nadrágszerkesztés 6.jpg
    Nadrágszerkesztés 6.jpg
    55.1 KB · Olvasás: 187
  • Nadrágszerkesztés 7.jpg
    Nadrágszerkesztés 7.jpg
    151.9 KB · Olvasás: 190
  • Nadrágszerkesztés 8.jpg
    Nadrágszerkesztés 8.jpg
    253.5 KB · Olvasás: 186

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ancsa! Ne haragudj, hogy ennyire egészen alapofokú számítástechnika tanfolyam szinten magyarázom el (pl. a szövegkijelölést is), de hátha mások is olvassák, és szeretném hogy egyszerűen mindenki megértse.
A táblázatot úgy kezdtem, hogy először beírtam a fejléceket, utána beírtam a "szöveges részt". Ja, igen, mielőtt folytatnám: két munkalap van az általam beszúrt excel táblázatban!
Mint látható, azoknak az adatoknak a nevét, melyeket kizárólag méréssel "nyerhetünk el", narancssárgával, az általunk kiszámított adatokat pedig kékkel írtam. Ez a harmadik oszlopba beírtakból is nyilvánvaló.
A harmadik oszlopba beírtam a képletet, amelyekkel a számított adatok "készülnek". Nagyon fontos, hogy az összes műveleti jelet kizárólag csakis a numerikus billentyűzeten megtalálható írásjelekkel írhatjuk be! Fontos megjegyzés: a zárójel NEM műveleti jel. Csak az összeadás + , kivonás - , osztás / , szorzás * azok.
A táblázatban szereplő összes adatot az egykori varró szakmunkásképzős szerkesztési tankönyvekből (Ruhakészítő szakrajz, ami a legelső, a narancssárga könyv - innen származnak a nadrág szerkesztés adatai, plusz az előzőekben képenként lefotózott nadrágszerkesztés menete), Női ruhakészítő szakrajz 1. (rózsaszínű könyv - ruhaderék szerkesztési adatai) vettem.
Még egy mellékes megjegyzés: ami a ruhaderéknél az ujja szerkesztés, az csakis a blúzokra érvényes. A kosztümkabát / öltöny ujját ugyanis teljesen másként szerkesztjük, noha az alap "rácsháló" azonos. De az két, függőlegesen elválasztott részből van. Amiből az egyik a külső rész, a másik pedig a test felé eső belső rész. De ez nem tartozik ide, csak mellékesen jegyeztem meg.
Oké. Eddig eljutottunk. Most jön az a rész, hogy hogyan csinálod meg, hogy a táblázat "Méret" feliratú oszlopában található cellák közül a számított értéket tartalmazók maguktól "kiszámolják" az adatokat. Lépésenként írom le, mégpedig az utántól kezdve, hogy a méretek neveit tartalmazó és a harmadik, Képlet elnevezésű oszlop teljesen ki vannak töltve.
1. Kitöltöm a második oszlop narancssárga sorait. Vagyis beírom a mért értékeket (centiméterben megadva!). Fontos: ha netán törtet írnék be bárhová, akkor kizárólag vesszőt ( , ) használok tizedesvesszőként, mert az excel csak azt fogadja el, a pontot nem. (Ez ugyanis másmilyen programban lehet másként, de az excelben a tizedesvessző az vessző, azaz " , "
Megjegyzés: mostantól kezdve megmondom, mit csinálj, mégpedig a táblázatnak az első, azaz 1-Ruhaderék nevű munkalapján.
2. Kattints a 4.sor (Mellbőség) Méret oszlopának cellájára, vagyis a B4-re, és nyomj egy Delete-t.
3. Kattints a 9. sor (Hónaljmélység) Méret oszlopának cellájára, vagyis a B9-re, és nyomj egy Delete-t.
4. Most megint állj (vagy kattints) a 4. sor (Mellbőség) Méret oszlopának cellájára, a B4-re.
5. Most egérrel rákattintasz a táblázat fölött található egyenlőség ( = ) jellel jelzett gombra.
6. Most rákattintasz a 3. sor (Mellkerület) Méret oszlopának cellájára, a B3-ra, vagyis arra a rubrikára, amely a fölött van, mint ahová éppen írsz. Ha rákattintottál, akkor ennek a B2-es cellának a körvonala szaggatott vonalasan kezd villódzani.
7. Most a numerikus billentyűzeten megnyomod a / vagyis az osztást jelző jelet, és a 2-es számot. Amint látod, az egyenlőség jel után mindez beíródott, és ha ügyes voltál, akkor az egyenlőség jel gomb után ez látható: =B3/2
8. Ha ez kész, akkor rákattintasz a képlet alatt a Kész feliratú gombra. Eggyel meg is volnánk! Az összes hasonló képletű sornál ugyanígy jársz el, vagyis ahogyan a Mellbőség (mb) a Mellkerület fele, ugyanúgy a Derékbőség (db) a Derékkerület fele, a Csípőbőség (csb) pedig a Csípőkerület fele. Mivel hogy ugye a szabásmintának csak a felét szerkesztjük meg, és a kettéhajtott anyagra rátéve szabjuk ki.
9. Most a bonyolultabbat nézzük, a Hónaljmélységet. Először álljunk rá a 9-es (tehát a Hónaljmélység) sor Képlet oszlopára, azaz a C9-es rubrikára.
10. Most megnyomod az F2 funkcióbillentyűt. Csak egy pillanatra. Így "bele tudsz írni" a táblázat rubrikájába, anélkül, hogy átírnád. Vagyis a kurzor villog a rubrika tartalmának a végén.
11. Megnyomod a Shift billentyűt (ami a Caps Lock alatt van), és lenyomva tartod, mialatt egy pillanatra megnyomod a Home billentyűt. Ezután mindkettőt elengeded.
12. Most megnyomod a Ctrl billentyűt, és lenyomva tartod, majd egy pillanatra megnyomod a C betű billentyűt. Mindkettőt elengeded. Ezzel a vágólapra másoltad a képletet, és csakis a képletet, nem magát a teljes cellát, csak ami benne volt.
13. Most egérrel rákattintasz ugyanennek a sornak a középső oszlopában található cellájára, a B9-re.
14. Ezután újra rákattintasz a táblázat fölött található egyenlőség ( = ) jellel jelzett gombra.
15. Lenyomva tartva a Ctrl billentyűt, egy pillanatra megnyomod a V betű billentyűt. Mindkettőt elengeded. Erre, mint láttad, bemásolta a képletet.
16. Most megint az egeret használjuk. Az általunk frissen beillesztett képleten kijelöljük először a tm részt, ezt a két betűt. Az egeret a képlet fölé visszük, és amikor a kurzor függőleges vékony vonallá válik a szokásos nyílból, akkor az egérgombot lenyomva áthúzzuk a két betű fölött, hogy kjelölje. Ha sikerült, akkor sötét alapon fehérre vált a feliratnak ez a része.
17. Ekkor az egérrel rákattintunk a testmagasság méretének értékét tartalmazó cellára, a B2-re. Ha jól csináltuk, akkor a képletben a "tm" rész átíródik B2-vé, és a B2 cella széle mozgó szaggatott vonallá válik.
18. Most ugyanígy a mb betűket jelöljük ki. Sötét alapon világossá válik a feliratnak ez a része, miután megtettük.
19. Ezután pedig a 4. sor (Mellbőség) középső oszlopára kattintunk, vagyis a B4-es cellára. Ha ügyesek voltunk, akkor a mb helyett most már B4 olvasható a képletben is, a B4-es cella kerete pedig szaggatott vonalasan villog.
20. Na, MOST, hogy ez is megvolt, rákattinthatunk a KÉSZ gombra.

Remélem, ez így kellően érthető és szemléletes volt! Meg követhető.
 

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Még egy ábrát beszúrok. Ugyanis a nőiruha-készítő tanfolyamon, amit 1998-banvégeztem, azt magyarázta a gyakorlat tanárnőnk (érdekes módon nem a szakismeretet és szerkesztést oktató tanárnők), hogy az esetek többségében kiszámítjuk a hátaderékhosszat. De vannak kivételek. Mégpedig az, ha az átlagostól eltér ez a méret.
A mellékelt képen láthatóak az eltérések. A kép jobb oldalán áll a függőlegesen tökéletesen arányos testalkat. Ez azt jelenti, hogy a lába köze (hogy finoman fogalmazzak) pontosan ugyanakkora távolságra van a feje búbjától, mint a talpától (mezítláb természetesen).
Tőle balra pedig látható az, amikor az arány nem ilyen "ideális". A kép jobb oldalán a rövid derekú, hosszú lábú alkat. Középen pedig a hosszú derekú, és relatíve rövid lábú alkat. Feltételezem, hogy ez utóbbi két esetben kell lemérni a hátaderékhosszat, és ebből a mért adatból dolgozni. Az elejederékhosszat viszont a hátaderékhosszból számítják, mint ahogyan az a táblázatban is látható.
Természetsen minden olyan esetben, amikor szabad szemmel is jól látható eltérés van az átlagos mérettől, akkor nem számítunk, hanem mérünk. Olvastam például jó két évtizede egy interjúban, hogy Placido Domingo egy pesti céggel készítteti az ingeit. És neki az egyébként a többi adata alapján kiszámítandó karhossznál 3 centivel hosszabb a karja. Ezt tehát nyilván mért adatok alapján szerkesztik bele a szabásmintába.
 

Csatolások

  • Derék-láb arány Stíluskalauz.jpg
    Derék-láb arány Stíluskalauz.jpg
    84 KB · Olvasás: 197

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Előző hozzászólásomhoz: a kép jobb oldalán látható, függőlegesen arányos alkatú nőnek simán elég kiszámítani a hátaderékhosszat. Pirulva bevallom, hogy ebből a szempontból én őrülten szerencsés vagyok, mert e a fajta függőleges arányosság rám is igaz.
 

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is '98-ban végeztem, de csak 2éves suliban :) Én nem vagyok testalkatilag olyan szerencsés :):):)
Na, megnyugtatlak, vízszintes arányaimat illetően még nekem is van mit dolgoznom magamon! ;)
Lehet, hogy te jártál jobban, mert hosszabb idő alatt alaposabban el lehet mindent sajátítani. Ráadásul a gyakorlatból csak 2-es kaptam... (igaz, hogy elméletből viszont 5-öst).
 

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon jók ezek a rajzos modellek, áttekinthetőbb mint a fotók. Viszont a szabásminta nagyon hiányzik. Nekem volt régen vagy 2 újság, de a történelem szele elfújta.
Ezeket még anno a nagyanyámnak hozták a Német Szövetségi Köztársaságból :rohog:
Ami pedig a történelem szelét illeti, kb. 10 éve a Neue Mode honlapján úgy voltak megadva a megvásárolható szabásminták, hogy egy pici képen a szabásminta darabjai is láthatóak voltak a honlapon. (Amiből, ha valaki ért hozzá, meg lehetett szerkeszteni a modellt.) Ma már ennek is lőttek... :(
 

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Na, képzeljétek, ma megnéztem a háttértáramat, mert kerestem azt a régi táblázatomat, amelyiknek a segítségével ferde egyeneseknek a dőlésszögét meg hosszát tudom kiszámítani, meg is találtam. És ott ugyanabban a könyvtárban a háttértáramon találtam másik két táblázatot. Berakom ide a fórumra, hátha hasznos lesz valakinek. Mindegyik táblázatnak több munkalapja van, figyeljétek alul az elnevezéseiket!
A ráhagyás táblzatban a mk az a mellkerületet jelenti, ami valójában a többség által mellbőségnek hitt mért mell körméret, pedig a mellbőség a szabásminta szerkesztésnél mindig a mért mellkerület (mell körméret) FELÉT jelenti, mivel a szabásmintához csak a fele méret kell, amiatt, hogy csak a felét szerkesztjük meg. Ugyanez igaz a csípőkerületre (csk) és a derékkerületre (dk). A tm pedig természetesen a testmagasság. Javaslom, hogy ebből a táblázatból a második munkalapot nézzétek meg elsőnek, amelyiknek az a neve, hogy "képletek".
 

Csatolások

  • konfekcio.xls
    25.5 KB · Olvasás: 123
  • rahagyas.xls
    23.5 KB · Olvasás: 119

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja, és különösen Ancsának ajánlom a figyelmébe, hogy ugyanezen a háttértáron, ugyanabban a főkönyvtáramban találtam egy pár, a Neue Mode honlapjáról általam még 2007-ben letöltött olyan ábrát, amilyenek most már ott nincsenek, de legalább látni fogjátok belőle, hogy miről beszéltem!
 

Csatolások

  • bermuda.JPG
    bermuda.JPG
    32.7 KB · Olvasás: 248
  • bluz1.JPG
    bluz1.JPG
    41 KB · Olvasás: 229
  • bluz2.JPG
    bluz2.JPG
    43 KB · Olvasás: 220
  • bluz3.JPG
    bluz3.JPG
    38.1 KB · Olvasás: 218
  • bluz4.JPG
    bluz4.JPG
    38.1 KB · Olvasás: 211
  • bluz5.JPG
    bluz5.JPG
    45.2 KB · Olvasás: 209
  • estelyi.JPG
    estelyi.JPG
    35.7 KB · Olvasás: 214
  • felso+ruha.JPG
    felso+ruha.JPG
    39.1 KB · Olvasás: 218
  • ing.JPG
    ing.JPG
    38.6 KB · Olvasás: 213
  • kabat.JPG
    kabat.JPG
    49.1 KB · Olvasás: 207
  • kabat2.JPG
    kabat2.JPG
    39.3 KB · Olvasás: 211
  • kabat3.JPG
    kabat3.JPG
    39.7 KB · Olvasás: 210
  • ketreszes.JPG
    ketreszes.JPG
    39.4 KB · Olvasás: 210
  • ketreszes2.JPG
    ketreszes2.JPG
    39 KB · Olvasás: 204
  • ketreszes3.JPG
    ketreszes3.JPG
    38.2 KB · Olvasás: 213
  • ketreszes4.JPG
    ketreszes4.JPG
    41.1 KB · Olvasás: 213
  • kiskabat.JPG
    kiskabat.JPG
    49.1 KB · Olvasás: 210
  • kiskabat2.JPG
    kiskabat2.JPG
    39.7 KB · Olvasás: 213
  • komple.JPG
    komple.JPG
    36.2 KB · Olvasás: 218
  • kosztum.JPG
    kosztum.JPG
    42.8 KB · Olvasás: 214
  • melleny.JPG
    melleny.JPG
    40.4 KB · Olvasás: 210
  • melleny2.JPG
    melleny2.JPG
    37.1 KB · Olvasás: 216
  • melleny3.JPG
    melleny3.JPG
    40.5 KB · Olvasás: 207
  • melleny4.JPG
    melleny4.JPG
    38.9 KB · Olvasás: 213
  • melleny5.JPG
    melleny5.JPG
    36.5 KB · Olvasás: 207
  • nadrag.JPG
    nadrag.JPG
    37.8 KB · Olvasás: 212
  • nadrag1.JPG
    nadrag1.JPG
    35.2 KB · Olvasás: 213
  • nadrag2.JPG
    nadrag2.JPG
    33.9 KB · Olvasás: 212
  • nadrag3.JPG
    nadrag3.JPG
    35.1 KB · Olvasás: 211
  • nadrag4.JPG
    nadrag4.JPG
    34 KB · Olvasás: 215

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt pedig a maradék.
 

Csatolások

  • nadrag5.JPG
    nadrag5.JPG
    39.1 KB · Olvasás: 208
  • nadrag6.JPG
    nadrag6.JPG
    37.3 KB · Olvasás: 205
  • nadrag7.JPG
    nadrag7.JPG
    35.7 KB · Olvasás: 205
  • ruha1.JPG
    ruha1.JPG
    35.2 KB · Olvasás: 212
  • ruha2.JPG
    ruha2.JPG
    41.3 KB · Olvasás: 212
  • ruha3.JPG
    ruha3.JPG
    33.7 KB · Olvasás: 210
  • ruha4.JPG
    ruha4.JPG
    34.5 KB · Olvasás: 220
  • ruha5.JPG
    ruha5.JPG
    34.8 KB · Olvasás: 214
  • ruha6.JPG
    ruha6.JPG
    35.1 KB · Olvasás: 220
  • ruha7.JPG
    ruha7.JPG
    35.1 KB · Olvasás: 212
  • sport.JPG
    sport.JPG
    43.8 KB · Olvasás: 204
  • sport2.JPG
    sport2.JPG
    35.6 KB · Olvasás: 202
  • szoknya.JPG
    szoknya.JPG
    30.6 KB · Olvasás: 218
  • szoknya2.JPG
    szoknya2.JPG
    32.4 KB · Olvasás: 209
  • szoknya3.JPG
    szoknya3.JPG
    36.5 KB · Olvasás: 208
  • szoknya3.JPG
    szoknya3.JPG
    36.5 KB · Olvasás: 201
  • szoknya4.JPG
    szoknya4.JPG
    29.6 KB · Olvasás: 201
  • szoknya5.JPG
    szoknya5.JPG
    34.3 KB · Olvasás: 206
  • szoknya6.JPG
    szoknya6.JPG
    38.4 KB · Olvasás: 209
  • telikabat.JPG
    telikabat.JPG
    38.5 KB · Olvasás: 210
  • telikabat2.JPG
    telikabat2.JPG
    41.3 KB · Olvasás: 207
  • top1.JPG
    top1.JPG
    42.7 KB · Olvasás: 207
  • top2.JPG
    top2.JPG
    43.7 KB · Olvasás: 208
  • top3.JPG
    top3.JPG
    37.7 KB · Olvasás: 210
  • top4.JPG
    top4.JPG
    34.8 KB · Olvasás: 212

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem aki éppen szabásminta szerkesztést tanul, az ezekből a képekből nagyjából le tudja venni, hogy az adott modell milyen szabásminta elemekből áll, és hogyan kell megszerkeszteni, illetve modellezni, ha éppen arról van szó. A kettő közötti különbség:
1. szabásminta szerkesztés: a különböző mért és képlettel kiszámított szerkesztési adatok alapján megszerkeszteni egy alap szabásmintát. Például mondjuk egy alap szoknya szabásmintát.
2. az imént megszerkesztett szabásmintát átalakítani egy meghatározott speciális modellé különböző módosításokkal. Például az imént megszerkesztett alapszoknya szabásmintát a csípővonalnál elvágjuk (mind az eleje, mind a háta szabásmintát). Majd a csípő alatti részt mind a kettő esetében fölosztjuk függőleges vonalakkal egyenletesen mondjuk 4 darabra (az eleje csípővonal alatti részt is 4 darabra, meg a háta csípővonal alatti részt is 4 darabra). Fogjuk mondjuk az eleje csípővonal alatti rész 4 darabját, és egy másik, jó nagy szabásminta papírra ráhelyezzük úgy, hogy egymástól egyenletes távolságra még jobban széttoljuk a darabokat, és így "egybemásolva", ugyanakkor meg is nagyítva (valójában szélesítve) az alsó részt, egy olyan csípő alatti szoknyarészt modelleztünk (nem szerkesztettünk, mert ez a modellezés!!!), amelyet beráncolva alá varrhatunk a csípő fölső részére ráfeszülő szoknyarésznek. Ugyanezt elvégezzük természetesen a háta szabásmintával, illetve annak a szétdarabolt alsó részével is.
Remélem, érthető voltam!
 

kisboszi

Állandó Tag
Állandó Tag
Citromlé, köszönöm szépen a részletes leírást és magyarázatot. Nagyon hasznos.
Üdvözlettel,
KisBoszi
 

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Citromlé, köszönöm szépen a részletes leírást és magyarázatot. Nagyon hasznos.
Üdvözlettel,
KisBoszi

Szívesen! Nagyon örülök, hogy tetszik! Nem kell 100%-ra venni ezt az ígéretet, de esetleg elképzelhető, ha egyszer eljutok oda a teendőimtől, hogy készítek néhány infografikát pl. szabásminta szerkesztésből és modellezésből, és fölrakom ide. Meg arról, hogyan kell pontosan levenni a testméreteket.
 

ancsa0221

Állandó Tag
Állandó Tag
Szívesen! Nagyon örülök, hogy tetszik! Nem kell 100%-ra venni ezt az ígéretet, de esetleg elképzelhető, ha egyszer eljutok oda a teendőimtől, hogy készítek néhány infografikát pl. szabásminta szerkesztésből és modellezésből, és fölrakom ide. Meg arról, hogyan kell pontosan levenni a testméreteket.


Nagyon köszönök mindent, volt olyan érzésem, hogy a táblát szerkeszteni kell, ez nem igazán gond. Elmentettem a biztonság kedvéért, remélem lesz egy kis időm most már magamra is. Tudod én nyugdíjas vagyok egy ideje, na ez a kategória nem ér rá soha. Még egyszer köszönet és a szerkesztés után jelentkezem az "alkotással". Valamennyi kedves ismeretlen barátnőmnek kellemes, békés karácsonyi ünnepet és örömökben gazdag új évet kívánok!
Szeretettel: Ancsa
 

ronix7-7

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kis modellezés, kedvcsinálónak. Az alapszabásminta szerkesztése után, a sablonnak megfelelően kell a mintát átalakítani. Ha tudok szívesen segítek.
Húú, ancsa0221! Már régóta kerestem az általad feltett szab.minták közül a 44.oldalon lévő hármas ráncolású kámzsagalléros blúz szabásmintáját. A gimiben a humán tagozaton (orosz, latin mellett) 4 évig minden szerdán francia női szabó gyakorlati fogl.-unk volt, de ez valahogy kimaradt akkor a tananyagból. Van egy polóm ilyen nyakkal, de sajnáltam szétszedni mintának, így most az végleg megmenekül.
Hálásan köszönöm, hogy feltetted e könyvet! Szuper jó! az új évben ismét belefogok a szabás-varrásba is. Jó kis kedvcsinálót kaptam tőled.
BUÉK! Szeretettel: Ani
 
Sziasztok! szeretném kérdezni tőletek, hogy egy próbaba mekkora segítség a varrásban? illetve, ha mondjuk kisebb, mint a méretem akkor is segíthet?
(előbb rossz helyre írtam. bocsi)
 
Oldal tetejére