KIPRÓBÁLT JÓ RECEPTEK: édes sütemények, torták, egyéb finomságok...

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kiviből - dzsemet?!
Igen! :hurra:

  1. Méghozzá különleges zamatú, finom és igazi meglepetés!
    Elkészítési idő: gyors, max. 20 perc. Ebben már benne van az is, hogy a kiwiket ketté vágjuk, s kiskanállal kiszedjük a belsejét.
    Az édesszájúak szinte mindenféle lekvárt, dzsemet, befőttet képesek belakmározni. Leginkább az eperből, málnából, barackból, szilvából szokás befőzni télire. És valljuk be, nincs is jobb annál, mikor megeszünk egy szelet, ízzel és élettel teli dzsemes kenyeret. Pláne, ha vajjal előbb megkentük azt a kenyeret, s csak ez után "koronázzuk" meg a dzsemmel.
    Ha különleges édességre vágyunk, próbáljuk ki a kiviből készült dzsemet.
    Íme, a recept!
    Ez NEM télálló, ez olyan recept, melyet viszonylag gyorsan fogyasszunk el, hűtőben max. 2 hétig tartható el.


    Hozzávalók:

    5 db kivi
    1 db banán



    1 kiskanál zselatinpor
    22 dkg cukor

    ½ citrom kifacsart leve

    Elkészítése:
    A kivit vágjuk ketté, majd kávés kanállal vájjuk ki a héjából, majd késsel aprózzuk fel. A banánt is vágjuk fel előbb karikára, majd kockára. A hagyományos krumplinyomóval nyomkodjuk szét a gyümölcsöket, majd keverjük hozzá a cukrot, a citromlevet és a zselatinport. Ezután tegyük fel a tüzhely platnijára, v. a gázrózsára tett kis lábasba. Sűrű kevergetés közben hagyjuk 5–7 percig, hogy kissé felforrjon.
    Amikor készen van, töltsük tiszta befőttes üvegekbe. Fedjük le és lehűlés után tegyük a hűtőnk legalsó fiókjába. Ízletes, különleges, édes finomság. Igazi meglepetés, pláne, ha vékonyra szelt kalácsra kenjük. Akár magában, akár a vékonyan vajjal, majd ezzel a dzsemmel megkent kaláccsal fogyasztjuk. Igazi ízbomba! Igazi meglepetés!
    upload_2016-3-23_11-19-4-png.1441544
    • Elkészítéséhez és fogyasztásához jó kedvet, jó egészséget kívánok! :cool:
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Másként - ALMÁS PITE, a PUDINGOS
  1. Itt, alább egy ehhez, hasonló receptet találsz, annak a neve:
    a VARÁZSLATOS, pudingos ALMÁSPITE
    és azt margarinnal készítettem el.
  2. :cool:
    Ennek az almáspitének a tésztájába vajat kell tenni! Mindkettő finom, de most, ezen a hétvégén az itt leírtat készítem el és "lebűnözöm" magam a sárga földig.
    :rohog:
    Az íze?
    No akkor még nem is szóltam az illatáról, sőt a látványáról?
    Ez az almás pite - maga a bűnök - bűne :D- de ha egyszer annyira finom?!
    Tény, ami tény, az elkészítéséhez nemcsak szeretet, de idő is kell. Amennyiben meg tudod állni és a család is, akkor nem még langyosan - hŰ, akkor a legfinomabb, de ha akkor szeleteljük fel, - nem titkolom, akkor kissé "csámpásra" sikerül, de kit érdekel, de úgy langyosan - ilyet még soha nem kóstoltál. Annyira eteti magát.
    Amennyiben kibírjátok azt, hogy ott illatozik, ott van az orrotok előtt, előbb-utóbb ebből a süteményből, a szátokba is kerül. S, akkor nincs az a lelki ösmeret, fogyókúra elhatározás, hogy visszatartson attól, hogy akár egy fél tepsivel magadba préselj.
    Másnap azért finomabb, mert a tésztája puhább.
    Hozzávalók:
    a töltelékhez:

    1,5 kg alma (megpucolva, lereszelve, de lehet valamennyivel több is) Töltelékből az a jó, ha minél több, minél vastagabb. Tésztából pedig legyen vékonyabb, no csak ez személyes véleményem:cool:.
    2-3 evőkanál cukor, de lehet több is, ha édesebben szereted
    1 vaníliás cukor
    1 vaníliás pudingpor
    ízlés szerint fahéj, kevés őrölt szegfűszeg
    2 citrom leve


    a tésztához:
    50 dkg liszt
    1 k sütőpor
    25 dkg vaj
    csipet só
    2 evőkanál cukor
    1 vaníliás cukor
    1 tojás
    1 tojás sárgája
    1 nagy evőkanál tejföl
    reszelt citromhéj (2 citromnak a héját beleteszem, ettől olyan pikáns íze lesz)

    Elkészítése:
    Az almákat tisztítsuk meg, reszeljük le, nyomjuk rá a kipréselt citromnak a levét, hogy ne barnuljon be. A reszelt almát kézzel nyomkodjuk ki, s a kinyomott léhez tegyünk hozzá 3 dl almalevet. Ezt keverjük el a vaníliás puding porral. A tűzhely lapján folyamatosan keverve sűrítsük készre. Amikor kész az almás-vaníliás puding, akkor tegyünk bele annyi cukrot+vaníliás cukrot, fahéjat, őrölt szegfüszeget, - ahogyan mi szeretjük. Ízlésünk szerint. Folyamatosan keverjük, nehogy becsomósodjék. Ezekkel a hozzávalókkal már ne főzzük, elég csak összekeverni. S, hippre-hoppra keverjük össze a kinyomkodott reszelt almával. S, tegyük félre. No igen, én beleteszek ilyenkor egy kávéskanálnyi vajat, nehogy gombócba összeálljon a töltelék, no meg így zaftosabb, ízesebb lesz.
    :hurra:
    A tészta elkészítésekor a lisztet előbb összekeverem a sütőporral, majd teszek bele sót, cukrot, s egy nagyobb lyukú reszelőn belereszelem a vajat, majd az egész keveréket a robotgépem két bajuszával, úgynevezett dagasztó bajuszával összedolgozom. Hozzáadom a tojásokat, majd a tejfölt, hogy egynemű tésztát kapjak. Sokkal jobb, ha a gépem bajuszkájával dolgozom,mert akkor a kezem melegétől nem lesz olyan "nyögvenyelős" ragacsos a tészta. Amikor már jól összedolgoztam, tehát a vaj és minden összetevő úgy össze van keverve, akkor kézzel gyorsan - átgyúrom. Rövid ideig nyomkodom, mert nem szabad, hogy a kezem melegétől a tésztát, mivel vajas alapú - elrontsam.
    Gyorsan kinyújtom és két részre vágom.
    Az egyik részt a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem. Megkenem a fantasztikusan finom és ízletes töltelékkel. A tészta másik felével, amit szintén kinyújtottam, beborítom vele a művemet.
    A tetejét tojásnak a sárgájával megkenem, (csak a sárgájával, ha egész tojással kenném be, akkor a fehérjétől megkeményedne) - majd ezek után villával megszurkálom.
    A 180 fokra előmelegített sütőbe tolom és kb. 35-40 percig sütöm. Tűpróba! Hogy az alja is átsült-e?
    Hagyjuk a süteményt a saját tepsijében kihűlni, mert úgy könnyebb szeletelni.
    :dr_26:
    Ha még szebbre-jobbra-ízesebbre szeretnénk, akkor még akkor, amikor már nem forró, de erősen langyos, szórjuk meg vaníliás cukorral.
    Ha azt írom/mondom/kiabálom - hogy mennyei csoda!
    Akkor nem túloztam.

    alm%C3%A1spitetk3.jpg
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
a VARÁZSLATOS, pudingos ALMÁSPITE




  1. A pudingos almás pitéhez, a tészta hozzávalói(4 adaghoz), de látatlanban ajánlom, duplázni kell.
    20 dkg finomliszt, 0.5 csomag sütőpor, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citromból nyert citromlé,
    1 db tojás, 12 dkg margarin, egy csipet só. Mert tudjuk, hogy minden édes tésztába szükséges egy csipetnyi só.

    A töltelékhez: 4 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 4 csapott evőkanál cukor, 3 db közepes db alma,
    1 egész citromból nyert citromlé, leheletnyi őrölt fahéj.

    A pudingos almás pite elkészítése: A lisztet a sütőporral, a kétféle cukorral keverjük össze, majd morzsoljuk bele a margarint. Adjuk hozzá az egész a tojást és a citromnak a levét. Gyúrjuk össze. Ha a tésztánkat nagyon puhának tartanánk, akkor KEVÉS lisztet tegyünk hozzá. A tésztának nem szabad keménynek lenni, mert a tészta nyújtása közben, muszáj alá liszteznünk. Ezzel mindenképpen számolnunk kell! Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és tartsuk citromos vízbe. Az ok, hogy ne barnuljon meg! S, tegyük félre a citromlében áztatott almánkat, amíg nem használjuk fel. Margarinozzuk, majd lisztezzük ki a gyümölcstorta formánkat. (Már készítettem ezt a süteményt, kapcsos tortaformában is, akkor nagyobb, méretesebb -dupla- adagot).
    A pudingport a cukorral keverjük el, majd keverjük ki a tejjel, de csomómentesre (én egy kicsi habverővel teszem, de úgy, hogy mindig a cukros pudingporba öntöm a tejet, s nem egyszerre, de apránként, s így sikerül elérnem a csomómentességet. J és addig főzzük, amíg besűrűsödik. A tészta 3/4 részét nyújtsuk ki. Majd ezzel a tésztával béleljük ki a gyümölcstorta formánkat. Az almákat csepegtessük le, majd reszeljük le, s úgy rakjuk a tésztánkra. Van olyan ismerősöm, aki a lecsepegetett almát, csak felszeleteli, s a tésztára úgy rakja le a szeleteket. Majd erre a „csodánkra” szórjunk KEVÉS cukrozott őrölt fahéjat, majd erre öntsük rá, a még folyékony, meleg pudingot. Hagyjuk hűlni! A maradék tésztát nyújtsuk kör alakúra. Majd egyforma csíkokat vágjunk belőle, derelyevágóval. A csíkokat a puding tetejére rakjuk, de szépen, rács alakzatban. Előmelegített sütőben süssük addig, amíg a tészta szépen megpirul. Ezért folyamatos figyelmet kíván a pite sütése.
    Porcukorral meghintve -csak másnap! - kínáljuk.
    Miért? Mert a tészta csak másnapra puhul meg ezért a formát, (nehogy kiszáradjon, s csak kihűlése után)
    - a benne készre sült tésztával együtt- , tegyük lefedhető dobozba, ezek után a hűtőnk aljába süllyesszük,
    Süteményünket óvjuk a (hűtőben való) megfagyástól. Másnap szeleteljük.
    Csodás süteményünkkel, elismerést, köszönetet aratunk!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A "varázslatos" - KÓKUSZ HABCSÓK
  1. Nemcsak sejtem, de pontosan tudom is, hogy sokan a Pokolra kívánnak.
    Miért is?
    Mert folytonosan/örökösen olyan finomságok felemlegetésével, leírásával jelentkezem, melyek beindítják a nyálmirigyeinket:dr_38:és azonnal rákattanunk. Pláne akkor, ha a receptben megírtak hozzávalói fellelhetőek a spájzban, konyhánkban, hűtőnkben.
    No ne csak meséljek, sőt magyarázzam "bűneim" eredetét, no meg okát, itt és most közre is adom legújabb "vétkemet" - kilóim ellen.


    A KÓKUSZ HABCSÓK hozzávalói:
    3 tojásnak a fehérje
    15 dkg porcukor + 2 tasak vaníliás cukor

    (No igen, ha gondosak vagyunk és van egy külön dobozunk benne porcukor és EREDETI vanília rudakkal, akkor már kész vaníliás cukorral dolgozhatunk. Ebben az esetben 20 dkg -saját készítésű- vaníliás porcukorral készítsük el "műremekünket").
    25 dkg kókuszreszelék
    1 teáskanál reszelt narancs-, v. citromnak a héja
    1 teáskanál IGAZI,nem holmi mű, készen megvásárolt, de frissen csavart - citromlé
    csipetnyi só

    :rolleyes:
    S, ha elhatároztuk, hogy megsüssük, pontosítok inkább készre szárítjuk a varázslatos KÓKUSZ habcsókunkat, akkor első ténykedésünk az legyen, hogy bekapcsoljuk a sütőnket 140 fokra. Következőleg béleljük ki tepsinket - sütőpapírral. Mindezek után az előzőleg behűtött (és nem ám fagyasztott :D ) tojásainkat válasszuk szét - fehérjére és sárgájára. A tojások fehérjét KEVÉS sóval, cukorral és a citromnak kinyomott levével verjük kemény habbá. Ezek után forgassuk bele a kókuszreszeléket és a reszelt NARANCSHÉJAT. De zöld citromnak a héja is felséges, sőt a "rendes" (nem ám a rendetlen ;) ) citromhéj is finom, belereszelve.
    Mindezek után egy teáskanál segítségével kis halmokat formázva ,- szépen sorban - tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsinkbe. Hagyjunk közöttük helyet, mert méretük megváltozik, nagyobbak lesznek, mint a nyers halmocskák. No igen, a halmokat a kanál aljával kissé meglapítgatom, mert - mi úgy szeretjük.így a közepe, ha túl duci, akkor túl puha marad(hat)na. Ha meglapítgatjuk, akkor viszont nem.

    Betoljuk a tepsit közép állásba és 20 perc alatt szép világos sárgára sütjük/szárítjuk.
    Javaslatom, időnként nézzünk rá, nehogy megégjen. Ha túl forrónak véljük a sütőt, kapcsoljuk kisebb fokozatúra.

    Amikor kész és már legszívesebben magunkba gyűrnénk:dr_38:, csak úgy forrón, meg ne tegyük..
    Mert, mint minden jóra, itt is várnunk kell.;)
    A KIKAPCSOLT sütő ajtaját félig nyissuk ki és 30 percig hagyjuk pihenni :dr_103:
    *
    VÉGRE! :hurra:
    Eljött a perc, a habcsókok már langyosak, várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek. Zománcos szép, kis kerek fazekam van, abban tartom (nem sokáig :p ) az ilyen csemegéket.
    *
    No kérem, lehet engem Pokolra kívánni, az utat már ismerem, olyan sokan mondták, hogy merre van az arra. Igaz, még nem mutatták, de reménykedem, a végén, mármint életem végén nem oda kerülök...

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
GYORS FÁNK, - ami hamar, azonnal és gyorsan készíthető el
  1. Nem tagadom időnként "szinte letámad" a "vágy", hogy MOST kell ennünk valami FINOMAT! Most kell sütni gyorsat és megfizethetőt :cool:
    No ilyenkor készítem el a GYORS FÁNKOT.
    Hozzávalók: a legfontosabb a barack lekvár. Felnőtteknek "megkeresztelve" kicsi barack pálinkával, gyerekeknek amúgy natúr, "kezeletlen módon".
    Ezt a baracklekvárt nagy becsben tartom, mert amikor a finom, ízes fánkok készen vannak, bőven teszek a tányérra a lekvárból, amit amúgy (elítélendő módon), A FRISSEN SŰLT FÁNKOKAT KÉZBE VÉVE, LEKVÁRT, MARADÉKTALANUL KITUNKOLNI!

    A fánk TÉSZTÁJÁNAK hozzávalói: 2 pohár NATUR yoghurt, fél tasak sütőpor, 30 dkg liszt, 3 (laposra lerázott) evőkanál cukor, citromhéj (sok) reszelve, só (mint minden édes tésztához), no és a olaj a sütéshez. Nem tévedtem, tojás nem kell bele!
    Elkészítése:
    Az elektromos gépem 2 "dagasztó bajuszával" a hozzávalókat jól összedolgozom.
    Az olajat felforrósítom
    Nagyszüleimtől megörökölt nagyméretű EVŐKANALAT bemártom az olajba, ez azért fontos, hogy a tészta lecsússzon a kanálról.
    Majd belemártom a már olajos kanalat a tésztába - ne ijedjünk meg, mert a tészta állaga nyúlós és ragadós! - Így kell kinéznie.
    S, a tésztából, az olajos kanállal nagyobb "nokedli-formákat" szakítok ki. Belecsúsztatom a forró olajba.
    Vigyázzunk! Egyszerre - edénytől, olajtól függően - kevés nyers fánk tésztát "egeret" csúsztassunk az olajba, mert ha több "egeret" (mi úgy hívjuk) teszünk az olajba, akkor az olaj lehűl. A fánk ehetetlen lesz, megszívja magát az olajjal, nem is folytatom. Ez a rossz "módszer" nem ajánlott, mert így nagyon el tudjuk ám "trafálni" az ízletes, finom "egerentyűs" fánkokat.

    Sütés közben pár percre fedővel takarjuk le, majd a fedőt levéve, forgassuk meg.
    Kiszedve - azon forrón - szórjuk meg vaníliás cukorral.
    No most, no most, no most mi következik?
    BARACKLEKVÁRT tegyünk a tányérunkra és TUNKOLJUNK.
    *
    Ezennel tisztelettel üzenem, a felszaladt kilókért felelősséget NEM VÁLLALOK. Jómagam, sőt családom is szereti ezt a fánkot, csak úgy "gallér mögé" eltüntetni, irdatlan mennyiségben.
    Így, ha többen össze jövünk, a fánk hozzávalóit - felszorzom.
    *
    Jó egészséget, jó kedvet a FÁNK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ és ELFOGYASZTÁSÁHOZ.
    Dícséreteket kérném beseperni és egy "icipicit" gondoljatok rám, aki erre a hizlaló, ám nagyon finom csemege elkészítésére, fogyasztására biztatott kedves Mindnyájatokat !
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
FÁNKOT - s ü t ő b e n ? - Igen. SÜTŐBEN SÜTVE
  1. Most leltem erre a különleges receptre, mely szerint a fánkot sütőben sütve is elkészíthetjük.
    No igen, megvallom - így, ezzel a módszerrel még :dr_4: nem készítettem el! - de a fantáziámat nagyon is megmozgatta, ez az általam nem ismert módszer. +ban még azt is hozzá számolom, hogy így olcsóbb is, mert nem használunk olajat, azon kívül nem terjeng olajszag a lakásban :cool:.
    No igen, abban a hitben :dr_4: nem ringatom magam, hogy így, a sütőben sütött módszerrel :dr_4: nem hizlal, mert ez botor feltételezés volna :confused:. Hiszen lisztből készül, cukorral szórjuk. S mivel rendkívül elvetemült vagyok ;), nagyon szeretem barack lekvárba mártogatni.
    Ezt a receptet olvasva, a tésztát kipróbálom a nagyanyámtól tanult módszeremmel, miszerint a tésztába IGAZI RUMOT teszek, csak egy kávéskanállal, nem hideget, de szoba hőmérsékletűt.
    Ezzel még könnyebb lesz a tészta.
    No, nem tea rumot és nem valami olcsó rumhoz hasonló konzum valamit, hanem igazit.
    No és a reszelt citromhéjat sem hagynám ki, amelynek az ízével, felturbózom a fánk tésztáját.

    Ajánlom, sok sikert kívánok és jó lakmározást.
    (No igen, a fánk lakmározása előtt, a személy mérlegünket ássuk el, valamelyik szekrényünk legmélyére :rolleyes: ).
    G.B.
    :dr_104:

    *

    A fánk megunhatatlan édesség, a farsangi időszakban pedig kötelező. Sütőben sütve igazán különleges. Ha szereted, túróval, csokival vagy lekvárral is megtöltheted.

    farsangi-fank.jpg



    Fánk sütőben sütve
    Hozzávalók 4 személyre:
    • 30 dkg liszt
    • 4 dl tej
    • 3 dkg puha vaj
    • 2 dkg élesztő
    • 1 tojássárgája
    • 1 evőkanál cukor
    • csipetnyi só
    • porcukor
    Elkészítés ideje:
    Elkészítés: 45 perc, kelesztés: 1 óra, sütés: 20 perc

    Elkészítés:
    Morzsold az élesztőt langyos, cukros tejbe, és hagyd felfutni körülbelül tíz perc alatt. Akkor jó, ha jelentősen megnő a térfogata, a teteje pedig habos. Mérd egy tálba a lisztet, add hozzá az élesztőt, a vajat, a sót és a tojást, majd géppel vagy kézzel dagassz lágy tészát. Ha egynemű, és nem ragad, formázz belőle cipót, takard le, tedd meleg helyre, majd körülbelül egy óra alatt keleszd meg.

    Ha a tészta a duplájára nő, rakd lisztezett felületre. Nyújtsd körülbelül 1 centi vastagra és pogácsaszaggatóval szúrd ki a fánkokat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 2-3 centi távolságra. Told előmelegített sütőbe és 160 fokon körülbelül 20 perc alatt süsd aranybarnára. Tíz perc elteltével fordítsd meg a fánkokat. Ha kész, szórd meg a tetejüket vaníliás porcukorral.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
ZSERBÓ-meggylekvárral - nagymamám receptje szerint

  1. 20151026zserbo-karacsony38.jpg



    Születésnapra, ünnepre, vagy csak úgy a család és önmagunk megjutalmazására nincs is jobb "ajándék", mint az ISTENI ZSERBÓ :hurra: Nosza, ugorjunk neki és készítsük el. Igaz, sőt nem is tagadom, hogy sok benne a keverd-kavard-ra biztató utasítás, de az eredmény? No az felülmúlhatatlan :cool: Remélem és bízom, felkeltettem eme fantasztikusan ízes, omlós, különleges sütemény elkészítéséhez és belakmározásához a kedveteket! Csak még annyit, ezt a receptet nagymamám receptkönyvéből másoltam.

    HOZZÁVALÓK a TÉSZTÁHOZ:
    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg margarin
    • 1 db tojás sárgája
    • 4 ek porcukor
    • 1 mokkás kanál szódabikarbóna
    • egy kevés tej (bele pici cukor, hogy az élesztőt felfuttathassuk)
    • 1 dkg élesztő
    • 1 dl tejföl
    • 3 csomag vaníliás cukrot
    • 4 cl (nem hideg, de szoba hőmérsékletű) valódi rumot (nem tea-rumot és nem kommersz italt).
    HOZZÁVALÓK a TÖLTELÉKHEZ:
    • a meggylekvárt ajánlanám, (a baracklekvár az elfogadott, de mi ez utóbbit túl édesnek érezzük)
    • 30 dkg darált dió (a diót az alábbi porcukorral jól összekeverjük, s ezt a keveréket tesszük a lekvár tetejére, majd erre borítjuk rá a következő tészta réteget).
    • 20 dkg porcukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • a tetejére csokoládé mázat (elkészítésének leírását alább olvashatod)
    ELKÉSZÍTÉSE:
    A lisztet morzsolt össze a margarinnal. Ez után keverd hozzá a tojásnak a sárgáját, a szódabikarbónát, a cukrot, végül a vaníliacukrot és a rumot. Majd keverd hozzá a tejfölt és az előzőleg kevés langyos, cukros tejben megfuttatott élesztőt.
    Az így összeállított, nyers kész tésztát, oszd négy részre. Mérleggel mérjed, mert fontos a pontosság! Kezdj hozzá az első negyed tészta vékonyra nyújtásához. Kipróbált, hogy egy 40 x 30 – as tepsiben sütjük készre. E méretű tepsiben ne legyen több a tésztának a vastagsága 2 mm-nél.
    A tepsit nem kell kikenni, óvatosan, szépen igazítsd bele az első "nyújtomány" tésztádat. Majd egyenletesen kenjed rá a meggylekvárt, a tetejét szórd meg a cukros dióval.
    Ezek után nyújtsd ki a tésztádnak a második részét, u.így, szintén 2 mm-es vastagságra. Ismét a meggylekvár, s a tésztának a harmadik és negyedik részével is tégy u.így. Tészta-lekvár +cukros dió-tészta-lekvár+cukros dió-tészta-lekvár+cukros dió-tészta.
    Az utolsó "nyújtományra" már ne tégy meggylekvárt, mert erre kenjük majd a csokoládé mázat.
    Előmelegített, 180 C forró sütőben, süsd 10-15 perc alatt szép arany barnára. Tűpróba fontos! Ha még nyersnek ítéled meg, akkor tégy a tetejére alufóliát, nehogy megégjen és told vissza a tepsit a sütőbe pár percre.
    FONTOS: a süteményt hagyd teljesen kihűlni, ezek után a tetejére, ezután a csokimázat egyenletesen kenjed rá ;)
    *
    A CSOKIMÁZ ÍGY KÉSZÜL: 10 dkg porcukrot, 2 evőkanál jófajta kakaóport, kb. 10 dkg tortabevonó csokoládét, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 evőkanál (főzött, v. nescaffe+pici forróvíz) fekete kávét keverj össze. Mindezek után gőz fölött (alulra lábas, benne víz, s amikor az forr, akkor tedd bele a kisebb lábast a csokimáz összetevőivel, majd keverjed addig, amíg az krémmé nem áll össze. Amikor már úgy ítéled meg, hogy kész, (a kisebb fazekat, amibe a csokimáz van, emeld ki a forró vízből). S, ekkor tegyél hozzá fél evőkanál vajat. Tudom, hogy már eléggé unod a keverést-kavarást, de ezt a vajat még hozzá kell keverned a csokimázhoz.
    Ha úgy ítéled meg, hogy nem elég folyékony, akkor tegyél hozzá fél evőkanál forró vizet.
    Családot elhessegetni! :rohog:
    Süteményt egy éjszakára :dr_103: hűvös kamrába, vagy dobozba téve tedd a hűtőd aljába. A pihenés azért fontos és javasolt. A tészta jobban "összeérik", benne a csodás lekvárnak a nedve, a tetején a csokoládémázzal - s a tészta így omlós és szaftos is lesz. Nem "nyögve-nyelős".
    Az - ISTENI - ZSERBÓ elkészítéséhez vállalkozó és jó kedvet, sikert és jó étvágyat, s kiérdemelt elismerést kívánnék!
    *
    (Itt és most ajánlom, hogy a hűtőd "illat-mentességére" a következőképpen vigyázz. Kistányérba laposra, tégy elegyengetve kávézaccot, v. (én) új még nem használt teafiltereket akasztottam a hűtőm polcainak rácsára, v. kis tányérba szódabikarbónát.
    Az ételeket mindig lefedve tárolom, nehogy átadják egymásnak "a közös lakásukban" - a hűtő belsejében - az illatokat. Ez nem :dr_4: lenne szerencsés!)

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
ALMACHIPS

  1. Tagadni nem akarom, de okom sincs erre. Tény, hogy szeretem az édességet. Többek között az almás pitét is, a különböző csokoládék fogyasztása előtt/mellett/sőt utána is.
    Időnként meglepem magam, sőt családom többi tagját is, az ízletes, a finom almachips-szel. Többször előfordult, hogy ajándékba is ezt adtam. A szép új fémdobozt, teletöltöttem az ízes, roppanós csemegével. A dobozt átkötöttem egy csinos, szép maslival és szeretettel nyújtottam át, az általam, szívvel, szeretettel készített csemegét: az almachips-szet.
    Erre szeretném a topic lakókat/látogatókat is biztatni, hogy készítsék el, mert ízes és finom. Ajándéknak sem utolsó. A tévéműsort nézve is, ízletesen finom rágcsa! - G.B.




    Hozzávalók (2 db-nak hozzá sem állok, nálam az adag min. 4 db alma)

    (normál fogyasztóknak és nem haspókoknak, mint amilyen én vagyok ;) )
    2 db alma, 1 citromból nyert citromlé, 200 g porcukor, fél liter víz

    Elkészítése: Az almákat mossuk meg alaposan, majd töröljük szárazra. Ne hámozzuk meg, de a csumáját, távolítsuk el „csuma” kivájóval. Vékonyra szeleteljük fel. Az almaszeletek mindkét oldalát kenjük meg a citromlével. Egy lábasban, lassú tűz felett, oldjuk fel a cukrot a vízben. Majd vegyük erősebbre a lángot/a hőt, a lábasunk alatt és forraljuk fel a szirupot.

    A forró szirupot öntsük hőálló tálba és dobáljuk bele az almaszeleteket. Fedjük le, majd egy éjszakán hagyjuk állni.
    Másnap vegyük ki az almát a cukros léből, itassuk fel konyhai papírtörlővel, a nedvességet :) a szeletekről. A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük el a szeleteket egymás mellé. Kb. 80 fokos sütőben (sütő középtájára tolva a tepsit) szárítsuk meg az almaszirmokat.
    Figyeljük és szárítás alatt, forgassuk meg az almaszeleteket.
    Az almachipseket, miután kihűltek :cool:, tegyük bele, légmentesen zárható dobozba.
    Ha nagyon jót akarunk és miért is ne? Akkor tegyünk a fém dobozba kisebb darab egész fahéjat és egy pici egész, vaníliás rúd darabkát. Amikor a dobozt kinyitjuk, szinte "beleszédülünk" az illatba.
    El tudjuk képzelni :hurra:? Fahéj-, vanília- és alma illata?! :rolleyes:
    A fémdobozba tároljuk az almachips szeleteket - fogyasztásig. Nemcsak magunknak, de „hozzánk beeső”, váratlan vendégünknek is örömet okozhatunk. Kísérőnek szervírozhatunk mellé egy kávét.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Gasztroangyal - Nyírmeggyesen
Hiába no' január és "cidri" van. Nem eszi meg a kutya a telet
Utcán, udvaron hideg van. A házban lévő csempekályhában vidor táncot jár a láng a fahasábok körül, melyek pattogva mondják ki az "igen"-t a tűz "felkérésére". Jó érzés a hátunkat neki támasztani a forró kályha oldalának, s közben elábrándozni a nyár szépségeiről.
Télen (ha nem vigyázunk) alattomosan így rakódik ránk a "bánat-háj", no meg a téli zsír réteg. Mit is csinál(hat)nánk, hogy meg tudjuk őrizni csinos formáinkat?


Mindenképpen kerüljük el azokat a videókat, melyekben csodálatosan ízes étkekről tudósítanak minket. Mindezek után aktivizáljuk magunkat a hó seprésében, s ne engedjük el megszokott sétáinkat sem. (Természetesen nem lakma-beszerző vagy cukrászda látogató utakra gondoltam).
Fenti intelmeim ellenére, a Gasztroangyal - Borbás Marcsi - műsorait szeretem nézni, az abban látott étkek elkészítését megtanulni és alkalmazni is.




Olvasóinknak ezt a kedves videót szívből ajánlom mert a tájak szépek, az étkek leutánozhatóak, elkészíthetőek, a videóban szereplő emberek kedvesek és szívélyesek. Az ebben látottak a lelkünket megnyugtatja, nyálmirigyeinket pedig "beindítja".

A sorozat nemcsak a régi, egyszerű vagy munkásabb ételek elkészítésének titkaiba vezet be, de a mindenkori otthonok, a táj szépségének varázsába is.
*
Megsúgom a titkot, van amikor ezeket a videókat megnézem, többször kedvet is kapok a főzöcskézéshez.
Igaz, hogy most a télbe hoztam - a nyarat!
Megnyugtató az a tudat, hogy itt, a CanadaHun oldalán - ez a kedves videó - megvárja azt a nyári időszakot, amikor friss meggyet vásárolhatunk, vagy akár a kertünkben is megszedhetünk. No, de az üzletben megvásárolt kimagozott meggybefőttet, ha szitára, tészta szűrőbe tesszük és jól lecsepegtetjük, akkor is tudunk vele boldogulni, hogy ilyen finomságot "varázsoljunk" szeretteink asztalára.
Lesz lehetőségünk az itt látottak elkészítésére, családunk, barátaink örömére ezen ételek feltálalására. A videó megnézéséhez, sőt a sorozat többi részéhez is jó egészséget, jó kedvet és sok szeretetet kívánok, kívánunk!
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A "boldogi" RÓZSAFÁNK
  1. A boldogi RÓZSAFÁNK különleges ízre de formára is .
    Ezért "bocsátható meg", hogy áthoztam a Faceról

    Szépséges finomság, a Boldogi Nagyrózsa sütő-formái.
    A Boldogi Nagyrózsa formát ifj.Jánosi Imre készíti Boldog községben.

  2. A recept


    5 tojást keverjünk el 2 evőkanál porcukorral, adjunk hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát és egy csipet sót.
    Öntsük fel 5 dl tejjel, mérjünk hozzá 50 dkg lisztet és keverjük át alaposan.

    Figyeljünk arra, hogy a forma felső részére ne kerüljön:dr_4: a masszából, mert akkor a tészta nem tud leválni a sütőrőformáról!


    Fél liter olajba teszünk 1 púpos kanál zsírt, forrósítsuk fel, tegyük bele a formát is átmelegedni, majd mártsuk bele a tésztába és vissza az olajba.

    Néhány másodperc múlva emeljük ki a tésztamasszás formát, óvatosan mozgassuk meg, s akkor, könnyedén válik le (az olajba)a rózsa formájú sütemény.

    Fordítsuk meg a formáról leesett tésztát ügyesen úgy, hogy az olajban mindkét felét szépre-készre süssük. Majd szedjükpapírtörlőre.
    Tálalás előtt fahéjas porcukorral hintsük meg a tetejét, s úgy kínáljuk.
    ;)
 

bok

Állandó Tag
Állandó Tag
FÁNKOT - s ü t ő b e n ? - Igen. SÜTŐBEN SÜTVE

  1. Most leltem erre a különleges receptre, mely szerint a fánkot sütőben sütve is elkészíthetjük.
    No igen, megvallom - így, ezzel a módszerrel még :dr_4: nem készítettem el! - de a fantáziámat nagyon is megmozgatta, ez az általam nem ismert módszer. +ban még azt is hozzá számolom, hogy így olcsóbb is, mert nem használunk olajat, azon kívül nem terjeng olajszag a lakásban :cool:.
    No igen, abban a hitben :dr_4: nem ringatom magam, hogy így, a sütőben sütött módszerrel :dr_4: nem hizlal, mert ez botor feltételezés volna :confused:. Hiszen lisztből készül, cukorral szórjuk. S mivel rendkívül elvetemült vagyok ;), nagyon szeretem barack lekvárba mártogatni.
    Ezt a receptet olvasva, a tésztát kipróbálom a nagyanyámtól tanult módszeremmel, miszerint a tésztába IGAZI RUMOT teszek, csak egy kávéskanállal, nem hideget, de szoba hőmérsékletűt.
    Ezzel még könnyebb lesz a tészta.
    No, nem tea rumot és nem valami olcsó rumhoz hasonló konzum valamit, hanem igazit.
    No és a reszelt citromhéjat sem hagynám ki, amelynek az ízével, felturbózom a fánk tésztáját.

    Ajánlom, sok sikert kívánok és jó lakmározást.
    (No igen, a fánk lakmározása előtt, a személy mérlegünket ássuk el, valamelyik szekrényünk legmélyére :rolleyes: ).
    G.B.
    :dr_104:

    *

    A fánk megunhatatlan édesség, a farsangi időszakban pedig kötelező. Sütőben sütve igazán különleges. Ha szereted, túróval, csokival vagy lekvárral is megtöltheted.

    farsangi-fank.jpg



    Fánk sütőben sütve
    Hozzávalók 4 személyre:

    • 30 dkg liszt
      4 dl tej
      3 dkg puha vaj
      2 dkg élesztő
      1 tojássárgája
      1 evőkanál cukor
      csipetnyi só
      porcukor
    Elkészítés ideje:
    Elkészítés: 45 perc, kelesztés: 1 óra, sütés: 20 perc

    Elkészítés:
    Morzsold az élesztőt langyos, cukros tejbe, és hagyd felfutni körülbelül tíz perc alatt. Akkor jó, ha jelentősen megnő a térfogata, a teteje pedig habos. Mérd egy tálba a lisztet, add hozzá az élesztőt, a vajat, a sót és a tojást, majd géppel vagy kézzel dagassz lágy tészát. Ha egynemű, és nem ragad, formázz belőle cipót, takard le, tedd meleg helyre, majd körülbelül egy óra alatt keleszd meg.

    Ha a tészta a duplájára nő, rakd lisztezett felületre. Nyújtsd körülbelül 1 centi vastagra és pogácsaszaggatóval szúrd ki a fánkokat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 2-3 centi távolságra. Told előmelegített sütőbe és 160 fokon körülbelül 20 perc alatt süsd aranybarnára. Tíz perc elteltével fordítsd meg a fánkokat. Ha kész, szórd meg a tetejüket vaníliás porcukorral.
Jól néz ki,de jó lenne most vagy kettő
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Szia !
Előre is köszönöm neked. Próbáltam keresni a neten, de sikertelenül.
*
Kedves Pirkó,
én sem találtam a keresett receptet. Belga csokikrémet, sőt párizsi krémet is, de ezt, ezt nem. Ne keseredj el, hiszen annyi, de annyi csodát találsz helyette. Ajánlanám a pudingos almás pitét.
Igaz, hogy ez más, de krémes és nagyon finom.
 
Utoljára módosítva:

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kérdésem: - Ki az, aki nem szereti a SÁRGARÉPA TORTÁT ?
Válaszom: - Aki még soha nem evett belőle...
Összegezve: nagyon, de nagyon ízes és finom. Elkészítése egyszerű, alapanyag ára olcsó.
Itt van az ideje, hogy hétvégére meglepjük magunkat, szűkebb vagy tágabb családunkat, barátainkat.

Hozzávalók:
1,5 bögre liszt, 4 egész tojás, 1,5 bögre cukor, 1 bögre étolaj, 2 csomag vaníliás cukor, 2 csomag sütőpor, 2 teáskanál fahéj, 1 kávéskanál kakaópor, 1 teáskanál só, 10-15 dkg dió, mandula vagy mogyoró összetörve vagy darálva. Ezen kívül: 10 dkg mazsola, 50 dkg sárgarépa (reszelőn lereszelve)

Elkészítése:
A lisztet, sót, fahéjat, sütőport keverjük össze. A tojásokat, olajat, cukrot, vaníliás cukrot turmixoljuk. A lisztes és a tojásos keveréket fakanállal keverjük egyneműre, magyarul: össze. Ezek után a masszába keverjük hozzá a diót, mazsolát és reszelt répát, majd öntsük torta, vagy kuglóf formákba.
Mindezek után tegyük be az előmelegített sütőbe 175 fokra és süssük készre kb. 50-55 percig. Ne felejtsük a tűpróbát, s ha belül még nyers, akkor takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen a külső része és pár percig tegyük vissza a sütőbe. Amikor kész, a tetejét szórjuk meg / szitáljunk rá porcukrot!

upload_2016-3-30_13-8-14.jpeg
 

Csatolások

  • upload_2016-3-30_13-7-55.jpeg
    upload_2016-3-30_13-7-55.jpeg
    2.2 KB · Olvasás: 6
P

pirkó55

Vendég
*
Kedves Pirkó,
én sem találtam a keresett receptet. Belga csokikrémet, sőt párizsi krémet is, de ezt, ezt nem. Ne keseredj el, hiszen annyi, de annyi csodát találsz helyette. Ajánlanám a pudingos almás pitét.
Igaz, hogy ez más, de krémes és nagyon finom.
G.B.

Kedves Georgina !

Köszönöm a fáradozásodat. Tudod ez olyasmi, mint a francia krémes, de mégis más.
Köszi az ajánlatodat.
Azért még próbálkozom, hátha egyszer csak rátalálok.
Még egyszer köszönöm.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
PALACSINTASÜTÉS - egyszerűbben!

A palacsinta az egész család kedvence, de elég macerás az elkészítése, mert itt meg ott csöpög... Utána a tál és a merőkanál mosogatása stb. Van azonban egy tuti módszer, amivel időt és fáradtságot is megspórolhatunk.
A lényeg az, hogy ahelyett, hogy egy tálat koszolnánk be a tészta kikeverésével, inkább egy tölcsér segítségével egy PET-palackba töltsük bele a hozzávalókat, amiben fel is rázogathatjuk a folyékony tésztát.
Ezután merőkanállal sem kell foglalkoznunk, amivel a tálból a serpenyőbe (vagy palacsintasütőbe) tesszük a tésztaalapot, hanem egyből, az üvegből adagolhatjuk azt. Ha egyébként túl sok lenne az alapanyag, akkor a hűtőben másnapra könnyen eltehetjük. A nyers tojás miatt, mint tudjuk, tovább nem tartható!

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Egy különleges recept: a SKÓT KRÉMES

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 ek kakaópor, 1 tojás, 1/2 csomag szalalkáli, kevés tej
A piskótához: 4 tojás, 4 ek kristálycukor, 4 púpozott ek rétesliszt
A töltelékhez: 2 dl tej, 5 ek liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 citrom

A sütemény elkészítésének menete:
A lisztet a vajjal morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a kakaóport, a tojást, a kevés tejben feloldott szalalkálit és annyi hideg tejet, hogy könnyen gyúrható, egynemű tésztát kapjunk. :cool:
Pihentessük egy órát hűtőben.
Ezek után osszuk 2 darabra, majd nyújtsuk ki tepsi nagyságúra. A két lapot külön-külön a tepsi hátulján 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük ki.

A piskótához válasszuk szét a tojásokat. A tojássárgákat a cukor felével keverjük fehéredésig.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd szórjuk bele a masszába a cukor másik felét és újból verjük kemény.
Ezek után a cukros tojássárgáját a kemény habbal és a liszttel óvatosan, lazán, részleteiben forgassuk össze (javasolt a keverőkanál használata. Ez olyan fa- vagy műanyag kanál, melynek a közepén lyuk van. Ezzel könnyebb és törés mentesebb az összekeverés!).
180 fokon - tűpróbáig (kb. 20-25 perc ) sütjük ugyanabban a tepsiben, amelynek a hátoldalán elkészítettük a két kakaós lapot.

A töltelékhez az 1 dl tejet forraljuk fel, majd a másik 1 dl tejjel keverjük el a lisztet. A felforrt tejhez öntsük és ügyesen kevergetve lassú tűzön sűrűre főzzük. (Vigyázzunk, nehogy csomósodjék!)
A puha vajat a porcukorral és a citrom reszelt héjával keverjük habosra, majd a kihűlt lisztpéppel keverjük krémesre, majd ízesítsük frissen facsart citromlével.

Az egyik kakaós lapot kenjük meg a citromos krém felével, erre kerül a piskótalap, majd a krém másik fele és végül a másik kakaós lap.
Egy éjszakára pihentessük a hűtőben.

 
Oldal tetejére