Halálbüntetés

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Várom már a jogvédőket, akik kiállnak a halált okozó baktériumok jogaiért: Fájdalom mentesen öl-e az antibiotikum???
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Alkotmányellenesnek minősítették a halálbüntetést Connecticutban
Ellentétes Connecticut alkotmányával a halálbüntetés - határozott csütörtökön az Egyesült Államok szövetségi államának legfelsőbb bírósága.


A bírói testület szerint a kivégzés "kegyetlen és szokatlan büntetésnek" minősül a connecticuti alkotmány értelmében.

A bíróság azt követően döntött így 4-3 arányban, hogy Connecticutban 2012 áprilisában eltörölték a halálos ítélet lehetőségét a későbbi bűncselekmények ügyében. A korábbi bűnügyek esetében azonban elvben még mindig ki lehetett szabni és végre lehetett hajtani a legsúlyosabb fokú büntetést.

A legfelsőbb bíróság csütörtöki határozata a 2012 előtt elkövetett bűncselekményekre vonatkozott, különös tekintettel arra, hogy a későbbi bűnökért már nem jár halálbüntetés. Ez az jelenti, hogy az államban a halálsoron váró 11 elítéltet már nem fogják kivégezni. Connecticutban 1960 óta csak egyetlen halálos ítéletet hajtottak végre: 2005-ben a sorozatgyilkos Michael Rosst végezték ki.

MTI
 

misi07

Állandó Tag
Állandó Tag
Biztosan az. De:

" Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek. Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a magad szemében pedig miért nem veszed észre még a gerendát sem? Vagy hogyan mondhatod akkor atyádfiának: Hadd vegyem ki szemedből a szálkát! – mikor a magad szemében ott a gerenda? Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd atyádfia szeméből a szálkát." (Máté 7:1–5)

„Ne ítéljetek és nem ítéltettek. Ne kárhoztassatok és nem lesz kárhoztatásotok. Bocsássatok meg és nektek is megbocsáttatik.”
(Lukács 6:37)

És végül:


A Lelket ne oltsátok ki, a prófétálást ne vessétek meg, de mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok.
(1 Thesszalonika levél 5:19–22)
Azért mert a szememben gerenda van attol még igaz lehet a másik szemében a szálka .Ne kritizáljak egy minisztert peldául a szálkája miatt mert nekem gerendám van.De a miniszteri szálka több kárt okozhat egy városnyi kisember gerendánál.A társadalom csak úgy működik ha itélkezünk .Megfelelő a közigazgatás vagy nem-a főnök jó vagy nem-a szerelő jól dolgozott vagy nem stb.Lehetne ezek az intelmeknek megfelelően élni egy angyalokból alkotott társadalomban-de nem egy emberiben.Másrészt meg nem értem miért vagyok képmutató ha látom más szemében a szálkát.A szemorvos észrevette hogy gyengült a látásom a szemüveg amit előirt háromszor gyengébb mint amit ő hord-képmutató.De attol még igaz.És miért nem segithetnék kivenni a szálkát mert ha kijön mindenféleképpen jobb ember lessz függetlenül attol aki kivette.
 

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
Onnantól kezdve, akik Jézust megfeszíttették, majd a keresztény egyház fennhatósága alatt milliókat gyilkoltak és gyilkoltattak.......
Hát igen, ez tényleg szomorú. Persze, ha mögé néznénk a dolgoknak, vallásosság helyett inkább valamiféle fanatizmust találnánk
Igen ezt nem zárom ki
Viszont a bizonyítások hiányossága, a hanyag vagy előítéletes munka,miatti bírói tévedések túl gyakran előfordulnak
És soha semmikor nem biztos ,ember nem is tudhatja,csak ha volna mindenható isten.
Aki odaállhatna bizonyítani
 
Utoljára módosítva:

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
33 évet ült börtönben gyilkosság és nemi erőszak miatt - most kiderült, nem ő tette

Több mint három évtized után szabadult a börtönből pénteken egy amerikai férfi Virginiában miután a DNS alapján kiderült, mégsem ő követte el azt a gyilkosságot, amelyért elítélték.

A most 60 éves Keith Allen Harward 33 évet ült börtönben egy férfi megölése és felesége megerőszakolása miatt. Harward matróz volt a USS Carl Vinson anyahajón, amely akkor a közelben állomásozott. Egy biztonsági őr felismerni vélte Harwardot, akit a bűntény idején vérfoltos egyenruhában látott a kikötőben. A megerőszakolt áldozat azonban nem ismerte fel benne támadóját. Az ügyész annak idején két szakértőre hivatkozott, akik szerint Harward fogazata illett az áldozat combján talált harapásnyomokhoz. Más tárgyi bizonyíték nem volt a férfi ellen.

A DNS-vizsgálatot a tévesen elítéltek ügyeivel foglalkozó Innocence Project kérte, amely két évvel ezelőtt kezdett foglalkozni Harward esetével. Kiderült, hogy a helyszínen talált spermában lévő DNS nem egyezik Harward DNS-ével. A DNS-vizsgálat szerint a bűntényt egy másik tengerész, Jerry L. Crotty követte el, aki 2006-ban börtönben halt meg, ő emberrablás miatt ült - írja az MTI.

Az AP amerikai hírügynökség szerint 2000 óta legalább 24 olyan gyilkosság vagy nemi erőszak miatt elítélt emberről derült ki, hogy ártatlan, akiket harapásnyomok alapján ítéltek el. Ennek ellenére a bíróságok továbbra is elfogadják ezeket bizonyítékként.
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyenge bizonyíték alapján nem szabad halálos ítéletet kimondani. De egy tuti igazolt (pl, Norvégia) tömeggyilkost vagy terroristát nem kellene kímélni a nehéz gyerekkora miatt....
 

Csillagözön

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyenge bizonyíték alapján nem szabad halálos ítéletet kimondani. De egy tuti igazolt (pl, Norvégia) tömeggyilkost vagy terroristát nem kellene kímélni a nehéz gyerekkora miatt....

És, ha ez igaz?

"...Tudtom nélkül írják előre sorsomat,
s tőlem kérik számon majdan hibáimat,
tegnap te jártál így, holnap a Nagy Bíró
maga elé engem, mondd, mi jogon hivat?..."



 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Mit mondana közvetlenül a halála előtt?


Ha pontosan tudná, hogy perceken belül meg fog halni, és semmilyen remény nem maradt az ön számára, akkor nagyon valószínű, hogy nem szomorkodna, nem negatívkodna, hanem csupa nyugodt és pozitív gondolat töltené meg az elméjét. Legalábbis erre jutott két amerikai kutató, akik halálraítélt bűnözők utolsó mondatait vizsgálták meg, közvetlenül azelőtt, hogy a méreginjekciót megkapták volna. Szeretet, család és isten áll a halál előtti kommunikációjuk középpontjában.

„Először is bocsánatot szeretnék kérni mindazért a fájdalomért, amit nektek okoztam. Sajnálom, hogy nem tudom őket visszahozni. Bárcsak másként lett volna. Tudom, hogy nehéz lenne megérteni, hogy mi történt aznap éjjel, és nem tudom őket visszahozni, bármennyire is szeretném. Szeretem a kislányomat és mindenkit, aki támogat. Imádkozom Istenhez, hogy vigyázzon rátok. Senkinek nem kívánok semmi rosszat. Megértem a felháborodásotokat és hogy dühösek vagytok rám. Isten legyen mindannyiunkkal”

– ezek egy 58 éves férfi szavai, akit idén március 9-én az Egyesült Államokban végeztek ki azért, mert még 1997-ben egy vadászpuskával megölte a volt feleségét, és azt a három férfit is, akivel a nő éppen szexelt.

11379493_ccb9539742640c154a38ee3af4dd7d32_wm.jpg

Halálsor a San Quentin börtönben
A texasi büntetés-végrehajtási intézet nyilvánosságra hozta egy méretes adatbázisban az összes halálbüntetésre ítélt és kivégzett bűnözőnek a kivégzés előtti percben elhangzó utolsó mondatait, ezeket bárki elolvashatja. Két amerikai pszichológus 407 elítélt utolsó mondatait válogatta ki a listából, és tartalomelemző szoftverrel vizsgálták, hogy mekkora arányban tartalmaznak pozitív és negatív kifejezéseket.

Az 1982 és 2015 között Texasban kivégzett elítéltek listájából vettek mintát, akik közül a legfiatalabb 24 éves, a legidősebb 67 éves volt, és átlagosan 11 évet töltöttek el a halálsoron. Sőt, volt olyan is, aki 31 évet.


„Csak úgy kezdjek el beszélni? Oké. A fal mindkét oldalán lévőknek mondom, azt szeretném, ha tudnátok, hogy szeretlek titeket. Sajnálom, hogy a gyereknek meg kellett halnia, de nem kellene itt lennem. Mondjátok el a családomnak, hogy szeretem őket és találkozunk a Mennyországban. Végeztem. Mindannyiótokat szeretem”

- mondta egy másik halálra ítélt.

11379501_40b687c11e0b56f6bba89aafad20b4db_wm.jpg

Betty Lou Beetst az ötödik férje meggyilkolásában találták bűnösnek 1985-ben. 15 évvel később, 2000-ben végezték ki méreginjekcióval.
Fotó: Getty Images / Europress / Getty
A két amerikai pszichológust, Sarah Hirschmüllert és Boris Egloffot elsősorban az érdekli, miként nézünk szembe félelmeinkkel és a közelgő halál tudatával. Ezért böngészték végig a texasi halálsoron várakozó elítéltek utolsó szavainak gyűjteményét. Ők azok az emberek ugyanis, akik nem csupán félik a halált, de pontosan tudják is, hogy számukra mikor következik be. Az utolsó szó jogán elmondott mondatok után pár perccel.

„Imádom Joannát, fontos nekem és nagyra tartom. Van egy rajz, amiről elfelejtettem szólni, azt add oda Stacynek. És mondd meg a családomnak, hogy szeretem őket. Trix, téged is. Teresa, nagyon sajnálom, és kérlek, ne legyen gyűlölet a szívedben. Remélem, megtalálod a békét a szívedben és boldog leszel. Ha bosszúból megölsz valakit, az sehova nem fog vinni. Joanna, szeretlek. Indulás.”

11379525_70abb8ad9b1e7f431bd465ddaf041064_wm.jpg

"Ne öld meg értem!" - a halálbüntetés eltörléséért demonstrálók egyik jelmondata
Fotó: Spencer Platt
A Frontiers in Psychology című lapban megjelent cikkükben a két kutató azt elemezte, hogy az elítéltek miként értékelik és magyarázzák azt, ami történt velük, illetve azt, ami pár perccel később történni fog, amikor a halálos méreginjekciót megkapják. „Komoly erőfeszítéseket képes tenni az ember, hogy szabályozza azt a szorongást, amit a közelgő halál tudata vált ki. Ezek az önbecsülés fenntartását és az élet értelmének felülvizsgálatát célzó védelmi mechanizmusok” – írják januári tanulmányukban. Elméletük szerint az azonnali halál tudatában lévőknek ezért nem szomorú vagy ijedt gondolatai vannak, ugyanis tudatuk igyekszik megóvni őket a – saját szemszögükből – rettenetes helyzetben fellángoló félelemtől. Ezért pozitív gondolatok irányába kényszeríti elméjüket.

"Igen, szeretnék most köszönetet mondani a szüleimnek, akik végig támaszaim voltak. A testvéreimnek is, és az összes családtagomnak, akik támogattak, és szerettek a hibáim és tökéletlenségeim ellenére. Meg szeretném köszönni Williams atyának a tanácsokat és az iránymutatást. Ahogy jobbra nézek, látom a családomat ... Remélem, hogy ez közelebb hoz titeket valamiféle békéhez. Remélem, hogy ez segíteni fogja a családomat, a fiamat és szeretteimet. Ez egy hosszú utazás volt, megvilágosító. Ez nem a vég, ez csak a kezdet”

– mondta a 459-es elítélt a kivégzése előtt.

A kutatás többféle beszélt- és írott szöveggel hasonlította össze az elítéltek szavait, például öngyilkosságoknál talált búcsúlevelekkel, illetve olyan iskolai fogalmazásokkal, amiket diákok a saját (majdani) halálukról írtak. Eredményeik szerint a kivégzés előtt állók lényegesen több pozitív dolgot mondanak, mint az átlagemberek, vagy azok, akik öngyilkosságot követnek el.

11379545_ac38a974f4e3341246c1aeeec5f5510b_wm.jpg

Elítélt egy texasi börtön halálsorán 1997-ben
Fotó: Per-Anders Pettersson
„Összefoglalva, a texasi halálsor elítéltjeinek utolsó szavai kiemelkedően sok pozitív kifejezést tartalmaznak, ami a halandósággal szembeni küzdelem érzelmi folyamatára utal” – írják a szerzők.

A halállal és haldoklással foglalkozó tanatológiai szakirodalom szerint a halál tudatában az ahhoz vezető úton mindenki hasonló fázisokon megy keresztül. Elisabeth Kübler-Ross pszichiáter írta le a haldoklás stációit, igaz, ő terminális állapotú betegekkel kapcsolatban kutatott, nem pedig kivégzésre váró elítéltek körében. Kübler-Ross szerint a fázisok a következőek:

  1. Elutasítás és izoláció
  2. Düh
  3. Alkudozás (istennel, családtagokkal, orvosokkal)
  4. Depresszió
  5. Belenyugvás
A felosztás a valóságban – mivel a méreginjekciós kivégzést kivéve a halálhoz vezető út más és más – bonyolultabban játszódnak le ezek a jelenségek: egyes fázisok kimaradhatnak, visszatérhetnek, és az sem ritka, hogy egyes stádiumoknál a haldokló megreked. De ahogy a cikkben hivatkozott utolsó mondatokból is látszik, az utolsó fázis a megnyugvásé, amikor a halál előtt álló ember leginkább a szeretetről, szerelemről, megbocsátásról, szeretett családtagokról beszél és mindenről, ami kicsit is jó volt az életében. Dr. Márvány Veronika végstádiumú rákbetegekkel foglalkozó hospice orvosként nagyon gyakran találkozik haldokló betegekkel, de azt mondja, ritkán van jelen éppen a halál pillanatában. Így a halál előtti utolsó mondatokat is ritkán hallja. „Persze azért előfordul, hogy jelen vagyok, hiszen ebben élek. De mivel a betegek legtöbbször nagyon gyengék, gyakran zavartak is, ritkán van az, hogy valamilyen nagy sommás életbölcsességet halljunk tőlük” - mondta.

Elisabeth Kübler-Ross azt írja, hogy „mivel tudatalattinkban mindannyian halhatatlanok vagyunk, majdnem elképzelhetetlen, hogy nekünk is szembe kell néznünk a halállal. Nagyrészt attól függően fogja a beteg fokozatosan feladni elutasító magatartását és fog alkalmazni kevésbé radikális védekező mechanizmusokat, hogy miként világosítják fel, mennyi ideje van arra, hogy tudomásul vegye az elkerülhetetlent.” És a halálra ítélt bűnözőnek gyakran egy egész évtizede van a halálsoron arra, hogy tudomásul vegye, élete a végéhez közeledik.

„Anyu, sajnálom, hogy ennyi fájdalmat okoztam neked. Kérlek, bocsáss meg. Vigyázz magadra. Ernest és Otis, vigyázzatok a családra. Köszönöm mindenkinek, aki segített nekem.”

Magyarországon a rendszerváltáskor egy alkotmánybírósági határozat törölte el a halálbüntetést, az utolsó kivégzést 1988 júliusában tartották, egy V. Ernő nevű férfit akasztottak fel. A hazai kivégzések menetét egy 1966-os rendelet rögzítette. E szerint az akasztásokat kora reggel kellett végrehajtani és terhes nőt, amíg terhes, illetve pszichiátriai betegséggel küzdőt, amíg beteg, nem lehetett kivégezni.

Halála előtti utolsó este a halálraítéltet egy erre a célra kijelölt zárkába vitték, ahol beszélhetett az ügyvédjével és családtagjaival, de nem érinthették meg egymást, és nem adhattak neki semmit. A bv-dolgozók visszaemlékezéseiből lehet tudni, hogy a kivégzés előtt álló elítéltek az utolsó este a szokásosnál minőségibb ételt és cigarettát is kaphattak. A kivégzettek utolsó mondatait a szocialista büntetés-végrehajtás rendszerében nem rögzítették.
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Hány olyan gyilkos van, aki szabadulása után nem sokkal megint gyilkolt? Az áldozatok hozzátartozóit nem vigasztalja, hogy ez elenyésző százalék....
 

CptKilljoy

Állandó Tag
Állandó Tag
Én azt nem értem, hogy a háborúban az arctalan ellenség legyilkolása csak azért mert a másik oldalon áll, az oké, de egy rohadék, aki itt van helyben, az nem érdemel halált még akkor sem, ha ártatlanokat gyilkol halomra.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Huszonnégy évet töltött börtönben ártatlanul egy férfi



Huszonnégy évet töltött börtönben ártatlanul egy amerikai férfi, akit most felmentettek és szerdán szabadon bocsátottak. A 43 éves philadelphiai Shaurn Thomast 19 évesen ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre, gyilkosság miatt.

A férfi a tárgyalás során végig az ártatlanságát hangoztatta, és a börtönben is mindent elkövetett, hogy tisztázza magát. Thomas a gyilkosság idején fiatalkorúak nevelőintézetében volt, és éppen engedélyezték, hogy meglátogassa családját. A bíróság azonban nem adott hitelt a családtagok vallomásának. Közvetlen bizonyíték nem volt a gyilkossságra, mégis elítélték.

A nyomozás során a gyilkossági csoport munkatársai több gyanúsítottat is megneveztek, de a dokumentumokat valahogy elkeverték, több mint két évtizeden keresztül kallódtak, s csak nemrégiben kerültek elő újra. Erre alapozva a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette.

MTI
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Egy halálraítélt utolsó szavai mentettek meg két elítéltet

Két férfit azzal vádoltak, hogy lelőttek egy fiatal terhes nőt. Életfogytiglani börtönbüntetést kaptak, de 19 év után kiderült, hogy a rendőrök azért nem találtak ellenük bizonyítékot, mert tényleg nem voltak ott a gyilkosság helyszínén. Egy halálraítélt utolsó szavai tisztázták őket.

De'Marchoe Carpenter és gyerekkori jó barátja, Malcolm Scott 19 évet töltött rács mögött egy olyan bűncselekmény miatt, amelyet nem ők követtek el. Tizenhét évesek voltak, amikor letartóztatták őket, mert egy bandaháborúban állítólag megöltek egy 19 éves, négyhónapos terhes lányt, Karen Summerst. Ez még 1994-ben történt - idézte fel a Daily Beast.

A gyilkossággal vádolt tiniknél nem találták meg a gyilkos fegyvert, ahogyan az ujjlenyomataikat és a DNS-üket sem azonosították a helyszínen és a meneküléskor használt autóban. Ellenben két szemtanú azt állította, a fiúk lőtték le a fiatal terhes lányt.

A Summers halála utáni napon egy nyomozó anyja otthonában meglátogatta Michael Lee Wilsont, a banda egyik tagját. A rendőr talált Wilsonnál egy ugyanolyan fegyvert, mint amelyik végzett a lánnyal és nála állt egy olyan autó is, mint a meneküléskor használt Ford. Mégsem Wilson volt az ügy fő gyanúsítottja.

A tárgyalások is furcsa körülmények között zajlottak, Wilson állítólag semmire sem emlékezett a gyilkosság napjáról, ez a bíróság elfogadta. Az esküdtszék kilenc órán át tárgyalta a fiúk ügyét, végül bűnösnek találták és életfogytiglani börtönre ítélték őket.

19 évet ültek, mire kiderült, hogy ártatlanok. Wilson ugyanis egyik társával még 1995-ben brutálisan kivégezte Richard Yostot, egy éjszakai kisbolt eladóját. A gyilkosságért mindketten halálbüntetést kaptak. Wilson pedig halála előtt bevallotta, hogy De'Marchoe Carpenter és barátja, Malcolm Scott ártatlanok, nem ők ölték meg Karen Summerst.

A két férfi 40 évesen próbálja újjáépíteni az életét.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Az utolsó pillanatban függesztették fel a kivégzését

Helyi idő szerint kedd este 7-kor végzik ki Missouriban a 48 éves Marcellus Williamst, írja a CNN. A férfit egy 1998-as gyilkosság miatt ítélték el, de az utolsó pillanatban ügyvédje fellebbezést nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, új bizonyítékra hivatkozva.

18121635_35447bfe04a418b13187f2bd71e365e3_wm.jpg

A védő szerint a gyilkos fegyveren, amivel a vád szerint meggyilkolta a 42 éves Felicia Gayle újságírónőt, nem szerepel Williams DNS-e. A missouri főügyész szerint azonban a kivégzést végre kell hajtani, mert a friss információk nem érvénytelenítik a többi, nem DNS-alapú bizonyítékot, amelyek összekapcsolják Williamset a bűncselekménnyel.

Egy törvényszéki szakértő szerint a kés DNS-vizsgálata ugyan nem elegendő ahhoz, hogy valakiről minden kétséget kizáróan bebizonyítsa a bűnösségét, de ahhoz elegendő, hogy az ártatlanságát igazolja.


Williamst még 2001-ben mondták ki bűnösnek, és az államügyész hivatalának hétfői közleménye szerint az ítéletet végre fogják hajtani.

Frissítés: Missouri állam kormányzója, Eric Greiten az utolsó pillanatban elrendelte a kivégzés felfüggesztését:

A halálbüntetés visszavonhatatlan, ezért az új információk miatt vizsgálóbizottságot nevezek ki az ügyben.


Bakró-Nagy Ferenc
 

radzsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha az én családomat érné valami szörnyűség akkor talán én is akarnám,hogy legyen halál büntetés.Egyébként meg nem értek vele egyet.Valaki azt írta,hogy hasonlót műveltek a Németek is,de a holokauszt sem volt piskóta.
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha az én családomat érné valami szörnyűség akkor talán én is akarnám,hogy legyen halál büntetés.Egyébként meg nem értek vele egyet.Valaki azt írta,hogy hasonlót műveltek a Németek is,de a holokauszt sem volt piskóta.
De az egyiptomi tíz csapás sem....
 
Oldal tetejére