Turistából kanadai

Taligan

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát most nagyon elkeseredtem :( Tavaly még csak rokon látogatóban voltunk, vakáción 2 hétre (akkor voltunk kint életünkben először). És nagyon jól éreztük magunkat, a kanadai rokonok pedig nagyon biztattak, hogy menjünk ki, ők segítenek mindenben: lakhatunk náluk, és segítenek munkát találni. Ők 2.-3. generációs kanadaiak tényleg jó kapcsolatokkal és stabil háttérrel. Azóta megcsináltuk itthon az IELTS vizsgát és igyekeztünk tájékozódni, hogyan is kell ezt jól csinálni. A nyelvvizsga után megpályáztuk az MPNP programot is, de még nincs eredmény. Én diplomás közgazdász vagyok sok éves pénzügyes tapasztalattal és a nyelvvizsgám se lett rossz (6.5). Azt gondolnám, hogy hasznos tagja lennék a társadalomnak, de mégsem találom az utat hogyan :(

Azoknak akik akar 25-30 eve erkeztek, jelentosen nagyobb tamogatast adtak K-ban; mostanra ez szinte csak a hideg vizre eleg. Itt egy dolgot tehetsz: diakvizummal 2-3 evet eltoltesz es tanulsz, mellette dolgozhatsz legalisan nehany orat. A lakhatas havonta durvan $1300-$1800, gepkocsi biztositas $200-250, fogorvos (csek-up) vizsgalat $250. A fiamnak nyolc eve tomtek a fogait, mert Mo-n sz***rt se ert a fogdoki draga munkaja es itt erkezesunk utan 2 hettel jottek elo a fajdalmak. A 7db tomes egy 5 evesnek $2200-ba kerult mert nem volt helyi TB-m s meg a helyi dokumentumokat sem kaptam meg idoben (PR kartya, BC Carecard, etc...). Azok kik 2005-2006-ban adtak be azoknak "hamar" 1.5-2 ev alatt inteztek a bevandorloi vizumot, s mint gepeszmernok johettem ide. Mostanra csak perfect IELTS 7-8 szintu nyelvtudas es PhD fokozat a beugro, nomeg egy halom penz ($60-70 ezer minimum).

"ők segítenek mindenben: lakhatunk náluk, és segítenek munkát találni." A munkavallalas csak akkor megy ha van vizum, nem nehez itt olcso munkaerot tallalni mostanaban. A munkaltatonak kellene bizonyitani hogy itt K-ban nem talal alkalmazottat. Eleg maceras. A lakhatas a rokonoknal valoszinuleg a pincereszt (basement) jelenti, par honapig elmegy de elobb utobb nektek kell a rentet fizetni, s az elet osszes vart es nem tervezett koltsege nyakatokba szakad.

Ehmm... "hasznos tagja a tarsadalomnak itt?" hat hasznos lehetsz a Tim Hortons-ban fanksutokent, vasarloerokent elszorva a dolloarezreket. Az itteniek szamara te csak a fejostehen vagy kik lel lehet rabolni... Mit gondolsz miert kell itt K-ban hol orvoshiany van, tobb eves klinikai tapasztalattal rendekezo orvosoknak ujbol kezdeni az orvosi kart? Miert kovetelik meg majd mindenkitol hogy ujra iskolapadba uljon ? Valakinek fizetni kell a dijakat, tankonyveket venni...
Nekem hat evembe kerult mire regisztraltak mint Professional Engineer, vizsgakat kellett tennem, felugyelet alatt dolgoznom, stb.... Hozza kell tennem hogy sok itten vegzett mernok tudasa alulrol veri a szonyeget... jobb Mo-n az oktatas.

Mo-n sokkal tobbet elerhetsz mint itt. K-ban te csak egy bevandorlo vagy kinek orra ala meri dorgolni egy ocska elado ki minalberer huzza az igat hogy hat neki nincs akcentussa es bezzeg O, K-ban szuletett. Amikor megerkeztem mar az elso oraban beszolt valaki hogy O szuletett Kanadai ...

Csak nezd meg mennyibe kerul itt egy haz (Realtor.ca, craigslist, stb...) A mortgage 25-3- ev s 20% eloleget kell leraknod. S nem tudhatod hogy valtozik akornyek s az ingatlan erteke.
Vajon vennel-e olyan hazt melynek kornyekere 2-3 ev mulva hajlektalanokat segito kozpont epul? vagy fegyintezet? vagy kamion terminal? No ugye nem, mert nem tudhatod mikor emelik az ingatlanadot? Nem tudhatod hogy valtozik a klima, eso hetekig, honapokig? A fal szetrohad s a penesz szeteszi ahazadat? Vajjon miert cserelik a teljes tetoszerkezetet 10-15 evente itt?
Ha berhazban veszel (condominium) akkor van $700-800 condo-fee havonta.

Kanada helyett menjetek Angliaba, s ott legyetek 3-4 evig, tanuljatok a nyelvet, meh mindent amit lehet... A megszerzett tudas es tapasztalat Mo-n aranyat erhet...
 

szocske42

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem (nekunk) eddig azert ennel szerencsesebben alakultak a dolgok, kiemelnem a legfontosabb kulonbsegeket:

Mar otthonrol elinteztem a munkahelyet, ok pedig a work permit-et. Elore tudtam, mennyi lesz a fizetesem, es hogy az mire eleg az adott varosban. Nem terveztunk be semmilyen segelyt. Ez alapjan donthettuk el, jojjunk-e vagy ne, es jottunk.

Nincs (befejezve) a PhD-m, semmilyen iskolat nem kellett ujrajarnom, de nem hivhatom magam software-mernoknek. Lehetek viszont fejleszto, programozo, tervezo, csapatvezeto, tech lead, project manager, stb. Az emlitett "Professional Engineer" es egeszsegugy mellett cehes szervezodesu meg a pedagogia, az epitoipar, es a legtobb "-szerelo" vegu szakma. Kozgazdaszokrol semmit nem tudok.

Az ingatlanarak (mind adas-veteli, mind berleti arak) erosen helyfuggoek: Vancouver dragasaga allando beszedtema, mas nagyvarosok kozepmezony, kisvarosok messze olcsobbak. Ugyanigy varoson belul is valtozo aruak a kornyekek, "keruletek". Mi bereltunk teljesen normalis hazat Montreal tavoli kulvarosban $1000 alatt, most Ottawa belvaroshoz sokkal kozelebb ertelemszeruen tobbet is fizetunk.

Nalunk a gyerekek imadjak a basement-et, aminek mivel vannak kis ablakai, inkabb alagsor vagy szuteren lenne a pontosabb magyaritasa. Gyakran kisporoljak a hangszigetelest a foldszint parkettaja alol, ugy azert eleg hangos tud lent lenni a fenti elet.

Eleg durva, de az elso 3 honapban egyszeruen nem biztosit a TB. Erre az idoszakra kulon biztositast kell kotni, hogy egy labtores ne vigye csodbe a csaladot.
Gyakori munkahelyi juttatas a kiegeszito egeszsegbiztositas: nekik mindenfele (valoban borsos) egeszsegugyi szamlat be lehet kuldeni, es a koltsegek jo reszet visszateritik. Szemuveg, fogaszat, fogszabalyzo, ilyenek.
Ha veletlenul nem ad ilyet a ceged, maganemberkent is lehet venni, ha ugy szamolod, hogy megeri.

Az elelmiszer tenyleg nagyon draga. Plane ha kozeposztalybeli elvarasokkal erkezel, es nem a legolcsobb vegyipari mellektermekeket akarod enni.

Bosszanto modon penzt kernek a folyoszamlavezetesert, es azon felul is a csekkekert. Nem tetel, de akkor is milyen mar.

Internet, mobiltelefon kis odafigyelessel kezelheto koltsegu, bar europai szemmel megmosolyognivaloan elmaradott az infrastruktura: Nekunk havi $36 az ADSL a Velcom nevu noname ISP-tol (7Mbps, 300GB havi limit), az en Public Mobile elofizetesem is pont annyi lenne ha most kotnem (korlatlan beszed, SMS, havi 1GB adat, 3 havonta fizetve)

En az ev nagy reszeben bringaval jarok, amugy havi $100 korul van egy varosi tomegkozlekedesi berlet. Benzin literje epp $1 korul mozog. Auto biztositas ara is allamfuggo, es ka'rto:rte'net szerint erosen valtozo. Quebecben elfogadtak a magyar vezetestortenetet, es nevetseges osszeget fizettunk, most Ontarioban az otszoroset. Alacsonyabb viszont itt az eves regisztracios dij (persze nem annyival)

Uhh, meg valami? :)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Mi se kaptunk semmilyen tamogatas , a repulojegyet is visszafizettuk, igazabol nem is tudtuk akkor hogy van segely es ha nagyon nagy a baj segitenek.
Mire rajottunk addigra mar mindenkinek volt valamilyen munkaja ami azert csak tobb volt mint a segely, es en meg nem talalkoztam olyan magyarral aki a segelyert jott volna ki. Mindenki almodozott , szep hazrol szep autorol nyaralasrol stb.....
Toronto nem olcso varos , es a haz arak mindig felfele mennek , hisz a varos no allandoan egyre tobben jonnek es egyre tobb lakas is kell. Nagy hatranya hogy a deli resze a to es arra nem lehet terjeszkedni, igy csak eszekra keletre es nyugatra hasonloan mint New Yorkba bovul a varos ,ott se nagyon mennek le az arak hazugyben.
30 eve vezetek es nem volt balesetem es meg is /egyoldalu egy oreg kis buszra/ evi majd $2000 fizetek.
A helyismeret nagyon fontos hogy hol vesz az ember hazat. Meg a rossz helyen is azert lassabban de megy fel a haz ara.
Sok lehetoseg van mikor vasarol az ember, milyen terminusra lehet napi kamattal, kethetente fizetni , lehet 1 evre koti a kolcsont ehez is az kell hogy tisztaba legyen az ember az itteni lehetosegekkel.
Altalaban 5 ev kell hogy az ember jobban kiigazodjon a bankrendszerbe a haz vasarlasba, meg az auto vasarlasnal is ezreket lehet sporolni.
A haznal nagyon oda kell figyelni , nem art ha muszaki emberrel megnezeti az ember mielott megveszi. Sok varosba pl az olaj ha megy fent vannak az arak ha leallnak akkor viszont leesik .

A tejfogakat is az egyetemen nagyon olcson tomik es csinaljak meg.
Abban igazad van konyebbenk tunik a kezdes az angoloknal, de nem szabad elfelejteni ez egy masik continens, ehez kulon hozza kell szokni es megszeretni.
Tartomanyokkent is sokat valtozik minden. Nalunk a beteg biztositas 3 honap utan jar mindenkinek akinek van valamilyen tartozkodasa. Ugyan ezert Albertaban kulon fizetni kell.
Az elelmiszer nalunk is igen szepen emelkedett. A benzin kb $1 /liter.

Az elso hazamenetel utan valik igazabol otthonna az itteni elet.Addig az emlekek visszahuznak es megszepulnek.
 

Taligan

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem (nekunk) eddig azert ennel szerencsesebben alakultak a dolgok, kiemelnem a legfontosabb kulonbsegeket:

Mar otthonrol elinteztem a munkahelyet, ok pedig a work permit-et. Elore tudtam, mennyi lesz a fizetesem, es hogy az mire eleg az adott varosban. Nem terveztunk be semmilyen segelyt. Ez alapjan donthettuk el, jojjunk-e vagy ne, es jottunk.

Nincs (befejezve) a PhD-m, semmilyen iskolat nem kellett ujrajarnom, de nem hivhatom magam software-mernoknek. Lehetek viszont fejleszto, programozo, tervezo, csapatvezeto, tech lead, project manager, stb. Az emlitett "Professional Engineer" es egeszsegugy mellett cehes szervezodesu meg a pedagogia, az epitoipar, es a legtobb "-szerelo" vegu szakma. Kozgazdaszokrol semmit nem tudok.

Az ingatlanarak (mind adas-veteli, mind berleti arak) erosen helyfuggoek: Vancouver dragasaga allando beszedtema, mas nagyvarosok kozepmezony, kisvarosok messze olcsobbak. Ugyanigy varoson belul is valtozo aruak a kornyekek, "keruletek". Mi bereltunk teljesen normalis hazat Montreal tavoli kulvarosban $1000 alatt, most Ottawa belvaroshoz sokkal kozelebb ertelemszeruen tobbet is fizetunk.

Nalunk a gyerekek imadjak a basement-et, aminek mivel vannak kis ablakai, inkabb alagsor vagy szuteren lenne a pontosabb magyaritasa. Gyakran kisporoljak a hangszigetelest a foldszint parkettaja alol, ugy azert eleg hangos tud lent lenni a fenti elet.

Eleg durva, de az elso 3 honapban egyszeruen nem biztosit a TB. Erre az idoszakra kulon biztositast kell kotni, hogy egy labtores ne vigye csodbe a csaladot.
Gyakori munkahelyi juttatas a kiegeszito egeszsegbiztositas: nekik mindenfele (valoban borsos) egeszsegugyi szamlat be lehet kuldeni, es a koltsegek jo reszet visszateritik. Szemuveg, fogaszat, fogszabalyzo, ilyenek.
Ha veletlenul nem ad ilyet a ceged, maganemberkent is lehet venni, ha ugy szamolod, hogy megeri.

Az elelmiszer tenyleg nagyon draga. Plane ha kozeposztalybeli elvarasokkal erkezel, es nem a legolcsobb vegyipari mellektermekeket akarod enni.

Bosszanto modon penzt kernek a folyoszamlavezetesert, es azon felul is a csekkekert. Nem tetel, de akkor is milyen mar.

Internet, mobiltelefon kis odafigyelessel kezelheto koltsegu, bar europai szemmel megmosolyognivaloan elmaradott az infrastruktura: Nekunk havi $36 az ADSL a Velcom nevu noname ISP-tol (7Mbps, 300GB havi limit), az en Public Mobile elofizetesem is pont annyi lenne ha most kotnem (korlatlan beszed, SMS, havi 1GB adat, 3 havonta fizetve)

En az ev nagy reszeben bringaval jarok, amugy havi $100 korul van egy varosi tomegkozlekedesi berlet. Benzin literje epp $1 korul mozog. Auto biztositas ara is allamfuggo, es ka'rto:rte'net szerint erosen valtozo. Quebecben elfogadtak a magyar vezetestortenetet, es nevetseges osszeget fizettunk, most Ontarioban az otszoroset. Alacsonyabb viszont itt az eves regisztracios dij (persze nem annyival)

Uhh, meg valami? :)


Az IT az egeszen mas - work permit megszerzese - mint egy kozgazdasz vagy orvos vagy mernok. Az IT teruleten azt nezik hogy mit is tudsz, anno a Manitoba-i mernokkamara raszalt s beperelte a Microsoftot hogy nem hivhatjak mernokeiket szoftvermernoknek mert nem jogosultak ra, meg is nyertek a pert. Ettol fuggetlenul a Microsoft tovabbra is kiadja a szoftvermenoki diplomakat :) Egyebbkent az Association (APEGBC, APEGA, PEO, stb...) valoban segithet ha a munkaltato "illegalis dolgokra" kotelezne a mernokot. Ha orvos vagy, vagy mernok akkor szinte csak az egyetlen ut ha valamilyen cehbe (mernokkamara, orvoskamara) kerulsz mint tag. A masik lehetoseg ha vallakozo vagy es alkalmazol szakembert ki ranez a munkadra, pl pecseteli a tervrajzokat.
Hazarak: Vancouver es kornyeke, Victoria draga, es meg Chilliwack-ban is egy haz berleti dijja $1800 (3 bedroom), pedig az majd 100 km Vancouvertol.
Biztositas: kocsira most ugy $185
Elemiszer: ugy $1500/ honap mert a kenyeret a peksegben veszuk, normalis etkezes draga
Atlagos utazasi ido a munkaba es vissza 2 ora, es en meg szerencses vagyok ... Sokan napi 3-4 orat ulnek a kocsiban.
Internet + kabel TV + mobil = $230/ honap
Benzin $1.15/ liter
 

Taligan

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi se kaptunk semmilyen tamogatas , a repulojegyet is visszafizettuk, igazabol nem is tudtuk akkor hogy van segely es ha nagyon nagy a baj segitenek.
Mire rajottunk addigra mar mindenkinek volt valamilyen munkaja ami azert csak tobb volt mint a segely, es en meg nem talalkoztam olyan magyarral aki a segelyert jott volna ki. Mindenki almodozott , szep hazrol szep autorol nyaralasrol stb.....
Toronto nem olcso varos , es a haz arak mindig felfele mennek , hisz a varos no allandoan egyre tobben jonnek es egyre tobb lakas is kell. Nagy hatranya hogy a deli resze a to es arra nem lehet terjeszkedni, igy csak eszekra keletre es nyugatra hasonloan mint New Yorkba bovul a varos ,ott se nagyon mennek le az arak hazugyben.
30 eve vezetek es nem volt balesetem es meg is /egyoldalu egy oreg kis buszra/ evi majd $2000 fizetek.
A helyismeret nagyon fontos hogy hol vesz az ember hazat. Meg a rossz helyen is azert lassabban de megy fel a haz ara.
Sok lehetoseg van mikor vasarol az ember, milyen terminusra lehet napi kamattal, kethetente fizetni , lehet 1 evre koti a kolcsont ehez is az kell hogy tisztaba legyen az ember az itteni lehetosegekkel.
Altalaban 5 ev kell hogy az ember jobban kiigazodjon a bankrendszerbe a haz vasarlasba, meg az auto vasarlasnal is ezreket lehet sporolni.
A haznal nagyon oda kell figyelni , nem art ha muszaki emberrel megnezeti az ember mielott megveszi. Sok varosba pl az olaj ha megy fent vannak az arak ha leallnak akkor viszont leesik .

A tejfogakat is az egyetemen nagyon olcson tomik es csinaljak meg.
Abban igazad van konyebbenk tunik a kezdes az angoloknal, de nem szabad elfelejteni ez egy masik continens, ehez kulon hozza kell szokni es megszeretni.
Tartomanyokkent is sokat valtozik minden. Nalunk a beteg biztositas 3 honap utan jar mindenkinek akinek van valamilyen tartozkodasa. Ugyan ezert Albertaban kulon fizetni kell.
Az elelmiszer nalunk is igen szepen emelkedett. A benzin kb $1 /liter.

Az elso hazamenetel utan valik igazabol otthonna az itteni elet.Addig az emlekek visszahuznak es megszepulnek.

20-30 eve meg duborgott a gazdasag es a hazarak sem voltak elszallva mint most ... Most 2-3 szobas condo az autopalya mellett 60 km-re Vancouvertol 450 ezer s a mortgage mellett a condo fee $600? Nem hazrol beszelek, nincs kert, nincs sajat garazs. Ma hallottam hogy durvan 6 honapba telik itt BC-ben mig munkat talalsz. Ez azert durva.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A gyonyoru Vancouverbe elni nem olcso de az idojaras a nagy minuszok nelkul vonzo mindenkinek .A munkavallalas is mas mint itt.
A csucs forgalom itt is elvislehetetlen minimum 1-2 orat varosn belul eltokolodik az ember, ha kintebb lakik akkor lepesben araszol haza 2-3 ora.
 

Okorporkolt

Kitiltott (BANned)
Az IT az egeszen mas - work permit megszerzese - mint egy kozgazdasz vagy orvos vagy mernok. Az IT teruleten azt nezik hogy mit is tudsz, anno a Manitoba-i mernokkamara raszalt s beperelte a Microsoftot hogy nem hivhatjak mernokeiket szoftvermernoknek mert nem jogosultak ra, meg is nyertek a pert. Ettol fuggetlenul a Microsoft tovabbra is kiadja a szoftvermenoki diplomakat :) Egyebbkent az Association (APEGBC, APEGA, PEO, stb...) valoban segithet ha a munkaltato "illegalis dolgokra" kotelezne a mernokot. Ha orvos vagy, vagy mernok akkor szinte csak az egyetlen ut ha valamilyen cehbe (mernokkamara, orvoskamara) kerulsz mint tag. A masik lehetoseg ha vallakozo vagy es alkalmazol szakembert ki ranez a munkadra, pl pecseteli a tervrajzokat.
Hazarak: Vancouver es kornyeke, Victoria draga, es meg Chilliwack-ban is egy haz berleti dijja $1800 (3 bedroom), pedig az majd 100 km Vancouvertol.
Biztositas: kocsira most ugy $185
Elemiszer: ugy $1500/ honap mert a kenyeret a peksegben veszuk, normalis etkezes draga
Atlagos utazasi ido a munkaba es vissza 2 ora, es en meg szerencses vagyok ... Sokan napi 3-4 orat ulnek a kocsiban.
Internet + kabel TV + mobil = $230/ honap
Benzin $1.15/ liter

Hany szemelyre $1500.00?
 

szocske42

Állandó Tag
Állandó Tag
Az idojaras izles es habitus kerdese, en kifejezetten elvezem az evszakokat, a hideg, havas, de napos teleket is. Ha birnank az esos, borus idot, Angliaba mentunk volna :)

A tomegkozlekedes Montrealban eleg profi es nagyon kiterjedt. Fixen 40 perces vonatut vitt be "videkrol" a belvarosba, es meg csak vezetnem sem kellett.
Ottawaban csak buszok vannak, ami sokkal kenyelmetlenebb, de turheto. Az autoforgalom lenyegesen enyhebb, mint Montrealban volt. Elkepeszto viszont a bicikliut-halozat.

Elelmiszerarakbol ez a minimum, elegansabb boltban minden dragabb:
http://www.walmart.ca/en/pantry-households-pets/N-4156
Ennel olcsobbat csak nagy kiszerelesben kapsz (pl Costco-ban), ha van fagyasztod meg kamarad tarolni, akkor megeri.
Nem szabad egyetlen dolgot (pl krumpli vagy kenyer ara hanyszorosa az otthoninak) kiragadni az osszehasonlitashoz, mert nagyon masok az arak aranyai.
 

Amaral

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi tavaly költöztünk Kanadába, és csupa pozitív tapasztalatunk van. Nagyon nem mindegy, hogy hová megy az ember. Mi örülünk, hogy végül kisebb városba jöttünk, mert a megélhetés jóval olcsóbb. Jó környéken bérelünk 2 hálószobás lakást 1200-ért, és ebben már a rezsi is bent van. És igaz, hogy a kevésbé népszerű városokban kevesebb a munkalehetőség, de jóval kevesebb a bevándorló is, ezért arányaiban könnyebb munkát találni. Mi Provincial Nominee-val jöttünk, és a papírok beadása után 4 hónappal már jöhettünk is. A férjemnek a cég fizette a repülőjegyet és az átképzés költségét is. Persze hiányszakmáról van szó. Van külön biztosításunk is, pl. a fogorvosnak csak a 20%-át fizetjük. Én április közepe óta mindenhová biciklivel járok, néha gyorsabb vagyok, mintha autóval döcögnék a dugóban. A helyiekkel is jók a tapasztalataink, mindenki kedves, jóindulatú, segítőkész. Igaz, olyan környéken lakunk, ami korábban különálló kisváros volt, és megőrizte ennek jellegét. Több európai országban is éltem már, de sehol nem éreztem magam ennyire otthon. Mindenki azt mondta, hogy nehéz lesz kanadai barátokat találni, és nem nagyon fognak meghívni minket magukhoz. Ehhez képest már pár hét után voltunk vendégségben, és azóta is rendszeresen. Nekem az időjárás volt a gyenge pont, mikor a költözést terveztük, mert nagyon fázós vagyok. Ehhez képest szerettem a telet, a havat, a sok napsütést, a korcsolyázást. A bevásárlást is meg lehet oldani okosan, mi mindent nagy tételben veszünk, úgy sokkal olcsóbb, illetve minden nap főzök.
 
Mi tavaly költöztünk Kanadába, és csupa pozitív tapasztalatunk van. Nagyon nem mindegy, hogy hová megy az ember. Mi örülünk, hogy végül kisebb városba jöttünk, mert a megélhetés jóval olcsóbb. Jó környéken bérelünk 2 hálószobás lakást 1200-ért, és ebben már a rezsi is bent van. És igaz, hogy a kevésbé népszerű városokban kevesebb a munkalehetőség, de jóval kevesebb a bevándorló is, ezért arányaiban könnyebb munkát találni. Mi Provincial Nominee-val jöttünk, és a papírok beadása után 4 hónappal már jöhettünk is. A férjemnek a cég fizette a repülőjegyet és az átképzés költségét is. Persze hiányszakmáról van szó. Van külön biztosításunk is, pl. a fogorvosnak csak a 20%-át fizetjük. Én április közepe óta mindenhová biciklivel járok, néha gyorsabb vagyok, mintha autóval döcögnék a dugóban. A helyiekkel is jók a tapasztalataink, mindenki kedves, jóindulatú, segítőkész. Igaz, olyan környéken lakunk, ami korábban különálló kisváros volt, és megőrizte ennek jellegét. Több európai országban is éltem már, de sehol nem éreztem magam ennyire otthon. Mindenki azt mondta, hogy nehéz lesz kanadai barátokat találni, és nem nagyon fognak meghívni minket magukhoz. Ehhez képest már pár hét után voltunk vendégségben, és azóta is rendszeresen. Nekem az időjárás volt a gyenge pont, mikor a költözést terveztük, mert nagyon fázós vagyok. Ehhez képest szerettem a telet, a havat, a sok napsütést, a korcsolyázást. A bevásárlást is meg lehet oldani okosan, mi mindent nagy tételben veszünk, úgy sokkal olcsóbb, illetve minden nap főzök.
Gratulalok,ugyesek vagytok es irigyellek is titeket :)
 

Taligan

Állandó Tag
Állandó Tag
Hany szemelyre $1500.00?
4 fore durvan 1500/honap; persze ebben az van benne hogy nem fast food kajat eszel nap mint nap, hanem normal elelmiszert. Sajt, hus, jo kenyer peksegbol. Normal zoldseg, jo gyumolcs, stb... Nehanapjan egy kis etterem, semmi kulonleges de sushi, pizza hut, stb... BC mint irtam draga, de most nyarias meleg, 28-29 fok van gyonyuru idojaras es a hegyek miatt nincs kanikula. Mielott valaki jajgatna hogy milyen konyu itt azert csendben megjegyzem hogy az elmult 1-1.5 evben a cegek itt BC-ben csak leepitenek vagy a kiugrott kollega helyett vesznek fel munkaerot. Mikor kezdtem akkor a cegnel 350-en voltak, most feleannyian sincsenek :( Ma is kuldtek el kollegat. Sok csaladnak itt nincs $1000 felretett penze s ha hirtelen kiadas van akkor nincs hova nyulni, pedig a felnottek dolgoznak. Ami nagyon draga: a lakhatas, az egeszsegugy es a jo oktatas. Tudomasul kell venni hogy Kanada a nagy tetsver hatso udvara...
Az elmult ot even nem lattam hogy komoly ipari fejlesztes lett volna itt.
A nagy baratkozasrol a helyiekkel nyolc eve alatt a kovetkezoket tapasztaltam: megy a locsogas, fecseges az idojarasrol, a sportrol a kerti partikrol vagy hogy hova messz hetvegen, komolyabb temarol itt nem szabad beszelni mert az megutkozest valt ki... Itt mindenki mosolyog, de az csak egy maszk. A nagy partizas mogott a gyokertelen, kallodo emberek tomegei vannak. Kanada egy beteg hely ... hol a drogozo polgarmester a nepi hos.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Hu de lesujto velemenyed van Canadarol, azert ha $1500 dolcsit eltudsz kolteni kajara akkor nem elsz rosszul, hisz nagyon sok helyen eppen ennyit keresnek egy honapban egy betanitott munkaval.
Annal a jovedelmednel amid van annal tobbet csak USaba a nagy testver arnyekaban tudnal keresni , de MO vagy az Eu ban kotve hiszem.

Sok embernek csalodas Canada mert azt hiszi hogy top vegzettseggel azonnal idejon es a top eletszinvonalat akarja azonnal megteremteni ami nem egyszeru.
Aki szerenyebben indul az stabilabban el es sokkal tobb infoval rendelkezik ha az elso 5 ev utan lep csak egyet felfele.

Hogy hogy ilyen beteg helyen akarsz elni? Nem felsz hogy elkapod a betegseget?
 

Amaral

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez milyen igaz. Az új élethez türelem kell. Mi is visszaléptünk az otthoni életünkhöz képest, szerencsére nem munkában, de volt hitelmentes kertes házunk, most meg bérelt lakásban élünk. De nem baj, mert vannak céljaink, terveink, és talán lehetőség is a megvalósításra. Emlékszem, 2 éve nyáron, még otthon esténként az erkélyen üldögéltünk, borozgattunk és tervezgettük milyen lesz majd Kanadában. Most, hogy már jó idő van, néha esténként itt is kiülök az erkélyre, és úgy érzem otthon vagyok. Végül is csak a környezet adott, a többi tőlünk függ, az is, hogy kikkel vesszük körül magunkat.

Van egy barátnőm, ők tavaly költöztek ide az USA-ból, és ő is elégedett, egy csomó dolgot jobbnak lát Kanadában.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Jo helyen lakni jo dolog. De mekkorat lehet bukni is vele. Mikor az ember hazat nez , kell hely ismeretnek lenni.
A ingatlanos eladni akar es radumal valamelyik elado hazra, neki mindegy hol veszel csak vegyel.
A City Hallban altalaban maketen kint van a varos es mar az uj tervezett elkepzelesek utak epitekezesek stb.
tudni kell azt is,hogy vissza lehet nezetni a haz "historyjat"mikor epult hany tulajdnos volt es mennyiert ment el.Maris lehet kalkulalni a jelenlgi tulaj mennyiert vette mit invesztalt bele es persze az altalgos evi %3 -kot ami megy fel az ingatlannak kiszamolod es kb tudod mennyi is a valos ar, lehet felfele ivelo gazdasagi idoszak mikor megugranak a haz arak de nem akkor kell vasarolni....akkor eladni kell.
A kamatokat is figyelni kell mert ahogy emelkedik ugy csokken a haz vasarlasi kedv mert dragul a haz, ha olcso a kamat akkor jobban lehet hazat venni. A banki hitelkamot is fontos ha dragan veszed mert beleszerettel a hazba akkor nem biztos hogy jo az 5 eves lekotes. HA kethetente fizeted a hitelt nagyon sokat megsporolhatsz.
2.6-3.2 a hitel jelenleg ami nagyon olcso erdemes most venni.
A haz es a condo nal is ezer buktato van. A condonal a tulkinalat okozhat ar esest amit josolnak is a szakemberek.
A haz bizniszen a jo vasarlasnal keresed meg a profitot.
Itt azt szoktak mondani ha minden koltseg ingatlanos ,ugyved , a banki kolcson visszaadasa utan ha marad 1 evi penz /amit te is keresel a fizetesed/ akkor maris adjak el es vesznek masikat.
Vigyazni kell mert ha lekotott 5 eves term. van akkor ujjitas elott szabad csak eladni mert a bank nagy bunteteseket szabhat ki.

Az elso haz vagy olyan szereny ami egy jo lakberbol kijon mert akkor nincs nagy riszk, vagy olyan hazat erdemes venni ahol kilehet adni a pincet kulonbejarattal ami a banki reszletet allja es biztonsaggal tudsz akkor felre tenni is es meg elni is.
Minden sikeres ember foglalkozott ingatlannal , ha maskeppen nem befektetesnek es kiadta , olyan gazdag ember itt nem letezik aki ebbe az uzletbe a munkaja mellett ne csinalt volna penzt.
 
Oldal tetejére