Fűben fában orvosság

tyutyukam

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem kicsit drága a mályvatea ára

igy utána néztem. Küldök egy kimásolt részt. Szeretném ha volna hozzá szólás, hogy ki ivott már ilyenn teát. Amit kertjéből szedett

Nagyon köszönöm
http://igyfozanyatok.blog.hu/2012/1...fosato_malyvatea_es_az_altalam_ismert_malyvak




egyiptomi%20m%C3%A1lyva.JPG



Mályva nálunk

Szedek mályvát, bárhol találok. Teakeverékekbe teszem a megszárított szirmait. Így a hatásuk enyhén, jótékonyan érvényesül.

Nem szeretem a filteres teákat, szeretem látni, miből készítjük a teát.

A csészényi vizet felforralom, kis hűlés után a szirmokat beleszórom, elkeverem, lefedem és 8-10 percig áztatom. Leszűröm, langyosan, este, étkezés után jóval kell inni. Egyénenként más a hatóidő és erősség: a fenolftaleinnél, a bilagitnál de még a paraffinolajnál is.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusz Tyutyukám ,
de a Mályva nem csak hashajtónak jó! Hiszen az eggyik legjobb mindentudó növényünk mivel a Gyulladástol a köptetöig, megfázastól a börbetegségekig mindenre használható . Forrázatát szoptatos kismamáknak is ajánlot mivel tejserkentö hatása van etc.etc. amugy gondolom a mi "hazai" mályvák pont ugy megfelelnek mint a szobában nyillok .
 

Gagul

Kitiltott (BANned)
Egy gondolat a hashajtáshoz:
Föleg kronikus betegeknél, különösen tumoros, operált eseteknél a renyhe bélmozgatás következtében (ágybanfekvés) székrekedés lép fel. A következö op.-t elkerülendö, ezeknél az eseteknél tapasztalatból mondottan s alkalmazottan jól bevált a következö:

1.kutyabengekéreg fözete
2. szennalevél tea
3.gyujtoványfü tea

ha makacs a dolog,akkor

4. 1.ben 2 és 3. együttes alkalmazása s meginni

ha még mindig makacs,akkor
4 és abban 2 dl-re számoltan 3 evökanál keserüsó feloldva s egyhajtásra le.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusz Gagul ,
némelyeknek elég kérlek a savanyú káposzta leve vagy a tej illetve annak bizonyos termékei :D ilyenkor még köhögni sem érdemes , amugy az útifü magja is nagyon jó hashajtó és nem oly kellemetlen .
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
<CENTER>
Vöröshagyma
</CENTER>
Az egyik tartozék zöldség-félénk, amelyet szinte mindennap használunk, legyen az bármely étel, leves, tészta-, vagy húsétel. A hagyomány abból alakult ki, hogy hagyma mindig minden mennyiségben volt a háznál, a legszegényebbnél is. És minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek, amit részben a sok (nyers)hagyma fogyasztásnak köszönhettek.

Tápértéke[SIZE=+0]:[/SIZE]
[SIZE=+0]A vöröshagyma különösen nyersen nagyon tápláló. Sok benne az ásványi só, és többek között még E vitamint is tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy rendkívül melegítõ hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk.[/SIZE]

Gyógyhatása:
[SIZE=+0]Tápértéke megfelel a fokhagymáénak, még gyógyító hatásban is szinte megegyeznek. És mint a fokhagymából a vöröshagymából ugyancsak, ha sokat fogyasztunk gázokat okoz a belekben.[/SIZE]

Meghûléses betegségekre:
[SIZE=+0]A vöröshagymát meghûléskor próbáljuk csak külsõleg használni, mert melegítõ hatása van, ami a lázas betegnek nem lenne kellemes. Ne fogyasszon továbbá a gyomorfekélyes és a bélgyulladásban szenvedõ beteg sem, túlzott mennyiségû vöröshagymát. Ha azonban eldugult a légzõszervünk, jót tesz a szinuszoknak a vöröshagyma illatának belelélegzése.[/SIZE]

Égésre[SIZE=+0]:[/SIZE]
[SIZE=+0]Ugyancsak külsõleg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát elsõsegélyként égési sebekre. Ha megtörtént a baj, a lehetõ legrövidebb idõ alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk locsogósra egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha minden jól megy, a seb nem hólyagosodik fel és nem maradnak égési hegek.[/SIZE]

Nagyobb bélféreg kiûzése: [SIZE=+0]A fokhagyma alkalmas a kisebb bélférgek kiûzésére, a népi hagyományos gyógyításban. A vöröshagymával nagyobb bélférgeknél is sikerrel járunk. Régebben a galandférget is kiûzte a belekbõl. Akkor a gyógyszer az volt, hogy egy egész tányér összevágott hagymát kellett elfogyasztania a betegnek, lehetõleg egy ültõ helyében. A kúra jellege ma sem változott, de enyhíthetjük vöröshagyma-lével. Próbáljuk meg, fele-fele arányban vízzel hígítani. A hagyma lé ugyanis nagyon erõs tisztán, könnyen lehet a fogyasztás következménye hányás. Ha nem érünk el sikert, térjünk vissza a tányér nyers hagymához.[/SIZE]
*
Minden embernek van valamilyen fóbiája, nekem a lift és a bélféreg. A liftbe ha beszállok, mindig reménykedem, hogy nem akad el sehol. Ki nem állhatom a bezártságot. A bélféreggel kapcsolatosan, no attól szó szerint rettegek. Figyelek arra, hogy minden evés előtt kezet mossak, a gyümölcsöt is megmossam és utcán soha nem eszem. Úgy értem, stanicliből.
Nem egy dicsőség, de elfogadtam a saját két fóbiámat. A liftes pedig úgy alakult ki bennem, hogy már a harmincas éveim végén, bent ragadtam a régi Skála Áruháznak az egyik liftjében, de órákra.
 

wondergirl<3

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok ! A Pingvin Magazin minden számában szerepel a Gyógynövénytár rovat, melyből a következő részek hiányoznak: 11. 12. 14. 16. 18. 22. 24. 25. 28. 30. 34. 38. 40. 42. 43. 45. 48. 49. 53. 59. 60. 65. 67. 74. Nagyon örülnék neki, ha valakinek meglennének és fel is tudná tenni számomra. Előre is köszönöm. :)
 

tyutyukam

Állandó Tag
Állandó Tag
Sok növényt rendelek a vaterárról vagyis magot.
Ezért ezt a könyvet szívesen lapozgatnám kérlek tedd fel ha megvan.

Velich István V. Nagy Enikő Nálunk is megterem
Köszönöm
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Fokhagymát, ültess otthon!

Elképzelni sem tudnánk az életet fokhagyma nélkül! Annyira ízletes, hogy egy több ételnek ez adja meg a ízét, zamatát. Ami nélkül élvezhetetlen lenne, ha nem tennénk bele igazi fokhagymát. Karakteres ízén túl azonban, a fokhagymát azért is szeretjük, mert nagyon egészséges.
A boltban kapható óriás méretű, hófehér kínai fokhagymák hatóanyagtartalma azonban már egyre inkább megkérdőjelezhetőek. Jobb ha mellőzzük ezeket a tökéletesre kifejlesztett példányokat, keresünk egy őstermelőt, piacon értékesítő kofát és szerezzünk be tőle egy pár fej biofokhagymát. Az alábbi módszer szerint azt ültessük el otthon. Hogyan különböztessük meg az igazi, jó minűségű fokhagymát a silány, ízetlen kínaitól? Mit kell tenni? Csak annyi, hogy hiába teszünk irdatlan mennyiséget a kínai fokhagymából az ételeinkbe, nincs foghagymás íze. Kimondhatatlanul csodaszép fehér a színe, de íze nincs. A kínai fokhagyma nem sárgás, mint a magyar, vagy más jó minőségű fokhagyma, de ízében, illatában az eredetinek nyomába sem ér. Nosza, akkor termesszünk, itt le vagyon írva, hogyan és miként:


· szedjük gerezdjeire a fokhagymát

· majd lefele a bajuszával, gerezdenként tegyük pár centi mélyre egy tálcára elterített laza szerkezetű földrétegbe

· amíg kicsírázik biztosítsunk számára egy kicsit több vizet, vagyis a talaj legyen rendszeresen nedves

· csírázás után már nem túl vízigényes

· fogyaszthatjuk külön a zöldjét is, de ha türelmesen várunk, akkor pár hét alatt már látni fogjuk, hogyan fejlődnek az új fokhagymafejek

· miután a zöld levelek lesárgultak, szedhetjük is ki a földből az egészséges fejeket

· egy-két cserépben, vagy egy tálcán könnyen meg tudjuk termelni egy család télire szükséges fokhagyma mennyiségét

A fokhagymának nagyon magas a B- és C-vitamin tartalma, erős antioxidáns, csökkenti a gyulladásokat, szabályozza a vérnyomást, biztosítja a szív egészségét, csökkenti a koleszterinszintet, és erősíti az immunrendszert is.
*
fokhagyma-neveles.jpg


Együnk belőle minél többet, lehetőleg nyersen, mármint csak akkor, ha otthon maradunk, mert csodálatos "ajjer" (átható, de nem finom) illata van. Ételben finom, de rajtunk nem éppen élvezhető a dizájnos parfüm illat.
 

anoli57

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretném megkérdezni , hogy tudna -.e valaki segiteni.
Most éppen citrom örületbe vagyok. Magrol ültettem citromfát. Nagyon édi az a baj, hogy vad lesz rajta a termés.
NNa ez a lényeg nem találok senkit aki beoltaná arra gondoltam hátha tudnátok segiteni.
azt is hallottam, hogy ha egy lemetszett dugványt eldugunk akkor azt nem kell beoltani
Nagyon köszönöm
Szia. Nekem van termő citromfám, és akinek adtam ágat ledugta és kb. 4 év múlva termett. Most kb. 5 éves de sok kb. 20-30 termés volt rajta
 

tyutyukam

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Nagyon köszönöm. Szeretnék élni a lehetőséggel.Én Pesten lakom.
privát légy szíves irdmeg, hogy-hogy tudnám felvenni veled a kapcsolatot.
Úgy látom sokakat érdekel. Lennél kedves párszoba elmondani az 5 éves gyakorlatodat.
Nagyon köszönöm.
 

tyutyukam

Állandó Tag
Állandó Tag
Van egy pár hasznos növény hátha valaki nem ismer.
Tulsi Szent Bazsalikom
Gingo Bikoba Páfrány
Gotu Kola
Jiaogulan
Brahmi

Dec.26.ota iszom cseppekbe a HYPER-PEROXIDO-ot 3% gyogyszertárba kapható
A szemem javult .
Remélem van olyan akit érdekel.
 

margitka58

Állandó Tag
Állandó Tag

TmintTibi

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
*
Minden embernek van valamilyen fóbiája, nekem a lift és a bélféreg. A liftbe ha beszállok, mindig reménykedem, hogy nem akad el sehol. Ki nem állhatom a bezártságot. A bélféreggel kapcsolatosan, no attól szó szerint rettegek. Figyelek arra, hogy minden evés előtt kezet mossak, a gyümölcsöt is megmossam és utcán soha nem eszem. Úgy értem, stanicliből.
Nem egy dicsőség, de elfogadtam a saját két fóbiámat. A liftes pedig úgy alakult ki bennem, hogy már a harmincas éveim végén, bent ragadtam a régi Skála Áruháznak az egyik liftjében, de órákra.
Azt mondják a "nagyok" hogy tedd meg minnél többször amitől félsz,és lám elmúlik:) mert szembenézel vele.Fő a jó gondolatok...
Mikor elkezdték ezt a parlagfű mizériát anno,egyik barátomnak mondtam engem nem zavar,meg is eszem oly annyira nem zavar;) és valóban leszakítottam egy jó virágporos fejet,és megettem:)
Azóta meg olyan cikkek keringenek a neten,hogy milyen hasznos növény...;)
Egyszer úgy állt meg a lift vagy 40 cm-el lejjebb voltunk az ajtószintnél:) kifeszítettük az ajtót és felléptünk és kiszállás:) no para azóta sem zavar,hogy most megáll vagy sem;)de mindig jól működik azóta is.
 

s.m.

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, érdeklődöm nincs-e meg valakinek az Aromareneszánsz című könyv. Nagy öröm lenne, ha valaki fel tudná tölteni. Köszönöm!
 

Turi Török Tibor

Állandó Tag
Állandó Tag
Fűben-fában orvosság - ez volt az elődje a gyári tablettáknak. Isten gondoskodik gyermekeiről. Azonban nem felejtsük, hogy a gyógynövényeket sem lehet nyakló nélkül alkalmazni, mielőtt bármit elkezdünk használni, célszerű alaposan utánaolvasni nem csak a kívánt, hanem a mellékhatásoknak is, vagy konzultálni egy természetgyógyásszal. Szomorú pl. hogy egy depresszióra, nyugtatóként felírt szintetikus gyógy(?)szer mellékhatásaként szerepeltetik, hogy depresszió, elmebaj, memóriakiesés (egy ismerősöm Frontin tablettájának papirosán szerepelt).


Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.




Nem vagyok egy természetgyógyász, de a gyógyszereket a mellékhatásai miatt nem szívesen veszem be. Inkább olyan módszereket használok, mint amit most például leírok. Akinek van hasonló ötlete, dobja be a közösbe!

A fokhagyma, mint orvosság
Fokhagymacseppek (szagtalan)

Ez a gyógykészítmény megszabadítja az ember keringési rendszerét a zsírlerakódásoktól, elmeszesedésektől, illetve megelőzi a szklerózist, sztenikardiát, illetve a rákot.
Rendszeres alkalmazásával javul a látás, a test pedig friss és fiatal marad.
A recept eredetileg Kínából származik, ahol is 1971-ben egy UNESCO-expedíció egy tibeti templom romjainál talált rá:



35 dkg tisztított fokhagyma, 300 g 96 %-os alkohol.
A fokhagymát átpréselem és az alkoholhoz adom. Egy üvegbe töltöm és 10 napon át jól lezárva állni hagyom, ezután a tartalmát átpréselem egy lenvászon kendőn és egy csepegtetős üvegbe töltöm.


A cseppeket naponta háromszor veszem be forralt tejben, vagy forró kávéban.

Nap: --- Reggel ----- Délben ---- Este
---------------------------------------------
01. --- 1 csepp --- 2 csepp --- 3 csepp
02. --- 4 csepp --- 5 csepp --- 6 csepp
03. --- 7 csepp --- 8 csepp --- 9 csepp
04. ---10 csepp ---11 csepp ---12 csepp
05. ---13 csepp ---14 csepp ---15 csepp
06. ---15 csepp ---14 csepp ---13 csepp
07. ---12 csepp ---11 csepp ---10 csepp
08. --- 9 csepp --- 8 csepp --- 7 csepp
09. --- 6 csepp --- 5 csepp --- 4 csepp
10. --- 3 csepp --- 2 csepp --- 1 csepp


A 10. napot követően minden étkezés után 3 cseppet veszek be, míg a maradék el nem fogy.
A fentebb leírt kúrának a keringési rendszerre kifejtett hatása 5 évig tart és csak azt követően kell megismételni.

<O:p></O:p>
Mindenkinek jó egészséget kívánok!!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Citromfű, a nyugalom gyógynövénye a kertből – gyógyít és felüdít
A citromfű, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Népies elnevezése (mézfű) aroma dús voltára, kellemes ízére, a méz szóra utal. Igénytelenségének köszönhetően sok kertben megtalálható, hiszen szinte magától is elburjánzik. Sokan nyugtató hatású gyógynövényként ismerik, ám nem csupán ezt a tulajdonságát érdemes szem előtt tartani, hiszen meglehetősen sokrétű gyógynövényről van szó, többek közt pedig a konyhában is fontos szerepe van, ugyanis számos ételünket fűszerezhetjük, ízesíthetjük vele.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit tudni érdemes erről a sokoldalú gyógynövényről
images


Fotó: Google gyűjteményből
Levelei enyhén megdörzsölve kellemes citromos illatot árasztanak, erről könnyedén felismerhetjük a növényt.
*
A citromfű egyik legnépszerűbb és legjelentősebb felhasználási módja a tea (kellemes illatú, aromás és egészséges tea készíthető belőle). Az elkészítés módja nagyon egyszerű, a frissen szedett leveleket mossuk meg, és vágjuk apró darabokra, majd öntsük le forró vízzel, és hagyjuk állni körülbelül 8-10 percet. Természetesen a gyógynövényboltokban kapható szárított növényből is készíthetünk teát. Ha idegesek, nyugtalanok vagyunk, kortyolgassunk napi 3 csészével. Teája étkezés előtt fél órával elkortyolgatva meghozza az étvágyat, étkezést követően fogyasztva pedig segíti az emésztést, szélhajtó, gyomor- és bélgörcs oldó hatás fejt ki.
A citromfű tea, egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Antidepresszáns
A citromfű tea enyhíti a stresszt és a kimerültség tüneteit, például a fejfájást. Finom aromája és illata jó hatással van hangulatunkra, ellazít és boldoggá tesz, hozzásegítve a pozitív és egészséges hozzáálláshoz.
Enyhíti a menstruációs görcsöket. A nők nagy részének kell szembenéznie a menstruációs görcsökkel, amely a menstruáció előtti és alatti időszakban jellemzőek. A rendszeresen fogyasztott (napi 2 csésze) citromfű tea enyhítheti a menstruációs görcsöket.
Emésztést segítő. Serkenti a máj és az epe működését, emésztésjavító, puffadásgátló, szélhajtó. Gyomor- és bélgörcsök ellen is hatásos a levelekből készült főzet.
Idegerősítő és nyugtató. Használják alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra.
Álmatlanság, alvászavarok esetén is segít. Este lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatni.
images


Fotó: Google gyűjteményből
Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz helyi kezelésére.
Fertőtlenítő tulajdonsága miatt olajával külsőleg ősidők óta fertőtlenítik a csípéseket és sebeket. A szúnyogcsípéseket bedörzsölhetjük citromfű levéllel, hiszen remek gyógyírként szolgál, enyhíti a kellemetlen érzést.
Virágaiból citromfű olajat desztillálnak. A citromfűolaj görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású, belélegzése csökkenti a belső feszültséget, ezért jó hatással van a szívpanaszokra, az idegi alapú gyomorbántalmakra is. Nyugtató hatása is kiemelkedő, ehhez aroma terápiás lámpába adjunk néhány csepp citromfű olajat.
A rovarok elleni hatóanyag a növényekben termelődő illóolaj, amelynek rovarűző hatását a népgyógyászat már régóta ismeri. A citromfűolaj is nagyszerű, természetes rovarriasztó, távol tartja a szúnyogokat, ezért nyári estéken érdemes párologtatóba cseppenteni belőle. Ha közvetlenül magunkat szeretnénk óvni a kellemetlenkedőktől, tegyünk pár cseppet a testápolónkba (csak jó minőségű olajat használjunk erre a célra), mielőtt magunkra kenjük.
Alkalmazása – fűszerként: a citrom illatára emlékeztető friss leveleket saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták ízesítésére használják. Remekül harmonizál gomba-, hal-, szárnyas- és vadételekkel is. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea díszítésére.
Kánikulában remek szomjoltó a citromfüves limonádé
A limonádé citromfűvel feldobott változata tökéletes frissítő a nyári melegben.
Hozzávalók 1 literhez:
1 evőkanál cukor/ vagy egyéb tetszés szerinti cukorhelyettesítő
1 egész citrom leve és egy fél citrom vékony szeletekre vágva
1 marék citromfű
ízlés szerint szénsavas vagy mentes ásványvíz
Így készítsd el:
Keverd el a cukrot (vagy egyéb édesítőt) a citrom kifacsart levével. A frissen lecsipkedett citromfű leveleket öblítsd le, majd enyhén törd (morzsold) össze, hogy erőteljesebb legyen az íze, illata! A cukros citromlevet öntsd egy kancsóba, tedd bele az előzőleg jó alaposan megtisztított, felkarikázott citromot és a citromfüvet. Majd öntsd fel annyi vízzel, hogy tele legyen a kancsó! Fogyasztás előtt tedd be a hűtőbe, hogy jó alaposan összeérjenek az ízek! Az arányokon természetesen ízlés szerint változtathatsz, ha édesebben, vagy savanykásabban szereted.

Citromfűméz
A citromfűméz – a mézek általános hatásain túlmenően – görcsoldó és nyugtató hatású.
*
Forrás: Juno.hu


 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Sziasztok. Soós Ferenc - Gabonák dícsérete c. könyvet fel tudná tölteni valaki? -fontos lenne, de nem tudom beszerezni
*
Így teljesüljön minden kérésed! Itt olvashatod:
Soós Ferenc - Gabonák dicsérete
[HIDE-THANKS]https://www.scribd.com/document/330296202/Soos-Ferenc-Gabonak-Dicserete-egyoldalas[/HIDE-THANKS]
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Oldal tetejére