Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
A szakértői képzés egyik fontos része az, hogy ezt megértessük. (És a leendő szakértő is megértse.)
Ha a tanfelügyelő, minősítő szakértő ellentmondás vél felfedezni a különböző jogszabályi előírások között, akkor - mivel időben általában, és jelen állapotban is - a legutolsó a Kézikönyv illetve az Útmutató - ennek tartalma az irányadó. Ez persze a jogszabályi hierarchiával nem egyezik meg (alaptörvény->törvény->kormányrendelet->miniszteri rendelet, stb) de éppen az időbeliség az, ami ezt az automatikus választ feloldja.
A naplók és bejegyzések kérdése.
Arról végképp nem tudok, hogy normál (azaz pl. integrált nevelést folytató) intézményben bármi is előírná a "normál" és az "SNI-s" napló vezetését, megnyitását. Sőt, szerintem éppen ez hatna az integráció ellen.
Viszont a 20/2012-es EMMI-rendelet több dokumentumra is alkalmazza a -napló kifejezést: osztály(haladási)napló, beírási napló.
A beírási naplóra egyértelmű szabály vonatkozik, ám például a Magyar Államkincstár által tett, minden vonatkozásban a legszigorúbb gazdasági ellenőrzések során az osztálynaplóban (haladási naplóban) is normatíva-elvonás az eredménye, ha nincs ott a szakértői bizottsági határozat száma, kiállítója, stb.
Ki az az igazgató, aki ezt meg meri kockáztatni???!!!
Mindezeket összenézve számomra sem elvi, sem gyakorlati problémát nem okoz az, hogy ezt beleírjuk-e a naplóba (igen, beleírjuk) vagy sem.
Ezt igen. Azt, hogy SNI, BTM, valamint a szakértői által kiadott dokumentumon levő számot. Ezt mi is megtesszük, és a bizonyítványba is be kell írni. De az értékelés, minősítés alóli mentességet külön nem (persze a félévi és év végi jegyeknél látszik, hiszen fm. - felmentett - kerül oda), azt meg pláne nem, ha nem ilyen jellegű mentessége van, hanem ilyen "könnyítések": elsősorban írásbeli (vagy szóbeli) számonkérés javasolt, több idő vagy kevesebb feladat a számonkérés során, a feladatértés ellenőrzése a számonkérés előtt, stb. Amit pedig sokan nem tudnak, hogy a szakértői bizottság csak javasolhat, nem kell feltétlenül elfogadni a papíron levőket (persze célszerű, hiszen nem véletlenül írják oda), ennek megadása mindig intézményvezetői jogkör.
 
Utoljára módosítva:

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem tantestület függő. Én szívesen kipróbálnám, de nàlunk sokan idegenkednek tőle. Mondjuk amíg 3 gép jut 48 emberre addig nehezen kivitelezhető. Az internet problémàkról nem is beszélve. A sajàt otthonimat pedig erre màr nem szívesen hasznàlnàm, hacsak nem kapok helyette ha leamortizàlódik! Az alap minden pednek laptop+ internet hozzáférés és utàna beszélhetünk róla. Baráti körben én vagyok az egyetlen alkalmazott, aki sajàt pénzből szerzi be az eszközöket, anyagokat, költségelszàmolás nélkül, azért, hogy hatékonyabban , vagy csak hogy egyszerűen igényeinek megfelelően dolgozni tudjon. Nem panasz, csak már nem szeretnék ehhez tovàbb asszisztálni és lemondani más dolgokról emiatt. Éves szinten elég tetemes összeg.
Bizony tantestület függő, főként a tantestület IKT kompetenciájától függ. Azért pénteken eléggé tátva maradt a szám, amikor egy kolléga megkérdezte, hogy a rendelését (ímélben kérte a vezetőség), amit megcsinált a gépen, kinyomtassa-e, és úgy küldje át. :o Aztán kiderült, hogy levelet írni ugyan tud (nagy nehezen), de mellékletet csatolni nem a leveléhez. Végül az egyik kolléga segített, ráadásul a saját íméljéről kellett átküldenie (nem ez a probléma), mert az illető be sem jutott a levelezésébe (na, ez a probléma). :(
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
"Ha a tanfelügyelő, minősítő szakértő ellentmondás vél felfedezni a különböző jogszabályi előírások között, akkor..." - remélem, ez csak vicc! Ezt nem írhattad le komolyan! Ugye nem riogatnak senkit ezzel a képzéseken, mert akkor tényleg itt a világ vége, legalábbis az önállóan gondolkodni tudó pedagógusok világának vége.
Most ugyanabból a dologból teljesen más, egymásnak ellentmondó következtetést vontunk le.
Ha a pedagógus elemzi a különböző jogforrásokat, azok között adott időpillanatban találhat ellentmondásokat.
Számomra az is teljesen nyilvánvaló, hogy éppen az önállóan gondolkodni tudók fognak elemezni, és fogják ezeket észrevenni.
Az a mód, hogy a kiadott jogforrások időbeliségét kövesse, s az időben legutolsót vegye alapul, nemhogy jogászoknál is megszokott, de a józan ész szerint a leglogikusabb megoldás.
A jogalkotónak meg persze dolga, hogy az esetleges ellentmondásokat, időbeli csúszásokat (pl. minősítésénél 5 vagy 7 nap a kérdés elküldésének ideje, látjuk a felületen a javítást...) tudja kezelni.
Pl. minősítésnél most az Útmutató és a 326-os kb. ugyanazt tartalmazza. A tanfelügyeletnél a Kézikönyv ebben a pillanatban előrébb lehet, mert a napokban jelent meg. Majd a következő 20/2012-es EMMI-rendelet módosítás tartalmazza a szinkront.
Legalábbis reméljük - én nem vagyok jogalkotó...
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem érzitek, hogy ez már tényleg kápó-szint?
Ezeket a "dokumentumelemzésként" csúfolt feladatokat az intézmény belső ellenőrzési tervében kell megtervezni a közvetlen felettesnek, ill. az intézményvezetőnek. Ez nem a mi dolgunk!
Az SNI-s, BTM-es tudnivalókat hatékonyabb egy osztályértekezleten alaposan megbeszélni.

"Ha a tanfelügyelő, minősítő szakértő ellentmondás vél felfedezni a különböző jogszabályi előírások között, akkor..." - remélem, ez csak vicc! Ezt nem írhattad le komolyan! Ugye nem riogatnak senkit ezzel a képzéseken, mert akkor tényleg itt a világ vége, legalábbis az önállóan gondolkodni tudó pedagógusok világának vége.
Ha a jogszabályok egymásnak ellentmondanak (lásd pl. költségtérítés a Ptk.-ban és a 326-osban), jeleznünk kell, nem megnyugodva hátradőlni.
Ha az Útmutató elég lenne, mint "szabálygyűjtemény" (NEM SZABÁLY, csak útmutató, azaz javaslatgyűjtemény), minek az országgyűlés? Minek egyetlen bíró is az országba? Minek a jogrend? Elég egy cégnek kiadni egy útmutatót és kész?
Legalább józanul gondolkodó, igényes emberek ne mondjanak ilyet!

Ha a Magyar Államkincstár ezt teszi, törvénytelenül teszi, s azon az alapon, hogy ők az erősebbek, nem lehet dolgozni. Rájuk is vonatkoznak a szabályok, meg kell követelni a betartatását és nem megalázkodni.
Senkit nem érhet hátrány azért, mert az osztálynaplóba nem írja be a fenti adatokat! Ettől még az iskola kérheti, hogy szerepeljen ott, de ha kéri, gondoljon a kollégáira is, és gondolja meg, nem lenne e fontosabb dolga egy pedagógusnak, mint még ezeket is bevezetni (fölöslegesen) még egy naplóba.
20/2012-es
Kaktusz idézte: #11824

"95. § (1) Az iskolába felvett tanulók iskolai nyilvántartására beírási naplót kell vezetni.

(2) A beírási naplót az adott iskola kezdő évfolyamán kell megnyitni és folytatólagosan kell vezetni.

(3) A beírási naplót az iskola vezetője által kijelölt - nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatott - alkalmazott vezeti.

(5) Ha az iskola beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő vagy sajátos nevelési igényű tanuló nevelését, oktatását is ellátja, a beírási naplóban fel kell tüntetni a szakvéleményt kiállító nevelési tanácsadói feladatot, a szakértői bizottsági feladatot ellátó intézmény, nevét, címét, a szakvélemény számát és kiállításának keltét, az elvégzett felülvizsgálatok, valamint a következő kötelező felülvizsgálat időpontját.
(9) A beírási napló tartalmazza

a) a tanuló

aa) naplóbeli sorszámát,
ab) felvételének időpontját,
ac) nevét, oktatási azonosító számát, születési helyét és idejét, lakcímét, ennek hiányában tartózkodási helyét,
ad) anyja születéskori nevét,
ae) állampolgárságát,
af) reggeli ügyeletre, napközire és étkezésre vonatkozó igényét az alapfokú művészeti iskola kivételével,
ag) jogviszonya megszűnésének időpontját és okát, továbbá annak az intézménynek a nevét, ahová felvették vagy átvették,
ah) évfolyamismétlésére vonatkozó adatokat,

ai) sajátos nevelési igényére vonatkozó adatait,

b) az egyéb megjegyzéseket."
Valaki már felvetette itt, hogy sokféle napló van. Ezen elgondolkodtam. Oké, van az osztálynapló. Ha dokumentumelemzésnél a napló szót látjuk, akkor erre gondolunk. Szerintem a szakértők is. Tehát ott fogják keresni a megvalósulást. De létezik az egyéni fejlesztési napló. Ebben pedig tényleg bent van, hogy mely szakvélemény alapján (az illetékes bizottság pontos neve, címe, elérhetősége, a vizsgálati szám) SNI-s vagy BTM-es a gyerek. Ez a nyitóoldalon van. A második oldalon pedig fel kell sorolni a fejlesztési területeket, mentességet. Tehát ebben benne van, ez is napló. Majd a következő önértékelésemnél és tanfelügyeletemnél (5 év múlva :D) ezt fogom mutogatni. Ugyanis oda beírtam, úgy, ahogy kell.
 

pepeneje

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem nem elegendő. Most egyértelműen úgy van megfogalmazva a kézikönyvben, hogy a vezető a 2. és 4. évben készít önértékelést. A lényeg az és kötőszóban rejlik. Eddi valahogyan így volt: 2-4. évében. Ezt lehetett úgy értelmezni, hogy a 2., 3., vagy 4. évben. Most viszont ezzel a megfogalmazással ugyan egyértelműsítik, viszont szerintem nagy adminisztrációs terhet rónak a vezetőkre. Ha gondolkodnak, akkor ezt (persze ez az én véleményem, és nem biztos, hogy helytálló) így kellett volna: a 2. évben önértékelés (ahol elkészül egy önfejlesztési terv), majd a 4. évben tanfelügyeleti (ahol megnézik, mi valósult meg és hogyan az önfejlesztési tervben leírtakból), aztán az 5. évben választás, és a tantestületi szavazásnál jól látszik (már aki látni akarja), hogy jó-e az irány (függetlenül attól, hogy végül a KLIK kinevezi akkor is, ha a tantestületi eredményből az látszik, ott nem nagyon szeretnék), aztán az újabb 2. évben megint önértékelés keretében meg tudja nézni, hova fejlődött, stb. De hát ez nem így lesz.

EGY ÖNÉRTÉKELÉS eredményét kell az OH információs rendszer felületére feltölteni, mivel 2 évvel ezelőtt még nem is volt kézikönyv!!!

Az ÖNÉRTÉKELÉSI kézikönyvben ez áll: "A vezető önértékelése az éves önértékelési terv szerint, a vezetői megbízás második és negyedik évében, a vezetőre vonatkozó intézményi elvárások alapján történik. Az elvárásokat a vezető, az önértékelést támogató munkacsoport és a nevelőtestület közösen dolgozza ki a 4.3.2.1 fejezetben megadott általános elvárások értelmezésével...A vezető önértékelésének eredményét az informatikai rendszerben kell rögzíteni, amely azt elérhetővé teszi a vezető, az Oktatási Hivatal számára. Az eredményt a vezető megosztja a fenntartóval, akinek lehetősége van a vezetői önértékelés eredményéhez megjegyzéseket fűzni a vezetői önfejlesztési terv elkészítésének támogatása érdekében."

Akiket 2017-ben fognak tanfelügyelni, azok a vezetők ezt mind megcsinálták???hogyan töltötték fel 2 éve az eredményeket????, tavaly kezdtek megalakulni a BECS-ek (leánykori nevükön a PÖCS-ök); 1 éve működik (na ez túlzás) az OH önértékelési-tanfelügyeleti felülete!!!!
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
EGY ÖNÉRTÉKELÉS eredményét kell az OH információs rendszer felületére feltölteni, mivel 2 évvel ezelőtt még nem is volt kézikönyv!!!

Az ÖNÉRTÉKELÉSI kézikönyvben ez áll: "A vezető önértékelése az éves önértékelési terv szerint, a vezetői megbízás második és negyedik évében, a vezetőre vonatkozó intézményi elvárások alapján történik. Az elvárásokat a vezető, az önértékelést támogató munkacsoport és a nevelőtestület közösen dolgozza ki a 4.3.2.1 fejezetben megadott általános elvárások értelmezésével...A vezető önértékelésének eredményét az informatikai rendszerben kell rögzíteni, amely azt elérhetővé teszi a vezető, az Oktatási Hivatal számára. Az eredményt a vezető megosztja a fenntartóval, akinek lehetősége van a vezetői önértékelés eredményéhez megjegyzéseket fűzni a vezetői önfejlesztési terv elkészítésének támogatása érdekében."

Akiket 2017-ben fognak tanfelügyelni, azok a vezetők ezt mind megcsinálták???hogyan töltötték fel 2 éve az eredményeket????, tavaly kezdtek megalakulni a BECS-ek (leánykori nevükön a PÖCS-ök); 1 éve működik (na ez túlzás) az OH önértékelési-tanfelügyeleti felülete!!!!
Sehogy. Amiről beszéltünk, az a jövő. Ami pedig eddig nem volt, azon nincs mit vitázni, mert nem volt. Senki nem várja azoktól a vezetőktől, akik most, a 4. évükben kaptak tanfelügyeletet, hogy szedjenek elő egy nem létező két évvel ezelőtti dokumentumot. Ezt mostantól kell így csinálni. Vagyis aki a 4. évében van, az megcsinálja az önértékelését a tanfelügyelet előtt, majd tanfelügyelik a most már tudott időpontban. Aki a 2. évében van, az idén megcsinálja az önértékelését, és majd két év múlva újra. Erről volt szó, én ebben az értelemben írtam, amit írtam.
 

pepeneje

Állandó Tag
Állandó Tag
Sehogy. Amiről beszéltünk, az a jövő. Ami pedig eddig nem volt, azon nincs mit vitázni, mert nem volt. Senki nem várja azoktól a vezetőktől, akik most, a 4. évükben kaptak tanfelügyeletet, hogy szedjenek elő egy nem létező két évvel ezelőtti dokumentumot. Ezt mostantól kell így csinálni. Vagyis aki a 4. évében van, az megcsinálja az önértékelését a tanfelügyelet előtt, majd tanfelügyelik a most már tudott időpontban. Aki a 2. évében van, az idén megcsinálja az önértékelését, és majd két év múlva újra. Erről volt szó, én ebben az értelemben írtam, amit írtam.
Köszönöm a pontosítás, így már tiszta.Teljes mértékben egyetértek!:cool:
 

a fa

Állandó Tag
Állandó Tag
Most ugyanabból a dologból teljesen más, egymásnak ellentmondó következtetést vontunk le.
Ha a pedagógus elemzi a különböző jogforrásokat, azok között adott időpillanatban találhat ellentmondásokat.
Számomra az is teljesen nyilvánvaló, hogy éppen az önállóan gondolkodni tudók fognak elemezni, és fogják ezeket észrevenni.
Az a mód, hogy a kiadott jogforrások időbeliségét kövesse, s az időben legutolsót vegye alapul, nemhogy jogászoknál is megszokott, de a józan ész szerint a leglogikusabb megoldás.
A jogalkotónak meg persze dolga, hogy az esetleges ellentmondásokat, időbeli csúszásokat (pl. minősítésénél 5 vagy 7 nap a kérdés elküldésének ideje, látjuk a felületen a javítást...) tudja kezelni.
Pl. minősítésnél most az Útmutató és a 326-os kb. ugyanazt tartalmazza. A tanfelügyeletnél a Kézikönyv ebben a pillanatban előrébb lehet, mert a napokban jelent meg. Majd a következő 20/2012-es EMMI-rendelet módosítás tartalmazza a szinkront.
Legalábbis reméljük - én nem vagyok jogalkotó...
Ne haragudjatok, de szerintem egy rendeletet a
kézikönyv semmiféleképpen sem ír felül!!!!!! :)
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
EGY ÖNÉRTÉKELÉS eredményét kell az OH információs rendszer felületére feltölteni, mivel 2 évvel ezelőtt még nem is volt kézikönyv!!!

Az ÖNÉRTÉKELÉSI kézikönyvben ez áll: "A vezető önértékelése az éves önértékelési terv szerint, a vezetői megbízás második és negyedik évében, a vezetőre vonatkozó intézményi elvárások alapján történik. Az elvárásokat a vezető, az önértékelést támogató munkacsoport és a nevelőtestület közösen dolgozza ki a 4.3.2.1 fejezetben megadott általános elvárások értelmezésével...A vezető önértékelésének eredményét az informatikai rendszerben kell rögzíteni, amely azt elérhetővé teszi a vezető, az Oktatási Hivatal számára. Az eredményt a vezető megosztja a fenntartóval, akinek lehetősége van a vezetői önértékelés eredményéhez megjegyzéseket fűzni a vezetői önfejlesztési terv elkészítésének támogatása érdekében."

Akiket 2017-ben fognak tanfelügyelni, azok a vezetők ezt mind megcsinálták???hogyan töltötték fel 2 éve az eredményeket????, tavaly kezdtek megalakulni a BECS-ek (leánykori nevükön a PÖCS-ök); 1 éve működik (na ez túlzás) az OH önértékelési-tanfelügyeleti felülete!!!!
Jogszabály szerint:
"193. §
(21)367 A 145. § (2)–(4) bekezdése szerinti intézményi önértékelés pedagógusra, intézményvezetőre és intézményre vonatkozó részeit először a 2016. évi ellenőrzésben szereplőre vonatkozóan kell elvégezni, ...."
20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet Hatályos: 2016.09.01 -
Vagyis innét kezdődik a történet.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
E- napló
Januárban szavazunk az e-napló bevezetéséről. Nem lenne hagyományos papír alapú, csak digitális. Ebben kellene vezetni a haladási és az értékelési naplót is. A bemutatón láttuk, hogy minden óra után digitálisan kell beírni az óra anyagát, és egyenként kell bevinni a hiányzókat is. / rákattintani a hiányzók nevére/Két nap késedelem esetén pirosan villog az iskolavezetésnél, hogy lemaradásaid vannak. Jegybeírási tolerancia 10 nap.
Van valakinek tapasztalata, hogy a gyakorlatban ez hogyan működik? Így elsőre ijesztőnek tűnik, hogy napi 7 óra után én egyenként emlékszem az összes hiányzóra, 30-35 fős osztályokban... és nem tudom, hogy időben ez mit jelent nap végén?
Az előadó szerint mindenhol örültek neki, hogy bevezették ezt a rendszert, mert könnyebb lett a pedagógusok munkája.
Ha van valakinek tapasztalata ossza meg legyen szives, hogy januárban képben legyek a szavazásnál.
Az e-napló ellen is azok ágálnak, akik általában ezt teszik, vagy probléma van az ikt-val.
Nálunk már csak ez a forma van. Nem kell idegeskednem, hogy x ideig nincs a helyén a napló, aztán mire rászabadulnék, az osztályfőnök már lezárta a hiányzókat.
Szerintem jó, semmivel sem bonyolultabb, mint a papírforma, sőt több információt el tudok helyezni, mint a hagyományosba (pl, ami tegnap is téma volt, az értékelésre vonatkozóan).
Ha rendszeresen vezeted, minimális időigénye van. A hiányzókat nem beírod, hanem a megjelenő osztály vagy csoportlistában megjelölöd (egy kattintással).
Többi előnyét már a többiek is ecsetelték.
Nyugodtan szavazd meg.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Jogszabály szerint:
"193. §
(21)367 A 145. § (2)–(4) bekezdése szerinti intézményi önértékelés pedagógusra, intézményvezetőre és intézményre vonatkozó részeit először a 2016. évi ellenőrzésben szereplőre vonatkozóan kell elvégezni, ...."
20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet Hatályos: 2016.09.01 -
Vagyis innét kezdődik a történet.
Tehát azon intézményvezetőknek, akik tavaly voltak a 2. évükben, el kellett volna végezniük. De nem hiszem hogy elvégezték. Még van rá 3 napjuk. Szerintetek is így van? Mindenki kivárt, várta az új kézikönyvet. A pedagógus és intézményi önértékelésnél ez nem probléma, mert a sürgős (vagyis a tanfelügyeletet kapók) megvoltak, a többi meg majd csak meglesz a maradék 4 évben. Mivel idén nincs pedagógus tanfelügyelet, ezért gyaníthatóan továbbra is kivárnak sok helyen, vagyis a végén aztán lesz nagy kapkodás, meg panaszkodás, hogy egyszerre nem lehet ennyi ember önértékelését elkészíteni egy intézményben. Tényleg nem, csak nem egyszerre kellene. De szerintem még mindig várnak, hátha befullad az egész, mert ezt sugallja az, hogy idén nincs pedagógus tanfelügyelet. Akkor tán jövőre sem lesz, gondolják sok helyen. 4-5 év múlva már tisztábban fogunk látni. Na, de addig? :o
 

pepeneje

Állandó Tag
Állandó Tag
Tehát azon intézményvezetőknek, akik tavaly voltak a 2. évükben, el kellett volna végezniük. De nem hiszem hogy elvégezték. Még van rá 3 napjuk. Szerintetek is így van? Mindenki kivárt, várta az új kézikönyvet. A pedagógus és intézményi önértékelésnél ez nem probléma, mert a sürgős (vagyis a tanfelügyeletet kapók) megvoltak, a többi meg majd csak meglesz a maradék 4 évben. Mivel idén nincs pedagógus tanfelügyelet, ezért gyaníthatóan továbbra is kivárnak sok helyen, vagyis a végén aztán lesz nagy kapkodás, meg panaszkodás, hogy egyszerre nem lehet ennyi ember önértékelését elkészíteni egy intézményben. Tényleg nem, csak nem egyszerre kellene. De szerintem még mindig várnak, hátha befullad az egész, mert ezt sugallja az, hogy idén nincs pedagógus tanfelügyelet. Akkor tán jövőre sem lesz, gondolják sok helyen. 4-5 év múlva már tisztábban fogunk látni. Na, de addig? :o
Én biztos nem!
Májusban volt tanfelügyeleti ellenőrzésem, mint pedagógus, ellőtte az önértékelési folyamat, minden szépségével. Az egyszerűen fenomenális lett volna, ha még a vezetői, vagy esetleg még az intézményi önértékelést is végig húzták volna rajtam:eek: Köszönöm, de egy is elég volt.
Mindenkinek időben kész lesz minden!:)
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Most ugyanabból a dologból teljesen más, egymásnak ellentmondó következtetést vontunk le.
A jogszabályok és az ezt magyarázó dokumentumok anomáliái a jogalkotót minősítik, nem minket, csak ne akarjunk minden áron megfelelni a szakértelem minimumát sem mutató intézkedéseiknek. Nekem hosszú ideje nincs már türelmem hozzájuk, nemhogy alkalmazkodjak.

Szerintem amit rosszul csinálnak, azt rosszul csinálják. Nem bánnám, ha jól csinálnák, könnyebb lenne az életem. Pl. most töltöttük föl (határidő nov.30.) az alaposan átgondolt, megrágott intézményi elvárásrendszert. Nem vártunk. Volt határidő. Igyekeztünk tartani, mert erre vagyunk szocializálva. (Legközelebb nem fogjuk!!) Nem tudtuk, ami "meg fog jelenni", tényleg meg fog-e jelenni. Megjelent. Határidő után persze. Gyakorlatilag alapjaiban más, amit most kell csinálni. Csak az őszi szünetből 3 teljes napom ment el rá, hogy minden perfekt legyen a kollégáknak, ha rájuk kerül a sor, és nem csak én csináltam, még egy kollégám dolgozott az előkészítésen, véglegesítésen. Nesze neked!

Én tanítok ezek mellett a blődlik mellett. Ennek az az eredménye, hogy szó szerint éjt nappallá téve dolgozom. Most megint a nagy semmiért. A gyerekeket nem hagyom, pusztán azért, mert az okt.kormányzat mindig mást gondol. S még legyek velük megértő, mert még két jogszabályt sem képesek összefésülni?
Ráadásul lehet, hogy nem tehetetlenek, hanem szándékosan nem tesznek lépéseket, sóher módon, hasznot húzva belőlünk?

Én így csinálnám a dolgom az iskolában, mélységes mélyen szégyellném magam a gyerekek, a szülők, a kollégák előtt. És sűrgősen elhagynám ezt a pályát.
Valaki már felvetette itt, hogy sokféle napló van. Ezen elgondolkodtam. De létezik az egyéni fejlesztési napló. Ebben pedig tényleg bent van, hogy mely szakvélemény alapján (az illetékes bizottság pontos neve, címe, elérhetősége, a vizsgálati szám) SNI-s vagy BTM-es a gyerek. Ez a nyitóoldalon van.
Ez megint fényes példája annak, hogy nem értenek ahhoz, amit csinálnak, nem több, nem kevesebb.
A beírási napló vezetése 90%-ban az iskolatitkár feladata. Minden adat, amit a rendelet előír, ott kell legyen.
20/2012-es
"102. § (1) Az osztálykerettől eltérő, csoportbontással kialakított tanórai foglalkozásokról és azok résztvevőiről a pedagógus csoportnaplót vezet.

(2) A csoportnaplóban fel kell tüntetni a kiállító iskola nevét, címét, OM azonosítóját, a napló megnyitásának és lezárásának időpontját, a kiállító pedagógus és az igazgató aláírását, papíralapú nyomtatvány esetén az iskola körbélyegzőjének lenyomatát is.

(3) A csoportnapló
a) a csoport megnevezését,
b) a csoportba tartozó tanulók osztályonkénti megoszlását,
c) a csoport tanulóinak névsorát,
d) a tanuló nevét, születési helyét és idejét, osztályát, valamint hiányzásait,
e) a tanuló értékelését,
f) a megtartott foglalkozások sorszámát, időpontját és a tananyagot,
g) a foglalkozást tartó pedagógus aláírását tartalmazza.

103. § (1) Az egyéb foglalkozásokról, így különösen a fakultációs foglalkozásról, a szakkörről, a sportkörről és a napköziről a pedagógus egyéb foglalkozási naplót vezet.
(2) Az egyéb foglalkozási naplóban fel kell tüntetni a kiállító iskola nevét, címét, OM azonosítóját, a napló megnyitásának és lezárásának időpontját, a kiállító pedagógus és az igazgató aláírását, papíralapú nyomtatvány esetén az iskola körbélyegzőjének lenyomatát is.
(3) Az egyéb foglalkozási napló
a) a csoport megnevezését, a foglalkozás helyét és idejét vagy időtartamát,
b) a csoportba tartozó tanulók névsorát,
c) a tanuló nevét, születési helyét és idejét, osztályát,
d) a tanuló anyjának születéskori nevét és elérhetőségét, apja vagy törvényes képviselője nevét és elérhetőségét,
e) a megtartott foglalkozások sorszámát és időpontját, a foglalkozás témáját,
f) a foglalkozást tartó pedagógus aláírását tartalmazza."

Megint túllihegünk valamit, fölöslegesen szaporítva az adminisztrációt.
Ráadásul - ha a portfólióból olyan szisztematikusan kiveszünk/kivetetünk mindent, pl. a szakértői vélemény számát, akkor milyen alapon nézhetem meg ellenőrzésnél ugyanezt az adatot? S a napló nem egy titkos dokumentum. Akár más gyerek kezébe is kerülhet. Akár egy óvatlan pillanatban fényképet is lehet adott lapjáról készíteni. Mi védi az ott lévők adatait? Miért kellene oda mindent beírni? A rendeletben szó sincs erről.

Tudom, hogy ezt nem Te találtad ki, nem is a kollégák, de ha nem kell, akkor minek ezzel tölteni az időt, hasznosabb dolgok helyett? Kérdeztétek már az igazgatót?
 
Utoljára módosítva:

selmec

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem tantestület függő. Én szívesen kipróbálnám, de nàlunk sokan idegenkednek tőle. Mondjuk amíg 3 gép jut 48 emberre addig nehezen kivitelezhető. Az internet problémàkról nem is beszélve. A sajàt otthonimat pedig erre màr nem szívesen hasznàlnàm, hacsak nem kapok helyette ha leamortizàlódik! Az alap minden pednek laptop+ internet hozzáférés és utàna beszélhetünk róla. Baráti körben én vagyok az egyetlen alkalmazott, aki sajàt pénzből szerzi be az eszközöket, anyagokat, költségelszàmolás nélkül, azért, hogy hatékonyabban , vagy csak hogy egyszerűen igényeinek megfelelően dolgozni tudjon. Nem panasz, csak már nem szeretnék ehhez tovàbb asszisztálni és lemondani más dolgokról emiatt. Éves szinten elég tetemes összeg.
Köszönöm a válaszokat.
Januárban csak az elvekről döntünk, a bevezetés szeptemberben lesz. Az osztályfőnökök nagyon örülnek a kevesebb adminisztrációnak, a szaktanárok - főleg a heti 1 órások - ének, rajz - félnek, hogy egy influenza járvány esetén 10-15 gyerek/óra hiányzást hogyan rögzítenek naprakészen. - marad a saját papíralapú notesz gondolom, és utána az esti otthoni adminisztrálás, mert a 4 db tanári géphez 60 fő eddig sem tudott leülni.
Én a tanfelügyeleti ellenőrzésnél azt tapasztaltam, hogy a buzgó kollégák a dokumentum ellenőrzést úgy értelmezték, hogy kinyomtatták az e-naplót! !. Senki nem kérte, ez rengeteg papír!!!! Tehát lehet, hogy nyertek a réven, de vesztettek a vámon....
Ahogy finomodik a rendszer, egyre több a tapasztalat, szerintem lehetne egy " kisokost" összeállítani ami segítené a kollégákat egyszerű és praktikus tanácsokkal, hogy egy tanfelügyeleti ellenőrzést hogy lehet a legkönnyebben előkészíteni.
 

Béci76

Állandó Tag
Állandó Tag
Az intézmények által korábban elkészített elvárásrendszer - az indikátorok számának csökkenése és átfogalmazása után - mehet a kukába. Rengeteg ideje, energiája ment rá a tantestületeknek. A mi iskolánkban tuti, hogy a központi elvárásrendszer elfogadását fogom javasolni, hiszen a tanfelügyeleteknél ez az etalon. A pedagógus tanfelügyelet úgy látszik haldoklik, jó lett volna néhányat tervezni az OH részéről, amivel az önértékelések szükségességét alá lehetett volna támasztani. Igy nem sok értelmét látom, annak a pedagógusnak az önértékelését elvégezni 2017-ben, akit esetleg csak 2020-ban tanfelügyelnek (akkorra lehet nyugdíjas lesz, esetleg másik intézményben, esetleg másik szakját fogja tanítani).
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Ahogy finomodik a rendszer, egyre több a tapasztalat, szerintem lehetne egy " kisokost" összeállítani ami segítené a kollégákat egyszerű és praktikus tanácsokkal, hogy egy tanfelügyeleti ellenőrzést hogy lehet a legkönnyebben előkészíteni.
Tapasztalatom alapján ez is szelektív lenne.
Ha valaki témák szerint visszaolvasná az általunk leírt tanácsokat, majd az ezt követő kérdéseket, sajnálattal tapasztalná, hogy felesleges volt leírni, mert a következő oldalon legalább ketten kérdezik ugyanazt a problémát, majd még egy lapot váltva már mókuskerék formájában, behergelve megy a méltatlankodás.
Természetesen senkit nem szándékozok megsérteni, de a fő probléma, hogy alap dokumentumokat nem olvasnak el nagyon sokan (elég, ha "mondták"). Ennek hiányában valóban feleslegesek a jogszabályi hivatkozások, vagy a tényszerű válasz, mert nem tudja behelyezni a nem lévő ismeretek közé.
Ettől függetlenül én is, a többiek is kitartóan leírjuk ismételten ugyanazt. Ha mélységében is érdekes lenne a dolog, nagyon jól fel lehetne készülni ezen fórum alapján is.
A gyakorlati megvalósítását végig gondolva, statikus kisokost nem lehet összeállítani, mert egyetlen dolog állandó, a változás. (John Naisbitt).
Talán hasonló szándékkal készülnek a felületen elérhető GYIK oldalak, de ezt is el kellene olvasni.:(
 

selmec

Állandó Tag
Állandó Tag
Tapasztalatom alapján ez is szelektív lenne.
Ha valaki témák szerint visszaolvasná az általunk leírt tanácsokat, majd az ezt követő kérdéseket, sajnálattal tapasztalná, hogy felesleges volt leírni, mert a következő oldalon legalább ketten kérdezik ugyanazt a problémát, majd még egy lapot váltva már mókuskerék formájában, behergelve megy a méltatlankodás.
Természetesen senkit nem szándékozok megsérteni, de a fő probléma, hogy alap dokumentumokat nem olvasnak el nagyon sokan (elég, ha "mondták"). Ennek hiányában valóban feleslegesek a jogszabályi hivatkozások, vagy a tényszerű válasz, mert nem tudja behelyezni a nem lévő ismeretek közé.
Ettől függetlenül én is, a többiek is kitartóan leírjuk ismételten ugyanazt. Ha mélységében is érdekes lenne a dolog, nagyon jól fel lehetne készülni ezen fórum alapján is.
A gyakorlati megvalósítását végig gondolva, statikus kisokost nem lehet összeállítani, mert egyetlen dolog állandó, a változás. (John Naisbitt).
Talán hasonló szándékkal készülnek a felületen elérhető GYIK oldalak, de ezt is el kellene olvasni.:(
Teljesen egyetértek veled.
Pénteki " gyöngyszem": egy intézményvezető telefonon keres, hogy nem lehetne-e, egy keddi napra szervezett minősítést áttenni egy másik nap szerdára, mert szerdánként ő kevésbé elfoglalt, és jobban ráér! ...hát ennyi...
 

nyár9

Állandó Tag
Állandó Tag
Teljesen egyetértek veled.
Pénteki " gyöngyszem": egy intézményvezető telefonon keres, hogy nem lehetne-e, egy keddi napra szervezett minősítést áttenni egy másik nap szerdára, mert szerdánként ő kevésbé elfoglalt, és jobban ráér! ...hát ennyi...
:rohog::dr_31: ...mert természetesen az intézményvezető mindenek felett!!! Ó a legfontosabb szereplője a napnak. A pedagógusa meg a szakértők csak díszlet! :mad:
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
E- napló
Januárban szavazunk az e-napló bevezetéséről. Nem lenne hagyományos papír alapú, csak digitális. Ebben kellene vezetni a haladási és az értékelési naplót is. A bemutatón láttuk, hogy minden óra után digitálisan kell beírni az óra anyagát, és egyenként kell bevinni a hiányzókat is. / rákattintani a hiányzók nevére/Két nap késedelem esetén pirosan villog az iskolavezetésnél, hogy lemaradásaid vannak. Jegybeírási tolerancia 10 nap.
Van valakinek tapasztalata, hogy a gyakorlatban ez hogyan működik? Így elsőre ijesztőnek tűnik, hogy napi 7 óra után én egyenként emlékszem az összes hiányzóra, 30-35 fős osztályokban... és nem tudom, hogy időben ez mit jelent nap végén?
Az előadó szerint mindenhol örültek neki, hogy bevezették ezt a rendszert, mert könnyebb lett a pedagógusok munkája.
Ha van valakinek tapasztalata ossza meg legyen szives, hogy januárban képben legyek a szavazásnál.
Én dolgozom vele.
Van wifi az épületben - ha nem megy, használom a sajátom.
Tablet mindig nálam..... vagy a laptop.
Így mindig "nálam" az e-napló.
Osztálynévsorom van - e-naplóból, 15 alkalmas rubrikákkal, ahová a jegyeket vagy a hiányzókat is írhatom. (Itt feljegyzések is vannak a tanulókról, hogy mit csináljak, mire- kire figyeljek.)
Ha nem az órán adminisztrálok, akkor napi 1 órát is igénybe vehet a naplóírás (havi 1 jegy, heti 1 órás tantárgyak).
A tanmenetet fel lehet tölteni és nem kell keresgélni milyen óra jön..... és a helyettesítőnek is megjelenik: nem kell agyalni, mi legyen az óra címe.....
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére