Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

zelda87

Állandó Tag
Állandó Tag
Jogszerű foglalkoztatás témakörben szeretnék óvodavezetőket megkérdezni: lehet intézményvezető óvodában tanítói végzettséggel is kolléga vagyis óvónői képesítése nincs, de közoktatásija igen.?
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Kjt.:

23. §109 (1) A magasabb vezetői, illetve vezetői feladat ellátása magasabb vezető, illetve vezető beosztásra történő megbízással (a továbbiakban: megbízott vezető) történik. A magasabb vezetői, illetve vezetői megbízás feltétele, hogy a közalkalmazott - a kinevezés szerinti munkaköre mellett - látja el a magasabb vezetői, illetve vezetői beosztásból eredő feladatait. A megbízást és annak elfogadását írásba kell foglalni. Magasabb vezető - a 90. §-ban foglalt kivétellel - csak felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező közalkalmazott lehet. Nem lehet megbízott vezető a közalkalmazott a gyakornoki idő tartama alatt.

(2) A munkáltató vezetője és helyettese, valamint a munkáltató működése szempontjából meghatározó jelentőségű feladatot ellátó vezető magasabb vezetőnek minősül. A magasabb vezetői, valamint vezetői megbízások körét, továbbá a megbízás feltételeit a végrehajtási rendelet határozza meg.

326-os:

(3) Intézményvezetői megbízás esetén szakmai gyakorlatként 164

a) óvodában óvodapedagógus-munkakörben

b) más nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben, valamint

c) felsőfokú oktatási intézményben oktatói munkakörben

eltöltött időt kell figyelembe venni.

28. § (1) Intézményvezetői megbízás esetén az Nkt. 67. § (7) bekezdésében meghatározott feltételek fennállásakor nem kell pályázatot kiírni.

Nkt.:
67. § (1) Nevelési-oktatási intézményben az intézményvezetői megbízás feltétele:

a)356 az adott nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges - a 3. mellékletben felsorolt - felsőfokú iskolai végzettség és szakképzettség, középiskolában az e törvényben foglaltak szerint pedagógus-munkakör betöltésére jogosító mesterképzésben szerzett szakképzettség,

b) pedagógus-szakvizsga keretében szerzett intézményvezetői szakképzettség,

c)357 legalább öt év pedagógus-munkakörben vagy heti tíz tanóra vagy foglalkozás megtartására vonatkozó óraadói megbízás ellátása során szerzett szakmai gyakorlat,

d) a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben fennálló, határozatlan időre, teljes munkaidőre szóló alkalmazás vagy a megbízással egyidejűleg pedagógus-munkakörben történő, határozatlan időre teljes munkaidőre szóló alkalmazás.

3. melléklet:
Óvodai nevelés - óvodapedagógus - Az alkalmazáshoz szükséges
szakképzettség: óvodapedagógus


A szakvizsga nem szakképesítés.

A fentieket az aktuális jogszabályokból másoltam be. Szerintük nem.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértők!
A Ped. II-es besorolásom óta kicsit parkolópályára tettem ezt a kérdéskört, ezért most nem látok tisztán két dologban. Kérlek, segítsetek!
1. A tanfelügyelet csak azokhoz a pedagógusokhoz mehet, akinek van feltöltve önértékelése?
2. Az intézményellenőrzés során milyen szerepe van ezeknek az önértékeléseknek, illetve az azokat elkészítő pedagógusoknak?
Nagyon várom a válaszotokat!
A másodikkal kezdeném - az intézményi önértékelésnél az önfejlesztési tervek látszanak a szakértők számára, ezeket meg is tudják nyitni, bele tudnak olvasni.
Annyiban érdekes ez, hogy elvileg(!) minden évben összegezni kellene a kollégák által felvetett fejleszthetőket, erősségeket (az int.vezetőnek), és ebből le kell vonnia mindenféle okos tanulságot az éves intézményi munka fejlesztéséhez, ami ugye az int. önértékelés fő feladata.
Ezért praktikus, ha a pedagógus önértékelések az intézményi célokat is megvizsgálják, , abban a kollégák helyzetét, szerepét, pl. a feltett kérdéssorokat a saját specialitásaikkal kiegészítik, hogy megjelenjen a léte v. nem léte a belső elvárásoknak, mert így válik elvileg(!) gömbölyűvé az egész :)

Az első kérdésed: Nem, a szakmai ellenőrzés nem önértékelés függő, viszont az önértékelés ellenőrzés-függő.
Tehát, akit kiírnak pedagógiai-szakmai ellenőrzésre (amit most második éve nem tesznek meg, tehát pedagógus ellenőrzés 2018-ban sem lesz), annak rendelkeznie kell lezárt önértékeléssel. Erre megvannak a határidők - a legfontosabb az, hogy az ellenőrzés napja előtt 15 nappal az informatikai rendszeren már semmilyen változtatást nem lehet csinálni, tehát legkésőbb a látogatás napja előtti 16. napon fel kell legyen töltve minden, ami kell.
Ez azonban most nem játszik, hiszen nem fenyeget a veszély.
A jogszabály amúgy tartalmaz egyéb "felmentéseket" is, pl. aki minősült, ahhoz 3 évig biztosan nem rendelnek ki ellenőrzést.

Azt ugye jól tudom, hogy elméletileg, ha a csúcsvezető kegyeskedik kódot adni akkor már a felületre élesben is tölthetem az anyagokat, még akkor is ah nincs kiírva a vezetői tanfelügyelet konkrét időpontja?
A dokumentumok feltöltéséhez - ha jól értem a szándékot - intézményi admin jogosultság kell. Ezt valóban a vezető tudja beállítani, ill. az, akit ezzel a joggal felruház (nálunk az isk.titkár is meg tudja csinálni). Az int. admin jogosultság mellett, "tanfelügyeleti" is kell és szükség van mestervalidációra is . Ezek után tudsz dokumentumokat feltölteni, illetve cserélgetni - mindaddig, amíg az adott ügyet le nem adtad.
Annyiban módosítanék a lehetőségeiden, hogy önértékelést is csak az intézményvezető tud indítani, hacsak át nem ruházza Rád ezt a megtiszteltetést ;), mert a Látogatási beosztásokból lehet mindezt megtenni, ahová elvileg csak ő léphet be.
A dokumentumfeltöltés tehát az intézményvezetői jogosultságoktól független, annál szűkebb, az int.admin is meg tudja csinálni, ahogyan az önfejlesztési terveket is csak ők tudják feltölteni.
Persze, ha az intézményvezetőd úgy dönt, hogy csinálj mindent Te, az is más - ezt én biztosan nem vállalnám el. Az ő felelőssége is más ebben a helyzetben, nem örülnék, ha rám testálná, pontosabban nem vállalnám, hogy áthárítsa.

Annyit még ide - azt az információt kaptam, hogy a felület nov. 30 után is nyitva lesz, a feltöltéseket nem kell elsietni.

Még nem mélyedtem el én sem az intézményi önértékelés témában, de muszáj lesz, mert jövőre kapok vezetőivel együtt.Csak most a soraidat olvasva gondolkodtam el: a pedagógusok önértékelése nélkül nem is tudom megcsinálni?!
Mi van akkor, ha csak néhány kolléga és nem a teljes nevelőtestület önértékelése lesz meg addig?
A többiek már válaszoltak, én csak megerősíteni tudom - szintén tapasztalat, ill. OH-s egyeztetés alapján. A szakértők abból dolgoznak, ami van, de azért fontos a tervezés. Tehát látniuk kell, hogyan osztottátok be a munkát, és abban valóban ott tartotok-e, ahol, s ha nem, miért. Ha Ti másképp terveztetek, ahhoz jogotok van. Más kérdés, hogy valószínű "megpörgetik" az összes intézményt, nyilván ennek is megvan a maga célja, induljunk ki ebből.
Így számítani lehet arra, hogy Nálatok is megjelennek, megjelenünk :) Lehet, hogy érdemes előbbre hozni, kóstolgatni, de Ti döntötök.
Ha 2021 a vége, akkor mi az eleje? Most mi van ezzel a matematikával? Ezen már régóta töröm a fejem, gondoltam, most már megkérdezlek benneteket is, ha már így előjött. :o:oops::eek:

Kedves BAJ!
Az OH nem tanévekben, hanem I.1-től XII.31-ig számol egy évet.
Ez biztos, mert én is kértem a feltöltött ped.elvárásrendszerhez módosítási lehetőséget (a tapasztalatok alapján), és egyik indokom az volt, hogy "új évet kezdünk", javított dokumentumokkal dolgoznánk. A beszélgetésünk alatt viszont egyértelművé vált, hogy mást gondolunk "új éven". Próbáltam utalni arra, hogy mégis, az intézmények zöme más elgondolás szerint szervezi az életét, de természetesen ez ott inkább csak észrevétel maradt. Talán, egyszer ...
Az viszont biztos, a pedagógiai-szakmai ellenőrzésed az 1. évben történt.
 
Utoljára módosítva:

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértők!
A Ped. II-es besorolásom óta kicsit parkolópályára tettem ezt a kérdéskört, ezért most nem látok tisztán két dologban. Kérlek, segítsetek!
1. A tanfelügyelet csak azokhoz a pedagógusokhoz mehet, akinek van feltöltve önértékelése?
2. Az intézményellenőrzés során milyen szerepe van ezeknek az önértékeléseknek, illetve az azokat elkészítő pedagógusoknak?
Nagyon várom a válaszotokat!
1. Nem lesz jövőre pedagógus-ellenőrzés.
2. Elkérhetik. A pedagógusokra az interjúk során lehet szükség, de nem feltétlenül az eddig önértékeltekre.
3. Ne izguljatok.
 

Andi 41

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép estét mindenkinek:) Szeretném olyan óvodapedagógus kollégával felvenni a kapcsolatot, aki portfóliót tölt fel összevont eljáráshoz, Ped II. és Mester fokozatban ,szaktanácsadó szeretne lenni. Örülnék a tapasztalatcserének:)
 

nyár9

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes!? Az egyik baptista intézmény vezetője jelezte, hogy a fenntartó szeretne jelen lenni az intézményi tanfelügyeleten ugyanis már részt vett 5-6 ilyenen. Valószínűleg keveri a vezetői tanfelügyelettel...... Több kérdés is felvetődik: vajon minek?
  1. Az eljárásrendbe nem illeszthető, interjúkon, bejáráson nem vehet részt, sőt a mi megbeszélésünkön sem. Akkor vajon mit fog csinálni?
  2. A szakértői konferencia diáját is javították, sőt van egy hivatalos állásfoglalás is feltöltve egy csoportban, idézem:
  3. Tisztelt Szakértő Kolléga!

    A fenntartók (képviselőik) tanfelügyeletben való részvételével, feladataival kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.

    A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 156. § (3) bekezdésében foglaltak szerint:
    „Az oktatásért felelős miniszter által az Nkt. 77. § (2) bekezdés d) pontja szerint szervezett szakmai ellenőrzés megkezdése előtt legalább hét nappal értesíteni kell a köznevelési intézmény fenntartóját, tájékoztatva arról, hogy a szakmai ellenőrzés lefolytatásánál jelen lehet.”

    Hivatalunk állásfoglalása szerint a Rendelet 156. § (3) bekezdésében foglaltak nem vonatkoznak az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésre (tanfelügyeletre), hanem kifejezetten csak a miniszter által kijelölt szakmai ellenőrzéseket érintik. Tehát a tanfelügyeleti ellenőrzés során a fenntartó képviselője nem vehet részt az ellenőrzésben.

    Fentiek alapján a 2017. szeptember 12-i szakértői fórumot követően az Önök részére kiküldött szakmai anyagot javítottuk, és a fenntartó képviseletéről szóló két diát (46., 47.) töröltük.

    Mellékelten küldjük a módosított diasort.

    Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét!


    Félek a helyszínen esetleges vitába keveredünk, mely megzavarja az intézményi tanfelügyeletet. Na ilyenkor mi a teendő? Mindenesetre az én POK-omtól is kértem állásfoglalást.
 
Utoljára módosítva:

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Intézményi (meg mindenféle) mondatbankhoz

Az értékelőlap - többek elmondása szerint is, remélem, nem téved mind - megegyezik az elkészítendő értékeléssel. Ha fogod a lapot doc vagy kinyomtatott formában, s a dokumentumok vizsgálata során a ténymegállapításokat (mindenféle jelzők meg minősítő jellegű határozók nélkül!) beírod a megfelelő helyre, a bejárás és az interjúk után kiegészíted, akkor már csak ctrl+c meg ctrl+v a fejleszthető meg a kiemelkedő (egyébként csak ennek a kettőnek a kitöltése kötelező). Az így kapott értékelés - tudtommal - visszamegy az intézménynek is. Az ott dolgozók azt fogják olvasni a konkrétumokból, hogy odafigyeltek rájuk, kollégák voltak, s ha van értelme a tanfelügyeletnek, akkor ők is profitálni fognak. Nem vagyok intézményvezető, de tudom, hogy beszélnek egymással. Az biztos, hogy azt a tanfelügyelőt, aki szerint az én iskolám értékelése csak helyszín és dátum terén tér el a többiétől, a kollégáim minősítője szerepében sem tudnám fenntartások nélkül fogadni.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Intézményi (meg mindenféle) mondatbankhoz

Az értékelőlap - többek elmondása szerint is, remélem, nem téved mind - megegyezik az elkészítendő értékeléssel. Ha fogod a lapot doc vagy kinyomtatott formában, s a dokumentumok vizsgálata során a ténymegállapításokat (mindenféle jelzők meg minősítő jellegű határozók nélkül!) beírod a megfelelő helyre, a bejárás és az interjúk után kiegészíted, akkor már csak ctrl+c meg ctrl+v a fejleszthető meg a kiemelkedő (egyébként csak ennek a kettőnek a kitöltése kötelező). Az így kapott értékelés - tudtommal - visszamegy az intézménynek is. Az ott dolgozók azt fogják olvasni a konkrétumokból, hogy odafigyeltek rájuk, kollégák voltak, s ha van értelme a tanfelügyeletnek, akkor ők is profitálni fognak. Nem vagyok intézményvezető, de tudom, hogy beszélnek egymással. Az biztos, hogy azt a tanfelügyelőt, aki szerint az én iskolám értékelése csak helyszín és dátum terén tér el a többiétől, a kollégáim minősítője szerepében sem tudnám fenntartások nélkül fogadni.
A feltöltendő - pontosabban: a felületen kitölthető - értékelőlapra az egyes indikátotoknál elegendő azok teljesültségét rögzíteni. Ahová írni kell, önálló mondatokat, azok a fejlesthető-kiemelkedő területek, s nem hinném, hogy ezek azonosak lesznek több intézménynél. Azaz biztosan változni fognak a mondatok.
 

namármost

Állandó Tag
Állandó Tag
Míg lasszóval sem lehet pedagógust találni, már bármely szakra sem,..............de a mókuskerék forog. Intézményi tf. vezetői tf. önértékelések, ki akar /nagyon senki nem akar/ minősülni, .................... de a pedagógus tf. most szünetel / hála jó Istennek/. Rágjuk a gumicsontot, gyártódik a fióknak a sok papír, ............................. de minek? Lassan megérjük, hogy visszatér a képesítés nélküli pedagógus kategóriája, mert aki teheti menekül. Meddig tart még ez? Mikor esik le a tantusz illetékeséknél?
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Intézményi (meg mindenféle) mondatbankhoz

Az biztos, hogy azt a tanfelügyelőt, aki szerint az én iskolám értékelése csak helyszín és dátum terén tér el a többiétől, a kollégáim minősítője szerepében sem tudnám fenntartások nélkül fogadni.
Nem titkolom, kissé rosszul érzem magam.
A tanfolyamon gyakorló mintaként terjedtek el a mondatbankok. Ezek szerint a gyakorló szakértők is ebből dolgoznak?
Ha így van, ki sem kell menni, vagy el sem kell olvasni semmit, értékelhető.
Bumm, helyre tettük magunkat szakmailag. Mindezek után nem kell csodálkozni @namármost hozzászólásának tartalmán.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes!? Az egyik baptista intézmény vezetője jelezte, hogy a fenntartó szeretne jelen lenni az intézményi tanfelügyeleten ugyanis már részt vett 5-6 ilyenen. Valószínűleg keveri a vezetői tanfelügyelettel...... Több kérdés is felvetődik: vajon minek?

  1. Az eljárásrendbe nem illeszthető, interjúkon, bejáráson nem vehet részt, sőt a mi megbeszélésünkön sem. Akkor vajon mit fog csinálni?
    A szakértői konferencia diáját is javították, sőt van egy hivatalos állásfoglalás is feltöltve egy csoportban, idézem:
    Tisztelt Szakértő Kolléga!
    A fenntartók (képviselőik) tanfelügyeletben való részvételével, feladataival kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.
    A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 156. § (3) bekezdésében foglaltak szerint:
    „Az oktatásért felelős miniszter által az Nkt. 77. § (2) bekezdés d) pontja szerint szervezett szakmai ellenőrzés megkezdése előtt legalább hét nappal értesíteni kell a köznevelési intézmény fenntartóját, tájékoztatva arról, hogy a szakmai ellenőrzés lefolytatásánál jelen lehet.”
    Hivatalunk állásfoglalása szerint a Rendelet 156. § (3) bekezdésében foglaltak nem vonatkoznak az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésre (tanfelügyeletre), hanem kifejezetten csak a miniszter által kijelölt szakmai ellenőrzéseket érintik. Tehát a tanfelügyeleti ellenőrzés során a fenntartó képviselője nem vehet részt az ellenőrzésben.
    Fentiek alapján a 2017. szeptember 12-i szakértői fórumot követően az Önök részére kiküldött szakmai anyagot javítottuk, és a fenntartó képviseletéről szóló két diát (46., 47.) töröltük.
    Mellékelten küldjük a módosított diasort.
    Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét!


    Félek a helyszínen esetleges vitába keveredünk, mely megzavarja az intézményi tanfelügyeletet. Na ilyenkor mi a teendő? Mindenesetre az én POK-omtól is kértem állásfoglalást.
Szerintem felesleges volt, meg kell nézni a jogszabályt.
Sajnos, mondatbank módjára került a diára. Egy paragrafusban írja le mind a 3 ellenőrzési formát, és elnézték a sorokat (?)
Nem tudom, a POK mit reagál a szándékot illetően. Én is voltam vezetői tanfelügyeleten baptista fenntartású intézményben, valóban személyesen részt vesznek az interjún, és mindezt komolyan veszik, nagyon felkészülnek, tájékozottak. Szerintem nem rossz példa.
A jelzésre én előzetesen reagálnék, hogy az eljárásrend szerint a vezetői tanfelügyeleten van lehetőségük az interjúra. Mivel a 2 eljárás többségében együtt van, lényegében a szükséges információt megadhatták.
A tévesen hivatkozott jogszabály: (a szakmai ellenőrzés nem azonos a pedagógiai szakmai ellenőrzéssel)
"(3) Az oktatásért felelős miniszter által az Nkt. 77. § (2) bekezdés d) pontja szerint szervezett szakmai ellenőrzés megkezdése előtt legalább hét nappal értesíteni kell a köznevelési intézmény fenntartóját, tájékoztatva arról, hogy a szakmai ellenőrzés lefolytatásánál jelen lehet."
20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet Hatályos: 2017.09.19 -
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Elolvastátok??
szó szerint idézem: " az átmeneti rendelkezés - mint mellékszabály - a fő szabályhoz kapcsolódóan arra vonatkozóan határoz meg rendelkezéseket és alkalmazkodik a főszabályhoz, a 2016.-ban módosult....DE az EMMI állásfoglalás indoklásából levezethetően...."--> MI SEM TUDJUK, és azt CSINÁLSZ AMIT AKARSZ, DE joghatás nem fűződik hozzá....
Nagy "klasszikust", Besenyő Pist bácsit idézve, " EZ NEM NÓÓÓRMÁLIS"
Elolvastam, sőt kinyomtattam, mert egyszerűen nem tudtam értelmezni. 2021-ig kell a jogszabály alapján a teljes körű önértékelés, azonban ha te korábban kapsz intézményi tanfelügyeletet akkor tulképpen amennyit csak bírsz csinálj meg belőle, ha lehet mindet. :( :( Most akkor egyáltalán inkább 2021-ig nem is kellett volna kiadni intézményi tanfelügyeletet. Mert miért is rohannak vele? Mi történik az intézményi tanfelügyelet eredményével? SEMMI.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Míg lasszóval sem lehet pedagógust találni, már bármely szakra sem,..............de a mókuskerék forog. Intézményi tf. vezetői tf. önértékelések, ki akar /nagyon senki nem akar/ minősülni, .................... de a pedagógus tf. most szünetel / hála jó Istennek/. Rágjuk a gumicsontot, gyártódik a fióknak a sok papír, ............................. de minek? Lassan megérjük, hogy visszatér a képesítés nélküli pedagógus kategóriája, mert aki teheti menekül. Meddig tart még ez? Mikor esik le a tantusz illetékeséknél?
Az összefüggést nem látom: mi köze a szakmai ellenőrzésnek, a minősítésnek ahhoz, hogy - sajnos -, már megint nem vonzó a pedagóguspálya?
Már bocsánat: aki megijed a mostani portfóliótól, a tanfelügyeleti óralátogatásoktól, az más pályán mivel tudna többet nyújtani?
Mindenütt van valami ellenőrzési minősítési rendszer, jóval kevesebb segítséggel, mint éppen itt.
Ez persze nem azt jelenti, hogy minden lépés és annak mélysége (lásd önértékelés) már be van lőve a véglegesre.
Viszont valahol el kellett kezdeni.
 

pron

Állandó Tag
Állandó Tag
Míg lasszóval sem lehet pedagógust találni, már bármely szakra sem,..............de a mókuskerék forog. Intézményi tf. vezetői tf. önértékelések, ki akar /nagyon senki nem akar/ minősülni, .................... de a pedagógus tf. most szünetel / hála jó Istennek/. Rágjuk a gumicsontot, gyártódik a fióknak a sok papír, ............................. de minek? Lassan megérjük, hogy visszatér a képesítés nélküli pedagógus kategóriája, mert aki teheti menekül. Meddig tart még ez? Mikor esik le a tantusz illetékeséknél?

"Lassan megérjük, hogy visszatér a képesítés nélküli pedagógus kategóriája, mert aki teheti menekül." - írtad, kedves namármost. Nem lassan, már visszatért. A csak abszolutóriummal rendelkező még nem tanároknál valami hasonló kategóriát kell kiválasztani a KIR-ben.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére