Kertünk madarai

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A hideg tél a kis tollasok életében is nagy megpróbáltatást jelent. Segítsünk nekik, tegyünk ki etetőket, hogy egészségben vészelhessék át a telet.
A saját kezűleg gyártott madáretetőkkel nemcsak, hogy segítünk a kertjeinkbe, erkélyünkre látogató szárnyas kis kosztosainknak, de az etetők elkészítése remek családi kikapcsolódást is nyújthat hideg téli napokra. Egy a fontos, hogy minél előbb készítsük el és gondoskodjunk az etetők folyamatos feltöltésére. Jó, ha tudjuk, ha a madarak megszokták, hogy itt meg ott biztos élelem forrásra találnak, számítanak rá, visszatérnek és ha nincs élelem éhen is veszhetnek. Lelkiismerettel kezeljük ezt a dolgot, a kis tollasok életben tartását. Az alábbi ötletadó praktikákkal legyen tele legyen a bendőjük.


bf13.jpg


bf21.jpg


bf22.jpg


bf31.jpg


Forrás: Juno.hu
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Bojana , nagyon szép a Csonttollú madarad .
*
Áh, nem az enyém. Csak feltettem, mert nekem is nagyon tetszett. Ami a madaraknak készített faggyú golyókat illeti, életveszélyesek! Méghozzá azért, mert a szerencsétlen madaraknak a lábán lévő karom bele is akadhat és akkor ott pusztul el. Amikor megveszem, leszedem ezt az idiótaságot, a műanyag hálót és csak úgy teszem bele a madáretetőbe. De sokan nem gondolnak erre, de sokan.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Nálam szeptembertől márciusig megy az etetés, és mindig nagyon nagy a sürgés-forgás az etető körül. Kb 30 kg napraforgót, és 20-30 magvas faggyúgombócot fogyasztanak ebben az időszakban. Nyáron is itt vannak a kertben. Nincs is szúnyogom. :) Nem ritka, hogy egyszerre 10-15 madár is az etetőn van.

Cinege_03.jpg


Cinege_05.jpg


Eteto.jpg


Eteto_01.jpg


Etetonel_01.jpg


Meggyvago_01.jpg
*
A faggyú gombócról - szépen kérlek, vedd le a műanyag hálót - mert abba bele is akadhat a madaraknak a lába, a körme és ott pusztulnak el. Sőt meg is sebezheti! Nem is értem, miért csináltak ilyet, életveszélyes! Én mindig leszedem és magában teszem az etetőbe. Úgy is megeszik, boldogan, no meg feltört dióbelet is szórok a kis tollasoknak.
Nézd meg, mit küldtem neked itt és most, no igen, nemcsak Neked, de minden olvasónknak, tagunknak és érdeklődőknek. Élő mókus és madáretető a budapesti állatkertből. Itt valóban web kamera van és folyamatosan közvetít. Nagyon érdekes:
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Na akkor én leszek az ünneprontó..
Most, hogy enyhébb az idő kevesebb a madaram, de ha leesik a hó, akkor jönnek hozzám, s én etetem őket , miközben a rókicám figyeli őket..

rókica 001.jpg



S ha Ő a gyorsabb van egy kis húsos szendvicse....

rókica007.jpg

Szerencsére kölyök még, s nem is tud repülni...
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Nincs itt semmi ünneprontás! A ragadozóknak is enni kell, pusztán csak az erősebb győzött.
Ez gyönyörű szép róka. Hogy került hozzád, mióta neveled?
Na akkor én leszek az ünneprontó..
Most, hogy enyhébb az idő kevesebb a madaram, de ha leesik a hó, akkor jönnek hozzám, s én etetem őket , miközben a rókicám figyeli őket..

Csatolás megtekintése 1584466



S ha Ő a gyorsabb van egy kis húsos szendvicse....

Csatolás megtekintése 1584467

Szerencsére kölyök még, s nem is tud repülni...
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Hülyeség. Terjed az Interneten egy ilyen hoax, láttam én is. Tizenöt éve lakom itt ahol lakom. Elejétől megvan az etető is, és adom ezeket a faggyúgombócokat is. Soha egyetlen madár sem akad bele a hálóba. Sajnos volt viszont olyan, aki nekirepült a télikert ablaknak. Sérült madarat így sem találtam, de miután az ablakfelületekre fekete ragadozómadár sziluetteket ragasztottam, nem fordult elő ilyen baleset sem.

Egy madármentésem volt amióta itt lakunk, ennek a történetét szeretném veletek megosztani:
Fecske_011.jpg

A fecske a műhely előtti járdán vergődött. Próbált felrepülni, de az egyik szárnya szemmel láthatólag nem volt használható. Dolly cicám már kiszúrta magának, és kezdte vadászhangulatba hozni magát. Felvettem a kis madarat a földről, nem is nagyon tiltakozott. Még soha nem fogtam fecskét a kezembe. Meglepett, mennyire kicsi a súlya. Szinte nem is érezni, olyan könnyű. Néhány grammnyi kis élet. Tudom, ez nagyon antropomorf beidegződés, de segélykérően nézett rám. Hirtelen nem tudtam mitévő legyek. Mennyire lehet etetni egy fogságba került beteg madarat? Első gondolatom az volt, hogy egy kis halálraítéltet tartok a kezemben. Összeszorult a torkom. Aztán előjött szerencsére a józan ész. A hortobágyi madárkórház egy órányi autóút innen. Felhívom őket telefonon. Igen tudnak fogadni fecskét is, most is van négy lábadozó fecskéjük. Beülök az autóba, a fecskét egy cipős dobozba tesszük, amit a Párom kibélelt száraz fűvel. Igyekszem mihamarabb odaérni, hogy enni kaphasson a kis jószág, mert ezeknek olyan gyors az anyagcseréje, hogy óránként enni kell, különben elpusztulnak éhen. Szerencsére minden baj nélkül odaérünk. A papírmunkákat elvégezve átveszik tőlünk a fecskét. Megállapítják, hogy a jobb szárnya sérült, de szerencsére nem törött. Rögzítik, hogy mihamarabb gyógyulhasson, és elhelyezik a másik négy fecske mellé. Két hét a gyógyulás. Ha érdeklődök, tájékoztatnak az állapotáról, és ha eljön a szabadon engedés pillanata, én engedhetem szabadon. Két hét múlva én engedhettem szabadon kis védencemet. Jó érzés volt jót tenni.
*
Nagyon jó ember Vagy! Megköszönöm. :dr_24:El tudom hinni, milyen megható és szép pillanat volt a tudat, hogy megmentettél egy fecskét. Hidd el, ez olyan tett, ami szép emlékké szelídül, hogy még hajlott korodban is eszedbe fog jutni. Ez a fecske hálája...
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Kicsit nagyképüen hangzik, hogy az állataimról sajátjaimként beszélek, de ők szabadon élnek, sok időt töltenek a házam körül, s én inkább csak bepótolok a kosztjukba.... Fenn lakom a hegyen két kilométerre a legközelebbi falutól, s a kerítésem csak jelzés értékű, inkább csak dekoráció. Vannak őzeim is, nekik is építettem etetőt . A vaddisznók önellátóak, a tölgyeim környékét alaposan feltúrják, de ők nem túl barátkozóak.. Ha lustaságom legyőzöm a madaraimról, melyek több mint fele ritka is és védett is, majd teszek fel pár képet... Az a baj, hogy Magyarországon egyre nagyobb teret hódít a vadászat, s számomra érthetetlen hogyan lehet megengedni ezt egy Nemzeti Park területén...
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem kekeckedésképen , de a "Természet védelmi területen" szoktak is mindig és mindenhol még a müvelt nyugat Europában is vadászni . Az nemjellenti azt , hogy a erdö és vadgazdálkodás teljesen leáll ! Csak ott nem olyan méretü mint a "gazdasági" területeken és ez inkább a "turistáknak" szól !
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez nem egyszerűen Természetvédelmi Terület.. Ez Nemzeti Park és kiemelten védett. A világon mindenütt ilyen helyen kizárólag hívatásosok által végzett vadgazdálkodás - nem tudok rá pontosabb kifejezést- van, s nem pedig sportvadászat...ahogy itt de talán ezért...Csatolás megtekintése 1584508
Most felétek a törpék is gyöngytyukon lovagolnak , vagy azzok is az "Istenek eledetéböl" ettek és megnöttek mint a lovak ??
Amugy egy miniszteri utasitásban az áll , hogy a nemzeti parkok vadászterületén a vadászat nem cél , hanem a természet védelem eszköze ! A vaaszat csak állományszabályozás céljából , vadkár csökkenés érdekében történik , de tartalmaz nagyon fura részt is a vadkárral kapcsolatban a fentnevezett parkokban .
Amugy nagyon nagy "gond van" , ha a vadászatott sportnak minisitik !! Értem ott a felsöbb testrészen , a Vadászat az nem sport !! Az egy életmód , egy elhivatotság !! Aki ezt sportnak nézi az téves terepen jár !! Az vegyen magának gummi nyuszit vagy menjen a lötérre és ott lödözzön !!:rolleyes2:
 
Utoljára módosítva:

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt hittem, legalább innen kihagyjátok a politikát. Sajnálom, hogy idáig süllyedt ez a magát politikamentesnek valló oldal. Tiltakozásképpen törlöm a hozzászólásaimat innen.
Én kitöröltem az enyémet... Nem pontosan értem a felháborodásod. Én ugyanis nap mint azzal szembesülök, hogy számos dolog tiltva vagyon ami 21. századi életem fontos része lenne, de mivel Nemzeti Parkban lakom ez tiltott. S nem üdülőként, hanem lakóház, udvarként van megjelölve... De a vadászati törvény a lakott területtől, és nem a lakóháztól méri a távolságot... A házamtól 100m-re !!!!! van a magasles, ahonnan azokat az őzeket(is esetleg) melyeket etetek lődözik ki. A vaddisznóknak rönkökkel eltorlaszolták a vágatot, hogy legyen dagonyázó, odaszokjanak, s kukoricával feltöltött önetető bővíti a csábítást.... Én ezért minden fórumon, csak sajnos egyre kevesebb van tiltakozok az urizáló politikusok vérengzése ellen. Mert bizony a zömük politikus s azok pereputtya.
De elnézésed kérem, hogy rossz helyen háborogtam.. Én jöttem később, nem fogok előfordulni többet...
Legyen szép napod...
 

cat34

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is szerencsésnek mondhatom magam, hiszen Budapesten a XVII. kerületben lakom az elején, erdő választja el a X. kerülettől. Rengeteg madár van nálunk is és tavaly tavasszal fedeztem fel ezt a madárkát:


stiglicleso.jpg


Addig még élőben nem láttam. Sajnos viszont a fecskék tulajdonképpen eltűntek. Gyerekkoromban még fészket is raktak a házunk eresze alá. Feltűnt még az is, hogy a rozsdafarkúak is elszaporodtak. Olyan cukik, ahogy "kattognak".
Imádok ott lakni. Nyáron minden nap kb. hajnali 4-kor kelek. Amikor a rigók és a többi madárka is felébred. Olyan rajcsúrt csapnak, hogy nem lehet tőlük aludni :). De inkább erre, mint a gépkocsi zúgásra.
 

cat34

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát nagyon remélem jönnek is csapatostul! Eddig csak egy-két példányt fedeztem fel, de jó lenne, ha ugyanúgy sokan lennének, mint a rozsdafarkúak. Pár évvel ezelőtt még csak egy pár volt a szomszédunk teraszán kiépített fészkükben, mára már jóval többen vannak.
Van egy picike zöld madárka is, akinek olyan "torka" van, hogy amikor nyitva van az erkélyajtó és rázendít, a TV-t fel kell hangosítani, mert a trillázástól nem hallom. Nagyon nehéz meglesni, de azt hiszem így nézhet ki:

kan%C3%A1ri%20mad%C3%A1r.jpg
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Tavaly nagyon sok felkereste az etetömet , de sajnos az idén a cinkéken kivül csak 1-2 veréb volt mert a fránya szarkák mind elverik innét . Vagyis a kicsik nem is mernek elöjönni , ha szarkák itt rendetlenkednek .
 

cat34

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes, nálunk nem tudom mit történt, de egy időben ugyanez volt a helyzet. Voltak a cinkék, meg a verebek és rengeteg szarka. Aztán pár év elteltével a szarkák száma lecsökkent, alig lehet látni nálunk, az énekes madarak pedig elszaporodtak. Még egy ilyen is feltűnt párban.

Jay-09-Jerry-Cassidy.jpg
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Cat , igen a nagy fészekrabló és áruló a Szajkó vagy Mátyásmadár , de nagyon szép a szárnytolla a kalap mellett :rohog:
 
Oldal tetejére