Kilencen haltak meg a Baján csomagolt zöldségtől

Egy eddig nem ismert, új lisztériabaktérium miatt haltak meg kilencen Európában. A végzetes gyorsfagyasztott zöldségeket Baján csomagolták, és itthon is lehetett kapni belőlük.

Egyelőre nem tudni magyar betegről, sem halálos áldozatról annak kapcsán, hogy a Magyarországon termesztett, majd fagyasztott zöldségekbe egy olyan baktérium került, amit eddig nem is ismertek a szakemberek.

47 fertőzésről tudnak

Az európai járvány eddig kilenc halálos áldozatot szedett az elmúlt három évben. Ez a szám viszont március óta hárommal növekedett, vagyis még mindig szedhet áldozatokat. Az európai hatóságok jelentése szerint a cég bajai üzemében gyártott zöldségek egy része Lengyelországon keresztül jutott az Európai Unió több országába. Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban összesen 47 embert fertőzött meg.

Célkeresztben a Jégkert

A hazai boltokban és raktárakban is hatalmas mennyiség van még nemcsak a mélyhűtött kukoricából, de a cég összes termékéből, például brokkoliból vagy mexikói zöldségkeverékből.

A magyar hatóság a vizsgálatok eredményeképp azonnal leállította a gyártást, és értesítette a boltokat. Így például a Penny Marketben megvásárolható összes Jégkert márkanevű terméket levették a polcokról.



1579667_thinkstockphotos-506754728.jpg

A mérgező magyar készletet levették a polcokról © Thinkstock
De úgy tűnik, számos magyar hipermarket is kapott a termékekből. Angliában a Tesco, a Lidl és az Aldi is forgalmazta a salátakeveréket.

– A fertőzés általában 1-10 nap alatt már mutat tüneteket, de akár kilencven nap is lehet a lappangási idő. A riasztási lánc miatt ugyanakkor úgy gondoljuk, nem kell újabb áldozatra vagy megbetegedésre számítani. A legfontosabb, hogy fagyasztott termékeket minden esetben a csomagoláson javasoltaknak megfelelően hőkezeljük, így tudjuk kivédeni a kockázatot – mondta a Borsnak dr. Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatóhelyettese.



1579669_thinkstockphotos-508349832.jpg

Baktériumtenyészet a laboratóriumban. Nagyon szívós az új törzs © Thinkstock
A szakember hozzátette: a gyárban nem hibáztak, ugyanakkor a gyártósoron megtalálták a fertőzés forrását. Mivel minden határértéken belül volt, így a probléma sokáig rejtve maradt. Nehezítette a járvány okozójának megtalálását az is, hogy nagyon kevés esetben okozott panaszt a baktérium jelenléte. Az ugyanakkor a vizsgálatok során kiderült, hogy a lisztériabaktérium egy új törzse áll a fertőzés mögött, ami sokkal agresszívabban „viselkedik”. A megoldást pedig a legnagyobb mennyiségben gyártott csemegekukorica jelentette. A bajai üzemben, ahol korábban többek között az Iglo és Globus termékeket is gyártottak, fertőtlenítés és teljes gyártósorcsere után most próbaüzemben működnek. Amennyiben hosszú ideig fertőzésmentes zöldségek tudnak kikerülni, újra működhetnek majd.

Erőteljes az új változat

A megbetegedéseket a listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta. A fertőzés jellemző tünete a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A betegség a csecsemőkre, várandós nőkre, idősekre veszélyes.

Borsonline
 
Persze ha betartják a feltüntetett előírásokat akkor semmi baj sincs.
Vagyis étkezés előtt felmelegíteni és nem nyersen fogyasztani.
Na igen akkor sincs semmi keresnivalója a fertőzésnek a terméken!
 
Jellemző módon Magyarországra, valójában az esetnek a presztízsen kívül semmi következménye nincs.
A hivatalos reakció ebben az eseben is az azonnali "semmi szabálytalan nem történt és senki sem felelős".
Talán mindkettőben benne van a "képzett" cukrász végzettségű, és bajai kötődésű és a területért felelős államtitkár, Zsigó Róbert, aki legendásan ostoba. (Fideszkompatibilis.)
 
Jellemző módon Magyarországra, valójában az esetnek a presztízsen kívül semmi következménye nincs.
A hivatalos reakció ebben az eseben is az azonnali "semmi szabálytalan nem történt és senki sem felelős".
Talán mindkettőben benne van a "képzett" cukrász végzettségű, és bajai kötődésű és a területért felelős államtitkár, Zsigó Róbert, aki legendásan ostoba. (Fideszkompatibilis.)
Jól látod!
Ha mindez egy külföldi cégnél történt volna a híradó a migránsozás után csak ezzel foglalkozna hogyan is mérgezik a magyart külföldről...hisz csak a hazai a jó!!
 
Egy kicsit alább kéne adni a hisztit:
a Magyarországon termesztett, majd fagyasztott zöldségekbe egy olyan baktérium került, amit eddig nem is ismertek a szakemberek.
Ha valamit nem ismerünk, akkor nem is tudunk védekezni ellene.
Szomorú ez a történet, de a légiós betegséggel, vagy a spanyolnáthával pont ugyanez történt. Amíg nem ismerték az okot, addig pusztított.
Amint kiderült az ok, azonnal visszavonták a termékeket mindenhol, és gyakorlatilag minden elérhető platformon értesítették a lakosságot.
Keressetek rá a google-ben, rengeteg találat jön fel.
jégkert zöldség baktérium
 
Egy kicsit alább kéne adni a hisztit:
a Magyarországon termesztett, majd fagyasztott zöldségekbe egy olyan baktérium került, amit eddig nem is ismertek a szakemberek.
Ha valamit nem ismerünk, akkor nem is tudunk védekezni ellene.
Szomorú ez a történet, de a légiós betegséggel, vagy a spanyolnáthával pont ugyanez történt. Amíg nem ismerték az okot, addig pusztított.
Amint kiderült az ok, azonnal visszavonták a termékeket mindenhol, és gyakorlatilag minden elérhető platformon értesítették a lakosságot. (Hasonlítsuk össze ezt azzal, amikor a csernobili katasztrófa idején egyesek agyonhallgatták a katasztrófát, sőt, "kiterelték" az embereket a szabadba...)
Eddig nem ismertek??
De hiszen már 2015 óta vannak mérgezések európában csak nem tudták azonosítani az eredetet.
Még hogy ismeretlen....
 
nem tudták azonosítani az eredetet

Nehezítette a járvány okozójának megtalálását az is, hogy nagyon kevés esetben okozott panaszt a baktérium jelenléte. Az ugyanakkor a vizsgálatok során kiderült, hogy a lisztériabaktérium egy új törzse áll a fertőzés mögött, ami sokkal agresszívabban „viselkedik”

Akkor ismert volt, vagy nem? Az, hogy "valami baj van", nem jelenti azt, hogy tudják az okot.
 
Amikor tenyésztést csinálnak a helyiségből és a gépekről vett mintákból (ld. a 2. képen a tenyésztés eredményét) akkor látható, hogy valami van. Lehet, hogy nem tudják a baci nevét és nem ismerik az emberekre gyakorolt hatását, de látják, hogy fertőzés van. És ha fertőzés van, akkor azt vizsgálni kell. Míg a vizsgálat folyik, fertőtleníteni is kell. A helyiséget és a gépeket rendszeresen kell ellenőrizni (gondolom, én, a laikus).
Az, hogy főzés közben a baci elpusztul, nem ok arra, hogy a zöldségben baci legyen. Egyáltalán, semmilyen okot nem tudok elképzelni, ami indokolná, hogy egy fagyasztott termékben bármilyen baci legyen.
 
Nem venném én biztosra hogy a csomagban volt az a fertőzés. Egyáltalán hogy azonosítottak be hogy pont ennek a márkának a terméke a fertőzőt? Én mindig szkeptikus vagyok az ilyen történetekkel kapcsolatban. Na mindegy én ehhez hülye vagyok Valahogy mindig kevés infó áll rendelkezésre az igazság megállapításához amíg a pánikkeltéshez tömérdeknyi. Mondjuk én pont nem vásároltam ezt a márkát mert nekem kissé túlzás volt az ár amit kértek a termékeikért. Kb hány áldozat kell ahhoz hogy komolyabb kivizsgálásra legyen érdemes a fertőzés? Bár nem is csodálkoznék egy új baktériumon mert az a sok féle szer amit használnak a feldolgozás folyamán biztos hogy képes valami új bacilust generálni.

A fertőzés jellemző tünete a láz, hányás, hasmenés, fejfájás.
Hát nem azért de ez így elég tág behatárolás. Hiszen millió ok válthatja ki ugyan ezt.
 
Nemértem ezt a "mü felháborodást" hiszen ilyesmi ezerszer is elöfordulhat máshol is szerte e világba ! Magam emlékszem pár évvel ezelött itt nálunk Németországban volt egy hasonló eset vagyis több is ahol állitolag a Kinából származó fagyasztott epertöl lettek több ezren betegek . Neked mint "gyáronak" fogamad sincsen hogy miképen "késziti el , foggyasza el a vásárló a termékedet , azért mert valaki már elnézést csövestöl eszi a kukoricát nemhinném , hogy az eladó hibája lenne . Szomorú , hogy halálosan végzödött némely személy megbetegedése mely a gyártó nemszakszerü fertöttlénitése miatt történt !
Nemtudom megérteni némely társunk hozzászólását , miért is baj , ha egy mondjuk államtitkár csak cukrász ?? Ma már mindenkinek aki ott fent üll már diplomája kell hogy legyen ?? Aztán majd szidjuk öket mert halvány fogalmuk nincsen a sok "jogásznak , történésznek" meg a fene tudja milyen diplomásnak az egyszerü emberek gondjairól , bajairól ! Azért érdekelne , hogy egy pösti ügyvéd aki 30 éve a parlamentben üll tudja miért is panaszkodik a felvásárlokra a szabolcsi állatartó ?? Vagy tudja e mennyi muka fekszik abba a fránya 1 liter egri borba ??
 
Egy aránylag egészséges szervezet,megfelelően működő immunrendszerrel, szinte észre sem veszi ezeket a gerjesztett bacikat,vírusokat,gombákat stb.
Ellenben egy betegség által legyengült szervezet,immunrendszer sokkal érzékenyebb a legkisebb fertőzésekre is, - szerintem.
 
Mindennapi. 20-30% halálozási aránnyal. Talán nem kellene mindennapinak lennie...

Na de még is 20%-30% mi? mihez viszonyítva év, évtized, évszázad, nap, hónap?
Ha ilyen magas a % akkor ez valóban nem mindennapi ha nem sokkal súlyosabb abban az esetben ha ez éves statisztikai adat.
 
Mindegy hogy milyen elelmiszer senki nem akar ilyent ugyben meghalni. 2015 ota fenallo problemat azert illet volna kikuszobolni es nem varni meg ezt a sok halalesetet.
MAr a csomagolasnal fertozes tortent igy jutottak Bajara ahol szinten megtalaltak ezt a bacit.
Szigoru hatosagi ellenorzes kellene es nem magyarazni a bizonyitvanyt mert emberek eletebe kerulhet.
A kinai szivgyogyszer alapanyag is visszavonasra kerultek mert rakot okoznak. egy szivbajosnak pont a rak hianyzik meg a bajara. Hiaba majd minden orszag keszit ilyent ha az alapanyag rossz, igy az oszes termek mehet a kukaba.
Meg jo ha egyaltalan kiderul es nem hallgatna rola mint sz@r a fube, es aruljak tovabb.
 
Elmesélek egy történetet.
Pár éve, vagy van az már 15 is kitört egy influenza járvány Európában. Lengyelországból indult és végigfertőzte egész Európát. Persze ment a hírverés, hogy mindenki, akinek kedves az élete azonnal, de legkésőbb most oltassa be magát.
Nosza, kis családunk lerohant az orvoshoz, hogy ide nekünk az oltást, mert jaj-de-félünk.
Az orvosnő viszont egy normális ember és a következőket mondta: Ez a járvány csecsemőkre és öreg emberekre, valamint nagyon legyengült, lábadozó emberekre veszélyes. A veszélyeztetett csoportból kb. 25% kapja meg és ezekből kb. 5% halálos lehet. Azaz a 25% 5%-a, azaz 0,1 ember. Lengyelországban a 40 millióból már meghaltak 12-en. 1 csecsemő, a többi 80 év fölötti. Maguk szerint kell félniük?

Szóval ez a bacilus Európában már 47 fertőzést okozott. Jaj nekünk, jaj a világnak! Az európai össz népesség, vagy 200 millió ember -nem ismerem a pontos számot - közül már 47-en megkapták! Borzasztó! Istenem, mit tegyek?!?
A legjobb, amit tehetek, ha bemegyek a konyhába és megiszom egy pohár csapvizet. Az fertőzőbb, mit ez a baci. Valamikor úgyis meg kell halni, nem?

Szerintem valamelyik hülye külföldi versenytárs már megint a magyarok ellen dolgozik és rémhíreket terjeszt. Mint régen, hogy tilos a libát tömni! Letörték a magyar piacot, azóta a magyar asszonyok a francia cégnek tömik ugyanúgy a libát - csak nem ide fial az eljárás, henem oda. Arról nem beszélve, hogy ki szokott fagyott morzsolt kukoricát nyersen enni??
 
Minden evben engem tobbszor elkapott az influenza vagy a "megfazas" ami borzalmas nehezen viseltem magas laz a fotelbe ucsorgtem mert lefekudni se birtam olyan kohogesi rohamaim voltak. Miota beoltatom magam minde evben azota /alulro felfele el ne kopogjam/ nem volt meg csak enyhebb fogon se ilyen bajom. Nincs kizarva hogy esetleg valamire allergias voltam de ez nem derult ki, raadasul meg mindig nem erzem magam oreg korunak , en ki nem hagynak egyetlen egy oltast se, se a tetanuszt se a tudogyullasra mert sok egyeb bajom melle legalabb ezektol mentesulok.
Egyik baratnom ovsomort szerzett be, nagyon szenvedett honapokig, itt nem is ismerek olyant aki ne oltatta volna be magat mert apoltuk segitettunk neki de mindenki elment egy szuriert,hogy ne hogy mi is beleesunk ilyen nyavajaba.
Meg nem vagy szenvedo alanya, vagy nem latod a kornyezetedbe ezeket a betegsegeket addig elhiszem, hogy nem erzed szukseget semilyen vakcinanak.
Milyen sok kanyaros gyerek lett mostanaban, tobben bele is haltak, vagy mert nem voltak beoltva vagy a szerum volt gyenge.
 
Egy eddig nem ismert, új lisztériabaktérium miatt haltak meg kilencen Európában. A végzetes gyorsfagyasztott zöldségeket Baján csomagolták, és itthon is lehetett kapni belőlük.

Egyelőre nem tudni magyar betegről, sem halálos áldozatról annak kapcsán, hogy a Magyarországon termesztett, majd fagyasztott zöldségekbe egy olyan baktérium került, amit eddig nem is ismertek a szakemberek.

47 fertőzésről tudnak

Az európai járvány eddig kilenc halálos áldozatot szedett az elmúlt három évben. Ez a szám viszont március óta hárommal növekedett, vagyis még mindig szedhet áldozatokat. Az európai hatóságok jelentése szerint a cég bajai üzemében gyártott zöldségek egy része Lengyelországon keresztül jutott az Európai Unió több országába. Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban összesen 47 embert fertőzött meg.

Célkeresztben a Jégkert

A hazai boltokban és raktárakban is hatalmas mennyiség van még nemcsak a mélyhűtött kukoricából, de a cég összes termékéből, például brokkoliból vagy mexikói zöldségkeverékből.

A magyar hatóság a vizsgálatok eredményeképp azonnal leállította a gyártást, és értesítette a boltokat. Így például a Penny Marketben megvásárolható összes Jégkert márkanevű terméket levették a polcokról.



1579667_thinkstockphotos-506754728.jpg

A mérgező magyar készletet levették a polcokról © Thinkstock
De úgy tűnik, számos magyar hipermarket is kapott a termékekből. Angliában a Tesco, a Lidl és az Aldi is forgalmazta a salátakeveréket.

– A fertőzés általában 1-10 nap alatt már mutat tüneteket, de akár kilencven nap is lehet a lappangási idő. A riasztási lánc miatt ugyanakkor úgy gondoljuk, nem kell újabb áldozatra vagy megbetegedésre számítani. A legfontosabb, hogy fagyasztott termékeket minden esetben a csomagoláson javasoltaknak megfelelően hőkezeljük, így tudjuk kivédeni a kockázatot – mondta a Borsnak dr. Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatóhelyettese.



1579669_thinkstockphotos-508349832.jpg

Baktériumtenyészet a laboratóriumban. Nagyon szívós az új törzs © Thinkstock
A szakember hozzátette: a gyárban nem hibáztak, ugyanakkor a gyártósoron megtalálták a fertőzés forrását. Mivel minden határértéken belül volt, így a probléma sokáig rejtve maradt. Nehezítette a járvány okozójának megtalálását az is, hogy nagyon kevés esetben okozott panaszt a baktérium jelenléte. Az ugyanakkor a vizsgálatok során kiderült, hogy a lisztériabaktérium egy új törzse áll a fertőzés mögött, ami sokkal agresszívabban „viselkedik”. A megoldást pedig a legnagyobb mennyiségben gyártott csemegekukorica jelentette. A bajai üzemben, ahol korábban többek között az Iglo és Globus termékeket is gyártottak, fertőtlenítés és teljes gyártósorcsere után most próbaüzemben működnek. Amennyiben hosszú ideig fertőzésmentes zöldségek tudnak kikerülni, újra működhetnek majd.

Erőteljes az új változat

A megbetegedéseket a listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta. A fertőzés jellemző tünete a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A betegség a csecsemőkre, várandós nőkre, idősekre veszélyes.

Borsonline
*
Rémisztő! Mindig akad valami, amiért van ok a félelemre. Hol a tyúk, hol a tojás, hol a disznó, hol a marha (kergekór), most meg a fagyasztott zöldségek? Pontosan a fagyasztott zöldségekről állították azt, hogy a legbiztonságosabbak, mert a leggyorsabban, szinte szedés után - kerülnek be a hűtőházakba.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,750
Tagok
615,333
Legújabb tagunk
canoon
Oldal tetejére