Az akupunktúra nem működik

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Korunk egyik jellemző sajátsága a tudomány nagyívű szárnyalása. A fizika a négy alapvető erő egyesítésén fáradozik, a biológia az emberi DNS és agy rejtelmeit kutatja, az orvostudomány pedig kezdi megérteni a fontosabb betegségek biológiai hátterét, és egyre sikeresebb ezek gyógyításában is.

Az autentikus tudományok mellett azonban él és virul egy párhuzamos árnyékvilág, az áltudományok hatalmas birodalma. A legintenzívebb támadás az orvostudományt éri; az orvosok és a tudományalapú gyógyítás presztízse soha nem látott mélységek felé zuhan. Az alternatív medicinák népszerűsége viszont egy ezzel éppen ellenkező, felfelé ívelő dinamikát mutat. Az egyik legnépszerűbb módszer ezek közül az akupunktúra.
Az univerzum fantomenergiái
Az anyag lényegében összesűrített energia, amit Einstein E=mc2 képlete fejezi ki egzaktul. Tapasztaljuk a Föld gravitációs erejét, mérni tudjuk az elektromágneses mezőt, és a mikrorészecskék közötti gyenge és erős kölcsönhatásokat. Az alternatív medicina szerint azonban léteznek műszerekkel kimutathatatlan energiák is, amelyek egyfajta életerőként szövik át egész univerzumot, közte az emberi szervezetet is. A keleti filozófia szerint az emberi testet a csi (prána) energiája járja át a meridiánok (nadik) alkotta csatornákon keresztül. A keleti gyógyítás világában nem ismertek a rák, az epekő, a szkizofrénia és a többi betegség genetikai és szervi okai és hajlamosító tényezői, az összes betegséget az energiaegyensúly megbomlása okozza. Ebből következően a gyógyításnak a harmónia helyreállítására kell törekednie.

6597030_d7fda24669167ebeac22818b5553ca42_wm.jpg

Fotó: China Photos
Speciális tűkkel, tenyérrel, gyógynövény-kivonatokkal, vagy megfelelő táplálkozással segíthetjük, hogy az életerő eloszlása harmonikus legyen. A nyugati „energiagyógyászok” szerint a testünket jótékony energiasávokból álló aura veszi körül, amely láthatatlan nyílásokon, a csakrákon keresztül hatol be a szervezetbe. A keleti filozófiák ezen főbb elemeit a nyugati sarlatánok elcsenték, alaposan összegyúrták őket, majd kisstílű haszonszerző vállalkozásokká alakították azokat.

Tűvel a betegségek ellen
Az akupunktúra az alternatív orvoslás azon ága, aminek hatásosságában gyakran még olyanok is hisznek, akik egyébként szkeptikusak a nem konvencionális gyógyászat egyéb fajtáival szemben. Az akupunktúra a hagyományos kínai gyógyászat kulcseleme. E technika a bőr bizonyos pontjainak (az ún. akupontok) stimulálásán alapul, melyhez eredetileg vékony tűket alkalmaztak, de ma már használnak nyomást, hőt, sőt lézert is.


E technika eredete a korai történelem homályába vész. Egy bizonytalan hitelességű legenda szerint i.e. 2600 körül a mongolok elleni háborúban egy kínai katona testébe nyílvessző fúródott, és ez kigyógyította a férfit egy régebbi betegségéből. A kínaiak ebből a megfigyelésből azt szűrték le, hogy a test bizonyos pontjainak szurkálása terápiás hatású, és ezt az elképzelést fejlesztették tovább a későbbi évszázadok során.

A kínai filozófia szerint a csínek (chi) nevezett pozitív éltető erő a mindenség építőeleme, mely anyag, energia és információ formájában mindenütt jelen van. Ez az életerő a külvilágból árad a test felé és onnan vissza a külvilágba. A csi az emberi szervezetben tizenkét (egyesek szerint 14) fő meridiánon keresztül áramlik. Az egyes meridiánok a létfontosságú szervekhez vezetnek. A jin és a jang ellentétes pólusú, egymást kiegészítő, s normálisan egymással egyensúlyban lévő – ám tudományos fogalmakkal nehezen meghatározható – „valamik”. A test láthatatlan csatornái is feloszthatók jin és jang meridiánokra. E csatornákon való energiaáramlás bizonyos pontokban elakadhat, emiatt a két energia egyensúlya megbomlik, és ez előbb-utóbb betegséghez vezet. Ekkor lép közbe az akupunktúra, amely tűivel a felszíni meridiánok mentén szétoszlatja az akadályokat.

6597034_ee327c985066564ff90a05256cbd52d7_wm.jpg

Fotó: Science Society Picture Librar
A XIX. század az akupunktúra európai terjeszkedésének kora volt, a XX. század elejére azonban ez a módszer, valamilyen ok miatt kihalni készült mind szülőhazájában, mind a nyugati féltekén. Ekkor jött a feltámasztó akarat a nagy vörös diktátor, Mao Ce-Tung személyében, aki 1949-ben programot hirdetett az ősi kínai gyógymódok megmentésre. A népi hatalom a nyugati típusú gyógyításra pénzt biztosítani nemigen tudott, adott hát kínai gyógyászat formájában cirkuszt a népnek. Európa megkésve követte a keleti lendületet, és az akupunktúra csak a hetvenes években kezdett el újra terjedni először az USA-ban, majd Európa-szerte.

Az eleinte szkeptikus nyugati tudomány is sikerekről kezdett beszámolni különféle betegségek esetében (például migrén, mellkasi fájdalom, reuma, nátha, asztma, hörghurut és székrekedés), ezért lassanként a fejlett világ újra befogadta a keleti gyógyítás e szurkálós válfaját. A kétkedés ördöge azonban nem tért nyugovóra. A kínai gyógyítás fogalmai a csi, a meridiánok, a jin és jang ugyanis a nyugati orvoslás számára értelmezhetetlenek, létezésük nem igazolt, az akupunktúrás pontok pedig semmiféle élettani megfelelővel nem rendelkeznek. Hogyan lehet akkor egy a tudomány által el nem ismert erőkön alapuló gyógymód hatásos? – kérdezték az örök kötözködők. Elvileg elképzelhető, hogy – noha az alapelvek hibásak – a gyakorlatban mégis működik a módszer. Jóllehet nehéz elképzelni, hogy a csudában lehet például a színvakságot akupunktúrával gyógyítani, hiszen itt egyértelmű genetikai okok állnak a háttérben. A szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az allergia akupunktúrás terápiája is hasonló kételyeket vet fel.

A WHO botlásai
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a kritikák hatására áttanulmányozta az addig közölt tudományos publikációkat, és 1979-es jelentésében sokak megrökönyödésére az akupunktúra teljes sikerét kürtölte világgá. E kínai gyógymód a legalizációjához nem is kaphatott volna fontosabb pecsétet. Sorra indultak az akupunktúra-tanfolyamok, hogy kielégíthessék a keleti medicina iránt megélénkült keresletet. A betegek óriási számban keresték fel a kínai orvoslást alkalmazó klinikákat. Példaként, az évezred fordulójára az angol páciensek felének javasoltak akupunktúrás kezelést az orvosaik. A szurkáló kezelés hatásosságában hívő, de a misztikus energiákat elutasító kutatók megpróbáltak tudományos magyarázatot találni a jelenségre, és a fájdalomcsillapítást illetően rá is leltek két, már létező teóriára.

6597038_c16dc000364ade5cda9dd3efd7de76dd_wm.jpg

Az úgynevezett kapukontroll-elmélet szerint a fájdalom és a tapintási ingerek a gerincvelőben ugyanazon az idegsejten (projekciós neuron) vetülnek, ami az ingerületet az agy érzőközpontjába szállítja. Az elmélet szerint a fájdalomérzet csak akkor továbbítódik, ha közben nem érkezik egyéb ingerület erre a közös „kapu” idegsejtre, ez ugyanis gátló funkcióval bír. E jelenség az alapja annak a hétköznapi megfigyelésnek, hogy ha megsérül a kezünk, akkor a környéki régió dörzsölése enyhíti a fájdalmat. Az akupunktúrás tűk keltette ingerület tehát gátolja a krónikus fájdalmat – gondolhatnánk. Itt persze rögtön felmerülhet a kérdés, hogy mi fog versengeni a fájdalmunkkal, ha a tűket eltávolítottuk. A másik elképzelés az endorfinok hatásmechanizmusán alapult. Ismeretes, hogy e molekulák felszabadulása fájdalommérséklő hatású. A tűszúrás fájdalmat okoz, a fájdalom pedig endorfintermelődést, ezért működik az akupunktúra – hangzott az érvelés. Sajnos egyik elméletet sem sikerült meggyőzően bizonyítani.

Amikor a hit hat
Placebo hatáson orvosi értelemben általában a hatóanyag nélküli szerek páciensre való hatását értjük. Placebohatást azonban nem csak az a tudat válthat ki a páciensből, hogy valódi gyógyszert kap, hanem például a gyógyító hitelessége (orvos vagy mágus), a fehér köpeny, vagy akár a fonendoszkóp is. A placebo hatás rendszerint a pszichikai tényezőket, pl. fájdalom, betegségtudat érint, melyeknek nyilvánvalóan valamilyen élettani lenyomatot is kell hagyniuk az idegrendszerben. Ma azonban ezek természete még nem világos.

A kételkedő kutatók is nekiveselkedtek, hogy cáfolják a gyógymód hatásosságát. Számos kísérletet végeztek különféle kontrollokkal: a tűket össze-vissza szurkálták, vagy olyan minimálisan mélyesztették a bőrbe, hogy nem volt szabad hatniuk, mivel nem érték el a feltételezett meridiánokat. A legszellemesebb rendszer a teleszkópos tűkön alapult. A még tapasztalatlan kísérleti alany azt hitte, hogy megszúrták, de a tű valójában nem hatolt be a bőrbe, hanem a felszínen maradt.

E kísérletek többsége egyértelműen negatív eredményt hozott: az akupunktúra hatása nem volt megkülönböztethető a placebóétól. Egyes vizsgálatok azonban továbbra is sikerekről számoltak be, elsősorban a Kínából származó publikációkban. A WHO újra színre lépett: 2003-ban ismét összegezték az időközben újabb adatokkal kibővült eredményeket. A második jelentés az előzőtől jóval visszafogottabb volt ugyan, de a világszervezet hivatalos állásfoglalása szerint semmi baj sincs az akupunktúrával: bizonyos betegségekre egyértelműen hatásos, másoknál pedig a bizonyossághoz még tovább kell folytatni a tesztelést. Kutatói körökben a jelentés óriási felháborodást keltett. Úgy tűnt, hogy a WHO nem állt a helyzet magaslatán, és újra szakszerűtlen véleményt adott közre. Később kiderült, hogy a bírálattal megbízott személyek elfogultak voltak az akupunktúra iránt.

Nem hat, de vannak veszélyei
Mi is az a Cochrane Szemle?

A Cochrane Szemle egy olyan szisztematikus analízis, melynek során az elemzést végző kutatók első lépésként megállapítják, hogy egy adott témában mely publikációk vizsgálati módszerei ütik meg a tudományosság mércéjét. A nem megfelelő közlemények eltávolítása után összegzik az eredményeket, s így vonják le a konklúziót. Ezt a módszert metaanalízisnek is nevezik, melyet jelenleg elsősorban gyógyszerek, gyógymódok és étrendek egészségre való hatásának vizsgálatára alkalmaznak.

Az úgynevezett Cochrane Szemle során ismét megvizsgálták a közleményeket, és a vacak minőségűek kiszórását követően azt állapították meg, hogy az akupunktúra a legtöbb betegségre hatástalan, de a migrénre és a műtét utáni émelygésre a placebótól kissé erősebb a hatása. Úgy tűnik, hogy az egyébként mindig korrekt munkát végző Cochrane bizottság túl jószívű volt az adatokkal, és valószínűleg olyanokat is felhasznált az elemzéshez, amiket ki kellett volna dobnia. Az ezt követő angol, majd német vizsgálatok szerint ugyanis az akupunktúra nem gyakorol egyetlen betegségre sem terápiás hatást. Számos későbbi vizsgálat is ugyanerre az eredményre jutott.

Az akupunktúra tehát nemcsak elméletileg hibás, hanem az újabb mérvadó kutatások szerint a gyakorlatban is legfeljebb placebohatást tud elérni. Tegyük hozzá, hogy még ma is folynak a tudomány berkein belüli spekulációk az akupunktúra esetleges terápiás hatásairól, sőt a hatásosságot igazoló publikációk is megjelennek a témáról, igaz, ma már nem a mérvadó szakmai lapokban. Az egyik legtekintélyesebb tudományos szaklap a Nature azonban már 2007-ben áltudománynak nevezte az egész kínai gyógyászatot.

6597048_2f53802c48c98d1bcb1c0e04322df025_wm.jpg

Fotó: China Photos
Edzard Ernst, az alternatív gyógyítás ádáz ellenfele, magukat a publikációkat összegző szisztematikus analíziseket vetett össze, és arra jutott, hogy egyedül a nyaki fájdalom enyhítésében mutattak ki egyes elemzések némi terápiás hatást. Ez azonban gyakorlatilag semmi. Hol vagyunk már attól az állítástól, hogy ez a technika szinte minden betegségre gyógyír? Ráadásul, az említett minimális hatást feltételezhetően csak a statisztika vagy valami egyéb tényező produkálta, valójában nem létezik. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a 2000 és 2011 közötti publikációkat összegyűjtő szemlék közül, csak 57 volt vizsgálatra alkalmas, és ezek közül is mindössze négy ütötte meg a kiválóság szintjét, a többiek válogatási szempontjai túlságosan megengedőek voltak. A szemlék az adatokkal való csalást sem képesek kiszűrni. Az akupunktúra nem veszélytelen, számos közleményben súlyos szövődményekről, sőt halálesetekről számoltak be, amelyek elsősorban a fertőzésekkel és a mellhártya átszúrásával voltak kapcsolatosak.

Nálunk engedik
Az akupunktúrát Magyarországon eddig orvosok végezték, az idei évtől kezdve azonban törvényhozói pecséttel kínai "orvosok" is honosodhatnak. Én magam azt nem értem, hogy ha egy terápiáról egyértelműen bebizonyosodott, hogy hatástalan, miért kell támogatnunk azt, ahelyett, hogy inkább betiltanánk? A tudományalapú gyógyítás ettől jóval mérsékeltebb kudarca esetén nem haboznának a tiltással a hatóságok. Korábban nem volt a tudomány kezében olyan eszköz, amely lehetővé tette volna az akupunktúra elméleti alapjának és gyógyításban való hatásosságának vizsgálatát, ezért a korabeli kínai gyógyászat nem vádolható szélhámossággal. Ma már azonban tudjuk az igazságot: az akupunktúra egy nagy átverés.

Boldogkői Zsolt

(A szerző egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Biológiai Intézetének intézetvezető igazgatója.)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Tobb ismeros is kiprobalta pl dohanyzas leszokasa miatt. Sajnos sikertelen volt a tobbszaz dollaros szurkalas.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Édesanyám 2002-ben stroke-t kapott.
Két hónapig volt a kórházban, sokat tettek az élete megmentéséért, de beszélni nem tudott. Fél oldalára lebénulva, egyik fülére teljesen megsiketülve, ráadásul beszédkészségét elvesztve, hoztam ki a kórházból.
A kétségbeesés legmélyebb bugyrában voltam, kerestem, kutattam, mit lehetne olyat tenni, amivel segíteni tudnék rajta és a helyzetünkön. Sikerült elvinnem akupunktúrára, méghozzá egy valóban neves orvoshoz. Szegény édesanyám, annyira félt, (én is!) de tudattam vele, hogy hová viszem és mit tesznek vele, meg közben fogtam a kezét.
A fejbőrét hosszú tűkkel szúrták tele, s az volt az érdekes (számomra), hogy fel sem szisszent. Kértem, hogy válaszoljon, intsen a szemével, mert ha ez fáj, azonnal eljövünk.
Megértette velem, hogy nem fájt neki a kezelés, sőt később, amikor már beszélni tudott, meg is mondta, hogy még annyit sem érzett, mintha szúnyog csípte volna meg. Ezen már akkor is elképedtem. Lényeg, ami lényeg, a kezelés és a magán mentő elég sokba került, de nem sajnáltam. Pár kezelés után édesanyám tudott beszélni, előbb csak szavakat, majd mondatokat.
Volt aki azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy a kezelés segített, elképzelhető, hogy az a mély hit, mely szükséges volt ahhoz, hogy visszanyerje beszédkészségét. Volt olyan ember is, aki az erős akaratáról, sőt az én erős akaratomról próbált meggyőzni. Itt és most megtorpedóz(hat)nám a fenti cikket, de nem teszem, mert édesanyám állapotán láttam a javulást.
x
Tehát itt leírtam a pro-t, de most alább leírom a "kontrát" is.
x


Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára:
az alábbi levelet küldtem a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, melyben az MTA állásfoglalását kérem az akupunktúrával kapcsolatban. A levél megírásában nagy segítséget nyújtott Hraskó Gábor, akinek ezt megköszönöm.

Tisztelt Elnök Úr!
A Magyar Tudományos Akadémia a közelmúltban a világon az elsők között foglalt állást a homeopátia ügyében, mely szerint nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatásos lenne. A tényeket tisztelő emberek számára felemelő érzéssel járt ez a magyar tudomány és orvoslás legmagasabb szintjéről érkező egyértelmű üzenet.
Orvoskari professzorként, nagy tisztelettel arra szeretném kérni Önt, hogy az MTA foglaljon állást az akupunktúrával kapcsolatban is. A homeopátia mellett az akupunktúra az alternatív orvoslás másik olyan területe, melyet sokan művelnek hazánkban is orvosi diplomával, pedig elmélete és bizonyítékai cseppet sem meggyőzőbbek annál.

Érveim a következők:

1. Az akupunktúra áltudományos elveken nyugszik, hiszen nem léteznek sem a Qi, sem a meridián nevű csatornák, melyeken keresztül e misztikus energia állítólag a szervek felé terjed, ideértve a szintén nem létező ún. triple burner szervet is. Ugyancsak tudományos alapokat nélkülöző az az elképzelés, mely szerint a betegségek általános oka a jin és a jang egyensúlyának megbomlása, mivel e fogalmak is csupán képzeletbeli fizikai entitásokra utalnak. Ha úgy véljük, hogy a modern tudomány korában e bizarr elképzelések kizárólag a metaforák világában léteznek, akkor tévedünk: az akupunktúrás orvosok képzése a kínai filozófián alapul, az akupunktúrás orvosi kongresszusokon pedig tényként beszélnek az anyagi világon túl létező gyógyító életerőről.

2. A tudományos orvoslás világában eleinte sokan úgy gondolták, hogy a kínai gyógyászat elmélete hamis ugyan, de a tűszurkálás valóban létező élettani mechanizmusokat mozgósít a gyógyulás érdekében. Ez az elképzelés azért tartotta viszonylag sokáig magát, mert nem állt rendelkezésre megfelelő placebo kontroll. Ma már rendelkezünk e kontrollokkal, ilyenek például a véletlenszerű szurkálás, a csupán a bőr felszínébe hatoló szúrás és a teleszkópos tűk alkalmazása. Az utóbbi évek szisztematikus analízisei rendre az akupunktúra hatástalanságát hozzák ki (példaként külön dokumentumban csatoltam a 2017-es és 2018-as Cochrane elemzések listáját: 1 és 2-es melléklet). A homeopátiához hasonlóan, az akupunktúrát illetően is jelennek meg még ma is e technika hatásosságát igazoló tanulmányok elsősorban periférikus jelentőségű lapokban. Egyértelmű trend azonban, hogy ahol alapos vizsgálatnak vetik alá az egyes alkalmazásokat (például metaanalízisek módszerével), ott az akupunktúra hatástalanságát, vagy hatásosságának igazolatlanságát állapítják meg. Ehhez képest a hazai akupunktúrás szolgáltatások e módszert az egészségmegőrzés és gyógyítás rendkívül széles körére ajánlják a depressziótól, a látászavarokon, bélgyulladáson, az agyvérzésen, az asztmán és a magasvérnyomáson át a vizeletvisszatartási problémákig szinte minden betegségre (3-as melléklet), sőt, van ahol a szintén tudománytalan biorezonancia elmélettel és a homeopátiával kombinálják a kínai metodikát (4 és 5-ös melléklet). Kijelenthető azonban, hogy mára tudományos konszenzus jött lére azt illetően, hogy az akupunktúra jó esetben is csupán placebohatással rendelkezik. A placebohatás azonban nem specifikus, és csupán korlátozott hatást gyakorol magára a gyógyulásra. Nem véletlenül alkalmaznak placebo kontrollt a gyógyszertesztelések esetében.

Összefoglalva, az akupunktúra egy áltudományon alapuló, gyógyításra alkalmatlan technika. A kínai orvoslás eme ágának gyakorlása amellett, hogy bizonyos szintű egészségügyi kockázattal jár, megtéveszti a betegeket, az egyetemi katedrákon való oktatása pedig a tudomány és a tényalapú orvoslás tekintélyét súlyosan rombolja.
Tisztában vagyok vele, hogy az akupunktúrával kapcsolatos kritikus állásfoglalás, a probléma komplex természete miatt, nem könnyű feladat, többek között azért, mert tömegek hisznek a hagyományos kínai orvoslás hatásosságában. Úgy vélem azonban, hogy egy abszurd elveken nyugvó filozófiát nem szabad a véleményszabadság részeként tekinteni, hiszen módszereit az egészségügyben gyakorolják, eredménytelenül. Biztos vagyok abban, hogy a józan gondolkodású emberekre, ideértve az állami döntéshozókat is, igen nagy hatással lenne egy MTA részéről érkező szakmai állásfoglalásnak. Sőt, mivel egy úttörő jelentőségű deklarációról lenne szó, komoly nemzetközi hatást is gyakorolna, ami emelné a magyar tudomány presztízsét is. A hallgatás viszont legalizálja az áltudományt, a hatástalan “gyógymódokat” és az átverést.

Bízva pozitív válaszában, őszinte tisztelettel:

Boldogkői Zsolt

(a levél kelte: Szeged, 2018. április 23.)
(Forrás: Városi Kurir)
*
A választ még nem találtam meg, de ha megtalálom, mindenképpen behozom.
 

Danielxy

Kitiltott (BANned)
Boldogköi lassan Szeged bohocává válik.

Nincs orvosi képzettsége, biologus, ami nem lenne baj ha legalább elementáris medicinalis ismeretei lennének. De nincsenek. Ezzel szemben veszi magának a jogot, hogy mindenbe - de szó szerint mindenbe belebeszéljen, mindenröl véleménye legyen. ,
Igy beleszól a medicinába is. Valahogy kisebbségi komplexussal küzdö psichologiai esetnek tünik.
S nyilvánvalóan nem tud arról, hogy vannak meridiánvonalak, pontok, amelyek kinaiéknál vagy 5000 éve ismertek, s persze, az azokon kifejtett hatás mérhetö is. De azért jár a szája.
Legutóbb kiderült, hogy többek között a dosis jelentöségéröl sincs halvány fogalma sem, a hatásspektrum fogalmát nem ismeri.

Pont ezek miatt az "akupunktura pontok" miatt kell vigyázni pl. szivbeteg szemmütétjénél, mert a pupillára gyakorolt nyomás cardialis leálláshoz vezethet, mint ez pont Szegeden meg is történt. A szivgyenge beteg a szemmütét alatt exitált. A szem-sziv az egy vonal ugyanis.
Mielött a tudománytalanságait hirdeti ez az ember, jobb lett volna ha a kari tanácsban meghallgatja az ejtözö idösebb kollegák storyjait.
 
Utoljára módosítva:

Örökmozgó

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nem bírom ki ,hogy ne kotyogjak bele...
Elfogultságom miatt inkább "idegen tollakkal ékeskedem." Nem reklám,meggyőzni sem akarok senkit ...de más nézőpontot adhatnak pl. az alábbi képek,az írások.
http://www.noeallatotthon.hu/index.php?pid= Állatok
http://www.tveger.hu/tveger-magazin/?p=673
https://tenyek.hu/kulfold/132851_akupunktura_az_aligatornak.html
https://fidelio.hu/klasszikus/a-talentummal-el Sass Sylvia

Mondjuk azon is érdemes elmélázni ,hogy pl .versenylovaknál is sikerrel alkalmazzák az akupunktúrás és homeopátiás kezelést,ahol nem apró pénzzel szórakoznak.
Természetesen az akupunktúra sem mindenkinek válik be ,de mondjatok egy gyógyszert,protokollt ,kemót ,sugarazást ,injekciókúrát stb .ami mindenkinél mindig egyformán hat. Ahogy máskor is írtam ,két ember,(állat) nem indul egy vonalról. Gének,életmód ,hitrendszerek,kollektív tudat ,stresszkezelés,tudatalatti programok,tudattalan ellenállás,tudattalan ragaszkodás a betegség "előnyeihez".:oops:
Ja és a poén... akinek hatására én annak idején végül is kitanultam,egy nyitott szellemiségű neves ,sebész orvos barátom volt,aki megnyomott pár pontot a kezemen,amikor éppen migrénem volt....és hatott...de én is,csak önmagamon is jó pár egyéb módszert is alkalmazok,ha éppen szükségem van rá. Baleseteknél,embóliagyanús helyzetnél azért mentőt hívnék és nem zárnék ki semmilyen orvosi vizsgálatot.
Dr Bakanek György véleményével értek egyet kb így-Bánom is én mitől gyógyul valaki,csak gyógyuljon meg. Hát így!
Cigi? Van aki fogja és minden cécó nélkül leteszi és volt aki szép csöndben lefelezte a kajáját ,elindult futni,tornázni és gyönyörűen átalakult ,kivirult. Láttam ilyet,nem is egyszer...na ez is egy lehetőség.;)
 

eniko63

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem es sok ismerosomnek is (ugyanaz az akupunkturas kinai orvos kezelt minket) bejott az akupunkturas kezeles. Igaz, a kinai orvos annak idejen Kinaba tanulta a szakmat, kemeny 7 evig, ezt kovette az ottani 12 ev praxis. Tehat, nem holmi gyorstalpalo akupunktura kurzust vegzett 'guru' az ember..... persze, a beteg hozzaallasa is kell (azaz: ha az akupunktura terapia idejere az orvos egy bizonyos dietat rendel el - ez az orvos mindig azt is rendel, ami sokaknal eleg kemeny eletmod valtoztatast eredmenyez - azt bizony be illene tartania a betegnek....). Az is megtortenik, hogy ha a beteg megtagadja a terapiahoz tartozo etrendet, akkor az akupunkturas kinai orvos SEM fogadja tovabb a terapiara.... van benne valami, hogy csak a tuk magukba nem elegek a gyogyulashoz (szerintem....)....
 

Örökmozgó

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem es sok ismerosomnek is (ugyanaz az akupunkturas kinai orvos kezelt minket) bejott az akupunkturas kezeles. Igaz, a kinai orvos annak idejen Kinaba tanulta a szakmat, kemeny 7 evig, ezt kovette az ottani 12 ev praxis. Tehat, nem holmi gyorstalpalo akupunktura kurzust vegzett 'guru' az ember..... persze, a beteg hozzaallasa is kell (azaz: ha az akupunktura terapia idejere az orvos egy bizonyos dietat rendel el - ez az orvos mindig azt is rendel, ami sokaknal eleg kemeny eletmod valtoztatast eredmenyez - azt bizony be illene tartania a betegnek....). Az is megtortenik, hogy ha a beteg megtagadja a terapiahoz tartozo etrendet, akkor az akupunkturas kinai orvos SEM fogadja tovabb a terapiara.... van benne valami, hogy csak a tuk magukba nem elegek a gyogyulashoz (szerintem....)....

Nem a tűk hatnak ,hanem a megfelelő akupunktúrás pontok ingerlése (ez több módon lehetséges),amik pl.alkalmasak azonnali fájdalomcsillapításra,érzéstelenítésre is (pl.fogászat) ,mint ahogy a harcművészetben vannak akár gyilkos pontok is.
A hagyományos kínai orvoslás egy bonyolult rendszer ,aminek a tűhasználat "csak" egy része. Bővebben lsd: HKO .
Persze a tapasztalat számít,de nagyon sok nem gyorstalpalót végzett akupunktőr dolgozik bevált pontkombinációkkal,ami nem igényel több évtizedes tanulást. Pl. egy fülakupunktúrás addiktológus,ETI vizsgával,csupán 5 pontot szúrhat a fülben,mégis sok szép eredményt lehet velük elérni.....és igen ,a kliens részvétele és fent említett" hozott anyaga" ,jelentős hozzájárulás a gyógyuláshoz,csakúgy ,mint egy szimpla nátha esetében is. :rolleyes:
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem teljesen érdektelen , hogy hatásos vagy "hatástalan" a lényeg Segitsen !!! Nagyon furának tartom Boldogköi elvtárs úr irását mivel a müvelt nyugaton és nem Barbáriában már évtizedek óta tanitják hivatalosan és a hires nevezetes berlini Charite-n külön osztállyal is rendelkezik a kinai gyógymod !! Ja ott lehet !!
 

Danielxy

Kitiltott (BANned)
Nekem teljesen érdektelen , hogy hatásos vagy "hatástalan" a lényeg Segitsen !!! Nagyon furának tartom Boldogköi elvtárs úr irását mivel a müvelt nyugaton és nem Barbáriában már évtizedek óta tanitják hivatalosan és a hires nevezetes berlini Charite-n külön osztállyal is rendelkezik a kinai gyógymod !! Ja ott lehet !!

A berlini Charitet emlitve Prof.Michalsenre utalna a bejegyzés?
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
Én csak azt nem értem, hogy amennyiben hatástalan, akkor ezt a "természetgyógyászati szakágat" (alternatív gyógymódot, nem konvencionális kezelést... - nem kívánt törlendő), miért csak orvosi végzettséggel rendelkezők végezhetik (már, ha letették az ETI vizsgát).
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
A dohányos pontosan ugy mint az alkoholista "szenvedély beteg" ezt csak maga tudja leszoktatni magát , ha akarja !!! Igen csak Ö maga, mert ezt igen is az agyban magának kell eldöntenie !! Az nem betegség !!
 

Örökmozgó

Állandó Tag
Állandó Tag
Meg ugye egy ló nem tudja bebeszélni saját magának...legalábbis azt feltételezzük...
Igen ! Érdekes dolgok ezek,mert máskor leírtam azt is ,hogy egyszer (jó régen) hétvégén kapta el a kutyámat valami fájdalom és akkor kipróbáltam az egyik sos homeopátiás bogyót (ami szintén fekete posztó)....hát persze ,hogy hatott. Hozzátenném,hogy ő is szenzibilis kis jószág volt,mint minden kutyám (kitől látják?),de akkor a munkám miatt sajnos nem tudtam a szokásos módon pátyolgatni,simizni ,csak gyorsan "megbeszéltem vele",hogy ez biztosan jó lesz.Kétszer beadtam és így is jobban lett,mire pár óra múlva hazaértem. DE kemoterápián átesett kutya hányingerét is csillapította .Tény: Engem valóban nem érdekelt mitől lett jobban és régóta nem csak a szememnek hiszek. Egy próbát megérhet mindenkinek. :dr_31:
 

Örökmozgó

Állandó Tag
Állandó Tag
Én csak azt nem értem, hogy amennyiben hatástalan, akkor ezt a "természetgyógyászati szakágat" (alternatív gyógymódot, nem konvencionális kezelést... - nem kívánt törlendő), miért csak orvosi végzettséggel rendelkezők végezhetik (már, ha letették az ETI vizsgát).

Jó kérdés! Az ETI vizsgához is kell alap EÜ , TGY modul és vizsga,ezután jöhet a szakosodás és ha nyitnál egy rendelőt ,a" veszélyes ,vérrel járó " helyzet miatt bürokratikus engedélyek,feltételek. Ez orvosoknak természetesen sokkal könnyebb.
Az ötpontos szúráshoz nem kell doktori végzettség és a többi pontot is lehet fülmaggal,mágnessel ,a testen moxa ,köpöly ,pontnyomás alkalmazásával kezelni . Mindez jobb helyeken nem pár napos" üzlet" , pl.kínai orvosok mellett is gyakorolhattunk 1 évig ...na és mindez nem kevés pénzbe kerül a többségében neves orvosok előtt letett vizsgákkal együtt. Gondolom az üzleten kívül,mindenkinek a saját felelősségérzetére van bízva,milyen tanfolyamot választ.
Én még több évig tanultam végig ezeket,mert érdekelt és olyan tanárok segítettek ebben,mint pl. prof.Dr. Török Szilveszter,Béky László, Dr Eőry Ajándok . Ez maga egy élmény volt. Annak ellenére ,hogy ma már jobban érdekelnek azok a lehetőségek amiben tevékenyen részt vesz a kliens (mert ugye a fejben tényleg sok minden eldől),szomorú ,hogy a sok teljes akupunktúrával,homeopátiával foglalkozó orvos számomra nagyon gyengén állt ki -e módszerek mellett. Magam is sokat változtam az élet csavaros helyzeteiben. Nincs kedvem senkit sem győzködni .adatokat gyűjteni,hogy mi hatásos ,mi nem. Most kivételt tettem ebben a beszélgetésben,mert talán itt tudunk támadások nélkül nézőpontokat cserélni,csevegni.
Kaptam én is olyan helyzetet,amiben szinte mindent végig jártam,mire megoldást kaptam. Sok TGY-s kolléga és sajnos sok orvos is elbukott. Pl. négy orvos pár napon belül ,négy diagnózist mondott. Sokszor írtam már test-lélek-szellem hármasát kellett és kell a mai napig is helyre pakolnom minden problémánál. Nálam pl.egy hirtelen halál évekig tartó tudattalan feldolgozatlansága mindent ,de mindent borított. A tű mellett sok más okosság segített.
....és mindezek ellenére is hiszek benne,hogy mindennek oka van,még ha gyakran nem is látjuk át,sokszor még utólag sem és találtam pár jó orvost,módszert ,embert aki nekem éppen ott,akkor segített....de lehet ,hogy máskor ,másnak más segít...csak segítsen!!;)
 

Örökmozgó

Állandó Tag
Állandó Tag
A dohányos pontosan ugy mint az alkoholista "szenvedély beteg" ezt csak maga tudja leszoktatni magát , ha akarja !!! Igen csak Ö maga, mert ezt igen is az agyban magának kell eldöntenie !! Az nem betegség !!
""Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat. Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, éld át a fájdalmaimat, az örömömet. ...Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam. ...S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem. Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem. Akkor mondhatod, hogy ismersz!... ""
Nem tudhatjuk valaki ezt miért nem hiszi el magáról, mi a háttere,miért kapaszkodik a cigibe?. Ami nekem könnyű,másnak nehéz és fordítva. :oops:
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
""Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat. Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, éld át a fájdalmaimat, az örömömet. ...Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam. ...S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem. Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem. Akkor mondhatod, hogy ismersz!... ""
Nem tudhatjuk valaki ezt miért nem hiszi el magáról, mi a háttere,miért kapaszkodik a cigibe?. Ami nekem könnyű,másnak nehéz és fordítva. :oops:
Aha , akkor ezt pontosan ugy mondhatjuk az alkohilistára is , nem ??? Amugy abban az idézetben igazad van , én nem is török pálcát senki felett sem , nekem sem volt könnyü , de ha az egyik függö akkor a másik ???
 

Örökmozgó

Állandó Tag
Állandó Tag
Aha , akkor ezt pontosan ugy mondhatjuk az alkohilistára is , nem ??? Amugy abban az idézetben igazad van , én nem is török pálcát senki felett sem , nekem sem volt könnyü , de ha az egyik függö akkor a másik ???
Bocsánat ,nem értem a kérdésed. Mi most csupán az akupuntúráról beszélgetünk és valaki felhozta a cigit és a fogyást...de bármilyen más példát lehetett volna .
Számomra csupán azt jelenti az idézet ,hogy minden emberi reakció gyökere az elmében van. Az elme tárolja a megismert és megtapasztalt dolgokat. Testünk tárolja az emlékeket, érzelmeket,amiket pici korunkban eltanulunk szüleinktől,környezetünktől,hiszen mindent tőlük tanulunk. "érzékeny helyzetekben hajlamosak vagyunk gyerekesen viselkedni, előhúzni a gyerekként alkalmazott megoldásokat" Később ennek vagy ellenállunk,vagy követjük....de hát erről már sok jó,szakértő könyv,terápia született. Katie Byron -önmunka ,EFT, Acces Bars, Kineziológia....
Ezért nem tudhatja senki sem a másikról mi van a fejében,mit tanult,mitől fél,miért reagál néha egészen elképesztően egy számunkra semleges helyzetre. Igen,az alkoholizmus is függőség,kibúvó,kapaszkodó stb...és azt is van aki túléli és van aki nem. Van aki segítség nélkül befejezte és van akit tucatnyi szerető családtag,kolléga ,segítő és orvos sem ment meg. Még egy autójában hősködőről sem tudhatjuk,hogy jutott idáig ,de ez és az idézet sem felmentés semmilyen másoknak is kárt okozó függőség esetében sem. Ebben a témában ,van egy kiváló sorozat: Sokkoló függőségek. Nagyon érdemes belenézni. Titkok,erőszak,hazugságok,veszteségek,baleset ,gyász,abúzus stb. mind lehet indítókulcs . Azt gondolom boldogok lehetünk ,ha az élet nagy pofonjait ügyesen kezeljük egyedül,de akkor is örülhetünk,ha képesek vagyunk segítséget kérni,keresni ,elfogadni .Számít ha tudunk másoknak akár csak egy jó szót adni ilyen helyzetekben ,de elfogadjuk ,ha valakiknek egyik sem megy. ..ez közeli hozzátartozó esetében igazi dráma.
Ebben a témában itt egy csodálatos film: Dr. Varga Károly -Dr Rex története.:)
 
Oldal tetejére