Az Orbán-rendszer előbb véget ér, mint gondolják

Csaba László biztosra veszi, hogy az ország fejlődését direkt lassítja a hatalom.

A professzor az Élet és Irodalomnak (Kardos Ernőnek) azt mondja, Magyarország még sokkal jobban is teljesíthetne, ha „migránsozás” helyett a kormány az európai pénzpiac hazai hálózatának kiépítésén dolgozna. Csaba László nem a hatalomnak üzent, nagypapaként ajánlotta legújabb könyvét a Törpéknek, a következő nemzedéknek, saját unokáinak.

Az ő bőrükre megy az a sok kihagyott lehetőség, a képtelen politikai játék, a sok irracionális gazdasági fordulat, amelyet a rendszerváltás óta hatalomra került politikai elit elkövetett az ország ellen.

Az Orbán-kormánynak (rövid ideig szakértőként) maga mondta el, mit tart fontosnak, ma már inkább a következő generációnak segít felismerni a hibákat.

Hosszan sorolja a nemzetközi példákat, hogy egyes rendszerváltó és posztszovjet országok miért tudtak felzárkózni a Nyugathoz, mások – így Magyarország – miért képtelenek erre. Intő példának tartja Ukrajnát, ahol a politika alapkérdésekben sem tudott kiegyezni és kimaradt az európai fejlődési folyamatból.

Magyarország sem tudott élni az EU-tagság adta lehetőséggel, mert nem becsüljük a tudást, a teljesítményt, a legtöbb döntés rövid távú érdekek mentén születik. A korrupcióval is az a fő baj, hogy teljesítményellenes. A világban a gazdagodáshoz teljesítmény kell, nálunk nem.

Az uniós pénzek azért nem hasznosulnak, mert napi politikai haszon reményében költik el.

Szerinte a lemaradást már mindenki érzi az élet összes területén. Vannak ugyan magyar sikerek, de a mai gazdaságban nincs benne a fejlett európai országokhoz történő gyors felzárkózás esélye. Nyilván nem véletlenül jár a nemzet bankára, Matolcsy György is Bécsbe bevásárolni.

Ha már Bécs, akkor a CEU professzoraként úgy véli, az egyetem távozása konzerválja az ország lemaradását, hiszen néhány kedvező gazdasági adat ellenére nem tartunk ott, ahol tarthatnánk, a kiegyezéshez hasonló fejlődés nincs a rendszerváltozás óta.

Az egyetemen ezért buktatnak
A kormányzati sikerpropaganda rövid távú sikereket próbál hosszú távú tervekbe előrevetíteni. Ez olyan súlyos hiba, amiért az egyetemen buktatnak.

Csaba László egészen biztosra veszi, hogy az ország fejlődését direkt lassítja a hatalom.

Bár a populizmus terjedése valóban veszély, de nem jön populista korszak, mert a parancsuralomra épülő vezérdemokráciák nem sikeresek. Hiába rokonszenvezik Orbán Viktor velük, Brazília is a szétesés felé tántorog, de veszélyben van Törökország is, a puccs után a líra elég sokat vesztett az értékéből. (…) Az események félreértelmezésének tartom a tekintélyelvű vezetés hatékonyságát.

Szerinte a negyedik ipari forradalom előtt a tudásalapú társadalmak kora jön, de természetesen nem Mészáros Lőrincre gondol, aki politikai kapcsolatait fordítja le gazdasági eredményre. Nincs még egy ország, ahol a Mészáros-birodalom szárnyalását meg lehetne ismételni, Kínában is nagy szerepe van a politikai járadék lefölözésének, de ott ahhoz kell valami különös teljesítmény is. Mészáros Lőrinc története óvakodással kell hogy eltöltsön mindenkit, mert nem tudhatjuk – ő sem –, meddig mehet ez így.

Ha Magyarország nem lesz része az euróövezetnek, kimarad a bank- és tőkepiaci unióból, akkor egy pénzügyi válság – ami biztos lesz – esetén nem óvja meg az intézményi védőháló. Ezt a cirkuszi halálugráshoz hasonlítja.

Ilyen rizikót egy ország vezetése nem vállalhat. Lehet azt mondani, hogy hazafias cselekedet a szuverenitás megőrzése, csak épp nem bölcs.

Az interjúban Csaba László elárul kulisszatitkokat is arról, miért választotta 2012 nyarán (túl a válságon) Orbán Viktor a Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitikát, kik intették óvatosságra és szorultak vele együtt partvonalra.

Történelmi példák alapján a kormánypárti médiaholdingot inkább mulatságosnak tartja.

Az internet korában médiaholdinggal nem lehet az agyakat tartósan átmosni.

Szerinte a mostani utcai elégedetlenség annak a jele, hogy már van a társadalomban akkora düh, amit nem fog vissza a félelem. Még tovább akkor éleződik a helyzet, ha a kormány megszorításokra kényszerül, mert már nem képes irracionális mértékű, 13 százalékos béremelésre, legfeljebb 4 százalékra, s ugyanennyi lesz az infláció is.

Nem tudja, mikor lesz társadalmi robbanás, de biztos abban, hogy lesz és abban bízik, hogy a rendszer rendezetten, választáson vagy belső puccsal bukik, nem vérontással.

Már ma is érzékelhető egy Fideszen belüli széthúzás, kívülről még úgy látszik, hogy a nagyember, Orbán Viktor uralja a helyzetet, de a jelek szerint van már belső elégedetlenség.

Erre utal Lázár visszavonulása és bár még nem világos, ki lesz a Brutus, de Szijjártó, Rogán, Navracsics is veszélyes Orbánra, már hatalmon belül is érzik, ez így tovább nem megy sokáig. Szerinte az Orbán-rendszer sokkal előbb véget ér, mint azt a legtöbb elemző gondolja.

Csak az a kérdés, hogy utána mi lesz.

bie_2644-1024x684.jpg
 
A horthy korszakban is azért lassították a gépesítést hogy legyen munkája a sok parasztnak.
Olvastam egy kimutatást ahol kiszámolták hogy mekkora munkanélküliséggel járna ha gépesítenének. (sajnos most nem találom)
Mivel nem látom mikét van amit írsz ideteszem ami látszik:
Már ma is érzékelhető egy Fideszen belüli széthúzás, kívülről még úgy látszik, hogy a nagyember, Orbán Viktor uralja a helyzetet, de a jelek szerint van már belső elégedetlenség.
 
Szerinte a mostani utcai elégedetlenség annak a jele, hogy már van a társadalomban akkora düh, amit nem fog vissza a félelem. Még tovább akkor éleződik a helyzet, ha a kormány megszorításokra kényszerül, mert már nem képes irracionális mértékű, 13 százalékos béremelésre, legfeljebb 4 százalékra, s ugyanennyi lesz az infláció is.
Talán nem fog vissza a félelem
Még korai
Hol vannak még a konfliktusok?
Még semmi se történt igazán.
Csak most van erőpróba előtt a szervezettség és bátorság
A kormány miért kényszerülne megszorításokra?
Hisz még most, van Uniós bevétel!!
Majd ha nem lesz semmilyen becvétel akkor derül ki merő légvár volt az egész
És nem csak az orbáni (de legfőképpen ez)
Hanem mióta van Eu pénz azóta minden kormány
 
bár még nem világos, ki lesz a Brutus, de Szijjártó, Rogán, Navracsics is veszélyes Orbánra, már hatalmon belül is érzik, ez így tovább nem megy sokáig.
Én már régóta mondom a Fideszben a legjobb ember Navrasics Tibor
És a már még hátrább szorult Pokorni Zoltán
Navracsics_Tibor_Portrait.jpg
pokorni2_6.jpg


Így nyilatkozott Pokorni polgármester pártjáról, a Fideszről

A többi nyugodtan szétszaladhat úgyse értenek semmihez
Csak ami a legfontosabb volt a Fidesznek a média kommunikáció
De az olyat csak dumagép és semminek nevezik
Épp annak ült fel egy ország: a dumának.
propaganda kártya és légvár?
 
Utoljára módosítva:
A horthy korszakban is azért lassították a gépesítést hogy legyen munkája a sok parasztnak.
Olvastam egy kimutatást ahol kiszámolták hogy mekkora munkanélküliséggel járna ha gépesítenének. (sajnos most nem találom)

Nos a horty korszaknak vége mégsem lettünk előrébb sokkal :) csak nagyon nagyon picivel. Azonban sokkal előréb lehetenénk.

A további soraim nem a tőled beidézett sorokhoz tartoznak már. Ne vedd magadra kérlek.

A cikk sok mindnet leír Azonban egy mondatban őssze lehet foglalni a lényeget a lemaradást.
Nos Magyarország toporgásának oka csupán annyi hogy arra alkalmatlan és érdemtelen emberek vezetik az országot.

Kiegészítésként még annyit hogy nem elég erős az ősszefogás sem az emberek kőzőt. Egyszer kéne úgy országosan ősszefogni fel kelni és kipucolni az irányitást a sokk arra alkalmatlan embertől. Az hogy anyázzák egymást meg egyéb IQ bajnokságot rendeznek egymásnak, mindez nem fogja előrébb vinni az országot. Az hogy idegen gyárakkal teli nyomják az országot és ott éh bérért dolgoztatnak, valamint hozzák be indiábol meg sok más helyről a minkásokat ez nem fejlődés. A fejlődés réssze az lett volna ha a hazai gyárakat nem teszik tőnkre. Miért kellenek nekünk idegen gyárak? Ott voltak régen a hatalmas Magyar sikerek. csepel, csókigyár, ikarus stb még sorolhatnám. Bár ikarus lehet félig Magyar nem tudom már. Mindegy az a lényeg nagyon szépen virágzott ez az ország.
Hofi is megmondta mindenki lopot és mégsem hiányzott soha semmi. Mit jelent ez ha nem azt hogy fejlett volt az ország az akkori korhoz képest. Vagy legaláb is lehete jutni 5 ről hatra az embereknek És a kéz ami elvette vissza is tette ha szükség volt rá. Manapság meg mivan mindent elvenni, tőnkreteni, rombolni. semmi fejlesztés nincs sajnos. Az hogy most újabb utakat tettek fizetősé hely de nagy boldogság. Bacca meg ha már kigondoltam. Mi azt az útatt hogy megépülhessen kifizettúk magunkak a sok adóval legalább 10 x resen. és most meg fizessűnk azért hogy saját tulajdonunkon közlekedhesse az ember. nevetséges.
Na it zárom is a soraimat
 
Egy kis érdekességnek Orbán 2007-ben
Nem csak azt lehet megfigyelni mennyire hajbókol a riporter
Hanem azt is bő 10 éve még jól tartotta magát Orbán
Nem csak aza rettenetes nagy hasa nincs
Talán szellemileg is jobb
Ebből azt is tudod ma mennyire leépült.
Mit láthatsz még?
Kövér piszkálja lobonca alatt a fülét és még meg is názi kisujját
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,836
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére