Teljesen eltűnhet a készpénz – miért baj ez?

A briteknél belátható időn belül kialakuló készpénzmentes társadalommal riogatnak.

Brit bankok és szabályozók lépéseket sürgetnek, hogy megelőzzék, hogy az ország "alvajárás közben" 10-15 éven belül készpénzmentes társadalommá váljon. A Magyarországról nézve meglehetősen furcsa brit problémáról egy átfogó jelentés készült, a legfontosabb megállapításokat a portoflio.hu mutatta be.

A jelentés szerint 10 évvel ezelőtt még a fizetések 63 százaléka zajlott készpénzben, ma már csak a tranzakciók 34 százaléka, és ez is gyorsan csökken.

A készpénz eltűnése részben azzal magyarázható, hogy az érintéses fizetések robbanásszerűen terjednek, 2016-hoz képest 2017-re közel duplázódott a számuk, 4,3 milliárd érintéses tranzakciót hajtottak végre, és ebben az évben 119 millió érintéses kártyát bocsátottak ki a brit bankok.

A brit jegybank által kibocsátott készpénz mennyisége ugyanakkor nem csökkent, 69 milliárd fontnyi készpénz volt forgalomban 2018 elején.

A britek egy jelentős csoportja, mintegy 2,2 millió ember ugyanakkor a mindennapi fizetéseit szinte teljes mértékben készpénzben intézi, ők jellemzően szerényebb körülmények között élnek. Az évi 10 ezer fontnál kevesebb pénzből élők mintegy 15 százaléka szinte kizárólag készpénzt használ, addig a magasabb jövedelmű csoportokban csupán 2,5 százalék ez az arány.

A britek 47 százaléka szerint személyesen nekik is problémát jelentene, ha teljesen készpénzmentesen működne a társadalom, 17 százalék elképzelni sem tudja, hogyan boldogulna készpénz nélkül, sokan

A jelentés szerint a legtöbben azért tartanák aggályosnak a készpénz eltűnését, mert szerintük szüksége pénzre, ha a kártyát nem fogadják el vagy elszállnak az IT-rendszerek, illetve mert vannak olyan – főleg háztartás körüli - szolgáltatások (kertész, tkarítás) amit csak készpénzben tudnak kifizetni. Emellett közel minden tizedik brit tart attól is, hogy túlköltekezne, ha nem készpénzt használna.

Nem csak Nagy-Britanniában, hanem az Egyesült Államokban is épp a napokban foglalkoztak ezzel a problémával, Philadelphia városában betiltották a készpénzmentes boltokat, erről itt írtunk.

image.aspx
 
A 80as evek elejen egy cegnek dolgoztam es az emeletröl neztünk a belsö udvarra hogy mikor hozza könyvelö az autoval a fizeteseket.

A vicces az volt hogy mar a rablok is vartak az autora. Egy pillanat alatt elvettek a nötöl a penzes taskat mi meg csak neztünk a 3. Emeletröl mind a moziban.

Az nap nem volt penzosztas.

Abban az idöben naponta 5-6 bankot raboltak ki Nemetorszagba. (Keresztenyek) :)
*
A 90-es években előfordult az is, hogy abban a szerkesztőségben, ahol én dolgoztam, nekem kellett elmenni a fizetésért, mert a pénztáros beteg lett. Nem volt semmiféle pénzes autó, csak egy autó, no meg két munkatárs is jött velem, olyan jó mackósak. Mit ne mondjak, örültem, amikor már kiosztottam a borítékokat. Túl voltam a kiszámolósdin, a kiosztáson, öröm nap volt mindnyájunknak.
 
*
A 90-es években előfordult az is, hogy abban a szerkesztőségben, ahol én dolgoztam, nekem kellett elmenni a fizetésért, mert a pénztáros beteg lett. Nem volt semmiféle pénzes autó, csak egy autó, no meg két munkatárs is jött velem, olyan jó mackósak. Mit ne mondjak, örültem, amikor már kiosztottam a borítékokat. Túl voltam a kiszámolósdin, a kiosztáson, öröm nap volt mindnyájunknak.
A hírhedt Skálás gyilkosság hasonló egyszerű ügyből indult, nagyon szomorú vége lett :(
 
elmennek hozzad rakerdezni mire koltotted.

De jó is lenne, ha így lenne. Akkor nem szaladgálhatna mindenféle bűnőző tíz- esetleg százmilliós autóval a villái között úgy, hogy életében munkahely közelében sem járt. Hány ember él az országban, akiről mindenki tudja, hogy bűnözésből él és hozzá se szólnak...
 
Nemcsak Magyarországon kellett a férfiakra vigyázni fizetés-napon hanem nyugaton is.
- Ha jól emlékszem, a hónap utolsó napján, vagy 15.-én volt a fizetés.
- úgy 11 ora felé megjelent a vállalat "üdvöskéje"
- a dolgozok sorban álltak egy asztal előtt
- minden igazolvány nélkül ránézésre a kezükbe kapták a pénzt és egy "papírcsíkot"
- a papírcsíkon nem volt sok olvasni való, mégis ezt böngészték a nap további részében
- aznap már nem dolgozott senki. Se azok akik elégedettek voltak sem akik mérgelődtek
- a munkahelynek megfelelően 15 ora körül véget ért a munkaidő
- a házasokra már vártak a feleségek a kapuban
- volt aki röstellte magát emiatt és magyarázkodott, "Megyünk befizetni az OTP-t"
- valójában csak arra vigyáztak a nők, hogy ne igya el a "papa" a pénzt.
- a nőtlenek a gyárkapuból az "utasellátóba" vagy valami más italozóba mentek.
- itt, mondhatnám, "The same procedure as every month" leültek kártyázni,
- mindig ugyanazok nyertek és ugyanazok mentek haza üres kézzel.
- aki ebbe nem akart beletörődni, vagy elpártolt tőle a szerencse az megkéselte a másikat
- a feleségek által hazavitt férjeknek is megvolt a türkjük
- "lemegyek cigarettát venni" mondták és 3 napig keresték a dohányboltot.

De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy
- később, amikor a fizetések emelkedtek, nem lehetett egy éjjel elinni a pénzt
- az embereknek tartozása volt, ki kellett fizetniük a "részletet" egy banknak
- ettől kezdve a párok, a gyárkaputól, a bankokhoz mentek,
- itt sorba álltak és leadták a pénzt amit egy órával előtte kézbe vettek
- a bankok és postafiókok egyre veszélyesebb munkahelyek lettek
- megjelentek a golyóálló üveges fülkék, rajta beszelő lyukakkal, később mikrofonos

A bankrablás manapság egy nem kifizetődő tevékenység, hol vannak a tegnap "mackosai"?
- a sok biztonsági berendezés, kamerák, riasztok, pénz nélküli fizetési eszköz, megölt egy foglalkozási ágat

A Németországi bankrablások eloszlása szignifikánsan megjelöli a Vasfüggöny leomlását :oops:

upload_2019-3-12_12-38-18.png
 
Teljesen eltűnhet a készpénz – miért baj ez?

Na szerencsére mi még ehhez messze járunk egy ilyen lépés meg bénitaná az egész országot kissé. Piacokon meg sok más helyen még nem lehet másképp fizetni csak kp vel :). Na meg az elektronikus fizetés jobban lekövethető mint a kp és azért szerintem nem mindenki szeretné hogy tudják mikor hol mennyit fizetett. Mondjuk a cyber bünőzés nem változna. Rabolni max ékszert lehetne akkor meg egyébb értéktárgyakat.
 
Nem teljesen ertem!

A keszpenz nem a bokorban terem.
Ha azt akarsz hasznalni, azt fel kell venned egy automatabol, esetleg a banktol.
Lehet, kimarad a lepes ami konnyen kovethetove teszi az ellenorzest, de azt ma semeddig sem tart megtenni, hogy az elobb emlitett forrasokbol visszaellenorzik a felvetet, es elmennek hozzad rakerdezni mire koltotted.

Illegalisan egyre kevesebb dolgot tehet meg barki!

A keszpenzforgalom csokkenese nem hinnem, hogy komolyan hozzajarul a Big Brother hatashoz. Akkor, mikor mar teljes varosok vannak bekamerazva, kozlekedesi c somopontok teljes ellenorzes alatt allnak csak siras-rivasnak tartom a penzkimelo eszkozok hatasain rini :)
De minek vennéd ki, ha egyszer még a tescóban sem fogadják majd el?
 
Oké. Egy sarki fűszerest (vagy szupermarketet) mondjál, ahol használhatod vásárlásra...
A fűszeresnél (még) nem, de már Budapesten is van bitcoin automata (igaz csak egy).
Abból felveszed a kp-t és...

Egyébként ez az "eltűnhet a készpénz" vihar a biliben (legalábbis szerintem).
Úgy vélem, hogy teljesen csak a kommunizmusban fog eltűnni, az meg nem fog egyhamar eljönni.
Az USA-ban (és nyilván más fejlett országokban is) évtizedek óta van bankkártya, megcsekk rendszer is - mégsem tűnt el a kp.
Sőt a készpénznek van egyfajta plusz vásárlóereje, hisz nem egy esetben a készpénzes fizetés - magánszemélytől történő vásárlás esetén - többletvonzerőt, azaz alkupozíciót jelent.
Nyilván az államnak az az érdeke, hogy minél kevesebb készpénz legyen a forgalomban, mert egyrészt így tudja nagyobb mértékben kontrollálni a pénzforgalmat, fehéríteni a gazdaságot, sőt az inflációt is képes kis mértékben fékezni.
Az egyes embereknek is hasznos lenne, csak meg kellene tanulni a "pénzgazdálkodást".
Azt ugyanis sokan képtelenek megtanulni, hogy a "plasztikpénz" nem megszámolható viszont szinte korlátlanul költhető (csak valamikor pótolni kell a fedezetet).
Kellemes meglepetés (legalábbis számomra), hogy nem csak a falusi kisboltban, de a piacon is egyre több helyen lehet kártyával, sőt nfc-s órával/telefonnal fizetni. Ugyanakkor visszásság, hogy pl. a nagykereskedések többségében még mindig csak a kp vagy az utalás lehetséges, mert ezen a területen az állam nem ösztönzi kellő mértékben a piaci szereplőket a kártyahasználatra.
 
Ezeket bárki használhatja, annyit utalnak rá amennyit akarnak, migránsok tízezreit pénzelik így. Arról, hogy a felhszáló ujjlenyomatához lenne kötve a használat vagy az ujjlenyomat olavsó haszálatárol hol lehet tájékozódni?
itt sem írnak semmit az ujjlenyomatos hitelesítésről:
https://www.unhcr.org/5a14306a7.pdf

https://www.reuters.com/article/us-...artner-to-aid-migrants-refugees-idUSKBN1531H2

Ismétlem a Magyar kormány hazudik, heccel, gyűlöletet szit ahelyett, hogy felvilágosítana.
-
Semmi különleges vagy rossz nincs abban, hogy a menekültek is rendelkezhetnek
Prepaid-Kártyával ami nem "hitel-" hanem "feltöltés" alapján müködik.
-
Németországban már régota ilyen kártyát használnak hajléktalanok, fiatalkoru gyerekek és olyanok akik nem "hitel-képesek". A köznyelv ezt "Kreditkártya-Schufa-Nélkül" hivja. (Schufa egy hivatal amelyik az emberek hitelképességét regisztrálja)
-
Rengeteg ilyen kártya-kinálo bank, Sparkasse létezik. Üssétek csak be az internetbe "Prepaid-Karten-Kostenlos" és rögtön megjelenik több tucat ilyen.
-
De nemcsak Bankok hanem benzinkutak, auto-klubok is adnak ki ilyet.
-
A magyar kormány ugy tesz mintha az ilyen "mastercard" a milliomosok státusz-szimbóluma lenne, hát ez egy hazugság.
-
Olvasom egy magyar kormánypropagandában, hogy egy "migráns", uj terepcipöt vásárolt magának, "valoszinü" ilyen hitelkártyával. A cikk iroja még egy képet is belinkelt a cipöröl, hogy fokozza vele a magyar államplgárok irigységét.
-
Hát itt tartunk ma a "Marja Országában", a Szent Erzsébet gyerekei, A Szent Erzsébetröl tudjuk, hogy még kenyeret is adott amit ma betilt a "Soros-törvény".
-
Néhány tény a prepaid-kártyával kapcsolatban.
- ez semmi esetre sem hitelkárgya (kredit-kártya) csak anyit lehet vele fizetni ami rajta van
- ezek a kártyák a legkülönbözöbb korlátozásoknak vannak alávetve
- lehet a feltöltés maximális mértékét korlátozni
- a kiadások napi, heti vagy havi mértékét korlátozni
- ezek a kártyák csak "online" terminálokkal müködnek, ami azt jelenti
- pénzmosásra, nem alkalmas
- a tulajdonosa teljesen átvilágithato,
- tehát lehetetlenné teszi az "illegálitást" egy menekült számára
- a menekült kiadásai, bevétele, mozgása transparens,
- ilyen kreditkártyát nem minden bankautomata fogad el...
- a kezelési költségek magasabbak mind a hitelkártyánál
- a feltöltés modja (átutalás, befizetés...) mind kézben tarthato, szabályozhato

A kártyával valo fizetés nemcsak a menekülteknek hasznos hanem az állam számára is jo
- a fent emlitett transparencia miatt
- az illegális pénzváltok elleni küzdelemben
- megakadályozza a szorult helyzetben levö menekültek kifosztását (ez ügye nem magyar érdek)

Teljesen érthetetlen, hogy a magyar kormány ezen kártyák ellen heccel, mert ügye
- UNHR prepaid-kártyákat csak olyanok kapnak akik menekültként regisztrálva vannak
- jobb lenne ha az elsö benzinkuntnál vásárolnának egy ilyen kártyát? :eek:
 
...
-
A magyar kormány ugy tesz mintha az ilyen "mastercard" a milliomosok státusz-szimbóluma lenne, hát ez egy hazugság.
...
Ezzel a mondatoddal részben vitába kell szállnom. :)
Ma Magyarországon éves szinten az adóbevallása alapján mindenki milliomos, aki napi 8 órás bejelentett munkahellyel rendelkezik, ugyanis még a minimálbér*12 is meghaladja a milliót.
Ergo, ha a dolgozó kiváltja, mert számlára utalják a fizut - milliomos...
 
Teljesen érthetetlen, hogy a magyar kormány ezen kártyák ellen heccel, mert ügye
- UNHR prepaid-kártyákat csak olyanok kapnak akik menekültként regisztrálva vannak
- jobb lenne ha az elsö benzinkuntnál vásárolnának egy ilyen kártyát? :eek:

Persze az is teljesen termeszetes, hogy ezek a kartyak nem adhatok tovabb, fele aron , es nem ertekesithetok stb

Olvastam itt olyan marhasagot, hogy ccsak az illeto ujlenyomatara reagalnak es ilyesmi( a fent idezett irta)

Ezek a kartyak nem vasarolhatok az elso benzinkutnal, mert nem ott forognak. Viszont az elso menekultszallason, menekulttabornal mar hozzaq lehet jutni.

Szelektiv hallasoddal valoszinu meg nem hallottal rola, de a lopott szemelyi targyak listajan jelentos helyezese van a credit vagy debit kartyaknak.
Olyan piacuuk van mint a buzanak, vagy ananasznak.
Kicsit nevetseges ez a szerecsenmmosdatas akkor, ha figyelembe vesszuk azta torvenyi szabalyzast( nem csak Mo-on hanem a vilag valamennyi fejlett jolgallamaban) ami a kartyahasznalatot azonosithatosaghoz koti.
Termeszetesen a torvenyek a menekultakre nem vonatkozak, sem az oket tamogato szervezetekre, ez csak minket mezei allampolgarokat erint
 
Ezzel a mondatoddal részben vitába kell szállnom. :)
Ma Magyarországon éves szinten az adóbevallása alapján mindenki milliomos, aki napi 8 órás bejelentett munkahellyel rendelkezik, ugyanis még a minimálbér*12 is meghaladja a milliót.
Ergo, ha a dolgozó kiváltja, mert számlára utalják a fizut - milliomos...

Ki gondolkodik itt forintba :)
 
Persze az is teljesen termeszetes, hogy ezek a kartyak nem adhatok tovabb, fele aron , es nem ertekesithetok stb

Olvastam itt olyan marhasagot, hogy ccsak az illeto ujlenyomatara reagalnak es ilyesmi( a fent idezett irta)

Ezek a kartyak nem vasarolhatok az elso benzinkutnal, mert nem ott forognak. Viszont az elso menekultszallason, menekulttabornal mar hozzaq lehet jutni.

Szelektiv hallasoddal valoszinu meg nem hallottal rola, de a lopott szemelyi targyak listajan jelentos helyezese van a credit vagy debit kartyaknak.
Olyan piacuuk van mint a buzanak, vagy ananasznak.
Kicsit nevetseges ez a szerecsenmmosdatas akkor, ha figyelembe vesszuk azta torvenyi szabalyzast( nem csak Mo-on hanem a vilag valamennyi fejlett jolgallamaban) ami a kartyahasznalatot azonosithatosaghoz koti.
Termeszetesen a torvenyek a menekultakre nem vonatkozak, sem az oket tamogato szervezetekre, ez csak minket mezei allampolgarokat erint

- En a praid kartyakrol irtam altalaban.
- Azok pedig a leg különbözök lehetnek.
- UNHCR kartyat csak regisztralt menekült kap.
 
Persze az is teljesen termeszetes, hogy ezek a kartyak nem adhatok tovabb, fele aron , es nem ertekesithetok stb

Olvastam itt olyan marhasagot, hogy ccsak az illeto ujlenyomatara reagalnak es ilyesmi( a fent idezett irta)

Ezek a kartyak nem vasarolhatok az elso benzinkutnal, mert nem ott forognak. Viszont az elso menekultszallason, menekulttabornal mar hozzaq lehet jutni.

Szelektiv hallasoddal valoszinu meg nem hallottal rola, de a lopott szemelyi targyak listajan jelentos helyezese van a credit vagy debit kartyaknak.
Olyan piacuuk van mint a buzanak, vagy ananasznak.
Kicsit nevetseges ez a szerecsenmmosdatas akkor, ha figyelembe vesszuk azta torvenyi szabalyzast( nem csak Mo-on hanem a vilag valamennyi fejlett jolgallamaban) ami a kartyahasznalatot azonosithatosaghoz koti.
Termeszetesen a torvenyek a menekultakre nem vonatkozak, sem az oket tamogato szervezetekre, ez csak minket mezei allampolgarokat erint

- A feltöltös kartyakhoz is tartozik egy PIN
- Nem eleg a kartyat ellopni a PINt is kell
- Hitelkartyarol többet lehet lopni
- ezt te mind magyar tudhatod :)
- a nemet rendörseg permanens kap el V4 allambol jlövö bandakat
- te atugrod a pozitiv dolgokat
 
- A feltöltös kartyakhoz is tartozik egy PIN
- Nem eleg a kartyat ellopni a PINt is kell
- Hitelkartyarol többet lehet lopni
- ezt te mind magyar tudhatod :)
- a nemet rendörseg permanens kap el V4 allambol jlövö bandakat
- te atugrod a pozitiv dolgokat
Magyarorszagon meg nem terjedtek el ahitel(credit) kartyak. Az emberek 99 szazaleka a bankszamlajahoz kapcsolodo kartyat(debit) hasznal.

Atugrom a pozitiv dolgokat, mert ilyet nem nagyon talalok. A vilagon minden tisztesseges allamban torveny van arrol, hogy csak nevesitve hasznalhato barmilyen banki szolgalltatas. Az ok azt hhiszem nyilvanvalo!

Ha ezek a bizonyos kartyak nevre szolo tamogatasok lennenek senkinek nem lenne alapja szova tenni, de mint ismert ez nem igy van.
Vajon miert?
Mi oka van ra a menekulteket tamogato szervezeteknek,, hogy ne nevre szolo tamogatast adjon?
Tudnek talalgatni, de inkabb nem teszem!

Vegul pedig nem reagalok arra a heccsorozatra aminek reszekent mar megint a magyarokat gyalazod. En megertem ha neked, a te szivvednek fontosabb ha valakinek sotet a bore, de a rasszizmus nem csak a sototboruek gyuloletet jelenti, hanem barkiet a bore szinetol fuggetlenul! Szerintem a rasszizmus a magyyargyulolokre ugyan ugy ervenyes belyeg, mint barki masra!
 
Amit irtam a menekultekre vonatkozott, ha egy varost hazat bombaznak meghallod a szirenat azonnal rohansz az ovohelyre, ha tulelted,szerencsed van de lehet a hazad folddel egyenlo lett. Onan semmilyen iratokat nem tudsz kikotoraszni. Azert nem varhatod el az emberektol hogy minden papirjaival egyutt kozlekedjen ,foleg ha nem tervezi a tavozasat. A lehetetlen helyzet hozta a dontest hogy elindul.
Ilyen aldatlan helyzetben egy kovetseg se dolgozik ahol adnanak megha meg van az utleveled akkor se visumot.
Arrol nem beszelve a menekultek nem a fejlett demokraciabol jonnek, sok helyen nem is adnak utlevelet, de ezt te is tudod mert a Kadar eraba se kapott mindenki utlevelet, igy ha tavozni akart enelkul tette.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,307
Tagok
615,644
Legújabb tagunk
boborján2
Oldal tetejére