Beavatás.............

Az iskolai, vallási, munkahelyi, vagy egyéb szabadidős tevékenységet űző csoportok együvé tartozásának elengedhetetlen kelléke az újoncok bevezetése a közösségbe.

A beavatási szertartás nem mai találmány. Egyes kutatások szerint már az ősemberek is egymás fejét ütlegelték kavicsokkal, hogy ezzel a baráti gesztussal fejezzék ki szeretetüket újonnan érkezett kebelbarátjuk felé. Persze akkor még nem volt semmiféle felsőbb hatalom, aminek meg kellett volna felelni. A törzsi és szektás rítusok a vallásból erednek: állatáldozattal hódolnak, hogy jobb legyen az az évi termés, az első leánygyermeket kicsit megpörkölik a tűz felett, hogy nehogy magukra haragítsák az isteneket – voltak, vannak ilyenek.

A férfivá avatás viszont a legmélyebben gyökerező rituálé, bár a spártaiak előszelekciójával ellentétben itt még adnak egy utolsó esélyt a fiataloknak a bizonyításra. A modern társadalmakkal szemben a törzseknél hasznos lehet a válogatás: csak az lehet teljes jogú férfi tagja a csoportnak, aki megérett rá – abból lehet harcos, az mehet vadászni, és tarthatja el a családját. Nem akarnak zsákbamacskát.

259417-beavatas-rituale.640.jpg

forrás: Dr Peter Magubane / southafrica.co.za
Brazíliában, az amazonasi esőerdő egy turisták által nem feltétlen kedvelt pontján egy kicsiny törzs fiataljainak borzasztó kínokat kell kiállniuk, hogy férfivá érjenek. Egy vastagon szőtt kesztyűt kell viselniük tíz percen át. A csavar csupán annyi, hogy a kesztyűket több tucat óriás barázdás hangya lakja, melyek mérgező csípését legtöbbször egy puskagolyó becsapódásához mérik. Mivel egy ilyen hangya méretének ezerszeresét képes elpusztítani, csoportba verődve akár egy felnőtt embert is lazán belakmároznak.

A fiúk valós veszéllyel állnak szemben, ráadásul összesen húsz alkalommal, ugyanis ennyiszer kell átélniük a halálközeli élményekkel járó borzalmakat ahhoz, hogy felnőtt férfiként tekintsenek rájuk a falu és a törzs tagjai. Az már csak slusszpoén, hogy nekik kell összegyűjteniük a hangyákat, amik később a gyötrelmeket okozzák.



A voodoo vallás Mekkájaként is ismert nyugatafrikai Benin egyik kis falujában élő fulani törzs fiatal tagjai szintén életük végéig a bőrükön viselik a férfivá avatás nyomait. A godzsa szertartás során egy hajlékony vesszővel ütlegelik a jelentkezőt. A vesszők végei hegyesek, így minden csapásnál kitépnek egy darabot a szenvedő alany bőréből, akinek ezt mosolyogva, sőt, nevetve kell tűrnie. Gúnyolódnia kell azzal, aki épp rommá veri a testét, és fikarcnyi fájdalomnak sem szabad mutatkoznia az arcán, különben veszített. Állításuk szerint ezzel a módszerrel a legvégsőkig megtanulják uralni az érzéseiket, és tökéletes harcosok válnak belőlük.

A hozzánk közelebb álló, nyugati társadalmakban azonban közel sem ennyire barbár és egyben bátor megoldásokhoz folyamodnak, ha az érettség ünnepléséről van szó. A törzseket felváltják a közösségek, és míg a hagyománytiszteletből egymást véresre ostorozó bennszülötteknél csak egyszer kell végigszenvedni a folyamatot, egy átlagos amerikai férfi negyvenéves koráig legalább ötször belefut különféle beavatásokba.



GÓLYAAVATÁS
A középiskolákban megszokott „gólyaszívatás” legtöbbször inkább tréfás, mintsem fájdalmas, de vannak helyzetek, amikor eldurvul a buli. Néhány évvel ezelőtt egy Heves megyei középiskolában mosószerrel feljavított gyümölcsturmixot itattak az inkább friss élményekre szomjas diákokkal, ami kis híján egy lány életébe került.

A tojásdobálást – valószínűleg az ára miatt – felváltott a a friss húsok fejének vécébe dugása, majd az azt követő öblítés, esetleg a papuccsal, vizes törölközővel verés, de a lányok általában megússzák egy kis irányított iszapbirkózással vagy tankönyvcipeléssel, az úgysem árthat nagyon. Akiket beavatnak, alig várják, hogy sorra kerüljenek, és az ő kezükben legyen az irányítás – ezért sem lehet csak úgy kiiktatni ezt a népszerű szórakozási formát.



Mivel az elsős diákok, félvén attól, hogy még nagyobbat kapnak, nem szívesen mennek árulkodni, a dolgok legtöbbször rejtve maradnak a pedagógusok szemei elől, de ha tudnak is róla, inkább elbagatellizálják, mondván, ez egy megszokott rítus, amit nem kell véresen komolyan venni. Az egyetemeken pláne nem viszik túlzásba a „felnőtt” kontrollt, így egy-egy felsőoktatási intézménybe kerülve könnyen beszerezhetünk néhány maradandó lelki sérülést. Ezek viszont már nem intézményi szinten, csak klikkek és csoportok magánügyeként, hangszigetelt kollégiumi szobák falai között zajlanak, ahogy zajlott ak eddig is.

Az „ami nem öl meg, erősebbé tesz” közhelyre hivatkozva gyakran náspángolják el egymást a fiúk erre kialakított eszközeikkel. Legalábbis, a hülyébbik fele a tanoncoknak így jár el. Akinek a közel húsz év alatt sikeresen benőtt a feje lágya, rájött, hogy a buli sokkal jobb, mint a kínzás. Így lehet egy precíz alkoholmérgezéssel indítani pályafutásunkat, és mire a diplomához érnénk, egy üveg nem feltétlen jó minőségű cefre egy nyeletre már meg se kottyan.



A nyugati egyetemek jelentős részén az önpusztítás (mint együvé tartozási forma) inkább a közös, és minél merészebb drogfogyasztásnál kezdődik – nekünk van egy közös titkunk, mostantól egy a zászló, egy a klán, átestünk a tűzkeresztségen. Ilyenkor előfordulnak kisebb betöréses lopások, rongálások, csupán a hecc kedvéért, amik minden évben megismétlődnek – pont ezért tiltják 44 amerikai államban a beavatási szertartásokat. Hiába.

Hogy a menőbb egyetemek mindenben kitűnjenek, és ne legyen tele a műszakisok kolesza csupa pattanásos, szűz kockával, az első közös buli alkalmával az előre feltöltött diákszövetségi kassza is lenullázódik egy kellemes kurvázás eredményeként. Ezt annak idején a kizárólag fiúkkal zsúfolt iskolák olyan bálokon igyekeztek elintézni, ahova meghívták lányok lakta testvéregyetemük hallgatóit, de az ilyen elsőrandis balgaságokra nem lehetett hagyatkozni.



18 ÉVESEN A BORDÉLYBA
Az örömlányok egyébként is sokat tettek hozzá az emberiség kultúrájához: Amerika déli részének néhány államában még ma is teljesen megszokott, hogy a fiúgyermeket tizennyolcadik születésnapján édesapja kézen fogva elkíséri a kupiba, hogy ott váljék végre igazi férfi a kölökből. Persze inkább ez, mint a beltenyészet.

Egyetem előtt, után – esetleg helyett – még beficcenhet a hadsereg is. Az a hely, ahol a puhány, gyíktestű újoncokból néhány hónap alatt edzett acél formálódik, nagyjából hetvenezer felülés, harmincezer fekvőtámasz és mázsányi burgonya megpucolása után. A bevonulást követően azonban sokaknak nemcsak a fegyverekkel, de a fogkefével is szoros barátságot kell kötniük, főleg, ha a kaszárnya mellékhelyiségének ragyogása a cél.

A frissen házasodott Vilmos herceg is pucolt vécét a seregben, igaz, ezt ő maga kérte, hogy ne érje megkülönböztetés. Az, hogy egyedül ő pucolt vécét, már senkit sem érdekel.

https://youtu.be/rV7wgDWyorE

A briteknél egyébként a tüskés bokorba ugrás és egymás elektrosokkolása dívik, de ugyanúgy marad a top 3-ban a jó öreg verés, és egymás „megbélyegzése”, azaz égetése, vagdalása is. A többi védelmi szerv legalább annyira komolyan veszi a friss munkaerő megedzését, mint a honvédek, a cél pedig a gyengék kiszűrése mellett a csoportegység megteremtése és fenntartása. Budapesten, egy pálinkakóstolóról hazafelé jövet szexuálisan molesztáltak egy újonc tűzoltót szolgálaton kívüli társaik, akik egyébként durvább dolgokat is műveltek egymással. A kirobbant botrány egyik forrása szerint megszokott, általános dolog a kemény túráztatás, az egyik alegységnél pedig az „análfűrésznek” nevezett zaklatási módszer.

Ha azonban valaki sportolói karriert szeretne befutni, előbb-utóbb muszáj lesz pucéran végigszaladnia valahol. Ez lehet focipálya, folyópart vagy bevásárlóközpont: ezt a mulatságos, és csak kissé kínos bulit a legtöbb helyen muszáj elvégezni, hogy aztán az este egy közös ivászat révén érje el a csúcspontját. Természetesen ez csak mindennek az eleje, hiszen az új fiúknak – és lányoknak – még jó ideig kell cipelniük csapattársaik minden cuccát, mire teljes jogú tagként tekintenek rájuk.

https://youtu.be/CKIGIxPH_oo

Ennél kicsit nehezebb helyzetben vannak az újdonsült bandatagok. Az erőszakszervezetek és szervezkedések tonnaszám gyűjtik maguk közé az új embereket, így nem meglepő, hogy alig tizenegy éves gyerekek pisztolyokkal a gatyájukban rohangálnak – a Harlemben vagy Rio de Janeiróban egyaránt. Itt természetesen a „kicsiben kezdjük” elve valósul meg: először az utcai lopások, zsebelések, majd a bolti lopások jönnek, amiket a késelések, a fegyveres rablások követnek, de igazi főnök csak az lehet, aki gyilkol.

Erre nem is szoktak sokat várni, hiszen a ranglétra magas, és ezek közül a srácok közül kevesen érik meg a nagykorúságot. Miután a felkaron vagy a hasfalon díszeleg a bandatetkó, már nincs kiszállás, akiknek pedig van egy kis szerencséjük, nem koporsóban, hanem börtönben végzik, ahol újabb megpróbáltatások előtt állnak.

https://youtu.be/riwmM21TXtQ


A börtönök celláiból csak néha szivárognak ki a ceremóniák következményei, hiszen még egy tényleges életfogytiglani büntetés alatt sínylődő embernek sem feltétlen a beilleszkedés a célja, inkább a csendes túlélés. A filmekben sokszor látott „menj neki a legnagyobbnak, és tisztelni fognak”-féle ámokfutás a lehető legelképesztőbb baromság: a legnagyobb mögött általában legalább akkora csoport áll, mint ő maga.

Akár durva, akár mókás, akár kegyetlen, akár szükséges rossz, a beavatási szertartások életünk részei, amiken így vagy úgy, de át kell esnünk, nincs mese. Valóban fokozzák a csoportszellemet, az együvé tartozást, és néhány hónap vagy akár év múlva már mosolyogva tekintünk viszsza, mennyit kellett senyvedni az elfogadásért. Legtöbbször egyébként teljesen feleslegesen.

Playboy
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,627
Tagok
615,328
Legújabb tagunk
KissViktória12
Oldal tetejére