Ernoe - Itt lehet beszélgetni

Éleskés

Kormanyos
Fórumvezető
Kormányos
Ez most csacsiság, hogy mást ne mondjak... mert megint megkapom, hogy agresszív vagyok.

%C3%81zsia_Nimrud_Dag%20(4).jpg
Nimrud hegy
Nem Nimród, hanem Nimrud. Sebaj, kicsire nem nézünk. :)
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Tévedsz, én tudom van egy isten, ezer más néven említve és száz különféle vallás által imádva.
-
Akkor te nem "hivö" vagy hanem tudo. :)
-
A zsidók "haszontalan" előírásai az akkori és a mai, a diaszpórában, a túlélésüket biztosítja...
-
Természetesen van egy csomo hasznos jotanács a Torában, ezt mindig is hangoztattam. Pl. a tábori-klotyo készités amit Mozes részletesen leir, a szabat megtartartása egy hasznos dolog, söt a husnak és tejterméknek a külön tárolása még a hütöszekrénybe is elönyös, de ebböl nem következik, hogy lenne egy menyei fazekasmester.
-
A Tora egyébbként a zsidok története, egy ethos, semmi különös nincs abba, hogy ez összeköthet embereket. Zeusz sincs, vagy Aphrodite de azáltal, hogy ismerjük a rolluk szolo meséket van közös témánk, közös fogalmaink, tudunk egymással beszélni.
-
A hétköznap emberének fogalma sincs mit ünnepel pedig munkaszüneti nap. 1969-ig az év kezdete Jézus körülmetélésének ünnepe volt (most nem irom ide latinul) aztán olyan kellemetlen lett az emberek számára, hogy azota Jézus mamájának az ünnepe lett.
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Apropó, tudod, hogy a Tóra még ma sincs lezárva? Hogy hozzáírnak, módosítanak rajta?
-
Aha. A változó idejű Húsvét nem zsidó örökség???

Nem tudtam, hogy nincs lezárva és hozzáírnak. Érdekes. És akkor vajon mivel tudják megmagyarázni a dogmát, ami náluk is létezik, hogy "Isten szava"? A változó idejű Húsvét lehet, hogy a zsidók öröksége, de nem ők találták fel, ők is örökölték. Kozmogóniai oka van és szinte minden vallási ünnepnek a keresztényeknél. Maga a pápa is elmondta (már nem emlékszem melyik) hogy a kereszténység egy misztérium vallás és ebbe már nagyon jól beleilleszkedik a magyarok ősi vallása is.
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
A japán sintó, az indiai származású buddhizmus, az iszlám, "mint vallás a történelem vázára lett felépítve. ....." Bezony. Ha Buddha, vagy Mohhamed valamit mondott és az nem egyezik a Jehova, ad abszurdum Jézus kijelentésével, akkor ki hazudik? Szerinted csak egy igaz Isten van. = erre épülnek a vallásháborúk. Gratulálok! (Hát ezért is vagy keményen agresszív.)
A magyarok őseiről: lehet rajta vitatkozni, de nem lehet ex cathedra kijelenteni semmit. Márpedig te kijelented ....

Azt már bátran kijelentem ex katedra, hogy semmi közük származásilag a finnekhez és nyelvileg is csak annyi, hogy a jégkorszak idején együtt éltek és szavakat vettek át a magyarok őseitől. Ezt már rég tudja mindenki a Magyar Tudományos Akadémián kívül. Bátran lehetek "agresszív" ebben a tárgyban, mert külföldi tudósok támasztották alá genetikai vizsgálatokkal azt, amit az üldözött és tönkretett "magyarkodó" kutatók már évszázadok óta állítanak.
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
-

A hétköznap emberének fogalma sincs mit ünnepel pedig munkaszüneti nap.

Ebben egyetértek veled, példának okáért azt hiszik, hogy május elsején a Munka ünnepe van, eközben 1776. május 1-jén Adam Weishaupt, ingolstadti filozófus az egyházjog professzora megalapította az illuminátus rendet. Ennek a rendnek az ármányait szenvedi a világ a mai napig és nagy csinnadrattával ünneplik május elsején. Mi ehhez képest a nagy átverés Jézus körülmetélésével és Szűzmáriával kapcsolatban?

200px-Minerval_insignia.png
images
36e7fcd90ba4a1c19664905376058054.jpg
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Nem Nimród, hanem Nimrud. Sebaj, kicsire nem nézünk. :)

Sőt, nem hogy Nimród és Nimrud, de még Nemrót és Ménrót és Gilgames és még sorolhatnám, ha nem lennék ilyen eszelősen agresszív....;)

Ez mind ugyanaz a személy.

Teljesen eltértünk a témától, mert ott kezdődött, hogy mi közünk van nekünk Egyiptomhoz? Nem tudom hallottál-e külföldön jó nevű egyiptológusunkról, Vörös Győzőről, akit rendesen meghurcoltak a kollégái itt Magyarországon. Az volt a bűne, hogy a Thot-hegyi ásatáson betévedt egy kopt keresztény szentélybe, amit épp akkor tártak fel. Meglátta és lefényképezte a mennyezetén látható jól ismert Pantokrátor, amely a magyarok Szent Koronáján is látható, sőt még arra is vetemedett, hogy megjelentette a könyvében. A kopt szentély 1600 éves!
thebaipant2.jpg
http://www.magtudin.org/Voros vihar.htm

upload_2015-6-15_16-27-23.jpeg Peter A Clayton német nyelven megjelent könyve tartalmaz olyan ismereteket, amely megmagyarázhatja, hogy mi köze volt a hunoknak Egyiptomhoz és például a Szfinxhez. Peter A Clayton nem magyar... :D

Tomory Zsuzsa néhány soros ismertetőjét csatolom, ha van kedved elolvasni:
 

Csatolások

  • tomory_zsuzsa__egyiptom_hrom_kirlya.doc
    237.5 KB · Olvasás: 8
Utoljára módosítva:

Éleskés

Kormanyos
Fórumvezető
Kormányos
Akkor én most két dolgot megemlítenék, kérdeznék:
1./ Igaz, hogy a koronát Róma ajánlotta fel a magyar királynak, ami azóta nekünk a Szent Korona. Eddig érthető.
Az viszont nem ismert, hogy mikor, ki és kinek készítette el az eredetit, így azon a freskón akár ugyanaz a korona is látható. A képek kicsik, mindenki azt hihet róla, amit akar. Pl. azt is hihetjük, hogy az a magyar Szent Korona.
Ebből az kóvetkezik számomra, hogy végre megleltük a Sz.K. korábbi használatát, mondjuk egy kopt király fején. Hogy onnan miképp került mihozzánk, az rejtély.
2./ Tudja valaki, hogy a magyarok Szibéria mely tájáról származnak, hogy kerültek ők oda és mi indította el a 800-1000 körüli népvándorlást? Egy biztos, nem az ISIS. :)
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A hit törékeny dolog...
Pálcát soha ne törjünk, ne szóljuk meg embertársainkat, mert soha nem tudhatjuk, mikor kerülünk, (mert kerülhetünk) mi is olyan helyzetbe, hogy muszáj valamilyen kapaszkodót keresnünk. Muszáj talpon lenni, muszáj reménykedni, akkor is, amikor már mindenki más lemond a sikerről... Az életről.
Többnyire szerencsére(!)
egyre több a sikeres műtét, az orvosi technikának és a tudománynak köszönhetően, amikor gyógyultan kerülnek ki embertársaink olyan beavatkozásokból, melyek életveszélyesek.
S, ilyenkor mit tesznek a hozzátartozók, az igaz barátok, imádkoznak. Ha nem valamelyik, hite szerint választott Istenéhez, akkor Univerzumhoz, de akár "varázslóhoz", aki ez esetben az orvosok csapata.
Drukkolunk, hogy sikerüljön, mert szükségünk van arra az emberre, aki ott fekszik a műtőasztalon.
Mert szeretjük, mert nem tudjuk elképzelni sem az estéinket, sem a reggeleinket nélküle.
Muszáj, hogy éljen, muszáj, hogy felépüljön, mert erősen gondolunk Rá, rájuk és nemcsak imádkozunk, de "misztikus" varázslatokhoz is folyamodunk. Gyertyát gyújtunk, energiáinkat mozgósítjuk, koncentrálunk, mantrázunk, mondogatjuk, hogy
sikerül, mert akarjuk, sikerül, mert Te is akarod, sikerül, mert győztesen kell a helyzetből kilépned. Mert szeretünk... Visszavárunk.
Most egy rendkívüli harcnak lehetünk tanúi, köszönet az orvosi teamnak, az erős összefogásnak, a tudománynak, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntesének, aki írta és fotózta Barakonyi Szabolcsnak.

Azt szeretném, hogy éljenek sokáig, boldogan
30025631_8d9e9dd1ba1a999f968d625005451eb0_wm.jpg

Túlélik vagy nem? Hónapok óta ezen gondolkodom, és most itt állok Dakkában, Banglades legfelszereltebb, legnagyobb műtőjében. Előttem az ikrek nyitott és még összenőtt koponyája, látom a tekervényeiket – élnek. Amióta ismerem őket, képtelen vagyok felfogni a létezésüket, kész téboly testközelből látni az egészet. Azt szeretném, hogy éljenek sokáig, boldogan. A tudományos statisztikák szerint erre kevesebb mint ötven százalék esélyük van. Több mint huszonnégy órája vannak altatásban, és mindaz, ami velük történik, már eddig is felülírt minden orvosi rekordot.
Szétválasztásuk óta már sokat lehet tudni az ikrekről. Az viszont talán kevéssé ismert, hogy előtte közel hét hónapot töltöttek Magyarországon, ha nem is teljes titokban, de nagyjából médiacsendben. A fejüknél összenőtt gyerekeket a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány hozta Magyarországra 2019. január elején. A szétválasztó műtétsorozat legutolsó szakaszát, azaz magát a szétválasztást másfél év munka előzte meg. Nagy volt a titkolózás, az ikrek biztonságát semmi sem veszélyeztethette. Egy harmincöt fős magyar misszió arra készült, hogy huszonnégy óra alatt befejezze másfél év munkáját egy távoli és ismeretlen műtőben. Ezeknek az orvosoknak és válogatott egészségügyi szakembereknek semmi más nem lehetett a fejében, minden gondolatuk csak a nagy feladatról szólhatott, hiszen a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztó műtéte a világ legnehezebb orvosi eljárásai közé tartozik.

A misszió első fele – az ikrekkel és szüleikkel együtt összesen tizenegy fő – egy héttel előttünk érkezett Dakkába. Akárcsak ők, mi is Dubajban szállunk át. Ahogy besorolunk a dakkai átszálláshoz, az addig csillogó reptéri kép valahogy megváltozik. Látszik, hogy Dakka másféle úti cél, a közönsége alapján gépünk inkább tűnik ingázójáratnak. Valaki gyorsan meg is próbál rám bízni egy csomagot, hogy vigyem át az utolsó ellenőrzésen. Csak egy nejlonzacskó az, de egy nemzetközi repülőtéren már kockázatos az efféle próbálkozás. Megtörik a biztonságérzetem, pedig eddig is tudtam, hogy Banglades nem szerepel a népszerű turisztikai úti célok között. Onnantól, hogy kilépünk a repülőgépből, a biztonságunk érdekében végig fegyveres katonai kíséret vesz körül minket.
30025461_a2e934ea4207009bd6670cdeeb1dc8c3_wm.jpg

Dr. Csókay András idegsebész, az ikrek agyának szétválasztását vezető orvos vallásos ember. Rabeya és Rukaya családja is vallásos, csak ők éppenséggel az iszlám követői, még a családnevük is az, hogy Islam. Amikor Csókay doktor Istenről beszélt, Taslima, az ikrek anyja ugyanazokról az érzésekről számolt be, csak a saját meggyőződése szerint. A műtét előtti vasárnapon egy dakkai katolikus templomban, a magyar orvoscsoport részvételével misét tartottak a beavatkozás sikeréért. A csapatnak volt egy közös levelezőlistája is, ahol Csókay doktor gyakran buzdította imádságra a többieket.

„Nagy kihívások előtt az egyik legnagyobb hibánk, ha összehasonlítgatjuk magunkat másokkal, és mindenáron jobbak akarunk lenni. Ez eltereli a figyelmet Istenről, Jézusról, a bennünk élő Szentlélekről, vagyis az önazonosságunkról, így már nem tudjuk a legjobb talentumunk szerinti teljesítményt adni, mert ítéletet alkotunk a hasonlítgatásokkal, aminek vagy gőg, vagy kisebbségi érzés a vége. Ekkor már elveszik a képmás voltunk, torzókká válunk. Nehéz lelki munka. Ezt kiiktatni imával lehet.”
30025463_50b116661bfb00804baa2fc22afaefa3_wm.jpg

Magyarországon összesen 44 beavatkozás történt dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével, amelyeknek köszönhetően példátlan mértékben sikerült növelni az ikrek fejbőre és lágyrészei alá ültetett speciális, magyar tervezésű szövettágító (expander) rendszer térfogatát. Az így nyert saját szövetekkel lehetett pótolni a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt szövethiányt. Hogy a szövetek rugalmasabbá és vastagabbá váljanak, a gyermekek hátából a fejbőrükbe saját zsírjukat ültették át. Az ikreknek január óta két anyjuk van: a mama és a mother. A mother Ilcsik Marianna, az év eleje óta éjjel-nappal a lányokkal van. A gyerekek fejének furcsa alakja nem rendellenesség; a bőrük alatt hosszú hónapokig növekvő szövettágítók voltak, tágulásukkal nőtt a hajas fejbőr, amivel a műtét végén be kellett fedni a fejtetőt. A folyadékkal teli szilikonzsákok köbcentiméterről köbcentiméterre növekedtek, hetente két, majd heti egy alkalommal, egészen három és fél literig. Ezek a beavatkozások Budapesten eleinte altatásban zajlottak a Semmelweis Egyetemen, majd a lányok hozzászoktak a helyi érzéstelenítésben végzett töltésekhez. Meglepő, de a két gyerek ezzel a pluszsúllyal is az utolsó percekig ugrált, szaladgált. Pedig az orvosok közül többen biztosak voltak benne, hogy az utolsó hónapokat fekve, ágyban kell tölteniük. Bangladesben a műtét előtti második napon is volt még egy szövettágító töltés, már abban a műtőben, ahol a szétválasztás történt.
30025465_704b2708fec8b2af7b63093de5bf1459_wm.jpg

Taslima, az ikrek édesanyja tanítónő, férje, Rafiqul hittantanár. A család messze a fővárostól, falusias környezetben élt, a terhesgondozás során az ultrahang nem szűrte ki az összenövést. Tudták, hogy ikreket várnak, de az fel sem merült, hogy ezzel kapcsolatban bármi különösebbre kellene készülniük. Csak a szülés közben derült ki, hogy az ikrek a fejüknél összenőttek. Miután a család július végén visszaérkezett Bangladesbe, nem mentek haza, hanem egy speciális berendezésű, a Cselekvés Alapítvány által felszerelt kórházi szobában laktak. Ebből a szobából nem is mozdulhattak ki, mert a műtét számtalan kockázata között a fertőzésveszély volt az egyik, és ezt csak teljes és higiénikus elzártsággal védhették ki.

Itt Rafiqul éppen behúzza a szoba függönyét, Rabeya és Rukaya már megkapták a speciális tápszerrel kiegészített vitamindús ebédjüket. Pár perccel később már mélyen alszanak.
30025467_0e974b7d560aff49defe82192413a88c_wm.jpg

Magyar és bangladesi orvosok az ikrek speciális 3D nyomtatott expandermodellje fölött tartanak konzíliumot. (Balról jobbra: dr. Pataki, dr. Valálik István, dr. Hossain Imam, bangladesi plasztikai sebész, aki a hazai műtétben is részt vett, dr. Csókay András, dr. Kalatovics Artúr, dr. Jósvai Attila.) Az egész felkészülés engem leginkább az Apollo–13 egyik kulcsproblémájára emlékeztetett. Mégpedig arra, amikor a szén-dioxid-szint gyors csökkentése miatt lehetségessé vált bekötni a parancsnoki modul négyszögletes szűrőit a kerek szűrőt használó holdkomp rendszerébe. Ehhez a fedélzeten található anyagokból egy ideiglenes szűrőházat készítettek.

A műtétet megelőző másfél év is végtelenül bonyolult problémák megoldásának soráról szólt. Ezek megoldásában 3D modellezés, grafikai tervezés, publikációelemzések, analízisek és boncolások is segítettek az orvostudományi ötleteken kívül. Az agy láthatatlan részeit is láthatóvá kellett tenni, meg kellett érteni, hogy a műtét során mikor és mi történhet, és az milyen következményekkel járhat. Mekkora a kockázat? Ez a kockázat az élettel összeegyeztethető-e, vagy nem? Ha éppen nem halálos, okoz-e maradandó károkat? A különböző modellek mellett a csapat magával vitt két próbababát is Dakkába, ezeken próbálták el többször a műtét minden várható mozzanatát. Esténként kisebb csoportokban beszélték át, hogy mire jutottak, és próbálták feltérképezni azokat a kritikus pontokat, amikkel eddig még nem számoltak.
30025455_9acf105059ba0ffd2b8d804706b94414_wm.jpg

Szemből a két lány ritkán látható, nemcsak azért, mert izgágák, hanem mert szinte lehetetlen egyszerre látni mindkettőjük arcát. Megfigyelhető, hogy a nyakuk mennyire kitekert, szinte állandóan így kell lenniük, kivéve, ha a hátukon fekszenek. Valószínűleg ez az egyetlen, mindkettőjük számára kényelmes és elfogadható pozíció, már amennyire elfogadható egy háromévesnek a „nyugodtan háton fekvés” ébren. Ezen a képen szembetűnő az is, hogy Rukaya fizikailag erőteljesebb, Rabeya tekintetén pedig az látszik, hogy ő a kíváncsibb és élénkebb. Kettőjük közül általában ő az, aki irányít.
30025457_5e974440df73c6bd5335ffa87dee27d1_wm.jpg

A próbák tanulsága volt az is, hogy könnyebb a gyerekeket bebugyolálva, kezüket a testük mellé rögzítve mozgatni, ráadásul így a kihűléstől is védik őket. Rabeya kilógó lábán még az előző napok játéka látható: volt egy kis körömfestés. Láttam őket többször is játszani, ezeknek az alkalmaknak voltak önfeledt pillanatai is, de a legtöbbször érezhető volt, hogy mindig csak az egyikük dönt. Ez többnyire az erősebbik személyiség volt, pedig az engedékenyebb testvér fizikailag még fölényben is lehetett volna. Vannak példák sziámi ikrek sok évtizedes együttélésére, de ez az életminőség csak legritkábban szól a harmóniáról. A két lány esetében tudományos és bioetikai érvek is támogatták a szétválasztást, hiszen világosan látszik, hogy személyiségük teljesen különálló.
Az altatás bangladesi orvosok közreműködésével indul hajnalban, dr. Csapody Marcell intenzív terápiás orvos vezetésével. A feladat nem egyszerű a nyaktartásuk miatt, hiszen a légútjaik sem teljesen egyenesek, ezért az intubáció (a légutak eszközös biztosítása) már önmagában is bonyolult művelet. Mivel a gyerekeket a műtét közben a gerincoszlopuk tengelye körül forgatják, azt is meg kell oldani, hogy a rengeteg cső, ami a lélegeztetéshez, altatáshoz, gyógyszerek bejuttatásához, monitorozásához kell, ne gabalyodjon össze. A következő feladat a műtéti terület kialakítása. A lányok haját leborotválják, a fejüket lemossák alkoholos fertőtlenítő oldattal. Azért, hogy ez az oldat ne folyhasson a hallójáratukba, dr. Fekete Attila szilikonos gézzel dugja be a fülüket. A képen jól láthatóak a szövettágítók a fejükön elöl és hátul is, és valamennyire látszik a berajzolt metszésvonal (szétválasztási vonal) tervezett helye is.
A műtétet a magyar plasztikai sebészeti stáb kezdi és fejezi be. Ahhoz, hogy megkezdődjön a szétválasztás, el kell jutniuk a csupasz koponyacsontig. Kikerülnek a bőr alól a speciális szövettágítók, és mint egy gondosan megtervezett szabásmintán, a több mint fél év alatt Magyarországon növesztett hajas fejbőrt a két gyermek között szigorúan a tervek szerint elosztják. Itt sincs helye tévedésnek, a fejtetőkön a szétválasztott bőrnek pontosan kell illeszkednie, sehol nem lehet sem több, sem kevesebb belőle.
30025453_1dec2a25debf55c483cdc2a74e51e846_wm.jpg

Az imádság és az orvoscsoport hite formálisan is jelen van a műtőben. A műtét kezdetekor, az ikrek átfordításakor és a koponyacsont megnyitása előtt is dr. Csókay András imádságot kér a résztvevőktől. Az imák szövegét hangosan előre mondja.
30025451_e7ad627ea316ce4083ba623893626f64_wm.jpg


Az orvosi stáb végig alaposan dokumentálta a műtét 33 óráját, mivel a misszió kötelességének érezte, hogy minden mozzanat megmaradjon, és később elérhető, tudományosan értelmezhető legyen.
Az alapítvány orvosai minden elérhető modern technológiát felhasználtak az agy feltérképezésekor. A műtőben is bent van számos életnagyságú modell. Ezeket menet közben is folyamatosan tanulmányozzák. Összevetik azzal, amit valójában feltártak, majd következtetéseket vonnak le. A modellek CT, MR és számítógépes tervek alapján készültek, volt külön az idegpályákról, az érhálózatról, de a beépített szövettágítókról és a bőrről is. A modelleket addig forgatták, tapogatták, nézték az idegsebészek és a plasztikai sebészek, amíg fejből nem ismerték az agyak és a fejtető szerkezetét. Gyakori, hogy Csókay doktor agyak feltárásával kezdi a napját, több ezer agyat vizsgált már. A vezető idegsebész 24 órát volt talpon, megvolt a terv a fejében, és bízott abban is, hogy a fiatal agy elképesztő dolgokra lehet képes, mert minél fiatalabb egy szerv, annál könnyebben regenerálódik, vehet át funkciókat más területektől.

A műtét idegsebészeti része felfoghatatlanul aprólékos, lassú mozdulatokkal halad előre. A két, egymáshoz tapadt, mikroszkopikus vékonyságú lágy agyhártya között kell utat találni.
Csókay és Trencsényi doktor az agyakat speciális szivaccsal borított eltartó eszközzel tartja, miközben Pataki doktor eltávolítja a két gyermek fejbőrlebenyeit összetartó kapcsokat és az izoláló fóliát. Amit most látunk, az a szétválasztás pillanata, augusztus 2-án reggel 6 órától Rabeya és Rukaya már semmivel sem kapcsolódik egymáshoz fizikailag, állapotuk stabil. Sok kritikus pillanat után a siker esélye valóságosabbá válik. A két eszközt eredetileg a mellkassebészetben használják, a tüdőket tartják el finoman egymástól velük, de most a gyerekek agyát tartják, hogy a gravitáció miatt ne essenek ki a koponyából. Ugyanis az agyak fölül eltűnt a támaszték, ami részben csont, de legnagyobb részben a másikuk agya volt eddig. A szervek csupaszon maradtak, nem borítja semmi, nincs sem lágy agyhártya, se kemény agyhártya. Az agyhártyák helyére mesterséges kemény agyhártya kerül, amely olyan erős, mint a vitorlavászon.
30025445_432f4f15eb9efb7421092b15ca145700_wm.jpg

Rukaya műtéti életfunkció-monitora. A két lány közül fizikailag ő a nagyobb, de egészségügyileg, erőnlétileg nem ő az erősebb. Az előzetes vizsgálati eredmények alapján Rukayánál vese-alulfejlettség miatt fennállt az esélye annak, hogy a szétválasztás után dialízisre (gépi vértisztításra) lehet szüksége.

A közös agyi vénákat szétválasztó műtét előtt Rukaya veséje gyengén működött, a két test vérének megtisztítását többnyire Rabeya veséi végezték, úgy, hogy csak a fejbőr és az agyak találkozásánal összetartozó erek vérárama állt testeik rendelkezésére. A közös agyi vénákat tavaly februárban és augusztusban dr. Hudák István választotta szét Bangladesben. Ezután Rukaya veséjének működése gyenge aktivitást mutatott. Az altatógépen jelzik, hogy melyik lányé a gyenge vese, amelynek értékeire fokozottan figyelni kell. A gyenge vese azonban a műtét előrehaladtával ellátta feladatát, Rukayának kielégítő mennyiségű vizelete volt, és minden érték a helyes működést igazolta. A magyar aneszteziológuscsapat már a műtét feszültsége mellett korrigálta a feliratot a monitoron.
30025443_ea617630ff4ee5230201a33cdd9db742_wm.jpg

Már több óra eltelt a szétválasztás óta, de még semminek sincs vége. A plasztikaisebész-csapat kezdett, a koponya részleges újjáépítése után ők fejezik be a műtétet, a Magyarországon növesztett szövetekkel borítják be a fejtetőket. Még évek hosszú sorának kell eltelnie, hogy azt lehessen mondani, a teljes műtétsorozat véget ért. A gyerekeknek először egy bukósisakfélében kell közlekedniük, majd remények szerint helyreállító műtétek következnek. Műtétről műtétre lehet teljesen helyreállítani a koponyát, melyhez speciális módszereket és biokompatibilis anyagokat használnak majd a csont helyettesítésére.

Dr. Csókay András mondta egyszer, hogy az ikrek szétválasztását könnyebb megérteni a magashegyi mászás példájával: az alapítványi misszió feljutott a Himalája csúcsára, de még le is kell jönni onnan. A fejtető befedése a csúcstámadás utolsó fázisa. Innen a fáradt hegymászók már nem az orvosok lesznek, hanem maguk a gyerekek, a szervezetüknek rendkívül összetett élettani problémákkal kell megbirkózniuk. A közeli, de még a távolabbi jövőben sincs teljesen biztonságban az életük.
30025447_b78d2958648f20f205ad2a419bbbc642_wm.jpg

Ő Rabeya. A műtét végén mindkét lány speciális kötést kap.

Testvérének, Rukayának kevesebb esélye van a teljes felépülésre. A műtét után az ő állapota még hetekig kritikus volt. Vannak szövődmények, amikkel lehet számolni, de azzal senki sem kalkulált, hogy Rukaya még altatásban egy vírusos lázon is keresztül megy, miközben aktuális állapota kritikus, életveszélyes.
30025441_5f9bc767697c10103ed3deb6bc8b8398_wm.jpg

A szülőknek sokkoló, amikor először meglátják a gyerekeket külön ágyban feküdni. A pár folyamatos és részletes tájékoztatást kap arról, hogy a kislányok szervezete túl van ugyan a legnagyobb próbatételen, de még sok nehézség van hátra. Az ikrek tudata nem megítélhető, és az sem, hogy mennyire rehabilitálhatóak. A képen Sanjida Kamal, a gyermekek leendő bangladesi gyermekpszichológusa, akinek magyarországi továbbképzését az alapítvány biztosította. Mellette dr. Anjuman Ara, a vezető neurológus főorvos.
30025469_69c2972fcc1aa9ecfa2c2656c4d71275_wm.jpg

Az ikrek két külön ágyban a végső szétválasztás után a gyermek-intenzívosztályon. Az ébresztés még messze van, a gyerekek továbbra is intenzív terápiás megfigyelés alatt, altatásban vannak. A gumikesztyű rögtönzött támaszul került a szájukból kivezető csövek alá.

„Rabeya már öt nap után magához tért, és azóta fejlődik, beszél és játszik, már elhagyhatta az intenzív osztályt – ötórás sebészeti beavatkozást, koponyarekonstrukciós műtétet és hegplasztikát végeztek orvosaink szeptember 11-én. Rukayánál a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. Következményképpen az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki szeptember elején. Szeptember végére állapota folyamatosan javult, végtagjait jelenleg képes mozgatni, szemét kinyitni, bízunk benne, hogy hamarosan elhagyhatja az intenzív osztályt. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat most még nem tehető” – tájékoztatott dr. Pataki Gergely, a műtéteket vezető plasztikai sebész.
A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek, Rabeya és Rukaya Islam 33 órás, maratoni végső szétválasztó műtétjét – amely az Operation Freedom névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat harmadik fázisát jelentette – a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata végezte 2019. augusztus 1-jén és 2-án. Az alábbi lista utánközlése a következő forrásmegjelöléssel lehetséges: „Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány – cselekves.org”.

  • A végső szétválasztást vezette, az idegsebészeti team vezetője: dr. Csókay András PhD, idegsebész.
  • Az Operation Freedom műtétsorozat fő koordinátora, a plasztikai sebészeti team vezetője: dr. Pataki Gergely sebész, plasztikai sebész.
  • A végső szétválasztás aneszteziológiai és intenzív terápiás team vezetője: dr. Csapody Marcell.
  • Idegsebészeti team tagok: dr. Hudák István PhD, dr. Valálik István PhD, dr. Jósvai Attila, dr. Trencséni Bence, dr. Égető Előd.
  • Plasztikai sebészeti team tagok: dr. Fekete Attila, dr. Vancsó Péter, dr. Kunos Csaba, dr. Kalatovics Artúr, dr. Jancsó Máté, dr. Lajtos Bence, dr. Petrovics András, dr. Ungor András.
  • Aneszteziológiai és intenzív terápiás team tagok: dr. Ezer Erzsébet, dr. Szenohradszki Katalin.
  • Műtős teamtagok, asszisztencia: Ilcsik Marianna, Czirják Enikő, Karsza-Kiri Zsuzsanna, Mogyorósi Ibolya, Csenteri Margit, Szabó Imre, Pejkó József, Muhari-Papp Balázs, Csókay Bernadett, Vancsura Veronika.
  • Gyermekpszichológus: Császár Zsuzsanna
  • Kommunikáció: Sándor Alexandra Valéria
  • Forrás: Index.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
A hit törékeny dolog...
Pálcát soha ne törjünk, ne szóljuk meg embertársainkat, mert soha nem tudhatjuk, mikor kerülünk, (mert kerülhetünk) mi is olyan helyzetbe, hogy muszáj valamilyen kapaszkodót keresnünk. Muszáj talpon lenni, muszáj reménykedni, akkor is, amikor már mindenki más lemond a sikerről... Az életről.
Többnyire szerencsére(!)
egyre több a sikeres műtét, az orvosi technikának és a tudománynak köszönhetően, amikor gyógyultan kerülnek ki embertársaink olyan beavatkozásokból, melyek életveszélyesek.
S, ilyenkor mit tesznek a hozzátartozók, az igaz barátok, imádkoznak. Ha nem valamelyik, hite szerint választott Istenéhez, akkor Univerzumhoz, de akár "varázslóhoz", aki ez esetben az orvosok csapata.
Drukkolunk, hogy sikerüljön, mert szükségünk van arra az emberre, aki ott fekszik a műtőasztalon.
Mert szeretjük, mert nem tudjuk elképzelni sem az estéinket, sem a reggeleinket nélküle.
Muszáj, hogy éljen, muszáj, hogy felépüljön, mert erősen gondolunk Rá, rájuk és nemcsak imádkozunk, de "misztikus" varázslatokhoz is folyamodunk. Gyertyát gyújtunk, energiáinkat mozgósítjuk, koncentrálunk, mantrázunk, mondogatjuk, hogy
sikerül, mert akarjuk, sikerül, mert Te is akarod, sikerül, mert győztesen kell a helyzetből kilépned. Mert szeretünk... Visszavárunk.
Most egy rendkívüli harcnak lehetünk tanúi, köszönet az orvosi teamnak, az erős összefogásnak, a tudománynak, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntesének, aki írta és fotózta Barakonyi Szabolcsnak.

Azt szeretném, hogy éljenek sokáig, boldogan
30025631_8d9e9dd1ba1a999f968d625005451eb0_wm.jpg

Túlélik vagy nem? Hónapok óta ezen gondolkodom, és most itt állok Dakkában, Banglades legfelszereltebb, legnagyobb műtőjében. Előttem az ikrek nyitott és még összenőtt koponyája, látom a tekervényeiket – élnek. Amióta ismerem őket, képtelen vagyok felfogni a létezésüket, kész téboly testközelből látni az egészet. Azt szeretném, hogy éljenek sokáig, boldogan. A tudományos statisztikák szerint erre kevesebb mint ötven százalék esélyük van. Több mint huszonnégy órája vannak altatásban, és mindaz, ami velük történik, már eddig is felülírt minden orvosi rekordot.
Szétválasztásuk óta már sokat lehet tudni az ikrekről. Az viszont talán kevéssé ismert, hogy előtte közel hét hónapot töltöttek Magyarországon, ha nem is teljes titokban, de nagyjából médiacsendben. A fejüknél összenőtt gyerekeket a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány hozta Magyarországra 2019. január elején. A szétválasztó műtétsorozat legutolsó szakaszát, azaz magát a szétválasztást másfél év munka előzte meg. Nagy volt a titkolózás, az ikrek biztonságát semmi sem veszélyeztethette. Egy harmincöt fős magyar misszió arra készült, hogy huszonnégy óra alatt befejezze másfél év munkáját egy távoli és ismeretlen műtőben. Ezeknek az orvosoknak és válogatott egészségügyi szakembereknek semmi más nem lehetett a fejében, minden gondolatuk csak a nagy feladatról szólhatott, hiszen a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztó műtéte a világ legnehezebb orvosi eljárásai közé tartozik.

A misszió első fele – az ikrekkel és szüleikkel együtt összesen tizenegy fő – egy héttel előttünk érkezett Dakkába. Akárcsak ők, mi is Dubajban szállunk át. Ahogy besorolunk a dakkai átszálláshoz, az addig csillogó reptéri kép valahogy megváltozik. Látszik, hogy Dakka másféle úti cél, a közönsége alapján gépünk inkább tűnik ingázójáratnak. Valaki gyorsan meg is próbál rám bízni egy csomagot, hogy vigyem át az utolsó ellenőrzésen. Csak egy nejlonzacskó az, de egy nemzetközi repülőtéren már kockázatos az efféle próbálkozás. Megtörik a biztonságérzetem, pedig eddig is tudtam, hogy Banglades nem szerepel a népszerű turisztikai úti célok között. Onnantól, hogy kilépünk a repülőgépből, a biztonságunk érdekében végig fegyveres katonai kíséret vesz körül minket.
30025461_a2e934ea4207009bd6670cdeeb1dc8c3_wm.jpg

Dr. Csókay András idegsebész, az ikrek agyának szétválasztását vezető orvos vallásos ember. Rabeya és Rukaya családja is vallásos, csak ők éppenséggel az iszlám követői, még a családnevük is az, hogy Islam. Amikor Csókay doktor Istenről beszélt, Taslima, az ikrek anyja ugyanazokról az érzésekről számolt be, csak a saját meggyőződése szerint. A műtét előtti vasárnapon egy dakkai katolikus templomban, a magyar orvoscsoport részvételével misét tartottak a beavatkozás sikeréért. A csapatnak volt egy közös levelezőlistája is, ahol Csókay doktor gyakran buzdította imádságra a többieket.

„Nagy kihívások előtt az egyik legnagyobb hibánk, ha összehasonlítgatjuk magunkat másokkal, és mindenáron jobbak akarunk lenni. Ez eltereli a figyelmet Istenről, Jézusról, a bennünk élő Szentlélekről, vagyis az önazonosságunkról, így már nem tudjuk a legjobb talentumunk szerinti teljesítményt adni, mert ítéletet alkotunk a hasonlítgatásokkal, aminek vagy gőg, vagy kisebbségi érzés a vége. Ekkor már elveszik a képmás voltunk, torzókká válunk. Nehéz lelki munka. Ezt kiiktatni imával lehet.”
30025463_50b116661bfb00804baa2fc22afaefa3_wm.jpg

Magyarországon összesen 44 beavatkozás történt dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével, amelyeknek köszönhetően példátlan mértékben sikerült növelni az ikrek fejbőre és lágyrészei alá ültetett speciális, magyar tervezésű szövettágító (expander) rendszer térfogatát. Az így nyert saját szövetekkel lehetett pótolni a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt szövethiányt. Hogy a szövetek rugalmasabbá és vastagabbá váljanak, a gyermekek hátából a fejbőrükbe saját zsírjukat ültették át. Az ikreknek január óta két anyjuk van: a mama és a mother. A mother Ilcsik Marianna, az év eleje óta éjjel-nappal a lányokkal van. A gyerekek fejének furcsa alakja nem rendellenesség; a bőrük alatt hosszú hónapokig növekvő szövettágítók voltak, tágulásukkal nőtt a hajas fejbőr, amivel a műtét végén be kellett fedni a fejtetőt. A folyadékkal teli szilikonzsákok köbcentiméterről köbcentiméterre növekedtek, hetente két, majd heti egy alkalommal, egészen három és fél literig. Ezek a beavatkozások Budapesten eleinte altatásban zajlottak a Semmelweis Egyetemen, majd a lányok hozzászoktak a helyi érzéstelenítésben végzett töltésekhez. Meglepő, de a két gyerek ezzel a pluszsúllyal is az utolsó percekig ugrált, szaladgált. Pedig az orvosok közül többen biztosak voltak benne, hogy az utolsó hónapokat fekve, ágyban kell tölteniük. Bangladesben a műtét előtti második napon is volt még egy szövettágító töltés, már abban a műtőben, ahol a szétválasztás történt.
30025465_704b2708fec8b2af7b63093de5bf1459_wm.jpg

Taslima, az ikrek édesanyja tanítónő, férje, Rafiqul hittantanár. A család messze a fővárostól, falusias környezetben élt, a terhesgondozás során az ultrahang nem szűrte ki az összenövést. Tudták, hogy ikreket várnak, de az fel sem merült, hogy ezzel kapcsolatban bármi különösebbre kellene készülniük. Csak a szülés közben derült ki, hogy az ikrek a fejüknél összenőttek. Miután a család július végén visszaérkezett Bangladesbe, nem mentek haza, hanem egy speciális berendezésű, a Cselekvés Alapítvány által felszerelt kórházi szobában laktak. Ebből a szobából nem is mozdulhattak ki, mert a műtét számtalan kockázata között a fertőzésveszély volt az egyik, és ezt csak teljes és higiénikus elzártsággal védhették ki.

Itt Rafiqul éppen behúzza a szoba függönyét, Rabeya és Rukaya már megkapták a speciális tápszerrel kiegészített vitamindús ebédjüket. Pár perccel később már mélyen alszanak.
30025467_0e974b7d560aff49defe82192413a88c_wm.jpg

Magyar és bangladesi orvosok az ikrek speciális 3D nyomtatott expandermodellje fölött tartanak konzíliumot. (Balról jobbra: dr. Pataki, dr. Valálik István, dr. Hossain Imam, bangladesi plasztikai sebész, aki a hazai műtétben is részt vett, dr. Csókay András, dr. Kalatovics Artúr, dr. Jósvai Attila.) Az egész felkészülés engem leginkább az Apollo–13 egyik kulcsproblémájára emlékeztetett. Mégpedig arra, amikor a szén-dioxid-szint gyors csökkentése miatt lehetségessé vált bekötni a parancsnoki modul négyszögletes szűrőit a kerek szűrőt használó holdkomp rendszerébe. Ehhez a fedélzeten található anyagokból egy ideiglenes szűrőházat készítettek.

A műtétet megelőző másfél év is végtelenül bonyolult problémák megoldásának soráról szólt. Ezek megoldásában 3D modellezés, grafikai tervezés, publikációelemzések, analízisek és boncolások is segítettek az orvostudományi ötleteken kívül. Az agy láthatatlan részeit is láthatóvá kellett tenni, meg kellett érteni, hogy a műtét során mikor és mi történhet, és az milyen következményekkel járhat. Mekkora a kockázat? Ez a kockázat az élettel összeegyeztethető-e, vagy nem? Ha éppen nem halálos, okoz-e maradandó károkat? A különböző modellek mellett a csapat magával vitt két próbababát is Dakkába, ezeken próbálták el többször a műtét minden várható mozzanatát. Esténként kisebb csoportokban beszélték át, hogy mire jutottak, és próbálták feltérképezni azokat a kritikus pontokat, amikkel eddig még nem számoltak.
30025455_9acf105059ba0ffd2b8d804706b94414_wm.jpg

Szemből a két lány ritkán látható, nemcsak azért, mert izgágák, hanem mert szinte lehetetlen egyszerre látni mindkettőjük arcát. Megfigyelhető, hogy a nyakuk mennyire kitekert, szinte állandóan így kell lenniük, kivéve, ha a hátukon fekszenek. Valószínűleg ez az egyetlen, mindkettőjük számára kényelmes és elfogadható pozíció, már amennyire elfogadható egy háromévesnek a „nyugodtan háton fekvés” ébren. Ezen a képen szembetűnő az is, hogy Rukaya fizikailag erőteljesebb, Rabeya tekintetén pedig az látszik, hogy ő a kíváncsibb és élénkebb. Kettőjük közül általában ő az, aki irányít.
30025457_5e974440df73c6bd5335ffa87dee27d1_wm.jpg

A próbák tanulsága volt az is, hogy könnyebb a gyerekeket bebugyolálva, kezüket a testük mellé rögzítve mozgatni, ráadásul így a kihűléstől is védik őket. Rabeya kilógó lábán még az előző napok játéka látható: volt egy kis körömfestés. Láttam őket többször is játszani, ezeknek az alkalmaknak voltak önfeledt pillanatai is, de a legtöbbször érezhető volt, hogy mindig csak az egyikük dönt. Ez többnyire az erősebbik személyiség volt, pedig az engedékenyebb testvér fizikailag még fölényben is lehetett volna. Vannak példák sziámi ikrek sok évtizedes együttélésére, de ez az életminőség csak legritkábban szól a harmóniáról. A két lány esetében tudományos és bioetikai érvek is támogatták a szétválasztást, hiszen világosan látszik, hogy személyiségük teljesen különálló.
Az altatás bangladesi orvosok közreműködésével indul hajnalban, dr. Csapody Marcell intenzív terápiás orvos vezetésével. A feladat nem egyszerű a nyaktartásuk miatt, hiszen a légútjaik sem teljesen egyenesek, ezért az intubáció (a légutak eszközös biztosítása) már önmagában is bonyolult művelet. Mivel a gyerekeket a műtét közben a gerincoszlopuk tengelye körül forgatják, azt is meg kell oldani, hogy a rengeteg cső, ami a lélegeztetéshez, altatáshoz, gyógyszerek bejuttatásához, monitorozásához kell, ne gabalyodjon össze. A következő feladat a műtéti terület kialakítása. A lányok haját leborotválják, a fejüket lemossák alkoholos fertőtlenítő oldattal. Azért, hogy ez az oldat ne folyhasson a hallójáratukba, dr. Fekete Attila szilikonos gézzel dugja be a fülüket. A képen jól láthatóak a szövettágítók a fejükön elöl és hátul is, és valamennyire látszik a berajzolt metszésvonal (szétválasztási vonal) tervezett helye is.
A műtétet a magyar plasztikai sebészeti stáb kezdi és fejezi be. Ahhoz, hogy megkezdődjön a szétválasztás, el kell jutniuk a csupasz koponyacsontig. Kikerülnek a bőr alól a speciális szövettágítók, és mint egy gondosan megtervezett szabásmintán, a több mint fél év alatt Magyarországon növesztett hajas fejbőrt a két gyermek között szigorúan a tervek szerint elosztják. Itt sincs helye tévedésnek, a fejtetőkön a szétválasztott bőrnek pontosan kell illeszkednie, sehol nem lehet sem több, sem kevesebb belőle.
30025453_1dec2a25debf55c483cdc2a74e51e846_wm.jpg

Az imádság és az orvoscsoport hite formálisan is jelen van a műtőben. A műtét kezdetekor, az ikrek átfordításakor és a koponyacsont megnyitása előtt is dr. Csókay András imádságot kér a résztvevőktől. Az imák szövegét hangosan előre mondja.
30025451_e7ad627ea316ce4083ba623893626f64_wm.jpg


Az orvosi stáb végig alaposan dokumentálta a műtét 33 óráját, mivel a misszió kötelességének érezte, hogy minden mozzanat megmaradjon, és később elérhető, tudományosan értelmezhető legyen.
Az alapítvány orvosai minden elérhető modern technológiát felhasználtak az agy feltérképezésekor. A műtőben is bent van számos életnagyságú modell. Ezeket menet közben is folyamatosan tanulmányozzák. Összevetik azzal, amit valójában feltártak, majd következtetéseket vonnak le. A modellek CT, MR és számítógépes tervek alapján készültek, volt külön az idegpályákról, az érhálózatról, de a beépített szövettágítókról és a bőrről is. A modelleket addig forgatták, tapogatták, nézték az idegsebészek és a plasztikai sebészek, amíg fejből nem ismerték az agyak és a fejtető szerkezetét. Gyakori, hogy Csókay doktor agyak feltárásával kezdi a napját, több ezer agyat vizsgált már. A vezető idegsebész 24 órát volt talpon, megvolt a terv a fejében, és bízott abban is, hogy a fiatal agy elképesztő dolgokra lehet képes, mert minél fiatalabb egy szerv, annál könnyebben regenerálódik, vehet át funkciókat más területektől.

A műtét idegsebészeti része felfoghatatlanul aprólékos, lassú mozdulatokkal halad előre. A két, egymáshoz tapadt, mikroszkopikus vékonyságú lágy agyhártya között kell utat találni.
Csókay és Trencsényi doktor az agyakat speciális szivaccsal borított eltartó eszközzel tartja, miközben Pataki doktor eltávolítja a két gyermek fejbőrlebenyeit összetartó kapcsokat és az izoláló fóliát. Amit most látunk, az a szétválasztás pillanata, augusztus 2-án reggel 6 órától Rabeya és Rukaya már semmivel sem kapcsolódik egymáshoz fizikailag, állapotuk stabil. Sok kritikus pillanat után a siker esélye valóságosabbá válik. A két eszközt eredetileg a mellkassebészetben használják, a tüdőket tartják el finoman egymástól velük, de most a gyerekek agyát tartják, hogy a gravitáció miatt ne essenek ki a koponyából. Ugyanis az agyak fölül eltűnt a támaszték, ami részben csont, de legnagyobb részben a másikuk agya volt eddig. A szervek csupaszon maradtak, nem borítja semmi, nincs sem lágy agyhártya, se kemény agyhártya. Az agyhártyák helyére mesterséges kemény agyhártya kerül, amely olyan erős, mint a vitorlavászon.
30025445_432f4f15eb9efb7421092b15ca145700_wm.jpg

Rukaya műtéti életfunkció-monitora. A két lány közül fizikailag ő a nagyobb, de egészségügyileg, erőnlétileg nem ő az erősebb. Az előzetes vizsgálati eredmények alapján Rukayánál vese-alulfejlettség miatt fennállt az esélye annak, hogy a szétválasztás után dialízisre (gépi vértisztításra) lehet szüksége.

A közös agyi vénákat szétválasztó műtét előtt Rukaya veséje gyengén működött, a két test vérének megtisztítását többnyire Rabeya veséi végezték, úgy, hogy csak a fejbőr és az agyak találkozásánal összetartozó erek vérárama állt testeik rendelkezésére. A közös agyi vénákat tavaly februárban és augusztusban dr. Hudák István választotta szét Bangladesben. Ezután Rukaya veséjének működése gyenge aktivitást mutatott. Az altatógépen jelzik, hogy melyik lányé a gyenge vese, amelynek értékeire fokozottan figyelni kell. A gyenge vese azonban a műtét előrehaladtával ellátta feladatát, Rukayának kielégítő mennyiségű vizelete volt, és minden érték a helyes működést igazolta. A magyar aneszteziológuscsapat már a műtét feszültsége mellett korrigálta a feliratot a monitoron.
30025443_ea617630ff4ee5230201a33cdd9db742_wm.jpg

Már több óra eltelt a szétválasztás óta, de még semminek sincs vége. A plasztikaisebész-csapat kezdett, a koponya részleges újjáépítése után ők fejezik be a műtétet, a Magyarországon növesztett szövetekkel borítják be a fejtetőket. Még évek hosszú sorának kell eltelnie, hogy azt lehessen mondani, a teljes műtétsorozat véget ért. A gyerekeknek először egy bukósisakfélében kell közlekedniük, majd remények szerint helyreállító műtétek következnek. Műtétről műtétre lehet teljesen helyreállítani a koponyát, melyhez speciális módszereket és biokompatibilis anyagokat használnak majd a csont helyettesítésére.

Dr. Csókay András mondta egyszer, hogy az ikrek szétválasztását könnyebb megérteni a magashegyi mászás példájával: az alapítványi misszió feljutott a Himalája csúcsára, de még le is kell jönni onnan. A fejtető befedése a csúcstámadás utolsó fázisa. Innen a fáradt hegymászók már nem az orvosok lesznek, hanem maguk a gyerekek, a szervezetüknek rendkívül összetett élettani problémákkal kell megbirkózniuk. A közeli, de még a távolabbi jövőben sincs teljesen biztonságban az életük.
30025447_b78d2958648f20f205ad2a419bbbc642_wm.jpg

Ő Rabeya. A műtét végén mindkét lány speciális kötést kap.

Testvérének, Rukayának kevesebb esélye van a teljes felépülésre. A műtét után az ő állapota még hetekig kritikus volt. Vannak szövődmények, amikkel lehet számolni, de azzal senki sem kalkulált, hogy Rukaya még altatásban egy vírusos lázon is keresztül megy, miközben aktuális állapota kritikus, életveszélyes.
30025441_5f9bc767697c10103ed3deb6bc8b8398_wm.jpg

A szülőknek sokkoló, amikor először meglátják a gyerekeket külön ágyban feküdni. A pár folyamatos és részletes tájékoztatást kap arról, hogy a kislányok szervezete túl van ugyan a legnagyobb próbatételen, de még sok nehézség van hátra. Az ikrek tudata nem megítélhető, és az sem, hogy mennyire rehabilitálhatóak. A képen Sanjida Kamal, a gyermekek leendő bangladesi gyermekpszichológusa, akinek magyarországi továbbképzését az alapítvány biztosította. Mellette dr. Anjuman Ara, a vezető neurológus főorvos.
30025469_69c2972fcc1aa9ecfa2c2656c4d71275_wm.jpg

Az ikrek két külön ágyban a végső szétválasztás után a gyermek-intenzívosztályon. Az ébresztés még messze van, a gyerekek továbbra is intenzív terápiás megfigyelés alatt, altatásban vannak. A gumikesztyű rögtönzött támaszul került a szájukból kivezető csövek alá.

„Rabeya már öt nap után magához tért, és azóta fejlődik, beszél és játszik, már elhagyhatta az intenzív osztályt – ötórás sebészeti beavatkozást, koponyarekonstrukciós műtétet és hegplasztikát végeztek orvosaink szeptember 11-én. Rukayánál a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. Következményképpen az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki szeptember elején. Szeptember végére állapota folyamatosan javult, végtagjait jelenleg képes mozgatni, szemét kinyitni, bízunk benne, hogy hamarosan elhagyhatja az intenzív osztályt. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat most még nem tehető” – tájékoztatott dr. Pataki Gergely, a műtéteket vezető plasztikai sebész.
A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek, Rabeya és Rukaya Islam 33 órás, maratoni végső szétválasztó műtétjét – amely az Operation Freedom névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat harmadik fázisát jelentette – a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata végezte 2019. augusztus 1-jén és 2-án. Az alábbi lista utánközlése a következő forrásmegjelöléssel lehetséges: „Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány – cselekves.org”.


  • A végső szétválasztást vezette, az idegsebészeti team vezetője: dr. Csókay András PhD, idegsebész.
    Az Operation Freedom műtétsorozat fő koordinátora, a plasztikai sebészeti team vezetője: dr. Pataki Gergely sebész, plasztikai sebész.
    A végső szétválasztás aneszteziológiai és intenzív terápiás team vezetője: dr. Csapody Marcell.
    Idegsebészeti team tagok: dr. Hudák István PhD, dr. Valálik István PhD, dr. Jósvai Attila, dr. Trencséni Bence, dr. Égető Előd.
    Plasztikai sebészeti team tagok: dr. Fekete Attila, dr. Vancsó Péter, dr. Kunos Csaba, dr. Kalatovics Artúr, dr. Jancsó Máté, dr. Lajtos Bence, dr. Petrovics András, dr. Ungor András.
    Aneszteziológiai és intenzív terápiás team tagok: dr. Ezer Erzsébet, dr. Szenohradszki Katalin.
    Műtős teamtagok, asszisztencia: Ilcsik Marianna, Czirják Enikő, Karsza-Kiri Zsuzsanna, Mogyorósi Ibolya, Csenteri Margit, Szabó Imre, Pejkó József, Muhari-Papp Balázs, Csókay Bernadett, Vancsura Veronika.
    Gyermekpszichológus: Császár Zsuzsanna
    Kommunikáció: Sándor Alexandra Valéria
    Forrás: Index.

Szép történet csak azt nem értem, hogy
ott ahol sokkal kevesebb bevetéssel életeket, sorsokat lehetne megmenteni miért nem cselekszünk?
-
image-1450571-860_poster_16x9-rbgd-1450571.jpg
-
A hit az privát dolog. Szerintem az operáció akkor is sikerült volna,
ha a Názáreti Ács mostohafia helyett egy más Maskottchen-hez fohászkodtak volna az orvosok.
-
Minden jót kívánok a két gyereknek, egy normális, boldog életet, sok örömöt épp úgy mint a szülőknek is.
-
Az orvosoknak pedig további sok sikert a munkájukhoz, az életmentés egy kötelesség, nem büntetendő cselekmény.

-
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Szép történet csak azt nem értem, hogy
ott ahol sokkal kevesebb bevetéssel életeket, sorsokat lehetne megmenteni miért nem cselekszünk?
-
image-1450571-860_poster_16x9-rbgd-1450571.jpg
-
A hit az privát dolog. Szerintem az operáció akkor is sikerült volna,
ha a Názáreti Ács mostohafia helyett egy más Maskottchen-hez fohászkodtak volna az orvosok.
-
Minden jót kívánok a két gyereknek, egy normális, boldog életet, sok örömöt épp úgy mint a szülőknek is.
-
Az orvosoknak pedig további sok sikert a munkájukhoz, az életmentés egy kötelesség, nem büntetendő cselekmény.

-
*
Az embercsempészet is üzlet, mint ahogyan a drog is. Akarattal tesznek ilyen ócska camping csónakokat a szerencsétlen, megtévesztett emberek alá, mert tudják, ilyen helyzetben minden hajó felveszi őket. Igen, ilyenkor mindig elgondolkozom, miért engedi, miért hagyja Isten ezt az egész förmedvényt, amit ember-ember ellen vét?
Semmiképpen nem akarom a politikát behozni, de hiába van o.v. -nak felbecsülhetetlen vagyona, ha fél. Fél mindentől és mindenkitől. Okkal van berémülve, végtelen hosszú a sora a vétkeinek, amit a magyar emberek ellen tett és tesz még mindig. Úgy, hogy nem boldog.
Elítélem azt is, hogy a választáskor is előbb a templomba ment, nem most, hanem a tavaszi választáskor. Sőt akkor is feltettem a kérdésemet, miért segíti Isten (ha van) az ilyen bűnöző embereket? Nem tudhatjuk mi van a háttérben, majd az idő kiforogja magát. Abban biztos vagyok, hogy egyszer fent, aztán pedig lent. Senki nem sejtheti a jövőjét, mint ahogyan vezető politikusok sem. Ez a semmi nem elég, ez a mérhetetlen kapzsiság, gyomorforgató. Mélységesen elítélem. Egyet semmiképpen nem értek vele.
Ha a vezető orvosnak a hitre volt szüksége, hogy a szikével jól vágjon és jókor, tegye. Imádkozzék. Ő a hitébe kapaszkodott. Nem ítélem el.
A mostani eü. miniszterünket, aki Miatyánkot javasol, súlyos betegség esetén a gyógyítás helyett, őt viszont mélyen megvetem.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
*
Az embercsempészet is üzlet, mint ahogyan a drog is. Akarattal tesznek ilyen ócska camping csónakokat a szerencsétlen, megtévesztett emberek alá, mert tudják, ilyen helyzetben minden hajó felveszi őket. Igen, ilyenkor mindig elgondolkozom, miért engedi, miért hagyja Isten ezt az egész förmedvényt, amit ember-ember ellen vét?
Semmiképpen nem akarom a politikát behozni, de hiába van o.v. -nak felbecsülhetetlen vagyona, ha fél. Fél mindentől és mindenkitől. Okkal van berémülve, végtelen hosszú a sora a vétkeinek, amit a magyar emberek ellen tett és tesz még mindig. Úgy, hogy nem boldog.
Elítélem azt is, hogy a választáskor is előbb a templomba ment, nem most, hanem a tavaszi választáskor. Sőt akkor is feltettem a kérdésemet, miért segíti Isten (ha van) az ilyen bűnöző embereket? Nem tudhatjuk mi van a háttérben, majd az idő kiforogja magát. Abban biztos vagyok, hogy egyszer fent, aztán pedig lent. Senki nem sejtheti a jövőjét, mint ahogyan vezető politikusok sem. Ez a semmi nem elég, ez a mérhetetlen kapzsiság, gyomorforgató. Mélységesen elítélem. Egyet semmiképpen nem értek vele.
Ha a vezető orvosnak a hitre volt szüksége, hogy a szikével jól vágjon és jókor, tegye. Imádkozzék. Ő a hitébe kapaszkodott. Nem ítélem el.
A mostani eü. miniszterünket, aki Miatyánkot javasol, súlyos betegség esetén a gyógyítás helyett, őt viszont mélyen megvetem.

Tökéletesen egyetértek veled abban amit az embercsempészekről írtál.
- Az embercsempészeket azonban nem úgy kell büntetni, hogy hagyjuk meghalni azokat akiket a vesztükbe küldtek.

Én azokat is az embercsempészek közé számolom akik miniszteri székekből azt hazudják, hogy
- hogy Merkel tárt karokkal várja, öket
- hogy egy US milliárdos majd feltölti a hitelkártyájukat és fizeti az utat
- hogy Németországban kapnak mindent, kétszer annyi szociális segélyt mind az átlagfizetés Mo.-on...

Épp most halottam a német rádióba, hogy 30. tonna segély indult Bihácsra,
- hogy ne fagyjanak meg a migrációban levök mert se fedél a fejük felett se megfelelő ruhájuk, se ennivalójuk nincs
- Nagyon büszke vagyok, hogy egy olyan országban élek ahol az embereknek ez nem mindegy és tesznek valamit

Nagyon szégyellem magam, hogy az ország vezetése, amelyikben születtem
- a kiéheztetést tekinti a migrációs probléma megoldásának, a tetejében a kereszténységre akar hivatkozni

A sziámi ikrek szétválasztásához
- vannak akik izgalmukban a hüvelykujjukat szorongatják, vannak akik fohászkodnak
- engem is úgy neveltek pici gyerekkoromban, hogy pseudo-lények segítségét hívjam
- nem is ismertem sokáig más alternatívát
- egyszer feltettem a kérdést a már felnőtt gyerekeimnek:
- "Nem hiányzott nektek valami, hogy istenek nélkül nőttek fel?" - a válasz egy szavahihető nem volt.
- Mig mások krízisben fohászkodnak, vagy a fejüket verik a falba, én nekik a kognitiv gondolkodást ajánlottam
- problémát nem lehet fohászkodással megoldani, csak koncentrációval, a tudásunk leg javának a bevetésével

Ennek ellenére nem ítélem el a műtétet végrehajtó orvosokat mert fohászkodtak
- különösen azért, mert ahogy hallom, különböző "istenekkel" próbáltak kapcsolatot felvenni ;)
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv Ernoe!
Bocs,nem tudom mennyire tartozik ide,de ezt a cikket most találtam.
A magyar aktivista szerint az Egri csillagok idegenellenessé teszi a magyarokat ezért káros.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv Ernoe!
Bocs,nem tudom mennyire tartozik ide,de ezt a cikket most találtam.
A magyar aktivista szerint az Egri csillagok idegenellenessé teszi a magyarokat ezért káros.

Kedves vandorcsillag, ebben a topikban nem lehet offolni, ezért hoztam létre :)
-
Van benne valami.
Nekem megvan az "Egri csillagok" németül és több ismerősömnek kölcsön adtam még a vasfüggöny idejében.
Buta fejemmel olyanoknak is akik szülei török származásúak.
Nem szakították meg velem a barátságot de "nacionalistának" tartották a művet.
-
Ellehet olvasni a könyvet de kötelező olvasmányként kezelni az egy kicsit túlzás.
-
Az én gyerekeim az iskolában más ajánlott könyveket olvastak:
- Gotthold Ephraim Lessings Drama "Nathan der Weise"
- Hans Peter Richter "Damals war es Friedrich"
- Ödön von Horváth "Jugend ohne Gott"

Mint aggódó szülő, egyszer megkérdeztem a gyerek tanárját, hogy "Mi lesz a kötelező olvasmány a következő évben?"
- "Hogy, hogy kötelező?" - kérdezte a tanár "Gimnáziumban nincs kötelező olvasmány csak ajánlott"
- Az oktatás témákkal foglalkozik és ezen belül vannak ajánlott könyvek, amiből egyet el kell olvassanak.
- A Török-háborúkról, jobban mondva az "Oszmán-háborúkról" van egy csomó jobb könyv mint Gárdonyi műve.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm Ernoe a gyors választ.Szégyen,nem szégyen nem olvastam az Egri Csillagokat.
Igen ,amire emlékszem az az volt,hogy Dobó István védte az Egri várat a törökök ellen.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Igaz még CSAK a blikk írt róla de,......
Az önkormányzati választási eredmények ismeretében több ponton is módosíthatja a választási törvényt a kormány a következő időszakban - írja a Blikk. A lap szerint döntés még nincs az ügyben, és az Igazságügyi Minisztérium is azt válaszolta a lapnak, hogy jelenleg nincs napirenden a választási szabályok módosítása. Az viszont tény, hogy a választókerületek felülvizsgálata ebben a ciklusban esedékes, ezzel együtt pedig elfogadhat más módosításokat is a kétharmados kormánytöbbség.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Tökéletesen egyetértek veled abban amit az embercsempészekről írtál.
- Az embercsempészeket azonban nem úgy kell büntetni, hogy hagyjuk meghalni azokat akiket a vesztükbe küldtek.

Én azokat is az embercsempészek közé számolom akik miniszteri székekből azt hazudják, hogy
- hogy Merkel tárt karokkal várja, öket
- hogy egy US milliárdos majd feltölti a hitelkártyájukat és fizeti az utat
- hogy Németországban kapnak mindent, kétszer annyi szociális segélyt mind az átlagfizetés Mo.-on...

Épp most halottam a német rádióba, hogy 30. tonna segély indult Bihácsra,
- hogy ne fagyjanak meg a migrációban levök mert se fedél a fejük felett se megfelelő ruhájuk, se ennivalójuk nincs
- Nagyon büszke vagyok, hogy egy olyan országban élek ahol az embereknek ez nem mindegy és tesznek valamit

Nagyon szégyellem magam, hogy az ország vezetése, amelyikben születtem
- a kiéheztetést tekinti a migrációs probléma megoldásának, a tetejében a kereszténységre akar hivatkozni

A sziámi ikrek szétválasztásához
- vannak akik izgalmukban a hüvelykujjukat szorongatják, vannak akik fohászkodnak
- engem is úgy neveltek pici gyerekkoromban, hogy pseudo-lények segítségét hívjam
- nem is ismertem sokáig más alternatívát
- egyszer feltettem a kérdést a már felnőtt gyerekeimnek:
- "Nem hiányzott nektek valami, hogy istenek nélkül nőttek fel?" - a válasz egy szavahihető nem volt.
- Mig mások krízisben fohászkodnak, vagy a fejüket verik a falba, én nekik a kognitiv gondolkodást ajánlottam
- problémát nem lehet fohászkodással megoldani, csak koncentrációval, a tudásunk leg javának a bevetésével

Ennek ellenére nem ítélem el a műtétet végrehajtó orvosokat mert fohászkodtak
- különösen azért, mert ahogy hallom, különböző "istenekkel" próbáltak kapcsolatot felvenni ;)
*
Egyetértek Veled. Én sem ítéltem el a orvosokat, sőt senki felett nem török pálcát, ha fohászkodik bármiért és bármiben is. Vallom, sőt gyakorlom, hogy mindenkinek kell egy bizonyos kapaszkodó, melybe jó fogódzkodni, mert valamiben kell hinni, mert hit nélkül képtelenség élni. Nekem is megvan a saját hitem, s nekem is valaha másként kattogtak az agy tekervényeim. De aztán olyan sok csalódás ért, elbizonytalanodtam, talán nincs is Isten? Sőt amikor azt láttam, hogy jó emberek mit kapnak a fülük közé? S, a rosszak, a kegyetlenek, a másokat letiporlók pedig dőzsölnek, bizony mondom, mérhetetlen düh öntötte el az agyamat. Ez igaz. Akkor én miben hiszek? Nagymamámban. Még mindig,Ő onnan, abból a Másik Világból is de sokszor megsegít. Ígérte és be is tartja. Ez nem mese, ez nem önbecsapás, nagyanyám de sokszor bizonyított, hogy valóban nem hagyott el. No, de ez már egy másik téma. S, nekem is jó hinnem, van kapaszkodóm a legnehezebb helyzetekben is.
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
*
talán nincs is Isten?

Soha nem hittem egyetlen vallásnak sem, aztán pár éve történt valami. Valami olyan, ami teljesen megváltoztatta az addigi gondolkodásomat. Azóta tudom, hogy Isten létezik! Az Ő segítségével sikerült ép elmével átvészelnem a fiam és a férjem halálát, infarktust, daganatos betegségeket túlélni. Érzem ahogy irányít, ahogy segít jobb emberré válnom, mint amilyen voltam!

A hit az privát dolog. Szerintem az operáció akkor is sikerült volna,
ha a Názáreti Ács mostohafia helyett egy más Maskottchen-hez fohászkodtak volna az orvosok.

Igen, a Hit valóban magánügy, mint nagyon sok más is az életben, és én senkit nem gúnyolok amiatt ahogy él!
Nehezen viselem el amikor a hitemből valaki gúnyt űz, ehhez senkinek nincs joga!

- különösen azért, mert ahogy hallom, különböző "istenekkel" próbáltak kapcsolatot felvenni ;)

Mégis kitől hallottad, kit ismersz az orvosi csapatból aki ezt mondta neked? Én a műtétet végző orvosok közül az egyiket személyesen ismerem, Ő volt az aki előimádkozott. - dr. Csókay András imádságot kér a résztvevőktől. Az imák szövegét hangosan előre mondja. - Nem több Istenhez imádkoztak, Isten csak egy van bármilyen néven is nevezik!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Soha nem hittem egyetlen vallásnak sem, aztán pár éve történt valami. Valami olyan, ami teljesen megváltoztatta az addigi gondolkodásomat. Azóta tudom, hogy Isten létezik! Az Ő segítségével sikerült ép elmével átvészelnem a fiam és a férjem halálát, infarktust, daganatos betegségeket túlélni. Érzem ahogy irányít, ahogy segít jobb emberré válnom, mint amilyen voltam!



Igen, a Hit valóban magánügy, mint nagyon sok más is az életben, és én senkit nem gúnyolok amiatt ahogy él!
Nehezen viselem el amikor a hitemből valaki gúnyt űz, ehhez senkinek nincs joga!



Mégis kitől hallottad, kit ismersz az orvosi csapatból aki ezt mondta neked? Én a műtétet végző orvosok közül az egyiket személyesen ismerem, Ő volt az aki előimádkozott. - dr. Csókay András imádságot kér a résztvevőktől. Az imák szövegét hangosan előre mondja. - Nem több Istenhez imádkoztak, Isten csak egy van bármilyen néven is nevezik!
*
Bizony, bizony kitartok fenti véleményem mellett, hogy hit nélkül lehet élni, csak éppen ha nincs hitünk, reménységünk sem. Reménység nélkül pedig az életünk szinte kifolyik az "ujjaink" között, semmivé válik. Bizony vannak élethelyzetek, amikor muszáj megkapaszkodnunk, s ha nem tudunk semmiben, akkor tényleg úgy érezhetjük, mintha a szakadékba esnénk. S, bizony senkit és soha nem szabad a hitében sem kigúnyolni, de megvetni sem. Legyen ez a legszemélyesebb magánügye minden embernek. S, adassék is meg mindenkinek, hogy gyakorolja és ott és úgy a saját hitét, ahogyan ő szeretné. De senkit ne húzzon erőszakkal maga mellé, mert azt már nagyon nem szeretném.
 

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
Igaz még CSAK a blikk írt róla de,......
Az önkormányzati választási eredmények ismeretében több ponton is módosíthatja a választási törvényt a kormány a következő időszakban - írja a Blikk. A lap szerint döntés még nincs az ügyben, és az Igazságügyi Minisztérium is azt válaszolta a lapnak, hogy jelenleg nincs napirenden a választási szabályok módosítása. Az viszont tény, hogy a választókerületek felülvizsgálata ebben a ciklusban esedékes, ezzel együtt pedig elfogadhat más módosításokat is a kétharmados kormánytöbbség.
Most erre azt mondanám mit tudnának még módosítani rajta? Azon kívül hogy csak F betűvel kezdődő pártra lehet szavazni illetve csak azokat fogják megszámolni
És ha ez kevés az utolsó betű sz.
No de tényleg elkerülhető még a lefelé csúszásuk?
Mit már egy éve mondogatok.
A lassú eróziót nem látják de folyamatos.
A választási törvény vissza hozza a népszerűséget vagy csak győzelmet hoz(hat)
 
Oldal tetejére