Miért nem ABC sorrendben vannak a betűk a billentyűzeten?

Ma már szinte ember nincs, aki ne használná a gépírásban elterjedt betűelrendezést, akár számítógépes billentyűzetet, akár telefonja érintőképernyőjét veszi igénybe. De vajon miért a különös, látszólag semmi logikát nem követő elrendezést használjuk?

QWERTZ
Ha ránézünk számítógépünk billentyűzetére, azt látjuk, hogy a felső betűsor első hat betűje QWERTZ a magyar billentyűzeten, a legtöbb telefonon azonban a 26 betűből álló angol ABC található, ott az első hat betű QWERTY. Hat tovább nézzük a billentyűzetet, akkor sem találunk különösebb logikát. Vajon miért így van a kiosztás, hogy alakult ez ki, és miért nem változtatnak rajta?

A kezdetek
A könyv-, és újságnyomtatást már a középkor végén feltalálták, azonban olyan eszköz, ami egyszerűen kiválthatta volna a kézírást levelek írásakor vagy az ipari forradalom idején a különböző eljárások gyors és könnyen olvasható leírásának elkészítésében, sokáig nem volt. Az igény azonban egyre nőtt ez iránt, így a 19. század közepén megjelentek az első kezdetleges írógépek, mégpedig az Egyesült Államokban, ahová épp átkerült az ipari forradalom súlypontja Nagy-Britanniából.

1868-ban Christopher Latham Sholes és néhány kollégája megalkottak egy szerkezetet, amelyen úgy sorakoztak a billentyűk, mint a zongorán. Ezt arra tervezték, hogy az akkor a távközlés egyetlen módját jelentő morze üzeneteket leírják. Két év múlva a fejlesztőcsoport már a ma is megszokott 4 sorba rendezte a billentyűket, a betűk mellett pedig megjelentek a számok és az írásjelek is.

Két népszerű magyarázat
A betűkiosztás már hasonlított a maihoz, de az R helyén először a pont, mint írásjel állt, így QUE.TY volt az első hat jel a billentyűzeten. Maguk a készítők nem indokolták részletesen, hogy miért nem az ABC szerint, és miért pont így helyezték el a betűket. A legnépszerűbb indok az volt, hogy próbáltak olyan elrendezést alkalmazni, hogy a leütött betűk által megmozdított egymás melletti karok, amelyek az írásjelet a papírra vitték, ne olyan betűket tartalmazzanak, melyek gyakran következnek egymás után, hisz akkor könnyen összeakad két kar.

Volt egy olyan magyarázat is, hogy a betűelrendezés a morze jelekhez igazodott: ne legyenek egymás mellett olyan betűk, amelyeknek hasonló a morze formátuma. Ugyanakkor történt egy érdekesség, mégpedig pont akkor, amikor Sholes levédette szabadalmát: a pont R-re változott, QWERTY lett az első 6 betű, létrejött lényegében a mai formátum. Sholes egyúttal gyártópartnert is talált, mivel egymaga nem tudta volna kiszolgálni az igényt, ami azután jelentkezett a gép iránt, hogy már nem csak a távíróknak, hanem bárkinek kínálták a gépet, aki hatékonyan akart írni.

Marketing szempont
A partner E. Remington és fiai lettek, akik addig fegyvereket gyártottak. A cég Shole szabadalmát kezdte használni, ő maga pedig beállt a céghez, ahol egy ügyes marketingessel azt dolgozták ki, hogy tehetnek szert behozhatatlan előnyre más gyártókkal, feltalálókkal szemben. Rájöttek, hogy a gép eladásakor rögtön gépíró tanfolyamot is kell nyújtani a vevőnek és alkalmazottainak, akik így rögtön szinte hozzánőnek a géphez és a betűkiosztáshoz, és utána már nem tudnak, de legalábbis nem akarnak áttérni más billentyűzetre.

70c967e365fa6128fe3efb396c05e4b7a9508e86.jpeg
Remington 2-es, az első, bárki által használható írógép

Először egy hatujjas vakgépelési módszert fejlesztettek ki 1882-ben, majd átálltak a 8 ujjasra. Egyúttal a Remington egyesült több kisebb gyártóval, így a gépírótanfolyamok alkalmazásával és az optimális cégmérettel egy darabig egyeduralkodók lettek a piacon. Komoly reklámkampányokat folytattak, melynek nyitólépése az volt, hogy megmutatták a közönségnek, hogyan lehet egy szempillanat alatt leírni azt a szót, hogy TYPEWRITER, vagyis írógép. Nos, itt kiderül a turpisság: ennek összes betűje a felső sorban van, ideális elrendezéssel ahhoz, hogy egy ügyes gépíró valóban egy pillanat alatt leírja a szót.

Ez arra utal, hogy a betűkiosztás alakításakor, de legkésőbb a pont R betűre cserélésekor már ez a marketingeszköz játszhatott szerepet a betűk helyének kijelölésében, persze valószínűleg szerepet kaphatott a másik két, korábban említett szempont is. Változásra utána már nem került sor, hisz a Remington által elterjesztett betűkiosztás meghódította a világot, ettől kezdve már a vakírás újratanulása olyan nagy erőfeszítés lett volna, hogy egyetlen gyártó sem kísérletezhetett sikeresen a reformmal.

Nyelvenként
Az írógép elterjedésekor minden nyelvnek meg kellett alkotnia a saját betűkiosztását, ez a latin írást használó nyelveknél a Schole-féle változatnak az adott nyelvhez igazításával történt. A legtöbb nyelvben több betű van, mint 26, így újabb billentyűket kellett betoldani (a magyarban kilencet). Nálunk eltérés még, hogy az Y és a Z fel lett cserélve az angolhoz képest, ezt a németben vezették be, a magyar pedig onnan vette át.

Ma már mindenkit érint
Mindennek az 1970-es évekig alig volt jelentősége, hisz csak a titkárnők és néhány más szakma képviselői használtak írógépet. Akkor azonban Steve Jobs és Steve Wozniak, az Apple alapítói megalkották az első elektronikus billentyűzetet, ami a TV képernyőjére írta ki a betűket, röviddel ezután létrejött és elterjedt a személyi számítógép.

3b4df8fbf0539d2aae56849d49b931ee096ad35d.jpeg
Az első elektronikus billentyűzet

Az internet elterjedésével aztán lényegében mindenki rákényszerült a gépírásra, persze nagyon kevesen tudnak vakon, illetve több ujjal szabályosan gépelni, ugyanakkor mindenki remekül használja enélkül is a billentyűzetet.

Az utolsó kihívás a sorban a telefon lett: a nyomógombosokra még nem fért fel a billentyűzet, az érintőképernyősökön azonban már ott van, és ma már lényegében csak ilyet használunk. Az eredeti betűkiosztás használata így ma már az emberiség jelentős részének napi rutin (a nem latin betűkkel írók is kénytelenek megtanulni, hisz a világ nagy részével csak így tudnak kommunikálni).

Fellegi Tamás
 
Egy információval kedveskedek kik ismerték:
Az Erika MOD 10 táskaírógép gyártása az 1952-es évben indult, tetszetős formájával, színvilágával és megbízható mechanikai megoldásaival elnyerte a vásárlók szimpátiáját. Végül 1963-ban véget ért a MOD 10 sorozatgyártása.
39211583_2114740635266883_2722440126662705152_n.jpg


Bolgár írógépek gyöngyszeme a MARITSA modell volt, amelyet Plovdivban gyártottak 1974 és 1990 között. Más márkanévvel is megjelent például Ausztráliában Lemair és Pacific névvel. A Maritsa magán hordozza a volt KGST gyártási és anyag technológiáját és annak hangulatát.
31562379_1934372776637004_4637791138890121216_n.jpg
 
Ezt én nem tudtam a metronóm dolgot!
de a mechanika a betűkar visszafelé mozgásakor már jöhet felfelé a következő betűkar,és épp úgy összeakadhat ehhez nem kell "összevissza kalimpálni ugye?
A mechanika visszatérési ideje határozza meg azt hogy össze akad vagy nem.A gépelési sebességge növelésével úgy is össze fog akadni.Amennyben túlhaladta a betűkar visszatérési sebességét.
Nem gondolod?
Én egy Erika márkájú gépen tanultam meg a gépírást, ami már viszonylag modern volt. Tényleg nem emlékszem olyanra, hogy összeakadtak volna a billentyűk.
A metronóm az egyenletes sebességet biztosította a tanulás idején, és a tanárnőnknek olyan jó füle volt, hogy nem csak azt hallotta meg, hogy egy valaki ütemen kívül ütött, hanem azt is tudta egyből, hogy ki volt az. :)
 
Én egy Erika márkájú gépen tanultam meg a gépírást, ami már viszonylag modern volt. Tényleg nem emlékszem olyanra, hogy összeakadtak volna a billentyűk.
A metronóm az egyenletes sebességet biztosította a tanulás idején, és a tanárnőnknek olyan jó füle volt, hogy nem csak azt hallotta meg, hogy egy valaki ütemen kívül ütött, hanem azt is tudta egyből, hogy ki volt az. :)
Szó nélkül elfogadom hogy nem emlékszel.Hisz amit írtam a lassú visszatérő betűkarról.Az pont a mechanikai tökéletességtől függ.
Az Erika egyik legtökéletesebb gép volt.
Ám én arra szálltam be hogy nem függ oly mértékben a betűkiosztástól az összeakadás.Mint mondják.Ezért IS
Ergonómiai okai vannak főleg(és IS)
 
Nem csak azt, hogy melyik betűt melyik ujjal KELL leütni (mind a 10-re szükség van, egy sem felesleges!) , hanem a helyes kéztartást is, ugyanis ezektől is nagymértékben függ a sebesség.
A gépelésről annyit tudok mit leírtál.Ezt is sógornőmtől aki sok írógép versenyt megnyert megyében.
Igaz meg is szenvedte a évtizedeken keresztüli gépírást.
Ízületes lett mind két kézfeje.És már semmire se való.Le is százalékolták.
Én egy ujjal gépelek most.Igaz a kíváncsiságból megtanultam a 10 ujjas gépelést és csak saját magamnak.
De ez már a múlté.Már egy ujjal.
Volt egy vicc: aki úgy gépel mint a villám.
Nos én attól gyorsabban gépelek mert nem időnkét csapok le, hanem attól szaporábban:hurra:
 
A gépelésről annyit tudok mit leírtál.Ezt is sógornőmtől aki sok írógép versenyt megnyert megyében.
Igaz meg is szenvedte a évtizedeken keresztüli gépírást.
Ízületes lett mind két kézfeje.És már semmire se való.Le is százalékolták.
Aki évtizedeken keresztül a mechanikus írógépen dolgozott, annak elhiszem, hogy tropára mentek az ízületei. Elég nagy erőkifejtést igényelt.
Én azt viszonylag rövid ideig használtam, mert a munkahelyemen már robotron volt, ami elektronikus volt. Igaz, én meg azzal szenvedtem meg, mire azt megszoktam, hogy ott már nem volt szabad erővel ütni a billentyűket, mert akkor duplázott, triplázott.... :D
Én a mai napig 10 ujjal gépelek, ez nem olyan mint a biciklizés, ezt tényleg nem lehet elfelejteni több éves kihagyás után sem. Legfeljebb a tempó lesz lassabb (de még így is lényegesen gyorsabb vagyok, mint kézírással).
 
Mi metronóm ütemére tanultuk a gépírást, az biztosította az ütemet, nem lehetett összevissza "kalimpálni", egyszerre sosem ütöttünk le 2 billentyűt, annyira megszoktuk, hogy így azok később a sebesség fokozódásával sem akadtak össze.
Javításhoz létezett már akkor is hibajavító, (fehér papírlapocska) persze az iskolában ezt nem használhattuk. Később, a munkám során már használtam, de persze a javítás meglátszott a kész munkán.


tényleg...nekünk is volt metronóm...hogy elfelejtettem :)
 
Lehet azt elfelejteni???? :)
-
Az életem dandárját én is billentyűk mögött töltöttem el, A probléma soha sem az írógép használatával volt,
hanem azzal, hogy milyen betű következik és hol találom meg.

Ez furcsán hangzik de rengeteg idegennyelvű tasztatúrával volt dolgom amiken egy másik vagy harmadik nyelven kellett beüssek valamit. Ezért nem tanultam meg tisztességesen gépelni.

Erröl jut eszembe, hogy egyszer feljelentést tettem a rendőrségen mert valaki ellopta az autómról az első rendszámtáblát.
A rendőr úgy izzadt a jegyzőkönyv felvételénél, hogy megkért cseréljünk helyett.
Eltartott egy darabig, amíg "ketten" kitöltöttünk egy több oldalas jelentést írógéppel.
A végén jött a fogas kérdés, hogy "van e valaki akire gyanakszom"
Akkor jutott eszembe, hogy az ütközött akartam kiegyenesíteni ezért szereltem le a rendszámtáblát.
Aztán elfelejtettem visszaszerelni, ott hagytam a fa alatt.
A titkot természetesen megtartottam magamnak, az ügy időközben elavult mint az irrógép. :rolleyes:
 
-
Az életem dandárját én is billentyűk mögött töltöttem el, A probléma soha sem az írógép használatával volt,
hanem azzal, hogy milyen betű következik és hol találom meg.
Ezzel csak azért volt gondod, mert meg sem tanultad, és nem felejtésről van szó. Az természetes, hogy itt nem működik az "egyet láttam, mindet tudom" elv.
 
-
Az életem dandárját én is billentyűk mögött töltöttem el, A probléma soha sem az írógép használatával volt,
hanem azzal, hogy milyen betű következik és hol találom meg.

Ez furcsán hangzik de rengeteg idegennyelvű tasztatúrával volt dolgom amiken egy másik vagy harmadik nyelven kellett beüssek valamit. Ezért nem tanultam meg tisztességesen gépelni.

Erröl jut eszembe, hogy egyszer feljelentést tettem a rendőrségen mert valaki ellopta az autómról az első rendszámtáblát.
A rendőr úgy izzadt a jegyzőkönyv felvételénél, hogy megkért cseréljünk helyett.
Eltartott egy darabig, amíg "ketten" kitöltöttünk egy több oldalas jelentést írógéppel.
A végén jött a fogas kérdés, hogy "van e valaki akire gyanakszom"
Akkor jutott eszembe, hogy az ütközött akartam kiegyenesíteni ezért szereltem le a rendszámtáblát.
Aztán elfelejtettem visszaszerelni, ott hagytam a fa alatt.
A titkot természetesen megtartottam magamnak, az ügy időközben elavult mint az irrógép. :rolleyes:

:rohog: - jól van...nemcsak nálam van akkor néha "áramszünet"
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,708
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére