Havi négymillió Fábiánnénak, Hosszú Katinka után a nagyapja kap milliós összeget

Havonta 139,5 millió forintot fizet ki az állam járadékként az olimpiai érmes sportolók edzőinek. A legtöbbet a havi 3,9 milliót elkönyvelő Fábiánné Rozsnyói Katalin kajakedző kapja, őt parasportolók trénerei követik a sorban kétmilliós összegekkel. Több klasszis is közeli rokonát jelölte meg edzőként: Hosszú Katinka a nagypapáját, Kiss Gergely az apósát, Egerszegi Krisztina a nővérét, Cseh László az édesapját. Érdekesség, hogy a siketolimpián elért vízilabdás sikereknek köszönhetően két edző is milliós pénzt kap minden hónapban, többet, mint a három olimpiai aranyat hozó Kemény Dénes és a Rio de Janeiróban három aranyérmet szerző Kozák Danuta felkészítője, Somogyi Béla.

Havonta 139,5 millió forintot, vagyis évente 1 milliárd 674 millió forintot fizet járadékként az állam az olimpiai érmes sportolók edzőinek – derül ki a 24.hu által kikért dokumentumból. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai szerint



  • a legtöbbet a tizenöt ötkarikás érem, köztük öt arany megszületésében segédkező Fábiánné Rozsnyói Katalin kasszírozza: a legendás kajakedző csaknem 3,9 millió forintot (évi 46,8 milliót) kap hét versenyező után.
  • Havonta 2,97 millió (évi 35,64 millió) forinttal gazdagodik Feczer Viktor, aki a vívó Krajnyák Zsuzsa és Dani Gyöngyi paralimpiai érmeinek soránál közreműködött, illetve edzette Jurák Andreát is.
  • Harmadik a sorban Petrov Anatolij, aki havi 2,4 milliót (évi 28,8 milliót) kap a paraúszó Pásztory Dóra és Sors Tamás sikereinek köszönhetően.

A hasonló összeget keresők érdemi vagyont halmozhatnak fel a járadékból, hiszen az edzők – a sporttörvény szerint– akkortól kapják a járadékot, mint olimpiai érmes felkészítettjeik, és életük végéig jár nekik a juttatás. (Ha viszont még nincsenek 45 évesek, annak betöltéséig várniuk kell az első utalásra.)


A juttatás alapvetően az olimpiai érmesek jutalmazásához igazodik. Ennek szellemisége azon alapszik: a sportolók évtizedeket tesznek fel arra, hogy az ötkarikás játékokon kimagasló eredményt érjenek el, emiatt kevesebb esélyük van tanulni, alternatív karriert építeni, miközben pályafutásuk viszonylag rövid. Ezért az állam életük végéig szóló járadékkal ismeri el erőfeszítéseiket, haláluk után pedig özvegyük is jogosult a pénzre. A világsiker elérésében játszott kimagasló szerepet jutalmazza az állam azzal, hogy az edzőkre is kiterjesztette az olimpiai járadékot, noha esetükben nem lehet arról beszélni, hogy rövid pályafutás alatt kell összeszedniük az „életrevalót”, hiszen évtizedeken át lehetnek újabb és újabb tanítványaik.


Az edzői járadékot az olimpikonoknak osztott összeg alapján kalkulálják. A bajnokok az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő pénzt kapnak, azaz az idén 329 900 forintot. Az ezüstérmeseknek ennek a hetven, a bronzérmeseknek az ötven százaléka jár. Az edzői járadék eredetileg az érmes juttatásának a fele volt, ám az idén fideszes képviselők módosító javaslatokat nyújtottak be a törvényhez, amivel a sportolókéval megegyező szintre emelték a trénerek jövedelmét.


A járadékban részesedők sorában ugyanakkor meglepő neveket találtuk, miután megérkezett az Emmitől közadatigényléssel kikért lista.


  • Hosszú Katinka riói érmei után például a nagyapja, Bakos László jut pénzhez: havi 1,2 milliót keres ezzel.
  • A hatszoros olimpiai érmes Cseh László révén jelenlegi mestere, Plagányi Zsolt (230 930 forint) mellett a korábbi trénerét, Túri Györgyöt segítő Güttler Károly (692 790), Túri felesége, a nevelőedzősködő Túri-Varga Zsuzsanna (164 950), illetve apja, Cseh László is (164 950) gyarapodik. Maga Túri György viszont, aki másfél évtizedig edzette a versenyezőt, nem: ő csupán Kovács Ágnes sydney-i aranya után kap 330 ezer forintot.

Megkerestük az úszókat, miként alakult úgy, hogy a rokonaiknak is jut pénz. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka azt felelte:


Egyrészről nagyon egyszerű, mert nagypapám megérdemli: elindított az utamon és az egyetlen magyar edzőm, aki mindvégig hitt bennem, hogy olimpiai bajnok leszek. Másrészről a volt férjem nem magyar állampolgár, ezért nem kaphatja.

A sportoló tehát magyarázatot adott arra is, miként fordulhat elő, hogy nem a Rióban mellette edzősködő Shane Tusup a járadék kedvezményezettje – a törvény valóban csak magyar állampolgárok díjazását teszi lehetővé. Hosszú egyébként a lapunknak márciusban adott interjúban még azt mondta, senki nem kap utána olimpiai járadékot, az „ahogy van, elúszik.” A törvény változásáról szóló felvetésünk viszont elgondolkodtatta, és választása a pályáján elindító nagyapára esett. (Szóba jöhetett volna Pass Ferenc is, akinél Hosszú egészen addig úszott, amíg Amerikába nem ment egyetemre – a tréner egyébként Vereckei Zsolt paraúszó után kap 660 ezres járadékot.)


Cseh László azzal indokolta édesapja kiválasztását, hogy ő is válogatott úszó volt, a kezdetekben szerepet vállalt a képzésében, és még mostanság is besegít 2-3 hetekre az edzéseken.


A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely az apósát Valkay Ferencet jelölte meg, aki így havi 330 ezer forinthoz jut. A pólós érdeklődésünkre elmondta, a 2008-as olimpiai siker után azért felesége apját nevezte meg, mert a pekingi játékok előtti két éve sem klub-, sem válogatott szinten nem sikerült olyan jól, mint a korábbiak. A jelentős vízilabdaedzői tapasztalattal fölvértezett após – aki lányaiból Európa-, illetve világbajnok játékost nevelt – külön foglalkozott vele, ráadásul 19 éves korától tanácsokkal is segítette. Peking előtt közösen elemezték a meccseket, a vízilabdázó játékát, ezért írta be végül őt.


Megkerestük az 1984-es Barátság Versenyen aranyérmes Szombathelyi Tamást is. Ezt a versengést azért ismeri el olimpiaként az állam, mert a sportolóktól az állampárti vezetés elvette az esélyt az ötkarikás sikerre azzal, hogy bojkottot hirdetett a Los Angeles-i nyári játékokra. Az olimpia helyett rendezték meg a távol maradóknak a Barátság Versenyt, amelyet megnyert a magyar öttusacsapat. Ennek a tagja volt Szombathelyi, akinek sikeréből Deák Ferenc profitál. Miután úgy tudjuk, Deák sosem volt Szombathelyi trénere, megkerestük a korábbi sportolót, aki így fogalmazott:


Amikor az Újpesti Dózsa versenyzője voltam, ő az edzői stáb tagja volt.


Az eset aligha egyedi, miként a rokoni választások sem érnek véget az említett példákkal, hiszen például Egerszegi Krisztina nővére, Egerszegi Klára is kap havi fél millió forintot húga 1996-os sikereinek köszönhetően. Erről az ötszörös bajnok azt mondta a 24.hu-nak: „A nővérem az atlantai olimpia idején már edzősködött a Spartacusban, a szárazföldi edzést ő tartotta nekem egész évben, így tevékeny részese volt a felkészítésemnek.”


A sikereket nemcsak Egerszegi edzőjeként, de később szövetségi kapitányként is halmozó Kiss László tanítványa három barcelonai aranyérme és Güttler Károly szöuli ezüstje után összesen 1 millió 220 ezer forinthoz jut. Egerszegi első, 1988-as érmei után (egy arany, egy ezüst) pedig Kiss Miklós részesül járadékban, a legenda négyévesen nála kezdett el úszni.


d__cb20170807011-800x532.jpg

Kiss Gergely. Fotó: Czagány Balázs /MTI

A jogszabályok alapján ma már semmi akadálya az ehhez hasonló jelöléseknek. A törvény szövege szerint az olimpiai érmes legalább harminc nappal a verseny előtt javaslatot juttat el a MOB-hoz, illetve a sportági szövetséghez, amelyben rögzíti javasolt kedvezményezettje nevét, aki – ha a sportolót korábban legalább három évig felkészítette – akár nevelőedző is lehet, nem csak az aktuális tréner. (A korábbi szabályozás alapján az edző nyújthatott be kérelmet a juttatás megállapítására, az érmes aláírásával.) Nem teljesen világos azonban a jogszabály elfogadása előtt megrendezett olimpiák érmesei után járó díjazás mikéntje, hiszen 2004 előtt nem készülhettek el a fent említett sportolói javaslatok. A sporttörvény ilyen esetekre feltételként a szövetséggel kötött munkaszerződést említ, valamint azt, hogy az érmest az edző a versenyt megelőzően közvetlenül, legalább egy évig folyamatosan felkészítette vagy a felkészítésben közreműködött. Ennek azonban gyanúnk szerint nem minden járadékos felel meg.


Ami viszont biztos: a paralimpián és a siketek világjátékán elért eredményeket is egyenértékűnek tekinti az állam az olimpiai sikerekkel. Ennek köszönhetően Gábor Antal Áron havonta 1,1 millió forintot, Zalka László 1 millió 385 ezer forintot kap, miután tanítványaik sikerrel szerepeltek a siketlimpia vízilabdatornáján, amelyen öt-hat válogatott vett részt, és amelynek 2017-es kiírásában már nem szerepelt a póló.


Ez azért is említésre méltó, mert a férfi vízilabda-válogatottat három olimpiai aranyéremig vezető Kemény Dénes ennél kevesebbet, 988 ezer forintot kap a sydney-i, athéni és pekingi csapatsiker után. Mint ahogyan a Rióban három aranyérmet szerző kajakos Kozák Danuta edzője, Somogyi Béla is ennyit vehet fel havonta az egyesben, párosban és a négyes tagjaként is győző versenyzője után. Ők ketten zárják a legjobban díjazott edzők húszas listáját, miközben olyan trénerek előzik meg őket, akiknek a nevét talán nem mindenki tudja álmából felkeltve is.


További érdekesség, hogy a magyar sport első téli olimpiai aranyát szállító rövidpályás gyorskorcsolyaváltó nem kerül sokba az adófizetőknek, a négy versenyező közül jelenleg mindössze Knoch Viktor után kapja a 329 ezer forintos járadékot edzője, Bánhidi Ákos.
 
Havonta 139,5 millió forintot fizet ki az állam járadékként az olimpiai érmes sportolók edzőinek. A legtöbbet a havi 3,9 milliót elkönyvelő Fábiánné Rozsnyói Katalin kajakedző kapja, őt parasportolók trénerei követik a sorban kétmilliós összegekkel. Több klasszis is közeli rokonát jelölte meg edzőként: Hosszú Katinka a nagypapáját, Kiss Gergely az apósát, Egerszegi Krisztina a nővérét, Cseh László az édesapját. Érdekesség, hogy a siketolimpián elért vízilabdás sikereknek köszönhetően két edző is milliós pénzt kap minden hónapban, többet, mint a három olimpiai aranyat hozó Kemény Dénes és a Rio de Janeiróban három aranyérmet szerző Kozák Danuta felkészítője, Somogyi Béla.

Havonta 139,5 millió forintot, vagyis évente 1 milliárd 674 millió forintot fizet járadékként az állam az olimpiai érmes sportolók edzőinek – derül ki a 24.hu által kikért dokumentumból. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai szerint




  • a legtöbbet a tizenöt ötkarikás érem, köztük öt arany megszületésében segédkező Fábiánné Rozsnyói Katalin kasszírozza: a legendás kajakedző csaknem 3,9 millió forintot (évi 46,8 milliót) kap hét versenyező után.
    Havonta 2,97 millió (évi 35,64 millió) forinttal gazdagodik Feczer Viktor, aki a vívó Krajnyák Zsuzsa és Dani Gyöngyi paralimpiai érmeinek soránál közreműködött, illetve edzette Jurák Andreát is.
    Harmadik a sorban Petrov Anatolij, aki havi 2,4 milliót (évi 28,8 milliót) kap a paraúszó Pásztory Dóra és Sors Tamás sikereinek köszönhetően.

A hasonló összeget keresők érdemi vagyont halmozhatnak fel a járadékból, hiszen az edzők – a sporttörvény szerint– akkortól kapják a járadékot, mint olimpiai érmes felkészítettjeik, és életük végéig jár nekik a juttatás. (Ha viszont még nincsenek 45 évesek, annak betöltéséig várniuk kell az első utalásra.)


A juttatás alapvetően az olimpiai érmesek jutalmazásához igazodik. Ennek szellemisége azon alapszik: a sportolók évtizedeket tesznek fel arra, hogy az ötkarikás játékokon kimagasló eredményt érjenek el, emiatt kevesebb esélyük van tanulni, alternatív karriert építeni, miközben pályafutásuk viszonylag rövid. Ezért az állam életük végéig szóló járadékkal ismeri el erőfeszítéseiket, haláluk után pedig özvegyük is jogosult a pénzre. A világsiker elérésében játszott kimagasló szerepet jutalmazza az állam azzal, hogy az edzőkre is kiterjesztette az olimpiai járadékot, noha esetükben nem lehet arról beszélni, hogy rövid pályafutás alatt kell összeszedniük az „életrevalót”, hiszen évtizedeken át lehetnek újabb és újabb tanítványaik.


Az edzői járadékot az olimpikonoknak osztott összeg alapján kalkulálják. A bajnokok az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő pénzt kapnak, azaz az idén 329 900 forintot. Az ezüstérmeseknek ennek a hetven, a bronzérmeseknek az ötven százaléka jár. Az edzői járadék eredetileg az érmes juttatásának a fele volt, ám az idén fideszes képviselők módosító javaslatokat nyújtottak be a törvényhez, amivel a sportolókéval megegyező szintre emelték a trénerek jövedelmét.


A járadékban részesedők sorában ugyanakkor meglepő neveket találtuk, miután megérkezett az Emmitől közadatigényléssel kikért lista.



  • Hosszú Katinka riói érmei után például a nagyapja, Bakos László jut pénzhez: havi 1,2 milliót keres ezzel.
    A hatszoros olimpiai érmes Cseh László révén jelenlegi mestere, Plagányi Zsolt (230 930 forint) mellett a korábbi trénerét, Túri Györgyöt segítő Güttler Károly (692 790), Túri felesége, a nevelőedzősködő Túri-Varga Zsuzsanna (164 950), illetve apja, Cseh László is (164 950) gyarapodik. Maga Túri György viszont, aki másfél évtizedig edzette a versenyezőt, nem: ő csupán Kovács Ágnes sydney-i aranya után kap 330 ezer forintot.

Megkerestük az úszókat, miként alakult úgy, hogy a rokonaiknak is jut pénz. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka azt felelte:


Egyrészről nagyon egyszerű, mert nagypapám megérdemli: elindított az utamon és az egyetlen magyar edzőm, aki mindvégig hitt bennem, hogy olimpiai bajnok leszek. Másrészről a volt férjem nem magyar állampolgár, ezért nem kaphatja.

A sportoló tehát magyarázatot adott arra is, miként fordulhat elő, hogy nem a Rióban mellette edzősködő Shane Tusup a járadék kedvezményezettje – a törvény valóban csak magyar állampolgárok díjazását teszi lehetővé. Hosszú egyébként a lapunknak márciusban adott interjúban még azt mondta, senki nem kap utána olimpiai járadékot, az „ahogy van, elúszik.” A törvény változásáról szóló felvetésünk viszont elgondolkodtatta, és választása a pályáján elindító nagyapára esett. (Szóba jöhetett volna Pass Ferenc is, akinél Hosszú egészen addig úszott, amíg Amerikába nem ment egyetemre – a tréner egyébként Vereckei Zsolt paraúszó után kap 660 ezres járadékot.)


Cseh László azzal indokolta édesapja kiválasztását, hogy ő is válogatott úszó volt, a kezdetekben szerepet vállalt a képzésében, és még mostanság is besegít 2-3 hetekre az edzéseken.


A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely az apósát Valkay Ferencet jelölte meg, aki így havi 330 ezer forinthoz jut. A pólós érdeklődésünkre elmondta, a 2008-as olimpiai siker után azért felesége apját nevezte meg, mert a pekingi játékok előtti két éve sem klub-, sem válogatott szinten nem sikerült olyan jól, mint a korábbiak. A jelentős vízilabdaedzői tapasztalattal fölvértezett após – aki lányaiból Európa-, illetve világbajnok játékost nevelt – külön foglalkozott vele, ráadásul 19 éves korától tanácsokkal is segítette. Peking előtt közösen elemezték a meccseket, a vízilabdázó játékát, ezért írta be végül őt.


Megkerestük az 1984-es Barátság Versenyen aranyérmes Szombathelyi Tamást is. Ezt a versengést azért ismeri el olimpiaként az állam, mert a sportolóktól az állampárti vezetés elvette az esélyt az ötkarikás sikerre azzal, hogy bojkottot hirdetett a Los Angeles-i nyári játékokra. Az olimpia helyett rendezték meg a távol maradóknak a Barátság Versenyt, amelyet megnyert a magyar öttusacsapat. Ennek a tagja volt Szombathelyi, akinek sikeréből Deák Ferenc profitál. Miután úgy tudjuk, Deák sosem volt Szombathelyi trénere, megkerestük a korábbi sportolót, aki így fogalmazott:


Amikor az Újpesti Dózsa versenyzője voltam, ő az edzői stáb tagja volt.


Az eset aligha egyedi, miként a rokoni választások sem érnek véget az említett példákkal, hiszen például Egerszegi Krisztina nővére, Egerszegi Klára is kap havi fél millió forintot húga 1996-os sikereinek köszönhetően. Erről az ötszörös bajnok azt mondta a 24.hu-nak: „A nővérem az atlantai olimpia idején már edzősködött a Spartacusban, a szárazföldi edzést ő tartotta nekem egész évben, így tevékeny részese volt a felkészítésemnek.”


A sikereket nemcsak Egerszegi edzőjeként, de később szövetségi kapitányként is halmozó Kiss László tanítványa három barcelonai aranyérme és Güttler Károly szöuli ezüstje után összesen 1 millió 220 ezer forinthoz jut. Egerszegi első, 1988-as érmei után (egy arany, egy ezüst) pedig Kiss Miklós részesül járadékban, a legenda négyévesen nála kezdett el úszni.


d__cb20170807011-800x532.jpg

Kiss Gergely. Fotó: Czagány Balázs /MTI

A jogszabályok alapján ma már semmi akadálya az ehhez hasonló jelöléseknek. A törvény szövege szerint az olimpiai érmes legalább harminc nappal a verseny előtt javaslatot juttat el a MOB-hoz, illetve a sportági szövetséghez, amelyben rögzíti javasolt kedvezményezettje nevét, aki – ha a sportolót korábban legalább három évig felkészítette – akár nevelőedző is lehet, nem csak az aktuális tréner. (A korábbi szabályozás alapján az edző nyújthatott be kérelmet a juttatás megállapítására, az érmes aláírásával.) Nem teljesen világos azonban a jogszabály elfogadása előtt megrendezett olimpiák érmesei után járó díjazás mikéntje, hiszen 2004 előtt nem készülhettek el a fent említett sportolói javaslatok. A sporttörvény ilyen esetekre feltételként a szövetséggel kötött munkaszerződést említ, valamint azt, hogy az érmest az edző a versenyt megelőzően közvetlenül, legalább egy évig folyamatosan felkészítette vagy a felkészítésben közreműködött. Ennek azonban gyanúnk szerint nem minden járadékos felel meg.


Ami viszont biztos: a paralimpián és a siketek világjátékán elért eredményeket is egyenértékűnek tekinti az állam az olimpiai sikerekkel. Ennek köszönhetően Gábor Antal Áron havonta 1,1 millió forintot, Zalka László 1 millió 385 ezer forintot kap, miután tanítványaik sikerrel szerepeltek a siketlimpia vízilabdatornáján, amelyen öt-hat válogatott vett részt, és amelynek 2017-es kiírásában már nem szerepelt a póló.


Ez azért is említésre méltó, mert a férfi vízilabda-válogatottat három olimpiai aranyéremig vezető Kemény Dénes ennél kevesebbet, 988 ezer forintot kap a sydney-i, athéni és pekingi csapatsiker után. Mint ahogyan a Rióban három aranyérmet szerző kajakos Kozák Danuta edzője, Somogyi Béla is ennyit vehet fel havonta az egyesben, párosban és a négyes tagjaként is győző versenyzője után. Ők ketten zárják a legjobban díjazott edzők húszas listáját, miközben olyan trénerek előzik meg őket, akiknek a nevét talán nem mindenki tudja álmából felkeltve is.


További érdekesség, hogy a magyar sport első téli olimpiai aranyát szállító rövidpályás gyorskorcsolyaváltó nem kerül sokba az adófizetőknek, a négy versenyező közül jelenleg mindössze Knoch Viktor után kapja a 329 ezer forintos járadékot edzője, Bánhidi Ákos.
*
Törvényesen, ez az ország nagybani lehúzása. Nem, nem török pálcát, de gátat kellene már szabni bizonyos összegeknek. Igazságosan felül kellene bírálni, de ekkora összegeket nem szabadna utalgatni.
2016-ban a Nemzet Színésze cím birtokosainak havonta életük végéig részesülnek nettó 630 ezer forint juttatásban. Ezt igazságosnak tartom, még ha kissé talán mára többet is adnak. De a milliókkal nem értek egyet, amit utalgatnak, még akkor sem, ha ilyen meg olyan dicsőséget szereztek az olimpikonok.
Ennél az összegnél meg kellene állni, havi max. 700 ezer forint és punktum.
Nem akarom az ellen példákat felhozni, mert mindannyian tudjuk, hogy emberek huszon ezer forintból vergődnek és betegen. Katonák, rendőrök, akik aktív korukban védték a hazánkat, tudásukkal, becsületükkel, testükkel, eszükkel álltak helyt és szolgálatot vállaltak, erre esküdtek. No meg a vezető állású katonáknak, nyomozóknak, rendőröknek mennyi pénzt is adnak nyugdíjként? Pedig vezetőként, nem kis felelősség nyomta a vállukat, csak át kellene gondolni. Nem is folytatom, mert ismét dühös vagyok, de nagyon :mad: Újraszámolást követelnék, ha módomban lenne. De hiába kuruttyolok a bányászbéka segge alól...
 
*
Törvényesen, ez az ország nagybani lehúzása. Nem, nem török pálcát, de gátat kellene már szabni bizonyos összegeknek. Igazságosan felül kellene bírálni, de ekkora összegeket nem szabadna utalgatni.
2016-ban a Nemzet Színésze cím birtokosainak havonta életük végéig részesülnek nettó 630 ezer forint juttatásban. Ezt igazságosnak tartom, még ha kissé talán mára többet is adnak. De a milliókkal nem értek egyet, amit utalgatnak, még akkor sem, ha ilyen meg olyan dicsőséget szereztek az olimpikonok.
Ennél az összegnél meg kellene állni, havi max. 700 ezer forint és punktum.
Nem akarom az ellen példákat felhozni, mert mindannyian tudjuk, hogy emberek huszon ezer forintból vergődnek és betegen. Katonák, rendőrök, akik aktív korukban védték a hazánkat, tudásukkal, becsületükkel, testükkel, eszükkel álltak helyt és szolgálatot vállaltak, erre esküdtek. No meg a vezető állású katonáknak, nyomozóknak, rendőröknek mennyi pénzt is adnak nyugdíjként? Pedig vezetőként, nem kis felelősség nyomta a vállukat, csak át kellene gondolni. Nem is folytatom, mert ismét dühös vagyok, de nagyon :mad: Újraszámolást követelnék, ha módomban lenne. De hiába kuruttyolok a bányászbéka segge alól...
Akkor hogy tudnánk büszkék lenni a magyarságunkra?
Olimpiai aranyérmek menyisége a világ élvonalába vitt bennünket!! Bennünket!
Igaz büszkeségen kívül sokat nem kapunk.....
Az ilyen hírek azért vannak hogy meghúzzák a határvonalakat hisz akik ellene vannak a pénzosztásnak azokat megbélyegzik és rájuk mutatnak hogy tessék ők azok akik magyarság tudat nélküliek.
 
Akkor hogy tudnánk büszkék lenni a magyarságunkra?
Olimpiai aranyérmek menyisége a világ élvonalába vitt bennünket!! Bennünket!
Igaz büszkeségen kívül sokat nem kapunk.....
Az ilyen hírek azért vannak hogy meghúzzák a határvonalakat hisz akik ellene vannak a pénzosztásnak azokat megbélyegzik és rájuk mutatnak hogy tessék ők azok akik magyarság tudat nélküliek.
*
Bevállalom! Akkor "magyarság tudat nélküli" vagyok... Akkor is azt írom/mondom, hogy a havi 700 ezer forinttal is meg lennének fizetve. Kis ország, kis pénz... Már akinek a 700 ezer "kis pénz", mert nekem és sokaknak mérhetetlenül sokat jelent. Ha a nyugdíjasoknak, a betegeknek, a gyerekeknek, a.... mindenkinek mindent meg kell érteniök, hogy erre, meg arra nincs, nem jut, v. kevesebb ezért/meg amazért... Akkor ezt a mérhetetlen habzsi-dőzsit miért nem lehetne mérsékelni. Nem leállításról írok, de mérséklésről.
 
Nem, nem török pálcát, de gátat kellene már szabni bizonyos összegeknek. Igazságosan felül kellene bírálni, de ekkora összegeket nem szabadna utalgatni.
Arányérzéküket vesztették a hatalomban lévők.

Persze van ennek egy olyan lopakodó szándéka is.
Ezen megszoktatott óriás összegek után saját fizetésük se tűnik már olyan soknak.

Aztán hogy ne csak a Kormányon lévőket szóljam meg.A Fővárosi vezetésnek is elszállt az agya.
A Kálmán Olgának is elszállt már akkor.mikor a Simicska TV-hez vándorolt.
Most hogy a Fővárosnál van, még mindig arány tévesztett Ő is és.Már mindenki ki a közösből tud falatozni.
 
Miert pont az ellenzeki politikusoktol sajnalod a penzt? Ezerrel dolgoznak hogy helyre allitsak a dobrogi modszerrel mukodo rendszereket.
Valoszinu a politikusok is es a sportolok javadalmazasaval kovetni akarjak mas orszagokat ahol szerintem sokszorosat kereshetik az olimpikonok.
 
Valoszinu a politikusok is es a sportolok javadalmazasaval kovetni akarjak mas orszagokat ahol szerintem sokszorosat kereshetik az olimpikonok.
A Magyarországon honos életjáradék - amely egy arany után jelenleg havi nettó 185 ezer forint a 35. évüket betöltött olimpiai bajnokoknak - külföldön nem számít bevett szokásnak. A Koreai Köztársaságot és Szerbiát leszámítva egyetlen vizsgált országban sem dívik - igaz, a kínaiak már fontolgatják a bevezetését.
Spanyolország ugyancsak bőkezűen bánik a pekingi hősökkel, Rafael Nadal és négy társa ugyanis átszámítva 23 millió forintot kasszírozott. Oroszországban fejenként 18,5 milliót kap a 23 olimpiai győztes. A Belgium egyetlen bajnoki aranyát elérő magasugrónak, Tia Hellebautnak 12,2 millió jár, míg az 51 arannyal taroló kínai házigazdák fejenként 11,9 millióval dotálták a sikert.

A képzeletbeli rangsor hátsó fertályában két nagy sportnemzet "kullog": az Egyesült Államok részéről darabonként 4,2 milliót ér a 36 arany, a németek pedig mindössze 3,6 milliót juttatnak a legjobbaknak.
 
Miert pont az ellenzeki politikusoktol sajnalod a penzt? Ezerrel dolgoznak hogy helyre allitsak a dobrogi modszerrel mukodo rendszereket.
.
Ez mind igaz amit írsz Én sokkal többtől félek
Üzenetem is azt mutatta.
Ez a politikusi gátlástalanság bárkire igaz.Az ellenzék pedig csak addig ellenzék amíg hatalomra nem kerül.És pont ez látható
A Fővárosi vezetésnél.
Ha netán végre az ellenzék kiebrudalná a telhetetlen Orbáni rezsimet.
Akkor egy új nómenklatúra kerül fel.És épp úgy irreális összegekkel jutalmazzák egymást.
Mi változik?
Sajnálatos módon a híres Gyurcsányi nem veszek fel fizetést
Nem áll a hatalom közelébe(inkább mézesésbödön) került fentebb említett személyekre.
Lasúan ettől hitét vesztem én is bennük.
Mert aránytévesztettek lettek a pénzek.
 
Utoljára módosítva:
A Magyarországon honos életjáradék - amely egy arany után jelenleg havi nettó 185 ezer forint a 35. évüket betöltött olimpiai bajnokoknak - külföldön nem számít bevett szokásnak. A Koreai Köztársaságot és Szerbiát leszámítva egyetlen vizsgált országban sem dívik - igaz, a kínaiak már fontolgatják a bevezetését.
Spanyolország ugyancsak bőkezűen bánik a pekingi hősökkel, Rafael Nadal és négy társa ugyanis átszámítva 23 millió forintot kasszírozott. Oroszországban fejenként 18,5 milliót kap a 23 olimpiai győztes. A Belgium egyetlen bajnoki aranyát elérő magasugrónak, Tia Hellebautnak 12,2 millió jár, míg az 51 arannyal taroló kínai házigazdák fejenként 11,9 millióval dotálták a sikert.

A képzeletbeli rangsor hátsó fertályában két nagy sportnemzet "kullog": az Egyesült Államok részéről darabonként 4,2 milliót ér a 36 arany, a németek pedig mindössze 3,6 milliót juttatnak a legjobbaknak.
Ki hiszi el hogy itt arról van szó amire válaszoltál?Az aki írta.Vagy Ő se csak írta
Magyarországi viszonyokat ismerve.Egyszerű aránytévesztésről van szó.És én Bojanára válaszoltam ki szintúgy gondolta
Nem, nem török pálcát, de gátat kellene már szabni bizonyos összegeknek. Igazságosan felül kellene bírálni, de ekkora összegeket nem szabadna utalgatni.
És én ezt kibővítettem a sportolókon túlra
Mert a gátat szabni bizonyos összegeknek nyomába eredtem
Az elvesztett arányérzéket bemutattam. A most politikába kerül volt riporter pályafutásával.
Mikor még műsorvezető volt hogy fájt neki a mélyszegénység és az elpocsékolt pénzek
Már az első egymilliós fizetésénél látszott Ős is eladja lelkét bárhová.
Persze ez csak nekem csalódás.
De amikor tényleg nem juttatnak pénzt a rászoruló ágazatokba
Akkor ha mézes bödönhöz jut az ellenzék.
Ne folytassa már ugyanazt mit Ő maga bírált.
Ez az ág nekem letért a sportolókról
Én a özön pénz áramlását látom.
Ne terelje vissza senki ez nem csak a sportolókról szól.
Hanem főleg a költségvetés csáki szalmájaként bánás módról.
Legyen az kormányzati, vagy legyen az ismét közpénz közelbe került politikusok.
 
Bevállalom! Akkor "magyarság tudat nélküli" vagyok... Akkor is azt írom/mondom, hogy a havi 700 ezer forinttal is meg lennének fizetve. Kis ország, kis pénz... Már akinek a 700 ezer "kis pénz", mert nekem és sokaknak mérhetetlenül sokat jelent. Ha a nyugdíjasoknak, a betegeknek, a gyerekeknek, a.... mindenkinek mindent meg kell érteniök, hogy erre, meg arra nincs, nem jut, v. kevesebb ezért/meg amazért... Akkor ezt a mérhetetlen habzsi-dőzsit miért nem lehetne mérsékelni. Nem leállításról írok, de mérséklésről.
Bojána te még tudsz magyar viszonyok között gondolkodni.Te közelről látod.És érzed.
És képzeld még bőkezű is voltál 700 ezer forintot havonta.Nem keres a magyar lakosság.
A politikusoknak egy beszélgetés során 70 ezer forintot adott volna egy nehezebben élő.
És ebből kell a már majdnem teljesen fizetős orvosi ellátó rendszert fizetnie.
Miközben a nyugdíjak megadóztatását is tervezik(ha igaz)
A fodrász rátromfolt válsághelyzetben.Na de ki mondja ki a válsághelyzet szót?
 
Utoljára módosítva:
Van pénz.....
Törvényesen min. 500 ezer forintok...
Az előbb azt kérdeztem hol van mutasd
Már tudom a hozzá hasonlóknál:

850 milliós vagyonelkobzást kért az ügyészség Simonka Györgyre.
Nem csupán börtönbüntetés fenyegeti Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és családtagjait, de az anyagi csődtől is tartania kell a korrupció miatt vád alá helyezett politikusnak és környezetének – tudta meg a 24.hu. A lap által megismert vádirat szerint az ügyészség 850 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást Simonkára amellett, hogy nyolc és fél évre fegyházba is küldené a kormánypárti politikust.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Az előbb azt kérdeztem hol van mutasd
Már tudom a hozzá hasonlóknál:

850 milliós vagyonelkobzást kért az ügyészség Simonka Györgyre.
Nem csupán börtönbüntetés fenyegeti Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és családtagjait, de az anyagi csődtől is tartania kell a korrupció miatt vád alá helyezett politikusnak és környezetének – tudta meg a 24.hu. A lap által megismert vádirat szerint az ügyészség 850 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást Simonkára amellett, hogy nyolc és fél évre fegyházba is küldené a kormánypárti politikust.

Immár tizedik alkalommal hozták Dél-Békésbe a betlehemi lángot, amely a szeretet és a béke üzenetét hordozza. Ezt a lángot adta át Simonka György országgyűlési képviselő úr a Szentháromság katolikus templomban összegyűlt résztvevőknek a Bajnai István kanonok úr által celebrált misét követően.

Simonka még a szószékre is felment beszédet mondani, a résztvevők pedig a politikus és a pusztaottlakai képviselő-testület jóvoltából ajándék mécsest is kaphattak.
 
Ezt a lángot adta át Simonka György országgyűlési képviselő úr a Szentháromság katolikus templomban összegyűlt résztvevőknek a Bajnai István kanonok úr által celebrált misét követően.
Nos az ügyészség buzgóságán én is csodálkoztam Simonka magvádolásával.Nem szokás ez Polt Páteréktől.
Akkor ezek szerint a Fidesz kimosdatógép ezt a kezet most nem engedi el.A Borkai ügy után több csontváz és bűn árthat a pártnak.
De annak a pártnak már mindegy kit mosdatnak ki.
Az összes színház és megvádolási ügy Mind a lám ti baloldaliak mind azok vagytok molesztáljátok a nőket netán kábszereztek.
Mind a Borkai lebőgés utáni figyelem átterelés.
A Simonka már nem hiányzott, ezért mentik.Nem a személye fontos hanem a jelkézettség
 
Én nem sajnálom tőlük ezt a pénzt. Egy olimpikon kinevelése évtizedekig tart és a legtöbb esetben az egész család összefogása és áldozatvállalása benne van. Nem az ő járadékuk magas, az olvasók fizetése alacsony, ezért döbbentek még sokan az összeg miatt.
 
Én nem sajnálom tőlük ezt a pénzt. Egy olimpikon kinevelése évtizedekig tart és a legtöbb esetben az egész család összefogása és áldozatvállalása benne van. Nem az ő járadékuk magas, az olvasók fizetése alacsony, ezért döbbentek még sokan az összeg miatt.
Először is soha nincs olyan hogy elég legyen a fizetés....
Ezért is mondom azt hogy nagy az ő juttatásuk ráadásul nincs mögötte termelés , az államtól kapják a pénzt és ebből vagy adóznak vagy nem...
Vagyis az államkasszába nem sokat raknak illetve azt rakják hogy nem zeti büszkeség.
Az az érdekes hogy azoknak nagy a jövedelme akik nem raknak semmit a közösbe csak kivesznek. Míg akik feltöltik azokat ellenőrzik .
 
Havonta 139,5 millió forintot fizet ki az állam járadékként az olimpiai érmes sportolók edzőinek. A legtöbbet a havi 3,9 milliót elkönyvelő Fábiánné Rozsnyói Katalin kajakedző kapja, őt parasportolók trénerei követik a sorban kétmilliós összegekkel. Több klasszis is közeli rokonát jelölte meg edzőként: Hosszú Katinka a nagypapáját, Kiss Gergely az apósát, Egerszegi Krisztina a nővérét, Cseh László az édesapját. Érdekesség, hogy a siketolimpián elért vízilabdás sikereknek köszönhetően két edző is milliós pénzt kap minden hónapban, többet, mint a három olimpiai aranyat hozó Kemény Dénes és a Rio de Janeiróban három aranyérmet szerző Kozák Danuta felkészítője, Somogyi Béla.

Havonta 139,5 millió forintot, vagyis évente 1 milliárd 674 millió forintot fizet járadékként az állam az olimpiai érmes sportolók edzőinek – derül ki a 24.hu által kikért dokumentumból. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai szerint




  • a legtöbbet a tizenöt ötkarikás érem, köztük öt arany megszületésében segédkező Fábiánné Rozsnyói Katalin kasszírozza: a legendás kajakedző csaknem 3,9 millió forintot (évi 46,8 milliót) kap hét versenyező után.
    Havonta 2,97 millió (évi 35,64 millió) forinttal gazdagodik Feczer Viktor, aki a vívó Krajnyák Zsuzsa és Dani Gyöngyi paralimpiai érmeinek soránál közreműködött, illetve edzette Jurák Andreát is.
    Harmadik a sorban Petrov Anatolij, aki havi 2,4 milliót (évi 28,8 milliót) kap a paraúszó Pásztory Dóra és Sors Tamás sikereinek köszönhetően.

A hasonló összeget keresők érdemi vagyont halmozhatnak fel a járadékból, hiszen az edzők – a sporttörvény szerint– akkortól kapják a járadékot, mint olimpiai érmes felkészítettjeik, és életük végéig jár nekik a juttatás. (Ha viszont még nincsenek 45 évesek, annak betöltéséig várniuk kell az első utalásra.)


A juttatás alapvetően az olimpiai érmesek jutalmazásához igazodik. Ennek szellemisége azon alapszik: a sportolók évtizedeket tesznek fel arra, hogy az ötkarikás játékokon kimagasló eredményt érjenek el, emiatt kevesebb esélyük van tanulni, alternatív karriert építeni, miközben pályafutásuk viszonylag rövid. Ezért az állam életük végéig szóló járadékkal ismeri el erőfeszítéseiket, haláluk után pedig özvegyük is jogosult a pénzre. A világsiker elérésében játszott kimagasló szerepet jutalmazza az állam azzal, hogy az edzőkre is kiterjesztette az olimpiai járadékot, noha esetükben nem lehet arról beszélni, hogy rövid pályafutás alatt kell összeszedniük az „életrevalót”, hiszen évtizedeken át lehetnek újabb és újabb tanítványaik.


Az edzői járadékot az olimpikonoknak osztott összeg alapján kalkulálják. A bajnokok az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő pénzt kapnak, azaz az idén 329 900 forintot. Az ezüstérmeseknek ennek a hetven, a bronzérmeseknek az ötven százaléka jár. Az edzői járadék eredetileg az érmes juttatásának a fele volt, ám az idén fideszes képviselők módosító javaslatokat nyújtottak be a törvényhez, amivel a sportolókéval megegyező szintre emelték a trénerek jövedelmét.


A járadékban részesedők sorában ugyanakkor meglepő neveket találtuk, miután megérkezett az Emmitől közadatigényléssel kikért lista.



  • Hosszú Katinka riói érmei után például a nagyapja, Bakos László jut pénzhez: havi 1,2 milliót keres ezzel.
    A hatszoros olimpiai érmes Cseh László révén jelenlegi mestere, Plagányi Zsolt (230 930 forint) mellett a korábbi trénerét, Túri Györgyöt segítő Güttler Károly (692 790), Túri felesége, a nevelőedzősködő Túri-Varga Zsuzsanna (164 950), illetve apja, Cseh László is (164 950) gyarapodik. Maga Túri György viszont, aki másfél évtizedig edzette a versenyezőt, nem: ő csupán Kovács Ágnes sydney-i aranya után kap 330 ezer forintot.

Megkerestük az úszókat, miként alakult úgy, hogy a rokonaiknak is jut pénz. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka azt felelte:


Egyrészről nagyon egyszerű, mert nagypapám megérdemli: elindított az utamon és az egyetlen magyar edzőm, aki mindvégig hitt bennem, hogy olimpiai bajnok leszek. Másrészről a volt férjem nem magyar állampolgár, ezért nem kaphatja.

A sportoló tehát magyarázatot adott arra is, miként fordulhat elő, hogy nem a Rióban mellette edzősködő Shane Tusup a járadék kedvezményezettje – a törvény valóban csak magyar állampolgárok díjazását teszi lehetővé. Hosszú egyébként a lapunknak márciusban adott interjúban még azt mondta, senki nem kap utána olimpiai járadékot, az „ahogy van, elúszik.” A törvény változásáról szóló felvetésünk viszont elgondolkodtatta, és választása a pályáján elindító nagyapára esett. (Szóba jöhetett volna Pass Ferenc is, akinél Hosszú egészen addig úszott, amíg Amerikába nem ment egyetemre – a tréner egyébként Vereckei Zsolt paraúszó után kap 660 ezres járadékot.)


Cseh László azzal indokolta édesapja kiválasztását, hogy ő is válogatott úszó volt, a kezdetekben szerepet vállalt a képzésében, és még mostanság is besegít 2-3 hetekre az edzéseken.


A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely az apósát Valkay Ferencet jelölte meg, aki így havi 330 ezer forinthoz jut. A pólós érdeklődésünkre elmondta, a 2008-as olimpiai siker után azért felesége apját nevezte meg, mert a pekingi játékok előtti két éve sem klub-, sem válogatott szinten nem sikerült olyan jól, mint a korábbiak. A jelentős vízilabdaedzői tapasztalattal fölvértezett após – aki lányaiból Európa-, illetve világbajnok játékost nevelt – külön foglalkozott vele, ráadásul 19 éves korától tanácsokkal is segítette. Peking előtt közösen elemezték a meccseket, a vízilabdázó játékát, ezért írta be végül őt.


Megkerestük az 1984-es Barátság Versenyen aranyérmes Szombathelyi Tamást is. Ezt a versengést azért ismeri el olimpiaként az állam, mert a sportolóktól az állampárti vezetés elvette az esélyt az ötkarikás sikerre azzal, hogy bojkottot hirdetett a Los Angeles-i nyári játékokra. Az olimpia helyett rendezték meg a távol maradóknak a Barátság Versenyt, amelyet megnyert a magyar öttusacsapat. Ennek a tagja volt Szombathelyi, akinek sikeréből Deák Ferenc profitál. Miután úgy tudjuk, Deák sosem volt Szombathelyi trénere, megkerestük a korábbi sportolót, aki így fogalmazott:


Amikor az Újpesti Dózsa versenyzője voltam, ő az edzői stáb tagja volt.


Az eset aligha egyedi, miként a rokoni választások sem érnek véget az említett példákkal, hiszen például Egerszegi Krisztina nővére, Egerszegi Klára is kap havi fél millió forintot húga 1996-os sikereinek köszönhetően. Erről az ötszörös bajnok azt mondta a 24.hu-nak: „A nővérem az atlantai olimpia idején már edzősködött a Spartacusban, a szárazföldi edzést ő tartotta nekem egész évben, így tevékeny részese volt a felkészítésemnek.”


A sikereket nemcsak Egerszegi edzőjeként, de később szövetségi kapitányként is halmozó Kiss László tanítványa három barcelonai aranyérme és Güttler Károly szöuli ezüstje után összesen 1 millió 220 ezer forinthoz jut. Egerszegi első, 1988-as érmei után (egy arany, egy ezüst) pedig Kiss Miklós részesül járadékban, a legenda négyévesen nála kezdett el úszni.


d__cb20170807011-800x532.jpg

Kiss Gergely. Fotó: Czagány Balázs /MTI

A jogszabályok alapján ma már semmi akadálya az ehhez hasonló jelöléseknek. A törvény szövege szerint az olimpiai érmes legalább harminc nappal a verseny előtt javaslatot juttat el a MOB-hoz, illetve a sportági szövetséghez, amelyben rögzíti javasolt kedvezményezettje nevét, aki – ha a sportolót korábban legalább három évig felkészítette – akár nevelőedző is lehet, nem csak az aktuális tréner. (A korábbi szabályozás alapján az edző nyújthatott be kérelmet a juttatás megállapítására, az érmes aláírásával.) Nem teljesen világos azonban a jogszabály elfogadása előtt megrendezett olimpiák érmesei után járó díjazás mikéntje, hiszen 2004 előtt nem készülhettek el a fent említett sportolói javaslatok. A sporttörvény ilyen esetekre feltételként a szövetséggel kötött munkaszerződést említ, valamint azt, hogy az érmest az edző a versenyt megelőzően közvetlenül, legalább egy évig folyamatosan felkészítette vagy a felkészítésben közreműködött. Ennek azonban gyanúnk szerint nem minden járadékos felel meg.


Ami viszont biztos: a paralimpián és a siketek világjátékán elért eredményeket is egyenértékűnek tekinti az állam az olimpiai sikerekkel. Ennek köszönhetően Gábor Antal Áron havonta 1,1 millió forintot, Zalka László 1 millió 385 ezer forintot kap, miután tanítványaik sikerrel szerepeltek a siketlimpia vízilabdatornáján, amelyen öt-hat válogatott vett részt, és amelynek 2017-es kiírásában már nem szerepelt a póló.


Ez azért is említésre méltó, mert a férfi vízilabda-válogatottat három olimpiai aranyéremig vezető Kemény Dénes ennél kevesebbet, 988 ezer forintot kap a sydney-i, athéni és pekingi csapatsiker után. Mint ahogyan a Rióban három aranyérmet szerző kajakos Kozák Danuta edzője, Somogyi Béla is ennyit vehet fel havonta az egyesben, párosban és a négyes tagjaként is győző versenyzője után. Ők ketten zárják a legjobban díjazott edzők húszas listáját, miközben olyan trénerek előzik meg őket, akiknek a nevét talán nem mindenki tudja álmából felkeltve is.


További érdekesség, hogy a magyar sport első téli olimpiai aranyát szállító rövidpályás gyorskorcsolyaváltó nem kerül sokba az adófizetőknek, a négy versenyező közül jelenleg mindössze Knoch Viktor után kapja a 329 ezer forintos járadékot edzője, Bánhidi Ákos.
Meglepőek az aránytalanságok
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,590
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére