Karácsony: tragikusan rossz döntésnek tartom a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetését

Év végéig el kell hagynia a budapesti Ludovika épületét a Természettudományi Múzeumnak, hogy Debrecenbe költöztessék. A Népszavának nyilatkozó szakértők szerint csak a költözés minimum öt évig tarthat.

Mind főpolgármesterként, mind volt debreceni diákként tragikusan rossz döntésnek tartom a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetését – válaszolta a Népszava kérdésére Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint az egész gyűjtemény átköltöztetése valószínűleg nem is lehetséges, vagy ha mégis, akkor irtózatosan sok pénzbe kerül, főként akkor, ha méltó helyet szeretnének kialakítani a bemutatására. Fontosnak tartjuk – tette hozzá a városvezető –, hogy a gyűjtemény minél nagyobb részét, minél több vidéki kiállítóhelyen mutassák be, mondjuk vándorkiállítás formájában, de az egész múzeum vidékre költöztetése sem szakmai, sem egyéb okokkal nem magyarázható.


Karácsony Gergely egyúttal jelezte, hogy már csütörtökön tárgyalásokat kezdeményeznek a kormány képviselőivel a múzeum más budapesti helyszínen való elhelyezéséről. A fővárosi önkormányzat bármilyen kompromisszumra kész ebben a kérdésben. A főpolgármester bízik abban, hogy a döntés még nem visszafordítható és a kedvelt közgyűjtemény Budapesten tartható.

A Népszava azt követően kereste meg Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy az Index több forrásból is úgy értesült: a kormány végleges döntést hozott a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. A kérdésről úgynevezett 2-es típusú (vagyis 2000-es sorszámú) határozatot hozott a kormány, amelyet nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben. Palkovics László innovációs miniszter szerint a kormány döntött egy új természettudományi múzeum létrehozásáról egy vidéki nagy egyetemi városban. (Erről először 2018 decemberében beszélt az ATV-ben.) A múzeum szerint még nincs végleges döntés, zajlanak az egyeztetések.

A portál ugyanakkor úgy értesült, hogy a múzeum főigazgatója, Bernert Zsolt egy múlt pénteki értekezleten már közölte az alkalmazottakkal, hogy a költözés eldöntött ténynek tekinthető, bár erről őt is csak szóban tájékoztatták. A határozat szerint a múzeumnak az év végéig kellene ki költöznie a Ludovika épületéből előbb egy ideiglenes helyre, majd 10 éven belül egy Debrecenben felépülő kiállítóhelyre. Állítólag már a telket is kinézte a kormány, de még nem vette meg az önkormányzattól. A múzeum dolgozóinak zöme nem követné a gyűjteményt. Elképesztő, hogy a kormány azért képes egy múzeumot vidékre költöztetni, hogy a NER építőipari cégei még többet lophassanak – kommentálta a kormány döntését Gy. Németh Erzsébet, Budapest kulturális főpolgármester-helyettese. A Természettudományi Múzeum épületét 2010 előtt teljesen felújították az előző kormányok, a gyűjtemény Budapest egyik legkedveltebb és leglátogatottabb múzeuma, aminek vidékre költöztetését semmiféle szakmai érv nem támasztja alá.

Az Index információit a lapunk által megkérdezett, neve elhallgatását kérő szakértő is megerősítette, megjegyezvén: a múlt pénteki bejelentés óta nem történt előrelépés, nem kaptak új információkat. A múzeum dolgozóival azt sem közölték a bejelentéskor, hogy a december 31-ig megvalósítandó költözést milyen ütemben kell lebonyolítsák: a klasszikus Ludovíceumból, a megújult mélyraktárakból, illetve a kiállítóterekből is ki kell-e költözniük eddig a dátumig. Noha a szakértő megjegyezte, ebben az évben kiköltözni egyértelműen képtelenség, mivel ennyi idő alatt még összecsomagolni sem lehet a teljes gyűjteményt. (A 2017-ben bezárt Néprajzi Múzeum költözése például még jelenleg is folyamatban van – a szerk.) Ráadásul a múzeum dolgozói arról sem kaptak információt, hogy hová költöztetnék az intézményt. A korábban felmerült Debrecenben ugyan folytak megbeszélések telekvásárlásról, arról viszont senkinek sincs tudomása, hogy az alkalmasnak tartott terület állami tulajdonba került volna. Az általunk megkérdezett szakértő elmondta, felmerült ugyan egy közbeeső raktárterület, amíg az új helyszínt kijelölik – és ennek kapcsán a jelenleg is költözés alatt álló két intézményt, a Néprajzi Múzeumot, illetve az Iparművészeti Múzeumot említették példaként –, ám ilyen rövid idő alatt az oda szállítás sem tűnik megvalósíthatónak. Informátorunk felidézte, a múzeum Ludovikára költözése több ütemben, több idő alatt történt: meg volt annak a lehetősége, hogy nem egyszerre költöztették az összes részleget, hanem egymás után, így az egyes gyűjtemények csomagolásánál a múzeum más munkatársai is részt tudtak venni.

Ebben az esetben erre valószínűleg nem nyílna lehetőség. A feltehetően milliárdos nagyságrendű költözés a becslések szerint minimum öt évet venne igénybe, amely az ideiglenes raktározással azonban tovább növekedhet. Ráadásul a raktározás, amellett, hogy hozzáférhetetlenné tenné az állományt, félő, hogy a helyszín állapotától függően annak romlását is eredményezhetné. Mint megtudtuk, a főigazgató a költözés bejelentésekor véleményét semmilyen formában sem nyilvánította ki. Ám mint azt a megkérdezett szakértő hozzátette: sokan már a lábukkal szavaztak. Az elmúlt félév során többen is elhagyták a múzeumot: a gazdasági osztály majdnem teljes létszámmal (noha döntésükben kétségtelenül szerepet játszhatott a jobb anyagi lehetőség és munkakörülmények ígérete), illetve több muzeológus is. Valószínűsíthető, hogy a költözés további felmondásokat eredményezhet.

1260690.jpg
 
Kevés olyan múzeum van ma Magyarországon, amelyik naponta ennyit tenne az oktatás, a természettudományos - és egyáltalán általában - a nevelés eredményességéért. Aki rendszeresen látogatja a múzeumot, tapasztalja, tudja a pedagógusok és a gyerekek számából és ténykedéséből, hogy semmivel sem pótolható vagy felcserélhető értékteremtés zajlik. Aki figyelemmel követi a Bernert nevű akárki pozícióba kerülését és ámokfutását, meggyőződhet róla, hogy az ígért hármas csapás itt is lesújt. Annyi a felnövekvő generáció szellemi fejlődésének, egy vagyont kap valamelyik debreceni "családbarát" telekgazda, és biztos az is megvan már, ki teszi a mohó mancsát a jelenlegi épületre. S azzal még nem is számoltam, ami költözködés és építkezés közben "elpotyog".
 
Budapestnek nem kellenek a múzeumok (sem). Lásd a Liget-projektet, ahol nemzetközi díjakat elnyert épületek nem épülhetnek meg (Új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház, Regnum Marianum templom újraépítése).
 
Ha nem rombolnanak mindent mindenhol akkor meg ertekelni is lehetne. Csilivili milliardokert kolteztetik a museumokat akar a varbol akar mashonan, ha nem a fak es a termeszetet nyuzo epitkezeseik olyan helyen ahol mar hatalmas fakat vagnak ki beton koloszusert mert mar az orszag masbol se all mint betonbol. Minegy hol Nepliget, Varos liget , Normafa, Var.
Irtjak a kulturat szinhazakat tesznek lehetetlen helyzetbe egyetemet zavarnak el a Termeszeti museum amit nem regen ujitottak fel milliardokert, es meg a hely sincs biztositva hova is fognak menni, csak huzonak el a.................
Budapestnek nem kellenek a múzeumok (sem). Lásd a Liget-projektet, ahol nemzetközi díjakat elnyert épületek nem épülhetnek meg (Új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház, Regnum Marianum templom újraépítése).
Minek ugy epitkezni ha egyet bezarok egyet kinyitok? Csak nem azert hogy epitkeznek beton rengeteget mert milliardokat le lehet nyulni?Rongyrazas , milliardokert mint az ORban varba koltozese?
Aruld mar el mibol is fognak par ev mulva megelni ha csak beton rengeteget epitenek? stadionokat stb.
Felujitottak es most koltoztetik megint milliardokat lehet elkolteni egy ugyanaz epuletre, a Lanchid meg lassan leszakad alattuk lehet mar mas hidat valaszt a varba menesere ORban mert fel hogy furdes lesz a vege?
Debrecenbe lehet nyitni uj museumot , nem fog senkinek megartani a kultura, de miert kell oda koltoztetni Bp-rol? Alkotni uj dolgokat letrehozni kell nem a meglevoket vegzalni.
Liget projekt megalomanias orult elkepzeles a termeszet karara. A Bp-iket meg elfelejtettek megkerdezni , boritekolom fontosabb lenne a LAnchid felujitasa mint ez a beton dzsungel.
 
Utoljára módosítva:
Ez van, a kormány menti a menthetőt. A már megkezdett építkezések esetében is azon godolkodik a városvezetés, hogy a teljes, vagy részleges befejezés, illetve visszabontás legyen.
 
Ez várható volt, mármint, hogy az "vörös" Budapestről minden átmegy a "sárga" hűséges városokba. Mondjuk nekem nem volt problémám a Liget projektel, mert a java egy parkolószeű téren épülgetett, sőt a várral sem lenne bajom, ha végre nem fordítva mennének a dolgok. Először megépítem a levéltárat új modern OSZK-t meg hasonlót, utánna leköltözik a várból, majd átépítem felújítom azt a részt a várból, de itt fordítva van. Először kidobják a múzeumot, majd valamikor kap helyet valahol. Kb igy van "útközben" az országos levéltár egyik részlege már vagy 4 éve, ami a pénzügyminisztérium költözése miatt kellett, hogy kipakoljon a várból és azóta sincs végleges és az előírásoknak megfelelő helye :(
Ha nemcsak barátom zsebét tömöm hatástanulmányok készülnének, akkor talán lenne fejlődés is. Pl. azt nagyon unom az ellenzékben (rendszerváltástól), hogy kapásból kijelenti a kormány teve szar és valamit máshol kellene megépíteni. Nuku felmérés, hatástanulmány (sokszor a kormány is csak a hasára csap, hogy ezt ide teszük), aztán meg szívunk mint a torkos borz.
 
Pontosan, Debrecen megrendezné a 2023-as atlétikai vébét is ha a budapestieknek nem kell.
VÉgtelenül szomorú és kicsinyes torzsalkodás miatt szívni fog az ország és Budapest is. Karácsony az atlétika vb-s zsarolással kisebb sikereket elért, cserébe a kormány ütközőnek betette Vitézi Dávidot (akit személy szerint nagyon tisztelek szakértelme miatt), majd a kövi uniós ciklusban jól megszívatja a várost (legálisan, mert budapest pest megye nélkül is talán 106%-al fejlettebb mint az uniós átlag, szóval "felzárkózott" így nem jár neki felzárkóztatási pénz. portfólión van erről szerintem egy korrekt és részletes írás), várom a "harmadik csapást", amikor Karácsony felhozza, hohy Bp több GDP termel és többet akar viszakapni, amire a kormány majd felhuzza, a Karácsony kifosztaná a vidéket propagandaszólamot. Sajna egyszerű a matek, vidéken többen élnek, mint Bp-en. Ha a vidéken nyer Bp-veszhet a kormány szerint szerintem.
 

-
Érdemes megnézni. :)
-
Egy jó politikusnak ki kell állnia mindent.
Orbán csak irtásban előre leadott kérdésekre hajlandó válaszolni egy sajtókonferencián,
Karácsony nem hagyja irritálni magát a lejárató-modusban, személyeskedő riportertől.
-
 
Utoljára módosítva:
Budapestnek nem kellenek a múzeumok (sem). Lásd a Liget-projektet, ahol nemzetközi díjakat elnyert épületek nem épülhetnek meg (Új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház, Regnum Marianum templom újraépítése).
Az épületek tervrajzának nemzetközi díjazása nem pótolja a tökretett ligetet.
 
Utoljára módosítva:
Ez várható volt, mármint, hogy az "vörös" Budapestről minden átmegy a "sárga" hűséges városokba.
Ad1. Ez azért nem ilyen fekete-fehér. Szeged esetében sem ez történt. Ad2. A kormány részéről igencsak kontra-produktív lenne Budapest ellenében politizálni. Ez azért nem ugyanaz, mint a Budapestet kormányzó erők ellenében politizálni.
 
Ad1. Ez azért nem ilyen fekete-fehér. Szeged esetében sem ez történt. Ad2. A kormány részéről igencsak kontra-produktív lenne Budapest ellenében politizálni. Ez azért nem ugyanaz, mint a Budapestet kormányzó erők ellenében politizálni.
Ezzel teljesen egyetértek. Viszont nincs kedvem és időm mindig egy oldalnyit pötyögni. Ez egy erős általánosítás. Eleve Karácsony választási igéreteinek java pl. Budapest Akadémia vagy mi be sem tartható, mert a. nincs ré pénz; b. semmi köze hozzá a főpolgármesternek, mert miniszrteri vagy polgármsesteri hatáskör. Másrészt sok az állam által már lezsírozott nemzetközi rendezvény épületevel való zsarolgatás olyan maffiás a részéről. Viszont ezzel ki tud csikarni bizonyos pluszokat, de nem lehet túlfeszíteni a húst, mert akkor tényleg Bp kapja meg a bot rosszab végét. Pl. a Lánchiddal kapcsolatban szerintem igaza van a kormánynak, ha jól értelmezem a híreket. Ők 6 milliárdot adnak, a főváros meg oldja meg a dolgot belőle. Tarlós is viszadobott már talán egy túlárazott közbeszerzést a lánchíddal kapcsolatban, ha jól emlékszem. Másrészt én támogatnám azt a Puzséros felvetést, hogy a lánchíd legyen sétálóhid.
 
Ha nem rombolnanak mindent mindenhol akkor meg ertekelni is lehetne. Csilivili milliardokert kolteztetik a museumokat akar a varbol akar mashonan, ha nem a fak es a termeszetet nyuzo epitkezeseik olyan helyen ahol mar hatalmas fakat vagnak ki beton koloszusert mert mar az orszag masbol se all mint betonbol. Minegy hol Nepliget, Varos liget , Normafa, Var.
Irtjak a kulturat szinhazakat tesznek lehetetlen helyzetbe egyetemet zavarnak el a Termeszeti museum amit nem regen ujitottak fel milliardokert, es meg a hely sincs biztositva hova is fognak menni, csak huzonak el a.................

Minek ugy epitkezni ha egyet bezarok egyet kinyitok? Csak nem azert hogy epitkeznek beton rengeteget mert milliardokat le lehet nyulni?Rongyrazas , milliardokert mint az ORban varba koltozese?
Aruld mar el mibol is fognak par ev mulva megelni ha csak beton rengeteget epitenek? stadionokat stb.
Felujitottak es most koltoztetik megint milliardokat lehet elkolteni egy ugyanaz epuletre, a Lanchid meg lassan leszakad alattuk lehet mar mas hidat valaszt a varba menesere ORban mert fel hogy furdes lesz a vege?
Debrecenbe lehet nyitni uj museumot , nem fog senkinek megartani a kultura, de miert kell oda koltoztetni Bp-rol? Alkotni uj dolgokat letrehozni kell nem a meglevoket vegzalni.
Liget projekt megalomanias orult elkepzeles a termeszet karara. A Bp-iket meg elfelejtettek megkerdezni , boritekolom fontosabb lenne a LAnchid felujitasa mint ez a beton dzsungel.

Mondjuk Én személy szerint a 4 - es metró állomásainak egy részétől kapok hányínget. Beton a betonból, olyan mintha az építész sokat nézte volna a Harmadik Birodalom építményei sorozatot. Tiszta birodalmi filingem van, csak a horogkeresztes zászló hiányzik pár állomáshoz.
 
Ad1. Ez azért nem ilyen fekete-fehér. Szeged esetében sem ez történt. Ad2. A kormány részéről igencsak kontra-produktív lenne Budapest ellenében politizálni. Ez azért nem ugyanaz, mint a Budapestet kormányzó erők ellenében politizálni.
Én ezt békaperspektívábol nézem. A Városliget mellett nőtem fel. Intenziv használója voltam és a praktikus oldalát nézem.
Szerintem a liget sétányait kellett volna rendbehozni és a felvonulásteret befåsítani, a liget szerves részévé tenni. Összehasonlíthatatlanul olcsóbb lenne, és volna egy valódi nagy ligetünk a belváros szélėn. Ami most ott történik, megalómánia, amin a holdudvar betegre keresi magát.

https://444.hu/2020/01/17/google-ea...iQ94kVXCCPc_E1emCRS0M5ItAI2fR2ajCPrjjahdsUV_Y
 
Én ezt békaperspektívábol nézem. A Városliget mellett nőtem fel. Intenziv használója voltam és a praktikus oldalát nézem.
Szerintem a liget sétányait kellett volna rendbehozni és a felvonulásteret befåsítani, a liget szerves részévé tenni. Összehasonlíthatatlanul olcsóbb lenne, és volna egy valódi nagy ligetünk a belváros szélėn. Ami most ott történik, megalómánia, amin a holdudvar betegre keresi magát.

https://444.hu/2020/01/17/google-ea...iQ94kVXCCPc_E1emCRS0M5ItAI2fR2ajCPrjjahdsUV_Y
*
Igazad van. A fidesznyikok már nem tudják hol szórják el a mi pénzünket, melyik ablakon, ajtón át... Ami a lényeg, hogy nekik minél több legyen, de sem a s itt most sorolhatnám, mennyi és mire, valamint kikre kellene költeni. Eszement vezetéstől jót nem remélhetünk, csak süllyeszti az ország életét. Szavakat nem találok. Minden elérhető eszköz, egyetem, vizsgálati és egyéb módszer itt van, Budapesten. Bármit be akarnának vizsgáltatni, irgalmatlan pénzekért kell majd fel- és leutaztatni stb. Bele sem merek, no nem is akarok ebbe gondolni.
Hogy miért nem húznak már el valamerre, ahol "jobb a klíma", s a fű is azt susogja, hogy "fidesznyikok a legjobbak, a legszebbek, a legokosabbak és csak őket..."
upload_2020-1-23_22-10-16.jpeg

Ez a kép az én és még nagyon sokunk véleménye. A legszomorúbb az, hogy a magyar nép, a magyar emberek kussolnak, hallgatnak, tüntetni sem mernek, mert félnek az arcfelismerő kameráktól, féltik az állásukat, mert egyre jobban el vannak adósodva... No persze, itt álljunk meg egy pillanatra. Kik voltak, akik hitelből vásárolták az óriási plazma tévéket és irgalmatlan drága telefonokat karácsony tájékán? No kik? S, most csendben meghúzzák magukat, mert rettegnek, nehogy más véleményüket bárhol és bárki meghallja, továbbítsa, mert akkor következik az ez+az...
Felnőtt emberek és így tönkre vágták és vágják az életüket. S, mindezt miért? Pénzügyileg el vannak butulva, csak a mai napot látják, a holnapot, pláne a holnap utáni napokat soha...
Nem, nem általánosítok, de sajnos a többség ezért kussol és mindent benyel. Mindent. Példálózhatnék a franciákkal, ők bezzeg nem hagyják magukat ledózerolni. Ők tüntetnek, visítanak és nem hagyják magukat. Ellenben a magyarok? Nem általánosítok, mert sokan vagyunk, de még mindig nem elegen, hogy ezt az eszement pénzszórást, s minden hülyeséget megállíthatnánk. Meddig, meddig robogunk a vég felé?!
 
Ez megint csak egy hirtelen jött döntés. Valaki megálmodta, valakinek elsuttogta, valamit ígért, az meg aláírt!
*
Csak meg kellene vizslatni, kié a szállítási cég?! Ők mennyit nyernének? Aztán meg kié az az épület, amit sok, nagyon sok pénzért megvásárolna a magyar állam? No meg melyik cég az, amelyik úgy alakítaná át, hogy az a célnak megfelelő lenne? Pénz, pénz, pénz, amerre csak nézek és belegondolok... A pénz mozgatja a fidesznyikok eszement eszét, mert erre van sütnivalójuk. De, ha ez így megy, nekünk csak a való marad, a sütés nélküliséggel együtt.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,569
Tagok
615,324
Legújabb tagunk
Vahl Rózsa
Oldal tetejére