Újpesten átadták a Csigamegváltó emlékművét, aki a nyálkájával mossa le az emberek bűneit

Újító emlékművet adtak át hivatalosan is Újpesten, pár hónappal a felállítása után. A műalkotás ugyanis egy olyan kérdést jár körül, amit köztéri szobor igen ritkán, vagy talán soha:

mi lenne, ha Jézus Krisztus egy marha nagy, több méter hosszú csiga lett volna?

A mellbevágóan újszerű mű alkotója Detkovics Anikó, a címe Hit, remény, szeretet és így néz ki:
A szobor azt a jelenet örökíti meg, amikor a Csigamegváltó kicsusszant egy Munkásotthon utcában parkoló, ütött-kopott Suzuki Swift alól, hogy nyálkájával lemossa a bűneinket.


Első látásra sokakat talán meg is rettent ez a hatalmas, több méteres, a fűben kúszó, félelmetes testén didaktikus szimbólumokat viselő lény. Ők valószínűleg olyan áltis deszkások, gyereksétáltató anyukák és bevásárlás közben megpihenő nyugdíjasok, akik nem olvasták Csiga Máté evangéliumát, amiben világosan le van írva, hogy

„Ne féljetek azoktól, akik a testet összenyálkázzák, a lelket azonban nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani.”

Mindennapos tapasztalat, hogy Újpestet jóravaló, de teológiailag kevésbé képzett emberek lakják. Az ő kedvükért fogott össze az evangélikus, katolikus, református és baptista közösség az önkormányzattal és állíttatták ez a bátor szobrot, a Munkásotthon utcai lakótelepen található, pompás nevű Dinamik park használóinak okulására.

De ez a szobor nemcsak a tájékozatlan Tévelygőkhöz szól. Még a Hit dolgaiban tájékozott, bibliaforgató emberrel is megtörténik, hogy néha elbizonytalanodik. Mi van például, ha stimmel az egész sztori, de a Megváltó nem ember volt, hanem a szárazföldi csupaszcsigák alrendjébe tartozott? A helyét kereső Emberben érthető módon merülnek fel ilyen kérdések, amikre Detkovics Anikó megnyugtató választ ad: ne féljetek, ha Jézus egy öt méter hosszú, keresztarcú csiga, kszemekben végződő kis szarvacskák nélkül, azzal is csak jól jártunk.

De mire föl a szobor feltűnő dinamizmusa, különös tekintettel arra, hogy ki a főszereplője?

Erre a választ Csiga Pálnak a korinthusbeliekhez írt első levelében találjuk:

"Mikor lárva valék, úgy szóltam, mint lárva, úgy gondolkodtam, mint lárva, úgy értettem, mint lárva: minekutána pedig kifejlett példánnyá lettem meszes héjjal, elhagytam a lárvához illő dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem. Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a friss, ropogós, esőáztatta lakótelepi gyep."

A pozitív hangulatú szobor a befogadó esetleges kezdeti félelmeire rácáfolva mindezek miatt az Örömhír hirdetője, és azt üzeni, hogy közel az agapé, vagyis szeretetlakoma az Úrral, ami nagyszerű hír, kivéve, ha a műalkotás befogadója a zsenge salátafélék vagy pázsitfüvek közé tartozik, mert akkor jobb azonnal menekülni az Újpest-Városkapu metrómegálló irányába.

Szily László

120601940_200913124712788_5851248831808778380_o.jpg
 
Ernő, ha nagyon-nagyon halványan ismernéd a kereszténységet, akkor tudnád, hogy a bűnt Jézus Krisztus VÉRE törli el. Nincs olaj meg mittoménmi. Csak vér.
 
Rólad van szó ...Te szögezted le, hogy milyen korrekt Flour Tomi véleménye ...ha már ilyenek véleményét tartod mérvadónak, miért nem Pityinger László véleménye a jó?

De a témával kapcsolatban remélhetőleg a szülők követelni fogják, hogy az ovodák tüntessék fel, hogy gendernevelés folyik vagy nem..és remélehetően szavazáskor is jól meggondolják milyen politikai szervezetekre szavaznak.
Rendben tüntessék fel, hogy gender nevelés folyik-e.
Biztos hogy a választásokon elő fog jönni ez a téma is.
Ez mitől lesz jó??
Ja és nem azt mondtam hogy fluor tomi véleménye jó hanem azt hogy korrekt.
Nem akarja a más véleményen lévőket bedarálni.
Kérdéseket tett fel.
Csak hogy a háborúban hallgatnak a múzsák....
Tényleg Te olvastad bármelyik mesét a kötetből?
Én nem. Nekem az volt a döbbenetes hogy könyvet darálnak le csak amiatt mert a gondolatisága nem egyezik a saját véleményükkel.
Erre az a megoldás hogy nem vásároljuk meg a nekünk nem tetsző cikket.
Mert szerepel benne állítólag a homoszexualitás is....nos ezzel a témával már elég sok irodalmi alkotást meg gyanusitottak Pl: Old Shatterhand és Winnettuo kapcsolata, Sherlock Holmes és Watson....
Vannak olyan emberek akik soha nem jutnának nyílvánosság elé de most az ilyen szélsőséges reagálásukkal megkapják az 5-10 év publicitást és most nem az írókra gondolok.
 
Ez az Ószövetség/Biblia álláspontja. Ott olvass utána.
Csakhogy attól még a csiga is Isten teremtménye, vagy nem?
Az Ószövetség viszont nem, miként tudtommal a biblia sem.
Most akkor fontosabb valamilyen ember(ek) megállapítása, mint a mindenhatóé?
De, ha Isten teremthetett "tisztátalan lényt", akkor viszont mi is a gond a jelen cikkel?
Nem kötekedni akarok, csak nem értem a dolgot.
 
Mivel szégyen nem szégyen kultúrálisan megragadtak. Lassan mi is behúzzuk a kéziféket........
mit jelent, hogy " kulturálisan megragad" valaki ... szóval ha nem megyek a pride felvonuásra, a gyerekemet nem iratom olyan ovodába, iskolába ahol genderoktatás folyik, akkor az már elítélendő, maradi vagyok?
 
Na ez az. Ilyenkor eszembe jut, hogy hány halott marad a nyomukban, mikor ernoe kedvenc multikulti fiataljai leragagálják, hogy a humor "összenyálkázza" a vallásukat.
Most komolyan, mi a gond azzal, hogy Szily ezt látta bele?
Ezen az alapon kikezdhetnénk a kisherceget, hogy miért látott elefántot nyelt kígyót egy kalaprajzba...
 
mit jelent, hogy " kulturálisan megragad" valaki ... szóval ha nem megyek a pride felvonuásra, a gyerekemet nem iratom olyan ovodába, iskolába ahol genderoktatás folyik, akkor az már elítélendő, maradi vagyok?
Nem nem..
Az elfogadásról van szó.
Nem viszed olyan óvodába de nem is dobsz molotov koktélt rá.
Nem kell felvonulásokra menned de, nem is kell köpködnöd.
Erre gondoltam.
Kövesd Jézust. Hit remény szeretet.
 
Kicsit keverednek a fogalmak. A litánia az ima, könyörgés Isten irgalmáért. Itt SOHA de SOHA nem hallottam, hogy csiga szerepelt volna. Liturgia az maga az istentisztelet, illetve a szertartásrend. Ebben sem szerepelt sohasem a csiga, egyik felekezetnél sem, ez nyilvánvaló.

Én a vallás nyelvezetéröl, szóhasználatáról, a szinonimákról beszéltem és arról, hogy ebben Jézus a legkülönbözőbb neveket hordja, a leg különbözőbb állatokhoz, tárgyakhoz van hasonlítva. Egyszer bárány, jó pásztor, elefántcsont torony, "tiszteletes edény", egyszer "Isten fia" aztán "ember-fia", egyszer horgász, máskor egy "multiple személyiség" harmadmagával...

Nem értem, hogy mi a problémád azzal ha Jézust a csigákkal hozza valaki kapcsolatban. Jézus nem azt mondta mind Buddha, hogy ö ismeri a helyes utat, hanem azt, hogy "ö maga az út" amin megyünk; ö nemcsak az aki "tudja mi az igazság", hanem "maga az igazság"...

Miért a csiga hasonlaton borulsz ki? Már elnézést milyen isten az aki nem tud a haragosainak egyszerűen megbocsájtani, csak úgy, hogy a saját fiát megöleti egy kereszten?

Nem értem a magyarországi vitát egy mesekönyv körül, amiben egy férfi ágy másikat szeret? Ez állítólag rossz példa a gyerekek számára ugyanakkor, egy másik mesekönyben az áll "Köszönjük, hogy a keresztre mentél értünk" és bebeszéljük az óvodás gyereknek, hogy miattuk kellett meghalnia Jézusnak, aztán a pap feléleszti ezt a 2000 éve halottat, megissza a vérét és a testéből egy porcikát megetet a gyerekekkel. A gyerek azt sem tudja melyik testrészt kapja.

Bizony a katekizmusban a feltámadást, az üres koporsót gyakran hasonlítják az üres csigaházhoz, ilyeneket tavasszal gyakran találnak a gyerekek. A csigák ugyan nem lettek keresztre feszítve egyszerűen megfagytak.

Egy újságírónak nem nevezhető valaki- inkább nem írom le mit gondolok róla- összehordott mindent, amivel egy keresztény érzelmű embert megbánthat és megalázhat, és fórumtársunk még lódít a hintán: hadd szóljon. Úgy gondolom, ha kiálltok az "érzékenyítő" mesekönyv mellett, akkor ki lehetne állni a keresztények jogai mellett is. Nem tudom, mekkora felháborodás lett volna itt is, ha az LMBTQ aktivistákat nevezné egy újságíró csiganyállal bevont csupasz csigáknak.

A fent felsoroltak tükrében nem értem mi sértő a csiga hasonlatban?
Jó a kígyó más szereposztást kapott de a csiga valóban egy ártatlan állatka, nem kiabál, csendes, megy az uton amiröl tudjuk "maga Jézus", mindenütt megtalálható mint az isten...

Még az sem érv, hogy a Bibliában (Lev 11,41). a tisztátalan állatok közé van sorolva, hiszen a Szent Péter, a romaiaknak irt levelében, (Röm 13,14) felül írta az Ószövetségnek ezt a részét.

"Dicsértessék a te neved csiga, a héjas puhatestűek királynője! A nyelvem csak egy tökéletlen mása a te csúszó talpadnak, az elmém törékenyebb, mint a házad mészkőfala. Mindazonáltal szeretnék egy dalt elénekelni rólad, és elmagyarázni, miért vagy Krisztus egyetlen legitim követője a földön."

A feltámadó állatok szimbolikus ereje miatt a csigák már a Karolin időkben is népszerű temetkezési tárgyak voltak, és a keresztény művészetben is nyomot hagytak maguk után.

A Münster Westfälisches Landesmuseum - a megkorbácsolt Megváltó feje mellett, a gloria csúcsán
egy fekete szájú szalagos csiga (ki más?) Ül a halál legyőzésének jeleként.

A csiga a feltámadás mellett még a szaporodás szimbóluma is ami Magyarországon egy aktuális téma.
Tehát semmi sértöt nem látok a történetben.
 
Utoljára módosítva:
Ernő, ha nagyon-nagyon halványan ismernéd a kereszténységet, akkor tudnád, hogy a bűnt Jézus Krisztus VÉRE törli el. Nincs olaj meg mittoménmi. Csak vér.

Igen de ennek ellenére megfürdetnek minden újszülöttet szentelt-vizben, biztos ami biztos,

Az utolsó kenet az nem eutanázia, mégis az ott használt utenziliák között szerepel az olaj és a "szent hamu".
Hogy egy megrendezett kivégzés, keresztre feszítés hogyan szabadít meg egy másikat a bűneitől az egy talány.
Egy biztos én nem vágnám a falnak a gyerekemet ha a szomszéddal ki akarnék békülni.
 
Ja, és a csiga az Ószövetség szerint tisztátalan állat.

Ahogy írtam, az "Ószövetség" ezen részét Szent Péter, a romaiaknak irt levelével, (Röm 13,14) felülírta. :(

Menjetek el tavasszal egy a határban álló feszülethez, a környék tele van csigákkal, még a kivégző eszközre is felmásznak.
Egy ilyen állatot nem lehet ignorálni,
 
Na ez az. Ilyenkor eszembe jut, hogy hány halott marad a nyomukban, mikor ernoe kedvenc multikulti fiataljai leragagálják, hogy a humor "összenyálkázza" a vallásukat.

Úgy látszik, hogy az iszlám sem homogén mint ahogy a kereszténység sem
(tudjuk, hogy az Amerikai bevándorlok java keresztény szekták tagjai voltak)

Nos végigolvastam és úgy látszik a vélemények eltérnek.
- Van aki azt mondja, hogy csak olyan állatot szabad megenni amelyiket késsel le lehet szúrni. :(
- Mások szerint a csiga tisztátalan - mert ahogy az eredeti kinyilatkoztatásban áll - a földön mászik
- A tyúkot megeszik mert azok este egy fára ülnek aludni - namármost a csiga is tud fára mászni ezért van aki megeszi

Gondolom, hogy az információ autentikus mert minden kijelentés mögött ott állt ki a "leg hatalmasabb"
 
már elnézést, de egy szimpla fórumtag is feltehet a fenti cikkhez hasonlóan "mi lenne ha ...." kérdéseket, nincs sértődés, kizárás?
Kérdéseket BÁRMELY tagunk feltehet, ha az témába illő és nem ellentétes a szabályzatunkkal.
(Ugyanis kérdéssel is lehet sértegetni, pl. Mi lenne, ha nem lennél ennyire korlátolt?)
 
Szépen fűrészeljük a fát magunk alatt a fórumon. Az itt felszólalók Európa, az európai szellemiség örökösei. Azért élhetünk ezen a színvonalon, azért van sok mindenre lehetőségünk, mert európai őseink ezt megteremtették. Mi, akik a haszonélvezői vagyunk a keresztény kultúrának, gond nélkül leköpjük és gúnyoljuk. Jól van ez így? Nem kéne tisztelettel beszélnünk a kereszténységről akkor is ha más vallásúak vagyunk? Elvárhatjuk-e hogy mások tiszteljék a mi értékeinket, ha elsőként mi ugrálunk két lábbal ezeken az értékeken? Ez egy öngyilkos mentalitás én ebből nem kérek.
 
Az ISTEN ÉN VAGYOK!
HA A MAGA KÉPÉRE TEREMTETT, AKKOR MI BAJA VAN VELEM?
Nekem annál több vele!

Nem ismeri a tükröt?
Ha bűnt követett el (már azzal is, hogy megszületett), miért akarja a sok szoknyás majom rajtam, rajtunk leverni ezt?!
Ja! Az örök ártatlan bárány, meg egyes csoportok hatalmi igénye.

20.-ik században születtem, az első Holdra szállás idejében.
Akkor az Ember megmutatta, Isten a képzelet szüleménye, az Ember maga a valóság!
Hiszem, ez nem lesz másképp, bár sanda szándékok el akarják tántorítani az Embert a
"nemes céljaitól", hogy EMBER maradhasson!!!

Városba tereltek mint a birkát, coci segílyt adok, mert megérdemled?, húzzon mindenki amerre lát?! De maraggy itthon, mer köllesssz, de piszkosul?!

Mi folyik itt?

NÉPIRTÁS!

A román cigány a vezíretek, akkor magatok is román cigányok vagytok!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,627
Tagok
615,328
Legújabb tagunk
KissViktória12
Oldal tetejére