Minden hivatalviseléstől eltiltja Ukrajna a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat

Volodimir Zelenszkij elnök csütörtök este kihirdetett rendelete alapján Ukrajna megtiltja a kettős állampolgárok bármilyen hivatalviselését az országban.


A rendelet szerint ezután az ukrán nemzetbiztonság listázni fogja a kárpátaljai magyar állampolgárokat is, akik a jövőben sem állami hivatalt, sem önkormányzati tisztséget nem tölthetnének be, pártok tagjai és fontos állami vállalatok vezetői sem lehetnének.​


A hivatalos indoklás szerint a „Halaszthatatlan feladatok az állampolgárság kérdésében fenyegető nemzetbiztonsági kockázatok felszámolásáról” szóló ukrán elnöki határozat célja annak megakadályozása, hogy a kettős állampolgárság Ukrajna belügyeibe való beavatkozásra, függetlensége, szuverenitása és területi egysége elleni cselekedetekre legyen felhasználható.


A Telex szerint a rendelet értelmében „az ukrán kormány a nemzetbiztonsággal, Ukrajna Védelmi Szolgálatával (SZBU) közösen két hónapon belül felméri, hány kettős állampolgár van, és átvizsgálja a kettős állampolgárságra vonatkozó szabályozást, majd fél éven belül (szintén a felderítő szolgálatokkal együtt) beterjeszt egy olyan törvényjavaslatot, amelyik megtiltja a kettős állampolgároknak a fontosabb hivatalok betöltését”.

Az ukrajnai kettős állampolgárok nem vállalhatnak majd állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót és nem ismerhetnek meg államtitkokat.


A kettős állampolgárság tényét fel fogják tüntetni az ukrán népességnyilvántartásban és a választói névjegyzékben is. A tiltások alól csak akkor mentesülhet valaki, ha írásban lemond a másik állampolgárságáról, ismerteti a Telex.


De ha valaki még le is mond is a másik állampolgárságáról, akkor is vizsgálódni fognak az ukrán hatóságok a tette okairól.


A kettős állampolgárságról szóló rendelkezés egyként érinti a kelet-ukrajnai orosz-ukrán kettős állampolgárok és az ukrajnai magyarságot.​


A lépés válságba taszíthatja a kettős állampolgárságú magyarokat, mert a nagyjából 100 ezer kárpátaljai magyar közül a felmérések szerint majdnem mindenki fölvette a magyar állampolgárságot, amikor erre a magyar kormány lehetőséget biztosított.


Néhány nappal ezelőtt még azt olvashattuk, hogy Ukrajna kész elismerni a kettős állampolgárság intézményét. A Kárpátalja.Ma híroldal arról írt. hogy: Ukrajna a kettős állampolgársággal kapcsolatos liberális politika elfogadását tervezi. Dmitro Kuleba külügyminiszter elmondta, hogy a magas rangú tisztviselőkre bizonyos korlátozások vonatkoznának.

Hivatalosan azonban nem tudni, hogy hány ukrán-magyar kettős állampolgár van, az adatot a magyar kormány nem hozza nyilvánosságra, mert elvileg az ukrán kormány nem engedélyezi a kettős állampolgárságot.


A Lehet Más a Politika (LMP) sajtóközleményben reagált a diszkriminatív rendeletre. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben – amelyet Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője és Ungár Péter országgyűlési képviselő írtak alá – az olvasható, hogy: „Elutasítjuk, hogy Ukrajna és a nagyhatalmak politikai leszámoláshoz, játszmáikhoz a kárpátaljai magyarokat használják, őket érjék emiatt gyalázatos támadások. Felszólítjuk a demokráciára kiemelten figyelő európai országokat, az Európai Uniót és Amerikát, hogy ítéljék el a magyarokat ért hátrányos megkülönböztetést!”

Kocsis Árpád

utlevel.jpg
 
Magyarország zsarolva van .
Ezáltal az országunk szépen oroszország felé fog sodródni hisz ők támogatni fogják a magyar kisebbségi törekvéseket.
Hogy az unió mit tesz??
Ha eddig tett valamit magyarország ellen akkor azonnal azzal jött a magyar kormány hogy ebben a vírusos időben nem velünk hanem a járvánnyal kellene foglalkozni.
Ha most nem szólal meg akkor meg rögtön azzal fognak jönni hogy az unió cserben hagyj az országot.
 
Az én rokonaim egy része Szlovákiában, Kárpátalján és Székelyföldön él. Az a helyzet, hogy az ott élő emberek nem akarnak Magyarországra jönni és nem fognak saját államuk ellen tenni. Ennek egyszerű oka van. Nekik az a szülőföldjük. Nyilván Magyarországhoz is tartozónak vallják magukat, a nemzetiségük miatt, de nem tesznek olyat, ami annak az államnak rossz, ahol élnek. Ők járnák meg. Emiatt nem egészen értem mitől félnek az említett országok. Nyilván ez vonatkozik a krími tatárokra és az orosz nemzetiségű ukrajnai lakosokra, valamint a német és más anyanyelvű lakosokra is. Ha hagynák ezeket az embereket békében élni, mindent megtennének az adott helyért. Gazdaságilag, kulturálisan és politikailag egyaránt.
 
Mindig (keserű) mosolyra fakadok, amikor Magyarország politikusainak erőlködésbe fúló megnyilatkozásait olvasom, látom, vagy hallom.
Mindegyikük szinte kizárólag a közelmúlt néhány évről tesz említést, és hánytorgat fel a "több tiszteletről", a "segítsük a diaszpórát", a "kettős állampolgárság", a " tizenötmillió magyar miniszterelnöke" és más egyéb hangzatos víziókkal telítik meg eldurranásig sokak "népnemzethy" könnyzacskóit.
Az előzményeket valahogy mindig elfelejtik, jelesül azt, hogy egy másik ország másik vezetése pontosan ugyanúgy a saját szempontjaik alapján vezérelve gondolkodik és cselekszik, mert a nyerést hozó voksok mindig a saját többségétől érkeznek, és nem a kisebbségtől. Ez mindig is így volt és nagy valószínűséggel az idők végezetéig így is lesz.
A kezdetek pedig már-már a mitológia ködébe vesznek, úgy mint Rómeó és Júlia története, ahol már senki sem tudta, hogy a két rivális család első negatív interakcióját melyik oldal is kezdte.

Csak egy egészen közeli példa az elmúlt néhány hét történéseiből.
A hír:
"Megvonják Szlovákiában a magyaroktól a kettős állampolgárságot"
A reakció:
"A külügyminiszter a jövő héten Pozsonyba utazik"
A tett:
"A külügyminiszter Révkomárom polgármesterével beszélgetett a kérdésről"
Eredmény:
"A Szlovák külügyminiszter bekérette Magyarország pozsonyi nagykövetét és magyarázatot kért".
Az előzmény: Magyarország 2010.-ben törvényt alkot a kettős állampolgárságról, amelynek következményeképpen Szlovákia ugyanezt teszi.

A felsőoktatásban mi még úgy tanultuk, hogy a legeredményesebb cselekvés az, ha a a felek a "nyertes-nyertes" eredményre törekszik. Ehhez azonban nagy mennyiségű diplomáciai érzék szükséges, ami azonban a politikusokban nincs meg.

Nem szándékozom elővenni, hogy mennyi meggondolatlan beszólás, és átgondolatlan tett volt Románia, Ukrajna, Szlovákia, vagy éppen Szerbia irányába, ami arra vezetett, hogy az ott élő magyar ajkú kisebbség ezt követően milyen retorziókban részesült, legyen az állami, vagy helyi nacionalista kezdeményezés, akár festékkel lefújt helység névtábla, némi helyi verekedéssel fűszerezve, vagy célzatos iskolai reform, vagy a mostani rendelkezés kettős állampolgárságúak tisztségek törlésére.

Az én meglátásom szerint megoldás addig nem fog kibontakozni, ameddig mind két fél politikusai nem kezdenek el diplomatává is átalakulni, és ha majd nem az lesz az elsődleges cél, hogy ezt túléljék és a következő ciklust is ők vigyék el.

A politika olyan mint a prostituált. Midig többet sejttet, mint amit adni fog.
A politikus pedig úgy működik, hogy miközben a kisded fejét simogatja, a szájából kilopja a nyalókát.
 
A populista és úthenger diplomácia eredménye.
Inkább az, hogy minden oldalnak érdekei vannak (megnyerni a választást) és csak erre koncentrál. Ukrajnában a magyarok aránya 0,3 % környékén van. Ha ettől kell rettegni, akkor komolyan vicc az egész, csak éppen senki sem nevet. Eleve a szeparatizmus is vicc, hisz akik szeparatisták lehetnének Kárpátalján, azok mind csehországban, magyarországon, németországban stb. dolgoznak és visszaküldik a pénzt a családjuknak, hogy ki tudják fizetni a számlákat végső soron az ukrán államkassza felé. Ez az egész csak a gazdasági és egyébb bajokról való figyelemelterelés.
Az egész meccs 2017-körül indult, amikor az új oktatási törvény gyakorlatilag felszámolja a magyar oktatást, ami még a Sztálini időkben is működött. Leegyszerűsítve az ukránok jól képenrugtak minket, aztán mikor a NATO döntésen keresztül keménykedni kezdtünk, a többi ország azt mondja, fordítsuk oda a másik orcánkat is, azt is jól rugassák meg.
 
Inkább az, hogy minden oldalnak érdekei vannak (megnyerni a választást) és csak erre koncentrál. Ukrajnában a magyarok aránya 0,3 % környékén van. Ha ettől kell rettegni, akkor komolyan vicc az egész, csak éppen senki sem nevet. Eleve a szeparatizmus is vicc, hisz akik szeparatisták lehetnének Kárpátalján, azok mind csehországban, magyarországon, németországban stb. dolgoznak és visszaküldik a pénzt a családjuknak, hogy ki tudják fizetni a számlákat végső soron az ukrán államkassza felé. Ez az egész csak a gazdasági és egyébb bajokról való figyelemelterelés.
Az egész meccs 2017-körül indult, amikor az új oktatási törvény gyakorlatilag felszámolja a magyar oktatást, ami még a Sztálini időkben is működött. Leegyszerűsítve az ukránok jól képenrugtak minket, aztán mikor a NATO döntésen keresztül keménykedni kezdtünk, a többi ország azt mondja, fordítsuk oda a másik orcánkat is, azt is jól rugassák meg.
Szerintem 2017 már a nagy magyarkodás következménye volt.
 
A Lehet Más a Politika (LMP) sajtóközleményben reagált a diszkriminatív rendeletre
Nahát, nahát!
Arról valahogy elfeledkezett az lmp, hogy a jelenleg hatályos ukrán törvények alapján tiltott kint a kettős állampolgárság intézménye. Azt a kb. 100000 ukrán állampolgárt nem illett volna felszólítani a törvények betartására?
Egyébként nem emlékszem, hogy hasonlóan léptek volna fel Keresztesék amikor a szlovákok ugyanígy (sőt keményebben) jártak el, hisz ott még az orvos is köteles szlovákul diagnosztizálni...
Még meg is fosztották a szlovák állampolgárságától azt a majd 100 éves nénit, mikor kiderült, hogy felvette a magyar állampolgárságot.
Amúgy teljességgel nyilvanvaló, hogy mindezt az váltotta ki, ahogy a magyar fél Ukrajnához viszonyul (pl. NATO, EU tagsági törekvés blokkolása), szóval ezen nincs mit csodálkozni.
Meg az is beugrott hirtelen, amit (igaz nem az lmp, hanem a fidesz) Webernek címeztek: ezzel kell foglalkozni a járvány idején? (Ha már járvány, a 9,5 milliós Magyarországon majd 16 ezer honfitársunkat vesztettük el. A 42 milliós Ukrajna 26 ezret. Ki is hatékonyabb?)
 
Utoljára módosítva:
Nahát, nahát!
Arról valahogy elfeledkezett az lmp, hogy a jelenleg hatályos ukrán törvények alapján tiltott kint a kettős állampolgárság intézménye. Azt a kb. 100000 ukrán állampolgárt nem illett volna felszólítani a törvények betartására?
Egyébként nem emlékszem, hogy hasonlóan léptek volna fel Keresztesék amikor a szlovákok ugyanígy (sőt keményebben) jártak el, hisz ott még az orvos is köteles szlovákul diagnosztizálni...
Még meg is fosztották a szlovák állampolgárságától azt a majd 100 éves nénit, mikor kiderült, hogy felvette a magyar állampolgárságot.
Amúgy teljességgel nyilvanvaló, hogy mindezt az váltotta ki, ahogy a magyar fél Ukrajnához viszonyul (pl. NATO, EU tagsági törekvés blokkolása), szóval ezen nincs mit csodálkozni.
Meg az is beugrott hirtelen, amit (igaz nem az lmp, hanem a fidesz) Webernek címeztek: ezzel kell foglalkozni a járvány idején? (Ha már járvány, a 9,5 milliós Magyarországon majd 16 ezer honfitársunkat vesztettük el. A 42 milliós Ukrajna 26 ezret. Ki is hatékonyabb?)
Az ukrán statisztikának kevesebb a hitele, mint a magyarnak. Eleve az egész amiat van, mert nem bírnak az oroszokkal így kerestek egy könnyű prédát. Feltehetjük fordítva a kérdést, Ukrajnában most ez a legfontosabb kérdés?
 
Nem ismerem ki magam ezzel a komplex problémával.
Amikor én felvettem egy másik állampolgárságot akkor a számomra világos volt, hogy a régiről lemondok.
Nem mindegy az embernek, hogy egy balesetnél vagy hasonló esetben milyen törvények vonatkoznak rám.

A magyar-utlevéllel rendelkező Ukránoknak jó ha szabadon utazhatnak Europában és itt munkát vállalhatnak.
De mi van akkor ha az ukrán-magyart hirtelen betörés miatt elfogja a német rendőrség? Hova fogják kitoloncolni?
Nem hiszem, hogy Orbán egy ilyen esetben valamilyen felelősséget vesz magára.

Szép és jó, ha egy embernek van két-három-négy állampolgársága és mindenütt otthon érzi magát.
De egy jogtalanságnak tartom, ha ezek az emberek a két-három-négy ország kormányait meghatározhatják.

Ha egy német állampolgár, hosszabb időn keresztül külföldön él (pl. Ausztria) akkor megmarad továbbra is német állampolgár de elveszíti a választójogát, ami szerintem is jogos és igy kéne lenni a külföldi-magyar állampolgároknál is.

Nekem vannak ismerőseim akiknek három állampolgárságuk van ezek igazi James Bond-ok.
- lelkesen mennek Orbánra szavazni Magyarországra,
- erősíti a Szlovák-magyarokat Szlovákiában az ottani voksukkal
- gyengíti az Európai Uniót ala Orbán Németországban.

Ugyanakkor Orbán retteg attól, hogy "liberális" külföldi befolyás fenyegeti Magyarország szuverenitását.

Az etnikai hovatartozás igazolásához egy útlevél, vagy személyi igazolvány nem megfelelö papir.
Nyilván, hogy Orbánra szavaznak a külföldi magyar-nemzetiségüek mert Orban egy embercsempész
nekik köszönhetik, hogy az Europai munkapiacra be lettek csempészve.
 
Ha elkezdünk ennek a problémának a gyökerei felé áskálódni, akkor a következők fognak előkerülni.
Oroszország és Ukrajna, finoman fogalmazva sem szeretik egymást. Ennek elsősorban nemzeti és nacionalista okai vannak.
Az ukránok a Szovjetunió felbomlását felszabadulásként élték meg az orosz elnyomás alól. Ez pedig többek között azt is magával hozta, hogy Oroszország és az Európai Unió -értsd NATO- között keletkezett egy pufferország, amely szintén az EU-t célozta meg.
Oroszország nem engedheti meg azt a luxust, hogy Ukrajna is EU-s, illetve NATO tag legyen, ezért ennek érdekében annektálta a Krímet, és fegyveresen demonstrál a Baltikum határainál is. és nem véletlenül tartották meg a Kalinyingrádi körzetet sem a hadikikötőjével együtt.
És most jön az aktuálpolitika.
Ha fegyveres konfliktus van egy országban, akkor nem lehet sem EU, és főleg nem NATO tag. Ez pedig Oroszország érdeke, és ezért támogatja Dél-Oszétiát Grúziával szemben amely törekszik az EU partnerségre, tartja kézben fegyverrel a Krímet, amely Ukrajna része, valamint a Donyecki Népköztársaságot, amely szintén hadban áll Ukrajnával.
A jelenleg regnáló magyar kormány pedig inkább Putyin Oroszországát támogatja. Így evidens, hogy az Ukrán kormány nem öleli kebelére a tisztségben lévő Magyar-Ukrán kettős állampolgárt, mivel ez az összeállás nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert a Magyar állampolgár, főleg aki még szavazati joggal is rendelkezik Magyarországon, azt jelenti hogy Oroszország mellett van. Ezért nem nehéz kitalálni az indokot hogy miért nem viselhet semmiféle állami tisztséget Ukrajnában.

És csak nagyon zárójelesen említem meg azt a szitut, amikor néhány évvel ezelőtt a Magyar Országgyűlésben az egyik Jobbikos képviselő felvetette, hogy listázzák a Magyar-Izraeli kettős állampolgárságú országgyűlési képviselőket, mert nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Igaz, ebből nem lett semmi, de az elv azonos.
 
Szerintem meg az a probléma gyökere, hogy Ukrajna a mai határai mögött nem létezett egészen az 1950-es évekig. A nemzeti ébredésnek tekinthető időszak 1850 és 1940 közé tehető, de ez is nyugatukrajnára értendő, Lemberg környéke. A lakosság jelentős része a szovjetunión belül ide oda vánndorolt. Pl. Kárpátalja lakoságának döntő része 1945 után érkezett, mivel pl. rengeteg katonacsalád élt itt és sokan maradtak. Szóval létrejött egy független ukrán állam, amiben az ukránok (statisztikától függően) éppen csak többségben vagy kisebbségben voltak. Számos megosztó tényező volt, mint a vallás (görög keleti és pravoszlav), mint a nyelv (orosz urkán), mint a gazdaság terén (iparilag a keleti részek fejlettebbek voltak). Erre jött egy oligarhauralmas vadkapittalizmus és az ellentétekre épülő választási kampányok. Aztán az egészet megtetézi az erőszakos ukrán kampány, amit 19-20. századi módszerekkel akarnak véghezvinni. Pedig a megoldás az lenne, hogy felpörög az ukrán gazdaság, akkor örömmel akarnának a kisebbségek "integrálódni" mert megérné ekik. Most azomban miért is éri meg ukrajnában élni? SZinte minden paraméterben sereghjtó az éltszinvonal terén Európában. Az emberek inkább elmennek külfödre. A nacionalista irányvonalat nyomó politikusok nem akarják felfogni, hogy már nem a 20. század van. Az emberek lássák mi van nyugatabbra vagy keletebre és a lábukkal szavaznak. Magyarországról is hányan mentek külföldre dolgozni, le se sza... Orbánt meg Gyurcsányt, Ők csak emberhez méltó körülmények között akarnak élni és nevelni a gyerekeiket.
 
Szerintem meg azzal van a problema hogy a nepszavazasnal kontrolalatlanul tortenik, reszint mert titkos a kettos allampolgarsag miatt, reszint a level szavazas visszaelesekre adhat okot.
NAlunk is dollar millios tamogatast adtak a magyar szervezeteknek es azt hiszem 153 szavazatot adtak le Canadabol a hazai valasztasoknal. Arany arba kerult egy egy szavazat.
 
Ezt ugyan honnét veszed?
He? A Perejaszlavi tanács 300 éves évfordúlóján csatolták hozzá a Krimet. Akkor lett a mai határvonal (a mai elcsatolást nem ismerik el hivatalosan). Ezt megelőzően állandóan más államok fenhatósága alatt ált. Eleve a Kijevi rusz csak az erdőssztyeppes zónáig tartott a délebre lévő területeken nem laktak annyira, hisz kevés volt az építőanyag és a népvándorlások során itt vonúlt keresztül rengeteg nomád csapat, köztük a magyarok is. Majd a Kijevi rusz bukása után jött a mongol megszálás, azt lecserélte a kitván majd lengyel megszálás, de a határvonal csak a Zaporozsjai szics létrejötte után tolódott délebre, mig a Krimi Kánság uralta a déli részeket. Majd Hmelnicki felkelése után a területet felosztotta egymás között az orosz és a lengyel fél, majd lengyelország feldarabolása után Galici kivételével minden az oroszoké lett, akik közben elfoglalták a Kimet és Odessza környékét is. Majd az első vh után jött létre az Ukrán tagköztársaság Harkov központal, ami egyesítette a korábbi ukrán, kozák és az oroszok által elfoglalt déli területeket egy államba. A második vh alatt 39-ben bekebelezték Galiciát, majd 44-ben Kárpátalját. Majd Jött a Krim, csak az óta van a mai határaival ukrajna, de saját nemzetépítésre ezen a területen csak 1991 után nyílt meg a lehetőség.
 
Akkor hogyan NEM létezett Ukrajna 60 éve?
Amúgy, ha már említetted a szerződést, hogyan lehetett ukrán vezér Bogdán Hmelnyickij, ha nem létezett Ukrajna 1960 előtt?
Akkor a hivatalos megnevezést használom: az ukrán földek történelme. Egy egységet csak 54-től képeznek, azelőtt sosem voltak ezek a tereületek egy államon belül, de mivel komcsi fenhatóság volt 91-ig, addig ukrán ukrajnáról nem beszélhetünk.
Továbbá mivel az ősember is ukrán volt, így természetesen Bogdán H. is ukrán vezér volt :p
 
Vicet félretéve nagyon nehéz eldönteni mikor válik külön az Ukrán "nemzet" a keleti szláv népcsoportból. Egyesek mint mondtam, már az ősembert is ukránnak tartják. Nagy a támogatottsága a Tripiljai kultura az ősukrán kultura támogatóinka is. Ha prenemzetiesedést keresünk Én a Zaporozsjai szicsre tenném a voksomat.
 
Vicet félretéve nagyon nehéz eldönteni mikor válik külön az Ukrán "nemzet" a keleti szláv népcsoportból. Egyesek mint mondtam, már az ősembert is ukránnak tartják. Nagy a támogatottsága a Tripiljai kultura az ősukrán kultura támogatóinka is. Ha prenemzetiesedést keresünk Én a Zaporozsjai szicsre tenném a voksomat.
Értem én, de ezen gondolat mentén Magyarország sem létezik 1100 éve csak 100 éve, hisz a monarchia nem volt csak magyar...
 
Két külön dolog Ukrajnáról és ukránokról beszélni.
a '90-es évek végén jártam Ukrajnában és megtanultam, hogy bár a két nyelv hasonló, de az orosz ember az orosz, az ukrán ember pedig az ukrán, és mindkét nemzetiségű különös sértésnek veszi, ha egy kalap alá próbálja venni őket valaki. Ehhez csak az hasonlítható, ha valaki pl. Münchenben azt mondja, hogy Németországban van. Nem az nem Németország, hanem Bajorország. Az egyes nemzetiségek érzékenységét soha nem szabad felületesen kezelni.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,792
Tagok
615,333
Legújabb tagunk
canoon
Oldal tetejére