Orbánnak tizenegy éve először van oka aggodalomra

Mind nemzetközi, mind hazai téren szorult helyzetbe került Orbán Viktor a Frankfurter Rundschau szerint. A miniszterelnök helyzetét rontják az abszolót többség melletti drámai járványügyi adatok, az ellenzék egységes fellépése, valamint elszigetelődése az Európai Unióban. A lap szerint Orbán számára megkezdődött a politikai végjáték.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szorult helyzetbe került a szörnyűséges koronavírus-mérleg, a megerősödött ellenzék és az Európai Unión belüli elszigeteltség miatt – állítja a Frankfurter Rundschau című, jobbára szociáldemokrata szellemiségű német lap. Felhívja a figyelmet arra, hogy az egymillió lakosonkénti 2960 COVID-halottal Magyarország a világ legrosszabb mérőszámát mutatja: lakosságarányosan közel tizenhétszer annyian vesztették itt életüket, mint a járvány által különösen súlyosan érintett Indiában, ahol egymillió lakosonként 178 a halottak száma.

Ezt a tényt a frankfurti lap szerint semmilyen médiapolitikával nem lehet elfedni. Gyenge munkabizonyítvány ez egy olyan miniszterelnök esetében, aki tizenegy éve abszolút többséggel kormányoz – azt, hogy kétharmaddal, nem is említi a Rundschau. Utal viszont arra, hogy a Fidesz mostani, még mindig jónak mondható 48 százalékos népszerűségét azzal kell összevetni, hogy a járvány előtt a jobboldali nemzeti kormánypárt időnként 56 százalékon is állt.

Az elemző cikk szerint az ellenzék újszerű felállása ennél is drámaibb fejlemény Orbánra nézve. A kormányfő eddig vakon bízhatott abban, hogy a szociáldemokraták, a zöldek, a liberálisok, a polgáriak és a szélsőjobboldaliak szétmarcangolják egymást. Most azonban Orbán ellenfelei félretettek minden viszályt, és olyan választási szövetséget kovácsoltak ki, amely a felmérések szerint azonos súlyú a Fidesszel. A Frankfurter Rundschau úgy látja, hogy az ellenzéknek csak egyetlen közös programpontja van: az Orbán-rendszer leküzdése.

A német lap kitér Török Gábor politológus azon megállapítására, hogy Orbánnak tizenegy év óta most először van oka az aggodalomra, meg tudja-e tartani hatalmát. És – folytatódik a cikk – ez nem csak a világjárványnak tudható be: ennél nagyobbak Orbán gondjai az EU-val. Márciusban a Fidesz kénytelen volt távozni az Európai Néppártból, Orbánt kitaszították abból a keresztény-konzervatív pártcsaládból, ahová a CDU/CSU is tartozik. Ezzel Helmut Kohl egykori politikai nevelt gyermeke elvesztette a leghatalmasabb EU-tagállam támogatását.

A lap szerint Orbán kormányzásának a mérlege olyan, mint egy autoriter kézikönyv. Kormányzati ellenőrzés alá helyezte a médiát, megtámadta az igazságszolgáltatás függetlenségét, kiüresítette a tudomány szabadságát. A 2015-ös menekültválság óta a keresztény Nyugat védelmezőjeként állítja be magát, és az EU jogának megkerülésével csaknem a teljes eltörlésig megszigorította a menedékjog szabályait.

A Fidesz búcsút intett a kereszténydemokrata értékeknek – idézi a Fankfurter Rundschau Markus Södernek, a bajor CSU vezetőjének a megállapítását, és hozzáteszi: ma már egyáltalán nem olyan nagy a félelem attól, hogy – miként azt a magyar politikus meghirdette – „új jobboldalt” hoznak létre az EU-n belül. Orbán messzemenően elszigetelődött Európában. A Brexittel távoztak a szigetország EU-szkeptikusai. Olaszországban a szélsőjobbos Matteo Salvini vesztett a befolyásából. És – teszi hozzá a lap – Orbánnak a lengyel kormánypárttal való szövetségén is repedések mutatkoznak. Tavaly ugyan még együtt próbálták – sikertelenül – elhárítani a jogállamisági szabályok uniós megszigorítását, azt, hogy aki nem tartja magát a demokratikus értékekhez, annak pénzmegvonással kell számolnia. Mindketten az Európai Bírósághoz fordultak ebben az ügyben, de azóta egyre inkább elidegenedik egymástól Magyarország és Lengyelország. Ennek pedig elsősorban Orbán és a Varsóban agresszornak tekintett Putyin egymáshoz való közelsége az oka. Budapesten tovább erőltetik a paksi atomerőmű orosz bővítését, a járvány alatt pedig a magyar kormány nem várta be az EU jóváhagyását, és nagy mennyiségben vásárolt Szputnyik orosz oltóanyagot.

Orbán egyúttal Kínához is közeledni próbál – folytatódik a Rundschau cikke. Ott is vásárolt vakcinát, legújabban pedig kínai elitegyetem budapesti létrehozását készíti elő. Ráadásul Budapest vétót emelt egy Kínát bíráló uniós határozattervezettel szemben.

A Frankfurter Rundschau összegző megállapítása: sok jel utal arra, hogy a futballrajongó Orbán számára megkezdődött a politikai végjáték. Közel ötvennyolc évével ugyan még sok energiát sugároz magából, de már régen nem az a fiatal miniszterelnök. A jövő – írja a frankfurti lap – a jelek szerint már másoké. Ott van például a negyven éves Annalena Baerbock, a német zöldek sztárja, akinek a pártja az Európai Parlamentben Orbán kurzusának a legkeményebb ellenfele. A végén olyan konfrontáció is előállhat, amelyben akár a Hungexit, Magyarországnak az EU-ból való távozása sem zárható ki – vélekedik az elemzés szerzője, Ulrich Kögel.

Magyarország nélkül is elítéli Kína Hongkonggal szembeni magatartását

A cikkismertetésben említettem az EU Kínával szembeni állásfoglalásának a magyar megvétózását. A szóban forgó tervezet a Hongkongra vonatkozó pekingi előírásokkal, a város demokratikus berendezkedésének a veszélyeztetettségével kapcsolatos. Nos, e témában az EUObserver című brüsszeli hírportál arról adott hírt, hogy Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: hamarosan mindenképpen közzéteszik az állásfoglalást, akár csatlakozik hozzá Budapest, akár nem. Ha nem jutunk egységes álláspontra, akkor legfeljebb úgy tesszük közzé, hogy az nem tükrözi az egyöntetűséget. De még egy hétig tovább dolgozunk a magyar kifogásokon – idézte Borrellt az EUObserver.

Kárpáti János


ujsag.jpg
 
Szerintem sem azonosak az esetek, hiszen ez a 26 éves fiatalember és a 23 éves barátnője nem ölt meg, nem veszélyeztetett senkit.

Egy elnyomó rezsim ellen emelte fel a szavát mindkettő, de főleg a srác, egy honlapon keresztül.
Nem loptak, nem zárattak be senkit, nem kényszerítettek ki véleményeket.

Elmondták a véleményüket, ami nem egyezik az egyébként el nem ismert hatalomról, s ezért büntetik őket.

Ezért üldözték őket, ezért voltak kénytelenek elhagyni a hazájukat.
Itt vizesre sírja mindenki a párnáját, mi történt az 56-os események után, hány ember hagyta el az országot, de ez a fiatal pár nem számít?

Hiszen másik országban éltek, éppen azért, hogy ne történjen ilyen attrocitás.
Az ellenzék által elismert megválasztott miniszterelnök is külföldi száüzetésben él.

Két gyerek (az én gyerekem idősebb náluk), akiktől annyira fél a rendszer, hogy vadászrepülővel és álhírrel kényszerít leszállásra egy gépet, majd elfogja ezt a két fiatalt.

Azóta sem engedtek be sem a fiúhoz, sem a lányhoz ügyvédet, a szüleik sem tudják hogy vannak.
Két videót jelentettek meg Lukasenkóék, ahol "állítólag" beismerik a bűneiket, ami miatt majd akár 15 évre is bebörtönzik őket.

Hol itt a szólásszabadság?
Ez egy önkényuralmi cselekedet, össze nem hasonlítható mással.


Remélem, sikerül kikényszeríteni, hogy ez a felháborító cselekedet viszafordítható legyen!
 
Két gyerek (az én gyerekem idősebb náluk), akiktől annyira fél a rendszer, hogy vadászrepülővel és álhírrel kényszerít leszállásra egy gépet, majd elfogja ezt a két fiatalt.
Ez arra jó hogy megmutassák hogy jó lesz félni!
Itthon is amikor fiatalabbakkal beszélgetek és szóba kerül az 50-es évek nem értik m iért nem volt lázadás a begyűjtések ellen.
Mert ők szervezkedtek volna. (sok-sok akció film átka azt hiszik hogy az ellenség(ellenfél) az buta.)
 
Ez arra jó hogy megmutassák hogy jó lesz félni!
Itthon is amikor fiatalabbakkal beszélgetek és szóba kerül az 50-es évek nem értik m iért nem volt lázadás a begyűjtések ellen.
Mert ők szervezkedtek volna. (sok-sok akció film átka azt hiszik hogy az ellenség(ellenfél) az buta.)
"Tyihanovszkaja telefonon beszélt a napokban Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel. Miről?

Raman Prataszevicsről beszéltek. Az elnök szorosan követi a Belaruszban zajló fejleményeket, és igyekszik segíteni az ellenzéki sajtót. Tyihanovszkaja elmondta, hogy 35 ezer embert börtönöztek be 9 hónap alatt. 30 újságírót és 20 embert már terrorista cselekménnyel vádoltak meg, ami 15-20 év börtön vagy akár halálos ítélet is várhat rájuk. A most bezárt TyT.by oldalról a lakosság 40%-a értesült a valós hírekről."

 
Czeglédy Csaba:

"Kicsit nehéz olvasmány így vasárnap, de annál fontosabb írás jelent meg a Népszavában négy szerző - Bárándy Péter, Lengyel László, Vörös Imre, Fleck Zoltán - tollából.

A demokratikus ellenzék egyik legfontosabb feladata, hogy elmagyarázza a választóknak, mi fog történni 2022 májusban az ellenzék győzelme esetén: mivel Orbánék megszüntették a Magyar Köztársaságot, ki lesz kiáltva a IV. Köztársaság az új Országgyűlés első ülésnapján, ezzel együtt ki lesz mondva az illegitim módon létrejött Alaptörvény semmissége.

Az általuk írtakat azzal egészítem ki egyelőre röviden - írtam már egy hosszabb anyagot erről egyelőre belső használatra -, hogy a Fidesz a jogállammal szemben építette ki az államot az elmúlt 11 évben. Tartalmilag államcsínyt követtek el a régi alkotmány kijátszásával, ugyanis az államhatalom birtokosaiként magatartásukkal a III. Magyar Köztársaság 20 éve alatt kiépült jogállami berendezkedést gyökeresen megváltoztatták. Tevékenységük azt eredményezte, hogy bár a közhatalom forrása a nép, a 2022. évi országgyűlési választásokon hiába szerezné meg az országgyűlési többséget a mostani ellenzék a nép többségi akaratából, a közhatalmat csak rendkívül korlátozottan gyakorolhatná. Az ellenzék kormányra kerülhetne, de hatalomra nem.
A Fidesz láthatóan retteg hatalma elvesztése miatt. Minden okuk megvan rá, ugyanis Hazánk jövője érdekében az egyébként nagyon különböző ellenzéki pártok összefogtak, és az innovatív előválasztás rendszerével fogják kiválasztani, ki legyen Orbán kihívója és kik legyenek az ellenzéki jelöltek a 106 országgyűlési választókörzetben.
Íme a cikk:
Demokráciát és jogállami alkotmányosságot!"
 
Összefogást, de nem háttéralkut...
Miért gondolod, hogy érdekében áll ennyiféle pártnak egy, a választók számára nem tetsző, háttéralku?

Az emberek végre ráéreztek arra, hogy a kezükben van a döntés, merre tovább.
Kinyírják azt, azokat, akik nem aszerint cselekszenek, ami a választóknak fontos.
 
Miért gondolod, hogy érdekében áll ennyiféle pártnak egy, a választók számára nem tetsző, háttéralku?
Már most rengeteg helyről hallani, hogy x párt nem indít jelöltet, de y párt z jelöltjét támogatja. Még ki sem alakult a jelöltek listája, de már megy a helyezkedés.
Én megértem, ha egy párt nem tud 106 jelöltet kiállítani, de akkor is minimum furcsa, hogy pl. az egyik helyen az lmp a jobbik jelöltjét támogatja... (Vajon mekkora az egybeesés a két pártprogramban?
Az emberek végre ráéreztek arra, hogy a kezükben van a döntés, merre tovább.
Kinyírják azt, azokat, akik nem aszerint cselekszenek, ami a választóknak fontos.
Most már csak az kell, hogy ne "rátukmálják" a "zemberekre" a pártok által kiszemelt jelölte(ke)t.
Kissé pesszimistának tünhetek, de nem egyszer már megjártam.
Veszprémben (nem most, hanem jópár éve Csehák Judit volt a képviselőm.
Amíg jelölt volt virágot osztogatott nőnapon az ABC előtt. Amiután megválasztották, talán kétszer láttam a cilkus alatt a megyeszékhelyen.
De másutt sem volt jobb. Most falun élek 5 éve és háromszor járt nálunk a képviselőnk (egy aszfaltozott út átadásakor éskét polgármester beiktatáson).
Na nem mintha sörözni akarnék velük, de évi egy alkalommal szánhatna 10 percet a településre (hogy elmondja mit is tudott kilobbizni számunkra).
Persze tudom, ha elégedetlen vagyok, ne csak kritizáljak, tegyek is valamit. De attól tartok, hogy a kb 97-142 fős masszív támogatói bázisom még kevés lenne a nyereshez, de felesleges 1-2 millám sincs kampányra. E kettő nélkül pedig esélyem sincs meg a jelöltlistára sem felkerülni, nemhogy nyerni.
 
Pedig @FLAMINGO indulhatnal a valasztasokon, valoszinu a Canadahun teljes egeszeben melled allna.
Köszõnöm a bizalmat. De biztos, hogy nem mindenki (már csak a "nagy számok törvénye alapján" sem állna mindenki mellettem.
Meg talán nem is vagyok politikusi alkat. Műszaki beállítottságú vagyok jogi végzettség nélkül, ami nem biztos, hogy ideálissá tenne a posztra. (Tudom Kósa vagy Németh Szilárd sem ideális, de pont ezt szeretné a többsége a válsztóknak, mármint, hogy odaillő, alkalmas emberek kerüljenek a T. házba.)
 
Utoljára módosítva:
Már most rengeteg helyről hallani, hogy x párt nem indít jelöltet, de y párt z jelöltjét támogatja. Még ki sem alakult a jelöltek listája, de már megy a helyezkedés.
Én megértem, ha egy párt nem tud 106 jelöltet kiállítani, de akkor is minimum furcsa, hogy pl. az egyik helyen az lmp a jobbik jelöltjét támogatja... (Vajon mekkora az egybeesés a két pártprogramban?

Most már csak az kell, hogy ne "rátukmálják" a "zemberekre" a pártok által kiszemelt jelölte(ke)t.
Kissé pesszimistának tünhetek, de nem egyszer már megjártam.
Veszprémben (nem most, hanem jópár éve Csehák Judit volt a képviselőm.
Amíg jelölt volt virágot osztogatott nőnapon az ABC előtt. Amiután megválasztották, talán kétszer láttam a cilkus alatt a megyeszékhelyen.
De másutt sem volt jobb. Most falun élek 5 éve és háromszor járt nálunk a képviselőnk (egy aszfaltozott út átadásakor éskét polgármester beiktatáson).
Na nem mintha sörözni akarnék velük, de évi egy alkalommal szánhatna 10 percet a településre (hogy elmondja mit is tudott kilobbizni számunkra).
Persze tudom, ha elégedetlen vagyok, ne csak kritizáljak, tegyek is valamit. De attól tartok, hogy a kb 97-142 fős masszív támogatói bázisom még kevés lenne a nyereshez, de felesleges 1-2 millám sincs kampányra. E kettő nélkül pedig esélyem sincs meg a jelöltlistára sem felkerülni, nemhogy nyerni.
Csak az utolsó soraidat idézhetem:
"Persze tudom, ha elégedetlen vagyok, ne csak kritizáljak, tegyek is valamit. De attól tartok, hogy a kb 97-142 fős masszív támogatói bázisom még kevés lenne a nyereshez, de felesleges 1-2 millám sincs kampányra. E kettő nélkül pedig esélyem sincs meg a jelöltlistára sem felkerülni, nemhogy nyerni."

S aztán Melittát: indulhatnál.
Szükség lenne megbízható emberekre, mert akkor megint úgy járunk, ahogy mondod.

Gondolod, én nem szívesen szavaznék olyanra, aki tényleg tesz valamit, nemcsak a pozíció fontos számára?
Semmi különbség nincs köztük: aki megélhetési politikus, annak mindegy, melyik párt színeiben indul.
Ezek azok a bizonyos ugyanazok, akiről Bródy apukája beszélt, vagy a barátunk, aki nem fukarkodik póriasabb jelzőkkel, s szerinte az a bizonyos mindig fölúszik.

Ezekből van elege szerintem mindenkinek.

De, amíg az emberek azt hiszik, hogy ez egy színház, s elég tapsolni vagy pfujolni, akkor maradnak ezek a megélhetési- és káderpolitikusok a pozíciókban.

Ezért örülök, hogy megindult valami a választók részéről, már nem gondolják, hogy a képviselők döntsenek helyettük, hanem megkövetelik, hogy a véleményük érvényesüljön.

A Publicus Intézet mérése szerint már 8%-on állnak azok a szavazók, akik csak az összefogásra hajlandóak szavazni.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,730
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére