Szabad szemmel - Kezdhet aggódni Orbán Viktor

Nagyon úgy néz ki, hogy a Bizottság meggondolta magát és már az idén elkezdi alkalmazni a jogállami mechanizmust.

Bloomberg
Kezdhet aggódni Orbán Viktor, mert nagyon úgy néz ki, hogy a Bizottság meggondolta magát és már az idén elkezdi alkalmazni a jogállami mechanizmust. Brüsszel álláspontja idáig az volt, hogy előbb meg akarja nézni, mennyire tartja az Európai Bíróság az új eszközt a közösségi joggal összeegyeztethetőnek, miután Magyarország és Lengyelország a luxemburgi testülethez fordult ez ügyben. Ám Jourová, az értékekért felelős alelnök most azt közölte, hogy ha sokáig húzódik, akkor nem várják be az EU legfelsőbb bíróságának állásfoglalását. Mint mondta, nem kötelező mindaddig elhalasztani a szankciós rendszer bevetését, amíg nincs meg az EB véleménye, mert lehet, hogy addigra már késő lesz. A mechanizmus célja ugyanis az, hogy ne juthassanak brüsszeli forrásokhoz az olyan kormányok, amelyek semmibe veszik a közös normákat. Ez pedig kedvezőtlen fejlemény a magyar és a lengyel miniszterelnök számára, miután egyikük sem hajlandó eleget tenni az EU kívánságának, hogy adják fel az általuk felhalmozott hatalom egy részét. A magyar politikus esetében 7,2 milliárd euró forog kockán, az ország ennyit kapna vissza nem térítendő támogatásként a vírus gazdasági következményeinek enyhítésére létrehozott alapból. Márpedig ha valóban már ez évben felfüggeszthetik a szubvenciókat, akkor nem lesz semmi Orbán abbéli reményéből, hogy a jövő évi választásokig nem kell megtorló intézkedésektől tartania. A Bizottság azt mérlegeli a fellépés elrendeléséhez, hogy az adott államban jól működik-e az igazságszolgáltatás, megfelelő-e a közbeszerzések rendszere és független-e az ügyészség – közölte Jourová, aki korábban már kijelentette, hogy a magyaroknál és a lengyeleknél rosszabbra fordultak a dolgok. Ha a verdikt az Brüsszel részéről, hogy be kell fagyasztani az utalásokat, akkor utána a Tanács már kétharmaddal határozhat, így hatástalanná válik az eddig belengetett budapesti, illetve varsói vétó.

Deutschlandfunk Lassan türelmét veszti az Európai Parlament, amely tegnapig várt hivatalos választ, pl. levelet a Bizottságtól, hogy az hajlandó-e minden további késlekedés nélkül a gyakorlatba átültetni a jogállami mechanizmust, bár az egyes frakciók véleménye e pillanatban nem egységes. Az EP márciusban kimondta, hogy ha nem kap érdemi feleletet a megadott határidőre, akkor tétlenség miatt beperli Brüsszelt az Európai Bíróságon. A jogállamiságért folyó harcban ugyanis az idő döntő tényező, és nem lenne jó, ha Magyarország és Lengyelország menetközben visszavonhatatlan tényeket teremtene. A Néppárt nevében a CSU-s Monika Hohlmeier, a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság elnöke most úgy nyilatkozott, hogy ha az EU végrehajtó testülete az ősszel valóban beindítja a mechanizmust, az jó, de az is fontos, hogy a bebiztosítsák a rendszert, azaz azt ne tudja egyetlen kormány sem megtámadni az Európai Bizottságnál. Az EB ebben a hónapban elő akarja terjeszteni az alkalmazás irányelveit, és ha azokat az európai képviselők pár hét múlva jóváhagyják, akkor Brüsszel azt tervezi, hogy a nyári szünet után igen kellemetlen levelet küld a magyar és a lengyel vezetésnek. Ugyanakkor a szociáldemokrata Katarina Barley, volt német igazságügyi miniszter kijelentette: a parlament részéről a továbbiak attól függnek, hogy a Bizottság megtesz-e mindent azok ellen az országok ellen, amelyek sorozatosan megszegik a jogállami elveket, azaz leállítja-e számukra a támogatások kifizetését. Daniel Freund a zöldektől azt hangsúlyozta, hogy a közelgő magyar választások miatt nincs vesztegetnivaló idő. Márpedig Orbán Viktor nem kaphat annál nagyobb választási ajándékot, ha az unió ősszel kezdi meg a nem hivatalos egyeztetéseket az érintett kormányokkal, mert akkor ki tudja, mikor lesz abból bármiféle kézzelfogható eredmény. A magyar politikus pedig örül, mert nem kell tartania attól, hogy az EU keresztezi terveit. Nyugtalan a német szabaddemokrata EP-képviselő, Moritz Körner is. Azt reméli, hogy Strasbourg a jövő héten cselekvésre szólítja fel von der Leyent és csapatát. Ezért a liberális csoport azt akarja, hogy az EP mondja ki: az Európai Bíróság elé viszi az ügyet. Azaz – teszi hozzá a jelentés – úgy tűnik, hogy a törvényhozók egyre türelmetlenebbek, ám kérdés, hogy mikor mutatják meg, hogy harapni is tudnak.

Spiegel Az európai vezetők bíznak abban, hogy a román Codruta-Kövesi és az általa vezetett új Európai Ügyészség beváltja a hozzá fűzött reményeket, vagyis vissza tudja szorítani közösségi pénzek felhasználása körüli korrupciót, ám az új hatóságra már az induláskor hatalmas teher nehezedik. Túl azon, hogy eleve nem kapott elég embert, ugyancsak gátló tényező, hogy a magyarok, lengyelek, dánok, írek svédek eleve nem csatlakoztak hozzá, mondván, hogy nemzeti hatáskörben kívánják tartani az ilyen ügyek üldözését. Ám egy némelyiküknél alighanem az is szerepet játszott, hogy a korrupció szerves része politikájuknak. Maga az igazgató kijelentette a tegnapi induláskor, hogy a hatóság az első éles eszköz a jogállamiság védelmében. Véleménye magabiztos, már csak azért is, mert az EPPO csak akkor cselekedhet, amikor uniós alapok kerülnek veszélybe. Tehát ugyanolyan korlátok közé szorul, mint a múlt év végén jóváhagyott jogállami mechanizmus. De amit mondott, az azért is bátor, mert pont a magyar és a lengyel kormány marad távol, miközben náluk vannak a legnagyobb gondok a demokratikus játékszabályok betartásával. De a tagok között is akadnak olyanok, amelyek nem lelkesednek a szervezetért. Lásd Szlovéniát, ahol Jansa visszadobta a két kijelölt ügyész kinevezését. Nagy valószínűséggel azért, nehogy azok leleplezzék kormánya disznóságait. Az EPPO azért annyira fontos, mert több országban nincs elég szakember, hogy nyomon kövessék, mire megy el a 750 milliárd eurós európai segélycsomag, márpedig ez jóformán felhívás keringőre a csalók és a szervezett bűnözés számára. A Bizottság szerint két éve jó 460 millió tűnt el kézen-közön. De politikailag sem mindegy, mit tud végezni az ügyészség. Sokat árthat az Európai Ház tervének, ha kiderül, hogy a pénzek ez része az olasz maffiánál vagy Orbán barátainál csapódik le.

Al Jazeera A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó Roma Kezdeményezés igazgatója arra figyelmeztet, hogy az egész járvány elleni küzdelmet veszélyezteti, ha nem oltják be az európai romákat, márpedig azok körében történelmi okokból erős a bizalmatlanság a kormányokkal szemben. Így sokan közülük hallani sem akarnak a vakcináról. Zseljko Jovanovics szerint épp ezért a tagállamoknak meg kell győzniük a földrész legnagyobb kisebbségének tagjait, mert máskülönben azok kimaradnak a kampányból. Összesen 12 millió emberről van szó, a magyaroknál, szlovákoknál és bolgároknál csaknem a lakosság 10 százalékát alkotják. Közülük Magyarországon csupán 9 százalék mondta azt, hogy hajlandó beoltatni magát, ha számukra is elérhető lesz a szer. Márpedig ha többség nem kapja meg az oltóanyagot, akkor a vírus széles körben elterjedhet körükben, új, veszélyesebb mutánsok fejlődhetnek ki. Az ellenállás egyik oka, hogy a romákat hosszú ideje semmibe veszik. A kormányok nem hallják meg panaszaikat, ideértve, hogy ők is olyan lakásban élhessenek, ahol van víz, csatorna és villany. Továbbá kapjanak normális orvosi ellátást. A nyomortelepeken jelen körülmények között nehéz feltartóztatni a kórokozót. A közösség azt is nehezen élte meg, hogy tagjait évtizedek óta diszkriminálják az egészségügyi hatóságok, a legkirívóbb példája ennek a cseheknél és a szlovákoknál elrendelt kényszersterilizálás. Ráadásul több országban is kimutatható az orvosok, ápolók részéről a negatív elfogultság. Végül pedig nem szabad elfeledkezni a romák vakcina ellenességének okait kutatva az őket ért rasszista erőszakról, Bulgáriától Magyarországig, Olaszországtól Szerbiáig. Nem csoda ezek után, hogy az érintettek fogékonyak az összeesküvés elméletekre. Hogy a felfogás változzon, ahhoz az országoknak párbeszédet kell kezdeniük a roma közösséggel. Egyedül a kommunikáció segíthet. Keménykezű intézkedések csak rontanának a helyzeten, miközben a Covid-19 humanitárius katasztrófát idézett elő a kisebbségen belül. De itt stratégiai lépések szükségesek, mert ha minden úgy megy tovább, mint eddig, az csak tovább mélyíti a romák részéről a gyanakvást a közintézményekkel szemben.

FAZ A konzervatív lap úgy látja, hogy ha Merkel visszavonul a szeptember végi német választás után, akkor Macron lesz az első hegedűs Európában. Az elnök a minap tartott közös kormányülésen szinte meghatottan méltatta, milyen jó az együttműködésük a kancellárral. Pedig lett volna oka panaszra, hiszen Berlin gyakran simán túllépett Párizs javaslatain, bár azok közül nem egy kéretlen volt. Viszont hatalmas engedmény Németország részéről, hogy a gazdaságok újraindítása érdekében belement a közös, uniós hitelfelvételbe. Az EU szempontjából továbbra is alapvető a szoros német-francia kapcsolat, de ezen belül erősödik Macron szava, már ha odahaza megveri Le Pent, hiszen az új német vezetőnek idő kell, amíg beleszokik szerepébe és megfelelő befolyáshoz jut az uniós politikában. Ezért a német választás határvonalat jelez, nem csupán Németország, hanem az európai partnerek számára, sőt a földrészen túl is.

The Times Feladja a leckét Európának a cseh külpolitika, mert az annyira ellentétes erők játékszere Prágában, hogy sokan már skizofrénnek nevezik az ország diplomáciáját. Mi több, Csehország a nagyhatalmak: az USA, Oroszország és Kína geopolitikai ütközőövezete lett. Tény persze, hogy az EU és a NATO tagja és nyugatbarát csoportok azt szeretnék, ha még inkább ráállna fejlett világ röppályájára. Zeman államfő viszont szorosabb kapcsolatokat szorgalmaz Moszkvával és Pekinggel. Ő ugyanolyan kétértelmű álláspontot foglal le a Nyugat és Kelet között, mint Magyarország. Nemrégiben még azt is kétségbe vonta, amit a cseh elhárítás derített ki, hogy ti. hét éve orosz ügynökök robbantották fel az ország egyik fegyverraktárát. Fellépése nyomán biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek: senki se csodálkozzon, ha ezek után az európai és NATO-szövetségesek korlátozzák az együttműködést a cseh titkosszolgálattal. Babis miniszterelnök túlzottan nem érdeklődik a külpolitika iránt. Vállalatbirodalma folytán jó kapcsolatokra törekszik a nyugattal, ugyanakkor rá van szorulva Zeman támogatására, ha hatalmon akar maradni. Az elnök hivatalosan 2023 márciusáig tölti be tisztségét, de példát mutat abból, mit kell tenniük azoknak az idegen hatalmaknak, amelyek meg akarják osztani, illetve manipulálni igyekeznek az unió, valamint az Észak-Atlanti Szövetség tagjait.

1314584.jpg
 
Jah...értem. Nincs elég pedagógus ezért nem tudnak az emberek kulturáltan beszélni a múltunkról.
Én meg végig arra céloztam kinek mi a fontos.
Illetve téged úgy eltölt a múlt.
Hogy elnyomta az aktuális dolgokat körülötted(fókuszodban)
Annak a pedagógus napi versnek fájdalmát.AKTUALITÁSÁT
Pedig mi tartjuk égetőbbnek.
Trianonról kulturáltan beszélni akarsz, de mennyiszer?
Meddig a múlt?
Mikor égetőbb a ma.
Idézlek: "Nincs elég pedagógus ezért nem tudnak az emberek.."
Igen és Igen
A pedagóguspálya és a kiváló és elhivatott tanító.
Záloga és meghatározója a kulturált közéletnek.
Fontos és fontosabb annál mint hogy leseperd mint nem fontos.
A népünk jövőjét határozza meg az oktatás.
Részben a múltat is!!
De nem Trianon a világ közepe.
Ne járjon úgy mint az Ady év.
Nem kell központilag túlnyomni.
Setni:
Ki járt még úgy mint Ady?
Halkan mondom Wass Albert is úgy járt.
Kampány és favorizálás indult rá.
Wass megítéléséhez káros volt a központi erőltetés.
A Trianon se járjon úgy.
Ne ossza meg utálatra és imádatra a társadalmat.
De ne ossza meg a pedagógusok megítélését sem!
Talán tudod szélsőjobbosok és lumpenproletárok.
Azzal támadták őket: "Mit akarnak bért annyit?Hisz teli vannak szünettel"
Lassítsunk és becsüljük meg őket.
Ne hagyjuk magunkat összeugrasztani más társadalmi rétegekkel
 
Utoljára módosítva:
Én meg végig arra céloztam kinek mi a fontos.
Illetve téged úgy eltölt a múlt.
Hogy elnyomta az aktuális dolgokat körülötted(fókuszodban)
Annak a pedagógus napi versnek fájdalmát.AKTUALITÁSÁT
Pedig mi tartjuk égetőbbnek.
Trianonról kulturáltan beszélni akarsz, de mennyiszer?
Meddig a múlt?
Mikor égetőbb a ma.
MÚLT? Hiszen ez átszövi JELENÜNKET.
Hogy akarsz a MÁRUL beszélni ha nem vagy tisztában a MÚLTUNKKAL ami kihatással van a JÖVŐNKRE.
Trianon nem MÚLT hanem a JELEN.
MÚLT az Szigetvár 1566-os ostroma.
Hogy akarsz tervezni ha nem látod hogy Trianon hatása alatt állunk nem csak magyarország hanem a környező szomszédaink is!
Milyen problémákat látsz a pedagógusoknál?
Verseket lehet másolni de, tényeknek jobban örülnék.
 
Nekem ebből a Trianomból elegem lett.Erőlteted pedig más megfelelőbb fórumon ott van
Trianon a JELENLEGI problémák gyökere !
Akkor mikor egy ország elvesziti teruletének tobb mint 2/3-át lakosságának majdnem 2/3-át sulyos csapás!
A gyáripar fele ment el!
A vasuthálozatot teljesen átszabta..

Akkor ráadásul itt van a politika.
A kornyező orszagokkal meglévő konfliktusok zöme trianon kovetkezménye. Ebben pedig nem csak a magyar fél a hibas.

Ugy tenni, mintha nem létezne, az vakság!
 
Trianon a JELENLEGI problémák gyökere !
Akkor mikor egy ország elvesziti teruletének tobb mint 2/3-át lakosságának majdnem 2/3-át sulyos csapás!
A gyáripar fele ment el!
A vasuthálozatot teljesen átszabta..

Akkor ráadásul itt van a politika.
A kornyező orszagokkal meglévő konfliktusok zöme trianon kovetkezménye. Ebben pedig nem csak a magyar fél a hibas.

Ugy tenni, mintha nem létezne, az vakság!
Nem értem miért nem látják ezt a többiek?
 
Ugy tenni, mintha nem létezne, az vakság!
Szó szerint egyetértek mondandóddal.
Te, Ti meg azt értsétek meg:
Mikor válik egy Ady megemlékezési év és kibeszélés
Központilag tolva, olyanná mint 1977-ben.
Van mikor a központi rendezvény-sorozat(tolás) minden szinten
Nem azt a hatást váltja ki.Mint ami szép szándéka lehetne.
A visszájára fordulástól a mérsékeltség és arányosság óvja meg.
Ezt tudni tehetség kell a központi vezérléstől.
(a kötelező olvasmányt is meg lehet utáltatni)
De mindenképp közönyössé tesz iránta.
Mellékesen megkérdem: (Mi szokott lenni egy tiltás utáni feloldódáskor)
Miért kérdem?: Mert ez történt a Wass Albert kultusszal szobrai özönével (és a Lenin fejekkel is)
Elveszítik a szervezők arány és elegancia érzéküket.
Minden erőltetéstől óvok.

Volt elég, már a politikai kurzusváltásokkor belőlük. (az központi erőltetésből és tiltásból és az elhallgatásból is) Trianon is végig hullámozta már. Minden kurzusváltáskor
Már csak az a kérdés maradt: mi az arányosság.
 
Utoljára módosítva:
Szó szerint egyetértek mondandóddal.
Te, Ti meg azt értsétek meg:
Mikor válik egy Ady megemlékezési év és kibeszélés
Központilag tolva, olyanná mint 1977-ben.
Van mikor a központi rendezvény-sorozat(tolás) minden szinten
Nem azt a hatást váltja ki.Mint ami szép szándéka lehetne.
A visszájára fordulástól a mérsékeltség és arányosság óvja meg.
Ezt tudni tehetség kell a központi vezérléstől.
(a kötelező olvasmányt is meg lehet utáltatni)
De mindenképp közönyössé tesz iránta.
Mellékesen megkérdem: (Mi szokott lenni egy tiltás utáni feloldódáskor)
Miért kérdem?: Mert ez történt a Wass Albert kultusszal szobrai özönével (és a Lenin fejekkel is)
Elveszítik a szervezők arány és elegancia érzéküket.
Minden erőltetéstől óvok.

Volt elég, már a politikai kurzusváltásokkor belőlük. (az központi erőltetésből és tiltásból és az elhallgatásból is) Trianon is végig hullámozta már. Minden kurzusváltáskor
Már csak az a kérdés maradt: mi az arányosság.
Fura hogy TE ettől az oldaltól politika csinálást vársz.
Ez egy szórakoztató és fórum oldal ezzel hogy számodra valahol megcsömörlött a Trianon és a köré épített eszmerendszer nem kell itt a CH-n cenzúráznod.
Arány és elegancia??? Úgy véled hogy a kanadai magyarok nem érdemlik meg hogy ki illetve megbeszéljünk egy olyan témát ami lehet hogy számukra is fontos és így nem marad más média mint a magyar állami csatornák.
Túlzásoktól félsz? Nem kell hisz van itt moderátor és mederben tudják tartani a beszélgetések stílusát és menyiségét.
 
22" írta:
Arány és elegancia??? Úgy véled hogy a kanadai magyarok nem érdemlik meg hogy ki illetve megbeszéljünk egy olyan témát ami lehet hogy számukra is fontos és így nem marad más média mint a magyar állami csatornák.
Egyszer már rád szóltak, van saját topikja
Nézd ő is mit un már: Ö mást
Unnnaaalllmmmaaassss. x a köbön alaklommal belengetik, hogy itt a vég, aztán meg semmi. Majd akkor érdemes ezzel foglalkozni, amikor történik is valami.
 
Utoljára módosítva:
Fura hogy TE ettől az oldaltól politika csinálást vársz.
Ez egy szórakoztató és fórum oldal ezzel hogy számodra valahol megcsömörlött a Trianon és a köré épített eszmerendszer nem kell itt a CH-n cenzúráznod.
Arány és elegancia??? Úgy véled hogy a kanadai magyarok nem érdemlik meg hogy ki illetve megbeszéljünk egy olyan témát ami lehet hogy számukra is fontos és így nem marad más média mint a magyar állami csatornák.
Túlzásoktól félsz? Nem kell hisz van itt moderátor és mederben tudják tartani a beszélgetések stílusát és menyiségét.
Ugy latom nem uszom meg csak szolnom kell.
Ma akarhogy nezed akarhonnan ,minden magyart sert es bosszant az allando felemlegetese a multnak.
NA csak par velemenyt leirok amik el szoktak hangzani a Trianonrol.
Jobb oldal targyalt es nem hagytak ki a kirekesztest a targyszorozatbol, ami igen elviselhetetlen . Arrol nem is beszelve nepszavazas dontott.
A haboru rossz reszvetele a magyaroknak.
Erdelyi magyarok a lelkuk melyeig magyarok de Romania a szulohazajuk mar 5. generacio ota.
Nem szeretik ha szulohazajukat nyistolik, es Trianonrol nem lehet dicsosegesen beszelni.
Onnalosagot szeretnenek es nem Mo-hoz csatlakozni. Mivel a szelsojobbtol nem tudtak soha elszakadni igy tamogatokat se tudtak szerezni senki nem kivancsi szelsoseges ideologiara mikor ket vilageges tortent Europaba.
Az anyaorszagiaknak nem tetszik hogy az o adojukbol finanszeroza Orban Erdelyt amit a Roman allamnak kene. ORban milliardokkal segitette az erdelyieket templom iskola stb. Mi is kene meg amirol elfeledkezett es potolni kene neki?
Igaz a vasut es sok minden erdo stb teruleteket elvesztettunk, hiaba adta oda Erdelyt a kefebajuszos a haboru vegere azt is szetbombaztak volna mivel mi voltunk az utolso csatlosai. Szoval hiaba sajnalkozunk a vasuton, 100 ev allt rendelkezesre hogy eltunjonek a haborus karok a gazdasagbol.
FEl lett ajanlva minden Erdelyi magyarnak , hogy attelepulhet Mo-ra, konnyitett eljarassal.
/a fiatalok tobb mint 1 millio elhagyta Erdelyt es Nyugat-Europaba tette at eletvitelet./
Itt is Canadaba tobb ezer erdelyi el, minden reklam ellenere CNN is az onnallosagert valo tuntetes felvonulasra 20-30 ember jott ossze.
KB ezek hangoztak itt el a CH-n Trianon ugyben.
NEm beszelve a hangadok es a stilus is mar nem csak szemelyeskedesbe hanem alpariba ment at.

Az en velemenyem ,hogy az Eu letrejottevel azt hittem ,hogy ezzel megoldodik a Trianon problemaja, hisz nincsenek hatarok /megha keritest epitett is ORban / jonni menni lehet dolgozni akar Mo-on akar Erdelyben.
Mi nem akarunk senkit 100 eves ugyek miatt kimeszelni , nem kivanunk vitat se rola, hisz ezen ha 100 evig nem sikerult valtoztatni akkor nem valoszinu most fog sikerulni.
Mikor mi elkezdtuk a Ch probaltunk segiteni gyujtottunk egyik tagunk el is vitte ballagasra egy iskolanak, csak az volt a baj hogy keveseltek, tobbet vartak. Ezen itt sokan felkaptak a vizet, regiek emlekeznek ezekre a parazs vitakra.
@setni ha hianyolod akkor se kivanunk hit vitat nyitni Trianonrol, csupan miattad gyujtottem ossze ezeket az erveket amik itt elhangzottak, mert te akarsz ebbe a temaba belebonyolodni, mi nem.
 
Ugy latom nem uszom meg csak szolnom kell.
Ma akarhogy nezed akarhonnan ,minden magyart sert es bosszant az allando felemlegetese a multnak.
NA csak par velemenyt leirok amik el szoktak hangzani a Trianonrol.
Jobb oldal targyalt es nem hagytak ki a kirekesztest a targyszorozatbol, ami igen elviselhetetlen . Arrol nem is beszelve nepszavazas dontott.
A haboru rossz reszvetele a magyaroknak.
Erdelyi magyarok a lelkuk melyeig magyarok de Romania a szulohazajuk mar 5. generacio ota.
Nem szeretik ha szulohazajukat nyistolik, es Trianonrol nem lehet dicsosegesen beszelni.
Onnalosagot szeretnenek es nem Mo-hoz csatlakozni. Mivel a szelsojobbtol nem tudtak soha elszakadni igy tamogatokat se tudtak szerezni senki nem kivancsi szelsoseges ideologiara mikor ket vilageges tortent Europaba.
Az anyaorszagiaknak nem tetszik hogy az o adojukbol finanszeroza Orban Erdelyt amit a Roman allamnak kene. ORban milliardokkal segitette az erdelyieket templom iskola stb. Mi is kene meg amirol elfeledkezett es potolni kene neki?
Igaz a vasut es sok minden erdo stb teruleteket elvesztettunk, hiaba adta oda Erdelyt a kefebajuszos a haboru vegere azt is szetbombaztak volna mivel mi voltunk az utolso csatlosai. Szoval hiaba sajnalkozunk a vasuton, 100 ev allt rendelkezesre hogy eltunjonek a haborus karok a gazdasagbol.
FEl lett ajanlva minden Erdelyi magyarnak , hogy attelepulhet Mo-ra, konnyitett eljarassal.
/a fiatalok tobb mint 1 millio elhagyta Erdelyt es Nyugat-Europaba tette at eletvitelet./
Itt is Canadaba tobb ezer erdelyi el, minden reklam ellenere CNN is az onnallosagert valo tuntetes felvonulasra 20-30 ember jott ossze.
KB ezek hangoztak itt el a CH-n Trianon ugyben.
NEm beszelve a hangadok es a stilus is mar nem csak szemelyeskedesbe hanem alpariba ment at.

Az en velemenyem ,hogy az Eu letrejottevel azt hittem ,hogy ezzel megoldodik a Trianon problemaja, hisz nincsenek hatarok /megha keritest epitett is ORban / jonni menni lehet dolgozni akar Mo-on akar Erdelyben.
Mi nem akarunk senkit 100 eves ugyek miatt kimeszelni , nem kivanunk vitat se rola, hisz ezen ha 100 evig nem sikerult valtoztatni akkor nem valoszinu most fog sikerulni.
Mikor mi elkezdtuk a Ch probaltunk segiteni gyujtottunk egyik tagunk el is vitte ballagasra egy iskolanak, csak az volt a baj hogy keveseltek, tobbet vartak. Ezen itt sokan felkaptak a vizet, regiek emlekeznek ezekre a parazs vitakra.
@setni ha hianyolod akkor se kivanunk hit vitat nyitni Trianonrol, csupan miattad gyujtottem ossze ezeket az erveket amik itt elhangzottak, mert te akarsz ebbe a temaba belebonyolodni, mi nem.
Rendben
Így legalább látom hogy mi az álláspontja a CH-nak.
Amin nem vitatkozok csak annyit jegyzek meg hogy jelenleg a magyar kormány sikerének a titka épp a trianoni döntés kezelésének a módja.
Ha ezt nem ismerjük sajna nem fogjuk a politikai mozgatórúgóit sem megérteni.
 
Rendben
Így legalább látom hogy mi az álláspontja a CH-nak.
Amin nem vitatkozok csak annyit jegyzek meg hogy jelenleg a magyar kormány sikerének a titka épp a trianoni döntés kezelésének a módja.
Ha ezt nem ismerjük sajna nem fogjuk a politikai mozgatórúgóit sem megérteni.
Renben te ebben hiszel. Ha Orbanra gondolsz aki libernyakbol mar mindne oldalon volt, Grazban lehet a mozgatorugoja.
 
Nagyon elment a beszélgetés Trianon irányába.
De, hogy összekapcsoljam a téma címével:
Orbán aggódott valaha is (amikor hatalomban volt)- mármint Trianon kapcsán?
Felvetette nyíltan, hogy Erdély/Vajdaság/Kárpátalja/... vissza kellene, hogy kerüljön?
Vagy ennek ellenkezóje?
Akkor hogyan is kezeli a regnáló kormány Trianont?

Egyébként a Krím kíváló példa arra, hogy még napjainkban is lehet területet elorozni Európában komoly következmények nélkül.
Lehet, sőt, bizonyos mértékig kell is keseregni Trianon miatt, de mellette a realitás talaján is meg kell maradni. (Egy esetleges határrevíziónak kisebb az esélye, mint annak, hogy ötösöd lesz a lottón, pedig nem isvettél szelvényt.)
 
Nagyon elment a beszélgetés Trianon irányába.
De, hogy összekapcsoljam a téma címével:
Orbán aggódott valaha is (amikor hatalomban volt)- mármint Trianon kapcsán?
Felvetette nyíltan, hogy Erdély/Vajdaság/Kárpátalja/... vissza kellene, hogy kerüljön?
Vagy ennek ellenkezóje?
Akkor hogyan is kezeli a regnáló kormány Trianont?

Egyébként a Krím kíváló példa arra, hogy még napjainkban is lehet területet elorozni Európában komoly következmények nélkül.
Lehet, sőt, bizonyos mértékig kell is keseregni Trianon miatt, de mellette a realitás talaján is meg kell maradni. (Egy esetleges határrevíziónak kisebb az esélye, mint annak, hogy ötösöd lesz a lottón, pedig nem isvettél szelvényt.)
"...nem kell beszelni rola sohasem,. de mindig, mindig gondoljunk reá..." (Juhasz Gyula)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,799
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére